Jenda, (a aj ostatný) tam trtká hodne pragandy-dusíkatá konzervačná rýchlosol. To je to najškodlivejšie na mäsových výrobkoch. A taktiež tavených syroch....
Zase tie drísty od fundovaných výživových "poradcov" tak, ako s tým hliníkovým riadom...
Áno dusitan draselný a sodný je jed, smrteľná dávka pre dospelého je okolo 5g (dusitan sodný okolo 7g), ale v rýchlosoli je ho okolo 0,5%, čiže by ste museli zjesť celé balenie 1000g. Sú to jednoduché látky - aby mohli výrazne škodiť v malých dávkach, museli by sa jesť čisté, nie s ostatnou stravou, ktorá vždy obsahuje redukujúce látky (antioxidanty), ktoré blokujú vznik karcinogénnych nitrozamínov. Údeniny sú karcinogenné, ale vplyvom "voňavého" dechtu z údenia. Ten je teda riadna "výživná" zmeska, horšie už je len dýchať spaliny z naftového motora. Čiže z pohľadu preppera je trošku E 250 super vec.
Ako taviace soli na syry sa používajú relatívne neškodné fosforečňany...
To, že konzumujete kyselinu fosforečnú a umelé sladidlá (a to už je na pohľad riadna rakovina) na gramy, vám až tak nevadí
.