Autor Téma: Zásoby preppera  (Přečteno 44249 krát)

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
Re: Zásoby preppera
« Odpověď #450 kdy: Červenec 16, 2023, 09:58:52 dopoledne »
V carnivore skupine sa objavil odkaz na slovenské sušené hovädzie. Určite si idem pár balíčkov objednať.  ;)

https://www.suchakrava.sk/o-nas/

Edit, objednané, už s teším.

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline k.vancura

• Praktikující prepper
« Odpověď #451 kdy: Červenec 16, 2023, 10:02:38 dopoledne »
Není jednodušší si ho sám nasusit a mít ochucené dle vlastní chuti?

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #452 kdy: Červenec 16, 2023, 10:14:00 dopoledne »
Jednoduchšie to určite nie je.
Lacnejšie určite je.
A je to možnosť. Napr spestriť si jedálniček?
Mám toho vo vlastnej výrobe už dosť....

Tu to vychádza tak, čo rátam, že z cca 100 g falošnej sviečkovej urobia 30g sušeného mäsa. Takže 300g=1kg mäsa=33eur za kilo.

Kilo kvalitnej falošnej sviečkovej som našiel za 23 eur. Plus práca, energie, koreniny, odpad...

A nejdem toho naskladniť kamion. Objednal som 8 balení. Na koštofku. A potom sa uvidí...  ;)

Offline DeadMan

« Odpověď #453 kdy: Červenec 16, 2023, 12:35:38 odpoledne »
Výborné recepty má na YouTube Jenda z lesa 😉
You cannot kill me as I am already dead!

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #454 kdy: Červenec 16, 2023, 06:15:26 odpoledne »
Jenda z lesa na jutube:  https://www.youtube.com/@JendazLesaa
V každej chvíli, ktoréhokoľvek dňa sa môže stať niečo, na čo nie sme pripravení...

Offline Moonfreez

« Odpověď #455 kdy: Červenec 16, 2023, 08:10:29 odpoledne »
Jenda z lesa na jutube:  https://www.youtube.com/@JendazLesaa
Taky jsem si díky inspiraci od Jendy pořídil vinotéku na sušení masa.Spíš ve vetším jedu klasické Jerky.Hlavně na cesty je to prostě supr.Lehké výživné.Kolikrát mě to zachránilo když jsem jel autem několik hodin,v žaludku škručí,chce se spát...člověk vyšmátrá maso a hned se má čím huba bavit a žaludek taky =D

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #456 kdy: Červenec 16, 2023, 11:48:15 odpoledne »

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #457 kdy: Červenec 17, 2023, 09:47:43 dopoledne »
Svojho casu ked sme este mali snahu robit syr som sa pokusal o zrejuci, som dostal napad ze vinoteka bude to prave. A tak sme kupili Philco pw12...https://www.philco.sk/chladenie/vinoteky/pw-12
Sa mi neosvedcila tak lezala v spajze. Sic len 35L a Max 18°C ale snaď poslùźi.
Ako dlho sa da take maso nasledne skladovať?

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #458 kdy: Červenec 17, 2023, 10:14:35 dopoledne »
Jenda, (a aj ostatný) tam trtká hodne pragandy-dusíkatá konzervačná rýchlosol. To je to najškodlivejšie na mäsových výrobkoch. A taktiež tavených syroch....

Citace
Čo je rýchlosoľ
Sú to látky zdraviu škodlivé až nebezpečne toxické. Dávka 0,25 – 5 g je pre človeka smrteľná. Dusitany sa stávajú nebezpečnými po skonzumovaní, pri metabolizovaní sa menia na karcinogénnu látku. Dusitan sodný E250 už v malých dávkach môže vyvolať onkologické ochorenie.

Takto pomaly sušené maso asi ani inak nejde, bez pokazenia. A vakuovo zabalené, s rýchlosou v chlade by mohlo vydržať cez rok v pohode.
https://www.youtube.com/watch?v=wlaOGM6RfmA

Brácho si robieva pravidelne domácu šunku a robil pokusy, kde postupne uberal množstvo rýchlosoli z origo receptu.
Môžem zistiť presný pomer. Ale približne prešiel z pôvodnej lyžice len na špičku noža s tým, že šunka bola stále pekne ružová, ako z obchodu. Ale kurefsky zdravšia.
Bez rýchlosoli chytá šunka farbu aj chuť skôr pečeného mäsa.

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #459 kdy: Červenec 17, 2023, 10:26:44 dopoledne »
Na barvu srac, aj tak som farboslepy...
Zisti, bolo by fajn mať zdravy recept... Som akurát vydezinfikoval, už ma čaká len to najťažšie, presvedčiť moju pani že je to dobrý nápad...

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #460 kdy: Červenec 17, 2023, 11:12:27 dopoledne »
V tomto videju som nepochopil, ide bez zvlhcovania?
https://m.youtube.com/watch?v=jeZiJFtjMJk

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #461 kdy: Červenec 17, 2023, 11:50:42 dopoledne »
Asi odpoveď najdeš v tom druhom odkaze, kde všetko vysvetluje po lopate.
V popisku máš potom odkazy na príslušenstvo, vrátane mikrofónu... https://www.youtube.com/watch?v=wlaOGM6RfmA

Offline lučobník

• Praktikující prepper
  • Starý prepper a survivalista
« Odpověď #462 kdy: Červenec 19, 2023, 11:10:35 dopoledne »
Jenda, (a aj ostatný) tam trtká hodne pragandy-dusíkatá konzervačná rýchlosol. To je to najškodlivejšie na mäsových výrobkoch. A taktiež tavených syroch....

Zase tie drísty od fundovaných výživových "poradcov" tak, ako s tým hliníkovým riadom...
Áno dusitan draselný a sodný je jed, smrteľná dávka pre dospelého je okolo 5g (dusitan sodný okolo 7g), ale v rýchlosoli je ho okolo 0,5%, čiže by ste museli zjesť celé balenie 1000g. Sú to jednoduché látky - aby mohli výrazne škodiť v malých dávkach, museli by sa jesť čisté, nie s ostatnou stravou, ktorá vždy obsahuje redukujúce látky (antioxidanty), ktoré blokujú  vznik karcinogénnych nitrozamínov. Údeniny sú karcinogenné, ale vplyvom "voňavého" dechtu z údenia. Ten je teda riadna  "výživná" zmeska, horšie už je len dýchať spaliny z naftového motora. Čiže z pohľadu preppera je trošku E 250 super vec.
Ako taviace soli na syry sa používajú relatívne neškodné fosforečňany...
To, že konzumujete kyselinu fosforečnú a umelé sladidlá (a to už je na pohľad riadna rakovina) na gramy, vám až tak nevadí ;).
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline DeadMan

« Odpověď #463 kdy: Červenec 19, 2023, 12:53:53 odpoledne »
Je fajn, že je tu někdo, kdo rozumí chemii 👍

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #464 kdy: Červenec 19, 2023, 03:12:34 odpoledne »
Jake že konzumujeme fosforecnu?
Ja s fixinelou umývam akorát hajzlik. Ale nepopieram, keď vie niekto vypiť okenu, možno aj fosforecna zachutí.
Inak mrtvak moc sa nevytesuj, info z neho lezú ako blchy z chlpatej deky.  :o

Offline DeadMan

« Odpověď #465 kdy: Červenec 19, 2023, 04:21:48 odpoledne »
Tak záleží 😉

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #466 kdy: Červenec 19, 2023, 04:27:11 odpoledne »
V coca cole jej je dosť...
Z koho nechcú liezť info?

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #467 kdy: Červenec 19, 2023, 05:38:08 odpoledne »
Ono nejde o občasné pojedanie chemicky upravených jedál a škodlivých Éčok. Ale dnes je uplne všetko nafutrované umelými hnojivami, antibiotikami, postrekmi, prežierame sa a máme málo pohybu.
Sú to kilogramy údenín týždenne. A desiatky rokov. Preto je infarkt a rakovina najčastejší exodus na onen svet.

Ja teda nežijem najzdravšie. Ale snažím sa čo najviac mať svojich potravín, a maximálne sa vyhýbať šmakuládam od výživových poradcov z chemických koncernov.  ;)

Offline Bivoj

« Odpověď #468 kdy: Červenec 24, 2023, 06:32:04 odpoledne »
...prežierame sa a máme málo pohybu...

Toto bych řekl je alfa a omega. Nikoliv "škodlivé" potraviny, ale naprosto nezdravé množství těchto potravin společně s nedostatkem pohybu.
Si vis pacem, para bellum.

Offline DeadMan

« Odpověď #469 kdy: Červenec 24, 2023, 07:12:11 odpoledne »
Ani nemluv, už jsem opět dosáhl kritické hranice a jdu do sebe. Musím se ze 102 dostat na 90. Tři už jsou dole (jedno pořádné vysrání) 😁😂

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #470 kdy: Červenec 24, 2023, 07:23:51 odpoledne »
Tomu sa vraví: vysrať z podoby.

Ale zo zásob prepera sme už trochu mimo.

To sušené hovädzie, čo som objednal na koštofku nie je vhodné zaradiť do hlavných reperských zásob. Som to zožužkal ako feťák po neúspešnej odvykačke. Super by to bolo akurát na také pamlsky pre postapo hrdinov. Ale asi bych to zožral šecko sám... Srat na hrdinov.
Aspon mám dalšie hobby. Usuším kozu, kura, ovcu aj kravu a budem žužlat...  :D

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #471 kdy: Červenec 24, 2023, 08:01:14 odpoledne »
Sak daj recept jak to robiš...

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #472 kdy: Červenec 24, 2023, 09:08:01 odpoledne »
Receptov máš všade dosť, aj pár príspevkov hore...

Offline k.vancura

• Praktikující prepper
« Odpověď #473 kdy: Červenec 28, 2023, 11:41:15 dopoledne »
Tak vidíš Dagu, já psal, že je lepší si dělat svoje. Po pravdě, ne kvůli penězům, ale chuti. Usušíš si to přesně tak, jak ti to bude chutnat úúúúúplně nejlíp. A to jak co se týče koření, tak i co se týče stupně usušení (od takového vláčného až po podrážku, co sice neukousneš, ale má šanci vydržet) ;)

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #474 kdy: Září 19, 2023, 01:08:49 odpoledne »
V sobotu som sa vrátil z Talianska (Dolomity- pretiahnuté staré kosti na feratách :))) - konečne riadne doplnené zásoby vákuovo balenej ryže (cez covid vyjedené skoro 50% zásob- už som začal rozmýšľať, že začnem jesť tú kŕmnu, čo sa v ČSR predáva), + ešte dobré atlantické sardinky a saponátový koncentrát.

Offline Peta

« Odpověď #475 kdy: Listopad 06, 2024, 09:27:29 odpoledne »
Jake že konzumujeme fosforecnu?
Ja s fixinelou umývam akorát hajzlik. Ale nepopieram, keď vie niekto vypiť okenu, možno aj fosforecna zachutí.

Jak napsal Lucobnik, je v colovych limonadach. Myslim ze fosforecnou kyselinu (z toho co znam) neobsahuje jenom kofola.

Offline Peta

« Odpověď #476 kdy: Listopad 06, 2024, 09:39:59 odpoledne »
Zkousel jsem zminovane NRG5. Musim priznat, ze mi to docela chutna i samotne - takovy nasladly krehky dezert. Chce to ale hodne pit.

A da se s tim docela dobre nastavit takova ta instantni cinska nudlova polevka. Samozrejme je to chemicka sragora, ale v pripade nouze to zahreje, zasyti a zrejme i doda telu vse potrebne.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #477 kdy: Listopad 07, 2024, 09:33:30 dopoledne »
Ja som dakedy skúšal NRG 5 na sólo 5-dňovom survival pobyte (len 3 balenia, nič iné). časom sa tá chuť preje, ale dá sa to dochutiť tým, čo sa nájde, urobiť kaša (napr. s bukvicovým pestom a cibuľou medvedieho cesnaku). Inak je to super vec do auta, survival schránky, atď.

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #478 kdy: Listopad 08, 2024, 05:04:47 dopoledne »
A nestačia obyčajne piškóty?
Mi to príde že je to podobné...

Offline mart0

« Odpověď #479 kdy: Únor 22, 2025, 08:42:41 dopoledne »
Vedle již dříve uvedených klasických piškotů otestovány v autě sušenky Lotus Biscoff. 2 roky prošlá trvanlivost, přes stáří a teploty, které v autě bývají, bez problémů jedlé, beze změny vzhledu, chuti, vůně.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #480 kdy: Květen 18, 2026, 02:33:47 odpoledne »
Opakovane som odskúšal v 3 ročnej rotácii paradajkový pretlak v skle (rôzne gramáže), a kokosové mlieko v plechu- úplne v pohode, a zaradené do rotácie cez depozit. Takisto kontrolovane točím v ročnom cykle (len cez pivnicu) v skle zavárané zeleninové šaláty, omáčky, pestá, strukoviny, džemy a na povale koreniny, cestoviny, semienka + instantná káva v orginál hermetických obaloch. Kto varí, tak vie ako sa varí bez korenia.
My sme si to so ženou vyskúšali cez covid- išli sme len na otočku skontrolovať chalupu, a ostali sme tam na skúšku 6 dní (+ sme nezapli elektrinu :) )- bola to skúška, ako by to vyzeralo, keby sme tam núdzovo evakuovali peši cez hory. Všetko bolo nejako riešiteľné, ale z holých zásob v depozite (len bravčové natural, sardinky, tuniak a ryža) sa gurmánske zázraky na raňajky, obed a večeru robiť nedali- pred zimou sme vždy komplet všetko odviezli a spotrebovali, a na jar sa to zaviezlo čerstvými zásobami. Najväčšou lahôdkou bola naklíčená žerucha so zabudnutého vrecka semienok. Preto som výrazne rozšíril sortiment na sklade.

Offline bludicka

« Odpověď #481 kdy: Květen 21, 2026, 07:02:06 odpoledne »
Ked ste mali maso a ryzu, tak to ste tam boli ako luculus u lucula na hostine ;).
Ja som v pivnici objavil zabudnutu flasu s podpnovkami v octe z roku 2018. Viecko drzi v pohode, aj je este stale prehnute dovnutra. Myslis, ze to ten ocot a sol moze tak dlho udrzat bez zmeny? Dako sa nemozem odhodlat ich vyskusat.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #482 kdy: Květen 21, 2026, 08:05:15 odpoledne »
Toho mäsa, ryže a rýb tam  bolo na pol roka, ale už za dva dni to šlo krkom, keď nič iné- teraz to už nehrozí...
Podpňovky by mali byť v pohode, ale neriskuj- pohrýzť, vypľuť. Záleží aj na druhu viečka- ak je šróbovacie, tak počuješ zasyčať, puknúť a máš kontrolu, pri obyčajnom vieš prd- ono bude prehnuté, aj keď už nedrží, a vyduje sa až to začne vyvíjať plyny. Ja už dávno len šróbovacie.

Offline bludicka

« Odpověď #483 kdy: Květen 22, 2026, 08:48:10 dopoledne »
To si len rozlakovany ;). Mal si to skusit postapokalypticky. 4 dni nezrat nic a ako by potom chutila ta ryza aj bez mesa ;).
Podla mna si to mal uz vtedy paradne zasoby na PA.....mat tam este daco susenej zeleniny..... ale aj tak....zasoby mesa a ryze na pol roka je pravidlom u kolko % ludi? Myslim,ze strasne malo.
Viecko je obycajne :( a tak flasu zas odlozim a budem sledovat, ci a kedy zacne nafukovat to viecko. A zacnem tiez pouzivat len srobovacie. Daju sa kupit nove, ci ich tocis kym tesnia? Ja nimi zavieram len jogurty a polievky co si beriem na jazdu.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #484 kdy: Květen 22, 2026, 09:40:12 dopoledne »
Myslis, ze to ten ocot a sol moze tak dlho udrzat bez zmeny?

Jo, ocot a sol sú výborné a neškodné konzervanty. Naložené utopence vydržia v izbovej teplote aj týždne, v chladničke aj mesiace. Teda nie u mna, ja ich zožerem na druhý deň.  ::)
Ak by nebolo moc čo iné pod zub, treba to prehnať varom. Botulotoxín nemá rád teploty nad 60 stupnov.  ;)

Ak sa človek sústavne neprejedá prehnane aromatickým jedlom a zvýrazňovačmi chutí, tak sa dá pochutiť aj na jedlách s minimom korenín.
Samozrejme na ochutenie jedál sa dajú použiť rôzne bylinky, ihličie, kus zuholnateného dreva, sušené ovocie, orechy, ocot, pivo, víno... fajn je vyrobiť si koreniace soli, tie vydržia večnosť.
Ale najlepší kúchár bol vždy hlad.  8)

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #485 kdy: Květen 25, 2026, 11:26:55 dopoledne »
.
Podla mna si to mal uz vtedy paradne zasoby na PA.....mat tam este daco susenej zeleniny..... ale aj tak....zasoby mesa a ryze na pol roka je pravidlom u kolko % ludi? Myslim,ze strasne malo.
 A zacnem tiez pouzivat len srobovacie. Daju sa kupit nove, ci ich tocis kym tesnia?
Depozit na potraviny proti vyrabovaniu postavil môj otec rovno s domom (1951), povedal mi o tom, až keď som prišiel zo ZVS. Na točenie havarijných zásob ho používam od r. 2012. Otváram raz ročne (v novembri)- potraviny na uloženie vozím na chalupu priebežne, a tam čakajú na uloženie- tým sa vyhnem pokazeniu následkom dopravy- už len skontrolujem a uložím. Po uložení zapálim 500g parafínový kahanec v plechovej nádobe pod plafónom depozitu, a zavriem (utesnený) poklop- kyslík zo vzduchu vyhorí na 9-11%, a kahanec tým zhasne- vzniknutý oxid uhličitý klesne do spodnej polovice, a udusí všetko živé, čo dýcha.
Je tam trvalá náplň 20kg soľ, 20kg cukor, po 10l 96% liehu a 20% octu, nejaký riad, zápalky, strelivo, jód...
Točím bravčové naturál sklo vlastná produkcia 0,4l- 4 roky á 60ks, sardinky 5r á 20ks, tuniak v oleji 5r á 10+ks, ryža orginál talianská vákuovaná 120-140kg- nárazovo dopĺňaná. Teraz tam mám aj veľkú hermetickú dózu s koreninami 1x za rok a vlani som začal točiť par. pretlak sklo 500g 10ks a 160g 20ks, kokosové mlieko 400g 10ks a beží skúška s kokosovým tukom, mnou zaváranými fazuľami a lupinou v skle. Je tam aj 6ks 20l súdkov s vo fólii zavarenou pšenicou ( väčšie mi tam cez poklop nevojdú :) ). Pšenice spolu cca 400kg. Spolu s ostatnými aktuálnymi zásobami by to malo stačiť pre dve osoby na dva roky. Teraz ideme rozbehnúť so ženou experimenty s klíčením všetkého druhu (aj s umelým svetlom) na výrobu "bunkrových" vitamínov.
Stíhame to s rodinou s rezervou zlikvidovať.
Tie viečka používam aj viackrát, záleží od výrobcu a starnutia toho tesnenia- pred použitím ich pozriem lupou, a doplním novými. Také veľmi tenučké nekupovať, majú slabý lak a ľahko prehrdzavejú.

Offline bludicka

« Odpověď #486 kdy: Květen 25, 2026, 06:28:43 odpoledne »
Mas to perfektne zorganizovane "hold"! Uz len dufat, ze o tom nik zo susedov nevie, ak by to nedajboze bolo nutne niekedy pouzit ako ukryt.
Takze na tie viecka sa budem musiet vybrat do obchodu. Nie kupit z netu. Mas daku oblubenu znacku? Som sa tomu nikdy nevenoval....stacili mi vzdy z kompotov co nosim z rajchu a z Polska.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #487 kdy: Květen 25, 2026, 07:35:58 odpoledne »
Nikto nevie nič, len moje deti. Keď to porátaš, ani to nie je veľký náklad (jeden dôchodok :) ), a je to zisková investícia pri tom zdražovaní.
Viečka som dokupoval málo, a rôzne druhy, potom manželka zohnala pod rukou veľký balík kvalitných, a odvtedy nekupujeme. Ešte si kúp na alíku taký silný magnet s okom na vyťahovanie pohárov z hrnca.

Offline bludicka

« Odpověď #488 kdy: Květen 26, 2026, 04:31:00 odpoledne »
No vidis.....ja ked robim zasoby, tak 1/2 skuci, ze skreckujem ako skrecok ;D. Darmo....je to mestsky clovek a ani 35 rokov na dedine ju nenaucilo, ze doma musi byt zasoba zradla aspon na pol roka.
Tych magnetov mam dost. Akurat ma nenapadlo nimi vytahovat flase z hrnca. Vlastne ,ma to nemohlo napadnut.....pouzivam hlinikove zatlacacie viecka ;D.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #489 kdy: Květen 26, 2026, 05:07:14 odpoledne »
Moja je vychovaná babkou na dedine- sem tam mi trošku pindala, ale potom prišiel covid, a keď pol dňa chýbalo pár vecí v obchode :), tak sa ma vážne opýtala na zásoby, a odvtedy je väčší škrečok, ako ja. Každý z nás má na starosti určité základné zásoby, a keď ideme na nákup, tak každý so svojím košíkom dokúpi, koľko treba- v prípade akcie primerane viac.

Offline bludicka

« Odpověď #490 kdy: Květen 26, 2026, 05:57:57 odpoledne »
Ty mas nervy ist s vlastnou zenou na nakup :o? "hold". To by som ja teda nemal. Ja v rajchu nakupim maslo, bezlaktozove mlieko, konzervy, kavu a cokoladu, v Polsku susenu zeleninu a ostatok kupuje ona doma. Ale bezo mna ;). Aby som ja stal pri kazdej hovadine, nedajboh aby z nej mali 2-3 druhy.....tak to ani bohovi!

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #491 kdy: Květen 27, 2026, 09:26:44 dopoledne »
Chodíme spolu len na veľký nákup do potravín (hlavne Poľsko), a to každý so svojim košíkom, a po svojom sortimente. Keď sa stretneme, tak pozrieme, čo sme našli nového, a čo máme. Žena sa chodí raz za týždeň vyvenčiť na poldennú okružnú jazdu po obchodoch, ja občas tiež- to je proti ponorkovej chorobe, nech si nelezieme na nervy :).
Ono sa to s tými staršími rozumnými ženami po menopauze celkom dá- so mnou to tiež nie je žiadný med :), jedine podobrotky...

Offline bludicka

« Odpověď #492 kdy: Dnes v 08:57:58 dopoledne »
Bol som 3 dni na chate pomahat ''preperovi'' s opravou. Bez signalu, bez netu, bez otravovania mobilom..... :).
Okrem majitela ''prepera'' sme tam boli este dvaja a ja som navrhol, ze sa budeme chovat prepersky. Takze sa pripravime na to, ze tu budeme minimalne mesiac. A uz bolo po preperstve. Majitel zistil, ze z jeho preperstva nebude nic. Zasoby so sebou nakupene na 4 dni, na chate predtym ziadne a na moj navrh, ze budeme cely cas zrat len ryzu s tuniakom (tuk, by sme vladali makat, inak by som preferoval len ryzu) si akurat klepali na celo, ze mi preskocilo. Tak som na ryzi  s tuniakom, trescou pecenou  a zihlavou vybratou z caju ostal sam. Nic ine som nezral a pil som len zihlavovy odvar semtam ochuteny este vyhonkami zo stromov. Napodiv mi to vobec nevadilo (kamionacky zaludok ;)) a tie 3 dni som na tom prezil v pohodicke. Dokonca som ani nezhodil z pupka. Este som chcel ryzu nahradit ovsenymi vlockami ktore by som ani nevaril a len nechal napucat vo vode, ale pali ma z nich zaha a sodu by som v PA dobe nemal kde zobrat. Iba ak nadrvit vapenca ;D. Tak som sa nechal rozmaznat ryzou.
Ked som nadhodil, ze ked uz preperime, mali by sme urobit daco ako straznu sluzbu a striedat sa na ''strazi''.....nech trocha nasimulujeme PA dobu. Tam ma rovno vysmiali. Ani som sa neovazil priznat, ze mam so sebou pistol ;D, nech to nerobi zlu krv.
Takze to vidim tak, ze ked nedajboze nastane ta PA, tak takito ''preperi'' co nevidiet podochnu od hladu....ak sa vobec na tie svoje ''preperske'' utociska dostanu.
Kua, vo stvrtok sviatok v rajchu a ta daromna haved este nema vyrobeny matros co mi maju nalozit >:(....uz to vidim na vikend v prdeli.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #493 kdy: Dnes v 03:44:43 odpoledne »
Keď príde hlad, tak sa zje všetko- keď som bol na dvoch posledných dlhších survivalových pobytoch, tak to bolo jedno balenie NRG-5 na 5 dní, zbytok, čo príroda dala. Vôbec sa mi to neprejedlo, bol som rád, že sa pred spaním niečím výdatnejším zasýtim.
A čo sa týka evakuácie do útočiska, ak sa to nestihne včas, tak na auto sa môže zabudnúť- jedine peši cez neobývanú oblasť. Ja to mám peši 1 deň- s 30 a 20kg ruksakmi to máme dva dni. V pol ceste mám aj menšiu schránku s potravou, núdzovým prespaním a kľúčom od chalupy.
Tá treščia pečeň ma nejako obišla- vydrží to dlhšie?

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #494 kdy: Dnes v 05:39:28 odpoledne »
treščia pečen je vcelku supiš, akurát ju mám najradšej s čerstvým pečivom a maslom.
 /Treščia pečeň je výživná delikatesa bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A a D./
A konzerva máva trvanlivosť aj 5 rokov. Keďže to je v oleji, určite vydrži v suchu a chlade aj dlhšie.