Autor Téma: Zásoby preppera  (Přečteno 44848 krát)

SoňaR

• Host
Re: Zásoby preppera
« Odpověď #400 kdy: Srpen 10, 2021, 01:42:47 odpoledne »
Bonfood rozšířil svoji nabídku o sortiment konzerv, tak kdybyste chtěl někdo rozšířit svoje zásoby, tak vyzkoušejte a dejte prosím vědět. Já beru od Bonfoodu obvykle hlavně mražené maso a ryby, ale už jsem od nich ochutnala konzervu losos v holadské omáčce (aktuálně není v nabídce). S konzervou kukuřice a vařenými těstovinami to bylo luxusní jídlo. Mají konzervované i sádlo, to asi vezmu v příští objednávce na otestování.

https://www.bonfood.cz/konzervy

edit: Mají i konzervy pro psy / kočky.

SoňaR

• Host
« Odpověď #401 kdy: Srpen 29, 2021, 06:17:26 odpoledne »
Toto období mě baví. Stačí vyrazit do přírody a s trochou znalostí si nasbíráte další suroviny na doplnění a zpestření zásob ve spižírně, kteréžto by měly být co nejrozmanitější. My dnes bezinky a košík mirabelek, takže bude likér a mirabelkový džem :) . Jestli stihneme příští týden ještě jednu várku bezinek, tak bude i víno a možná bezinkový džem.

Offline kemu

« Odpověď #402 kdy: Srpen 30, 2021, 01:40:07 odpoledne »
Mirabelky přidávám do marmelád,je to dobré chuťově osvěžení.Jen nevím jak vyndavat pecku, většinou drží s dílnou jak helvetská víra.Jak to děláš,prosím,ty?

SoňaR

• Host
« Odpověď #403 kdy: Srpen 30, 2021, 03:04:32 odpoledne »
Stejně, jako naši předci vařili povidla ze švestek - naházím je do hrnce celé, rozvařím a potom propasíruju přes hrubé síto. Pecky jsou dost velké, takže stačí opravdu hodně hrubé síto a pasírování je snadné. Pak teprve přidám další ingredience a dovařím.

Offline jovokys

« Odpověď #404 kdy: Září 01, 2021, 11:02:51 dopoledne »
Prosím dej ho sem. Díky

SoňaR

• Host
« Odpověď #405 kdy: Září 01, 2021, 10:13:08 odpoledne »
Tento recept znám, akorát s tím rozdílem, že se to peče. Já to zkoušela několikrát a postupně jsem snižovala množství octa... ale i to sebemenší množství octa mi tam prostě vadí. Takže vařím / peču povidla tak, jako se to dělalo dřív - čistě jen ze zralých švestek. Když je peču, tak jen občas promíchám, to mi prostě nedá :)

Ale znám spoustu lidí, kteří tento recept využívají a jsou s tím spokojení.

Offline ProfesorX

« Odpověď #406 kdy: Duben 04, 2022, 02:34:55 odpoledne »
Myslíte že má cenu vakuovat potraviny které jsou již zabalené? Např. čínské polévky?

Když budu vakuovat rýži mám ji vakuovat zabalenou nebo vybalit zavakuovat a dát do mrazáku aby vše promrzlo?

Předem díky za odpovědi.

Offline Tom82

• Chlastovy chlapy
  • *
« Odpověď #407 kdy: Červen 03, 2022, 08:39:28 odpoledne »
Jen info: v Penny mají akci na Veseko konzervy, např. čočka s párkem, lečo s klobásou apod. Cena 29Kč/kus. Expirace 4/2025. Vhodné na doplnění zásob trvanlivých hotovek.

Offline DeadMan

« Odpověď #408 kdy: Červen 21, 2022, 11:41:52 dopoledne »
Rád bych se podělil i svou dobrou zkušenost s "výrobky" Kaufland, kterou jsem teď učinil.

Kdysi jsem nedal dopustit na fazole Heinz a čínské polévky YumYum a nic jiného nepřicházelo v úvahu.

Jenže doba je zlá a je třeba šetřit a tak jsem vyzkoušel výše zmiňované potraviny signované velkým K.

K mému překvapení je to fakt dobré, co dobré, je to vynikající.

K fazolím stačí přidat půl cibulce, jeden nakrájený špekáček, k tomu na zakousnutí tortillu, rovněž s K a máte super hlavní jídlo.

Na večeři pak přidat k čínské polévce jedno vejce a labužník zaplesá.

Stejně dobrou zkušenost mám i s instantní bramborovou kaší, která se dá použít na zahuštění, ale i sama o sobě, třeba s párkem je výborná.

Neberte to jako reklamu na Kaufland, ale ty jejich potraviny jsou, co se poměru cena/užitná hodnota týče, fakt dobrá volba 😁
You cannot kill me as I am already dead!

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #409 kdy: Červenec 24, 2022, 10:48:17 odpoledne »
Na youtube sa kadečo nájde čo sa týka prepperstva, náhodou som natrafil na reportáž natočenú v roku 2016 DW-TV čo je nemecká viacjazyčná televízna spravodajská sieť Deutsche Welle.

https://www.youtube.com/watch?v=mTJYbpOZ_ho

Zvuková stopa je v ruskom jazyku ale obsahovo sa to týka nemeckých či švajčiarskych prepperov.  Názov reportáže: "Как делать деньги на страхе, или "Выживальщики" в Германии" voľne preložené: " Ako zarobiť peniaze na strachu alebo "prepperi" v Nemecku. Spomínajú tam Švajčiarsko-Nemeckú firmu na ktorej stránku si v prípade záujmu kliknite tu: https://sichersatt.ch/

Ponúkajú zaujímavé plechovky s obsahom všakovakého trvanlivého jedla, dokonca aj pre vegánov.

Po kliknutí na kolónku "Notvorrat" - "Núdzové zásoby" https://sichersatt.ch/notvorrat/ je napísaných niekoľko múdrych rád prečo kupovať núdzové zásoby. S internetovým prekladačom je to viac-menej zrozumiteľné.
V každej chvíli, ktoréhokoľvek dňa sa môže stať niečo, na čo nie sme pripravení...

Offline Včeliš

« Odpověď #410 kdy: Prosinec 26, 2022, 07:06:33 odpoledne »
Nedávno jsem si uvědomil, jak je tvoření zásob důležité nejen z důvodu apokalipsy, ale i výhodné pro zatím normální život. Důvodů je víc. Třeba inflace. Kdo koupil loni 100 kg cukru za 1000 korun, má nyní 100 kg cukru za 3000 korun.
Nebo časová úspora. Každodenní nakupování stojí nějaký čas. Nebo úspora peněz. Nakoupit větší množství zboží v akci, nebo zásobu sezóního zboží, to se cenově vyplatí.
Ale pro mě je hlavní jistota. A dnešní situace mě poněkud zneklidňuje, proto jsem se rozhodl navýšit stavy strategických zásob. Jsou to především konzervační prostředky jako cukr, sůl, ocet a jiné chemické prostředky (třeba praganda, kyselina citrónová apod.)
Dále trvanlivé potraviny, bez nutnosti vaření, třeba konzervy, nebo trvanlivé pečivo. Já jsem masové konzervy doteď vůbec ve svých zásobách neměl.
A v neposlední řadě i zavařovací víčka, krmivo pro zvířata, otop, nářadí apod.
To by naší rodině mělo zajistit poměrně normální život i v případě nedostatku energií, problémům se zásobováním a snížením reálného příjmu.

Offline MDobromila

• Včelaři sobě
  • *
« Odpověď #411 kdy: Prosinec 26, 2022, 07:37:20 odpoledne »
Moje babička ( i mamka) byly prepperky a ani to o sobě nevěděly ...pamatuji si, že vždy byly zásoby na několik týdnů až měsíců. Takto jsem byla vychovaná a pokračuji v tom. Do obchodu už jezdíme jednou maximálně dvakrát do měsíce. Obilí (na mouku)a některé potraviny  si objednávám v eshopecha od farmářů  držím zásobu 100 a více kg neustále. Chleba a pečivo peču 1-2krat týdně, takže spotřeba je. Konzervy nějaké máme, ale moc je nemine, mám zavařené maso. Zatím i mrazáky jedou...a pak v králíkárně a kurníku další zásoby😉

Offline DeadMan

« Odpověď #412 kdy: Prosinec 26, 2022, 07:55:19 odpoledne »
Přesně tak, všichni mojí prarodiče měli malé hospodářství a sklep plný potravin. Moje mamka v tom zlehka pokračuje (má malou zahrádku, ale bez zvířátek k jídlu) a pravidelně každý rok zavařuje (občas i maso).

Moje žena už tohle neumí a já na to nemám čas. Ale kvůli posledních let naštěstí pochopila, že není vůbec od věci mít doma větší množství rýže, těstovin, luštěnin a nějakých konzerv. Kdysi si klepala na čelo, když jsem o něčem takovém mluvil. Dneska je ráda, že nás nějaká panika v obchodech jen tak nerozhodí.

Nemáme sice doma jídlo na půl roku, ale pár týdnů bychom zvládli. No a za tu dobu bych někde něco sehnal 😈

Offline MDobromila

• Včelaři sobě
  • *
« Odpověď #413 kdy: Prosinec 26, 2022, 09:12:41 odpoledne »
Můj manžel si taky docela před lety klepal na čelo...dnes nakupuje solární svítidla, elektrocentrálu, svíčky, kanystry plní benzínem i naftou, sází jedlé stromy i keře, momentálně řeší fotovoltaiku na ohřev teplé vody...

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
Re:Máte skutečně zásoby?
« Odpověď #414 kdy: Prosinec 27, 2022, 08:49:05 dopoledne »
Pekne oživená, inak stále aktuálna téma. A tak som si ju začal čitať od začiatku. Odporučam.
Tuto strategiu, ako cajgy, majú nachystanú asi viacerí. Viete čo je na nej že ale úplne úplne špatne? ?  ;D

V mojej stratégii je zapracované, že hneď vedľa baráku sú potraviny Jednota. Disponujem potrebnou hotovosťou ihneď tieto potraviny vykúpiť a rovno to na táčkach hádzať do garáže  ;D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline MDobromila

• Včelaři sobě
  • *
« Odpověď #415 kdy: Prosinec 27, 2022, 09:09:09 dopoledne »
Já sázím na alespoň nějakou soběstačnost ( co je v našich silách) a na budování vztahů se sousedy. Navzájem si pomáháme, vymenujeme. Bydlíme tam, jak řekl synův kamarád, kde " zdechl ne jeden,ale dva psi", tak se na Jednotu spoléhat nemůžeme.

Offline MDobromila

• Včelaři sobě
  • *
« Odpověď #416 kdy: Prosinec 27, 2022, 09:11:33 dopoledne »
Dnes si jedem dočepovat benzín a naftu do zásob, dokud je za slušnou cenu

Offline DeadMan

« Odpověď #417 kdy: Prosinec 27, 2022, 09:21:51 dopoledne »
Dagu, už jsem to vlastně naznačil. Problém je panika, nebo jak jsme viděli v Anglii, zásobování. Buď tam v nějaký okamžik naběhne hromada lidí, aby ten obchodu vyrabovali. Nebo se může stát, že se tam už žádné zboží nedostane. Jak se říká, co je doma, to se počítá 😉

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #418 kdy: Prosinec 27, 2022, 09:41:21 dopoledne »
A hlavne v malej obci sa všetci dozvedia, ktorý hajzlík im to tam všetko vykúpil.
A čo urobia nasratý a hladný spoluobčania si vieme predstaviť.
Takej chyby by sa mali prepéry vyhnúť.  8)

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #419 kdy: Prosinec 27, 2022, 11:31:00 dopoledne »
Správny reper ubytuje svoju manželku na plný úväzok v nejakom takom kráme...

Offline Včeliš

« Odpověď #420 kdy: Prosinec 27, 2022, 08:20:34 odpoledne »
Sám dost sázím na soběstačnost, proto si zásoby potravin hodně dělám sám z toho, co vypěstuju, nebo vychovám.
Ale spoustu věcí pro chov, či pěstování musím kupovat a i těmi je dobré se zazásobit.
Roky už semena kupuji na podzim, místo na jaře. Jednu bedýnku svých brambor mám stranou a použiji jí až když koupím sadbu. Obilí pro slepice koupím vždy po žních na celý rok + něco navíc. Zahradní náčiní mám dublovaně. Cukr pro včely vždy na rok dopředu atd.
Nechtěl bych dopadnout, že bych přesně věděl, co mám dělat, ale nemohl to zrealizovat.

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #421 kdy: Prosinec 29, 2022, 10:13:22 odpoledne »
Dagu, už jsem to vlastně naznačil. Problém je panika, nebo jak jsme viděli v Anglii, zásobování. Buď tam v nějaký okamžik naběhne hromada lidí, aby ten obchodu vyrabovali. Nebo se může stát, že se tam už žádné zboží nedostane. Jak se říká, co je doma, to se počítá 😉 

Koluje prepperským internetom link na dnešný článok uverejnený na www.standard.sk   (škoda že celý je len pre predplatiteľov  :-\)

Blackouty aj rabovanie. Prečo sa oplatilo sledovať priebeh arktickej zimy v USA

citujem: Nezabudnuteľný Štedrý večer má za sebou mesto Buffalo neďaleko Niagarských vodopádov. Zasiahla ho snehová búrka a „umŕtvenie“ verejnej infraštruktúry. V tomto meste síce blackout nevypukol, napriek tomu desiatky ľudí zaskočených prívalom snehu a bez zásob si po ne a tiež po spotrebnú elektroniku do zatvorených obchodov a na benzínky došli. Začalo sa rabovanie. Jeden spravodajský web (RawsAlerts) zverejnil video, na ktorom je počuť streľba a sú vidieť ľudia utekajúci s ulúpenými predmetmi z obchodu. Miestna polícia vraj nemohla účinne zasahovať, bola paralyzovaná počasím.

zdroj a viac z článku: https://standard.sk/298045/stvrt_blackouty-aj-rabovanie-preco-sa-oplatilo-sledovat-priebeh-arktickej-zimy-v-usa/?fbclid=IwAR38j7rNJl0Ww5MBzS-Zzy0LhzhNm3Z9ILrhDSkHcIrsv-MZw04iDThKWtY
V každej chvíli, ktoréhokoľvek dňa sa môže stať niečo, na čo nie sme pripravení...

Offline lučobník

• Praktikující prepper
  • Starý prepper a survivalista
« Odpověď #422 kdy: Leden 03, 2023, 02:38:36 odpoledne »
Ja mám zásoby riešené následovne:
- v panelákovom byte mám bežné zásoby na 3-4 mesiace (mraziak ,špajza, pivnica), z toho mám cca mesačné v dehydrovanej podobe (hotovky hostince,sáčkové polievky, rizotá, zemiakové a obilninové kaše+ mleté sušené mäso, zelenina, syr, prepustené maslo na vylepšenie+ nejaké raňajkové sušienky a suš. mlieko+ sucháre (bieszczadzskie)+ sladkosti- chodíme min. 20dní do roka "na ťažko" na turistiku+ dovolenka, tak sa to bez problémov točí. Tieto zásoby su postačujúce na vykrytie menších výpadkov v zásobovaní (kalamita, epidémia, vojnový stav). V prípade vyhliadky dlhšie trvajúcich problémov sa osadenstvo a zbytky zásob včas odsťahujú na "prepersku " chalupu.
- na chalupe (celoročne obývateľná s dostatočnými zásobami paliva, PHM, PB), sú dva druhy zásob- bežné ( v pivnici) na pol mesiaca+ 400kg potravinárskej pšenice v sudoch na povale+ na zimu 50kg zemiakov-na jar sa zjedia, alebo by sa použili na sadenie, a núdzové v úkryte vybudovanom zároveň s domom (po II. sv. vojne) na ochranu pred rabovaním a rekvirovaním. V núdzových zásobách je okolo 200ks 0,4l pohárov so zaváraným mäsom (rotácia 3-4 roky), 140kg talianskej orginál vákuovo balenej ryže (5-6r), 100ks sardiniek v oleji a 50ks tuniak v oleji (5r), 20ks paradajkový pretlak (2r) a bez rotácie 20kg cukru, 20kg soli, 10l 96% čistého liehu a 10l 20% octu. Úkryt sa otvára raz ročne, po výmene obsahu a uzavretí, sa tam parafínovými kahancami nechá vyhorieť kyslík.
  Keď beriem do úvahy, že z pšenice sme už teraz schopní vyrobiť 500ks 1kg chlebov, tak moje zásoby by mali postačovať na 1,5-2roky pre dve osoby v prípade, že by sa nepodarilo nič dopestovať.
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline Cajgalamo

• Moderátor
Re:Máte skutečně zásoby?
« Odpověď #423 kdy: Leden 03, 2023, 02:51:53 odpoledne »
Pekne oživená, inak stále aktuálna téma. A tak som si ju začal čitať od začiatku. Odporučam.
Tuto strategiu, ako cajgy, majú nachystanú asi viacerí. Viete čo je na nej že ale úplne úplne špatne? ?  ;D

V mojej stratégii je zapracované, že hneď vedľa baráku sú potraviny Jednota. Disponujem potrebnou hotovosťou ihneď tieto potraviny vykúpiť a rovno to na táčkach hádzať do garáže  ;D

No jo, vtedy som ešte bol mladý odvážny slobodný a bezdetný chlap.  :)
Teraz som už len mladý a odvážny.
A veci sa zmenili. Vtedy som býval v byte. Teraz v dome. Okrem toho mám ešte niekoľko iných nehnuteľností pánu Bohu za chrbtom... A hlavne skupinu.
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #424 kdy: Leden 03, 2023, 03:04:55 odpoledne »
Viem, ja len aby to nebral niekto ako navod "preperem rychle a snadno". :D

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #425 kdy: Leden 03, 2023, 03:09:05 odpoledne »
... Úkryt sa otvára raz ročne, po výmene obsahu a uzavretí, sa tam parafínovými kahancami nechá vyhorieť kyslík...

Toto ma zaujalo. Ten ukryt maš tak dobre utesneny? To je murovana pivnic, alebo velka nádoba?

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #426 kdy: Leden 03, 2023, 03:47:34 odpoledne »
Je to suchá izolovaná podzemná betónová kobka 3,5x1,5x1,5m výška(1,5m nad hladinou spodnej vody)- vchod len zhora  betónovým poklopom 65x65cm- utesnené len alumatkou pod poklopom- CO2 nemá kade "vytiecť "- pred vstupom do úkrytu najprv vysávačom v okne a s hadicou na podlahe úkrytu 10minút odsajem "vyhorený" vzduch a potom vhodím zapáleny papierik, ako skúšku dýchateľnosti. Ak by niekedy náhodou trochu zavlhlo, tak mám na podlahe laminátový rošt s výškou 4cm.
  A na poklope je nalepená výstraha pred nedýchateľnou atmosférou.

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #427 kdy: Leden 03, 2023, 09:46:42 odpoledne »
lučobník čo je to tá "alumatka" ?
pivnicu máš z liateho betónu, kameňa alebo betónových prefabrikátov- šalovacích dielcov ?

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #428 kdy: Leden 04, 2023, 08:15:21 dopoledne »
To plenty- liatý kameňobetón. Postavené poctivé, masívne v roku 1950.

Offline šotek

• Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
« Odpověď #429 kdy: Leden 06, 2023, 03:10:34 odpoledne »
Stejně poslouží plastový nebo betonový prefabrikovaný septik, ideálně nikdy nepoužitý pro svou původní funkci.
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #430 kdy: Leden 06, 2023, 03:55:27 odpoledne »
A najlacnejšie riešenie by boli studničné skruže. A zakomponovať do svahu, alebo na rovine do skalky.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #431 kdy: Leden 06, 2023, 08:40:28 odpoledne »
Ak je úkryt a hlavne vchod doňho mimo dom, alebo nejakú priľahlú stavbu, tak sa to časom prezradí.
Ja to mám pod domom, vchod (poklop) je pod dlážkou v kúte jednej izby.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #432 kdy: Leden 06, 2023, 09:09:26 odpoledne »
Všetko ma svoje plusy a minusy. Nie vždy sa da v dome dorobiť pivnic. U mna spodna voda.
Niekto ma len zahradku, či dom u rodiny...
O dom tiež človek môže prísť, môže pri katastrofe padnúť, zhorieť a môže byť obsadeny, alebo poriadne prehladaný. Vid ukrajina jugoška...

Predpokladám, že vela preperov ma väčšinu zasob doma, ak ma na to priestor. Ale na nehnutelne zasoby sa často robia rôzne mrtve schranky. Do ktorych sa chodí ako píšeš ty, len občas, napr. raz za rok.
A samozrejme takato pivnička sa da rôzne kamuflovať. Necham niečo na vlastnu fantaziu, nech tu všetko neprezradím.

Offline DeadMan

« Odpověď #433 kdy: Duben 16, 2023, 12:06:49 dopoledne »
Dávám tip. Objednal jsem 10ks 😉

Levná potravinová dávka pro krizové zásoby

https://m.youtube.com/watch?v=OZMTAB7lyNk

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #434 kdy: Duben 16, 2023, 07:12:44 dopoledne »

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #435 kdy: Duben 16, 2023, 08:21:23 dopoledne »
Dobrá cena...

Offline Tom82

• Chlastovy chlapy
  • *
« Odpověď #436 kdy: Duben 16, 2023, 08:50:26 dopoledne »
NRG-5 mám již několik let v zásobách, kupoval jsem taky od Chlíbka. Zabalené to je fest dobře a spotřeba v podstatě neomezená. Samostatné kostičky můžeš narvat vlastně do každého báglu či kapsy. Na těch mých je napsáno "best before" 2040. Tohle budou moci žrát ještě děti mých dětí  :D
Menší negativum - chuť nic moc (alespoň pro mne, uvidíme co řekne DeadMan). Suché se to jíst moc nedá (samozřejmě v nouzi ano), takže spíše udělat z toho kaši (až jednou dostanu pořádně přes držku, tak se kaše hodí). Ale tu kaši fakt jíst týden v kuse nechceš. Nicméně energeticky a obsahem minerálů a vitamínů pro tělo naprosto dostačující k přežití.

Offline DeadMan

« Odpověď #437 kdy: Duben 16, 2023, 09:44:20 dopoledne »
NRG-5 už nějaké ve svém evakuačním zavazadle mám, ale za tu cenu není od věci si jich ještě pár vzít. Otevírat to určitě nebudu. Dagovi věřím. Je veřejně známý a kdyby tam byl nějaký problém, dost by ho to poškodilo. No a jíst to mám v plánu taky v podobě kaše, až nastane čas. Je dobré do toho dát ještě nějakou chuť, třeba vanilkový nebo skořicový cukr 😉

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #438 kdy: Duben 16, 2023, 10:02:12 dopoledne »
Bol k tomu aj výborný doplnok F-100 compri- odtučnené sušené mlieko v rovnakých kockách, ale už to nejako zmizlo z ponuky.
Ja som NRG-5 používal na 5dňových "survival" pobytoch- 1bal. NRG, 2 tabl compri (125g), po 1,5dl plechovke prepusteného masla a mletého suš. mäsa, 5 bujónových kociek a soľ- zbytok, čo príroda dala. Tam som zistil, aká je rôzne  dochutená kaša z NRG večerná mňamka :D.
Inak nedoporučujem NRG rozbaliť, a samostatne dlhšie nosiť jednotlivé kocky- sú balené v pomerne krehkej PP fólii, cez praskliny v nej sa tam dostane vzduch a vlhkosť, zoxiduje tuk, a už to má stuchnutú vôňu a chuť.

Offline Valmidir

• Hospoda
  • *
« Odpověď #439 kdy: Duben 16, 2023, 10:38:00 dopoledne »
NRG-5 už nějaké ve svém evakuačním zavazadle mám, ale za tu cenu není od věci si jich ještě pár vzít. Otevírat to určitě nebudu. Dagovi věřím. Je veřejně známý a kdyby tam byl nějaký problém, dost by ho to poškodilo. No a jíst to mám v plánu taky v podobě kaše, až nastane čas. Je dobré do toho dát ještě nějakou chuť, třeba vanilkový nebo skořicový cukr 😉

Na Daga pozor, kedysi dávno točil podľa mňa dobré videá (sledoval som ho pravidelne všetky jeho videá), ale potom (a už je to pár rokov dozadu) sa zameral na kvantitu a začal točiť videá o veciach, o ktorých nemal ani šajnu, doslova návody na Darwinovu cenu. Keď ho na to ľudia v komentoch upozornili, tak začal komenty mazať, nakoniec zmazal celé videá (osobne viem o dvoch). Samozrejme bez nejakého vysvetlenia alebo uvedenia na pravú mieru. Mnoho ľudí to ani nepostrehlo a ak sa riadili tými návodmi čo tam dal, tak Boh ich ochraňuj. Ako vidím, tak ho to nijak nepoškodilo, väčšina ľudí, čo ho sledovala/teraz sleduje, o tom ani nevie alebo to nepostrehli. Aj toto sú nebezpečenstvá internetu.

Aby som nebol OT (o Dagovi prípadne v príslušnom vlákne) tak NRG-5 takisto v zásobe mám, zatiaľ som netestoval, možno jedno balenie obetujem a otestujem.
Valmidir

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #440 kdy: Duben 16, 2023, 11:18:20 dopoledne »
Jo, bol to skôr taký yutuberský súboj o sledovačov.  :)
A na nete sa aj naopak dozvieš, že je niečo špatne. Preto si treba zdroj aj informáciu overovať.

NRG je super pre momentálnych prepérov. Proste niekoho to nachvílu drapne po zhliadnutí katastrofického filmu, a naladený ide niečo urobiť pre pokoj duše.

Ludia, čo si na pravidelné obmieňanie zásob zvykli, vedia za tie peniaze aj lepšie, chutnejšie a objemnejšie zásoby urobiť.  8)

Ale napríklad do auta je to fajn núdzovka, keďže tam nič dlho nevydrží. Aj keď je dnes každých 500 metrov pumpa...

Offline mart0

« Odpověď #441 kdy: Duben 16, 2023, 09:49:58 odpoledne »
Do auta budou lepší obyčejné dětské piškoty (kupuji Sedita, Opavii se celkově už delší dobu vyhýbám). Vydrží tam v zimě i v létě, tedy pokud se někdo neozve, že má hlad. Navíc nemám problém když si je děti dají i za jízdy, drobky se v nejhorším dají vysát.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #442 kdy: Duben 16, 2023, 09:58:36 odpoledne »
To je určite super, hlavne ak je k tomu posádka. Ale traja drvorubači chrumkajúc piškóty vo mne vyvoláva taký teplý úsmev...  ;D

Offline DeadMan

« Odpověď #443 kdy: Duben 16, 2023, 10:00:27 odpoledne »
Díky za tip, piškoty mě nenapadly 👍

Jinak taky preferuji Seditu, jak horalky tak i jiné oplatky. Za mě jednoznačně lepší než Opavia 😉

Offline DeadMan

« Odpověď #444 kdy: Duben 16, 2023, 10:01:39 odpoledne »
Kurva Dagu, tohle mi nedělej 🤣🤣🤣

Offline DeadMan

« Odpověď #445 kdy: Duben 17, 2023, 09:55:44 odpoledne »
Tak dávám pro info.

Dneska mi přišel od Daga mail, že se omlouvá, ale že zboží se v okamžiku vyprodalo.

Nicméně pokud bych byl ochoten počkat cca 10-15 dní, tak bude opět skladem.

No a že mezitím bych mohl poslat platbu předem....

Tak jsem mu odepsal, že obecně nemám s platnou předem problém, ale jenom tehdy, kdy vím, že zboží je skladem a bude obratem expedováno.

Mimochodem v eshopu mu svítí, že je skladem.

Čili zatím jsem nic neplatil a jsem zvědav, co se z toho vyklube.....

Offline neilz

« Odpověď #446 kdy: Duben 21, 2023, 05:00:30 odpoledne »
ja nikdy nepochopil proc si lidi kupujou tyhle "nouzove" kostky jako NRG a podobne, to vazne v nouzi chcete jist tyhle kejzy ? neni lepsi mit v zasobe vlocky, lusteniny, ryzi, ryzove kase, susene mleko, masove a zeleninove konzervy, bramborovou kasi v prasku, knackebrod, orechy, cokolady a podobne ? k tomu nejake koreni, sul, cukr, kakao, oleje a clovek si udela vsemozna vydatna jidla z kterejch si po tydnu konzumace nebude chtit ustrelit hlavu, ja si vazne nedovedu predstavit ze bych jedl treba tyden porad dokola nejakou kostku co chcutna porad stejne, dalsi vec je ze zasoby maj bejt proste z veci co clovek neustale pouziva, nemaj to bejt nejake predrazene "specialky" coz umoznuje neustalou obmenu spotrebovanych potravin za nove, dalsi vec je ze cloveku to vykreje vypadky nebo neocekavane narusty cen, k cemu vam bude nejake NRG hnus az vypadne v kramech treba ryze, to si pak udelate NRG se spanelakem nebo NRG s bolonskou ?  ;D

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #447 kdy: Duben 21, 2023, 06:54:48 odpoledne »
Nikto NRG 5 nekupuje ako hlavné zásoby. Kúpi sa tak 10 ks, niečo dáš do BOBu, niečo do auta, niečo do survival schránky- má to deklarovanú trvanlivosť 20 rokov, reálnu 50 rokov- dáš to tam a zabudneš. NRG nie je nechutné, ale ani žiadna lahôdka, čiže nehrozí, že by to niekto vyžral ako maškrtu, ale keď príde riadny hlad, tak je to super.
Čiže NRG 5 a jeho alternatívy rozhodne majú miesto v zásobách preppera.

Offline DeadMan

« Odpověď #448 kdy: Duben 21, 2023, 08:17:54 odpoledne »
Přesně tak. Jde o tu pohodlnost a skladnost. Samozřejmě že doma máme i normální potraviny (rýže, těstoviny, luštěniny, konzervy atd.), ale tohle koupíš, dáš do BoBu, zapomeneš a neřešíš, jak už napsal lučobník 😉

Offline Bivoj

« Odpověď #449 kdy: Duben 21, 2023, 10:33:54 odpoledne »
Souhlasím. Koupil jsem kdysi dva kartony NRG5 (tuším à 24 kusů?) a strčil do skříně úplně dozadu do temna a chladu. A "zapomněl". Myslím si, že mě to přežije, tedy pokud nenastane SHTF, TEOTWAWKI, ROZPAD atp... ;-) Pak by se to mohlo pro prvních pár měsíců hodit...
Si vis pacem, para bellum.