Autor Téma: Zásoby preppera  (Přečteno 44934 krát)

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
Re: Zásoby preppera
« Odpověď #500 kdy: Červen 03, 2026, 05:29:20 odpoledne »
Pri každom scenári to bude úplne inak. Ktorý scenár máte na mysli?
Ludia do lesov utekali len keď boli prenasledovaný. Ale aj prírodný ludia zo znalosťami a zbraňami tam mali problém dlhodobo prežiť bez pomoci.

Taktiež pochybujem, že starý prepéri sa budú presúvať autom až v momente, keď budú hladné davy prepadávať na cestách autá.
Preto by sme mali pravidelne monitorovať čo sa kde deje, aby sme boli o krok vpred. Kedysi to tu tak fungovalo. Dnes si každý vystačí s fasbúkom a tiktokom.  ::)

Sledujem, že dnes sa ludia delia na dve hlavné skupiny, ktoré sa medzi sebou handrkujú a zosmiešňujú. A témy sú tie, kde sa točí dnes najviac volných penazí.

Pre mna je momentálne najzaujímavejšie sledovať Campi Flegrei. Môže prdnúť hoci kedy.

https://www1.pluska.sk/spravy/foto-taliansko-zasiahlo-silne-zemetrasenie-oblubena-destinacia-mata-vedcov-toto-ocakavaju

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline bludicka

« Odpověď #501 kdy: Červen 03, 2026, 07:00:30 odpoledne »
Ja mam na mysli napr nahly totalny blackout a par tyzdnov po nom. Vtedy su obyvatelia velkych sidlisk najzranitelnejsi. Zemetrasenie u nas myslim velmi nehrozi, do vojny s Rusom by sa nikomu nechcelo a on tiez nema dovod. Co pocuvam ludi okolo seba, tak najviac preferuju utek do hory ti, co tam hadam nikdy neboli.....rovnako ako je najviac protiruskych ''bojovnikov'' v skupine ktora nikdy nebola ani na zvs :D. Takze z toho usudzujem, zeby sa po blackoute vydali masy z neobyvatelnych panelakov do hor. Asi nejake podvedome spomienky v genoch z cias o ktorych pises.
Ked budu hladne davy prepadavat na cestach auta, tak stari preperi vtedy uz po cestach jazdit nebudu ;)....skor po tych necestach co spominam a nato budu potrebovat masiny ktore jazdu po tych necestach vydrzia, nebudu narocne na palivo  a preperi ich dokazu udrzovat v chode. Lebo stary preper bude radsej viezt svoju rodinu a  majetocek na aute-pokial to pojde, ako na chrbte ;).

Offline lučobník

• Praktikující prepper
  • Starý prepper a survivalista
« Odpověď #502 kdy: Červen 03, 2026, 07:57:08 odpoledne »
Ľudia z panelákov nikam nepôjdu (tí, čo nemajú kde) - pohromade, vo výške a zamknutí, sú relatívne v bezpečí (na rozdiel od domov v satelite)- vodu si donesú, kadiť pôjdu von, potraviny na prídel, alebo postupne zomrú od hladu hocikde- rabovať nebude čo.
Pri ľahšej PA mám už aj biznis- výroba pitnej vody- donesieš 20l vody z potoka (300m) a dostaneš 6l zaručene pitnej vody ( z ktorej sa ti na kontrolu bez problémov napijem). Deti a geronti napitie zdarma. Ostatní barter.
A ak nám po necestách v rajóne prechádza naložené cudzie terénne vozidlo, tak by bolo škoda vodiča zo zálohy nepicnúť a nezabaviť všetko :).
Sopka je pomalá záležitosť, kým sa systém zrúti (ak sa zrúti), bude trvať aj rok.
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline bludicka

« Odpověď #503 kdy: Červen 04, 2026, 06:14:36 dopoledne »
...nikam nepojdu.....to akoze budu v klude v panelaku cakat, kym podochnu od hladu?
...vodu si donesu.....odkial? Skocia do tesca? Nene, ja si myslim, ze uz max po tyzdni by to ludi z panelakov vyhnalo.
Takze podla mna je blackout najvecsia hrozba pre obyvatelstvo. S ostatkom sa uz da popasovat.
Tvoj biznis.....aj ta minca ma 2 strany......sme predsa ''ludia'' :-ů. Co ked sa niekomu nebude chciet nosit 20l vody, ale zarucene pitnu by rad dostal?
Dalsia vec je, ze 300m moze byt pre potencialneho nosica vody bohove dlha vzdialenost....to by ta PA nesmela byt lahsia, ale priam lahucka, aby ti to fungovalo.
Ak by vam po rajone behalo po necestach cudzie auto a vodic s partiou by neboli pripraveni prave na situaciu, ze im bude chciet niekto zo zalohy odlahcit, tak by to museli byt uplni tupci, ktorych by niekto obral davno predtym, ako by sa k vam dostali. Takze by kludne mohla nastat situacia, ked by sa pani ''zalohovaci'' mohli bohovsky divit ;).

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #504 kdy: Červen 04, 2026, 10:37:49 dopoledne »
Najpravdepodobnejsi pre ludstvo je ten scenár so supervulkánmi. Myslim že to nas čaka a neda sa tomu vyhnut ani to inak ojebabrať. Preziju co budu mat geograficke stastie...

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #505 kdy: Červen 04, 2026, 11:00:33 dopoledne »
V lesoch je potravy pre celé obyvateľstvo tak na deň, v normálnych domácnostiach je potravy najviac na týždeň, do dvoch týždňov bude vyžratá  a vyrabovaná celá krajina okrem pár neobjavených škrečkov. Trochu dlhšie budú zásobení obyvatelia okolo fariem, sýpok a veľkoskladov.
V paneláku necháš v bezpečí slabšiu časť rodiny, a podľa svojich možností a schopností pôjdeš niečo niekde zohnať. Hladné skupiny nepôjdu rabovať do prázdnych panelákov, ale po domoch, tam je väčšia pravdepodobnosť niečo nájsť.
O poriadok pri distribúcii pitnej vody sa postarajú ľudia, ktorí chcú piť aj na ďalší deň, keď nie budú mať prt :).
Ako sa chceš v terenniaku brániť proti streľbe zo zálohy? Možno máme iné terenné podmienky- nás napríklad z troch strán ohraničuje hrebeň z ktorého na našu prudkú severnú stranu vedú nadol len dve prejazdné cesty, a údolie má v strede zúženie len cesta a potok- stačí zátaras s jedným človekom. Asi sa nenájde blbec, ktorý by k nám liezol...

Offline bludicka

« Odpověď #506 kdy: Červen 04, 2026, 12:26:55 odpoledne »
Ze je v lesoch potravy malo vieme my. Ludia s mozgami vymytymi mediami a politikmi to vnimaju inak. Tvoj scenar predpoklada len lahsiu PA dobu. V horsej a pri tom ako je populacia rozmaznana a zdebilnena by to vypadalo inak a slabsiu cast rodiny by si pri navrate nemusel najst zivu. Ak by si sa vobec z vypravy vratil.
.....o poriadok by sa postarali......kto? V preludnenych mestach a o hlade a smede by kazdy myslel hlavne na seba a ludia ktori by chceli pit kazdy den by sa v prvom rade starali, aby oni mali co pit....na nejaku spravodlivost pri rozdelovani mozes pokojne zabudnut.
V tereniaku sa proti strelbe zo zalohy brani jednoducho....ako v tanku ;). Pred tebou a po stranach ide prieskum urceny nato, aby eliminoval fiskusov ktori dostanu  chut na nas terenak. No a terenak potom odvezie to, o co oberieme tych fiskusov my.....ak nam to teda vyjde ;). To uz podla vysledku akcie.... ci na nom odideme my, alebo oni.
...zavrete udolie z 3 stran.....ste vlastne v idealnej pasci ;) a bola by radost vas ozbijat . Mozno si predstavujes, ze by utocnici naklusali pred vas zataras s tereniakom, aby ho ten osamoteny chudak pri zatarase mohol v klude ostrelovat. Podla mna by sa majitelia tych terenakov zhlukli do vecsich skupin aby mohli lepsie oberat skreckov v udolickach.
Akutol, chces povedat, ze ked sopky u nas vydrzali chrapat partisic rokov, ze tu chvilu co tu budeme my a nasi dalsi potomkovia uz nevydrzia? Podla mna je najpravdepodobnejsi ten blackout, potom daka obcianska vojna a sopky az niekde vzadu .

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #507 kdy: Červen 04, 2026, 01:29:35 odpoledne »
A cez zátaras (prípadne s prekvapením) sa dostaneš ako?
Ak by si to ľudia s tou vodou nezorganizovali, tak by nemali nič, to je jasná vec, žiadna spravodlivosť, donesieš vodu dostaneš- z niečoho sa tá pitná voda musí vyrobiť...
Sopku svet prežije, len to pár rokov bude trvať, a niektoré oblasti budú mať dočasne problém.

Offline bludicka

« Odpověď #508 kdy: Červen 04, 2026, 06:08:05 odpoledne »
.....ako cez zataras.....nuz ako sa cez zatarasy dostavaju utocnici cele veky ;). Navyse ked este mate taku polohu, ktora priam vyzyva na prepad....co to taram....moderne sa okradnutiu nadava ''zdemokratizovanie'' ;D
Ja som nemyslel tvoju pitnu vodu pre par ludi z tvojeho udolicka. Tam by to fungovalo,ak by sa medzi vami nenasla daka svina. Naozaj by sa nenasla? (300m vzdialenost od potoka nebola myslena tak, zeby sa niekomu tu vodu nosit nechcelo.....ale mohol by si utocnik sediaci na kopci nad vami priat lepsi ciel?) Myslel som vodu pre tisicky obyvatelov sidlisk,kde namiesto vody budu mat ulice plne hovien ked prestanu fungovat cerpadla. To bude problem! Myslis, ze sa ''organizatori'' budu chciet rozdelit, ak bude vody malo? Som zazil ako take ''spravodlive'' delenie od organizatorov funguje ked som vozil humanitu do ''zdemokratizovanej'' juhosky. U nas by to nebolo ine a po riadnom blackoute by to bolo este horsie ako tam.
S tou sopkou nam to hadam akutne nehrozi.....aj ked sa kludne moze stat, ze sa nasa maticka Zem nasere a rozhodne sa znicit tie parazity....
Kua, trcimv rajchu lebo nackovia maju nejaky katolicky sviatok a okolo mna samy moslim ;D. Sa divim, ze im to ''inzinieri a zachrancovia ekonomiky'' este dovoluju ;D. Alah volako slabo pohana svoje ovecky.....

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #509 kdy: Červen 04, 2026, 09:23:09 odpoledne »
Pitnú vodu som myslel v paneláku, na chalupe mám spádový komunitný vodovod s prebytkom horskej vody a potok 15m od domu. A vody v potoku pri sídlisku je dosť, za 20 minút, ak bude treba vyčistím 60l. Je tu dosť schopných ľudí, čo to budú ochotne organizovať- ono na druhý deň už nebude čo piť ;) .

Offline bludicka

« Odpověď #510 kdy: Červen 04, 2026, 10:05:45 odpoledne »
Stale nato pozeras len z tvojho uhla pohladu a z tvojho blizkeho okolia. A nepozeras na celok. Spadovy vodovod je fajn....nepotrebuje cerpadla.
Ale potrebuje strazit v posratej dobe.
U nas ''mudre'' hlavy za komancov vymysleli opak. Nestiahli do dediny vodu z Tatier co by tiekla samospadom, ale tlacia ju cerpadlami zpod mesta ktore je este pod nami. Takze v pripade vypadku prudu sme (kto nema studnu) bez vody. Ani by nam nik nemusel vyhadzovat rury do vzduchu. Nastastie mame celkom cistu rieku, z ktorej vodu staci len prevarit.
Ale kolko je u nas velkych sidlisk, cez ktore preteka daky potok ci nebodaj cista rieka? Zvladnes cistit vodu pre ludi z ostatnych sidlisk cez ktore ziadny potok netecie a nebudu mat svojho lucobnika? Lebo ak nie.....

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #511 kdy: Červen 04, 2026, 10:57:46 odpoledne »
Rezervár netreba strážiť, je pod zemou, vedia o ňom len dotknuté osoby (je to len pre 16 domov).
Asi sa na to čistenie vykašlem, ak budem v byte ( to záleží od typu prúseru), tak aj s deťmi a vnukmi, a vodu si nanosíme, upravíme len pre seba. Nebudem míňať elektrinu na úpravu, radšej budem robiť z prebytkov savo na barter.

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #512 kdy: Červen 05, 2026, 05:44:26 dopoledne »
Bluďo, ten supervulkan raz dzigne znova. A vždy to odsrala nejaka ta generácia. Možme dufať že to nebude generacia našich detí. Ale je to ako zo zrazenim autom keď ideš po ceste na bicykli. Dúfať môžeš...
K téme:
Samospad je super.
My máme samospad aj studnu plus v dome rezervu 1000L ibc vody ( pravidelne obmienana) ako zalohu...

Offline bludicka

« Odpověď #513 kdy: Červen 05, 2026, 06:59:50 dopoledne »
Hej, samospad nema chybu a preto sa cudujem, ze ho este neurobili u nas. Vraj niet prachy a unia nato neda. Tak sa v meste stavaju kokotiny za x milionov, ale na taku dolezitu vec ako je voda sa zvysoka sere :-ů.
Lucobnik, to je rozumne riesenie ;)! Srat na cistenie vody pre vsetkych, lebo vsetkych uspokojit nedokazes a mas na problem ''zadelano''. Ale ked budes mat dost sava, tak mozes uspokojit kazdeho zaujemcu o barter a ani sa to daleko nerozkrikne.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #514 kdy: Červen 05, 2026, 08:17:09 dopoledne »
Stále som sa nedozvedel ten scenár.  8)
Sopka a supervulkán je trochu rozdiel.  ;)
Ale aj tak si nevybavujem moc situácií, kedy by sa štáty rozpadli a na celom svete by nastala anarchia. Možno dáky fakt smrtelný vírus z laborky, kedy by vysoká mortalita zabránila iným štátom obsadiť si skolabovaný štát s rozpadnutým štátnym aparátom.

.........................

"Výbuch supervulkánu by vyvolal globálnu katastrofu porovnateľnú s dopadom veľkého asteroidu. Spôsobil by okamžitú devastáciu tisícov štvorcových kilometrov, masívny spad popola, celosvetový pokles teplôt o niekoľko stupňov a dlhodobé narušenie klímy ohrozujúce globálnu úrodu a prežitie ľudstva.

Medzi najvýznamnejšie lokálne a globálne následky patria:Okamžitá devastácia: Oblasť v okruhu stoviek kilometrov by zasiahli pyroklastické prúdy – superhorúca zmes plynov, popola a skál, ktorá by spálila všetko v ceste.

Masívny spad popola: Vrstva popola by v okruhu tisícok kilometrov dosahovala hrúbku niekoľkých metrov. To by viedlo k okamžitému kolapsu striech, výpadkom elektrickej siete a zničeniu poľnohospodárstva.

Vulkanická zima: Obrovské množstvo síry a sopečného prachu by vystúpilo do stratosféry a zablokovalo slnečné žiarenie. Globálne teploty by mohli v priemere klesnúť o 4 až 15 stupňov, pričom tento stav by pretrvával niekoľko rokov.

Kyslé dažde: Sopečné plyny by reagovali s vodnou parou v atmosfére a spôsobili extrémne kyslé dažde, ktoré by poškodili lesy a kontaminovali zdroje vody.

Hladomor a ohrozenie civilizácie: Kombinácia nedostatku slnka, zničeného poľnohospodárstva a toxického vzduchu by viedla k celosvetovému kolapsu potravinových reťazcov a obrovským stratám na životoch."

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #515 kdy: Červen 05, 2026, 10:47:07 dopoledne »
Amen...

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #516 kdy: Červen 05, 2026, 11:06:58 dopoledne »
Všetko, okrem totálnej atómovej vojny, sa dá značne uľahčiť zásobou potravín, zabezpečením vody, aspoň minimálnym variabilným zdrojom elektriny, hygienou a nejakým rozumným bývaním- tam kde už ostatní skončili, ty máš ešte stále možnosť niečo riešiť, a o to ide.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #517 kdy: Červen 05, 2026, 02:40:55 odpoledne »
O tom na tomto fóre nikto nepochybuje.  :D  Ja len potrebujem počut dáke stimuly, čo by sa tak mohlo v blízkej dobe stať a na čo sa pripravovať. Abych nezaspal na vavrínoch.

Taktiež mám samospádový vodovod. Svojho času to bol najväčší projekt v čsr. A potom mám ešte dve studne. Asi sto ovocných stromov, spústa jedlých kríkov, lexanovník, les kúsok, zásoby z vlastnej produkcie tak na rok v 3 mrazákoch a v konzervách, a na další rok zásoby ešte behajú na lúke, k tomu samozrejme vlastné jajcá a spústa iných vecí..... momentálne nemám ku spokojnosti akurát kozy. A občas chýba dáka šikovná prepérka.  ::)

Inak som teraz začal sledovať seriál "Poslední loď". (2014–2018) https://www.csfd.cz/film/327905-posledni-lod/prehled/
Kedysi som pozrel pár dielov, a teraz na to niekto upozornil, že sa mu to velmo páči. A teda fakt je, že seriál o smrtiacej pandémii natočený pred kovidom je hodne zaujímavý. Akoby to niekto odpozeral z tohoto seriálu....  ;D

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #518 kdy: Červen 05, 2026, 03:39:54 odpoledne »
S narastajúcim zastúpením obnoviteľných zdrojov v energetike, minimalizáciou náhradných dielov, a poklesom stavu schopných technikov hrozí stredne veľký blackout v Európe + hlboká hospodárska kríza. Lokálne vojny budú stále, ale v Európe už bude kľud. Zbytok je lotéria :).

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #519 kdy: Červen 05, 2026, 05:00:46 odpoledne »
Tak snáď pri dákom strednom blekáute nebudete prepadávať zo zálohy hubárov na autách, rabovať a predávať filtrovanú vodu z potoka. :D

Ja vidím najbližšiu prepérčinu hlavne v tomto neustálom uťahovaní práv a pohodlia na úkor neustálej narastajúcej byrokracie, sledovania, zvyšovania poplatkov, daní, nových zákazov a všakovakých "progresívnych" píčovín, čo nám budú neustále znepríjemňovať život.

Offline bludicka

« Odpověď #520 kdy: Červen 06, 2026, 07:38:15 dopoledne »
Pri strednom blekaute budu hubari chodit do hory skor pesi ako na autach ;D.
Ja to vidim podobne ako lucobnik, okrem toho kludu v europe. Klud je teraz- u nas. Ked skonci to hnusne divadlo na ukrajine, mame po klude.
To utahovanie prav a narastanie byrokracie spolu s coraz vecsimi pravami roznych sialencov a zlomyselnych hraciek prirody je normalny vyvoj demokracie ako to uz davno  popisoval Platon, ci komu sa to pripisuje.
Lucobnik, kolko myslis, zeby vydrzala znova preskvarena bravcova mast z obchodu? Som vycital, ze kupna sa relativne rychlo kazi preto, lebu ju ''skvaria'' parou a pri nizkej teplote a tak obsahuje vodu. Ta napomaha pokazeniu.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #521 kdy: Červen 06, 2026, 08:13:29 dopoledne »
Preškvarená bezvodá masť- záleží od teploty, svetla a prístupu vzduchu- v lepšej špajze tak max 2 roky, potom to už je cítiť. Ja som to nakoniec poriešil tak, že zaváram- keďže tam musí byť voda, tak dávam lyžicu vody, cca 30% bravčového posoleného mäsa, doplním kupovanou masťou tak 3cm od vrchu a sterilizujem ako mäso 2+1 hod. Zatiaľ 7 rokov a ok. Po otvorení zoberieš vrch ako masť na varenie (trochu prská pri topení), a spodok zamiešaš, natrieš na chleba, alebo dáš do varenia. Alebo len zamiešaš, a je ochutená výdatná pomazánka pre celú rodinu- k tomu ešte čerstvý domáci chlieb...

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #522 kdy: Červen 06, 2026, 08:18:04 dopoledne »
Ná, šak kúp každý rok sviňku, hoc aj len čisté polky. A urobte si folklór, potužíš rodinku, zaspomínaš a ešte budeš mať aj dobrú čerstvú masť, super škvarky, urobíš paštéty, tlačenku, ovar alebo kapustnicu, maso do mrazáku, alebo do konzerv-skla..... na hurky a rôzne kaše sa môžeš aj nemusíš onéé...  ;)

Ja si teraz slaninu nakrájam na kocky a strčím do mrazáku. V takej velkosti, aby sa mi to zmestilo do velkého pekáča a do pečiacej rúry. /mám aj elektrickú, aj na drevo, a aj v kokotlíku sa to dá samozrejme vytopiť/
A keď mám chuť na škvarky, alebo už nemám masť, tak si urobím hoc kedy. A nemusím to robiť cez zabíjačku, keď je práce pkkt a nikto nechce škvarek ani vidieť.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #523 kdy: Červen 06, 2026, 09:21:36 dopoledne »
My sme chovali 2 svine ročne, jednu menšiu (tak 160kg) na mäso, a druhú na masť. Zabíjačku nemám rád, nič z toho nejem- bôčik, pliecko, krkovičku, karé, stehno si kúpim, urobím si, čo chcem (varím rád, aj celá rodina)- žiadny bordel, smrad, odpad. Zabiť viem- strýko robil mäsiara, tak som si to vyskúšal, vercajg je, keď bude treba, tak to urobím, ale ma to vôbec nebaví.
Mraziak má žena narvaný (je to jej kompetencia :) ), elektrina je aj po blackoute, aj plyn a poháre na núdzové zavarenie. K preppingu ma priviedla hrozná predstava, že by som bol hladný a bez mäsa :).

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #524 kdy: Červen 06, 2026, 10:31:46 dopoledne »
To som písal síce Bluďovy, ale odoslal si skôr.  ;)
Ja tiež to zabíjanie a všetko okolo moc nemusím. Ale keďže nebývam v paneláku, nedostávam dúchod, nikto ma neživí, nemá mi kto vypomôcť, ak by sa dačo stalo, tak sa snažím byť svojpomocný a aspon dačo doma dorobiť, dochovat a mat zásoby.
Jo, mohol bych chodiť po práci ešte na fušky, alebo by som si mohol nájsť lepšie platenú prácu a všetko si kúpit hotové... ale ja som rád doma, na samote u lesa. A rád sa udržujem v aktívnej praxi. Stále počúvam od ludí a od preperov, že začnú chovať, pestovať až keď bude treba, keď budú prázdne obchody, nebude elektrina a nepojde net.... veď to je hračka.
A pritom je jasné, že potom už nezačnú.  ;D

Včera večer som sa stretol s nedalekým susedom, vypratával rodičovskú chalupu a plnil náš kontajner odpadom. Medzi iným tam bolo stovky starožitných zaváranín starých desiatky rokov. Na niektorých boli už odhnité viečka. Ale väčšina bola stále použitelná.

Offline bludicka

« Odpověď #525 kdy: Červen 07, 2026, 02:49:15 odpoledne »
Ja som na tom podobne ako lucobnik. Akurat sme mali aj byky a mozno preto sa mi to tak znechutilo. Rodina sa na zabijacke skor pohadala, lebo ked bolo treba sadit, kosit, zbierat urodu.....nemal kto a ked sa uz delila hotova zabijacka, tak rovnakym dielom. Nejebal by som na taku robotu?
Takze komplet vercajg na vychovanie, zabitie, spracovanie mam, ale nemam chut.
Lucobnik.....vravis, ze kupna preskvarena mast by vydrzala 2 roky normalne v sudku a 7 rokov keby sa potom zavarila do poharov?
Skvarky mi netreba...sice ich mam rad, ale staci mi na ne pozret a hned dalsie kilo na pupku. Tak radsej nepokusam diabla.
Kua, som ratal, ze dofrcim vcera rano a privliekol som sa 0 20tej >:( vecer. Idem poomaciavat zenicku a citim pod kozenkou hrbcek. Dam optiku a tam kliest dost hlboko zavrtany. No, darmo ma clovek vybavenie na vytahovanie kliestov, ked ma 1/2 z nich panicky strach. Tak sme frcali na pohotovost a doktorka sa trapila 20 minut kym ho vydolovala. Este injekcia do zadku a mohli sme palit domov :) so spokojnou zenickou :).

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #526 kdy: Červen 07, 2026, 05:16:47 odpoledne »
Dva roky v chladnej špajze. My sme tie nádoby s masťou ( plechové, smaltované, široké dno, užší vrch s dierkovaným vrchnákom) po škvarení v zime dávali na povalu do mrazu, aby to dole nezavadzalo- na jar sa to už znieslo dole do špajze. Jednu nádobu sme tam zabudli cez leto, a v jeseni už to bolo cítiť a bolo to aj horké.
Celkovo s omastkom je problém- v prírode sa nič mastné, v použiteľnom množstve nenachádza ( to som si prvé na survival pobytoch uvedomil), a v PA to nebude kde vziať- svine a olejniny budú luxus, kravy na očiach... Preto ma udržanie omastku zaujíma. Žena obmieňa ročnú zásobu olejov, ja držím zavarený šmalec, nádejne vyzerá aj kokosový tuk- každopádne tú 2 ročnú zásobu máme pre dve osoby pokrytú.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #527 kdy: Červen 07, 2026, 05:55:13 odpoledne »
Veď preto-kvôli tuku sa v minulosti okrem prasiat hojne využívala aj masť z oviec a baranov, vykrmovali kačky aj husi.

Ja horúcu masť, keď ma asi 100 stupňov dávam do pohárov a uzavriem. Je to v podstate sterilizované a vydrží to dosť dlho. Keď viečo nechytí, tak po roku-dvoch to už je cítiť.

Inak masť sa dá aj konzervovať a vydrží desaťročia. Nedávno som čítal, že dáky dedo si odkladal konzervu masti od druhej vojny a keď ju načal, vraj chutila stále dobre.

Edit: AI mi vyhladala obsah toho článku:

Citace
Príbeh o konzerve bravčovej masti z vojnyV roku 1948 dostal vtedy mladý študent Hans Feldmeier ako humanitárnu pomoc v rámci povojnového zásobovania plechovku s bravčovou masťou.
Konzervu si poctivo odložil ako núdzovú zásobu na „horšie časy“ a prenášal ju so sebou celým životom.Po dlhých 64 rokoch sa v roku 2012 rozhodol, že nastal čas ju otvoriť.
  Hans nechcel riskovať otravu, a tak otvorenú konzervu poslal na analýzu Štátnemu úradu pre poľnohospodárstvo a bezpečnosť potravín v Meklenbursku-Predpomoransku.
Odborníci prišli k šokujúcim záverom:Vzhľad a vôňa: Tuk bol mierne zožltnutý, chýbala mu svieža aróma a vykazoval známky staroby, no netvorila sa v ňom žiadna nebezpečná pleseň.
Verdikt laboratória: Masť bola vyhlásená za chemicky a mikrobiologicky nezávadnú.
Jedlivosť: Hoci experti uviedli, že chuťovo by už nebola žiadnym kulinárskym zážitkom, konzerva splnila svoj účel – jedlo v nej bolo po vyše šiestich desaťročiach stále bezpečne jedlé.

Offline bludicka

« Odpověď #528 kdy: Červen 07, 2026, 09:01:54 odpoledne »
ja som este pred par rokmi vytapal smalec zo slaniny a robil som skvarky. Lenze som si ich semtam vzal na jazdu......no a zasobu na 4-5 dni som zozral za den.
tak som skvarky robit prestal a vzdy som mal 5 baleni kupnej masti v pivnici. Namiesto skvariek na jazde z dlhej chvile chrumem kalerab ci zeler. Lenze ta kupna nevydrzi ani pol roka a uz je citit. Tak by som ju vyskvaril ako som skvaril 10 kil masla. Je chutovo vyborne, v chladnej pivnici mu je hviezdickovo. A s mastou to urobim rovnako. Olej vydrzi asi 8 rokov, potom je uz tiez citit. Ale gazous ho zozral bez problemov :).
Lucobnik, presne v rovnakych nadobach sme mali smalec aj lov my. Len loj som moc nemusel.....a ked ho bolo moc, mama z neho uvarila mydlo na pranie. Kym jej luh nezozral smalt v zabijackovom hrnci ;D.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #529 kdy: Červen 07, 2026, 09:18:38 odpoledne »
Nejde len o tepelnú sterilizáciu od mikroorganizmov. Keď zaváram s obsahom vody, tak sa mi to v pohári varí, a vodná para postupne vyfukuje vzduch (cez ľahko zatočené viečko). Keď dôjde pri vytiahnutí z hrnca ku kondenzácii vodnej pary, vznikne podtlak, tým sa viečko pricucne, a kvapalina v pohári vrie do ochladnutia- ak nevrie, tak nedrží viečko, alebo je krivé hrdlo pohára- vtedy vymeniť viečko za výraznú farbu, ešte raz zavariť a do pol roka spotrebovať. Keď sa ešte po druhom varení zahorúca viečko dotiahne, tak sa potom už (aj po 10 rokoch) rukou odtočiť nedá- treba trochu zapáčiť a prisať vzduch. To, že tam je veľmi málo vzduchu (kyslíka), značne prispieva k zvýšeniu skladovateľnosti.
Zaváram mäso pravidelne od roku 2012, a ešte sa mi nepokazil jediný! pohár.

Offline bludicka

« Odpověď #530 kdy: Červen 07, 2026, 09:58:30 odpoledne »
Parada! "hold"

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #531 kdy: Červen 07, 2026, 10:33:06 odpoledne »
To druhé varenie som myslel to 2+1 hod.