Autor Téma: SEZNAMY POTRAVIN (z různých diskuzí nebo ze článků uvedených v diskuzích)  (Přečteno 2408 krát)

SoňaR

  • Host
SEZNAM 1: Jak si vytvořit zásobu potravin za 5 dolarů týdně
(původní vlákno: http://preppers.cz/forum/index.php/topic,7015.0.html)

http://www.goodshomedesign.com/how-to-create-a-food-storage-supply-for-5-per-week/

Nedostatek potravin je skutečná věc ve většině méně rozvinutých zemích. Ale i ve státech, kde jídlo je hojné v supermarketech a obchodech, přírodní katastrofa, která by mohla najít si uvázlo z jakéhokoli čerstvé nebo jakékoliv dodávky potravin. Díky změně klimatu naléhavá záležitost každém ročním období, záplavy, hurikány a zemětřesení by vás mohly tlačit do vytváření nouzové zásobování potravinami. To je, pokud chcete být zodpovědní a plánovat dopředu; Možná si to neuvědomujete to teď, ale toto preventivní opatření vám mohou pomoci přežít katastrofu týdny.Trik pro dosažení takového impozantní výsledek spočívá v přídělový své akvizice podle seznamu nákupů doporučujeme vám sledovat na dopis v průběhu příštího roku.Tutorial zde uváděný je velmi jednoduchý: spusťte nákupní horečka s 6 kilo soli v prvním týdnu, pokračujte s 5 plechovek kuřecí krém a tak dále až do týdne 52. Každá z položek na seznamu nevyžaduje více než 5 dolarů za týden a bude trvat nějakou dobu.

     To by mělo stačit k udržení dvě osoby po dobu jednoho roku. Pro každé dva lidé ve vaší rodině přidejte 5,00 dolarů více a dvojité nebo trojité množství produktů, který si kupujete tento týden.
     Pokud si nemůžete dovolit více než 5,00 dolarů týdně pro celou rodinu alespoň do 5,00 dolarů, je to začátek.
     Nezapomeňte označit datum pro každou položku, pokud si je koupíte a používat nejstarší jako první.

Zde je seznam nákupů, které potřebujete, aby se každý týden / za jeden celý rok ...
1. týden: 6 liber. sůl
2. týden: 5 plechovky krém kuřecí polévka
3. týden: 20 liber. cukru
4. týden: 8 plechovky rajčatová polévka
5. týden: 50 liber. pšenice
6. týden: 6 liber. makarony
7. týden: 20 liber. cukr
8. týden: 8 plechovky tuňáka
9. týden: 6 liber. kvasnice
Týden 10: 50 liber. pšenice
11. týden: 8 plechovky rajčatová polévka
Týden 12: 20 liber. cukr
Týden 13: 10 liber. sušené mléko
14. týden: 7 krabice makarony se sýrem
Týden 15: 50 liber. pšenice
Týden 16: 5 plechovky krém kuřecí polévka
Týden 17: 1 lahvička 500 multi-vitamíny
Týden 18: 10 liber. sušené mléko
Týden 19: 5 plechovky krém houbová polévka
Týden 20: 50 liber. pšenice
21. týden: 8 plechovky rajčatová polévka
Týden 22: 20 liber. cukr
Týden 23: 8 plechovky tuňáka
24. týden: 6 liber. zkrácení
Týden 25: 50 liber. pšenice
Týden 26: 5 liber. med
Týden 27: 10 liber. sušené mléko
Týden 28: 20 liber. cukr
Týden 29: 5 liber. arašídové máslo
Týden 30: 50 liber. pšenice
Týden 31: 7 krabice makarony se sýrem
Týden 32: 10 liber. sušené mléko
Týden 33: 1 lahvička 500 aspirin
Týden 34: 5 plechovky krém na houbovou polévku
Týden 35: 50 liber. pšenice
Týden 36: 7 krabice makarony se sýrem
Týden 37: 6 liber. sůl
Týden 38: 20 liber. cukr
Týden 39: 8 plechovky rajčatová polévka
Týden 40: 50 liber. pšenice
Týden 41: 5 plechovky krém kuřecí polévka
Týden 42: 20 liber. cukr
43. týden: 1 lahvička 500 multi-vitamíny
Týden 44: 8 plechovky tuňáka
Týden 45: 50 liber. pšenice
Týden 46: 6 liber. makarony
Týden 47: 20 liber. cukr
Týden 48: 5 plechovky krém houbová polévka
Týden 49: 5 liber. med
Týden 50: 20 liber. cukr
Týden 51: 8 plechovky rajčatová polévka
Týden 52: 50 liber. pšenice

O několik týdnů budete mít zbytky změnu. Uložte změny každý týden má být použit pro týdny, můžete překročit 5,00 dolarů (jako pšenice nebo mléko).

                                       Skončíte s:
500 liber pšenice 180 liber cukru
40 liber sušeného mléka 12 liber soli
10 liber medu 5 liber arašídového másla
40 plechovek rajčatová polévka 15 plechovek krém na houbovou polévku
15 plechovek krém kuřecí polévka 24 plechovky tuňáka
21 krabice makarony se sýrem 500 aspirin
1000 multi-vitamíny 6libra kvasinek
6 liber pro zkrácení 12 liber z makaronů

* (Toto je příklad, můžete nahradit některé potraviny položek)
zdroj: http://users.htcomp.net/prep/default.htm

A já jenom dodám že 1 libra je asi 0,5 kg,

SoňaR

  • Host
Re: SEZNAMY POTRAVIN (z různých diskuzí nebo ze článků uvedených v diskuzích)
« Odpověď #1 kdy: Září 08, 2018, 09:17:30 odpoledne »
SEZNAM 2: Zásoba chudého preppera
(http://preppers.cz/forum/index.php/topic,8455.0.html)

Tak Můj aktuální seznam pro rok 2016. Už mám odsypano a napytlovano a dáno do sudu.  A od 1.ledna začnu z něj brát. :)

50(30)kg pšenice
41 kg kukuřice
11kg oves
6kg proso
1kg ryze
0,5kg kroupy
0,5kg ovesne vločky
2,5 kg hrách
1kg cizrna
10kg čočky
1kg fazole
 250g len
1kg mouka
0,5kg těstoviny
20kg tritikate
----------
146,25kg

Pravděpodobně přidám čočku a hrách. Chtěl bych ječmen bezpluhy, ale to těžko seženu, tak bud nahradím kukuřici nebo pšenici, abych měl celkem 180kg.

Díky pytlům se mi zas nevejde misto 15kg už dokojce 33kg do sudu. Kdybych měl zásoby pro 10 lidi, tak by mi určíte stačilo jen 10 sudů.

Do druhého sudu jsem plánoval dát semena slunečnice a semena řepky a jiná semena na sázení.

SoňaR

  • Host
Re: SEZNAMY POTRAVIN (z různých diskuzí nebo ze článků uvedených v diskuzích)
« Odpověď #2 kdy: Září 08, 2018, 09:55:52 odpoledne »
SEZNAM 3
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,502.250.html


Suroviny, které můžete skladovat dlouhé roky? Jednu potravinu můžete sníst i za tisíc let


Publikováno 09:02, 30. srpna 2017

Většina z nás má ve spíži zcela jistě uschovány zavařeniny, konzervy či trvanlivé potraviny. Tato zásoba jídla slouží pro chvíle nouze nebo v situaci, kdy se nám prostě nechce do obchodu a tak vaříme stylem „co dům dá“. Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Nebo děti vašich dětí.

Čokoláda

Nedávno jsme vám přinesli zprávu o tom, že po 106 letech objevili lidé na Antarktidě řadu starých artefaktů - včetně zmrzlého ovocného koláče, který údajně patřil výpravě britského polárníka Roberta Falcona Scotta. Pochoutka, která byla ve zrezlé krabici zabalena do původního obalu britské značky sladkostí Huntley and Palmers, byla údajně v zachovalém stavu a podle všeho i jedlá. Takový koláč ale není jediná potravina, která může být po desítkách let ještě poživatelná.

Med

V roce 2015 archeologové informovali, že při vykopávkách v Egyptě nalezli 3 000 let starý med, který byl dokonale jedlý. Tato odolnost je dána unikátními vlastnostmi medu - má nízký obsah vody a vysoký obsah cukru, takže na něm nemohou růst bakterie. Med také obsahuje malé množství peroxidu vodíku, které brání růstu mikrobů.

Pomáhá také zpracování medu, protože cukry v medu jsou hygroskopické a mají tendenci nasávat atmosférickou vodu, což není ideální. Během zpracování a balení je při tepelném zpracování nejdříve voda odstraněna a vzduchotěsné víčka jí pak nedovolí dostat se dovnitř, což přispívá k trvanlivosti medu. Ačkoli med může být zakalený a krystalizovaný, když se otevře a cukry znovu nasají vodu, tato fyzická změna může být zvrácena, když med ohřejete.

Sušené luštěniny

Stejně jako u medu je klíčem k dlouhé životnosti luštěnin zpracování a skladování. Sušení fazolí, čočky a jiných luštěnin zvyšuje koncentraci cukru a snižuje obsah vody, což znesnadňuje růst bakterií a plísní. Také všechny enzymy, které by přirozeně rozložily produkt po sklizni, jsou takovým zpracováním rozloženy. Pokud je skladovací nádoba vzduchotěsná, mohou luštěniny vydržet dlouhé roky a stále budou skvělým zdrojem bílkovin. Pokud se ale dovnitř dostane voda či vlhkost, vydrží jen několik měsíců.

Sójová omáčka

Sójová omáčka by měla vydržet nejméně tři roky. Kombinace obsahu soli a fermentace znamená, že pokud je neotevřená, měla by mít velmi dlouhou trvanlivost. Jak dlouho vydrží, závisí na druhu sójové omáčky a na tom, při jaké teplotě ji po otevření budete skladovat. Pokud se zkazí, je pravděpodobné, že to bude způsobeno plísněmi kolem víka.

Bílá rýže

Trvanlivost bílé rýže potvrdil jednoduchý test. Po 30 letech skladování v plechovkách bez problému prošla ochutnávkami. Zdá se, že klíčovými faktory pro trvanlivost rýže jsou atmosféra a teplota. Studie uvádějí, že nízká teplota (asi 3°C) a nedostatek kyslíku mají pro trvanlivost rýže zásadní vliv. Hnědá rýže, i když je často považována za zdravější, má trvanlivost kratší. Její vláknité otruby obsahují nenasycené tuky, které se mohou kazit. Takže pokud je vaše hnědá rýže mastná a voní jako stará barva, je nejlepší ji prostě vyhodit.

Tmavá čokoláda

O trvanlivosti hořké čokolády se vedou debaty. Přidáním mléka do čokoládu se totiž může snížit její trvanlivost. Zdá se, že tmavá čokoláda vydrží déle, přestože ne vždy vypadá úplně jedle. Může to být proto, že pokud není uchovávána při konstantní teplotě, může se tuk z ní dostat na povrch a vytvořit bílé květy, které vypadají trochu jako plíseň. Pokud je však uchovávána při konstantní teplotě, může čokoláda vydržet dva roky nebo déle, přičemž koncentrace sloučenin, které někdy spojují se zdravím, v ní zůstávají po celou tuto dobu. Pro většinu lidí však čokoláda velkou trvanlivost nemá – protože ji velmi brzy sní.

Cukr a sůl

Mnoho potravin, které vydrží dlouhou dobu, má vysoký obsah cukru a soli. Jednoduše řečeno - tyto látky odčerpávají vodu, takže pokud se na nich bakterie pokusí růst, rychle zase zemřou. To je důvod, proč používáme sůl k sušení masa a cukr k výrobě nejen džemů. Cukr a sůl jako potraviny samy o sobě, pokud jsou ve vzduchotěsných obalech a nedostane se k nim vlhkost, vydrží navěky. Problémem mohou být přísady, jako je jód přidaný do soli, které mohou snížit dobu skladovatelnosti na přibližně pět let.

Většina potravin samozřejmě tak dlouho nevydrží. Je to proto, že obsahují věci, které mikroby doslova milují, jako jsou různé živiny a voda. Uvědomte si, že data spotřeby jsou obecně používána z bezpečnostních důvodů a že doba minimální trvanlivosti opravdu mají vliv na kvalitu výrobku, dodává server CNN, který tento výčet připravil.


zdroj :
https://globe24.cz/revue/38773-suroviny-ktere-muzete-skladovat-dlouhe-roky-jednu-potravinu-muzete-snist-i-za-tisic-let?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
 

SoňaR

  • Host
Re: SEZNAMY POTRAVIN (z různých diskuzí nebo ze článků uvedených v diskuzích)
« Odpověď #3 kdy: Září 08, 2018, 10:01:57 odpoledne »
SEZNAM 4
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,502.0.html
Můžete mi napsat zásoby na rok?
Je to velice jednoduché.

10kg sušené mléko 750kč
10kg sádla             600kč
50kg luštěnin         750kč
25kg cukru            500kč
100kg pšenice       500kč
100kg rýže          2000kč
celkem cca         5000kč
[/size]

SoňaR

  • Host
Re: SEZNAMY POTRAVIN (z různých diskuzí nebo ze článků uvedených v diskuzích)
« Odpověď #4 kdy: Září 08, 2018, 10:06:33 odpoledne »
SEZNAM 5
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,502.0.html

100kg jedlej soli
50 ks sóda bikarbóna
30kg z každého druhu múky
500kg potravinárskej pšenice
1000kg kŕmnej pšenice
1000kg jačmeňa
20kg maku
150-200ks mäsových konzerv (niečo kúpené niečo domáce)
100 litrov oleja na varenie
500kg zemiakov (rôzne odrody)
50kg fazule, hrachu, šošovice, bôbu.. (rozne odrody)
500kg kŕmnej soli ( nemám síce zvieratá v súčasnosti ale túto zásobu mám "zdedenú" po starom otcovi
1000kg kryštálového cukru
---------------------------
to je taká malá železná rezerva, ktorú pravidelne obmieňam. Obilie mám uložené v sile u kamaráta, ktorý mi ho každoročne vymení za čerstvé. Mám u neho aj niečo ako semennú banku základných poľnohospodárskych plodín a rastlín. Silo mám neďaleko "keby niečo" tak som tam za 10 minút.  Ešte nemám vyriešené dlhodobé uskladňovanie zeleninových semiačok... A vlastne viacero vecí ale všetko chce čas.

Terazky riešim kúpu sušených kvasníc a ich dlhodobé uskladňovanie...

Offline xale

  • ***
  • Příspěvků: 13
Re: SEZNAMY POTRAVIN (z různých diskuzí nebo ze článků uvedených v diskuzích)
« Odpověď #5 kdy: Říjen 19, 2018, 09:51:24 dopoledne »
Dobrý den všem. Mám prosbu. Máte někdo nějaký osvědčený recept nebo radu jak zabránit znehodnocení zásob moli?
Nedávno se mi pustili do mouky, rýže, luštěnin ......co se Vám osvědčilo?
Díky za rady a náměty.

SoňaR

  • Host
Re: SEZNAMY POTRAVIN (z různých diskuzí nebo ze článků uvedených v diskuzích)
« Odpověď #6 kdy: Říjen 19, 2018, 10:05:55 dopoledne »
Okamžitě po nákupu nechat přemrznout, pokud to je takové množství, u kterého to jde  :)
No a pak dobře uskladnit v prostorách, ze kterých už byly moli vyhnáni... zavíratelné dózy, vakuovačky, pro větší množství sudy třeba s absorbéry kyslíku... Někde jsme tu podobné už řešili, zkusím to najít.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: SEZNAMY POTRAVIN (z různých diskuzí nebo ze článků uvedených v diskuzích)
« Odpověď #7 kdy: Říjen 20, 2018, 09:11:22 odpoledne »
Já doporučím dát si pozor na krmivo pro zvířata, třeba proso pro andulky, nebo směsi pro hlodavce. Tím si domů natáhnete moly a ta se pak pustí i do lidských jídel. Hodně těžko se jich pak zbavuje.
Takže taky přemrznout.

SoňaR

  • Host
Re: SEZNAMY POTRAVIN (z různých diskuzí nebo ze článků uvedených v diskuzích)
« Odpověď #8 kdy: Srpen 16, 2021, 10:10:34 odpoledne »
SEZNAM 4
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,502.0.html
Můžete mi napsat zásoby na rok?
Je to velice jednoduché.

10kg sušené mléko 750kč
10kg sádla             600kč
50kg luštěnin         750kč
25kg cukru            500kč
100kg pšenice       500kč
100kg rýže          2000kč
celkem cca         5000kč
[/size]

Tak jsem to zkusila přepočítat dle aktuálních cen :) :
10kg sušené mléko 940kč (kilová balení polotučného pro cukráře)
10kg sádla             1000kč
50kg luštěnin         1500kč (kombinace levnějších luštěnin v gastrobaleních)
25kg cukru            250kč (za 500 se dá teda taky sehnat, např 25 kg balení pro vinaře s osobním odběrem  :))
100kg pšenice       500kč (žádná změna)
100kg rýže          3000kč

celkem cca        7190 kč

SoňaR

  • Host
Re: SEZNAMY POTRAVIN (z různých diskuzí nebo ze článků uvedených v diskuzích)
« Odpověď #9 kdy: Srpen 16, 2021, 10:20:40 odpoledne »
Proč myslíš?
Edit: Jo, je  :) Opravím, díky za upozornění.