Autor Téma: Zásoby preppera  (Přečteno 44939 krát)

SoňaR

• Host
Re: Zásoby preppera
« Odpověď #250 kdy: Srpen 16, 2016, 08:45:38 odpoledne »
Tak ten jeho lančmít by mě zajímal, kde ho prodává?

Offline votroubek

• Praktikující prepper
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
« Odpověď #251 kdy: Srpen 16, 2016, 08:49:51 odpoledne »
To kždopádně, pokud to není tajné.....

Offline Anakin

• Moderátor
    • Blog Prepper.cz
« Odpověď #252 kdy: Srpen 16, 2016, 10:57:24 odpoledne »
Jen podotýkám že trvanlivost je zde udávaná max. 6 měsíců a to ze zákona, protože se nejedná o konzervu, ale tzv. polokonzervu. Sterilováno při 100°C. Halt nevlastní autokláv za 400 tisíc.

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #253 kdy: Srpen 17, 2016, 07:18:55 dopoledne »
Tak mi na neděli, až k tobě pojedu na návštěvu, připrav dvě konzervy, koupím, ochutnám a napíšu recenzi, nezávislou a nezaujatou :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline milo1944

« Odpověď #254 kdy: Srpen 17, 2016, 10:09:27 odpoledne »
Nejen všechno je o jídle   ;)

Dneska jsem zahlídl, jak si vyrobit "módní doplněk".
Když jsem se na něj zadával, zjistil jsem, že je to ideální návod na výrobu nouzovýho obutí.

http://living.iprima.cz/bydleni/video-vyrobte-si-sexy-zavazovaci-sandalky-ze-zabek

Hódně podobný sandály nosili římský legie, a nestěžovali si  ::)

K výrobě podobných sandálů je možný použít téměř jakejkoli materiál,  nakonec - všechno je lepší, nežli běhat po světě bos ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Thera

« Odpověď #255 kdy: Srpen 18, 2016, 07:09:16 odpoledne »
Ony ty sandály jdou vyrobit z čehokoliv. Na "žabkové" sandály (mezi prsty a za patu) stačí i plát pevné kůže nebo gumy a nějaká šňůra (nejlépe paracord). Říká se jim huarache. Mám zrovna nakoupený materiál - kus gumové obuvnické plotny a na to chci nalepit tenký plát korku (prostírání Ikea :-D), protože mi není příjemný dotyk té gumy na chodidle. Úvaz bude právě z paracordové šňůry. Pro představu přikládám obrázek nejjednoduššího úvazu, ale je jich spousta.

V Africe si vyrábí dokonce sandály z pneumatik :-D

Offline milo1944

« Odpověď #256 kdy: Srpen 18, 2016, 07:12:02 odpoledne »
Právě proto se mi to líbí ;)
V nouzi je to lepší nežli chodit bos !

Sandály z pneumatiky prej nosi i Ho Či Min ::)

Offline votroubek

• Praktikující prepper
« Odpověď #257 kdy: Srpen 18, 2016, 07:52:11 odpoledne »
Hočimin je dávno mrtvej, nebo už vstal himl z mrtvejch? Já nic nevím, televize mi nejde  a noviny nečtu.
Ale nejen sandále, byl u mne host z argentiny, co se vracel z nějaké akce a ve slumech a nejen tam dělají taky tyhle botičky a z duší pneumatik umí vyrobit fantastický bubny. Zajel jsem do kovošrotu, dal mu sud, uřízli jsme víko i spodní dno a on na to natáhnul zručně duši z vetřiesky.....Zvuk super, zadarmo, za první večír to bylo hotový a tejden na to bubnoval a zpíval.Oni umí z odpadů dělat velikou fůru věcí. Ze starých konzerv dělali lodičky na svíčkový pohon, tak zvláštně to prdělo a jelo to, jako kuna. Pomáhal jsem toho prodat s hnutím duha rozprodat půl kontejneru, co vyrobily chudý děcka.My vůbc nemáme tucha, jak se tam žije.

SoňaR

• Host
« Odpověď #258 kdy: Srpen 18, 2016, 09:35:14 odpoledne »
Nooo hlavně že když jsem se tu o botách z pneumatik před půl rokem zmínila, tak to tu sepsuli, jaká to je blbost, protože se do pneumatik dávají kovová vlákna či co   :D

SoňaR

• Host
« Odpověď #259 kdy: Leden 10, 2017, 05:46:54 odpoledne »
Hroznový cukr - máte ho v zásobách? Jaká je jeho reálná životnost? Mohl by sloužit jako skvělý zdroj energie.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #260 kdy: Leden 10, 2017, 06:09:48 odpoledne »
Med nič neprekoná.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

• Host
« Odpověď #261 kdy: Leden 10, 2017, 06:26:04 odpoledne »
no jo, já vím, já vím, oblíbená místní diskuze med vs. cukr...  ::)
Jen bych ráda upozornila že:
1. med není pro každého tak snadno (např. cenově dostupný), aby si ho mohl pořídit dostatečné množství. Je rozdíl koupit si 100 kilo cukru za 900,- a 100 kilo medu za 15000,- (nemluvě o tom, že ne všude se dá med použít místo cukru)
2. hroznový cukr není řepný cukr
3. nechci se tu pouštět do oblíbené diskuze, že med je lepší než cukr, ráda bych si naskladnila nějaký hroznový cukr a k němu bych ráda získala nějaké informace

Věřím že je zde víc takových, kteří si nemohou dovolit a nebo nechtějí mít veškeré zásoby sladidel v medu, takže by bylo fajn, kdybychom aspoň občas mohli diskutovat i o cukru. Prosííííím  :rose:

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #262 kdy: Leden 10, 2017, 06:47:39 odpoledne »
Som práve pozrel jedným očkom na cenu hroznového cukru, a ten má bližšie práve k medu, než k repnému cukru. 
Máš zdroj na hroznový za 9kčs/kg?

SoňaR

• Host
« Odpověď #263 kdy: Leden 10, 2017, 07:05:03 odpoledne »
Ne, za 9 je řepný, to je pravda, hroznový se dá koupit už od 35 za kilo. Za mě je ideální kombinace všech ťří možností. Nejvíc řepného cukru, pak med a hroznový jako doplněk, tak 5 - 10 kilo? Po konzumaci prý začíná působit už za 2 minuty. Je vhodnym zdrojem energie i pro nemocne.

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #264 kdy: Leden 10, 2017, 08:36:12 odpoledne »
Bacha, aby nebyl z kukuřice.. 35,- Kč za kilo se mi zdá být málo, smrdí to chemií, podobně jako lněný olej loužený trichlorem, místo lisování za studena. Prodávají v lékárně jako farmaceutickou čistotu..

SoňaR

• Host
« Odpověď #265 kdy: Leden 10, 2017, 08:42:04 odpoledne »
No zàleží v jakém balení to koupíš.

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #266 kdy: Leden 10, 2017, 08:50:08 odpoledne »
Prověř to. Určitě se hodí mít čistou glukózu.

SoňaR

• Host
« Odpověď #267 kdy: Leden 10, 2017, 08:52:51 odpoledne »
Jinak myslim, ze se vyrabi hlavne z brambor, ale to se stejne z baleni nedozvis. Otazka pro chemiky: vadilo by to? Hroznovy cukr at uz vyrobeny ze skrobu, nebo z ovoce, by mel mit stejne ucinky a v obou pripadech nic navic, jinak by se to na slozeni muselo ukazat, ne?

Edit:jestli jsem to pochopila z clanku dobre, tak glukoza je neco jako prorozena soucast napr.  bramboroveho skrobu, ze ktereho je ziskana rozkladnou rakci, cili za me - s tim nemam problem :-)

SoňaR

• Host
« Odpověď #268 kdy: Leden 10, 2017, 09:08:15 odpoledne »
Glukoze se pry rika krevni cukr, lidske telo by bez nej nefungovalo.

Nezna nekdo tu realnou trvanlivost?

Offline MaunaKea

• Praktikující prepper
  • Mus uni non fidit antro.
« Odpověď #269 kdy: Leden 10, 2017, 11:01:39 odpoledne »
Vy nás ale zásobujete, pane Karfík....tolik otázek...tak to zkusím projít a na nic nezapomenout:
glukóza je monosacharid nezbytný především pro funkci mozku. Proto je stále v krvi pohotovostní zásoba a když se vyčerpá jde na řadu svalový a posléze játrový glykogen...což je polymer složený z glukózy spojené glykosidickou vazbou v polohách 1 a 4 (napříč šestičlenného kruhu glukózy). Glukóza se z něj uvolňuje pomocí glukozofosforylázy (biochemik mě opraví či doplní, já to lovím...  ) a for je v tom, že člověk umí rozštěpit a zpracovat pouze D optický izomer....L  nezvládne a tudiž je pro organismus nestravitelný a energeticky nevyužitelný....používal se tuším i jako netoxické umělé sladidlo (chuť je stejná), ale jelikož se to izolovalo z racemické směsi (L a D 1:1) bylo to drahé.

Vyrobit D izomer není problém, v přírodě je preferován. Pokud není k dispozici škrob, lze jej získat třeba z ovocné šťávy a nejvíc asi z hrozinek...ale proč tedy nenaskladnit přímo ty hrozinky, že....Jinak pro potravinářský průmysl se to vyrábí kysele katalyzovanou hydrolýzou škrobu (HCl) za účasti enzymů - to aby vznikal ten D izomer, u nás většinou bramborového, ale klidně i kukuřičného, pokud je k mání.

Ohledně skladování...pokud je to prášková bezvodá forma a je to zabaleno, aby to nezvlhlo a nezačalo samovolně kvasit, je skladovatelnost prakticky nekonečná.....Pokud by to byl medicinský roztok například pro infuze, je to omezené exspirací a asi bych to prodloužil hlubokým zmrazením...ale nevím, co na to doktoři.

Jinak mě opravte, ale ohledně ceny mám za to, že teď šla cena sacharózy- řepného cukru nahoru je okolo 20-22 peněz a  glukóza je okolo 45Kč/kg. Soňo ty máš sacharózu za 9Kč???

Offline štika

« Odpověď #270 kdy: Leden 10, 2017, 11:09:52 odpoledne »

Offline MaunaKea

• Praktikující prepper
« Odpověď #271 kdy: Leden 10, 2017, 11:27:58 odpoledne »
No já se dnes podíval na ceny v Kaufu a tu glukozu třeba tuhttp://4fitness.cz/protein-a-doplnky-vyzivy/hroznovy-cukr-15-kg-69-kc-glukoza-p-246/ nebo ve velkoskladu chemikálii.....30kg pytel tuším.

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #272 kdy: Leden 10, 2017, 11:32:54 odpoledne »
Načo je dobrá tá prášková glukóza ?
V každej chvíli, ktoréhokoľvek dňa sa môže stať niečo, na čo nie sme pripravení...

Offline MaunaKea

• Praktikující prepper
« Odpověď #273 kdy: Leden 11, 2017, 12:33:11 dopoledne »
No je to redukující cukr. Já bych pro to využití měl. Ale jinak bych to bral hlavně pro medicínsko-sportovní vyžití....Při vyčerpání organismu je to nejrychlejší zdroj energie. Nic se neštěpí, jde to rovnou do krve (infuzí, když je zle a jde o čas nebo nelze zatížit trávící soustavu) a odtud rovnou ke svalům a do mozku...

SoňaR

• Host
« Odpověď #274 kdy: Leden 11, 2017, 07:11:38 dopoledne »
Hroznový cukry je nejrychlejší zdroj energie - při těžké práci, únavě při duševní práci, namáhavá túra, pro nemocné, pro rekonvalescenty, dokonce i zesláblým zvířatům se to dává nebo špatně krmeným mláďatům. Pro dnešní i PA dobu mi to přijde dost zajímavé. Samozřejmě tím není dobré nahrazovat normální cukr v plné míře. Ale vzít si třeba na pěší přesun, nebo na těžkou práci do kapsy v pytlíčku hroznový cukr, tak to může hodně pomoct. Je to lehké, skladné, rychle účinkuje.

Mauna, ty rozinky asi tak dlouho nevydrží a asi ani nebudou mít tak rychlý nástup působení, ne?

Offline MaunaKea

• Praktikující prepper
« Odpověď #275 kdy: Leden 11, 2017, 07:31:47 dopoledne »
No já si třeba na delší výlety na kole nebo v kopcovitém terénu bral s sebou právě hrozinky v kombinaci s banánem....hrozink ti dají glukózu během pár minut, ale nástup energie také rychle odezní. Zde je dobrý škrob z banánů, aby se prodloužila dostupná energie  v čase a přitom to nebylo těžké do žaludku. Takže ano hroznový cukr ti krátkodobě rychle pomůže....Skladovatelnost hrozinek? Ve špajzu mám asi kilo a průběžně obměňuji...Ale zásobu mám v sacharoze a medu....No možná to rozšířím o pár tubiček hroznového cukru, ale ono to dnes je spíš na škodu....Obecně mají lidí cukrů víc než dost a cukrovka II. typu hrozí i 6letým dětem. Přičítím to na vrub právě jednoduchým cukrům hlavně volné fruktóze, kterou cpou všude....je levná a asi 4x subjektivně sladší proti řepnému cukru...

SoňaR

• Host
« Odpověď #276 kdy: Leden 11, 2017, 08:16:06 dopoledne »
Já mám na mysli spíš dlouhodobé zásoby pro krizová období, než aktuální použití. Proto se také pídím po tom čistém hroznovém cukru a jeho trvanlivosti.

K ceně řepného cukru - v supermarketech v akcích bývá za 9 nebo 11 za kilo. Možná se to teď při růstu cen změní, ale určitě to bude stále výrazně levnější než med.

SoňaR

• Host
« Odpověď #277 kdy: Leden 11, 2017, 08:17:27 dopoledne »
Nevím, kde berete tu levnou cenu

http://cukr.heureka.cz/
https://www.srovnanicen.cz/q/himalajska%20sul%2025%20kg/?order=1

Štiko, jak jsem psala, záleží to na balení, tedy na velikosti balení. Podívej se na hroznový cukr balený po 25 kg .

Offline Goof

• Praktikující prepper
    • Goofy's vintage workshop
« Odpověď #278 kdy: Leden 11, 2017, 08:18:40 dopoledne »
Já mám hroznový cukr v autě v přihrádce - lisované tablety zabalené v takovém tom bonbónu.
Naposled jsem ho použil cca před půl rokem a byl tak minimálně dva roky starý a asi tak rok rozbalený.
Byl stéle použitelný chuť se nezměnila a žádné vedlejší následky to nemělo.
Ještě ho chvíli nechám a vyzkouším zase za čas :-)
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline MaunaKea

• Praktikující prepper
« Odpověď #279 kdy: Leden 11, 2017, 11:58:18 dopoledne »
Jo to jsem měl na mysli. A v autě se to i hodí při potlačení nenadálého stresu či při vyčerpání, dlouhé štrece....A dobách PA by to bylo ideální při ústupu či útěku při stresu....sice to z dlouhodobého pohledu překyseluje organismus a vede k tučnění vnitřních orgánů - dnes při zneužívání...Ale za války měli vojáci po kapsách právě cukr (ideálně hroznový) a pervitin -methamfetamin pro potlačení únavy při rychlých přesunech, práci v týlu nepřítele a pod. Pokud jede tělo na glukozu, je i minimální množství stolice....v letadle, krytu či jinde to je klad....krátkodobě a v opodstatněných případech tedy třeba do KPZ či evakuačního zavazadla bych to bral jako plus. Ale asi bych toho 30 kg neskladoval, teda pokud bych se nechystal a dlouhodobou nitrožilní výživu raněných nebo tak něco. Prostě pár tub a jednu mít v kapse na výletě, jednu v přihrádce auta, v BOBu....či EDC batůžku.

Offline MDobromila

• Včelaři sobě
  • *
« Odpověď #280 kdy: Únor 11, 2017, 06:07:35 odpoledne »
Chtěla bych otestovat zakopání nějakých zásob....Několik kbelíků obilí (mám je v plastových kyblících po 3 kg), několik sklenic medu, alkohol, nějaké konzervy a kompoty. Zakopat to v bedně nebo jen tak? Asi to dám do bedny nebo plastového sudu....Je něco na co si dát pozor? Třeba to obilí v těch kbelících? Jsou to tyto ...

https://www.kancelarska-zidle.cz/sudy-kanystry-nadoby/plastove-kbeliky-a-dozy/plastovy-kbelik-standard-279044/?gclid=Cj0KEQiAifvEBRCVx5up6Ojgr5oBEiQALHw1TtaCO1srCAoES3bY8AQBdPEyPWM8wBvSVo7n5BC1HoIaAgrI8P8HAQ

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #281 kdy: Únor 11, 2017, 06:37:12 odpoledne »
Bolo by fajn zakopať skružu, ideálne niekde na kopečku, alebo na svahu kvôli spodnej vode. Alebo hrubú plastovú rúru. Do nej potom vložiť gýble a na vrch poklop a prekryť drnmy. Víko na gýbliku by som dako poistil. Napríklad omotať strečovou fóliou alebo lepiacou páskou.

Offline PooM

• Praktikující prepper
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
« Odpověď #282 kdy: Únor 11, 2017, 06:41:33 odpoledne »
Víko na gýbliku by som dako poistil. Napríklad omotať strečovou fóliou alebo lepiacou páskou.

https://www.tipa.eu/cz/izolacni-paska-vulkanizacni-25mm-5m-cerna/d-137516/?gclid=CJndiKbLiNICFRG3Gwod2r8EvQ

Super věc. Když se to pořádně pevně omotá, samo se ta zavulkanizuje - spojí v jednu vrstvu. Vodotěsný je to určitě.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline milo1944

« Odpověď #283 kdy: Únor 11, 2017, 07:32:51 odpoledne »
Nevěřím, že by se do plastovýho kýble s obilím neprokousal hlodavec.
Pokud v tom kýblu budou sklenice z medem, lahve s alkoholem, je to O.K.
(Asi bych ošetřil víčka, před prorezavěním. Třeba voskem.)

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #284 kdy: Únor 11, 2017, 09:33:10 odpoledne »
Na zrní jedině dobře protikorozně ošetřený plech. Plast, a to ani HDPE, není pro myši žádná seriózní překážka.

Offline PooM

• Praktikující prepper
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
« Odpověď #285 kdy: Únor 11, 2017, 09:37:33 odpoledne »
Plastovej kbelík vložit do kovovýho, nebo zakopat do protimyší hloubky, myslím že táta má zálady skleníku 120cm hluboko, tak hluboko už myši nejdou, nebo se pletu?
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #286 kdy: Únor 11, 2017, 09:38:45 odpoledne »
Sali prdlajz. Kam na tie zaručené veci chodíš?  ;D

/znám lidi, co své zrní chrání aj pred krysami v plastových sudoch a nikdy nebol problém/

Offline votroubek

• Praktikující prepper
« Odpověď #287 kdy: Únor 11, 2017, 09:42:55 odpoledne »
20 let skladuju obilí v plastových sudech a ibc kontejnerech a dodnes žádná reklamace.A když jsem měl prasata a brambory, byli i potkani, ale přes ten sud nebo kubíkovou nádrž fakt ještě nikdy nešli....

Offline Anakin

• Moderátor
    • Blog Prepper.cz
« Odpověď #288 kdy: Únor 11, 2017, 09:45:02 odpoledne »
Tyhle bílé kyblíky bych nezakopával. Není to kvalitní plast. Raději ještě vložit do větších nádob. Do země se podle mě nehodí. Jinka jsou v pohodě. V zemi se rozpadnou rychleji.

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #289 kdy: Únor 11, 2017, 09:54:10 odpoledne »
Jenže plastový sud nebo IBC nádrž jsou z výrazně tvrdšího a silnějšího materiálu. Tyhle kyblíky jsou měkké akorát tak na to, aby jsi jejich obsah odnesl z krámu domů. Používal jsem je na rajčata, mám jich několik desítek.

chpslst

• Host
« Odpověď #290 kdy: Únor 12, 2017, 07:15:20 dopoledne »
treba sa zamerať na tie HDPE sudky. je to velmo dobrý matroš.
onehda som kúpil nejaký menší súdok že si zakopem drobnosti, a ono to bol PP  :(. nemtuším ako je na tom s dlhovekosťou, ale pevnosť je v porovnaní HDPE úbohá...

Offline milo1944

« Odpověď #291 kdy: Září 01, 2017, 08:21:31 dopoledne »

Suroviny, které můžete skladovat dlouhé roky? Jednu potravinu můžete sníst i za tisíc let

Publikováno 09:02, 30. srpna 2017

Většina z nás má ve spíži zcela jistě uschovány zavařeniny, konzervy či trvanlivé potraviny. Tato zásoba jídla slouží pro chvíle nouze nebo v situaci, kdy se nám prostě nechce do obchodu a tak vaříme stylem „co dům dá“. Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Nebo děti vašich dětí.

Čokoláda

Nedávno jsme vám přinesli zprávu o tom, že po 106 letech objevili lidé na Antarktidě řadu starých artefaktů - včetně zmrzlého ovocného koláče, který údajně patřil výpravě britského polárníka Roberta Falcona Scotta. Pochoutka, která byla ve zrezlé krabici zabalena do původního obalu britské značky sladkostí Huntley and Palmers, byla údajně v zachovalém stavu a podle všeho i jedlá. Takový koláč ale není jediná potravina, která může být po desítkách let ještě poživatelná.

Med

V roce 2015 archeologové informovali, že při vykopávkách v Egyptě nalezli 3 000 let starý med, který byl dokonale jedlý. Tato odolnost je dána unikátními vlastnostmi medu - má nízký obsah vody a vysoký obsah cukru, takže na něm nemohou růst bakterie. Med také obsahuje malé množství peroxidu vodíku, které brání růstu mikrobů.

Pomáhá také zpracování medu, protože cukry v medu jsou hygroskopické a mají tendenci nasávat atmosférickou vodu, což není ideální. Během zpracování a balení je při tepelném zpracování nejdříve voda odstraněna a vzduchotěsné víčka jí pak nedovolí dostat se dovnitř, což přispívá k trvanlivosti medu. Ačkoli med může být zakalený a krystalizovaný, když se otevře a cukry znovu nasají vodu, tato fyzická změna může být zvrácena, když med ohřejete.

Sušené luštěniny

Stejně jako u medu je klíčem k dlouhé životnosti luštěnin zpracování a skladování. Sušení fazolí, čočky a jiných luštěnin zvyšuje koncentraci cukru a snižuje obsah vody, což znesnadňuje růst bakterií a plísní. Také všechny enzymy, které by přirozeně rozložily produkt po sklizni, jsou takovým zpracováním rozloženy. Pokud je skladovací nádoba vzduchotěsná, mohou luštěniny vydržet dlouhé roky a stále budou skvělým zdrojem bílkovin. Pokud se ale dovnitř dostane voda či vlhkost, vydrží jen několik měsíců.

Sójová omáčka

Sójová omáčka by měla vydržet nejméně tři roky. Kombinace obsahu soli a fermentace znamená, že pokud je neotevřená, měla by mít velmi dlouhou trvanlivost. Jak dlouho vydrží, závisí na druhu sójové omáčky a na tom, při jaké teplotě ji po otevření budete skladovat. Pokud se zkazí, je pravděpodobné, že to bude způsobeno plísněmi kolem víka.

Bílá rýže

Trvanlivost bílé rýže potvrdil jednoduchý test. Po 30 letech skladování v plechovkách bez problému prošla ochutnávkami. Zdá se, že klíčovými faktory pro trvanlivost rýže jsou atmosféra a teplota. Studie uvádějí, že nízká teplota (asi 3°C) a nedostatek kyslíku mají pro trvanlivost rýže zásadní vliv. Hnědá rýže, i když je často považována za zdravější, má trvanlivost kratší. Její vláknité otruby obsahují nenasycené tuky, které se mohou kazit. Takže pokud je vaše hnědá rýže mastná a voní jako stará barva, je nejlepší ji prostě vyhodit.

Tmavá čokoláda

O trvanlivosti hořké čokolády se vedou debaty. Přidáním mléka do čokoládu se totiž může snížit její trvanlivost. Zdá se, že tmavá čokoláda vydrží déle, přestože ne vždy vypadá úplně jedle. Může to být proto, že pokud není uchovávána při konstantní teplotě, může se tuk z ní dostat na povrch a vytvořit bílé květy, které vypadají trochu jako plíseň. Pokud je však uchovávána při konstantní teplotě, může čokoláda vydržet dva roky nebo déle, přičemž koncentrace sloučenin, které někdy spojují se zdravím, v ní zůstávají po celou tuto dobu. Pro většinu lidí však čokoláda velkou trvanlivost nemá – protože ji velmi brzy sní.

Cukr a sůl

Mnoho potravin, které vydrží dlouhou dobu, má vysoký obsah cukru a soli. Jednoduše řečeno - tyto látky odčerpávají vodu, takže pokud se na nich bakterie pokusí růst, rychle zase zemřou. To je důvod, proč používáme sůl k sušení masa a cukr k výrobě nejen džemů. Cukr a sůl jako potraviny samy o sobě, pokud jsou ve vzduchotěsných obalech a nedostane se k nim vlhkost, vydrží navěky. Problémem mohou být přísady, jako je jód přidaný do soli, které mohou snížit dobu skladovatelnosti na přibližně pět let.

Většina potravin samozřejmě tak dlouho nevydrží. Je to proto, že obsahují věci, které mikroby doslova milují, jako jsou různé živiny a voda. Uvědomte si, že data spotřeby jsou obecně používána z bezpečnostních důvodů a že doba minimální trvanlivosti opravdu mají vliv na kvalitu výrobku, dodává server CNN, který tento výčet připravil.

zdroj :
https://globe24.cz/revue/38773-suroviny-ktere-muzete-skladovat-dlouhe-roky-jednu-potravinu-muzete-snist-i-za-tisic-let?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

SoňaR

• Host
« Odpověď #292 kdy: Únor 04, 2018, 09:55:44 odpoledne »
No nezařadila bych tohle úplně do zásob preppera, ale to řešení mě zaujalo (už proto, že mám ráda dobrý čaj i dobrou kávu) a umím si představit, že to přihodím do evakuačního zavazadla, nebo do báglu na tůru, váží to nula nula nic. Když už nic, tak to rozhodně může zlepšit náladu, protože kafe je z toho fakt dobrý  :)

http://www.scandinaviashop.cz/growers-cup

Offline votroubek

• Praktikující prepper
« Odpověď #293 kdy: Březen 25, 2018, 06:35:15 odpoledne »
Byl  jsem přítomen na slezině pár prepperů ze tří komunit a dozvěděl jsem se o pokusech s poživatelností potravin... Řešily se tuky, tedy sádlo, máslo přepuštěné, oleje rostlinné, mouka a sušené maso. Sušené maso sedm let v pohodě a tuky deset let naprosto bez závad.Uloženo ve sklenicích omnia, v krechtu jeden metr pod zemí, pod vrstvou deset cm betonu a padesát cm hlíny. Mouka a deriváty z obilnin  v originálním balení zavakuované ve folii. Vše bakteriálně i senzoricky  v pohodě, pouze mouka hladká a polohrubá nesla stopy spékavosti, vznikly hrudky, které se však na sítě prosátím  zcela zlikvidovaly a mouka pěkně kynula a byla  ve všech směrech k nerozeznání od čerstvě koupené.Zkoušky byly prováděny v akreditované laboratoři, jejíž zaměstnanec dostal od majitelů povolení, avšak nikoli k zveřejnění.
Takže klíčové potraviny lze bez obav prokazatelně skladovat po delší dobu za definovaných podmínek bez  obav bezpečně.Mne překvapil i ten rostlinný olej, který mne překvapil pozitivně odolností proti žluknutí. Přepouštěné máslo mnělo výraznější oříškovou chuť než čerstvé, což lze přijmout s povděkem.

Offline Ursa Minor

• Gardening
« Odpověď #294 kdy: Březen 26, 2018, 03:34:39 odpoledne »
Tady jsem našel zajímavý graf, týkající se obalových materiálů ve vztahu k jejich propustnosti pro kyslík. Pokud tedy zkoušíte uskladnit např. potraviny, je určitě ke zvážení, jaký materiál (je-li na výběr) použít. Vezměte do úvahy, že x-ová souřadnice, představující koeficient permeability je v logarimickém měřítku.  Jinými slovy, rozdíly mezi jednotlivými polymery jsou obrovské ! (nedaří se mi vložit obrázek)

Offline Ursa Minor

• Gardening
« Odpověď #295 kdy: Březen 26, 2018, 03:38:10 odpoledne »

Offline MaunaKea

• Praktikující prepper
« Odpověď #296 kdy: Březen 26, 2018, 09:19:11 odpoledne »
Z toho grafu je vidět, že pryž a to ani silikonová nebudou to pravé. Na druhou stranu ethylvinylalkohol zase ve vlhku hydrolyzuje...A i ten velice dostupný polyethylen a polypropylen mají koeficient permeability 10-13....Navíc pokud někdo použije pro uskladnění inertní atmosféru s vyšší hustotou (CO2), průnik se jistě zpomalí a i malé množství kyslíku se bude přirozeně držet nad uskladněnou potravinou. Takže já bych se držel dostuplých obalů a hlavně hodnotil hygienickou nezávadnost. Ale ten graf je opravdu zajímavý.

Offline Ursa Minor

• Gardening
« Odpověď #297 kdy: Březen 26, 2018, 10:08:23 odpoledne »
To MaunaKea:

Další kamínek do skládačky - http://www.uwm.edu.pl/wnt/technicalsc/ts10_2007/4_10_2007.pdf (str.8 ) - tady se řeší vzájemné poměry propustnosti pro dusík, kyslík a oxid uhličitý.

A ještě jeden - https://www.twi-global.com/technical-knowledge/faqs/faq-what-is-meant-by-the-water-permeability-of-a-polymer/. Pro vodu je to trochu jiné.

Nejlepší řešení by bylo možná zabalit to něčeho, co propouští minimum plynů a pak do něčeho, co nepropouští vodu. Anebo do skla, zapečetit voskem, vložit do plastového obalu, co se hned tak v zemi nerozloží a zakopat. Samozřejmě, nasycení CO2 před uzavřením se mi zdá nanejvýš vhodné. Možná ještě lepší by byl argon, i když je o něco lehčí než CO2. Bavím se tady o opravdu dlouhodobém uschování většího množství potravin, samozřejmě těch primárně velmi trvanlivých. Já teda nejsem schopen říci, pokud zakopu obilí, fazole nebo hořkou čokoládu v hermeticky uzavřen nádobě, v inertní atmosféře, jestli vydrží třeba 30 let než umřu ?

Offline MaunaKea

• Praktikující prepper
« Odpověď #298 kdy: Březen 26, 2018, 11:23:28 odpoledne »
Když to bereš takto fatalisticky že hodláš nahromadit zásoby na zbytek života, tak si myslím, že když použiješ klasické PE a PP propláchneš to CO2 a uložíš to stabilní teploty cca 5deg do tmy máš to pomalu jako v semenné bance (tam to hluboce zmazují). Neskladoval bych tak asi mouku, ale rovnou obilí a to usušené. Čokoláda, med, solené sádlo, rostlinné oleje, luštěniny, rýži, cukr....věřím že i po 30 letech to nutričně bude lepší, než se jít pást ::). Bez kyslíku, světla a v nízké teplotě se metabolismus hodně zpomalí....hlavně aby v zásobách nekondenzovala vlhkost a neobjevily se plísně....takže nezámrzná hloubka, sklep....

Offline Ursa Minor

• Gardening
« Odpověď #299 kdy: Březen 26, 2018, 11:36:09 odpoledne »
To je fakt, já jsem hrozný fatalista a vyléčený romantik  :D