Autor Téma: potřebuju vědět.....  (Přečteno 2086 krát)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4460
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #50 kdy: Prosinec 06, 2018, 03:19:28 odpoledne »
Tú paprikovú slaninu máme asi na mysli paprikový lalok-podbradok-brzicu?
 To sa zoberie krásne celý podbradok, hodí sa uvariť do ovaru, až je mäkký a jemnučká aj koža, potom sa vyberie, nakrája na menšie kúsky, aby tam bol vždy len kúsok kože, a vždy kus chudého. /Tie škaredé kusy melem potom do paštéty/. Potom sa zarobí v miske zmes papriky, soli, pretlačeného cesnaku a trošku vody, a v tom sa celý lalok ešte za tepla pekne opatle a nechá vychladnúť.
Výhoda, že aj po roku vybraný z mrazáka je výborný.
Na chuti hrozne záleží od použitej papriky. A lalok treba riadne uvariť, on po vychladnutí stuhne a ostane jemnučký. V opačnom prípade je žuvačkový a nechutný.

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4727
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #51 kdy: Prosinec 06, 2018, 04:53:01 odpoledne »
To bude ono, předvAřený lalok, možná i klasické sádlo. A jak dlouho vydrží ta papriková slanina na háku poživatelá? Možná by se to dalo i zaudit. Já mám s lalokama problém, protože z nich dělám guanciale.Ale zkusím to i  z jiých surovin.
 Na paštiku sem dostal vyloženě hlad........

Offline Nalim

  • ***
  • Příspěvků: 146
  • Připraveným štěstí přeje
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #52 kdy: Prosinec 06, 2018, 05:34:57 odpoledne »
Soňo, díky, příležitostně rád vyzkouším, akorát zase (můj obvyklý, tudíž zřejmě zase blbý) dotaz:  kolik týdnů je v daném případě několik týdnů?   2, 3, 4, nebo ještě víc ?

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3873
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #53 kdy: Prosinec 06, 2018, 05:39:08 odpoledne »
4 až 6 týdnů

Offline Nalim

  • ***
  • Příspěvků: 146
  • Připraveným štěstí přeje
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #54 kdy: Prosinec 06, 2018, 05:49:20 odpoledne »
Dík

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4727
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #55 kdy: Prosinec 06, 2018, 05:55:02 odpoledne »
jde o to, jestli používá dusitany, tedy  pragadu či nikoli a jestli solí nasucho či mokrou cestou.Rozhodně je ta měkká konzistence oblíbenější, než bych se vsadil.....

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3873
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #56 kdy: Prosinec 06, 2018, 06:24:29 odpoledne »
Jen čistá sůl nebo slaný nálev, podle toho, jak moc se mu chce riskovat  :D . Solené na sucho mu prý víc chutnaj, nakládané do nálevu jsou méně náchylné na zkázu při tom uležování.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4727
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #57 kdy: Prosinec 06, 2018, 06:34:06 odpoledne »
no jo, třebs italové nakládání do láku vůbec neznají, všechno valí na sucho.Tak budu zkoušet, hlavě tu paprikovou, ale i vše ostatní, mám prasátko čistě k experimentům.....

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3873
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #58 kdy: Prosinec 06, 2018, 06:52:07 odpoledne »
Mě štve, že už se nedá sehnat to pořádné sádlo, jako dřív. Všechno je to u řezníků moc hubený, prasata se chovají jen na maso. Co teta nevykrmuje prasata, tak je to bída...

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4727
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #59 kdy: Prosinec 06, 2018, 07:19:22 odpoledne »
no, právě, to prasátko musí mít svoji váhu, aby mělo ten správnej špíček, tak, jak tomu bylo dříve. Kupodivu po me chtějí přátelé a kamarádi sádlo, škvarky, slaninu, špek uzený i italský.Bez ohledu na cholesterové strašáky si lidi rádi ovoní míchaná vajíčka špekem, nebo italskou uhlířinu si ovoní slaninou, ba i k čestvému chlebu jen tak zakrojí uzený bůček, nebo i jen špek.A protože jsem se dočetl v milotickém hospodáři, že prase sádelnaté začíná na čtvrt tuně, moje má rovné tři metráky, aby se pámbíček nehněval.Škopky i bedny jsou schystané, čas bych měl mít, čeká se na řezníka  a mráz.. A letoší zima bude výhradně ve znamení salámů, špeků, klobás, uzení, paštik i prejtů. Musím k tomu smékout pár jehnat, ale to zvládnu.Každej si občas uděláme radost, bez toho to nejde.
Vyšší level je magalica, jeho sádlo je uznávanou lahůdkou, u nás to nikdo nechová, jináč bych měl mangalici, nebo dvě.Možná příští rok.....

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3873
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #60 kdy: Prosinec 06, 2018, 08:01:24 odpoledne »
hm, jsem právě přelila čerstvě vyškvařené "vánoční" sádlo do sklenic a přesypala škvarky...  :bee:

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 154
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #61 kdy: Prosinec 06, 2018, 08:07:09 odpoledne »
Už toho nechte, to se nedá vydržet. Já plánuju zabijačku až v lednu.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3873
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #62 kdy: Prosinec 06, 2018, 08:20:05 odpoledne »
 :D :D :D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4727
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #63 kdy: Prosinec 06, 2018, 08:23:12 odpoledne »
a vánoce a krku.....pěkně blbnem, a navíc jsem dostal hlad....

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3873
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #64 kdy: Prosinec 06, 2018, 08:56:13 odpoledne »
Já teda sádlo škvařím vždycky před Vánoci, protože takovej řízek z kapra je smaženej na sádle prostě nejlepší  ;)

Offline vvitty

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1825
  • a
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #65 kdy: Prosinec 06, 2018, 09:00:58 odpoledne »
Mě štve, že už se nedá sehnat to pořádné sádlo, jako dřív. Všechno je to u řezníků moc hubený, prasata se chovají jen na maso. Co teta nevykrmuje prasata, tak je to bída...

Lepsiho reznika...

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3873
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #66 kdy: Prosinec 06, 2018, 09:17:16 odpoledne »
Řezník moc nezmůže, když nejsou chovy sádelnatých prasat...

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4727
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #67 kdy: Prosinec 06, 2018, 09:26:16 odpoledne »
sádelnatá prasata se nevyplatí, jatka platí málo za sádlo, všichni chtějí maso, a mladé maso.V automatizovaných chovech jeden člověk obhospodaří tisíce prasat.Silější sádlo bývá poklad, pokud není ze staré svině, plné anbt.

Offline vvitty

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1825
  • a
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #68 kdy: Prosinec 06, 2018, 11:01:26 odpoledne »
Mam reznika s prasatky vykrmenymi spravne ... bohuzel na konci roku zavira :(

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4460
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #69 kdy: Prosinec 07, 2018, 02:05:49 dopoledne »
Hej, choval som aj mangalice, ale Přestická černo bílá je podla mna lepšia. Slanina a mäso podobné, akurát mangalica keď sa moc rýchlo krmí, tak má slaninu moc riedku, mäso moc tlsté a má štvorcový rámec, kdežto přeštík je obdĺžnik. Teda dlhšie karé, aj bok.  ;D

Mangalice bývajú odolnejšie ale aj agresívnejšie. Som bol na zabíjačke, kde medzi 200kg biele svine behol mäsiar, a tam jednu z desiatich zabil a potom sa vytiahla von z chlieva. Ak by to urobil pri mangaliciach, tak by ho roztrhali. A tie biele pozerali ako telce....

Ja mám teraz len jednu přeštickú prasnicu, a má trochu z mangalice aj durocka. A nakryl som ju s bielim kancom. To budú excelentné prasiatka. Akurát doba je taká, že dnes ubúda ludí, čo by chceli chovať. Každý by rád už vychované a najlepšie aj zabité a spracované a za cenu tesco-maine-švajne.

Varená papriková slanina-lalok je na rýchlu spotrebu. Ale ako som písal, v mrazáku vydrží dlho. Masť dávam do pohárkov a ešte teplú zavriem. Takto vydrží v pivnici zasterilizovaná aj dva roky. Ale to sa skôr minie.

Tiež sa mi osvedčilo slaninu na masť strčiť do mrazáku a trochu si vytopiť potom hoc kedy. Nie kvôli masti, ale chuť čerstvých škvarkov je proste úžasná. A staré škvarky nie sú chutné.
Tiež sa dá takáto slanina použiť pri výrobe klobás, napríklad z ovce.

Inak slanina z mangalice nie je moc vhodná do klobás. Lebo neurobí po zomletí pekné biele oká, ale rozmlázne sa ako masť.

Inak ja mám najradšej svinku na zabíjačku, keď má viac ako rok, ideál 15 mesiacov. Vtedy majú tieto pastevné plemená krásne chutné mäso tmavej farby, s plnou chuťou podobnejšie hovädzine, či divine, než tesco-švajne-mu.

Mäso na údenie sa solí dlho podla velkosti. Preto je dôležité rezať štráfy približne rovnaké, a tiež či je tam kosť či koža. Menšie kúsky týždeň stačia, väčšie a kolená 2 týždne, velké kusy, šunky-stehná mesiac.
Po dosolení je potom treba mäso opláchnuť, nechať obschnúť a dať údiť. Dva až 5 dní.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1444
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #70 kdy: Prosinec 07, 2018, 05:34:02 dopoledne »
ak chcete prasiatko na mast,tak vam musim zasa pripomenut moje oblubene vietnamske prasiatka.paprikovy lalok s nich sice nerobim,pretoze je tucny a malo alebo vobec prerasteny,ale masti ma kazde cca 60kg prasiatko tak10-15 litrov.a oskvarky su tiez paradne.najradsej mam ked je na nich aj trochu chudeho.
este by som chcel doplnit co uz naznacil Dag,ze ak chcete aby mala mangalica dobru mast a slaninu,tak ju treba past vo vybehu.ak bude chovana iba na šrote alebo nejakymi zmeskami tak to bude čisty grc.
votroubek ak by si chcel mangalicu tak zajdi do madarska.je to ich narodne plemeno a znova dost rozsirene.u nas ich chova kamarat.vychova kazdy rok cca 30-40 kusov a stale je malo.nemusi vyrobky nikam nosit,ludia s mesta mu to stahuju priamo s udiarne s hakov :)
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline sedlák

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 903
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #71 kdy: Prosinec 07, 2018, 07:58:50 dopoledne »


Inak ja mám najradšej svinku na zabíjačku, keď má viac ako rok, ideál 15 mesiacov.

Dříve, než začala JZD, či JRD, bylo běžné, že si hospodář pro vlastní potřebu zabil prasnici po prvních selatech. Po odstavu se nechala ztloustnout a pořád to ještě bylo mladé maso. A bylo to ekonomické.
Zajímavé je, že jsme už spoustu let neprodali na jatka jedinou vyřazenou prasnici. Všechno berou lidi z okolí a nechávají si z nich dělat klobásy, špekáčky a salámy. Od řezníka, který má léty vyladěnou recepturu jsou vynikající a bez éček.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2432
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #72 kdy: Prosinec 07, 2018, 08:03:49 dopoledne »
Mam reznika s prasatky vykrmenymi spravne ... bohuzel na konci roku zavira :(

Jsem schopen nakontaktovat na člověka, který vykrmí prase podle požadavků (pro toho, koho nezná oproti záloze). Na jaře jsem od něj bral 160kg. Ale trvá to, není to: přijedu-ukážu-večer odjíždím. Prodává to kolem 50KČ/kg živé váhy (spíš o pár peněz víc) a něco chce i za zabití a rozbourání.
Krmí téměř výhradně šrot a brambory a zbytky mlíka po dojení, oboje z vlastního pole, ale ne v "biokvalitě".


 
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4727
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: potřebuju vědět.....
« Odpověď #73 kdy: Prosinec 07, 2018, 09:05:41 dopoledne »
no, já byl na mistrovství světa ve výrobě klobásek, jmenovalo se to csabaikolbászfestivál,a tam jsem viděl sponzorované závodní týmy, obrovské haly plné soutěžících týmů a spousty stánků s gulászem, paprikášem a bůhví čím ještě. A tak jsme rozmarně vyspovídali vítěze soutěže a ten se zapřísahal, že kvalitní klobásky nelze vyrobit z nevyzrálého masa. Oni dělají ty svoje zázraky výhradě ze sviní.Bylo to úžasné, jako u nás velká cena v brně, doprovodné akce a všude hulákající madarština,které nerozumím ani pípnutí. Nebýt našeho kámoše od nových zámků, byli bychom v řiti i s celou lingvistikou.Takže, ty nej klobásky se opravdu dělají ze sviní.....