Základom jedla v stredoveku nebol chlieb a soľ. Ale kaša.
Sol je dnes obsiahnutá v bohatej strave, ale pri biednej výžive nám bude chýbať hodne napríklad aj jód. Preto národy v stredoveku, čo mali prístup k jódu /prímorské oblasti/ prevyšovali inteligenciou vnútrozemcov...
Všeobecný nedostatok jódu v ľudskom organizme má vplyv na všetky funkcie organizmu. Nedostatok jódu poškodzuje všetky vnútorné orgány človeka, znižuje celkovú imunitu organizmu. Môže spôsobiť: neplodnosť, duševnú zaostalosť u detí, zvýšenú úmrtnosť novorodencov a hyperaktivitu. S nedostatkom jódu v organizme súvisia poruchy sústredenia, spomalené reflexy, pocit chladu v končatinách, lámavé nechty, bolesti a kŕče svalov, suchá koža, zápcha, u žien poruchy menštruačného cyklu, problémy v tehotenstve a u mužov poruchy plodnosti.
Nedostatok jódu sa ďalej prejavuje znížením IQ, poruchami učenia u detí, únavou, priberaním na váhe, sklonmi k depresiám, poruchami sexuálneho vývoja, nepriaznivo ovplyvňuje imunitu a vznik niektorých nádorov. Je zistené, že u ľudí trpiacich rakovinou je hladina jódu v organizme výrazne znížená a v organizme žien chorých na rakovinu prsníkov jód prakticky chýba.
Úha. Věděl jsem, že je jód důležitý, ale nevěděl jsem, že má tak mnoho funkcí. Takže místo toho, aby ženy pravidelně chodili na rentgen prsou, jestli náhodouo už nemají rakovinu, tak by mohli prostě jen začít přijímat jód.
Vím, že do kuchynské soli se musí přidávat jód ze zákona, to znamená, že přirozeně by v kuchynské soli jód nebyl, nebo rozhodně by tam nebyl vždy. Ve středověku mělo hodně lidí nedostatek jódu, protože se ještě nevědělo, že je důležité mít jód. A když se to zjistilo, tak se začal jód přidávat do soli -- takhle mi to říkali. To jsou moje informace.
z wiki
Jod je velmi vzácný[zdroj?] prvek, který se v přírodě vyskytuje pouze ve sloučeninách. Byl objeven roku 1811 francouzským chemikem Bernardem Courtoisem.
Na Zemi je jód přítomen pouze ve formě sloučenin, většina z nich je rozpuštěna v mořské vodě.
Protože jod je přítomen v mořské vodě, jsou mořské ryby a plody moře jeho dobrým zdrojem. Pro vegany jsou dobrými zdroji jodizovaná sůl (ačkoliv u té není snadné zjistit, na jaké úrovni je jodizovaná), mořské řasy a minerální doplňky. Jod je také ve zvýšené koncentraci přítomen v některých minerálních vodách. V současné době se uměle přidává do řady mléčných výrobků (jogurty, mléčné nápoje, mléčné krémy), které jsou pravidelně konzumovány dětmi. Obvykle se jedná o miligramová množství jodistanu sodného, která zajišťují pravidelný přísun potřebného množství jodu pro dospívající organizmus. Jodidové tablety dokáží v případě kritického stupně radiace zabránit poškození štítné žlázy, avšak mohou mít i vedlejší vážné zdravotní důsledky.
Moje poznámka: U mléčných výrobků je problém, že ne každé je konzumuje. A konzumovat může. Mléčné výrobky jsou pro mnoho lidí zdravotně problematické.
Bohužel všechny následky nedostatku jodu nejsou na wikipedii napsané. Wikipedie je hodně slabá jako zdroj informaci.