Co se "panelákových" zásob týče, bude zde většinou problém s prostorem na jejich uskladnění. Měly by to tedy být potraviny typu "za málo místa, hodně muziky", tedy prostorově nevýrazné, zato vydatné a výživné. Jako dobrá inspirace může sloužit expediční strava, kde je vždy kladen důraz právě na tyto aspekty + hmotnost. Takže začínám psát:
SEZNAM možných potravin do menších prostor"balený celozrnný žitný chléb - tohoto typu:
https://www.dtest.cz/test/kaufland-k-classic-celozrnny-chleb-s-otrubami/36759 , je to půlkilová kompaktní kostka hutného trvanlivého chleba, rozdělená na 8 - 10 plátků
balené tortilly - velmi skladné, trvanlivé pečivo s mnohostranným využitím a celkem za dobrou cenu
trvanlivý chleba v konzervě - pořizovací náklady vyšší, ale dlouhá trvanlivost, uvádí se až 30 let
ovesné, pšeničné, pohankové i jiné vločky - přemražené a dobře uskladněné
jáhlové, pohankové, rýžové pukancesušené plnotučné mléko - 400 g balení v krabici = min 3,5 l plnotučného mléka, objemově zabírá prostor jako 1 l mléka v krabici, trvanlivost má min. 1 rok (delší než krabicové mléko), méně tučná sušená mléka mají trvanlivost min. 2 roky
kondenzované slazené mléko - slazené má delší trvanlivost než neslazené
instantní pohankový nápojkvalitní masové konzervy - s hmotností kolem 400 g a méně, jsou praktičtější, než větší balení, skladnější, snáz se rozdělí do zavazadel na případnou evakuaci, ideálně jen čistě masové, nikoliv konzervované hotovky, ve kterých spoustu místa zabírá voda. Trvanlivost min 3 roky.
rybí konzervy v oleji - ano, v oleji, nikoliv ve vlastní šťávě... pak je to doslova "energie sbalená do kapsy" ... krom toho se to dá s lecčím smíchat a obohatit tak jídelníček (např. tuňák s kuskusem / instantními nudlemi)
nouzová potravinová dávka NRG 5 - 500 g balíček = denní dávka pro dospělého člověka, okamžitá použitelnost bez přípravy, možné rozpustit na kaši, trvanlivost 20 let
NRG-5 ZERO - bezlepková verze NRG-5
BP-5 - norská verze nouzové potravinové dávky, je to téměř totéž jako NRG-5
F-100 COMPRI - nouzová terapeutická dávka na bázi mléka, lze konzumovat přímo jako "sušenku", po rozpuštění ve vodě dle návodu získáte mléčnou kaši nebo terapeutické mléko vhodné i pro výživu podvyživených dětí, vysoká energetická hodnota, trvanlivost min. 3 roky
instantní kaše - bramborové, luštěninové, polenty - tady to chce opravdu otestovat a pečlivě vybírat výrobce a samozřejmě dobře uskladnit
kuskus - snadná příprava (stačí zalít horkou vodou), mnohostranné využití
pohanka - výživově hodnotná potravina, snadná příprava, možné využití na sladko i na slano
sušené luštěniny - fazole, hrách, čočka... při správném skladování mají dlouhou trvanlivost
konzervované luštěniny - fazole ve slaném nálevu, fazole v rajčatové omáčce, cizrna, dá se sehnat i samotná čočka
sušené maso - lze "vyrábět" do zásoby i v domácích podmínkách, skladné, lehké, výživné, okamžitě upotřebitelné
dehydrovaná vejce - po přidání vody je lze používat jako vejce čerstvá, tedy z nich připravit např. míchaná vejce, nebo přidat do jiných jídel
sušené ovoce - z prodávaných nejlépe jenom rozinky, ostatní ideálně nasušené doma (křížaly, sušené švestky, sušené meruňky...)
ořechy, sušený kokosproteinové tyčinky, tvrdé bonbóny, čokoládainstantní polévky "do hrnečku" - pro zpestření jídelníčku, ideální pro rychlé zahřátí, doplnění energie, zlepšení nálady, když člověk nechce pít "ke svačině" jenom čaj
... lze je doplnit např. instantními nudlemi, pak jsou vydatnější.
instantní nudle - rychlá příprava, lze je přihodit do různých pokrmů a zvýšit tak jejich sytost, pokud chcete ušetřit místo, můžete je rozlámat, nebo i lehce podrtit
dehydrované hotovky - hotová plnohodnotná jídla, která lze konzumovat po doplnění potřebného množství vody, cena poměrně vysoká, nároky na skladovací prostor malé, nízká hmotnost, vhodné volit osvědčené značky, které využívají např. expedice, před naskladněním většího množství určitě otestujte, aby vám chuťově sedly
rajčatové protlaky a pyré - vždy vybírejte ty "zahuštěné", ale nikoliv škrobem
, kdo má méně místa na skladování, měl by vybírat spíš protlak, je z něj odstraněna přebytečná voda... sledujte složení, měla by tam být ideálně jen rajčata a sůl, přidávání vody, škrobu či cukrů není nutné. Max. tak trochu kyseliny citronové. Kečupy nebrat - zabírají moc místa, jsou zbytečně drahé, mají špatné složení (kromě těch opravdu kvalitních) a z protlaku či pyré po případném naředění a dochucení dostanete chuťově totéž
proteinový prášek - skvělý na doplnění bílkovin nezbytných pro udržení svalové hmoty, mohou ho děti od 3 let, dospělí a velmi by už v dnešní době prospěl seniorům
Scho-ka-kola - energetická čokoláda používaná nejen vojáky na rychlé doplnění energie a zlepšení koncentrace, je to kombinace čokolády, kávy a prášku z oříšku koka.
miso pasta - zdravé japonské dochucovadlo z fermentovaných sojových bobů a dalších ingrediencí, dlouhá trvanlivost, ochucení různých pokrmů, pozitivní účinky na zdraví, možné používat i několikrát denně
olej (slunečnicový a olivový)
ocet
sůl
cukr
koření
Předem jenom upozorňuji, že to jsou možné návrhy a varianty a každý si musí vybrat dle své konkrétní situace - s ohledem např. na svůj zdravotní stav, finance, počet osob v domácnosti, jejich věk apod.