Autor Téma: Panelákové zásoby potravin - seznam na začátku  (Přečteno 18081 krát)

SoňaR

  • Host
Panelákové zásoby potravin - seznam na začátku
« kdy: Červen 22, 2018, 07:27:23 odpoledne »
Se Sahawem jsme tedy založili novou diskuzi Přežití ve městě a nezbývá než vesele rozvíjet možné teorie a přispět tak k záchraně městských a tím i mimoměstských.  @-->

Jen prosím o umírněnost při zakládání nových témat, lépe zakládat několik málo obecnějších témat než mnoho konkrétních o několika málo příspěvcích.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #1 kdy: Červen 26, 2018, 09:03:11 dopoledne »
Co se "panelákových" zásob týče, bude zde většinou problém s prostorem na jejich uskladnění. Měly by to tedy být potraviny typu "za málo místa, hodně muziky", tedy prostorově nevýrazné, zato vydatné a výživné. Jako dobrá inspirace může sloužit expediční strava, kde je vždy kladen důraz právě na tyto aspekty + hmotnost. Takže začínám psát:

SEZNAM možných potravin do menších prostor"

balený celozrnný žitný chléb - tohoto typu: https://www.dtest.cz/test/kaufland-k-classic-celozrnny-chleb-s-otrubami/36759 , je to půlkilová kompaktní kostka hutného trvanlivého chleba, rozdělená na 8 - 10 plátků

balené tortilly - velmi skladné, trvanlivé pečivo s mnohostranným využitím a celkem za dobrou cenu

trvanlivý chleba v konzervě - pořizovací náklady vyšší, ale dlouhá trvanlivost, uvádí se až 30 let

ovesné, pšeničné, pohankové i jiné vločky - přemražené a dobře uskladněné

jáhlové, pohankové, rýžové pukance

sušené plnotučné mléko - 400 g balení v krabici = min 3,5 l plnotučného mléka, objemově zabírá prostor jako 1 l mléka v krabici, trvanlivost má min. 1 rok (delší než krabicové mléko), méně tučná sušená mléka mají trvanlivost min. 2 roky

kondenzované slazené mléko - slazené má delší trvanlivost než neslazené

instantní pohankový nápoj

kvalitní masové konzervy - s hmotností kolem 400 g a méně, jsou praktičtější, než větší balení, skladnější, snáz se rozdělí do zavazadel na případnou evakuaci, ideálně jen čistě masové, nikoliv konzervované hotovky, ve kterých spoustu místa zabírá voda. Trvanlivost min 3 roky.

rybí konzervy v oleji - ano, v oleji, nikoliv ve vlastní šťávě... pak je to doslova "energie sbalená do kapsy" ... krom toho se to dá s lecčím smíchat a obohatit tak jídelníček (např. tuňák s kuskusem / instantními nudlemi)

nouzová potravinová dávka NRG 5 - 500 g balíček = denní dávka pro dospělého člověka, okamžitá použitelnost bez přípravy, možné rozpustit na kaši, trvanlivost 20 let

NRG-5 ZERO - bezlepková verze NRG-5

BP-5 - norská verze nouzové potravinové dávky, je to téměř totéž jako NRG-5

F-100 COMPRI - nouzová terapeutická dávka na bázi mléka, lze konzumovat přímo jako "sušenku", po rozpuštění ve vodě dle návodu získáte mléčnou kaši nebo terapeutické mléko vhodné i pro výživu podvyživených dětí, vysoká energetická hodnota, trvanlivost min. 3 roky

instantní kaše - bramborové, luštěninové, polenty - tady to chce opravdu otestovat a pečlivě vybírat výrobce a samozřejmě dobře uskladnit

kuskus - snadná příprava (stačí zalít horkou vodou), mnohostranné využití

pohanka - výživově hodnotná potravina, snadná příprava, možné využití na sladko i na slano

sušené luštěniny - fazole, hrách, čočka... při správném skladování mají dlouhou trvanlivost

konzervované luštěniny - fazole ve slaném nálevu, fazole v rajčatové omáčce, cizrna, dá se sehnat i samotná čočka

sušené maso - lze "vyrábět" do zásoby i v domácích podmínkách, skladné, lehké, výživné, okamžitě upotřebitelné

dehydrovaná vejce - po přidání vody je lze používat jako vejce čerstvá, tedy z nich připravit např. míchaná vejce, nebo přidat do jiných jídel

sušené ovoce - z prodávaných nejlépe jenom rozinky, ostatní ideálně nasušené doma (křížaly, sušené švestky, sušené meruňky...)

ořechy, sušený kokos

proteinové tyčinky, tvrdé bonbóny, čokoláda

instantní polévky "do hrnečku" - pro zpestření jídelníčku, ideální pro rychlé zahřátí, doplnění energie, zlepšení nálady, když člověk nechce pít "ke svačině" jenom čaj  ;)... lze je doplnit např. instantními nudlemi, pak jsou vydatnější.

instantní nudle - rychlá příprava, lze je přihodit do různých pokrmů a zvýšit tak jejich sytost, pokud chcete ušetřit místo, můžete je rozlámat, nebo i lehce podrtit

dehydrované hotovky - hotová plnohodnotná jídla, která lze konzumovat po doplnění potřebného množství vody, cena poměrně vysoká, nároky na skladovací prostor malé, nízká hmotnost, vhodné volit osvědčené značky, které využívají např. expedice, před naskladněním většího množství určitě otestujte, aby vám chuťově sedly

rajčatové protlaky a pyré - vždy vybírejte ty "zahuštěné", ale nikoliv škrobem  :) , kdo má méně místa na skladování, měl by vybírat spíš protlak, je z něj odstraněna přebytečná voda... sledujte složení, měla by tam být ideálně jen rajčata a sůl, přidávání vody, škrobu či cukrů není nutné. Max. tak trochu kyseliny citronové. Kečupy nebrat - zabírají moc místa, jsou zbytečně drahé, mají špatné složení (kromě těch opravdu kvalitních) a z protlaku či pyré po případném naředění a dochucení dostanete chuťově totéž  :)

proteinový prášek - skvělý na doplnění bílkovin nezbytných pro udržení svalové hmoty, mohou ho děti od 3 let, dospělí a velmi by už v dnešní době prospěl seniorům

Scho-ka-kola - energetická čokoláda používaná nejen vojáky na rychlé doplnění energie a zlepšení koncentrace, je to kombinace čokolády, kávy a prášku z oříšku koka.

miso pasta - zdravé japonské dochucovadlo z fermentovaných sojových bobů a dalších ingrediencí, dlouhá trvanlivost, ochucení různých pokrmů, pozitivní účinky na zdraví, možné používat i několikrát denně

olej (slunečnicový a olivový)
ocet
sůl
cukr
koření

Předem jenom upozorňuji, že to jsou možné návrhy a varianty a každý si musí vybrat dle své konkrétní situace - s ohledem např. na svůj zdravotní stav, finance, počet osob v domácnosti, jejich věk apod.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #2 kdy: Červen 26, 2018, 09:45:10 dopoledne »
K těm dehydratovaným potravinám ......souhlas je to velice skladné, ale relativně drahé a ne každý, jak jsem se přesvědčil, to snese. Asi bych to doporučil pro obyčejné lidi naskladnit v množství, které umožní snížit váhu evakuačního zavazadla. Zde je největší problém hmotnost vody....pokud skladujete dehydratovanou stravu, MUSÍTE si zajistit o to větší dostatek vody (nebo prostředků na její čištění).
Za sebe doporučuji kuskus - 5 kg lze pořídit za cca 250 kč, ale zalijete horkou vodou a máte slušný základ pro řadu slaných i sladných jídel, lze míchat se sušeným ovoce, řepou, olivami, sýrem, ořechy....a vznikne řada výživných pestrých jídel rozličné chuti. Lze si tak připravit i jídlo za pochodu....nasypete sušenou směs do termosky, zalejete vařící vodou, uzavřete, a aniž by vás prozradila vůně jídla, oheň, můžete jít dál...a nesete si s sebou teplé jídlo po řadu hodin....Pokud potřebujete kalorie, přidejte lžíci sádla trochu oleje nebo med - vsákne se, zjemní chuť a navýší kalorický obsah. Kořením lze dochutit prakticky jakkoliv, k jídlu stačí vytáhnout z holinky lžíci...nebo si ji po cestě vyřežete ze dřeva....

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #3 kdy: Červen 26, 2018, 10:39:11 dopoledne »
Souhlas,  kuskus přidám do seznamu.

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #4 kdy: Červen 26, 2018, 10:52:34 dopoledne »
Pak bych si dovolil krom kuskusu dát i pohanku, instantní polentu, na rychlost je to podobné a domnívám se že bude nutričně o kus lepší. Ono lze aplikovat obecně tyto sypké hmoty, které jdou rychle připravit. Sušené maso lze připravit doma za rozumné náklady, pokud se tomu někdo bude tu chvíli přípravy věnovat a to se dá brát i na výlety a podobně, takže se můžou zásoby obměnit. Klidně příspěvek potom smázněte ať toho tady není moc a hlavní seznam zůstane vidět
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #5 kdy: Červen 26, 2018, 11:12:49 dopoledne »
Díky. Příspěvky mazat nebudeme. Seznam zůstane nahoře a bude postupně doplňován, příspěvky s komentáři proč je co dobré, co se s tím dá dělat, případně jak to v domácích podmínkách připravit jsou určitě důležité.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #6 kdy: Červen 26, 2018, 12:37:33 odpoledne »
Máte někdo vyzkoušené Express menu? Česká sterilovaná jídla v sáčku, údajně z českých surovin, bez konzervantů, trvanlivost min. 3 roky...


https://www.expresmenu.cz/-3/

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #7 kdy: Červen 26, 2018, 02:18:35 odpoledne »
O pohance jsem tu dost psal a sám ji i rád konzumuji kvůli rutinu, ale vůbec netuším co je to instantní polenta, respektive jak ji chutně připravit. Šotku nebo ostatní, co máte osobní zkušenost, co sem dát nějaký tip? Předem díky.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #8 kdy: Červen 26, 2018, 02:45:34 odpoledne »
Polenta je pokrm z kukuřičné mouky / krupice a tekutin (voda, vývar, voda s mlékem). Po uvaření má kašovitou konzistenci, po vychladnutí obvykle ztuhne, dá se krájet a pak třeba smažit, opékat apod. Pravá polenta se vaří dlouho, proto ta instantní, ta je hotová tak za 5 minut. Chce to dobře ochucenou tekutinu, ideálně s trochou másla, poměr instantní polenty je, tuším, přibližně 2 díly vody a 1 díl instantní polenty, ale to je lepší se řídit návodem na obalu. Já ji mám ráda jako slanou krémovou kukuřičnou kaši (vaří se ze směsi vody a mléka, dobře osolené s přidáním másla, to jsem se naučila jíst před lety v Rumunsku), nebo pak ztuhlou variantu, nakrájenou na "hranolky" a ty potom opečené nebo osmažené.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #9 kdy: Červen 26, 2018, 03:50:09 odpoledne »
Nemám tušení jestli to není i v jiném tématu, ale sem se určitě hodí.
Ideální místo na skladování v paneláku jsou funkční podhledy. Za další, když už tvoříte seznam kde převládá dehydrovaná potrava, ne jen že je potřeba myslet na dostatek tekutin, ale i na to jak to uvařit. (plynové kartuše ideálně) Když budete chodit na palivo ven, například v létě, bude to podezřelé a koledujete si o návštěvu.

Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #10 kdy: Červen 26, 2018, 03:55:20 odpoledne »
Dobrá připomínka, založíme vlákno na ostatní panelákové vybavení.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7535
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #11 kdy: Červen 26, 2018, 04:10:26 odpoledne »
Kompletný zoznam by sa dal nahradiť aj jednoducho nápojom MANA  ;D https://mojemana.cz/
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #12 kdy: Červen 26, 2018, 04:23:24 odpoledne »
klidně to přidám do seznam, určitě to je taky možnost  :)

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #13 kdy: Červen 26, 2018, 04:32:47 odpoledne »
Mana jsou z převážné většiny objemu vločky :) ale proti gustu :D
Já instatní polentu nijak extra neupravuju (žádná další příchuť), ale to sedne asi jen někomu
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #14 kdy: Červen 26, 2018, 04:57:13 odpoledne »
Ještě bych ten seznam možná rozdělil na: dobře ulož a zapomeň / nutné točení kvůli trvanlivosti.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #15 kdy: Červen 26, 2018, 05:20:11 odpoledne »
No říkala jsem si, že postupně to rozdělím do kategorií, až se to rozroste, ale spíš jsem měla v plánu "přílohy", "kompletní jídlo" nebo tak něco... ale podle doby skladování by to šlo taky.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #16 kdy: Červen 26, 2018, 05:55:42 odpoledne »
No nevím. V určitém případě bude cokoli "hlavní" jídlo.
Výborný článek o zasobach je : http://petr-kubac.blog.cz/1601/chemie-pro-silence-63-vyzit-z-mala-1

Každý už určitě četl, ale stojí za připomenutí.
Něco takové bych viděl jako základní kámen zásob. Cokoli navíc je bonus.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #17 kdy: Červen 26, 2018, 06:23:18 odpoledne »
Spíš jsem myslela "kompletní" pokrm ve smyslu "nějakou dobu na tom můžete fungovat a nic dalšího k tomu nepotřebujete" (krom vody), řadila bych sem NRG, třeba i tu MANU, dehydrované kompletní pokrmy...  k masové konzervě už je fajn mít nějakou "přílohu" (chleba, tortillu, kuskus...), aby se doplnily i další živiny... ale můžeme ten seznam rozčlenit i jinak. Na to je čas.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #18 kdy: Červen 26, 2018, 08:16:40 odpoledne »
Oka  "hold"
 :)
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #19 kdy: Červen 27, 2018, 06:20:24 odpoledne »
Přidávám do seznamu Scho-Ka-Kolu hořkou. Pro dospělé mnohem lepší verze čokolády pro dobití energie.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7535
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #20 kdy: Červen 27, 2018, 06:28:38 odpoledne »
A panel plastic people nepotrebujú zásobu alkoholu? Ja bych teda určite dačo naskladnil.  :bee:
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #21 kdy: Červen 27, 2018, 07:01:09 odpoledne »
Přidávám do seznamu Scho-Ka-Kolu hořkou. Pro dospělé mnohem lepší verze čokolády pro dobití energie.

V odkazu je tip na obchod s prima cenou...https://www.kvalitazde.cz/cokolady/scho-ka-kola-horka-100g/

Jinak jako levnější, ale funkční alternativa je pro mne Hořká čokoláda na vaření s obsahem 45% kakaa ve žlutém obalu v Lýdlu.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #22 kdy: Červen 27, 2018, 07:04:59 odpoledne »
Do seznamu přidáno BP-5, F-100 a NRG-5 ZERO

Alkohol je dobrá připomínka. S ohledem na prostor to bude chtít vysokoprocentní alkohol, ideálně konzumní líh.

MK: samotná čokoláda je taky fajn, ale tady jsou navíc další "povzbuzovadla", to tě fakt nastartuje  ;)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7535
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #23 kdy: Červen 27, 2018, 10:03:56 odpoledne »
Jasné že alkokol dáky dobrý, ideál je domáca 52%. S tou už sa dá aj dezinfikovať, aj proti črevným potiažam je fajn, aj to horí, ale hlavne je to fajn platidlo v prípade núdze. A vždy sa to dá aj z láskou vypiť, narozdiel od denaturáku...  ;D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #24 kdy: Červen 27, 2018, 10:16:07 odpoledne »
No denaturák  né, to je jasný :-D  , ale konzumní má 80, lze naředit, zabere tak míň místa. ..a má široké použití :-)

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #25 kdy: Červenec 02, 2018, 01:58:31 odpoledne »
Do seznamu přidáno slazené kondenzované mléko a trvanlivý chleba v konzervě.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #26 kdy: Červenec 03, 2018, 10:47:10 dopoledne »
Samozřejmě nesmí chybět luštěniny, část v konzervách, část sušené. Konzervované lze bez vaření konzumovat, sušené mají vysokou trvanlivost, zejména pak celé fazole / hrachy. Ty je potom třeba namáčet, hrachy je možné nechat naklíčit. Půlený sušený hrách lze poměrně za krátko připravit i bez namáčení.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #27 kdy: Červenec 03, 2018, 04:05:32 odpoledne »
Přidávám do seznamu Scho-Ka-Kolu hořkou. Pro dospělé mnohem lepší verze čokolády pro dobití energie.

No jo, ale jak docílit toho, aby to například děti nesežraly?

Před dětmi to uchrání trezorová skříň, ale co to uchrání před tatínkem?

Uvažoval jsem o zavařené bedně z 5mm plechu, jenže to se v PA bude blbě otevírat. Rozbrušovačka na baterky nemusí přežít EMP
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #28 kdy: Červenec 03, 2018, 04:38:36 odpoledne »
 ;D ;D  ;D

Trénuj psychickou odolnost  ;)

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #29 kdy: Červenec 12, 2018, 01:14:14 dopoledne »
Čaute po dlhej dobe  :)

Chlieb v konzerve od výrobcu pre bundeswehru - výborná vecička. Obsah je iba ražná múka, voda, kvasnice a soľ.
Občas sa dá zohnať za rozumnú cenu, posledne som kupoval 6 kg rozdelených na 250g za 20 Eur.
Spotreba je síce iba dva roky (viac nemôžu dávať).
Ale! Takto balený chlieb v konzerve je jedlý (a dobrý) aj po 50 rokoch - otestovalo to vojenské múzeum v nemecku, kde sa napchávali chlebom ešte z vojny.

Edit:
Hovoríme o prežití pár dní v paneláku. Nevidím dôvod na skladovanie potravín ako lušteniny a podobne, vlastne čokoľvek, čo je energeticky náročné na prípravu. Na pár dní stačí balený chlieb, pár konzerv (mäso, tuniak,...). Ano, ak je v zime nutné kúriť, potom sa dá uvariť aj fazuľa. Ale ak nie je potrebné kúriť, nevidím dôvod míňať energiu, palivo a čas na prípravu potravy varením.
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

CyPro

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #30 kdy: Červenec 12, 2018, 06:50:07 dopoledne »
Samozřejmě nesmí chybět luštěniny, část v konzervách, část sušené. Konzervované lze bez vaření konzumovat, sušené mají vysokou trvanlivost, zejména pak celé fazole / hrachy. Ty je potom třeba namáčet, hrachy je možné nechat naklíčit. Půlený sušený hrách lze poměrně za krátko připravit i bez namáčení.
Ještě kratší dobu tepelné přípravy než hrách má červená čočka (běžně k dostání).
Existuje luštěnina, které se říká mungo, kterou lze jíst bez vaření. Ovšem musí se naklíčit.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #31 kdy: Červenec 12, 2018, 09:10:53 dopoledne »
Tady bych byl trošku zdrženlivý ohledně vehementního šetření energií a palivem....Jasně že asi nebudu 3h vyvařovat se svíčkovou, ale zejména pro překonání počátečního šoku je dobré teplé jídlo dobrou pomůckou. Obzvláště pokud jsou v rodině menší děti. A tepelná příprava u plechovkových fazolí je minimální nebo pokud je čas je stačí na 1-2 dny namočit a také to hodně pomůže. Ono se cpát 2-3 týdny jen konzervama a chlebem není přeci nutné. Navíc pokud by byl výpadek elektrické energie a zůstal třeba plyn, bude třeba zkonzumovat mrazák, jinak ho budu muset držet při životě bateriemi s měničem a dobíjet eletkrocentrálou....a to jde po omezenou dob a nijak energeticky efektivní to není....Jinak tip na plechovkový chleba je fajn, já beru také chlebové suchary - dají se kombinovat s kde čím. Ty co používám jsou balené ve dvojitém obalu a i když se načne první, druhý obal udrží menší balíčky sucharů uvnitř suché i po 1/2 roce....Mnou ověřená doba skladování nenačatých je okolo 3 let, déle mi žádné nevydržely.

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #32 kdy: Červenec 12, 2018, 07:21:34 odpoledne »
Chápem tvoj pohľad, teplé jedlo je k nezaplateniu, to je bez debaty.
Aj tak sa ale nazdávam, že je lepšie si zohriať zaváraninu či konzervu ako variť do mäkka fazuľu či hrach. To považujem zbytočný luxus.
Ešte tak nejakú rýchlu česnečku, alebo cestovinu, ok.

Spracovanie mrazáku musí nastať už 2 deň (max tretí, podľa mrazáku), už to minie kopu paliva.
Jasne, hodiť k tomu mäsu hrsť fazulí nie je od veci. Ale určite by som si nezaobstarával napr. 1kg fazule, hrachu a šošovice. Nespracujem to, bude kopa inakšej roboty ako varenie. Navyše mi lepí. Varenie v paneláku predsa poznáme. Celá chodba a okolité poschodia vedia, že sa varí, prípadne aj čo sa varí už po čuchu. Tomuto by som chcel určite vyhnúť. Keď hovoríš o dobe 2-3 týždne (dosť kritická) tak to už naozaj nikto nesmie vedieť, že varím.

Primárne som sa (ešte keď som býval v bytovke) zameriaval na potravu, ktorú možno požívať za studena, prípadne iba zohriať. Ktorú možno strčiť do kapsy, do batohu, jesť za pochodu.
Ktorú komfortne pripravím a zjem aj zranený či nemocný. Do ktorej sa nedostanú myši.
Na ktorú sa nalepili etikety "jed na potkany", aby nevoňala prípadnému návštevníkovi pivnice  ;D

Už som medzitým upravil aj zoznamy aj stratégie, ale takto to bolo pred pár rokmi.  :)

Poznámka pre seba: Prekopať zoznamy s ohľadom na "čáp přiletí v lednu"!
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #33 kdy: Červenec 12, 2018, 08:03:13 odpoledne »
Na druhou stranu - když se luštěniny namočí, tak se zas tak strašně dlouho nevaří. Když se navíc šoupnou do papiňáku, tak se vaří ještě kratší dobu... a jejich výživová hodnota je nezanedbatelná, stejně tak jako dlouhá doba trvanlivosti. Hrách se může nechat i naklíčit a pak jíst bez tepelné úpravy, nebo jenom krátce opražit.


Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #34 kdy: Červenec 12, 2018, 08:19:42 odpoledne »
No, asi mám potom staré lušteniny, aj po namočení (celú noc) sa to varí hrozne dlho. Papiňák mám starý hliníkový, v tom by to možno išlo za kratšie, ale varím v ňom výhradne hovädzí guláš, aj to iba v zime. Moc sa mi ten hliník ako nádoba na varenie nepozdáva.
Do nového sa mi nechcelo vrážať peniaze. Ale rád sa nechám poučiť o efektívnosti a zvážim zaobstaranie.
Soňo, ako dlho trvá uvariť v papiňáku po celonočnom močení povedzme 0,5 kg fazule? Máš nejaké dáta?



P.S.:O výživovej hodnote luštenín sa nepriem a lušteniny mám naozaj veľmi rád (varíme viac krát za týždeň). Ale jesť naklíčený hrach bez tepelnej úpravy - to by musel byť asi naozaj hladomor.  ;D
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #35 kdy: Červenec 12, 2018, 08:34:00 odpoledne »
Já ti to při nejbližší příležitosti stopnu (mám nerez papiňák, takže hliník mě netrápí). I když častěji vařím čočku (ta trvá mnohem kratší dobu než fazole) a půlený hrách (ten je spolu s červenou čočkou nejrychlejší) - obojí bez papiňáku.

Naklíčený hrách je náhodou moc dobrej a následně opražený taky  :) ... klíčit a za syrova jíst se dá hrách i čočka, cizrna a mungo. Fazole ne, ty jsou bez tepelné úpravy jedovaté.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7535
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #36 kdy: Červenec 12, 2018, 08:57:04 odpoledne »
Tlakáč je u mna úplný základ. Ja varievam tak, že keď začne syčať, tak ho odstavím. A ak treba, tak po pol hoďke uvediem zase do varu. Vylepšiť by sa to dalo tak, že sa hrniec po odložení dačím zaizoluje.
Výhody sú viaceré. V kuchyni minimum pary a pachov. Tým aj jedlo je chutnejšie, bo chuť neodchádza z jedla. Tiež úspora variaceho média, u mna najčastejšie varím na PB.

Strukoviny sa rýchlejšie uvaria, ak do vody pridáme lyžičku jedlej sódy ... a solíme až po uvarení
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #37 kdy: Červenec 17, 2018, 12:12:47 odpoledne »
Tak první měření doby varu luštěnin:

400 g zelené čočky
předem namočené 1 hodinu
od studené vody hodně do měkka trvalo vaření (na plynu) 10 minut v obyčejném hrnci s pokličkou, stačilo by určitě i míň, ale zapomněla jsem se u práce  :)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #38 kdy: Červenec 17, 2018, 01:22:55 odpoledne »
Když začala debata, tak jsem chtěl napsat o vařených luštěninách a obilovinách. Jsem v nich trochu expert.:) Ale je to o životě v paneláku, tak vařit je dost nebezpečné, protože všichni okolo budou vědět, že máte jídlo.  Cena jídla je fakt minimální. 1kg kukuřice je cca 7 Kč. Hrách 7-14 Kč/kg. Pšenice 5 Kč/kg atd. A kombinace hrách+kukuřice+pšenice+ječmen+oves stačí. K tomu olej a nějaké listy co se vypěstovali v truhlíku a člověk má jídlo na rok ve 200l sudu.:) To se dá obměnovat zadarmo. Ale normalní člověk by to nejedl.:)

Pokud by chtěl člověk ušetřit za propan, tak musí několik dní namáčet a měnit vodu, aby nedošlo ke kvqšení a plísni. Používám ty velké 3litrovky. To je minimálně 5litrů vody. Zas ta voda se dá použít k zalívání truhlíku, kde roste listy k jídlu. A pak do papináku dát jen cca 1cm vody, aby luštěniny a obilniny byli potopené.

Myslim, že o dost se urychlí vaření pokud se to sešrotuje, ale to jsem zkoušel jen v normál hrnci. Dát to do papináku bych se bál.  :)

Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #39 kdy: Červenec 17, 2018, 02:30:20 odpoledne »
 Bych  vzal do paneláku kozu, pokud by to nebyla garsonka. Seno do sklepa
a  trusem  hnojil v truhlíku. Asi trochu smradu by bylo, ale lepší smrad než
hlad. Někde jsem četl, že kozy se ve středověku chovaly i ve věžích - typu černá v ČB nebo bílá v HK. Také se říkalo, koza, kráva chudých.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #40 kdy: Červenec 17, 2018, 02:39:35 odpoledne »
No já někde četla, že lidi chovali na půdách bytovek slepice a králíky  :) ... taky holubi by šli. Asi založím vlákno "Zvířena v paneláku/bytovce"

Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #41 kdy: Červenec 17, 2018, 03:00:43 odpoledne »
Tak, holubi jsou super. Můžeš je chovat na střeše paneláku, mi je chovali na statku od nepaměti. Byli volně na střechách, sami si létali do polí na pastvu, nikdo se o ně nestaral. Jen si někdy zobli se slepicemi. Mladá holoubata se vybírala těsně před vylétnutím, to mají nejlepší masíčko, jsou dobře vykrmená od starých.
Pozor, jak holoubě vyletí, tak okamžitě ztrácí na váze a svalovina je tužší.
Jak vyletí tak se musí zastřelit, buď malorážkou nebo vzduchovkou, Slavie stačí. Nebo nechat žít.
Musí se mířit na vole, jinam než na vole je mizerná šance, holub většinou uletí zraněný. Holoubata jsme dělali pečené s nádivkou a knedlíkem k tomu byl hlávkový salát. Z vnitřností se dělala výborná polévka. Pochoutka.




Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #42 kdy: Červenec 17, 2018, 03:46:51 odpoledne »
Chovat zvířata v paneláku je dost nelogické a neproviditelné. Na druhou stranu budete mít dost krmiva, tak zvirata hned po PA zabijete a budete jíst jejich krmivo.:)

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #43 kdy: Červenec 17, 2018, 04:24:59 odpoledne »
Neuvažuj striktně jen panelák, ale ani panelák není bez možností  ;) ... Chovat doma králíka je dnes moderní  :D
Neproveditelné to není a dokonce se to i děje... jak jsem psala, např. na půdě. Nebo mají bytovky kousek pozemku, kde si lidi na svém přiděleném plácku pěstují a chovají, co chtějí. To je pro městského preppera potom téměř ráj. V případě průšvihu by ty slepice / králíky přestěhoval do bytu, aby mu je nenechavci hned nesežrali  ;)
A ve větších městech je spoousta holubů  :D ... jak by se to dalo odchytit?

Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #44 kdy: Červenec 17, 2018, 04:44:46 odpoledne »
Ve městech jsou holubi domácí, kteří se přestěhovali z vesnic do měst. V dřívějších dobách byli holubi na vesnicích v každém statku, na každé chalupě.
Musíš jich pár odchytit, nejlépe mladých, přineseš je domů a zavřeš  na nějakou dobu, budeš je krmit, až je vypustíš, budou se vracet, ty je budeš  jen malinko přikrmovat, potom se jich nezbavíš, budou mít mladé a další mladé......
Občas u nich zůstane i poštovní holub, který se zastavil na odpočinek, nakonec
si to rozmyslí a zůstane u tvého hejna. Nejlepší je stará domácí rasa, ty zdegenerované soutěžní, co používají chovatelé na závody, jim většinou pochytají dravci, kdežto ta stará holubí rasa umí manévrovat a jen tak se nenechají chytit.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #45 kdy: Červenec 17, 2018, 05:36:40 odpoledne »
No fakt je, že známí se ve městě nemohli zbavit holubů, co jim neustále na balkóně vyváděli mladé... Tak možná by lidem s balkónem stačilo na ten balkón nějakou dobu nechodit, dát tam krmení a nějaký holub by se tam zabydlel  :)

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #46 kdy: Červenec 17, 2018, 06:30:52 odpoledne »
Počkej si na PA dobu, to budou holubi mizet rychlostí blesku a ještě budeš rád, že jich máte kolem tolik :D

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #47 kdy: Červenec 17, 2018, 08:14:41 odpoledne »
Nezaručím. Pokusila bych se to eliminovat odpovídající hygienou a dostatečnou tepelnou úpravou.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #48 kdy: Červenec 25, 2018, 05:19:14 odpoledne »
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #49 kdy: Červenec 25, 2018, 10:48:02 odpoledne »
Jedné věci nerozumím...pokud si můžu dovolit zaplatit čtyři a půl za potraviny na týden, co mě drží v bytě?

Ono totiž za ty peníze můžu v dnešní době mít +/-150kg prase živé váhy (nahrubo rozbouraný), tunu pšenice, tři živý ovce, chovný hejno slepic včetně parádně vybavenýho kurníku, nebo  cca. 70 kg mražených nekuchaných makrel.

Doufám, že nejsem moc OT, ale vyhazovat peníze za něco takovýho mi přijde jen oddálení pohromy (prepper to nepotřebuje, poradí si bez toho, investuje, aby si bez toho poradil) nebo jako bezva komodita pro barter (pokud si můžu dovolit platit ochranku, protože až se proflákne, že mám takovýhle žrádlo...  ;). Chci prostě říct, že je to sakra drahý (i když chápu výhody) a že si umím představit lepší investici než tohle (vychází to denně na cca. 630KČ!).

Takže kalkulace. Měsíc má 30 dní, měsíční dávka by stála 18 900,- jen pro mě. Pro čtyřčlennou rodinu je to...karamba...75 600,-...a za to můžu mít kus zahrady někde za městem. Tam si postavím udírnu, nakoupím sůl, nasadím brambory a klidně postavím králíkárnu nebo holubník nebo slepičárnu, nebo tam na jaře nasadím beránka a na podzim ho sním...a budu mít ještě navíc plac na pijatyky s kamarádama  ;).   

Mimochodem, jaký je váš názor na psí granule nebo konzervy? Nestojí to ranec (ty kvalitnější 600-800KČ za 15-20 kg a když na tom přežije pes...a ne, nedělám si srandu, myslím to vážně vážně.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.