Autor Téma: Panelákové zásoby potravin - seznam na začátku  (Přečteno 18079 krát)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #50 kdy: Červenec 25, 2018, 11:30:35 odpoledne »
Lidi bydlí ve městě, protože tam bydlet chtějí z mnoha jim známých důvodů, které my nemusíme chápat. Nikdo primárně nebere v potaz samozásobení, nebo potravinovou bezpečnost. Takže pro ně bude dobrý  počin, když si pořídí jídlo na týden, a odfajfkují si to ze seznamu.Já to beru spíše jako úlitbu bohům, protože těch neznýmých je v paneláku ještě mnoho.Psí konzerv jsou obecně konzumovány důchodci u nás a ještě žádný neštěká, a granule je třeba rozmočit, protože chatrný chrup ekonomicky slabých vrstev není schopen nadměrných výkonů.....Psí žrádlo ve v současnosti kvalitní a bezpečné, tedy ne to zcela low cost.Dopadne to tak, že lidi nejdříve sežerou psy a potom i jejich granule a žrádlo.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #51 kdy: Červenec 25, 2018, 11:50:58 odpoledne »
Já je chápu (aspoň zčásti a aspoň si to myslím), ale jsem přesvědčený, nabídka sušeného jídla za takovou cenu je moc drahá...pokud nastane něco, co mě v paneláku odstřihne od vody a elektriky na týden, dva (třeba povodeň) musím to být schopen vyřešit jinak, levněji.
A pokud se stane něco definitivního, nepomůžou mi ani zásoby na rok, o to jde.

Chovat na půdě holuby nebo králíky, dobře. To mi může pomoct přilepšit si v nějaké době jako byla třeba válka (ale pokud to potrvá několik let, musím být schopen nastartovat produkci něčeho - ať už holubů, nebo pažitky). Ale zásobit se sušeným jídlem podle mého názoru neřeší nic...pokud se jím nejsem schopen zásobit do konce života (roční dávka by mě vyšla na 230 000,-).

Osobně neznám nikoho (a přitom znám celkem dost důchodců) kdo by konzumoval psí žrádlo (ať už granule nebo konzervy, o to nejde). Ale viděl jsem zevnitř firmu na konzervy (Májka ap.) a fabriku na psí granule a byl jsem i tam, kam se běžná návštěva nedostane. Hygiena nesrovnatelná - a hádejte kde bylo výrazně čistěji.  ;D
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #52 kdy: Červenec 26, 2018, 12:36:11 dopoledne »
Ve Švýcarsku jsou psí konzervy a těstoviny považovány (a započítávány) do povinných nouzových zásob v domovních krytech. :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #53 kdy: Červenec 26, 2018, 01:58:39 odpoledne »
Jistě jste si všimli, že jsem diskuzi o hydroponii a tom kolem odstřihla a přesunula. Teď z ní "vyzobu" a překopíruju části, které se hodí do tohoto vlákna. Mějte se mnou strpení, je to dlouhá diskuze, bude mi to chvíli trvat  :)

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #54 kdy: Červenec 26, 2018, 01:59:07 odpoledne »

Týdenní dávka (tactical jídla - vše co je tactical mi ježí chlupy na zátylku) pro rodinu stojí asi 17 600,- ( 4x4 400,-). Prasátko stojí 4 500,- (ale sušené vepřové není ono nebo jsem ho zkazil  :-\ ) ale zase z téhle váhy vyškvařím +/- 10 kg sádla (orientačně, nevážil jsem) a i to sušený vepřový se dalo. Nebo koupím 3x tak draho hovězí (ale nebude sádlo). Takže řekněme 4 000,- za 10 kg fajnovýho hovězího - ne "balíček všehochuť", ale výběr v "biokvalitě". Se sušičkou je to 6 200,-. K tomu můžu pořídit třeba pytel brambor (50 kg max. 500,-), jsem na 6 700,-. A protože mám rád rýži, koupím ještě za 1 000,- 20kg pytel jasmínové rýže. Takže jsem na zaokrouhleně 8 000,-. Za další  2 000,- nakoupím konzervy se zeleninou a podobně. To je 10 000,- pak dám taky 1 000,- za PB vařič dvouplotýnku, 2x koupím 2kg lahev s PB po litru, to je dohromady 13 000,-. A řekněme že mě bude stát 1 000,- korun elektrika pro sušičku/sporák. Takže mi pořád zbývají víc než 3 000,- na musli tyčinky, čokoládu, rozinky, zrní (ze kterého udělám placky), balenou vodu, kafe atd. Takže za stejnou cenu můžu mít trvalou hodnotu (vařič a sušičku - sušička mi bez elektriky bude k ničemu, jenže dnes elektrika jde!) a navíc mnohem víc kvalitního jídla, pokud si dám pozor při výběru. To že si vyzkouším jak se něco dělá, vyladím postup a něco se naučím je vlastně už jen bonus...schválně nezmiňuju sporák na tuhá paliva, protože ten je v paneláku obtížně realizovatelný, ale ve starších bytech bývají komíny, takže by to asi šlo...(z druhé ruky by stál tolik jako vařič a pb lahve).
Druhy potravin a zpracovávání se dá pochopitelně kombinovat.
Navíc když našinec někomu nabídne "svoje" sušené maso jen tak k pivu (v dnešní době, stejně se zásoby musí točit) hned se ten dotyčný jinak "očkuje" (představ si, že to vydrží dobře skladovaný hodně moc dlouho a je to hodně výživný, takže třeba kdyby se "něco" stalo, je to taková zásoba na horší časy).
Toliko k základům, které lze bez potíží realizovat v bytě...

Nebo za ty peníze můžu mít na chalupu holubník včetně holubů (  https://www.bazos.cz/search.php?hledat=holubn%C3%ADk&rubriky=www&hlokalita=&humkreis=25&cenaod=&cenado=&Submit=Hledat&kitx=ano ) ale taky si můžu říct, že když už mám tu chalupu/chatu/zahradu můžu koupit hoblovku - třeba takový ten "univerzální dřevoobráběcí stroj" ( https://stroje.bazos.cz/inzerat/92302280/2xdrevoobrabeci-strojehoblovkaprotahpiladlabacka.php ), nebo zvolím hardcore variantu (ruční pila, hoblík) k tomu seženu pár prkýnek nebo dražší palubky ( https://www.google.cz/search?source=hp&ei=VXVZW_P0BIWLsAGqkKfIDw&q=palubky+podlahov%C3%A9&oq=palubky+&gs_l=psy-ab.1.4.0l10.14147.16082.0.22317.8.7.0.1.1.0.189.914.0j6.6.0....0...1c.1.64.psy-ab..1.7.929...0i131k1.0.HLHOJQGxlIk ) a zkusím to sám. Holubník? Králíkárnu? Morčárnu (nebo jak se říká tomu, v čem se chovají morčata)? Včelí úl? Nebo rám na nějakou "bylinkovou stěnu" nebo něco takového? 
Nebo zajedu do Mikulovic do vzorkové prodejny Plastkonproduktu (určitě bude jinde po republice něco podobného, ale o téhle prodejně vím) pro samozavlažovací truhlíky (kvůli snazší manipulaci doporučuju max. 30 cm) za asi 2/3 běžné ceny, k tomu si sestavím z hadiček pro akvaristiku nebo něčeho jako tohle ( https://vsenazahrady.cz/eshop/pomucky-k-zavlazovani/claber-90764-sada-kapkove-zavlahy-97576.html?gclid=EAIaIQobChMI1vG8m5683AIVAqWaCh1BIwbjEAQYBiABEgKrIPD_BwE ) sestavím nějaký systém "automatické" závlahy, ideálně samospádový...
Nebo rovnou koupím hotový skleník (https://www.google.cz/search?q=sklen%C3%ADk&source=lnms&tbm=shop&sa=X&ved=0ahUKEwi86vyMobzcAhUD66QKHWzBBlkQ_AUICygC&biw=1280&bih=685)...

Spoléhat se na sousedy v paneláku prostě není možné (těch lidí je jednoduše moc). Musím počítat s tím, že v důsledku v tom zůstanu sám (v tom nejhorším případě, ale jakže se to říká? Očekávej to nejlepší a připravuj se na nejhorší?) a budu si muset poradit déle než týden/měsíc...blokáda Sarajeva trvala jak dlouho? Blokáda Stalingradu? Samozřejmě se můžu zásobit sušenými potravinami na několik let, věřím, že jsou mezi námi lidé, kteří si to mohou dovolit (ale já to nejsem) ale stejného efektu mohu dosáhnout za mnohem míň peněz s mnoha vedlejšími bonusy.
Takhle podle mě přemýšlí prepper...   




Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #55 kdy: Červenec 26, 2018, 02:15:03 odpoledne »
@SoňaR - Pokud plánuješ vlákno na tři dny, tak taková voda na tři dny je ve vaně. Pokud jsi prepper, tak sleduješ svět kolem sebe. Doma ti stačí 6-ka PET lahví vody, zbytek dotočíš do vany ze zbytkového tlaku. Pokud jsi ve starším baráku a máš bojler, jsi na tom ještě lépe. Dalších 10 litrů pitné je v záchodě. Na tři dny není co řešit. Na víc dní vylezeš na střechu paneláku a ucpeš dešťové svody, s prvním deštěm tam máš jezero, atd, atd.

Přesunuto do vlákna nápadů bez hranic. S.

@Sry SoňoR - dopsal jsem to chvíli po tobě - tak snad to nějak přehodíš, kam to má patřit  :rose:

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #56 kdy: Červenec 26, 2018, 02:26:03 odpoledne »
Příspěvky od Pooma:
Tohle je s prominutím blbost. Srovnáváš nesrovnatelné. Všichni víme že si doma můžeš uvařit, usušit nebo jinak zpracovat cokoli. Levněji.
Sušení teplem není to samé jako lyofilizace. Do hledej si vlákno, je to tady zmíněno...
Trvanlivé sušené (lyofilizované) hotové jídlo, s prakticky neomezenou trvanlivostí si doma za 40, 50, ani 100 tisíc neuděláš.
Navíc hmotnost a objem tebou připravených pokrmů bude taky úplně jinde.
Jídlo na týden v lyofilizovaném stavu na hřbet vezmu. Konzervy těžko... Proč jídlo tahat sebou když nikam nejdu? Nikdy dopředu nevíš jestli tě situace nevyžene...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #57 kdy: Červenec 26, 2018, 02:37:28 odpoledne »
Loki, ty tři dny jsou myšlené tak, že to je naprosté minimum, základ a začátek každého preppera. Spousta lidí chce začít, ale nevědí jak, dokonce ani nevědí, jaká skladba zásob na tři dny by byla vhodná a že by měli mít balenou vodou. Pokud půjde napustit vodu do vany- super bonus. Ale ani v současné době nejsou nijak neobvyklé situace, kdy voda přestane téct bez jakéhokoliv varování... Nebo ti ji kvůli kontaminaci zakážou používat. A když se to stane po zavíračce obchodů a třeba na větší ploše... no nějakou dobu trvá, než se rozvezou ty cisterny s vodou... Takže to jsme u těch základů - vodu na tři dny nikoliv ve vaně, ale balenou pro všechny členy domácnosti. Je to běžný standard doporučovaný jako minimum snad po celé Evropě i v Americe a i u nás (viz např. stránky HZS, krizové portály, stránky některých obcí atd.), i když o tom lidi moc neví. Další level jsou zásoby na 14 dní, potom měsíc. To jsou ty základy, které jsem měla na mysli a kterými v "Přežití ve městě" začínáme. Tobě to může připadat zbytečné, máš zásoby, zabýváš se tímto tématem už dlouho. Nováčkům to zbytečné nepřijde a já si také nemyslím, že psát o zásobách je zbytečné nebo dokonce "zamrzlé". Musíme uvažovat, že si fórum čtou lidé na různém "stupni" prepperství  ;)

V poho, já to zase popřehazuju  :)

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #58 kdy: Červenec 26, 2018, 03:03:16 odpoledne »
Jen tak pro info, normy pro zásobování pitnou vodou stanoví na 1 obyvatele 5 litrů vody na den, max. po dobu prvních tří dnů, následující dny 10-15 litrů na osobu a den. Je v tom zahrnuta voda na pití, přípravu jídla a minimální hygienu. V období veder je třeba počítat se spotřebou vody až dvojnásobnou.

My preppers a zkušení "divocí" tůristi samozřejmě dokážeme snížit spotřebu vody na hygienu zásobou dětských vlhčených ubrousků  ;)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #59 kdy: Červenec 26, 2018, 03:07:38 odpoledne »
Zásoby v paneláku jsou základ....bez toho to nepůjde. Já viděl  akvaponii jedinkrát v životě, ještě kdysi jako ekologický pošuk, na břehu bodamského jezera na potoku agre, nebo tak nějak. Bylo to součástí farmy s ovcema, staré brécy pomlely i s kostma, zamíchali se šrotem a krmmili s tím po granulaci a vysušení pstruhy.Měli na potoce turbínu, kterou krmili akvaponii a tepelné čerpadlo, které vytápělo skleník, každý o dvou set metrech čtverečných. Byl dva.Na metrák pstruhů je třeba kubík vody, čisté a když jedou repprodukci, tak pouze čistou, mimo systém akvaponie.Dokončení bylo realizováno před patnácti lety a pět let jim trvalo systém doladit.Já tam byl před deseti let a dílo bylo pod záštitou dvou univerzit, jedna v curichu a jedna kdesi v bádensku, tam jsou státní hranice na každém rohu.Jsem velkej dobrodruh, mám rád velké akce, ale na tohle nemám. Jistě budou ve městě chytřejší lidi,a dají to dokupy rychleji a lépe, ale hydro a akva jsou odvozeniny od vody, o kterou se budou lidi rvat u každé kalužiny, tak bude vzácná. Zásoby vody povožuju za prioritu č1, avšak dle indicií má zásobu na týden jeden ze sta a na měsíc jeden z tisíce, takže podle tohoto scénáře to bude vypadat. Bez splachovacích záchodů přijde tyfus za týden, tedy v letním období.Jsme zvklí na dostatek vody, na její nedostatek nejsme připraveni, zlomí nám to vaz.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #60 kdy: Červenec 26, 2018, 03:11:36 odpoledne »
Jo a tos mi připomněl, že do vybavení budeme muset připsat savo a dezinfekční gel na ruce.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #61 kdy: Červenec 26, 2018, 04:32:26 odpoledne »
Příspěvky od Pooma:
Tohle je s prominutím blbost. Srovnáváš nesrovnatelné. Všichni víme že si doma můžeš uvařit, usušit nebo jinak zpracovat cokoli. Levněji.
Sušení teplem není to samé jako lyofilizace. Do hledej si vlákno, je to tady zmíněno...
Trvanlivé sušené (lyofilizované) hotové jídlo, s prakticky neomezenou trvanlivostí si doma za 40, 50, ani 100 tisíc neuděláš.
Navíc hmotnost a objem tebou připravených pokrmů bude taky úplně jinde.
Jídlo na týden v lyofilizovaném stavu na hřbet vezmu. Konzervy těžko... Proč jídlo tahat sebou když nikam nejdu? Nikdy dopředu nevíš jestli tě situace nevyžene...

Ne, nabízím jinou, levnější cestu. Těstoviny, rýže, obilí jsou potraviny za stejnou cenu v úplně jiných objemech nebo stejný objem za zlomek ceny. Skladovatelnost? myslím že stejná. Zásobit se jídlem na týden můžu i jinak - a už se to tu probíralo (takže nápodobně, dohledejte si). A až to za ten týden sním, co potom? Dojdu kam jsem potřeboval? A co mě tam čeká?
Pokud mi přístupové cesty (a elektriku a vodu) odřízne povodeň, oheň nebo něco můžu být na dobu než to pomine zásobený jinak, mnohem levněji - ale nebudu úplně tactical, budu prostě běžnej křeček a o tom mluvím.
Pokud se potřebuju zásobit na dobu delší než týden, není dobrý nápad o tom přemýšlet v rozměrech panelákového bytu. (I když lidé ze Stalingradu by mohli vyprávět - tady se ale hodí spíš kvantita). Jídlo na týden do batohu klidně vezmu, nebylo by to poprvé a rozhodně bych nevolil něco, o čem zjistím že je zkažené až ve chvíli kdy to otevřu. A týden se dá přežít i jinak než na konzervách.

Když mě něco vyžene budu potřebovat tak daleko, že budu potřebovat auto nebo zásoby na víc než týden, stačí?

Protože když přestanete vidět jen to, že je to hyper-ultra-tactical a trochu zapátráte zjistíte, že to není určeno k TRVALÉ výživě, ale jen ke KRÁTKODOBÉ! Takže vzhledem k ceně vcelku k ničemu. když už hodlám nic nedělat a mít pocit jak jsem zásobenej, dají se zásoby "točit" - průběžně spotřebovávat a doplňovat. Jednoduché, efektivní, za zlomek ceny. Strava bude lepší a výživnější. 

Protože doteď tu nevidím rozměry reálného skladovacího prostoru v paneláku. Tam třeba bojlery moc nejsou, navíc voda z bojleru - teplá - je braná jako užitková, ne pitná (i když v nouzi...).
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #62 kdy: Červenec 26, 2018, 04:50:59 odpoledne »
A taky by bylo dobrý vědět na co ty zásoby mám, na co se připravuju. Chci za každou cenu přežít ve městě co možná nejdelší dobu (v řádu měsíců)? Nebo chci přečkat krátkodobou krizi (povodeň) v řádu týdnů? Nebo se jedná o nějakou verzi evakuačního zavazadla, se kterým vím, že potřebuju týden vydržet cestou z města?
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #63 kdy: Červenec 26, 2018, 04:54:10 odpoledne »
 Nemáš evidentně vůbec tušení co to je lyofilizace.
Jinak by jsi nemohl napsat " nehodí se k dlouhodobé konzumaci".
Za další, konkrétně tohle zmiňované jídlo má nálepku TACTICAL. Existuje hromada výrobců toho samého, a mají nálepku survival nebo Emergency. Zkazit se může jakékoliv jídlo. U tohoto, pokud nedojde k porušení obalu, není trvanlivost omezena z důvodu zpracování. Konzerva se může nafouknout i když není obal porušen.
Ty nenavrhuješ levnější, ale úplně jinou cestu.
Já osobně nejdu cestou lyofilizované potravy. Najdou se lidé kteří ano. Pokud jim budeš tvrdit že stejný výsledek vytvoříš doma za zlomek ceny, tak je to lež.
Tohle doma prostě nevyrobíš. A hlavně z tohoto důvodu to má cenovku jakou má...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #64 kdy: Červenec 26, 2018, 05:13:04 odpoledne »
Už se těšim jak si za sto let kousnu do kousku šťavnatého hovězího  "hold" to bude paráda panečku. Uvádějí skladovatelnost 8 let. Hrome...že oni tu osmičku zapomněli položit?

Výživově lepší a chutnější jídlo s trvanlivostí ne neomezenou, ale dostatečně dlouhou (v rámci let, možná desetiletí - osm let určitě) dokážu nashromáždit za zlomek ceny. O to jde. Víc. Lepšího.
To o tom, že se nehodí ke dlouhodobé konzumaci jsem vyvodil z toho, že jinde uvádějí, že je vhodné jen ke krátkodobé konzumaci - možná se tím zichrují kvůli případným zdravotním potížím, kdyby někoho napadlo se živit jen tímhle?

Navrhuji cestu jak nevyhazovat peníze za leštěný prdy, to je všechno. Spočítejte si kolik by vás stála roční dávka.
A ano tvrdím, že stejný výsledek (nemít hlad!!!) vytvořím doma a za zlomek ceny.

A rozměry špajzu a účel zásob pořád nikde.

Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #65 kdy: Červenec 26, 2018, 05:44:52 odpoledne »
Omezení legislativou? Na konzervách máš taky 2 roky a vydrží desítky...
Tohle je prostě jiné řešení. Má své parametry a svou cenu. A žádný běžný člověk si nedokáže takové jídlo vytvořit svépomocí.
Taky bych netvrdil lepšího, ještě jsi to neochutnal. Já teda taky ne.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #66 kdy: Červenec 26, 2018, 06:57:44 odpoledne »
ja by som sa chcel podelit o jeden postreh ohladne pitnej vody.
mal som debatu s jednym majstrom ktory vrta studne.pytal som sa ho ako to vlastne je s pitim domacej studnovej vody.
odpovedal ze v oblasti kde byvam je prva spodna voda cca 5m od povrchu a ta moze obsahovat kadejaky bordel.dalsia spodna voda je v cca 15m a ta sa podla jeho skusenosti pit da.on sa napije vzdy s kazdej studni ktoru navrta a doteraz mu nikdy nic nebolo.podla neho problem zavadnosti studnovej vody je iba byrokraticky.normy na nezavadnost vody sa kazdy rok dvihaju a sprisnuju ta ista voda ktoru dnes zakazuju pit bola trebars pred 10 rokmi vhodna na pitie.
argumentoval tym,ze spolocnosti ktore distribuuju vodu vodovodom potrebuju na vode zarabat.nemozu domacnostiam odporucit  a uprednostnit domace studne pretoze by mali mensie zisky
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #67 kdy: Červenec 26, 2018, 08:18:13 odpoledne »
Chlapi, s ohledem na to, co jsem psala na začátku vlákna (o tom, čeho se toto vlákno týká, viz níže), pravdu máte vlastně oba, tak proč se o tom přít.

Co se "panelákových" zásob týče, bude zde většinou problém s prostorem na jejich uskladnění. Měly by to tedy být potraviny typu "za málo místa, hodně muziky", tedy prostorově nevýrazné, zato vydatné a výživné. Jako dobrá inspirace může sloužit expediční strava, kde je vždy kladen důraz právě na tyto aspekty + hmotnost. TPředem jenom upozorňuji, že to jsou možné návrhy a varianty a každý si musí vybrat dle své konkrétní situace - s ohledem např. na svůj zdravotní stav, finance, počet osob v domácnosti, jejich věk apod.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #68 kdy: Červenec 28, 2018, 12:06:05 odpoledne »
Přesně, každý si zvolí to, co mu nejvíc vyhovuje.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #69 kdy: Červenec 28, 2018, 03:12:09 odpoledne »
Tak jsem dostříhala další hromadu ovocných kůží a napadlo mě, že je to taky skvělá potravina na uskladnění v "paneláku" - může se to klidně skladovat v plátech proložené pečícím papírem (a zabalené), nebo srolované, nebo nastříhané na proužky ve sklenicích... spousta ovoce v malém prostoru  :)

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #70 kdy: Srpen 16, 2018, 09:33:30 dopoledne »
Když se hádám, můžu to tady trochu oživit, ne?

Podle mě každý, kdo to myslí vážně se zásobami alespoň na tři dny by na to měl jít "od lesa" a začít tím, že kromě pečiva (taky mám rád čerstvé) bude všechno ostatní kupovat první měsíc jednou za tři dny a druhý měsíc jednou za týden. Během poměrně krátké doby tak bude schopen poměrně přesně odhadnout kolik čeho spotřebuje a tím se dovybavit.
Jen bude muset vykoumat čím nahradí pečivo - těstoviny, brambory, rýže se musí vařit. Ale všelijaké ty cereální chlebíčky (vzhledově polystyren) suchary a tak by mohly stačit...
Na začátek podle mě dobrý.

Další věc je smířit se s tím, že pokud nepoteče voda/nepůjde elektrika/plyn nastanou potíže. Třeba takové, že nebudu schopen jídlo uvařit/ohřát. To mě dovede k vařiči z druhé ruky na 2 kg PB lahev. Vody nebude dost nikdy, Troufnu si tvrdit, že 2l na dospělého a 3l na dítě/den je minimum. Nepočítám ji jen na pití, ale i na vaření a mytí - sebe i nádobí.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #71 kdy: Září 13, 2018, 11:28:14 dopoledne »
Do skupiny bezlepkových a bezlaktózových potravin a do skupiny potravin, které není nutné tepelně upravovat doporučuji jáhlové pukance (jsou sytější než rýžové) a instantní pohankový nápoj Zajíc. Obojí jsme nedávno vyzkoušeli, je to výživné a chutná to i dětem :-)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #72 kdy: Září 13, 2018, 02:53:26 odpoledne »
Ty jáhlové pukance jsou dobré i místo vloček do bílého jogurtu. Možno ochutit třeba džemem a za 5 minut vznikne bez vaření velice vydatné jídlo. Okoukáno od kamarádky s alergií na lepek...já si sypu ovesné vločky s skořici a ona tyhle pukance....

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #73 kdy: Září 14, 2018, 01:30:26 odpoledne »
A což takhle miso pasta? Když může být v zásobách v podstatě jen to hlavní, tak takové zdravé trvanlivé dochucovadlo by se  mohlo hodit. Já ji teprve začínám testovat, máte s ní někdo zkušenosti?
Prý má významné pozitivní účinky na zdraví a tím lepší, čím častěji se jí. Japonci ji jedí nejméně jednou, ale spíš víckrát denně např. přidanou do polévky. Známé jsou japonské miso polévky, které japonci s oblibou snídají.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #74 kdy: Září 14, 2018, 02:15:06 odpoledne »
Miso pasta má prakticky neomezené skladování, takže je jako polévkotvorná ingredience rozhodně vítaná,....Je rozdělována na asi osm druhů, podle surovin výroby i podle stupně fermentace. Já samozřejmě nejraději tu klasiku, tmavou sojovou. Dával jsem ji kdysi do salátové zálivky s ume octem....Miso je fakt dobrej nápad.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #75 kdy: Září 14, 2018, 02:54:47 odpoledne »
Ty snídaňové misopolévky si občas dělám.
Občas přidám miso i do pomazánek, rizota, salátové zálivky...

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #76 kdy: Září 14, 2018, 03:34:21 odpoledne »
Máš nějaký osvědčený recept na polévku a na pomazánku s misem?

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #77 kdy: Září 14, 2018, 03:57:46 odpoledne »
 Přidávám občas do luštěninových...rozmixuju a nastrouhám, co dům dá.
Např. Rozmixuji vařenou červenou čočku se stroužkem nebo dvěma česneku, lžičkou - lžící misa (podle množství ostatních ingrediencí), do toho vmíchám nastrouhanou mrkev a celer najemno a nastrouhaný sýr. Vše zamíchám, dochutím solí a sekanými bylinkami.
A takto lze obměňovat luštěniny i zeleninu, občas přidat ryby, tvaroh atd...

Polévky si dělám také, co dům dá...osmahnu jarní cibulku na lžíci oleje, přidám nahrubo nastdouhanou mrkev, nakrájený pórek, najemno nasekaný květák nebo brokolici. Zaliju zeleninovým vývarem, chvíli povařím. Ve troše vroucí polévky rozmíchám trochu misa a vliji do polévky. Už nevařím. Někdy přidám nudle, i rýžové, jindy před misem povařím rozkvedlané vejce. Posypu něčím zeleným.
Tyhle polévky jsou opravdu zásobárnou prospěšných látek,  hlavně v zimě zahřejou a nastartují.
Opět se dá modifikovat dle chuti.

U nás doma ale chutnají jen mně...ostatní raději klasiku, ve které stojí lžíce.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #78 kdy: Září 14, 2018, 05:23:41 odpoledne »
Super, díky, určitě vyzkouším.

Já jsem dnes poprvé zkusila naservírovat jednu z nejjednodušších a nejrychlejších miso polévek synovi (jen cibule, brambory, voda a miso)... a k mému překvapení byl nadšen  :)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #79 kdy: Září 14, 2018, 07:29:37 odpoledne »
Já používal miso do kaše z cizrny,a do luštěnin obecně, děcka to měli a ještě mají rádi, totiž, miso má  pátou chuť, umami a proto funguje tak dobře jako dochucovadlo. Navíc, východní léčitelé pějou na miso zcela nadpozemské oučinky na zdraví......

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #80 kdy: Červenec 03, 2019, 01:38:36 odpoledne »
Český objev pomáhá se skladováním brambor v pokojových teplotách

Jak uskladnit brambory v paneláku? „Řekněme, že jsme znovuobjevili něco, co už používali staří Inkové,“ vysvětluje Pavel Klouček, který chtěl se svými kolegy z České zemědělské univerzity v Praze prakticky využít poznatky z výzkumu. A povedlo se. Před pár měsíci se začal prodávat ZEMBAG. Pytel navržený tak, aby v něm bylo možné po dlouhou dobu skladovat brambory třeba i v teplých a světlých místnostech, aniž by ztrácely kvalitu. Přírodní látky obsažené ve vaku zabraňují jejich klíčení, zelenání a plesnivění.


https://www.novinky.cz/zena/styl/464044-cesky-objev-pomaha-se-skladovanim-brambor-v-pokojovych-teplotach.html

Nalim

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #81 kdy: Červenec 03, 2019, 05:09:29 odpoledne »
Také jsem ten objev onehdá zaregistroval. Vyzkoušel jste to někdo?

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #82 kdy: Červenec 03, 2019, 05:28:15 odpoledne »
Já zatím ne, ale chystám se. Zároveň chci otestovat rozdíl mezi "značkový" pytel+"značkový" sáček s kmínovou silicí a tmavá krabice na brambory + "značkový" sáček se silicí a tmavá krabice na brambory + obyčejný kmín (jak se to prý už kdysi používalo) a tmavá krabice na brambory + neznačková kmínová silice. Už se na to těším. Akorát se mi ten pytel moc nechce kupovat, ta cena není úplně zanedbatelná. Tak uvidím, kdy na to dojde.

Nalim

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #83 kdy: Červenec 03, 2019, 06:04:07 odpoledne »
Také jsem se chystal to vyzkoušet - ve finančně smysluplných relacích, a také k tomu tak nějak (za rok a půl) zatím u nás také nedošlo.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #84 kdy: Červenec 03, 2019, 06:26:37 odpoledne »
To miso zní zajímavě. Nikdy jsem o tom neslyšel, jdu googlit :)

Možná že jsem to někdy jedl, má nejmilejší konkubína ujíždí na Japonsku tak, že umí japonsky mluvit, číst i psát. Divil bych se, kdyby to doma neměla.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Nalim

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #85 kdy: Červenec 03, 2019, 07:02:26 odpoledne »
Miso mi moc chutná jako koření do jídel,
jenže když si vzpomenu na jeho cenu (120 Kč za 400 g), tak mi chutná až moc exoticky.
To třeba libeček, petržel & spol., rostoucí "u huby" na zahradě, mi přijde daleko rozumnějším a trvale udržitelnějším řešením téhož, tedy okořeněním jídel.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #86 kdy: Červenec 03, 2019, 07:07:59 odpoledne »
Tak určitě. Bohužel lidé z bytů většinou výhody blízké zahrady využívat nemohou.

Navíc miso pasta není "jen" koření. Je to zdroj bílkovin, obsahuje B vitamíny, draslík, vápník a hořčík. Údajně má spoustu pozitivních přínosů na zdraví. A negativum - obsažená  sůl. Ale když se užívá s mírou...

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #87 kdy: Červenec 09, 2019, 11:37:33 odpoledne »
Zdánlivá drobnost, ale na vandrech se to osvědčilo: gulášová polévka z pytlíku. Trvanlivost v řádu let (mnoha let) a mnohostranné využití - používali jsme to na všechno. Nikoho moc nebavilo vařit, takže šlo o to se najíst a moc se s tím nemazat. Kombinovali jsme to se vším. Uvařili jsme rýži a smíchali s gulášovou polévkou (když bylo třeba, něčím jsme to zahustili, klidně kousky chleba), těstoviny zrovna tak, když jsme do toho nakrájeli brambory, hned líp zahnala hlad...

Prostě se mi osvědčila. (Netuším, kolik dnes existuje výrobců, mi používali Vitanu, nebyl to prášek v pytlíku, ale taková pasta).
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #88 kdy: Srpen 10, 2019, 06:12:56 odpoledne »
Tak jsme kupovali na ochutnávku nějaké sušené maso. Já to vždycky brala jako trvanlivou potravinu. Proč se to tedy po otevření  musí nejpozději do druhého dne sníst? ???

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #89 kdy: Srpen 10, 2019, 06:21:55 odpoledne »
Protože nějakej zákon? Domácí sušené maso vydrží týden v papírovém pytlíku v autě, doma ve sklenici tři měsíce (asi by vydrželo o dost dýl, kdybych ho nesnědl).
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #90 kdy: Srpen 10, 2019, 07:38:39 odpoledne »
Soni, protože se výrobce kreje. Když to sníš po týdnu a poděláš se, tak řeknou : nadarmo to tam nepíšeme.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #91 kdy: Srpen 14, 2019, 10:16:29 odpoledne »
Nemáte tip na proteinový prášek? Podmínka - bez příchuti, aby to šlo přimíchat k různým jídlům / nápojům.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #92 kdy: Srpen 15, 2019, 09:11:50 dopoledne »
Hrachovej protein asi nejrozšířenější. Pak sojovej, konopnej, rýžovej...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #93 kdy: Srpen 15, 2019, 09:15:52 dopoledne »
Nemáte tip na proteinový prášek? Podmínka - bez příchuti, aby to šlo přimíchat k různým jídlům / nápojům.
tady jsou cenově celkem zajímaví https://4fitness.cz/
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #94 kdy: Srpen 15, 2019, 10:18:31 dopoledne »
Díky za tipy! Možná bych asi raději nějaký hrachový, jak to tak čtu. Ten syrovátkový může působit problémy lidem, kteří hůř snášejí mléčné výrobky, tak aby to bylo takové "univerzální" pro všechny.

Tak teď ještě jaký hrachový  :D . Zjišťuju, že jich je spousta v různých cenových hladinách. Např.Grizly je za dvě stovky, ale Blendea má superprotein za 8 stovek, obohacený nějakými superpotravinami  ::)

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #95 kdy: Srpen 15, 2019, 09:29:03 odpoledne »
Co takhle ovocný koncentrát, ze kterého se naředí mošt / džus? Džusy jsou obecně do zásob doporučovány, ale v paneláku je potřeba šetřit místem - koukala jsem na jablečný koncentrát, u kterého z jedné litrové lahve se dalo doplněním vody získat 8 litrů jablečného moštu.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #96 kdy: Srpen 18, 2019, 09:38:47 odpoledne »
Koukám, že vybrat "ten správný" protein do zásob nebude tak jednoduché. Dočetla jsem se, že hrachový protein není kompletní, že je potřeba ho doplnit např. o rýžový, aby to byl kompletní protein  ::)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #97 kdy: Srpen 18, 2019, 09:54:14 odpoledne »
No mě z toho zatím nejlépe vychází kombinace rýže a čočky. V čočce máš cca 23-25g bílkoviny, v rýži okolo 8g. V čočce je i tocha mastných kyselin a zbytek jsou sacharidy a v čočce i dost vlákniny. Navíc oboje je docela snadno připravitelné na mnoho způsobů a dá se to jíst jak samostatně, tak i jako příloha. Vaří se to přiměřeně dobře (čočku stačí namočit na 2-3h dopředu, hrách chce přeci jen déle), skladuje se to parádně, cena je při větším balení okolo 23-30 kč/kg. Samozřejmě že na rostlinné proteiny je favoritem soja, ale mě se třeba těžko tráví a navíc jsou v ní aflatoxiny...asi bych se jí nechtěšl krmit pár měsíců....Na druhou stranu hrách je levnější, pokud je třeba počítat každou kačku.

SoňaR

  • Host
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #98 kdy: Srpen 18, 2019, 10:04:54 odpoledne »
Jo tys asi nečetl předcházející příspěvky  :) - vybírám práškový protein. Už jsem zavrhla ty živočišné, domnívala jsem se, že bude stačit ten hrachový, ale - jak jsem psala - ten prý neobsahuje kompletní protein a je třeba ho doplnit o ten rýžový. Tak to už bych věděla a teď "jenom" najít vhodný produkt / produkty, tzn. rozhodnout se, zda bude lepší mít směs, nebo každý zvlášť.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Panelákové zásoby potravin
« Odpověď #99 kdy: Srpen 18, 2019, 10:44:51 odpoledne »
Máš zase pravdu, četl jsem jen ten předchozí příspěvek na začátku stránky ::). A svěříš se k čemu ten proteinový prášek chceš? Jestli je to na dluhodobé uskladnění na přilepšenou k jídlům chudých na protein, asi bych šel jinou cestou....Pokud to potřebuješ kvůli váze na čundry, proč nesáhneš po proteinech ze syrovátky, který je pro fyzickou zátěž asi nejpřizozenější a je dobře stravitelný? Anebo pro obyčejné sušené mléko? i to polotučné má okolo 30 hm% bílkoviny a asi 15% tuku, není to alergické pokud nejsi alergická přímo na kasein, globulin nebo albumin (prošlo to rozprašovací sušárnou pod inertní atmosférou již při výrobě). Píšeš, že chceš rostlinný protein ale důvod nesděluješ. Na kratší dobu 1-2 týdny ti nedostatek esenciální mastné kyseliny problém nezpůsobí....pak vystačíš jen s 1 proteinovým práškem...