Autor Téma: Otázky a odpovědi z farmaření  (Přečteno 25644 krát)

Tokra

  • Host
Otázky a odpovědi z farmaření
« kdy: Červen 30, 2012, 07:46:24 dopoledne »
Co jsou to plevy?

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #1 kdy: Červen 30, 2012, 08:07:33 dopoledne »
Plevy jsou odpad při čištění obilí. Směs pluch, úlomků slámy, semínek plevelů se nazývá plevy. Jinak jsou to odborně ty lístečky, ve kterých je zrno ukryto. 1 - plevy, 2 - pluchy, 3 - osiny, 4 - plušky, 6 - tyčinky.  Převzato z Wikipedie

Kamil

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #2 kdy: Červen 30, 2012, 08:12:00 dopoledne »
Jak napsal Gloch, tak to jsou zbytky rostlin. Používá se na krmení zvířat a nebo do suchých záchodů, když nejsou piliny.

Pompej

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #3 kdy: Červen 30, 2012, 11:07:12 dopoledne »
Kozí maso a mléko smrdí?

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #4 kdy: Červen 30, 2012, 11:55:13 dopoledne »
Řekněme, že má specifickou vůni. Někomu to vadí, někomu ne. Záleží i na zvyku. Kup si v obchodě kousek kozího sýra a sněz - pokud ti chuť bude připadat dobrá či snesitelná, tak nesmrdí.  :D moje žena třeba nemůže ani kapku kozího mléka zamíchanou v kravském, někomu to chutná víc jak kupované.

Moucha

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #5 kdy: Červenec 01, 2012, 06:07:58 odpoledne »
Můžu dát popel z uhlí na záhony?

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #6 kdy: Červenec 01, 2012, 06:41:18 odpoledne »
Raději ne - obsahuje dost síry, dřív se doporučoval kompost - síra vyprchá než to uzraje.

Klouzek

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #7 kdy: Červenec 01, 2012, 09:20:40 odpoledne »
Popel z uhlí bych na Vašem místě nepoužíval, neměl bych tolik strach ze síry (ani sýra) ale spíše z těžkých kovů.

Taky si myslím, že je trochu radioaktivní.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #8 kdy: Červenec 01, 2012, 10:57:00 odpoledne »
Máte pravdu.

Bartik

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #9 kdy: Červenec 01, 2012, 11:09:59 odpoledne »
Nevíte jestli jsou chemicky ošetřené potraviny v krámě proti klíčivosti?

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9481
  • I' ll be back!
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #10 kdy: Červenec 01, 2012, 11:50:29 odpoledne »
Popel z uhlí bych využil na vylepšení půdy pod technické a energetické plodiny. S tou radiokativitou to není tak hrozné, zjišťoval jsem to. Hnědé uhlí má velikou popelnatost, škoda ho nevyužít. Ale i přes ubezpečení chemika z elektrárny bych si ho na zahrádku pod brambory nedal. Ale pod Křídlatku, Japonský topol, Technické konopí nebo len bez problémů.

Určitě bych kompostoval odděleně opravdu biologický odpad od odpadu pochybného původu.

Takže popel z uhlí na jeden kompost, popel ze dřeva na druhý.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #11 kdy: Červenec 02, 2012, 12:06:08 dopoledne »
Nevíte jestli jsou chemicky ošetřené potraviny v krámě proti klíčivosti?
Jsou - je to jak co - cibule třeba byla . chtěl jsem ji na semeno, pravidelně bývá i česnek a brambory. Pokud si koupíš papriku a nebo rajčata, tak ne,

Makrobiotik

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #12 kdy: Červenec 04, 2012, 06:45:55 odpoledne »
nebo len bez problémů.
Lněná semínka se jí.  Určitě bych to nedal popel pod to.

orezavatko

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #13 kdy: Červenec 06, 2012, 07:29:46 odpoledne »
Co znamená senoseč?

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9481
  • I' ll be back!
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #14 kdy: Červenec 06, 2012, 07:35:28 odpoledne »
Co znamená senoseč?

To snad není pravda! Od čeho tu máme Google?!

Sekání trávy na seno! Seká se dvakrát ročně, ta podzimní senoseč se snad nazývá otava.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

chimera

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #15 kdy: Červenec 06, 2012, 08:45:07 odpoledne »
Nevíte jaká je rychlost bakterii? Když provedu orbu a tak převratím třeba 20 cm, tak bakterie, které žili na vrchu se dostanou do spod. A spodní vrstva se dostane na povrch, ale tam je jíné složení bakterii. Tedy pokud jsou tam bakterii. A to nemluvím o hloubkové orbě.

Badatel

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #16 kdy: Červenec 07, 2012, 08:28:44 dopoledne »
Děláte si osevní plán? Můžete ho tady ukázat?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 2752
    • Forum Chedrbí
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #17 kdy: Červenec 07, 2012, 08:54:54 dopoledne »
Nevíte jaká je rychlost bakterii? Když provedu orbu a tak převratím třeba 20 cm, tak bakterie, které žili na vrchu se dostanou do spod. A spodní vrstva se dostane na povrch, ale tam je jíné složení bakterii. Tedy pokud jsou tam bakterii. A to nemluvím o hloubkové orbě.
S těmi 20 cm jsi nedal jen tak . vid?

Já jsem četl, že co je vic nez 25 cm podzemí,tak je to všechno mrtvé.  Díky nedostatku kyslíku. Vyjímka je, když se ta dostane drobný hmyz, ktery udela cesticky. Mam to jen z neoverenych zdroju.

Machr

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #18 kdy: Červenec 07, 2012, 09:00:14 dopoledne »
Pokud by byla pravda, že je život jen do těch 25 cm, tak jak by pak přežili kořeny rostlin, které se objevují třeba až 1 metr?

demon

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #19 kdy: Červenec 07, 2012, 11:38:23 dopoledne »
Je děsné, že lidi už neumí ani zabít slepici.  >:(

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #20 kdy: Červenec 07, 2012, 11:58:03 dopoledne »
Pokud by byla pravda, že je život jen do těch 25 cm, tak jak by pak přežili kořeny rostlin, které se objevují třeba až 1 metr?
Kořeny rostlin zajímají jednoduché rozpustné sloučeniny, které vznikají činností edafonu především v horních vrstvách půdy a voda je pak splavuje hlouběji. Kořeny, jdoucí do hloubky jdou nejvíc za vodou, hlavní část kořání je rozložena ve vrchních úrodných vrstvách půdy, u jabloně například v hloubce 20 – 80 cm i když její kořeny jdou až 4 m hluboko. Jedním z důvodů proč se provádí orba je, že se vrstvy půdy, ve kterých mikrobiální život neprobíhá a nebo jen minimálně dostanou blíže k povrchu a zároveň se půda provzdušní, bakterie pak uvolní vázané živiny a ty se tím stanou dostupnými pro rostliny.

Kamil

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #21 kdy: Červenec 07, 2012, 03:39:51 odpoledne »
Zkoušeli jste někdy pěstovat hrachor setý?

Robie

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #22 kdy: Červenec 08, 2012, 09:21:58 dopoledne »
Odpuzujou vlasy v sáčku pověšené u stromu zvířata?

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1036
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #23 kdy: Červenec 12, 2012, 02:47:56 dopoledne »
Zdravím.
Tak to si piš. Ty vlasy jsou spolehlivé zvláště na divočáky. Ale taková srnka a nebo jelen to ucítí také a zdaleka se vyhnou. Má to jednu nevýhodu, na venku se ten člověčí pach  brzy vytratí. Kamarád myslivec tvrdil, že to je jisté tak 14 dní. Musí se zárověň počítat s tím, že po umytí šampónem a nebo zásahu kadeřnice (barvení vlasů, různé vodičky a další fujtajbloviny) to nefunguje. Nejlepší jsou čerstvě ustřižené a nemyté vlasy, ideální zdroj je dojít si do kadeřnictví. Pozor pouze do pánského odd. Ze ženského odd. jsou vlasy tak zničené, že to nefunguje. Dávají se do igelitového sáčku, který se přiváže k nějakému klacku vraženému do půdy a nebo přímo na kmen stromu na zahradě. Do sáčku prostřihnout otvory stačí ustřihnout oba rohy. Množství.... tak chumáč jako pěst...
Ale třeba propocené triko, stačí pověsit taky na strom a je to stejné. Prostě musíš přenést tělesný pach na nějakou látku a tu zavěsit ve výšce cca 50 cm-1m.
Miki 

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1036
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #24 kdy: Červenec 12, 2012, 03:19:30 dopoledne »
Kozí maso a mléko smrdí?
Zdravím.
Tak u kozího masa nevím, kozel ten smrdí i za živa a maso z něho nechtěl nikdo jíst. U kozy to je prý mnohem slabší i když se říká, že smrdí také. Proto se vždy zabíjela kůzlata po odstavení tak do stáří tří čtyř měsíců, max. do 1/2 roku.
U mléka to vím spolehlivě to mě nikdy nevonělo ale smrdělo. Ve svém mládí jsem ho pil u babičky pouze od "Rózinky" ta měla mléko bez pachu, od ostatních koz smrdělo a dávalo se  prasatům. A z takovýchto nepáchnoucích jedinců jsou dnes již vyšlechtěna plemena (např. koza sánská hnědá, česká bílá), která dávají mléko voňavé. Babička mimo jiné říkala, že na jedno prase musí být dvě smradlavé kozy. Ale jako vždy něco za něco...Smradlavka nadojila vždy více než ta voňavá "Rózinka".... Pánové ale to masíčko z čuníka na mlíku, bylo potom éňo ňéňo. Ono je to vůbec s tím skopovým problém, velmi živě si pamatuji (bylo mě tak 12-14 let) na dovolené v Soči v SSSR, to smrdělo skopovým v kuchyni hotelu nepředstavitelně, z toho se zvedal žaludek.
Miki.

tondach

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #25 kdy: Červenec 12, 2012, 10:26:25 dopoledne »
Dá se jíst nezrálá pšenice?

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1036
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #26 kdy: Červenec 12, 2012, 02:49:41 odpoledne »
Zdravím.
Nezralou pšenici a nejen ji jsme běžně jedli když byla v tzv. mléčné zralosti. Maminka z ní dělala tzv. sladinku (makrobiotici budou protestovat sladinka je podle nich něco jiného). Zrna se namlela v mlýnku na mák (spíše se pouze trochu podrtila, šlo to, pokud se povolil šroub na mlecím složení mlýnku) osladila medem, kápla se tam šťáva z citronu, přidal ušlehaný tvaroh a byla pochoutka. Mňam.

Totéž se dělá i ze zrn kukuřice. Jiná úprava : Klásky se nakládají do sladkokyselého nálevu jako okurky. Musí to být ale v době kdy je ještě střed klasu  měkký a jedlý. Mňam. A když jsme šli okolo pole pšenice tak jsem vždy natrhal pár klasů, podrtil ve dlani a zrno vyfoukal od osin a plev a už to šlo do pusy. Při rozkousání vznikala tzv. žvýkačka. Obaly zrn a škrob se slinami se spolkly a zůstala pouze bílkovina zrna zvaná lepek. Ta se dala žvýkat móóóc dlouho.
Miki.

Rick

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #27 kdy: Červenec 21, 2012, 10:40:23 dopoledne »
Existuji stále organizace, které se staraji o ušlechťování plodin a její šíření? Něco jako Ústřední svaz zemáků v Německém Brodě?

martin

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #28 kdy: Červenec 22, 2012, 05:41:15 odpoledne »
Nevíte jak vybudovat plovoucí ostrov?

Permabak

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #29 kdy: Červenec 22, 2012, 05:54:40 odpoledne »

Mracek

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #30 kdy: Červenec 23, 2012, 01:07:53 dopoledne »
Jak se zbavit červotoče?

pavlik

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #31 kdy: Červenec 23, 2012, 01:35:41 dopoledne »
Jak se zbavit červotoče?
Zkusil bych LIGNOFIX

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1036
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #32 kdy: Červenec 23, 2012, 02:22:47 dopoledne »
Zdravím.
Tady těch možností moc není :
první- profesionálové, používají většinou radioaktivní záření. Je to kobaltový zářič, nazývá se také kobaltová bomba. Válcovitý předmět z olova (obsahující umělý izotop kobaltu) s okénkem, které se dá na dálku otevřít a vypustit ionizující záření ven. Před okénko se dá ošetřovaný předmět a breberky zahynou. Potom se chodbičky (ty díry) napustí a vyplní polymerní pryskyřicí. Nedoporučuje se být v místnosti když je okénko otevřené.
Z těch 10 co to radioaktivní záření přežili jich to nedoporučuje 16. :D :D
Obrovská výhoda tohoto způsobu je, že nedochází k jakémukoliv poškození ošetřovaného předmětu.

Druhý-tepelný, profesionálové uzavřou předmět do komory kde se postupně zvýší teplota na 60-70 st. C a ponechá se do prohřátí celého masivu předmětu. Breberky zahynou. Následuje napuštění a vyplnění polymerem.

Třetí-natření a prosycení chemickou látkou, prodávají se i na domácí použití. Problém je, že toto odmítám. Já jsem třeba na staré obrazy a skříně používal nátěr denaturovaným lihem s pepřem.  Povařit a přefiltrovat.  No dyť nejsem blb abych si do bytu dával nějakou jedovatou chemii. Pokud se podaří prosytit alespoň 2/3 masivu-breberky zahynou. Vysušit. Následoval nátěr a vsáknutí epoxidového dvousložkového laku. Pozor, pokud nebude líh vysušený, tak epoxidový lak neztvrdne.

Použití je podle povahy ošetřovaného předmětu. U obrazu třeba nebudete používat teplotu že ? ! ? !  A u skříně zase nebudete mít tak velkou tepelnou komoru že ? !
No a kobaltovou bombu asi nemá z nás nikdo.  Předci, co já vím od dědečka používali na trámy směs volské nebo kravské krve, do které se přidával mletý pepř. Červotočům to prý nechutnalo ale nevím to přesně raději bych se jich zeptal (těch červotočů). :)
No ale vážně.... trámy v chalupách jsou i 100 let staré tak by to mělo fungovat. Jo a ještě se po pár nátěrech tou krví naposled napouštěli včelím voskem. Lojem ne ten žluknul a později i smrděl. V těch chudších chalupách to dělali lněným olejem ten zaschne (polymeruje kyslíkem, stejně jako fermež).
Malou vyřezávanou skříňku jsem (byla po babičce měla v ní šperky a šmuci) dával do trouby a postupně zvyšoval teplotu. Zdůrazňuji postupně. Pokud tam nastavíte 60 st. C a zapnete troubu tak vám dřevo nejspíše popraská. Vlhkost se změní na páru a je s dřevem ámen. U mě to trvalo asi 5 hodin. No a potom zase nátěr epoxidem.
Nevěřte, že je staré dřevo vyschlé, vždy obsahuje takových cca10-20% vlhkosti.

Nedávno jsem četl, že se dnes vysušuje dřevo též i pomocí mikrovln něco jako velká mikrovlná trouba v kuchyni. Tak mě napadá, že by se to dalo použít i na ty breberky jenže jak to regulovat aby to nerozpraskalo a jak zjistit teplotu ? ?   ;D
 
No to je tak asi vše co si pamatuji a sám vyzkoušel.
Miki.

Zombie

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #33 kdy: Srpen 01, 2012, 03:54:23 odpoledne »
Kolik stojí taková kapková závlaha? Vyplatí se to?

Snaider

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #34 kdy: Srpen 01, 2012, 07:10:41 odpoledne »
Ekozemědělec mám bezplatné rozbory půdy?

Jacob

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #35 kdy: Srpen 01, 2012, 07:51:47 odpoledne »
Kolik je potřeba louky na uživení jedné ovce?

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #36 kdy: Srpen 02, 2012, 01:28:02 dopoledne »
Rukověť zootechnika, SZN Praha 1990 str.131
" Běžně lze počítat v letním období na 1 ha dobré pastvy se zatížením 30 - 40 ovcí. K zajištění celoročního krmení, se v průměru počítá s úživností 1 ha zemědělské půdy pro 10 - 15 bahnic s odchovem."
Ono totiž nestačí jen pást, ale je potřeba se hlavně připravit na zimu - seno, slámu, nějakou řepu, odpadové brambory a nějaký oves a nebo ječmen pro období kdy ovce  kojí jehňata.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 2752
    • Forum Chedrbí
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #37 kdy: Srpen 11, 2012, 09:01:14 dopoledne »
Zemina zcela prorostla koreny je jeste vyuzitelna az se koreny rozlozi a nebo nepujde na ni nic pestovat?

Jako balkonak jsem casto pestoval i na takove zemine,ale byli to jen okrasne rostliny.

Namu

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #38 kdy: Srpen 17, 2012, 10:29:01 dopoledne »
Kde sehnat levné nádrže na vodu?

reset

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #39 kdy: Srpen 18, 2012, 07:47:40 dopoledne »
Proč rostliny přecházeji do květu?

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #40 kdy: Srpen 18, 2012, 11:15:51 odpoledne »
Proč rostliny přecházeji do květu?
Protože se chtějí rozmnožovat. Nakonec je to oblíbená činnost i u lidí. Když příroda zavelí..................

Lenicka

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #41 kdy: Srpen 22, 2012, 11:49:39 dopoledne »
Proč rostliny přecházeji do květu?
Hlavní příčiny podporující nežádoucí předčasné vybíhání jsou nízké teplota nad nulou, která působí na mladé rostliny, a dlouhý letní den. Pro pěstitele o znamená, že jednoletá rostliny musíme vysévat buď brzo na jaře, kdy je den ještě krátký, nebo až koncem léta, aby se vyvíjely za zkracujícího se podzimního dne. U dvouletých rostlin podporuje vybíhání především nízká teplota, proto nejsou vhodné příliš časné jarní výsevy. Vybíhání rostlin způsobuje také některé nepříznivé podmínky, jako je pozdní jednocení, hustý porost, nedostatek světla, nedostatek živin a sucho.

Karel

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #42 kdy: Srpen 23, 2012, 01:00:28 odpoledne »
Co musím udělat, abych mohl prodávat vejce a kuřata ze svého dvora?

Permabak

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #43 kdy: Srpen 23, 2012, 01:10:37 odpoledne »
Co musím udělat, abych mohl prodávat vejce a kuřata ze svého dvora?

Skočit na úřad o podat Žádost o zápis do evidence zemědělského podnikatele. Zaplatíte 1000kč.

Permabak

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #44 kdy: Srpen 23, 2012, 02:09:49 odpoledne »
Můžeš prodat jen 10 kusů drůbeže týdně.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #45 kdy: Srpen 24, 2012, 01:19:53 dopoledne »
Co musím udělat, abych mohl prodávat vejce a kuřata ze svého dvora?
Přímý prodej vajec podle předpisů
Drobný chovatel, který prodává vejce ze dvora, tedy přímo konečnému spotřebiteli k využití v jeho domácnosti, musí dodržovat povinnosti uložené vyhláškou č. 289/2007 Sb., paragrafem 14, upozornil mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Povinnosti vyplývající z vyhlášky č. 289/2007 Sb., § 14
(1) Čerstvá vejce, která jsou předmětem přímého prodeje chovatelem konečnému spotřebiteli, a to v malých množstvích v jeho vlastním hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, nesmí být dále uváděna do oběhu.
(2) Čerstvá vejce, dodávaná chovatelem v malých množstvích do místní maloobchodní prodejny, která zásobuje přímo konečného spotřebitele, musí být prosvícená a musí k nim být připojena dobře viditelná informace pro spotřebitele o minimální trvanlivosti vajec a o jménu, popř. jménech, chovatele a adrese chovu, kde byla vejce vyprodukována.
(3) Čerstvá vejce podle odstavců 1 a 2 mohou být prodána konečnému spotřebiteli nejpozději do 21 dnů po snášce, přičemž doba minimální trvanlivosti je 28 dnů od data snášky.
(4) Za malé množství čerstvých vajec, která mohou být prodána chovatelem v jeho vlastním hospodářství, v tržnici nebo na tržišti přímo jednomu konečnému spotřebiteli, se považuje nejvýše 60 vajec.
(5) Za malé množství čerstvých vajec, která mohou být předmětem jedné dodávky těchto vajec chovatelem do maloobchodní prodejny uvedené v odstavci 2, se považuje nejvýše 60 vajec v průběhu jednoho týdne.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #46 kdy: Srpen 24, 2012, 01:34:08 dopoledne »
Co musím udělat, abych mohl prodávat vejce a kuřata ze svého dvora?

Skočit na úřad o podat Žádost o zápis do evidence zemědělského podnikatele. Zaplatíte 1000kč.
Jenže k tomu je spousta další úředničiny jako výpočet a množstí výkalů a jejich použití. Pokud neprodává ve velkém - max 60 ks jednomu zákazníkovi, tak je zbytečné se někam evidovat. Mě taky přišlo předvolání - podle družicových snímků spočítali, že chovám víc drůbeže a chtěli abych se zaregistroval. Jenže oni nepoznali na těch snímcích z družice kačenu od husy a slepici od kohouta. Jelikož kategorií bylo víc a žádná nebyla přes 100 ks jednoho druhu, přestali mě obtěžovat.
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=dr%C5%AFbe%C5%BE%20evidence%20v%C3%BDkal%C5%AF&source=web&cd=29&cad=rja&ved=0CE8QFjAIOBQ&url=http%3A%2F%2Fzapuvsetin.sweb.cz%2Ffiles%2Fevidence_hnojeni%2Fvypocet.xls&ei=NLw2UMnbD8v3sgaukYGgDw&usg=AFQjCNFv3a-bu__u0US810Za2PixEu2XfA

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #47 kdy: Srpen 24, 2012, 01:47:39 dopoledne »
Která hospodářství mají povinnost vést Registr drůbeže v hospodářství (žlutá kniha) a posílat hlášení o stavu hejna a které chovy do této skupiny nespadají? Od 1. července 2009 se musejí zaregistrovat chovatelé vlastnící alespoň 500 ks kuřat v zástavu (výkrmu) nebo v odchovu. Dříve to bylo 1000 ks. Zde dochází ke snížení limitu. Povinnost registrace má chovatel vlastnící 100 kusů nosnic produkujících násadová vejce. Tato hranice může být některými většími chovateli čistokrevné drůbeže naplněna. Limit se vztahuje kromě kura domácího i na chov křepelek, holubů, krůt, husí, perliček a pernaté zvěře pro zazvěření honiteb (bažanti, divoké kachny). Povinnost registrace mají i líhně s kapacitou větší než 1000 ks vajec. Možností je opravdu hodně. Na dodržování těchto limitů dohlíží inspektoři při návštěvách drobnochovatelů.
Dalším limitem, kdy musí chovatel zaregistrovat svůj chov je distribuce vajec uváděných na trh do obchodních sítí. Tato povinnost teoreticky platí i v případě, že vlastníte jednu nosnici a expedujete vejce do výše uvedených sítí. Povinnost evidence se nevztahuje na maloprodej vajec svým příbuzným a sousedům

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #48 kdy: Srpen 24, 2012, 09:29:03 odpoledne »
S některými termíny bych si dovolil nesouhlasit - např. setí mrkve, kapusty, sázení brambor, sklizeň cibule a brambor, sklizeň česneku, některé věci jsou diskutabilní a nebo neúplné - např. salát se může vysévat opakovaně, stejně tak i ředkvičky.

bong

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #49 kdy: Srpen 30, 2012, 01:50:11 odpoledne »
Jaký je rozdíl mezi slámou a senem? Zvířata je stejně snědí.