Autor Téma: Otázky a odpovědi z farmaření  (Přečteno 29522 krát)

Badatel

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #50 kdy: Září 06, 2012, 11:19:31 dopoledne »
Když se mluví o traťich, tak se se mluví o jedné traťi za rok? Jak to je, když si oseju záhon v jednom roce až 3krát?

Co použit zbytky kávy jako půdu?

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #51 kdy: Září 07, 2012, 12:40:46 odpoledne »
Jaký je rozdíl mezi slámou a senem? Zvířata je stejně snědí.
Sláma je v podstatě čistá celuloza - minimum výživy. Seno obsahuje stejné látky jako tráva. Pokud ovšem necháte trávu zestárnout sklidíte něco s výživnou hodnotou slámy.

Kotva

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #52 kdy: Listopad 03, 2012, 04:25:21 odpoledne »

Darth

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #53 kdy: Listopad 20, 2012, 11:10:03 dopoledne »
Nevýhody pěstování monokultur:
-Jednostranné čerpání živin z půdy.
-Monokultura poskytuje lepší příležitosti pro hmyz a další živočichy, pro které je tato plodina potravou. 
-Jedna výška plodiny a stejný časový vývin, včetně jednotné sklizně.
-Jedna hloubka kořenů, čerpání živin v jedné úrovni.
-Mnohonásobně větší rozvoj chorob rostlin.
-Monokultura působí nudně, nepodnětně.
 
Přednosti smíšené kultury:
-Rostliny ve smíšené kultuře upravují půdu svými kořeny, nebo dokonce dodávají živiny a navzájem se podporují.
-Ve smíšené kultuře obtížně hledá hmyz rostliny vhodné pro potravu svého potomstva. Jsou to především druhy, které se orientují čichem, protože létají za šera a matou je různé vůně rostlin smíšené kultury.
-Na záhonu se smíšenou kulturou, se mohou uplatnit různé výškové kombinace rostlin, různé využití slunečních paprsků a naopak potřeb zastínění.
-Při respektování růstu kořenů do různé hloubky sousedících rostlin, si tyto navzájem nekonkurují, ale využívají živiny v různé úrovni.
-Pohled na smíšenou kulturu nabízí inspirace a zamyšlení nad pestrostí života v souladu s přírodou.
-Bio zelenina, tedy vlastní produkty, mohou mít pozitivní vliv na zdraví a dodávat více energie.

Golf

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #54 kdy: Listopad 20, 2012, 12:04:39 odpoledne »

DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #55 kdy: Listopad 20, 2012, 12:31:40 odpoledne »
Skleník pěkný.Bohužel nevíte,co může  slunce vylučovat za toxické látky z plastových lahví. A ty pneumatiky? Umíte si představit,co obsahují za "sajrajt". Dříve dělali skleníky ze skleněných lahví.
Prosím,vylučte navždy plasty z potravinového řetězce.

aduska

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #56 kdy: Prosinec 05, 2012, 07:42:53 odpoledne »
Kdo to vyzkouší?

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #57 kdy: Prosinec 18, 2012, 10:21:22 odpoledne »
Varianta starého dobrého krechtu.. Myslím, že by ten barel měl být hlouběji..

Glochu, Plenty, Miki, povězte nám něco o krechtech. Já si to jako kluk pamatuji jen jako díru v zemi, byl jsem moc malý na to, abych o tom něco užitečného pochopil a pamatoval si..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #58 kdy: Prosinec 18, 2012, 10:49:34 odpoledne »
Rodiče každý rok takto skladovali i melouny na vánoce-byly opravdu čerstvé,to si jako dítě pamatuji nejvíce.Jáma hluboká asi 60 cm,husté pletivo a sláma.Zasypané hlínou.

alwarez

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #59 kdy: Prosinec 18, 2012, 10:50:11 odpoledne »

Treti uroda nedozraje v Cesku je tam moc zima 3ti uroda dozraje pouze v severni Africe
a tady v polovine USA v Africe normalne u vas je kratke vegetacni obdobi stromy tady rostou asi 4x rychleji a pobliz rovniku az 10x rychlej


to co ma strom nad zemi tu korunu tu ma i pod zemi ve forme korenu

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #60 kdy: Leden 03, 2013, 10:09:52 dopoledne »
Kdo to vyzkouší?
...

Podle mých zkušeností by tohle možná fungovalo ovšem ... stačí jedna mrkev, která bude mít tendenci se zkazit a je v háji celá úroda v nádobě. Dle mne je lepší to skladovat v písku, aby jím byly jednotlivé mrkve od sebe oddělené. Ale to je asi pro menší skladování.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #61 kdy: Leden 03, 2013, 02:14:17 odpoledne »
Varianta starého dobrého krechtu.. Myslím, že by ten barel měl být hlouběji..
Glochu, Plenty, Miki, povězte nám něco o krechtech. Já si to jako kluk pamatuji jen jako díru v zemi, byl jsem moc malý na to, abych o tom něco užitečného pochopil a pamatoval si..
Pracně dolované a se sestrou obsáhle konzultované vzpomínky z dětství: babička měla to, čemu říkala hluboký krecht. V zemi vyzděná díra tvaru krychle, stěny a dno z pálených cihel natěsno bez malty, aby se do toho nemohli prokousat hlodavci, ale aby to "dejchalo". Vnitřní rozměr cca 80 cm (hrana krychle, soudě podle počtu cihel, viditelné dvě - tři spáry). Zateplený kovový poklop (plechem obité masivní dřevo, bylo to potvora dóst těžký - dnes by asi stačil polystyrén), horní okraj krechtové krychle cca 20 cm pod zemí. Do krechtu se dávaly keramické nádoby s pískem - jedna s mrkví, druhá s petrželí, třetí s celerem, čtvrtá s řepou, akorát se vešly ve dvou vrstvách tak, že zabraly dno. Na nich stály přepravky nebo staré košíky s cibulí, česnekem, kedlubny, ředkve a ještě něco, ale to už se nepamatuju. V prostoru nad spodním poklopem (opět obezděný ze všech stran natěsno cihlami) byla sláma, rukavice, motyčka, kus dřeva na kleknutí, nádoba na příp. odpad a pastička na myši (jednou jsem se chytla:)... Horní prostor byl v jednom směru o kus (cca 50 cm) větší, takže se na okraj spodního krechtu dal dobře položit poklop a aby se na okraj spodního krechtu dalo kleknout. Nahoře druhý zateplený kryt analogicky. Do horního krechtu se chodilo často (zkraje sloužil jako lednička, protože byl za severní stranou domu), do spodního krechtu se chodilo cca 1 x za 14 dní. Zelenina vydržela až do května, prý kvůli dokonalé tmě a izolaci od jarního tepla.
Brambory bydlely jinde, neb se s cibulí při skladování nesnášejí.
V létě se to celé otevíralo, aby se to provětralo a prohřálo, ale nesmělo do toho napršet, takže jen přes den a pod dozorem (např. babička na zahradě).
Izolace zvenčí (z boků) žádná, ochrana proti spodní vodě žádná, ale ta tam nikdy nebyla problém, protože to celé bylo prakticky v nejvyšším bodě zahrady, hned u stěny domu. A když se izoloval barák, neb vlhnul, říkala babča, že krecht je postavený taky bez izolace, proto se musí v létě vysoušet.
Uff, jdu se zotavit překládáním, tohle bylo fakt náročné... Ale díky, sama bych se do téhle rešerše asi nepustila, neb sestra je velmi ukecaná a stálo mě to hodinu skypového rozhovoru s jižní afrikou:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #62 kdy: Leden 03, 2013, 02:50:56 odpoledne »
Díky! To je na udělení vyznamenání Signum Laudis před nastoupenou jednotkou!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #63 kdy: Leden 03, 2013, 03:58:03 odpoledne »
Zdravím,
ten krecht jak mě učil tatínek : Bylo to v době kdy na zahradě byla jenom studna a bouda se teprve stavěla, po sklepu ani potuchy. Bydleli jsme tenkrát na sídlišti Dukla což bylo tak 6 km od zahrady. Takže byl potřeba krecht. Vykopala se jáma až na pod orniční vrstvu těch 40-50 cm, na dno se dala vátina
(to byl takový velmi jemný písek, který se používal na výrobu štuku, /název pro nejvrchnější jemnou vrstvu omítky/). Vesele se těžil v přilehlém lese tam ho byly vrstvy tak 5 m tlusté. Do vátiny se zakládala tzv. na šikmo, mrkev, petržel, pastiňák, celer ale taky i zimní kedlubny ty i s kořenovým balem a další kořenová zelenina. Kořeny se nesmí píchat do vrstvy písku ale musíme je lopatkou přihrnovat ze strany, zlámaly by se špičky kořenů a zeleninka by nám většinou shnila. Nať se buď uřízla v délce 5 cm od bulvy a nebo opatrně ukroutila, nesmí se poškodit tzv. srdéčko, třeba uříznutím nožem. Srdéčko je ten vrchol /střed/ v listech a stoncích.  Maminka tam dávala i řepu cukrovku, aby měla na  náplň do tzv. řepánků (excelentní buchty s náplní máku a nastrouhané řepy cukrovky. Ty se buď pekly na pekáči v troubě a nebo smažili jako koblihy a ty byly ještě lepší). Zakládá se tak, že se dá na šikmou první vrstvu písku zelenina, ze strany přihrnem další písek a tak dále, pokračuje se až je celé dno plné. Vršky kořenů musí čouhat z písku nesmí být zahrnuté. Potom se to vše přikreje balíky slámy, nejlepší byly ty ze strojního vazače. Ale ve stohu, kde byla foukaná sláma zvláště v těch starých, tu již krávy nechtěli moc žrát, byla zadarmo tak jsme chodil s igelitovýma pytlema a ty jsme cpali a používali místo balíků z vazače. Je dobře když sláma /první vrstvy/ je nad úrovní terénu stačí tak 10 cm. Tuto slámu pokryjeme asfaltovanou, voskovanou a nebo jinak impregnovanou plachtou, může být i igelit. Úroveň plachty musí být alespoň v rovině okolní půdy, nesmí tam být dolík, držela by se tam voda, lepší je vyvýšení o cca10 cm. Potom se to přikrylo další vrstvou balíků slámy a to se znova přikrylo plachtou a nebo i pouze hlínou. Na druhou vrstvu slámy si myslím, že ta hlína byla lepší nerozfoukal to vítr se sněhem. Zase když byla obleva tak voda ze sněhu tu slámu promočila a moc to neizolovalo.  Plachta se musela kolíkovat proti větru.
Na brambory se nedával žádný písek /vátina/ brambory se nasypaly přímo do jámy a zakryly slámou. Na brambory musela být jáma hlubší 50-60 cm. Nezámrzná hloubka je v našich končinách uváděná s jistotou tak těch 60-80 cm pod povrchem půdy v zimě. Proto se krechty kryjí slámou aby se nemuselo kopat tak hluboko. Sláma má podstatně lepší izolační schopnost než půda.
Protože brambory již při teplotě nad nulou /uvádí se, že již stačí i 3-4 st. C./ sládnou, rozkládajícím se škrobem na cukry jednoduché, tak se přikrytí nesmí odbýt a měla by vrstva být asi o 1/2 větší, než u kořenové zeleniny.
Kořenová:
-jáma 50-60 cm hloubka,
-rozměry obdélníku /půdorys/ musí se shodovat s násobky rozměrů balíku slámy.
-pisek vrstva tak 15-20 cm       
-dvě vrstvy balíků slámy, balík má podle nastavení vazače
tlouštku od 30 do 40 cm.
-plachta a případně hlína.
Bramborová : 
-Jáma 60 cm,
-jáma rozměry násobkem rozměrů balíků slámy
-Brambory pod okraj tak těch 10-20 cm, může být v prostředku vyvýšení - hrůbek
který nesmí být výše než je okraj jámy
-Dvě vrstvy balíků slámy, plachta a hlína.
Tady je nutné podotknout, že každý krecht musí být pokrytý vrchní vrstvou slámy a hlíny do stran od jámy minimálně tak jak je hluboký tzn, těch 50-60 cm, spodní vrstva je pouze tak široká a dlouhá jako je jáma. No a to je tak vše co si pamatuji, dokud nebyla bouda a sklep na zahradě tak se stavěly krechty.
Miki. 

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #64 kdy: Leden 03, 2013, 04:25:23 odpoledne »
Je to bráno tak, že 1. trať je letos pohnojena hnojem, druhá byla loni a třetí by měla být zase na podzim pohnojena a tím se stane tratí první. Takž se to odvíjí od hnojení statkovými hnojivy. Z Ottova naučného slovníku:
Trať 1. zemědělství termín označující vztah rostlin k jejich požadavku na hnojení. Používá se v souvislosti s osevními postupy. Plodiny první tratě se hnojí přímo (hnojem, popř. jinými organickými hnojivy), plodiny druhé tratě přímé hnojení nesnášejí; vyžadují zařazení dalším rokem po hnojení (např. ozimá pšenice, jarní ječmen). Plodiny dalších tratí jsou méně náročné na obsah živin v půdě (např. žito, oves);

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #65 kdy: Leden 03, 2013, 04:36:28 odpoledne »
Pokud se krechtů týká - vše bylo řečeno - fakt vyčerpávající způsob. Je vidět, že si lidé ještě ledacos pamatují. Oba přispěvatelé by zasloužili jedníčku s hvězdičkou  :D

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #66 kdy: Leden 04, 2013, 01:18:19 odpoledne »
Vše řečeno nebylo, neboť jsme tímto tématem nastartovali moji sestru, která má razanci i řiditelnost laviny. A já jí ještě nerozvážně přeposlala Mikiho tezi...
Z tím způsobené smršti vybírám jen věci podstatné:
1. Babiččin krecht typu protiatomového krytu byl dán tím, že babička jako dítě zažila vymrznutí krechtu - po tání většího množství sněhu uhodily tuhé mrazy a "mělký" krecht to neustál.
2. Babička bydlela na kraji městysu a její bojůvky s hlodavci byly never ending story. Náš pes lovil potkany skoro profesionálně a mělký krecht by jim neodolal.
3. Hluboký krecht slouží k uskladnění do doby, než bude bezpečně nová úroda. Chráněný stínem domu přežíval jeho obsah do konce května. V této době už hmyz řádí jak černá ruka...

Naše babička byla širokým okolím podezírána, že je čarodějka. Do krechtu dávala různé bylinky, které jeho obsah chránily i proti hmyzu a předčasnému klíčení. Pach toho svinstva proti hmyzu si pamatuju i já, ale co to bylo, to ani sestra neví (nemoh to bejt vratič??? - budu v létě čenichat, třeba na to narazím). Písek k nakládání přepékala a míchala s vrbovými pilinami a popelem atd.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #67 kdy: Leden 04, 2013, 01:26:03 odpoledne »
Ormien,máme asi podobné babičky.Moje nebyla podezírána jako čarodějnice ale jako léčitelka,ke které chodili nemocní,když neuspěli u lékaře.Bohužel zemřela dříve,než mě něčemu naučila(žila bohužel daleko.na Ukrajině) ale i když jsem ji viděla 2x v životě (a to jsem nakukovala zpoza závěsu),řekla mi,že mám schopnosti po ní.
Je fakt,že v diagnostice jsem dobrá ale člověk k léčitelství potřebuje učitele. A to bohužel babička už nezvládla.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #68 kdy: Leden 04, 2013, 02:31:29 odpoledne »
Existuje květina - ukrajinsky "červona ruta" jednak je o tom písnička jednak by mělo léčit skoro vše. Nevíš o ní něco?

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #69 kdy: Leden 04, 2013, 06:25:58 odpoledne »
Zdravím,
To že si nazvala můj elaborát vzpomínek .....přeposlala jsem ji Mikiho tezi... Mě připomíná slovosled z komunistické politiky....soudruzi zde máte novou tezi naší politické práce...FUJ to se mě nikdy nelíbilo. ;) ;) Prosím neber to tragicky. :D :D

A ta rostlinka je opravdu Vratič obecný ten já používám do kuřáku na moje divoké včelky, mám jedny a ty jsou jako vosy, výměna matky (královny), a další opatření, nic nepomáhá tak nevím někdy ta příroda člobrďovi dává na pr***. Budu to muset vykoumat, dokonce jsem vyloučil ten týden jakékoliv mýdlo a další pucmitly, vykoupal jsem se (spíše vymáčel, vypařil) v čisté vodě, nekouřil celý den, počkal až bude snůška a létavky mimo úlu. Jakmile jsem otevřel úl tak zvedly zadky zhluboka zabzučely a měl jsem jich hned 5 kousků na ruce. No šel jsem od nich a měl jsem jich ke 30ti.  Rok 2011 se to u nich objevilo a tak jsem zvědav letos dám jim ještě šanci, jinak síra a letlampa. Pokud použiji do kuřáku vratič (sušené květní úbory, jsou to takové žluté kuličky /v okolíku ?/) tak jsou podstatně klidnější, i když píchaj stejně moc.
... Tak ono to funguje i jinak podívejme se.....  krecht, včelky......ZAPAMATOVAT.
Ale ta lavina tvé sestry je někdy prospěšná, jen ji nech řádit, ale je potřeba to řádění hodit na papír a sem. Uděláš to.... Tedy tvoje sestra ? ?
Miki

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #70 kdy: Leden 04, 2013, 07:06:03 odpoledne »
Pojem "teze" používaný komunisty se mě moc nedotkl, já v tom cítím "thesis" jako vědecká práce. Ale nemám problém to přestat používat, jestli to vzbuzuje nepříjemné asociace:) Jakékoliv připomínky beru jako projev důvěry:)...

Já nevím, jestli to byl vratič, ale co do vlastností a účinku se mi do toho schématu tak nejspíš hodí. Čmuch si nepamatuju, musím to v létě všechno zase očichat. Chce to vyzkoušet. Podobně by mohl fungovat i muškát, ale ten odpuzuje i mě, nejen hmyz... A mít mrkev načuchlou muškátem bych fakt nechtěla.

Nezkoušel jsi na oblbnutí včel mateřídoušku? Nebo třezalku? Šalvěj? No vidíš, a jsme zase od krechtu úplně někde v háji... Co takhle založit "volně diskusní" vlákno, moderátoři??? A použitelné myšlenky přesouvat do patřičných chlívečků?

Monology mé sestry jsou jen pro silné povahy, protože je chronický stěžovatel. Naštěstí to nesepisuje, číst bych to asi nedokázala a vy byste mě za to asi ukamenovali. Udržet ji u tématu je velmi vyčerpávající a vybavují se jí zásadně jen nepoužitelné pitomosti. Např. jak děda jednou opil kozu...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #71 kdy: Leden 05, 2013, 12:33:49 dopoledne »
Existuje květina - ukrajinsky "červona ruta" jednak je o tom písnička jednak by mělo léčit skoro vše. Nevíš o ní něco?
Tak jsem hledal co to ty Ukrajinky vlastně používají - a ono je to původem z Ameriky - Червона рута - Монарда česky Zavinutka podvojná - americká meduňka - Monarda didyma
  A podle info na netu to léší skoro všechno a ještě z toho je čaj.
http://kvetiny.atlasrostlin.cz/zavinutka-podvojna
Tak teď ješte sehnat semínka. Nemáte ještě někdo na ukrajině příbuzné? :)


Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #72 kdy: Leden 05, 2013, 02:11:52 dopoledne »
Zdravím,
Ormien : To jsem zapoměl napsat... táta taky ten písek přepékal v takovém širokém lavoru myslím, že to byla lorna, lodna ? ? (takovej velkej pekáč na maso u řezníků).
Dal ho na cihly a pod ním zatopil. Písek byl žhavej když ho sypal do jámy a suchej.... šel od toho a druhej den ho pokropil vodou z konve a potom se dávala zelenina.
Teprve teď když jsem si přečetl tvůj příspěvek tak mě trklo, že jsem se ho tenkrát ptal proč ten písek včera vysoušel, když ho dneska zalejvá konví. Táta se smál až se hory třásly, vysvětlil mě, že ho tím vysterilizoval aby tam nebyly plísně a breberky.
No to pouze na upřesnění, jak ti lidé to měli dříve zmáknutý.
Miki   

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #73 kdy: Leden 05, 2013, 12:40:22 odpoledne »
Tak jsem hledal co to ty Ukrajinky vlastně používají - a ono je to původem z Ameriky - Червона рута - Монарда česky Zavinutka podvojná - americká meduňka - Monarda didyma
  A podle info na netu to léší skoro všechno a ještě z toho je čaj.
http://kvetiny.atlasrostlin.cz/zavinutka-podvojna
Tak teď ješte sehnat semínka. Nemáte ještě někdo na ukrajině příbuzné? :)
Viz
http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/vyhledavani/?order_by=shoda&k[]=1&dotaz=zavinutka&x=4&y=9
je tam dokonce výběr, termín dodání duben 2013. Píšu si to do seznamu, co od nich chci. Mají mj. i voňavé muškáty, které chci vyzkoušet z hlediska jejich repelentních účinků, a vytrvalou bazalku. Pro jistotu jsem ještě napsala kamarádce do Běloruska...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #74 kdy: Leden 05, 2013, 09:20:48 odpoledne »
Díky za info - já už od nich něco bral a přišlo to v pohodě, tak si taky objednám. Slyšelas tu písničku? je to taková docela chytlavá "odrhovačka"

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #75 kdy: Leden 06, 2013, 09:17:46 dopoledne »
Neslyšela - ale nechám si ji od Aničky zazpívat, až se vrátí. Nebo ji mohu poprosit, aby mi ji někde vygooglila, dneska už je na tom internetu asi skoro všechno:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #76 kdy: Leden 07, 2013, 12:09:20 odpoledne »

Toooom

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #77 kdy: Únor 02, 2013, 11:58:20 odpoledne »
Zdravím.
Tak to si piš. Ty vlasy jsou spolehlivé zvláště na divočáky. Ale taková srnka a nebo jelen to ucítí také a zdaleka se vyhnou. Má to jednu nevýhodu, na venku se ten člověčí pach  brzy vytratí. Kamarád myslivec tvrdil, že to je jisté tak 14 dní. Musí se zárověň počítat s tím, že po umytí šampónem a nebo zásahu kadeřnice (barvení vlasů, různé vodičky a další fujtajbloviny) to nefunguje. Nejlepší jsou čerstvě ustřižené a nemyté vlasy, ideální zdroj je dojít si do kadeřnictví. Pozor pouze do pánského odd. Ze ženského odd. jsou vlasy tak zničené, že to nefunguje. Dávají se do igelitového sáčku, který se přiváže k nějakému klacku vraženému do půdy a nebo přímo na kmen stromu na zahradě. Do sáčku prostřihnout otvory stačí ustřihnout oba rohy. Množství.... tak chumáč jako pěst...
Ale třeba propocené triko, stačí pověsit taky na strom a je to stejné. Prostě musíš přenést tělesný pach na nějakou látku a tu zavěsit ve výšce cca 50 cm-1m.
Miki

lepší než igelit je stará ponožka, punčocha nebo kus hadru...

Offline Scully

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 69
  • žít a nechat žít
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #78 kdy: Únor 07, 2013, 02:47:32 odpoledne »
Teda ta sterilizace písku mě vůbec nenapadla! A to peču písek z akvárka, když se mi tam rozmnoží šneci. Funguje to stoprocentně. Ale pro uskladnění mrkve bych si na to fakt ani nevzdechla. Díky ;)
Scully :-)

Offline Scully

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 69
  • žít a nechat žít
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #79 kdy: Únor 07, 2013, 02:54:25 odpoledne »
A teď z trošku jiného soudku. Máte někdo recept na ochranu hrušní proti rzi? Bydlím u lesa, což je možná první problém, ale v lese divoce rostoucí hrušně napadeny nejsou. Ve vsi samozřejmě sousedi mají túje a jalovce a o vykácení ani ochraně nechtějí ani slyšet. Likvidují je až když jsou napadeny natolik, že odcházejí - zhnědnou, uschnou. Všechny hrušně, co ve vsi byly, i staré vzrostlé, i nově vysazené jsou napadeny. Postupně úplně uschnou, takže se průběžně kácí. Taky mám na pozemku 2 staré stromy. Chci je ještě teď zlikvidovat. Na podzim jsem vysadila novou hrušeň, PRÝ rezistentní, tak uvidíme, ale preventivně ji chci nějak ochránit, ale nevím čím... Poradí někdo?
Scully :-)

štika

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #80 kdy: Únor 07, 2013, 02:55:51 odpoledne »
Scully,já jsem tak přišla o dvě hrušně díky sousedovic tůjím.
Naštěstí na chalupě,kam se budu stěhovat žádné tůje nepěstují(Valašsko).

Offline Scully

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 69
  • žít a nechat žít
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #81 kdy: Únor 07, 2013, 02:58:32 odpoledne »
No, to je přesně ono. Je to smutný, že dávají přednost nehezkýmu pohřebnímu monstru před užitečným ovocným stromem. :-(
Scully :-)

Offline Scully

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 69
  • žít a nechat žít
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #82 kdy: Únor 07, 2013, 03:02:23 odpoledne »
S některými termíny bych si dovolil nesouhlasit - např. setí mrkve, kapusty, sázení brambor, sklizeň cibule a brambor, sklizeň česneku, některé věci jsou diskutabilní a nebo neúplné - např. salát se může vysévat opakovaně, stejně tak i ředkvičky.



Salát i ředkvičky jsou tzv. rostliny krátkého dne. Proto se vysévají brzy na jaře, nebo pozdě v létě. Jinak ti vybíhají rovnou do květu.
Scully :-)

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 901
  • člověk
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #83 kdy: Únor 07, 2013, 03:04:05 odpoledne »
Dle mých zkušeností i naše hrušky pošly od sousedových tůjí (a vůbec ostruvku jehličnanů) a něž jsme zjistili, co je za tím, odešly i dva další nasazené stromky. Takže jsme teď bez hrušek. (staré stromy, co byly na zahradě snad 60 let se držely dlouho ale bohužel netuším, co to byla za odruda).

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #84 kdy: Únor 07, 2013, 03:19:58 odpoledne »
Scully,já jsem tak přišla o dvě hrušně díky sousedovic tůjím.
Naštěstí na chalupě,kam se budu stěhovat žádné tůje nepěstují(Valašsko).
Pozor - původním hostitelem není tůje, ale některé druhy jalovců. Dodnes se v literatuře uvádí, že tůje hostitelem není. Bohužel, dnes už je. Rozšíření rzí v poslední době způsobilo odsíření elektráren a ústup od topení uhlím. Houbové choroby obecně nesnáží SO2.
" Proti rzím zabírají fungicidy. Nejvhodnější jsou takové přípravky, které zároveň působí i proti strupovitosti hrušní. "
http://www.ireceptar.cz/zahrada/co-se-deje-s-hrusnemi/
http://www.agromanual.cz/cz/atlas/choroby/choroba/rez-hrusnova.html

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #85 kdy: Únor 07, 2013, 03:30:00 odpoledne »
S některými termíny bych si dovolil nesouhlasit - např. setí mrkve, kapusty, sázení brambor, sklizeň cibule a brambor, sklizeň česneku, některé věci jsou diskutabilní a nebo neúplné - např. salát se může vysévat opakovaně, stejně tak i ředkvičky.



Salát i ředkvičky jsou tzv. rostliny krátkého dne. Proto se vysévají brzy na jaře, nebo pozdě v létě. Jinak ti vybíhají rovnou do květu.
U těch ředkviček je to až nepříjemné - opozdíš se o 10 dní a už jdou rovnou do květu - salát má naštěstí odrůdy které snesou i dlouhý den.

štika

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #86 kdy: Únor 07, 2013, 03:38:24 odpoledne »
S některými termíny bych si dovolil nesouhlasit - např. setí mrkve, kapusty, sázení brambor, sklizeň cibule a brambor, sklizeň česneku, některé věci jsou diskutabilní a nebo neúplné - např. salát se může vysévat opakovaně, stejně tak i ředkvičky.



Salát i ředkvičky jsou tzv. rostliny krátkého dne. Proto se vysévají brzy na jaře, nebo pozdě v létě. Jinak ti vybíhají rovnou do květu.
U těch ředkviček je to až nepříjemné - opozdíš se o 10 dní a už jdou rovnou do květu - salát má naštěstí odrůdy které snesou i dlouhý den.
Na to je právě lunární kalendář.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #87 kdy: Únor 07, 2013, 03:58:54 odpoledne »
Salát i ředkvičky jsou tzv. rostliny krátkého dne. Proto se vysévají brzy na jaře, nebo pozdě v létě. Jinak ti vybíhají rovnou do květu.
U těch ředkviček je to až nepříjemné - opozdíš se o 10 dní a už jdou rovnou do květu - salát má naštěstí odrůdy které snesou i dlouhý den.
Myslím, že už i ředkvičky dokopali k toleranci a vypěstovali odrůdy, které lze sázet celý rok. Tuto zkušenost mám např. s odrůdou Lucia (FloraSelf č. 6175, Ředkvička Raphanus sativus), číslo se týká balení s výsevnými pásky. Prodává se v Hornbachu a na rozdíl od řady jiných semen odtud tyhle fakt fungujou:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Scully

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 69
  • žít a nechat žít
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #88 kdy: Únor 07, 2013, 05:11:22 odpoledne »
jj, to je přesně ono. Všude se tvrdí, že thúje není hostitel, ale evidentně už je. nechtěla jsem to řešit chemií, ale budu muset. Ideální by bylo tu chemii prvotně použít na ty thúje, ale těžko půjdu k sousedům s postřikem...
Scully :-)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #89 kdy: Únor 07, 2013, 05:20:50 odpoledne »
Tam by to byl probláém - ma tůjich je pod kůrou. Na hrušni je to jen na listech - takže na podzim opadají, spálí se a když nic nepřiletí je pokoj. Jehličnany to mají zažrané v sobě.

štika

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #90 kdy: Únor 07, 2013, 05:25:51 odpoledne »
Není pravda.Pár let,než hrušně úplně zkolabovaly,tak bylo 5 let po sobě:
Krásně kvetly,nasadily plody a ty zrezavěly a opadaly a potom zrezavělo i listí.
Nebylo to jen na listech.A po pár letech to ty stromy vzdaly a uschly.
Mě to nikdo nevymluví,že za to nemůžou tůje.Můžou a nemám je ráda.

Offline Scully

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 69
  • žít a nechat žít
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #91 kdy: Únor 07, 2013, 05:39:44 odpoledne »
Přesně tak. Taky je nemám ráda. Jsou to takoví "vetřelci" A nemají to jen pod kůrou, je to na nich vidět - nejlíp snad takový slizovitý chuchvalce, zrezlý jehličí. Jak říkám, nejlíp by bylo zlikvidovat nabo aspoň ošetřit prvohostitele.
Scully :-)

Offline Scully

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 69
  • žít a nechat žít
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #92 kdy: Únor 07, 2013, 05:44:13 odpoledne »
Hm, budu muset vyzkoušet. S osivem vůbec mám v poslední době docela problém. Naposledy mě dožrala mrkev. Koupila jsem MRKEV. Po sklizni se ukázalo, že 1/3 byla opravdu mrkev a zbytek byla směsice několika druhů karotky a krmné mrkve. Jo, bylo to osivo Nohel Garden. Takže příště jedině osvědčenou Osevu. I když jsem něco zaslechla, že prej končí....
Scully :-)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #93 kdy: Únor 07, 2013, 06:28:14 odpoledne »
To co je vidět už jsou v podstatě plodnice - podhoubí žije pod kůrou a pak to vyleze na povrch jen aby to rozprášilo spory.To, že ty hrušně uschly bylo dáno tím, že jak začaly listy asimilovat ta houba sežere všechno co vyprodukují a pro strom nic nezbude. Když je to pár let po sobě, tak je po hrušni.
V těch odkazech je to popsáno poměrně podrobně - včetně ochrany.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #94 kdy: Únor 07, 2013, 07:28:40 odpoledne »
Zdravím,
Nejlepší ochrana hrušní  :o : Do moči lidské, zvířecí dodat ještě trochu dusičnanu amoného (hnojivo) a tu tůji zalít. Někdy stačí aby se na ni vyčůral pes. Do roka a do dne.
Vím to protože se u nás v ulici dva skoro sousedi nemají rádi proto, že jednomu schly hrušně (rez hrušňová) a druhej pěstoval tůje a jednoho jalovce. Došlo to k soudu, který se nedobral podstaty kdo za co může a tak jeden z těch sousedů vzal střičku a milé tůje pokropil samozřejmě v noci (po létech jsme se to dozvěděli na jedné zábavě) . No a bylo po hrušních i tůjích.
To je prosím konstatování kam to až může dojít to NENÍ NÁVOD.
Miki.

štika

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #95 kdy: Únor 07, 2013, 07:43:17 odpoledne »
Zdravím,
. No a bylo po hrušních i tůjích.

Miki,opět jsem se zasmála.Ale hrušně jsou už skácené.

Offline Scully

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 69
  • žít a nechat žít
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #96 kdy: Únor 07, 2013, 07:50:07 odpoledne »
 ;D ;D ;D taky řešení. Ale já jinak se sousedkama vycházím v poho. A ohlídaj mi chalupu když jsem v práci. Nejspíš se nakonec uchýlím k nějaký tý chémii.  :(
Scully :-)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #97 kdy: Únor 07, 2013, 10:51:15 odpoledne »
;D ;D ;D taky řešení. Ale já jinak se sousedkama vycházím v poho. A ohlídaj mi chalupu když jsem v práci. Nejspíš se nakonec uchýlím k nějaký tý chémii.  :(
Scully, nejni třeba chémie - hrnec s vařící vodou to zvládne taky a beze stop:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Karolik

  • Host
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #98 kdy: Březen 12, 2013, 06:28:59 odpoledne »
Roubování:


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Otázky a odpovědi z farmaření
« Odpověď #99 kdy: Březen 20, 2013, 08:39:43 dopoledne »
Zabere to nekolik let nez se podari udelat takovy husty porost a tak pekne z Netresku skalnich. Mozna to zkusim. ;)