Autor Téma: Metoda FIFO  (Přečteno 4617 krát)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Metoda FIFO
« kdy: Červen 06, 2012, 10:43:59 odpoledne »
příspěvek přesunut z http://preppers.cz/forum/index.php?topic=68.0 upr. Porek

FIFO je anglická zkratka First In, First Out, což se do češtiny zpravidla překládá jako První dovnitř, první ven. V praxi se s touto metodou nejčastěji setkáváme v účetnictví, a to při účtování o skladových zásobách. My, preppeři a survivalisté tuto metodu užíváme při rotaci zásob potravin a dalších užitečných věcí, které je zapotřebí pravidelně otáčet, aby se nezkazily. Tedy, nakupujeme konzervy, mouku, cukr a další potraviny. To, co jsme právě přinesli z obchodu,  dáme úplně dozadu a do kuchyně odneseme tu nejstarší konzervu, kterou ve skladu máme.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Metoda FIFO II
« Odpověď #1 kdy: Červen 06, 2012, 10:51:27 odpoledne »
Já si dovedu představit metodu FIFO v komunitě tak, že se lidé sdruží do družstva, koupí si ve větším městě obchod, do kterého budou dodávat zeleninu, ovoce a pečivo, nejspíše i mléčné výrobky. A jako bonus tam budou rotovat konzervy a další potraviny, které se hodí po PA, ale které nebudou chtít konzumovat denně.

Tedy, cca 1/2 roku před koncem trvanlivosti to prostě dají do krámu a přivezou si čerstvé. Představa, že budu už dnes v očekávání PA jíst rybičky a luncheon-meanty jen proto, aby se nezkazily mne totiž dost děsí. V USA jsou prý lidé, kteří takto žijí už od studené války!

Na druhou stranu, z evidence nákupních cen jsme se ženou zjistili, že nejlepší ochrana peněz před inflací jsou zásoby trvanlivých potravin. Kam se na to hrabe nějaká banka!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Metoda FIFO
« Odpověď #2 kdy: Červen 06, 2012, 10:58:12 odpoledne »
Jak sleduji diskusi, tak mne napadají dva základní přístupy pro uchovávání potravin - aneb co do sklepa na dobu po Velkém průšvihu..

1) FIFO - tedy pravidelná rotace běžně konzumovaných potravin
2) Strategické zásoby

Domnívám se, že optimálního výsledku, tedy zajištění přežití rodiny, dosáhnu jen kombinací obou metod.

Metoda FIFO je vhodná hlavně pro zásoby na první dvě vegetační sezóny, kdy bude venku nebezpečno. Většina potravin je schopna skladování po takto dlouhou dobu. Na období těsně po PA budeme buď někde zalezlí a snažit se na sebe příliš neupozorňovat. Tedy, budeme mít poměrně malý výdej energie, pak by nám zásoby mohly vydržet i déle, nebo naopak budeme, jako rodina zaměstnáni zajištěním holého přežití, hlídkováním, bojem, budováním obraných opatření. Toto období má dle mého názoru společného jmenovatele. Je tedy důležitá jednoduchá příprava potravin s minimální energetickou náročností. To splňují všelijaké instantní potraviny, konzervy, a to i domácí výroby, dehydratované výrobky. Potřebu horké vody na jejich přípravu bych nezavrhoval, spíše bych se ji snažil zajistit. Každý by měl mít zajištěn příjem alespoň 2-3 litů tekutin denně. Když už ji budeme muset nejlépe převářet, tak ji budeme mít horkou. Tedy, polévky, kaše, energetické drinky, hlavně v zimě se to hodí.

Strategické zásoby budou důležité hlavně na další období, kdy už budeme mít relativní volnost pohybu a možnost si nějaké potraviny i vypěstovat nebo nalézt. Pak nebude problémem ani dostatek energie, třeba na pečení chleba z uskladněného žita, pšenice, nebo na dlouhodobé vaření luštěnin.

Takže na období FIFO PA sušenky, suchary, müsli, vločky, mouka, olej, konzervy, na období PA Strategických zásob původní suroviny, tedy, zrno, žita, ovsa, pšenice, pohanky, čočky, bobů, fazolí a třeba sůl, vitamíny v krystalické formě, cukr, snad i nějaké to koření a další věci, které jsou dnes laciné a pak budou obtížně k mání nebo i nedostupné.

Takže, shrnuto: s trvanlivostí zásob na první dvě sezóny si hlavu příliš nelámat, jen je uskladnit tak, abychom omezili zbytečné ztráty. Pravidelná rotace. Strategické zásoby důkladně uskladnit a počítat s jejich dlouhodobou trvanlivostí, zde rotace bude také, ale ne tak častá. Pokud zrní vydrží 15 let a dá se koupit levně, tak rotaci můžeme řešit zkrmováním hospodářskými zvířaty, nebo začít naturáliemi sponzorovat ZOO.

Budeme tedy potřebovat i zdroj tepla na vaření, převáření vody a topení s minimální produkcí dýmu. Shodnuli jsme se se ženou na tom, že nejlepší volbou bude pár lihových vařičů, zásoba lihu a uskladněný destilační přístroj. Na skladování zásob použít i nádoby využitelné v budoucnu i na kvašení budoucího destilátu. Tohle by podle našeho názoru také ve sklepě chybět nemělo.

Když to bude možné, tak i v první fázi přežívání, pokud budeme někde zalezlí, hlavně v zimě, můžeme z dlouhé chvíle ručně mlít mouku a v noci, kdy bude možno zatopit, si upéci placky nebo chléb a tím ušetřit předzpracované polotovary. Vytopíme si úkryt a připravíme potraviny na další den, kdy budeme muset být potichu, hlídat a nedávat o sobě vědět. Napadlo mne použití různých forem rotopedů a pedálů na udržování fyzické kondice dolních partií těla = výroba elektřiny pro potřebné spotřebiče, ventilace, čerpání vody a různé kliky, ruční mlýnek na horní partie těla = mouka, vločky, krupička a další  .

Takže do sklepa i nějaké prostředky na mechanickou výrobu elektřiny. Napadá mne, že by se tímto způsobem mohla u dětí odstranit závislost na počítačových hrách a televizi. 

Pár slepic, králíků možná že i koza a ovce by se daly udržet na živou metodou Archy Noemovy (zrní, granule) na jimi produkovaném hnoji pěstovat žampióny, hlívu ústřičnou, udržet v kondici základní sadbu, třeba i za cenu hydroponie a přisvětlování. Znamenalo by to racionálně vybít stádo až na plemenné kusy a ty udržet na živu za každou cenu. Také, proč nemít v úkrytu i pár slepic a kohouta, a zakonzervovanou líheň, když zrní vydrží tak dlouho a je levné. Moc snášet nebudou, protože nebudou mít mnoho vápníku a broučky a žížaly, ale přežijí a to je důležité. V kompostu na žampiony či hlívu ústřičnou by ale možná pár žížal klidně být mohlo. Stačilo by na "vyčerpaný" kompost pustit slepice a to by byl fofr!

P.S.: Má už někdo vymyšlený PA chlívek, žampioňárnu a kompostárnu?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Jak ušetřit při nákupu zásob
« Odpověď #3 kdy: Červen 06, 2012, 11:45:40 odpoledne »
Přemýšlel jsem, zatím jen hypoteticky, jak ušetřit při nákupu zásob.
Jsem OSVČ, revizní technik. Mí zákazníci jsou firmy, které jsou plátci DPH. Nemají problém mi platit za mou práci včetně DPH. Mohu se buď stát plátcem DPH sám, nebo si založit společnost s.r.o., která bude plátcem DPH, ve které se zaměstnám jako revizní technik.

Takže budu mít každý měsíc o cca 8-10.000 větší příjem než mám nyní.

Nákupy PA zásob budu realizovat v Makru a u dalších velkoobchodů. Budu nakupovat obalový materiál, pronajmu sklep své firmě (tedy, vytáhnu z firmy další prašule, které budou daněny jen daní z příjmů a žádné odvody sociální&zdravotní z nich platit nebudu. Takže DPH dostanu od "zaměstnavatelů" a většinu ho vložím do zásob, které si budu evidovat na skladě. Něco odvedu FÚ, samozřejmě, ale budu hodně nakupovat na sklad, přinejmenším dva roky..

Až v momentě, kdy zásoby rozbalím ke konzumaci a odnesu je do spíže, vystavím daňový doklad a budu povinen odvést DPH. Zásoby uskladněné v tajných skladech budu evidovat také. Za tyto sklady žádný nájem platit nebudu a případné kontrole zásoby přivezu ukázat. Bude to nepříjemné a pracné, ale kontroly přichází nanejvýše 1x za tři-čtyři roky a většinou se spokojí s dobře vedenými papíry. Není důvod, abych pracovníkům FÚ ukazoval bunkr - sklad, o kterém neví ani sousedi.

Pravda, jsem účetní, ale když se účetnictví naučil já, elektrikář, tak to zvládne každý normálně uvažující prepper & survivalista. Na skladě může být i barel s benzínem či naftou, elektrocentrála, nářadí, náhradní díly. Prostě cokoliv, co koupím a uložím. To, že to občas odkonzervuji protočím a zase uložím do skladu není na závadu. Stále to bude zboží určené k prodeji a kdykoliv to mohu skutečně prodat. A také budu prodávat nebo alespoň vyměňovat. Pokud něco budu užívat denně, tak si to koupím jako fyzická osoba a nepotáhnu to přes účetnictví obchodní firmy.

Pokud se mi přeci jen nějaké zboží zkazí, tak ho odepíšu v ceně bez DPH, ztratím méně, o celých 20%

Pokud dojde na PA, tak už nebude mít kdo nějaké DPH vybírat. Já budu mít zásoby pořízené o 20% levněji, tedy, budu moci nakoupit o 25% více zásob než nyní. A ještě budu mít dobrý pocit z toho, že jsem nezaplatil daně, které jsem zaplatit nemusel. A NEPORUŠIL JSEM PŘI TOM ŽÁDNÝ ZÁKON TÉTO ZEMĚ. Jen mne to bude stát trochu papírování.

Navíc, budete zboží evidovat a spotřebovávat (a tedy sobě prodávat) metodou FIFO (First In - First Out) Takže si budete odečítat DPH při nákupu, které bude vždy vyšší než DPH při prodeji starších zásob, minimálně díky inflaci a postupnému zvyšování DPH. Samozřejmě, přihodíte si na prodejní cenu pár procent přiměřeného zisku, tak, aby vaše s.r.o. nebylo ve ztrátě, neboť si budete platit nějakou odměnu za práci pro svou společnost (do 2.499,- Kč měsíčně, aby jste nemuseli odvádět sociální a zdravotní pojištění), bude to stačit, neboť tím ztratíte pár hodin týdně. Také si budete moci proplatit cesťák za jízdu soukromým autem do velkoobchodu. Z toho nebudete také platit žádné odvody, jen silniční daň. 25,- Kč denně nebo roční sazbu, podle toho, co pro vás bude výhodnější. Pokud už podnikáte, tak jen rozšíříte činnost, ale nejlépe bude mít extra s.r.o. Základní kapitál budete mít uložený ve skladu, takže, žádný problém..

Ve vyšším levelu, tedy, ve fungující komunitě to půjde propojit s obchodem, který si komunita zřídí ve městě za účelem prodeje zemědělských přebytků. Tak by se daly rotovat zásoby kazících se výrobků aniž by je člověk musel konzumovat ve zvýšené míře sám, a nákupy čerstvého zboží na sklad by se realizovaly hromadně, tedy, levněji. Nikde není řečeno, že by se evidence zásob na skladě nemohla provádět v rámci komunity společně. Někdo bude raději sedět za počítačem a sledovat obrátku zásob a druhý se bude raději rýpat v hlíně nebo opravovat traktor či auto.

Navrhuji všem, kdo budou chtít, že jim na těchto stránkách nebo někde jinde poradím, jak postupovat, jak účtovat a vůbec co dělat aby mohli tento model pořizování zvolit. A také pak můžeme obchodovat i mezi sebou. Věřte mi, vůbec to není nic složitého, dokonce ani žádný počítač na to nebudete potřebovat, pokud nebudete chtít. Jde to i v sešitě nebo případně v excellu, popřípadě se podívám po nějakém jednoduchém freewarovém prográmku na vedení účetnictví.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Karolik

  • Host
Re:Metoda FIFO
« Odpověď #4 kdy: Květen 10, 2013, 07:32:24 dopoledne »
Skladuji jinak. Nákresy a postup najdeš http://www.wikihow.com/Build-a-Rotating-Canned-Food-Shelf . Na těch stránkách najdeš i jiné návody. Až si to postavíš, tak sem dej pár fotek. ;)