Autor Téma: Uskladnění ovoce  (Přečteno 1405 krát)

Gepard

  • Host
Uskladnění ovoce
« kdy: Duben 27, 2013, 05:37:34 odpoledne »
Máte postup na uskladnění ovoce?

sofie

  • Host
Re:Uskladnění ovoce
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 01, 2013, 08:14:28 odpoledne »

úryvek z
Zima se zeptá od Eva Šafářová


K uskladnění zimního ovoce je nejvhodnější tmavý sklep. chladná polosklepení místnost nebo i prostorná, chladná o dobře větratelná komora v místnosti. kde ukládáná ovoce, nepřechováváme žádné páchnoucí ahemikálle, jako je petrolej, nafta, oleje apod. Je až neuvěřitelné. jak např. jablka snadno přijímaji cizi pachy. Ideální je, můžeme-li jednu sklepní místnost vyhradit pouze pro ovoce. Nouzově lze na jedné straně sklepa skladovat ovoce a na protilehle straně v písku ukládat kořenovou zeleninu. Nevhodná je do jednoho sklepa ukládat vedle ovoce i brambory, uhlí a dříví. Místnost pro uskladnění ovoce má být vydezinfilcovaná, vzdušná, chladné, tmavá o nepříliš suchá. Ve vlhké, málo vzdušné místnosti bývá ovoce napadáno častěji plísněmi. V suché o nepřiměřené teplé mistnostl ovoce vadne a scvrkává se. Nejvhodnější teplota pro uložení ovoce je +2 °C až +5°C. Ani v podzimnich a jarních měsících by tato teplota neměla přesáhnout +7 'C. Vedle přiměřené teploty potřebuje ovoce i přiměřenou, spíše vyšší relativní vlhkost vzduchu, tj. 80-90%. Při této vlhkosti o správné teplotě se stěny o strop sklepa ani ovoce. neopocují. ovoce zůstává šťavnaté a svěží. Vhodné teploty dosahujeme účelným větráním.