My dáváme zelák 25 litrů, do toho se mi vejde (dávám) cca 18 - 20 kg zelí. Pro naši 4 člennou rodinu je to na rok tak akorát. Minulý týden jsme dobrali zbytek a už se pomalu připravuje zase naložení nové várky. Takže, bez problémů vydrží celý rok.
Dávám to do klasické kameniny (nebo že by keramika???) s tím límcem a poklopem. Do límcesamozřejmě převařenou vodu. A pravidelně vymněňovat. Má to ten efekt, podobný jako kvasná zátka u vína, neboli plyny uvolňované při kvašení mohou ven, zároveň si to zelí udělá vevnitř svoji atmosféru, pod kterou se to nekazí a je znemožněno okolnímu vzduchu s bakteriema a co já vím čím vším ještě, aby se nedostal k zelí a tím pádem se nekazí.
Nevém, jestli je to tím, že jsem tradiciomalista, ale do plastu bych to nikdy nedal. Nevím, nejsem chemik, ale bál bych se toho, že kyselina z kvašení zelí může ten plast naleptat a tím pádem uvolňovat cosi ne zrovna dobrého do zelí. A u kovu tam to naleptání bude určitě. Sice se z kovu nebudou uvolňovat takové sajrajty, jako z plastu, ale nechci zelí s příchutí železa a po pravdě nevím, zda by to pak nemělo za následek, že by se zelí rychleji kazilo.