Autor Téma: Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho  (Přečteno 21880 krát)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #50 kdy: Únor 05, 2013, 11:58:24 odpoledne »
Hydrolýzu škrobu kyselinou sírovou objevil roku 1812 RUSKÝ CHEMIK ;D Gottlieb Sigismund Kirchhoff

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #51 kdy: Únor 06, 2013, 12:27:25 dopoledne »
Zdravím,
Glochu a vy ostatní já tohle chtěl od Toomka, :( :( proč si asi myslíte, že jako první heslo do vyhledávače, tam byla ta kyselá hydrolýza škrobu. ;)
Na mejdlíčko se velmi dobře pamatuji a výrobu jsem i znal, no znal spíše pochopil základy od mistra, který nás měl pod palcem na provoze. Jako asi 16 ti letý (první nebo druhý jár v učňáku) jsem byl ve zdejších čokoládovnách na brigádě a tam se taky vyrábělo. No ale aby jste to neměli tak jednoduchý tak kdopak z vás mě řekne jak se ta kyselina dostávala ze škrobu po té hydrolýze. Byl na to takovej fígl a byly dva postupy. :-X :-X Tak a teď kdo vyhraje bude geroj.
Miki.

štika

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #52 kdy: Únor 06, 2013, 12:35:03 dopoledne »
Dobrý jak se bavíme o mejdlíčku ve kvašeném zelí.Zkuste to trochu přehodit.
Taky jste spálili pár hrnců,když jste vyráběli cukrkandl?

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #53 kdy: Únor 06, 2013, 12:41:38 dopoledne »
Plavená křída a nebo drcený mramor - dokud to bylo kyselé - CaSO4 je nerozpustný.

štika

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #54 kdy: Únor 06, 2013, 12:44:52 dopoledne »
Plavená křída a nebo drcený mramor - dokud to bylo kyselé - CaSO4 je nerozpustný.
Ježkovy voči.Tak teď jsem úplně mimo. V zelí křída a mramor.Asi půjdu spát.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #55 kdy: Únor 06, 2013, 12:46:37 dopoledne »
Ježkovi voči? To snad patří do jiného vlákna? Ale jinak - Taky dobrá volba jak říkal ten číšník v čínské restaraci.

štika

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #56 kdy: Únor 06, 2013, 12:53:50 dopoledne »
Dnes jsem se opravdu pobavila.

Toonek

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #57 kdy: Únor 06, 2013, 01:41:07 odpoledne »
Tímto se okamžitě zničí ptyalin, zásaditý enzym ve slinách, který je k trávení škrobu nezbytně nutný!
Proto je zcela nesprávné kaši z čerstvého zrní nakypřovat jablky, jak doporučuje jeden autor receptu na kaše! Ta pak v žaludku leží jako olovo!

Napřïklad: cibule, šalotka, česnek, pór atd., obsahujï jedovaté substance alicin a hořčičný olej, obě
jsou nestravitelné a škodlivé! Nákup česnekových tablet tedy znamenã jen vyhozené peníze, ale také fakt, že obě látky jsou pro nás přímo jedovaté!


Ocet, který se vyrábí kvašením vína, obsahuje průměrně 3 až 9% kyseliny acetonové a malé množství kyseliny tartarinové. Je známo, že kyselina acetonová v octě je jednou z příčin tvrdnutí jater (cirhózy), dvanácterníkových a jiných vředů.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #58 kdy: Únor 06, 2013, 08:02:39 odpoledne »
Zdravím,
Tímto se okamžitě zničí ptyalin, zásaditý enzym ve slinách, který je k trávení škrobu nezbytně nutný!
Proto je zcela nesprávné kaši z čerstvého zrní nakypřovat jablky, jak doporučuje jeden autor receptu na kaše! Ta pak v žaludku leží jako olovo!

Napřïklad: cibule, šalotka, česnek, pór atd., obsahujï jedovaté substance alicin a hořčičný olej, obě
jsou nestravitelné a škodlivé! Nákup česnekových tablet tedy znamenã jen vyhozené peníze, ale také fakt, že obě látky jsou pro nás přímo jedovaté!

Zdravím,
mám takový dojem, že z nás tady chceš dělat blbce. Člověk byl a je všežravec a to ani ty nezměníš  (zaplať pábůh) svými desinformacemi.
Všeobecně se ví, že kdo jí česnek a cibulové rostliny tak je zdravý. I když po česneku nepůjdu do společnosti ASI ? ?
A ten tvůj alicin se na vzduchu mění na velmi účinná rostliná antibiotika. Šťáva z cibule je třeba tak účinná, že ti během 1-2 měsícú zlikviduje bradavici kdekoliv na těle a bez vypalování. Když máš chycené průdušky tak si udělej cibulový čaj s medem, nebo můžeš inhalovat drobně nakrájenou cibuli zalitou vařící vodou, na hlavu ručník a vdechovat páry. Velmi účinné.

1) Jednak jsi jaksi zapoměl dodat čím se ten tvůj ptyalin okamžitě zničí, to abych věštil z křištálové koule.
2)a potom to o té cibuli, šalotce, česneku a pórku, vykládej takovým jako jsi ty (mám na mysli ty různé ovo, lakto, vege,
ale taky magor :D tariány)
APROPÓ NEBOJÍŠ SE, ŽE BYS MOHL SKONČIT V KRIMINÁLE ZA ŠÍŘENÍ POPLAŠNÉ ZPRÁVY ? ? ?
No protože když jsou v superhyper magořinách tebou vzpomínané zeleniny jedovaté, alicin a hořčičný olej, tak bych to bejt tebou hlásil na policii jako teroristický čin s cílem zahubit tou zeleninou většinu populace..... kam se hrabe atomovka. ;) ;)
Hele a nejni ten hořčičný olej spíše v hořčici a ne v cibuli ? ?

Mohl bys mě prosím říci co jseš zač a jakou filozofii ve stravování preferuješ. Já třeba se chci věnovat vyžívání z prány (vesmírná energie), prý při intenzivní přípravě to jde stihnout do půl roku. :o
Alespoň tak to prezentoval přednášející v Praze. 8)
No a potom Vás tady (na prepers) opustím protože pro mě budete plebs, :( :( který musí syslit konzervy aby přežil a pinožit se na políčku aby vypěstoval trochu zeleniny.
Přeji příjemný večer při přemýšlení, nad odpovědí
Miki.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #59 kdy: Únor 06, 2013, 08:57:12 odpoledne »
Třeba myslel hořčičný plyn - ten používal i Saddám. Jinde zase píše že hořčice je dobrá na hemeroidy.

Offline Mobile

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 5
    • http://minimalisti.tym.cz/
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #60 kdy: Únor 07, 2013, 08:50:41 dopoledne »
Ocet, který se vyrábí kvašením vína, obsahuje průměrně 3 až 9% kyseliny acetonové a malé množství kyseliny tartarinové. Je známo, že kyselina acetonová v octě je jednou z příčin tvrdnutí jater (cirhózy), dvanácterníkových a jiných vředů.

To jsem netušil.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #61 kdy: Únor 07, 2013, 11:39:14 dopoledne »
Tímto se okamžitě zničí ptyalin, zásaditý enzym ve slinách, který je k trávení škrobu nezbytně nutný!
Proto je zcela nesprávné kaši z čerstvého zrní nakypřovat jablky, jak doporučuje jeden autor receptu na kaše! Ta pak v žaludku leží jako olovo!
Napřïklad: cibule, šalotka, česnek, pór atd., obsahujï jedovaté substance alicin a hořčičný olej, obě
jsou nestravitelné a škodlivé! Nákup česnekových tablet tedy znamenã jen vyhozené peníze, ale také fakt, že obě látky jsou pro nás přímo jedovaté!
Ocet, který se vyrábí kvašením vína, obsahuje průměrně 3 až 9% kyseliny acetonové a malé množství kyseliny tartarinové. Je známo, že kyselina acetonová v octě je jednou z příčin tvrdnutí jater (cirhózy), dvanácterníkových a jiných vředů.
Ptyalin jako slinná amyláza se zničí nejpozději v žaludku vysokým pH. K trávení škrobů nezbytně nutný není, protože v žaludku hydrolýza škrobů pokračuje kvůli kyselému prostředí nebiochemickou cestou (působením HCl) a v tenkém střevě se o další trávení sacharidů (nejen škrobu) postarají pankreatické enzymy.
Materiál z čerstvého zrní (zejména pšenice) má tendenci ležet v žaludku proto, že je v něm hodně lepku, který se působením HCl zdrcne a vytvoří na povrchu nedostatečně rozžvýkaného materiálu méně propustnou vrstvu, která brání jeho zpracování v žaludku a dále.
Nemluvě o tom, že všechny amylázy mají sice určité pH optimum, při kterém pracují, ale to neznamená, že v prostředí s pH odlišným o 1-2 body přestanou pracovat úplně - jejich účinnost jen klesne.

Fáma o škodlivosti "hořčičného oleje" zřejmě vychází z testování řepkového oleje s obsahem kyseliny erukové na krysách, které na rozdíl od ostatních savců nedokážou rostlinné oleje tak účinně využít. Ve skutečnosti kyselina eruková přispívá k prevenci kardiovaskulárních chorob, nicméně mezitím se vypěstovaly odrůdy řepky s nízkým obsahem kyseliny erukové. Hořčičný olej (olej lisovaný z hořčičných semínek) obsahuje 42% kyseliny erukové...
K jedovatosti alicinu - u citlivých lidí může alicin v dávkách běžně přijímaných s potravou podráždit zažívací trakt. Než se dostane k naší střevní mikrofloře, nevratně se deaktivuje v kyselém prostředí žaludku. 

Kyselina "tartarinová" je kyselina vinná (tartaric acid). Mj. se vyskytuje i v tom zkvašeném zelí, ať se vrátíme k tématu. Pojem "kyselina acetonová" se v češtině nepoužívá, jde o 2-hydroxyisomáselnou kyselinu a v předloze šlo zřejmě o "acetic acid", kyselinu octovou. Kyselina isomáselná a její deriváty výrazně páchnou, takže by její 3-9% přítomnost v octu byla opravdu znát. Ale máš pravdu v tom, že zdravá určitě není... A už nás přestaň zkoušet...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #62 kdy: Únor 07, 2013, 11:43:38 dopoledne »
Ormien,palec nahoru! Ještě,že tu máme zkušeného biochemika,který dokáže odborně odpálkovat některé neskutečné bludy a fámy.
Ormien,díky.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #63 kdy: Únor 07, 2013, 12:08:15 odpoledne »
Různé příměsi obsahují obsahují octy vinné - tzv. přírodní - normální se vyrábí z lihu - bez příměsi acetonu, ocet je přečištěný tak aby odpovídal nomám pro výživu a je obarvený dříve karamelem, čím to barví dnes nevím. Jinak by mě zajímal názor nějakého chemika na kyselinu acetonovou - a nemyslím kyselinu acetyloctovou. Našel jsem z čeho to pravděpodobně kopíroval - např kyselina jablečná - E926 je tam přeložena jako kyselina maleinová - zdravá.  Pravděpodobně se jedná o "die Acetonsäure" což je česky Kyselina acetyloctová. Nicméně v tom co vlastně je ta Acetonsäure se informace liší.
 "obsahuje průměrně 3 až 9% kyseliny acetonové" Kyseliny octové je v octu 8% a bylo by divné kdyby tam něčeho bylo víc než základní složky.
"malé množství kyseliny tartarinové" - tartaric acid - německy Weinsäure - česky kyselina vinná.
http://www.zdravinadlani.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zeleninove_stavy/5313-cerstve_stavy_13_ocet.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_acetyloctov%C3%A1
http://www.cs.hukol.net/themenreihe.p?c=Oxokyseliny
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_jable%C4%8Dn%C3%A1
http://www.peter-hug.ch/lexikon/Acetons%C3%A4ure?Typ=PDF
http://en.wikipedia.org/wiki/Tartaric_acid

Když si zadáte do Googlu čast tohoto textu, zjistíte, že je překopírováván téměř doslovně již roky, aniž by se někdo pokusil zjistit, co vlastně chtěl autor říci. >:(

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #64 kdy: Únor 07, 2013, 12:14:34 odpoledne »
Kyselina "tartarinová" je kyselina vinná (tartaric acid). Mj. se vyskytuje i v tom zkvašeném zelí, ať se vrátíme k tématu. Pojem "kyselina acetonová" se v češtině nepoužívá, jde o 2-hydroxyisomáselnou kyselinu a v předloze šlo zřejmě o "acetic acid", kyselinu octovou. Kyselina isomáselná a její deriváty výrazně páchnou, takže by její 3-9% přítomnost v octu byla opravdu znát. Ale máš pravdu v tom, že zdravá určitě není... A už nás přestaň zkoušet...
Já jsem se to snažil dát nějak dohromady a než jsem se tím probabral - jsi lepší - já už si po spoustě let po škole z té chemie pamatuji víceméně jen obrysy, tak jsem to zkoušel dát nějak dohromady - ale - měl jsem to nechat na odborníky. Klobouk dolů.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #65 kdy: Únor 07, 2013, 03:08:44 odpoledne »
Kyselina "tartarinová" je kyselina vinná (tartaric acid). Mj. se vyskytuje i v tom zkvašeném zelí, ať se vrátíme k tématu. Pojem "kyselina acetonová" se v češtině nepoužívá, jde o 2-hydroxyisomáselnou kyselinu a v předloze šlo zřejmě o "acetic acid", kyselinu octovou. Kyselina isomáselná a její deriváty výrazně páchnou, takže by její 3-9% přítomnost v octu byla opravdu znát. Ale máš pravdu v tom, že zdravá určitě není... A už nás přestaň zkoušet...
Já jsem se to snažil dát nějak dohromady a než jsem se tím probabral - jsi lepší - já už si po spoustě let po škole z té chemie pamatuji víceméně jen obrysy, tak jsem to zkoušel dát nějak dohromady - ale - měl jsem to nechat na odborníky. Klobouk dolů.
Myslím, že je lepší, když to zazní aspoň ze dvou stran. Je opravdu neuvěřitelné, jak důvěřivě se lidi nechají vodit za nos.
Kyselina acetonová (acetonic acid) je chemicky kyselina 2-hydroxy-2metylpropionová (viz anglická wikipedie) a je to stopové svinstvo v lecčems - generuje to jakýsi mrňavý blboun a než se podaří majoritním kvasinkám mu vysvětlit, zač je toho loket, vždycky si aspoň ucvrkne. Takových menšinových druhů je víc a podle jejich zastoupení pak vzniká to "přírodní aroma". Ve velmi malých množstvích tyhlety svinstva dokonce voní... Nicméně naše játra si s tím v těchto stopových množstvích hravě poradí, takže tohle určitě můj klidný spánek nenaruší.
Ale Tvé znalosti chemie jsou pozoruhodné, kéž by bylo takových lidí více - oč hůř by se populace dala balamutit nesmyslnými reklamami a fámami...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #66 kdy: Únor 07, 2013, 03:25:46 odpoledne »
Za to mohu poděkovat jednak mé profesorce z chemie na gymnasiu a jednak mé paměti. Ale to se dá všechno i dohledat - jenže - díval jsem se na datumy a to se překopírovává jen z webu na web a nikdo nad tím nepřemýšlí. Lidi už ani v hlavě nenosí základní znalosti - mají je na netu a pokud to nemá člověk v hlavě - tak nová informace nemá kam "zapadnout" jako v puzzle - takže se neudrží - po překopírování se zase z hlavy vytratí.

štika

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #67 kdy: Únor 07, 2013, 03:50:28 odpoledne »
Kde máme Toonka,aby nám dal odpovědi?

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #68 kdy: Únor 09, 2013, 02:05:33 dopoledne »
Zdravím,

Tomek :
Hochu hochu tys to dopracoval, Ctrl+C a Ctrl+V.  Já jsem tě z něčeho takovýho podezíral ale nebyly důkazy. Tak voni jsou ty tvoje "znalosti" z webů a viki. Koukejme na drát, no přiznám se, že jsem chtěl udělat totéž co Gloch. Ale potom jsem si řekl, že když ti nestojíme ani za odpověď na naše námitky, tak je na tebe škoda času.
Pokračuj ještě tak měsíc dva a dopadneš jak alwarez.

Jinak přátelé, Ormien u ní je to jasné ale, že takovej Gloch tak to je na palec hore. 8) 8)  A učitelce chemie bys měl donést kytku. ;)

A abych nezapoměl Gloch jako jediný napsal jak by zlikvidoval a vyloučil kyselinu potřebnou na kyselou hydrolýzu škrobu.
No dyť přeci v mejdlíčku nemůže zůstat žádná kyselina sírová. Prostě se tam nasype uhličitan vápenatý (správně glochu, drcený vápenec) vznikne sádra CaSO4 a ta se odfiltruje na kalolisech protože je nerozpustná. 
PASUJI TÍMTO GLOCHA NA  G E R O J E. 8) 8)
Miki 

Toonek

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #69 kdy: Únor 09, 2013, 07:55:17 dopoledne »
Nechodím na internet denně.  ;) Mám podobné názory jako Helmuth Wandmaker.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #70 kdy: Únor 09, 2013, 08:11:54 dopoledne »
Hadky a neschody vznikaji jen z nepochopeni nebo ignoraci. Jen vysvetleni veci neboli diskuzi se vse vysvetli.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #71 kdy: Únor 10, 2013, 03:10:44 odpoledne »
Dobře, tedy Helmuth Wandmaker:
Stručně přeložený citát z německé Wikipedie (http://de.wikipedia.org/wiki/Wandmaker)
Helmut Wandmaker propagoval extrémně sporný způsob výživy a sám se živil syrovou stravou, nebyl však vegan (osoba živící se výhradně potravinami rostlinného původu), i když se to o něm často chybně tvrdí (jak ze strany přívrženců syrové stravy a zastánců Wandmakera, tak ze strany kritiků veganismu), nýbrž laktovegetarián (osoba živící se pouze mléčnými výrobky a potravinami rostlinného původu).
(Byl vlastníkem řetězce supermarketů...) a na rozdíl od jejich nabídky propagoval potravu složenou z větší části z ovoce. Vařenou stravu zcela odmítal s tím, že se člověk původně živil ovocem. "Měli bychom žít jen ze tří věcí: z čistého vzduchu, čisté vody a čerstvé potravy, které je naše tělo již miliony let přizpůsobené. Skládá se převážně z ovoce a z listové zeleniny.“ K tomuto tématu zveřejnil tři knihy psané zvláštním argumentačním stylem, který připomíná jazyk náboženských obcí. Odráží se v něm náhled na svět, ve kterém jsou jen "spasení" - tj. osoby striktně dodržující jeho učení - a "zatracení" - ti ostatní. Protože musel kvůli nedostatku bílkovin do nemocnice, upustil však od syrové stravy složené jen z ovoce, a začal doporučovat maso v malých množstvích, pokud možno neohřívané nebo sušené na vzduchu.
Tolik Wikipedie...
Včera jsem absolvovala školení, kdy lektorka (trpící problémy se slinivkou) dokonce tvrdila, že škodlivá jsou i syrová jablka, že se nemají jíst brambory atd. Kdybych měla dát na všechny tyto zvláštní jedince, už bych byla dávno po smrti hlady...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #72 kdy: Únor 10, 2013, 03:55:51 odpoledne »
Ormien: to jsi nikdy neslyšela, že nejzdravější je umřít? :D Když člověk poslouchá ty fanatiky, tak mám pocit, že ten fórek je přehnaný jen nepatrně.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #73 kdy: Únor 10, 2013, 04:04:45 odpoledne »
Toomek mne prinutil znova premyslet o syrove strave. Je jasne, ze nektere veci nejsou pravdive, protoze si nekdo vybral jen nektere veci, ktere se jim hodi.

Kdyz uvazuji logicky, tak varit denne bude pro chude nemozne. Hlavne v lete. V zime, aby nezmzli budou muse topit, tak budou i varit. Tak logicka je jist syrovou stravu pres leto. Stromy neboli ovoce z nich cloveku da dost jidla na par dni aniz by se musel drit nez na poli. A tak mohu pokracovat.

Ja si vzdy ze smeru neco taky vyberu co se mi hodi. ;)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #74 kdy: Únor 10, 2013, 08:15:59 odpoledne »
Toomek mne prinutil znova premyslet o syrove strave. Je jasne, ze nektere veci nejsou pravdive, protoze si nekdo vybral jen nektere veci, ktere se jim hodi.
Kdyz uvazuji logicky, tak varit denne bude pro chude nemozne. Hlavne v lete. V zime, aby nezmzli budou muse topit, tak budou i varit. Tak logicka je jist syrovou stravu pres leto. Stromy neboli ovoce z nich cloveku da dost jidla na par dni aniz by se musel drit nez na poli. A tak mohu pokracovat.
Ja si vzdy ze smeru neco taky vyberu co se mi hodi. ;)
S tím naprosto souhlasím. Je třeba lidi naučit, že i syrová strava (nejlépe vlastní výpěstky) může být pestrá a chutná a že není třeba jíst denně maso. Ale odmítám se nechat terorizovat nepodloženými deklaracemi o tom, že je něco škodlivé či dokonce jedovaté a odmítám se stravovat podle toho, co mi někdo předepisuje.
Jsem v tomto ohledu pravý Čech - čím víc se mě snaží k něčemu donutit, tím spíš se stavím na zadní...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Miro69

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #75 kdy: Únor 10, 2013, 10:12:11 odpoledne »
ja som už ako dieťa rád jedol surovú mrkvu rovno zo záhona. Otrel som ju do trávy a hlina mi v puse škrípala. Sladké detstvo u starej mamy.

Toonek

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #76 kdy: Únor 11, 2013, 08:30:58 dopoledne »
Přednost před zdravím má vydělávání peněz.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #77 kdy: Březen 07, 2013, 07:54:03 odpoledne »
Zajímavá stránka...

http://zkvaseno.blogspot.cz/

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #78 kdy: Březen 07, 2013, 08:52:25 odpoledne »
ja som už ako dieťa rád jedol surovú mrkvu rovno zo záhona. Otrel som ju do trávy a hlina mi v puse škrípala. Sladké detstvo u starej mamy.
Rovněž. A co jsme spásli různých stébel trav (po vytažení z kolínek), nedozrálého ovoce a mladého hrášku:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

catfeet

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #79 kdy: Březen 07, 2013, 10:10:22 odpoledne »
Kysané zelí je u nás doma stále, protože ho baštíme často jen tak syrové.

Offline monty

  • ***
  • Příspěvků: 245
Re: Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #80 kdy: Březen 07, 2013, 10:40:18 odpoledne »
Mohu jednu osobni starou zkusenost..:
pokud na zelaku (kameninovy hrnec) byl vnitrni okraj nizky, tak pri vyssi hladine ve vodnim uzaveru pri otevreni chrstlo trochu spinave vodu dovnitr a zacalo se kazit..
proto bych pred koupi prozkoumal i tento aspekt..

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #81 kdy: Březen 07, 2013, 11:09:26 odpoledne »
Také ho chroupeme syrové...a razím názor, že lepší je mistička kysaného zelí než kolo pomerančů, mandarinek, ananasu...apod...

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #82 kdy: Březen 07, 2013, 11:12:54 odpoledne »
Jinak nám moc chutná salát - kysané zelí, cibule, strouhané jablko a trochu zakysanky a majonézy...dochutit solí a pepřem...

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #83 kdy: Březen 08, 2013, 07:05:06 odpoledne »
Ve sklepě mi krásně vyrašily giganty...mají plno křupavých lístečků...dala jsem do salátu...a dám i do kedluben na smetaně...
Další zdroj vitamínů v zimě...se kterým jsem ani nepočítala...:D

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #84 kdy: Březen 10, 2013, 03:06:42 dopoledne »
ja som už ako dieťa rád jedol surovú mrkvu rovno zo záhona. Otrel som ju do trávy a hlina mi v puse škrípala. Sladké detstvo u starej mamy.
Zdravím.
A já si vzpomínám jak to bylo s ředkvičkami, mrkví, černým kořenem, jahodami atd. Ve všech byl písek a hlína (to se jenom otřelo do trika a bylo to čisté) a jak mě to chutnalo ! ! Písek skřípal mezi zuby, ale nikdo nešel přes celou zahradu ke studni aby tu zeleninku omyl.
Miki.

orezavatko

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #85 kdy: Březen 13, 2013, 06:32:48 odpoledne »
Co kvašená červená řepa? Na balkáně je to běžné? Zkoušel jste to někdo?

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #86 kdy: Březen 13, 2013, 06:37:50 odpoledne »
Nekvasím samostatně červenou řepu, ale dělám kombinaci tzv. pickles...nejraději zelí, mrkev, cibule, červená řepa, celer...

Je to krátkodobě kvašená zelenina, ale vydrží v chladu dlouho...jí se čerstvá, je křupavá, jemně kyselá, pikantní...

Azurit_15

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #87 kdy: Březen 13, 2013, 06:50:35 odpoledne »
Kvasit se dá skoro cokoliv.  I kvašený květák. Do laku jsem dal lzici cukr a soli a nechal jsem týden to uležet.

štika

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #88 kdy: Duben 20, 2013, 04:42:11 odpoledne »
Dokdy vám v zelňáku vydrží kysané a ještě kvalitní zelí???
Já už raději ke konci jara vařím více jídel ze zelí.
Dnes byly placky-zelňáky.
Je také fakt,že na jaře potřebujeme dodat C vitamín.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #89 kdy: Duben 20, 2013, 05:02:18 odpoledne »
I do dalšího zelí...pokud jej nesníme...
Já ale kombinuju i s krátkodobě kvašenými zeleninami...ty jíme většinou nasyrovo...

Naši mají velký sud kameňák a tlačí do něj zelí na 2 roky...a je výborné, akorát kyselejší...

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #90 kdy: Duben 21, 2013, 02:05:04 dopoledne »
Zdravím.
No pokud to bylo v domku mých rodičů ve sklepě (10-12 st. C celý rok) tak vydrželo ve sklepě spolehlivě do dalšího. Nebylo
snad, že by někdy chybělo. Nojo ale nás bylo v domácnosti sedm i s dědou a tetičkou. A tři kluci jako buci takže ve sklepě byly dva zelňáky po 25 kg. Dnes sice ten jeden mám ve sklepě a ta teplota je přes zimu v pořádku ale jak jsou vedra tak tam je i těch 15-17 st. C a to musí zelí do zavařovaček.  No ale Twist Off to jistí. Jinak by se zkazilo. Ještě teď mám v zelňáku na dně a 20 ks
sklenic zavařenejch. Je to bída ten sklep v bytovce nejni jako ten doma. A brambory klíčí také dříve než kdysi.
Miki.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #91 kdy: Květen 25, 2013, 09:26:13 odpoledne »
Domácí hořčice...nevyzkoušeno, ale zní to zajímavě...

http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/horcice.html#more

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #92 kdy: Říjen 29, 2013, 01:39:53 odpoledne »
Tak mam nalozeno 20kg.












Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #93 kdy: Říjen 31, 2013, 04:47:59 dopoledne »
Zdravím.
Sahaw :
Gratuluji také mám již naloženo.
Mnoóó moc tam nejni vidět, ale přesto dotaz, nemáš ten vršek zelí v zelňáku na suchu ? ?
Mělo by tam být tak 4-5 cm láku, a měl by být příjemně slaný (3% soli). Tak mě připadá, že to prkénko a částečně i ta cihla by měli být ponořené ? ?  Pokud ti ho nevzniklo dost (málo jsi pěchoval) tak to musíš dolít slanou vodou (roztok 3% soli je 30 g soli na jeden litr vody). Já budu již tak za týden zavařovat do sklenic Twist-Off. Halt ten můj sklep stojí za ho***.
Miki.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #94 kdy: Červenec 23, 2014, 01:50:57 odpoledne »
Info pro overeni: kysane zeli snizuje jod v tele. Vite o tom vic?

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #95 kdy: Červenec 23, 2014, 02:33:13 odpoledne »
Určitě ne, jod se určitě nevyplavuje. Zelí nemá žádné negativní účinky, naopak. Rozhodně jdu valit zelí, kapustu a červenou řepu dohromady. Mléčně kvašená zelenina je úžasný fenomen.
Shaw, jsi šikula. Pikles už baštíme, mléčně kvašený květák, okurka, ranné zelí, karotka i kousky brokolice. Pak s feferonkama, limitovaná edice jen pro mne.......Už se těším na kvašáky.Taky s feferonama......

štika

  • Host
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #96 kdy: Červenec 23, 2014, 02:49:31 odpoledne »
Krásný článek o zelí. Také o tom, jak dosáhnout, aby bylo křupavé. O tom listí jsem nevěděla.
Také zde najdeš odpověď na svoji otázku.

http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/10/zeli.html

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #97 kdy: Červenec 23, 2014, 03:43:37 odpoledne »
Chápu, že to sem procedurálně nepatří, ale zkuste podusit klistí z červené řepy jako špenát, nebo mangold. Trochu česneku, klidně jíšku, nebo ne, s kmínem jako moravské zelí, a nebo z toho nádivku do zelníků, nebo na pizza koláčky, jako příloha k erteplím a křupavému bůčku....

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #98 kdy: Srpen 07, 2014, 11:06:55 odpoledne »
Kameninové sudy do zimy asi koupit nestačím, do čeho se ještě dá nakládat zelí a další kvašená zelenina? Rád bych do zimy pár metráků naložil, mám velkou rodinu a všichni budou potřebovat vitamíny.

Představuji si to tak, aby to vážilo do 20 - 30 kg i s obsahem a dalo se to naložit do auta bez nebezpečí, že se to cestou vyleje.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Kvašené zelí, zelenina a vše okolo toho
« Odpověď #99 kdy: Srpen 08, 2014, 06:38:11 dopoledne »
Použij plastové sudy , mám 50 litrů s ušima, mají certifikát pro skladování kyselých potravin , a jsou použité, jeden stál 200 i s šroubovacím víkem. Koupil jsem jich dost i na skladování potravin a vůbec všeho, je to dobré a díky použití se ta umělá hmota vyčistila, jen to smrdělo po kyselých houbách, tak jsem to nechal rok na dešti a je to čistý. Pak mám ještě mattoni ibc kontejnery, ale ty mají kubík....To do auta nehodíš.... teda, sám určitě nee.....
Ale jináč kamenina je kamenina.....