Zdravím,
tak až tě zase napadne péci chlebík tak zkus ten co jsem měl minulý třden na stole.
Cibulový chléb, Cibulák : Vymísíme chlebové těsto, dáme vykynout pouze tak do poloviny než normálně, vyndáme z mísy a rozválíme valečkem na placku tak 2-3 cm silnou.
Cibuli rozdělíme na třetiny, naneseme 1/3 osmažené cibulky na plát těsta, ale pouze na polovině plátu. Sádlem ze smažení ( 1/3 ) pokapeme tu polovinu těsta bez cibule. Rozetřeme a překlopíme na tu s cibulí. Rozválíme. Postup opakujeme ještě 2x se zbývajícíma dvěma třetinama cibule. Zavineme a děláme podlouhlý bochník a nebo prohněteme a upravíme pecen na ošatce do kulata ( pecen jsem nezkoušel pouze podlouhlý chleba).Necháme v ošatce nakynout a sázíme do trouby na plech 250 st.C, 15 min. Potom dát do trouby vodu v plecháčku a teplota 180-190 St. C, 40 minut. Pozor každá trouba i ta elektrická peče trochu jinak tak to kontrolujte častěji (u plynové je to nejmarkantnější).
Cibule na cibulák :
Na 2Kg chleba dávám tak 2-3 velké cibule (průměr, 5 cm). Nakrájet na hrubo (plátky tak 1x1 cm) dát tři lžíce sádla a nechat zesklovatět. Ke konci přidám polovinu zběračky vody a dál jednu lžíci domácího Demi Glas. Není-li tak polovinu masoxu, ale je to hřích protože je tam glutamát sodný FUJ. Nechám rozpustit a vodu vypařit. Cibule by měla mít nahnědlý nádech po Demi glass (masoxu). No a teď dobrou chuť.
Miki.
Apropó... to těsto může být jekékoliv já mám nejraději s celozrnnou moukou a někdy tam namelu i špaldu, mouka půl na půl, pšenice se žitem.
Samozřejmostí je kvásek, většinou upravím teplotu aby kynulo do rána.