Autor Téma: Chleba  (Přečteno 23425 krát)

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #100 kdy: Leden 18, 2013, 07:10:08 odpoledne »
Miki:zkoušel jsi někdy u žitného chleba část žitné mouky nahradit pohankovou moukou? Byl by ještě zdravější.

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Chleba
« Odpověď #101 kdy: Leden 18, 2013, 07:55:05 odpoledne »
Zdravím,
Štika : Ta Pohanka je sice asi zdravá ale nemá lepek. Nezkoušel jsem . Myslím ale že malé množství tak do 1/3 by snad nemělo být na závadu to jestli ten chleba nejni drolivý to netuším, muselo by se to vyzkoušet. Asi mě nic jiného nezbyde, slíbil jsem mobilemu, že napíšu pár řádek o chlebu. Tak mě drž palce. Bude se zkoušet ? ! ? !
Miki.

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #102 kdy: Leden 18, 2013, 08:03:21 odpoledne »
No nic.Mám zaděláno,zítra dodávám mouku a zkusím přidat 1/5(zatím méně na zkoušku) pohanky a to lámanku+hladkou mouku 1:1.
Dám vědět,jak to dopadlo

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Chleba
« Odpověď #103 kdy: Leden 18, 2013, 11:13:15 odpoledne »
Zdravím,
Hele štičko a co kdybych to nemusel zkoušet a ty by jsi mě napsala své zkušenosti recept a postup a já bych to zapracoval do toho elaborátu o chlebu pro mobileho. Neboj byla bys uvedena jako spoluautor, tohle já ctím a respektuji. Totéž mě napadlo o tom tvém třístupňovém vedení kvásku. Dělám to taky na tři stupně ale trochu jinak, sedni a dej to na papír prosím,
Miki. 

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Chleba
« Odpověď #104 kdy: Leden 18, 2013, 11:20:45 odpoledne »
Babča prý dávala do chleba taky pohankovou mouku a k ní snad hrst kukuřičného škrobu, aby se to nedrobilo. Ale to už jsou sestřiny vzpomínky, já jsem prý poslední doma pečený chleba zažila ve věku, kdy jsem ještě nedosáhla na stůl, takže mě nebijte, jestli se to nepodaří:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #105 kdy: Leden 19, 2013, 10:41:19 dopoledne »
Citace: štika link=topic=61.msg13086#ms + 2 polévkové lžíce kukuř.g13086 date=1358535801
No nic.Mám zaděláno,zítra dodávám mouku a zkusím přidat 1/5(zatím méně na zkoušku) pohanky a to lámanku+hladkou mouku 1:1.
Dám vědět,jak to dopadlo
Do druhého kynutí jsem přidala jen žitnou mouku a až do třetího kynutí přidám žitnou+200g pohankové mouky(jen hladkou)+ 2 polévkové lžíce kukuř.škrobu+2 polév.lžíce slunečnicových semínek.
Tak jsem zvědavá,jak to dopadne.
Ormien:dovezu vzorek na ochutnání.(zpráva na SZ)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Chleba
« Odpověď #106 kdy: Leden 19, 2013, 11:06:06 dopoledne »
Zdá se, že se mi uskutečňuje můj sen - mít laboratoř, kde to někdo odexperimentuje za mě:) Jsi zlatíčko, Štiko, netrpělivě Tě očekávám:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Chleba
« Odpověď #107 kdy: Leden 19, 2013, 01:06:15 odpoledne »
Ne, vážně, po Tvém vzoru, Štiko, jsem zase postavila na kvásek a přestávám se vymlouvat, že nestihám... Co si budem povídat, je to jen chlív v prioritách, nikoliv nedostatek času...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #108 kdy: Leden 19, 2013, 01:21:27 odpoledne »
Tak jsem přidala pohankovou mouku a ostatní,bochník kyne v hliněné formě (třetí kynutí).
První změna oproti samotnému žitnému chlebu-povrch je zajímavě mramorově popraskán.

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #109 kdy: Leden 19, 2013, 03:54:53 odpoledne »
Dopečeno.
VELMI DŮLEŽITÉ:dříve jsem se divila,proč při pečení dál bochník nevyskakuje.Minule jsem zapomněla před před pečením potřít vodou a pěkně ještě vyskočil.Dnes jsem potřela a koukám na teplotu-při roztopení na 225 stupňů spadla teplota na 200 a trvalo 30 minut,než se vrátila na 225!
Minule jsem to přičítala hliněné formě,že teplota nespadla(možné je to také ).Stejně při potření před pečením se lesk neudělá.
Také na tom videu babka potírala až po pečení.
Pokud nemáte digitální teploměr u trouby,tak nevidíte,jak teplota klesne!
Takže NEPOTÍRAT-zkuste to.
O chuť a strukturu žitno-pohankového chleba se podělím po vychladnutí bochníku.

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #110 kdy: Leden 19, 2013, 04:42:45 odpoledne »
Žitno-pohankový chléb.
Chuť velmi dobrá-trošku jakoby oříškový nádech,nedrolí se,struktura výborná-pěkná oka.
Moc si pochutnávám,Doporučuji! :)
Cena žitného chleba za 1 kg:kupovaný-asi 50,-Kč
                                       :doma pečený 20,-Kč

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Chleba
« Odpověď #111 kdy: Leden 19, 2013, 04:54:38 odpoledne »
Žitno-pohankový chléb.
Chuť velmi dobrá-trošku jakoby oříškový nádech,nedrolí se,struktura výborná-pěkná oka.
Moc si pochutnávám,Doporučuji! :)
Cena žitného chleba za 1 kg:kupovaný-asi 50,-Kč
                                       :doma pečený 20,-Kč
Už se těším - kde bereš pohanku? Od Šmajstrly?
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #112 kdy: Leden 19, 2013, 05:14:07 odpoledne »
Nevím kdo je Šmajstrly.Mám ProBio zrno.

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #113 kdy: Leden 19, 2013, 05:25:21 odpoledne »
Žitno-pohankový chléb.
Chuť velmi dobrá-trošku jakoby oříškový nádech,nedrolí se,struktura výborná-pěkná oka.
Moc si pochutnávám,Doporučuji! :)
Cena žitného chleba za 1 kg:kupovaný-asi 50,-Kč  ne kváskový ale kvasnicový
                                       :doma pečený 20,-Kč
MIKI-pokus s pohankou se podařil,chléb výtečný.Jak bude více času,napíši ti (do SZ)o mých zkušenostech ,ať si to můžes zkompletovat s tvým elaborátem,jak jsi chtěl.

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Chleba
« Odpověď #114 kdy: Leden 19, 2013, 05:57:50 odpoledne »
Zdravím,
Předem děkuji.
Miki.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Chleba
« Odpověď #115 kdy: Leden 19, 2013, 06:14:11 odpoledne »
Nevím kdo je Šmajstrly.Mám ProBio zrno.
www.pohankovymlyn.net (nebo .com - teď nevím, oni to teď měnili a nenabíhá mi to, abych to mohla zkontrolovat) - mlynář se jmenuje Šmajstrla a zabývá se jen pohankou. Jsou tam zajímavé recepty s pohankovou moukou.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #116 kdy: Leden 19, 2013, 06:30:46 odpoledne »
Tak jsem to našla.Jelikož je velký rozdíl (skoro 50%) v ceně loupané pohanky a neloupané-prodává mouku čistou a celozrnnou,zkusím příště si namlet celozrnnou .
http://www.pohankovymlyn.net/pohankovymlyn/eshop/6-1-Pohankova-mouka-krupice

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Chleba
« Odpověď #117 kdy: Leden 21, 2013, 11:59:37 dopoledne »
Žitno-pohankový chléb.
Chuť velmi dobrá-trošku jakoby oříškový nádech,nedrolí se,struktura výborná-pěkná oka.
Moc si pochutnávám,Doporučuji! :)
Vzorek chleba, který Štika dovezla na ukázku, byl všemi hlasy schválen jako vynikající. Takže jsem zase postavila na kvásek a málem mi v míse s kváskem zakryté utěrkou skončil zvědavý kocour:))) Mohlo bejt fakt veselo...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #118 kdy: Leden 21, 2013, 12:05:55 odpoledne »
Žitno-pohankový chléb.
Chuť velmi dobrá-trošku jakoby oříškový nádech,nedrolí se,struktura výborná-pěkná oka.
Moc si pochutnávám,Doporučuji! :)
Vzorek chleba, který Štika dovezla na ukázku, byl všemi hlasy schválen jako vynikající. Takže jsem zase postavila na kvásek a málem mi v míse s kváskem zakryté utěrkou skončil zvědavý kocour:))) Mohlo bejt fakt veselo...
Díky za pochvalu,potěšilo to.Jen musím dodat,že stárnutím je sušší než žitný ale nedrolí se.
Okolí to také kvituje,takže bude za chvíli snězen a můžu opět zadělávat.Ještě se mi nestalo,aby vydržel týden.

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Chleba
« Odpověď #119 kdy: Leden 21, 2013, 01:06:59 odpoledne »
Zdravím,
Štika : Gratulace mám radost i za tebe. Již se těším potřeboval bych asi tohle.
-Poměry a jaké mouky,
-kvásek a jak ho vedeš ten tvůj trojstupňový a při jaké teplotě, psala jsi, že ho uchováváš v lednici, jak potom oživuješ a jaká teplota alespoň přibližně a jak dlouho je na jednotlivých stupních, dělám to trochu odlišně,
-Zamísení kolik vody,
-technologie jak mísíš a jak dlouho kyne a kolikrát, při jaké teplotě (asi),
-Psala jsi, že se nesmí potírat před pečením, je to stejné v plechové formě
i v hliněné ?

A nakonec něco mimo vlákno, (za to mě asi admini vyhoděj, nebo pověsej za něco do průvanu ):
Již jsem vynesl z regálu ve sklepě ten kostival (tinkturu) a budu ho zítra posílat, je toho asi litr. Omlouvám se, že to nebylo minulý týden ale poslali mě elknihy (Sci-Fi, děkuji Stepan a Saladin) a tak jsem přes víkend četl, a jak je mým zvykem celá kniha na jeden zátah.
Harry Harrison - První planeta smrti- zbytek pár stran, a  J. Kulhánek- Cesta
krve I-dobrák. Čtení ukončeno v 06 35 dnes ráno . V 7 00 jsem už vezl babičku na kontrolu po operaci oka. A navíc jsem podepsal jednu smlouvu o dílo, kvůlivá uzení masa a všeho okolo.
Někdy je to se mnou na palici-Čo bolo to bolo těrazky som magor.
Miki.

serzant

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #120 kdy: Leden 21, 2013, 04:37:12 odpoledne »
Zkusil jsem si udelat chlebove suchary. Nakrajel jsem chleba na plátky a nechal usušit. Ve vode zas změknou. K jidlu nic moc, ale je to jidlo. ;)

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #121 kdy: Leden 21, 2013, 04:42:34 odpoledne »
No jo.Pokud máte kupovaný chléb,tak se ani nedivím,že nic moc.Ony ty ostatní sajrajty v chlebu asi udělají svoje.Pokud budete mít domácí kvalitní,není problém.

Shaman

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #122 kdy: Leden 21, 2013, 04:45:18 odpoledne »
Zkoušel jsem chlebové placičky. Jsou tam i jiné recepty.

Chlebové placičky

Chléb namočený v mléce promačkáme vařečkou přes cedník s velkými otvory, smícháme s několika lžícemi hrubé mouky, přidáme vejce, prášek do pečiva a osolíme. Tvarujeme tenké placičky, které smažíme na oleji. Hodí se k nejrůznějším omáčkám.

http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/chleb-a-pecivo/chleb-nas-vezdejsi/

nabul

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #123 kdy: Leden 21, 2013, 04:52:52 odpoledne »
Zadělal jsem si na kvásek Později  bez použití techniky jsem udělal těsto.  ;)

Sonik

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #124 kdy: Leden 21, 2013, 04:58:15 odpoledne »
Mně trápí jak odstranit z rovnice elektrickou pekárnu.

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #125 kdy: Leden 21, 2013, 04:59:39 odpoledne »
Zkoušel jsem chlebové placičky. Jsou tam i jiné recepty.

Chlebové placičky

Chléb namočený v mléce promačkáme vařečkou přes cedník s velkými otvory, smícháme s několika lžícemi hrubé mouky, přidáme vejce, prášek do pečiva a osolíme. Tvarujeme tenké placičky, které smažíme na oleji. Hodí se k nejrůznějším omáčkám.

http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/chleb-a-pecivo/chleb-nas-vezdejsi/
Jen se divím,jakých"krávovin" se dopustíte jen tím,že se někdo živí vymýšlením takových receptů.
Mějte svoji hlavu a v něm i mozek.

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #126 kdy: Leden 21, 2013, 05:00:30 odpoledne »
Mně trápí jak odstranit z rovnice elektrickou pekárnu.
Postavte si chlebovou pec.Poslala jsem odkaz.

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #127 kdy: Leden 21, 2013, 05:01:35 odpoledne »
Mně trápí jak odstranit z rovnice elektrickou pekárnu.
Postavte si chlebovou pec.Poslala jsem odkaz.
Můžete péci i v troubě ale nekupovat tzv.domácí pekárnu.

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #128 kdy: Leden 21, 2013, 05:10:00 odpoledne »
Je asi pravdivé povídání z Babičky od Boženy Němcové,že i drobečky z chleba se nesmí vyhodit.
Při krájení domácího chleba zůstávají pěkně křupavé drobečky a o ty by jsme se málem prali.
Samozřejmě neplatí o kupovaném chlebu.

Kopernik

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #129 kdy: Leden 21, 2013, 05:29:24 odpoledne »
Moc se mi nedaří dělat kvásek z pšeničné mouky. Kazí se mi. Dělám zatím ze žitné.  Daří se vám dělat z pšeničné?

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #130 kdy: Leden 21, 2013, 05:42:53 odpoledne »
Kvásek z pšeničné mouky se NIKDY nedá udělat.Pouze ze žitné mouky.

Loki

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #131 kdy: Leden 21, 2013, 05:52:07 odpoledne »
Zkusil jsem si udelat chlebove suchary. Nakrajel jsem chleba na plátky a nechal usušit. Ve vode zas změknou. K jidlu nic moc, ale je to jidlo. ;)
Balím je do fólie. Jak je skladuješ?

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #132 kdy: Leden 21, 2013, 05:54:53 odpoledne »
Folie není dobrá.Upečený chléb mám zabalený v utěrce a suché pečivo v papírovém sáčku nebo dóze..

alwarez

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #133 kdy: Leden 22, 2013, 08:15:24 dopoledne »
libi se mi ,ze nekdo se snazi bochnik prodat treba se to stane vasim jobem a budete si muset najmout dalsi lidi aby jste zvadli mnozstvi zakazniku.......

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Chleba
« Odpověď #134 kdy: Leden 24, 2013, 11:18:48 odpoledne »
Zdravím,
Tritol : Dnes jsem ti zaslal recept na cibulák jak ho dělám já. Myslím, že by bylo nespravedlivé aby ostatní, kteří spolu s námi nasedli na kolotoč s názvem Preppers, neměli možnost si podle něj upéci ten cibulák taky.

Tak tady je ten cibulák :
Je to hodně upravený a vyzkoušený recept původně z internetu.

-1 kg žitné mouky, může být celozrnná,
-500 g pšeníčné chlebové mouky celozrnné
-500 g (1/2 litru) hustého kvásku
(ze žitné mouky)
-0,5-0,7 l vody,
(záleží jak je hustý kvásek a jak tuhé těsto děláme),
-1/4 kostky droždí, nedoporučuji
(ty přidáme pokud nevěříme kvásku a nebo je ho málo)
-3 ČL soli
-3 čajové lžičky kmínu
(jednu lžičku pokrájíme nožem, nebo dáme drcený)
-1/2 ČL mletého pepře,
(tady bych byl opatrný, někomu to nechutná),
-na špičku nože mletý kardamom,
(ten jsem dal jen jednou a potom již ne, nějak mě neoslovil)
-4-5 středně velkých cibulí
(průměr 5 cm)
-2 PL másla ale může být i sádlo.
-mouka na plech

A teď se do toho dáme :

Večer polovinu mouky pšeničné a polovinu žitné prosejeme sítem do mísy, měla by mít teplotu tak 20-25 st. C. (teplota místnosti)
Přidáme z ledničky, ohřátý, oživený a nakrmený chlebový kvásek rozředěný částí vody, případně  rozdrobíme droždí,(nedoporučuji).
Promísíme, prohněteme vařečkou (15 min.). Dáme do tepla 25-30 st. C. a přes noc necháme kynout. Ráno se přidají ostatní suroviny. Oba zbytky prosáté mouky, sůl koření a vymícháme těsto. Se zbytkem vody opatrně dáváme jen tolik kolik je třeba, (u mě to nejni až tak kritické já peču ve formě a tak mě řidší těsto nevadí), ale každá mouka přijímá vodu jinak.
Opětovně promísíme.
S vařečkou se musíme zapotit až těsto dělá bublinky, je potřeba až taková 1/2 hodina. Necháme odpočinout v míse na teplém místě, dávám do trouby na co nejmenší nastavení termostatu je tam takových 30 st. C. Když oloupu cibuli tak jdu a troubu vypnu. Cibule se nakrájí na kostičky a nebo proužky (jak kdo chce)
Dáme na pánev s máslem nebo i sádlem a osmahneme do sklovata, kamarád mě pořád nutí abych zkusil syrovou, zatím jsem ho nevyslyšel. Pokud je těsto vykynuté, (min, o polovinu objemu), vyndáme z trouby a dáme na posypaný vál moukou vyválíme placku dvojnásobně dlouhou než je délka formy. Na těsto dáme stejnoměrně vrstvu osmahnuté cibule zavineme jako štrůdl rozdělíma na dva díly a dáme do forem. Šev (konec zavinuté placky) nesmí být na povrchu ale na dnu formy jinak se rozleze a rozšklebí. No ale osazenstvo se shodlo, že ta „rozšklebenina“ s kůrkou a cibulí je vynikající a tak někdy to nechávám na hoře, ale upozorňuji že se špatně krájí.
V počátcích kdy jsem neměl formu (mám kovovou) tak jsem používal vysoký pekáč (na pečení kachny). Tam se mohlo těsto rozlévat jak chtělo, tehdá jsem pekl spíše placky než bochníky.
Z těsta vytvarujeme buď dva podlouhlé chleby něco přes 1 kg (závin) a nebo 3 kulaté tak 3/4 kilové bochníčky. Ty se musí ale před vložením do formy smísit s cibulí hnětením. Samozřejmě je možné cibuli prohníst i s celým množstvím těsta fantazii se meze nekladou. Ty zavinuté chleby mají jednu nevýhodu po upečení,  tam kde je cibule se vlivem omastku těsto nespojí, nebo špatně a krajíc má tendenci vypadal jako spirála ale chuti to nevadí, mě to naopak vyhovuje.
Před pečením se musí nechat ve formách opět nakynout min. 30min.
Lepší je to podle zvednutí těsta mělo by být pěkně napnuté a zvětšit objem alespoň o polovinu. No to je již skoro poledne a bude se péci. Troubu vyhřejeme min. na 200 st. C. lepší je 220-250.
Před nandáním do trouby povrch těsta nařízneme do křížku, nebo pár šikmých řezů. Pozor tady musí být nůž ostrý jako "břitva". Jde použít i želetka a nebo odlamovací nůž, jinak se nám může těsto na povrchu shrnout. Nože manželky nepoužívat, ty jsou většinou "tupé jak poleno".
Pečeme 15 min. na vysoké teplotě a potom stáhneme na 180 st. C a dopékáme cca 30-40 min. do hnědé kůrky. Na vysoké teplotě se trouba neotvírá. V mých začátcích jsem nebyl vždy přesvědčen, že je chléb dopečený a tak jsem používal řeznickou špejli na jitrnice. Zašpičatit vpíchnout do chleba a když se na ni nepřichytí žádné těsto tak je upečeno.
Na začátku pečení dávám na dno trouby nízký hrnek vody.
Chléb po upečení potřu vodou a dávám na troubovou mížku aby vychladl.
Pokud je ve chladu (do 15 st. C) a přikrytý utěrkou tak vydrží minimálně týden, ale jedl jsem ho i za 10 dní a byl dobrý. Tvrdnout začíná ve 14 dnech, (teda já mám dobré zuby).

Dávám k úvaze a zkoušení :
Přidat tak dvě vařené a nastrouhané brambory, syrovou cibuli, zesklovatět cibulku na špeku a přidat i se špekem, přidat do těsta lžíci octa,
Miki.

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #135 kdy: Leden 28, 2013, 10:25:43 odpoledne »
 Na přání mé sestřičky(pracovní)se snažím dnes upéct kváskový ale pšeničný chléb(ne žitný).
Poprvé a naposledy.Základ byl kvásek + voda + žitná mouka(včera večer).
Dnes postupuji jak se žitným ale kynutí s pšeničnou bílou moukou se zdvojnásubuje. A tak jsem raději do posledního kynutí raději přidala už jen žitnou mouku. Bochník zatím kyne.V tuto dobu žitný už byl málem snězený.
Ale ještě mě čeká pečení.
Och,jak ráda bych už šla spát. :) ;) :D

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #136 kdy: Leden 28, 2013, 10:32:58 odpoledne »
Proto tu dnes tak dlouho s vámi vykecávám.Zatím bochník kyne a pak se bude péci.(a to nevím jak dlouho a tak tu holt ještě chvilku budu strašit.)

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #137 kdy: Leden 28, 2013, 11:01:12 odpoledne »
Proto tu dnes tak dlouho s vámi vykecávám.Zatím bochník kyne a pak se bude péci.(a to nevím jak dlouho a tak tu holt ještě chvilku budu strašit.)
Tak už jsem ten bílej chleba šoupla péci.Já jsem bílou mouku vyřadila už před půl rokem.Podle kynutí vidím,že to stojí za houby.
Zítra uvidím,jaký bude mít průřez a jak bude chutnat oproti žitnému.
Ale už dopředu ho odsuzuji.
Pozor! Ve Zlíně budete mít žitný!

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Chleba
« Odpověď #138 kdy: Leden 28, 2013, 11:12:11 odpoledne »
Můj kvásek hajá ve vypnuté troubě v naději, že si na něj zítra najdu čas - dneska už neměl šanci, musela jsem dceru zkoušet z jakýchsi blafů, které se učí na zítřejší zkoušku. Zkusím volnější variantu Tvého cibuláku, Miki...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #139 kdy: Leden 28, 2013, 11:27:06 odpoledne »
Chleba v troubě naštěstí naskočil ale je bílej jak moučný červ.Díkybohu není pro mne ale na objednávku.

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #140 kdy: Leden 28, 2013, 11:49:20 odpoledne »
Nemám ráda bílý chleba.Dnes mě nutí jít pozdě spát.
A jak to mám ráno vysvětlit pacientům,že jsem ještě po ránu mrtvá a nevyspalá z pečení chleba?

alwarez

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #141 kdy: Leden 29, 2013, 01:23:19 dopoledne »
Tomu ani nikdo nebude verit pardon za blbou pripominku !














Offline vvitty

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1894
  • a
Re:Chleba
« Odpověď #142 kdy: Únor 04, 2013, 10:54:49 dopoledne »
KVasek uz roste, o vikendu zkusim co z toho bude  :)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Chleba
« Odpověď #143 kdy: Únor 06, 2013, 12:34:52 odpoledne »
Sestra mi dala k vánocům kurz vaření tuto sobotu a teď jsem zjistila, že to zahrnuje pečení z kváskového těsta. Takže prosím pošlete všechny dotazy, které Vás napadají, abych mohla využít příležitosti, že se potkám s odborníkem. Dotaz na kvásek z pšenice, co dál?
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #144 kdy: Únor 06, 2013, 01:52:27 odpoledne »
Zkouším kváskové buchty,zjisti z jakých druhů mouky pečou.Já zatím zkoušela ze špaldové-koláč(základ žitný kvásek)a teď vyzkouším z špaldo-pohankové-české buchty.Co bude lepší ,tak vám pak napeču.

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #145 kdy: Únor 06, 2013, 01:56:27 odpoledne »
Došla mi nová hliněná forma na chléb.Zítra peču a tak vyzkouším.A také hliněný glazovaný pekáč na buchty.Také vyzkouším.Prý jsou lepší buchty -než pečené v kovu.
Zlíňští hosté-s čím máte nejraději buchty?Tvaroh,mák,povidla?

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #146 kdy: Únor 06, 2013, 02:43:24 odpoledne »
Miki tobě budu péci spešl chleba žitno-pohankový.Hodím tam i sluneč.semínka.Mám tam šupnout ještě něco jiného?

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #147 kdy: Únor 07, 2013, 02:16:23 odpoledne »
Když vám kyne těsto pod utěrkou,můžete nakouknout ale nesmí se udělat průvan.Nemá to rádo.Stejně tak pořád hlídat a nakukovat-je to živý organismus a slídění nemá rád.
Ale když já tak ráda nakukuji,jak krásně bochník kyne. :) ;)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Chleba
« Odpověď #148 kdy: Únor 07, 2013, 03:18:52 odpoledne »
Tak ho volně zakryj mikroténovou fólií, přes kterou je dobře vidět, ať se můžeš kochat. Kvasinkám můžeš namluvit, že je průhledná jen z jejich strany:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #149 kdy: Únor 07, 2013, 03:37:08 odpoledne »
Tak ho volně zakryj mikroténovou fólií, přes kterou je dobře vidět, ať se můžeš kochat. Kvasinkám můžeš namluvit, že je průhledná jen z jejich strany:)
Ormien,tys mě pobavila.Ale já jsem konzervativní a nechám tam tu utěrku.Kdoví jaký by byl rozdíl mezi utěrkou a mikrotenovou folií(ještě by se kvasinka naštvala).Zase nějaké novoty.To raději občas nakouknu a kvasinám se omluvím. :) :)
Tak se těším na večer,až si dám čerstvý chléb se špekem a česnekem. ;)