Zdravím,
Tritol : Dnes jsem ti zaslal recept na cibulák jak ho dělám já. Myslím, že by bylo nespravedlivé aby ostatní, kteří spolu s námi nasedli na kolotoč s názvem Preppers, neměli možnost si podle něj upéci ten cibulák taky.
Tak tady je ten cibulák :
Je to hodně upravený a vyzkoušený recept původně z internetu.
-1 kg žitné mouky, může být celozrnná,
-500 g pšeníčné chlebové mouky celozrnné
-500 g (1/2 litru) hustého kvásku
(ze žitné mouky)
-0,5-0,7 l vody,
(záleží jak je hustý kvásek a jak tuhé těsto děláme),
-1/4 kostky droždí, nedoporučuji
(ty přidáme pokud nevěříme kvásku a nebo je ho málo)
-3 ČL soli
-3 čajové lžičky kmínu
(jednu lžičku pokrájíme nožem, nebo dáme drcený)
-1/2 ČL mletého pepře,
(tady bych byl opatrný, někomu to nechutná),
-na špičku nože mletý kardamom,
(ten jsem dal jen jednou a potom již ne, nějak mě neoslovil)
-4-5 středně velkých cibulí
(průměr 5 cm)
-2 PL másla ale může být i sádlo.
-mouka na plech
A teď se do toho dáme :
Večer polovinu mouky pšeničné a polovinu žitné prosejeme sítem do mísy, měla by mít teplotu tak 20-25 st. C. (teplota místnosti)
Přidáme z ledničky, ohřátý, oživený a nakrmený chlebový kvásek rozředěný částí vody, případně rozdrobíme droždí,(nedoporučuji).
Promísíme, prohněteme vařečkou (15 min.). Dáme do tepla 25-30 st. C. a přes noc necháme kynout. Ráno se přidají ostatní suroviny. Oba zbytky prosáté mouky, sůl koření a vymícháme těsto. Se zbytkem vody opatrně dáváme jen tolik kolik je třeba, (u mě to nejni až tak kritické já peču ve formě a tak mě řidší těsto nevadí), ale každá mouka přijímá vodu jinak.
Opětovně promísíme.
S vařečkou se musíme zapotit až těsto dělá bublinky, je potřeba až taková 1/2 hodina. Necháme odpočinout v míse na teplém místě, dávám do trouby na co nejmenší nastavení termostatu je tam takových 30 st. C. Když oloupu cibuli tak jdu a troubu vypnu. Cibule se nakrájí na kostičky a nebo proužky (jak kdo chce)
Dáme na pánev s máslem nebo i sádlem a osmahneme do sklovata, kamarád mě pořád nutí abych zkusil syrovou, zatím jsem ho nevyslyšel. Pokud je těsto vykynuté, (min, o polovinu objemu), vyndáme z trouby a dáme na posypaný vál moukou vyválíme placku dvojnásobně dlouhou než je délka formy. Na těsto dáme stejnoměrně vrstvu osmahnuté cibule zavineme jako štrůdl rozdělíma na dva díly a dáme do forem. Šev (konec zavinuté placky) nesmí být na povrchu ale na dnu formy jinak se rozleze a rozšklebí. No ale osazenstvo se shodlo, že ta „rozšklebenina“ s kůrkou a cibulí je vynikající a tak někdy to nechávám na hoře, ale upozorňuji že se špatně krájí.
V počátcích kdy jsem neměl formu (mám kovovou) tak jsem používal vysoký pekáč (na pečení kachny). Tam se mohlo těsto rozlévat jak chtělo, tehdá jsem pekl spíše placky než bochníky.
Z těsta vytvarujeme buď dva podlouhlé chleby něco přes 1 kg (závin) a nebo 3 kulaté tak 3/4 kilové bochníčky. Ty se musí ale před vložením do formy smísit s cibulí hnětením. Samozřejmě je možné cibuli prohníst i s celým množstvím těsta fantazii se meze nekladou. Ty zavinuté chleby mají jednu nevýhodu po upečení, tam kde je cibule se vlivem omastku těsto nespojí, nebo špatně a krajíc má tendenci vypadal jako spirála ale chuti to nevadí, mě to naopak vyhovuje.
Před pečením se musí nechat ve formách opět nakynout min. 30min.
Lepší je to podle zvednutí těsta mělo by být pěkně napnuté a zvětšit objem alespoň o polovinu. No to je již skoro poledne a bude se péci. Troubu vyhřejeme min. na 200 st. C. lepší je 220-250.
Před nandáním do trouby povrch těsta nařízneme do křížku, nebo pár šikmých řezů. Pozor tady musí být nůž ostrý jako "břitva". Jde použít i želetka a nebo odlamovací nůž, jinak se nám může těsto na povrchu shrnout. Nože manželky nepoužívat, ty jsou většinou "tupé jak poleno".
Pečeme 15 min. na vysoké teplotě a potom stáhneme na 180 st. C a dopékáme cca 30-40 min. do hnědé kůrky. Na vysoké teplotě se trouba neotvírá. V mých začátcích jsem nebyl vždy přesvědčen, že je chléb dopečený a tak jsem používal řeznickou špejli na jitrnice. Zašpičatit vpíchnout do chleba a když se na ni nepřichytí žádné těsto tak je upečeno.
Na začátku pečení dávám na dno trouby nízký hrnek vody.
Chléb po upečení potřu vodou a dávám na troubovou mížku aby vychladl.
Pokud je ve chladu (do 15 st. C) a přikrytý utěrkou tak vydrží minimálně týden, ale jedl jsem ho i za 10 dní a byl dobrý. Tvrdnout začíná ve 14 dnech, (teda já mám dobré zuby).
Dávám k úvaze a zkoušení :
Přidat tak dvě vařené a nastrouhané brambory, syrovou cibuli, zesklovatět cibulku na špeku a přidat i se špekem, přidat do těsta lžíci octa,
Miki.