Autor Téma: Chleba  (Přečteno 24259 krát)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5225
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Chleba
« Odpověď #300 kdy: Září 15, 2018, 07:41:27 odpoledne »
Dnes jsou kopce pekáren, zajímavé jsou pouze ty, které zvládají kváskový program. Jedná se o dlouhé kybnutí z žitného kvásku s žitnou moukou, což trvá většinou  přes noc a ráno máme samožitný chleba.Pokud bych vybíral já, vyhrála by eta duplika, která však přesahuje ony dva tisíce o patnáct stovek.  Je to jediná pekárna, která umí všechno, vč vlastních specifických programů.Smožitný chleba je pro mne oním pomyslným vrcholem pečení chleba, i jeho účinků na organismus.Kvasnicový chleba umí naprosto každý přístroj. Odložený start je super vychytávka, neznám nic lepšího, než ráno čerstvý chleba.Remoska je dobrá věc, neumí míchat, kynout, kvasit, a tak vůbec.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re: Chleba
« Odpověď #301 kdy: Září 15, 2018, 07:53:15 odpoledne »
Měla jsem celjem 3 různé pekárny...pistjpně jsem došla k tomu, že nám vadí díry po hácích z pekárny..a od doby, co jsem začala péct z kvásku, už nám chléb z kvasnic nechutná...
Občas upeču z kvasnic pečivo, ale chleba z kvasu je top.. "hold"

Offline sedlák

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 1111
Re: Chleba
« Odpověď #302 kdy: Září 15, 2018, 07:57:23 odpoledne »
Jak dlouho to těsto z kvásku musí kynout? Předpokládám, že je to závislé na teplotě, ale řekněme při dvaceti stupních?

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4428
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Chleba
« Odpověď #303 kdy: Září 15, 2018, 08:01:51 odpoledne »
Měla jsem celjem 3 různé pekárny...pistjpně jsem došla k tomu, že nám vadí díry po hácích z pekárny..a od doby, co jsem začala péct z kvásku, už nám chléb z kvasnic nechutná...
Občas upeču z kvasnic pečivo, ale chleba z kvasu je top.. "hold"

Naprostý souhlas  :)
A kvůli těm dírám jsem si pekárnu nikdy nekoupila... a taky mi připadá, že má chleba z trouby / pece lepší kůrku. A navíc mám prostě ráda bochník  :)

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4428
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Chleba
« Odpověď #304 kdy: Září 15, 2018, 08:11:10 odpoledne »
Jak dlouho to těsto z kvásku musí kynout? Předpokládám, že je to závislé na teplotě, ale řekněme při dvaceti stupních?

No to je různé, záleží i na poměru přidané mouky a kvásku. Používá se i velmi pomalé kynutí v lednici a tam to trvá  tak 12  - 17 hodin. Běžně kváskový chleba kyne 4-6 hodin, při dvaceti stupních bych to viděla o nějakou hodinu víc.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9499
  • I' ll be back!
Re: Chleba
« Odpověď #305 kdy: Září 15, 2018, 08:12:41 odpoledne »
Udělej si kynárnu z líhně..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re: Chleba
« Odpověď #306 kdy: Září 15, 2018, 08:26:04 odpoledne »
Nechávám kynout buď přes noc nebo zadělám ráno a chléb kyne v době, kdy jsem v práci...

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4428
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Chleba
« Odpověď #307 kdy: Září 15, 2018, 09:24:47 odpoledne »
Takže to necháváš kynout jenom jednofázově? Já dávám obvykle tak kolem 10. večer kynout první fázi a ráno po prohnětení to teprve dávám kynout do ošatek.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5225
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Chleba
« Odpověď #308 kdy: Září 15, 2018, 09:49:30 odpoledne »
Taky máme rádi bochníky, tak to prokvašené těsto v pohodě vyklopíme na pekáč do trouby, nebo do formy na moskevskej bochník z celozrnné mouky ze žita.Rádi experimentujeme, takže https://www.youtube.com/watch?v=IO_nkZkM_z8
Ale už mám postavenou pec na veliké bochníky, sice v kovovém rámu, ale zato superpoctivou s klenbou a silnou vyzdívkou, kde chci topit postaru.....Vlastně jsem z takové pece chleba ješětě nejedl, tak jsem zvědavý....

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re: Chleba
« Odpověď #309 kdy: Září 15, 2018, 10:03:06 odpoledne »
Nechávám kynout přes noc cca 8 hodin..ráno přeložím několikrát a dám do formy..nechám vykynout cca 2 hodiny a peču.
Dělám ten " nehnětený'..večer jen rychle smíchat všechny suroviny...kvásek si rozkvasím předem..

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4428
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Chleba
« Odpověď #310 kdy: Září 15, 2018, 10:03:58 odpoledne »
Votroubku, to držím palce, upéct chleba v klasické peci není jednoduché. Teda to pečení samo o sobě už jo, ale správně tu pec rozehřát a odhadnout správnou teplotu, kdy sázet... To chce buď už někoho zkušeného, kdo poradí, nebo prostě pokus - omyl. Pomůže mouka vhozená do vymetené pece. Pokud rychle hnědne a pálí se, pec je moc horká a musí trochu zchladnout. Pokud mouka postupně žloutne a přechází do hnědé, je pec akorát. Pokud jenom žloutne je pec málo vytopená.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5225
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Chleba
« Odpověď #311 kdy: Září 15, 2018, 10:18:29 odpoledne »
No, pec mám, ale, jak říkáš, to pečení bude hodně zajímavé. Použil jsem šamot, i když mne lákali do magneziových cihel z akumulačních kamen.....Děláte kváskovej chleba samožitnej, nebo do něj dáváte pšeničnou mouku??

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4428
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Chleba
« Odpověď #312 kdy: Září 15, 2018, 10:23:24 odpoledne »
Podle nálady. Někdy samožitnej, ten je obvykle hutnější a kyselejší, někdy s přídavkem pšeničné mouky, to pak je zase hezčí bochník  :)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re: Chleba
« Odpověď #313 kdy: Září 15, 2018, 11:35:07 odpoledne »
Já míchám nejčastéji 1/3 žito, 1/3 pšenice...to si namelu a přidám 1/3 hladká mouka.
Ale experimentuji i s jinými moukami..pohanková, rýžová, ječná atd. ...

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4428
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Chleba
« Odpověď #314 kdy: Září 16, 2018, 07:39:24 dopoledne »
Ječná mouka je skvělá. Má málo lepku, takže ze samotné mouky se pečou chlebové placky, nebo jsou z ní skvělé lívance. Ale taky se přidává do směsí na chleba, protože je pak chleba vláčnější a trvanlivější.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Chleba
« Odpověď #315 kdy: Září 16, 2018, 06:06:45 odpoledne »
Už mám žito, tak jsem mlel na šrotovníku. Vypadá to na 350g mouky a 650g šrotu. Ještě zkusim mlýnek na mák na ten šrot.

Jaké sítko na mouku používate? A jak řešíte, že při práci se sítkem prášíte?

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re: Chleba
« Odpověď #316 kdy: Září 16, 2018, 08:32:11 odpoledne »
Většinou do chleba používám vše, co ze zrn pomelu.
Do buchet mouku prosívám..starým sítem po babičce...Používám velkou mísu, tak mi nic nepráší..

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2387
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Chleba
« Odpověď #317 kdy: Září 16, 2018, 10:01:25 odpoledne »
Abys získal "univerzální" mouku použitelnou na chleba a podobné pekažské výrobky, bylo by dobré  si ideálně sehnat nerezové síto  s hustotou 200-220 mikrometru..... to odpovídá jemnější polohrubé mouce.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 94
Re: Chleba
« Odpověď #318 kdy: Leden 24, 2019, 08:34:01 odpoledne »
Rád bych si zajistil, pro čtyřčlennou rodinu, suroviny pro výrobu vlastního kváskového chleba. Počítal jsem jeden bochník z půl kila žita na dva dny. Kamarád mi tvrdil, že na tohle množství stačí políčko cca 200m2, na jeden rok. Má někdo z vás s tímhle praktický zkušenosti? Díky!

Offline sedlák

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 1111
Re: Chleba
« Odpověď #319 kdy: Leden 24, 2019, 10:13:42 odpoledne »
Pokud to budeš obdělávat ručně a nebudeš používat postřiky a hnojiva, tak můžeš počïtat s výnosem, který byl před sto lety, tedy 15q/ha, což je 15 kg/ar. A to nesmíš mít žádné ztráty při mlácení a skladování.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5225
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Chleba
« Odpověď #320 kdy: Leden 24, 2019, 10:20:31 odpoledne »
to jo, ale ztráty mu můžou sežrat čtvrtinu.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 94
Re: Chleba
« Odpověď #321 kdy: Leden 25, 2019, 06:52:42 dopoledne »
Obdělávat ručně budu, s hnojením uvidím. Zkusím to tedy zatím na těch dvou arech, mám je plonkový. Přímo mi tam svítí slunce, vody je málo tak zelenina v tomhle koutu moc nejde, prubnu tohle.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 303
Re: Chleba
« Odpověď #322 kdy: Leden 25, 2019, 06:47:14 odpoledne »
Vypadá to, že kamarád měl pravdu. Celý rok budeš mít čím krmit kvásek :D.
Teď vážně, to je pěstovat obilí opravdu tak neefektivní? Vždyť na stejné ploše za stejných podmínek se dá vypěstovat daleko víc energie ve formě běžné zeleniny. O bramborách nemluvě.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 94
Re: Chleba
« Odpověď #323 kdy: Leden 25, 2019, 07:44:57 odpoledne »
Tak zelenina se daleko hůř skladuje, má kratší trvanlivost, jiný výživový hodnoty. Spotřebuje daleko víc vody, kterou nemám. Brambory mám osázený pro nás dostatečně, neuvažuju o rozšiřování. Rád bych pokryl pokud možno co nejvíc potřeb mé rodiny, obiloviny mi zatím chybí. Bral jsem to, že na nějakej rozumnej výnos musí být fakt velká plocha, tak uvidím,  kolik bude z tohohle. Zeleniny mám dost, brambory a batáty zatím taky, nějakou kukuřici, maso i vejce, teď přemýšlím nad těmi obilovinami a mlékem. Ze kterého bych rád dělal i máslo.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Chleba
« Odpověď #324 kdy: Leden 25, 2019, 07:47:07 odpoledne »
Přejít na kukuřici a hrách. Toď řešení pokud se bavíme o PA době.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 94
Re: Chleba
« Odpověď #325 kdy: Leden 25, 2019, 07:57:40 odpoledne »
Mě v současný době docela baví s tou zahradou si hrát. Dostal jsem se k tomu před pár lety, když mi zkrachovala firma, je to pro mě nepopsanej list a chci zkusit všechno. Pokud se dočkám PA doby, bude tady ležet celá zem plná možností, můžu se sehnout a vzít si cokoli, co potřebuju...

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 303
Re: Chleba
« Odpověď #326 kdy: Leden 25, 2019, 07:58:17 odpoledne »
Normane. Jo, jo tomu rozumím. Ta otázka byla spíš na odborníky zemědělce. Taky jsem uvažoval nad získáním zkušeností s pěstováním obilí, ale pokud je jeho výnos tak malý, jdu od toho.
I když, chleba je Boží dar a obilí se neujalo jen samo sebou. Tak ještě uvidím, spíš to zkusím.
A co třeba pšenice? Taky bez intenzivního pěstování má tak malý výnos?

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 303
Re: Chleba
« Odpověď #327 kdy: Leden 25, 2019, 08:06:35 odpoledne »
Přejít na kukuřici a hrách. Toď řešení pokud se bavíme o PA době.
Kde seženeš osivo pro kukuřici na zrno, co není hybridní a má solidní výnos? To raději pšenici,ječmen, či žito.
Zkusil jsem několikrát kukuřici z Gengelu a výnos mizérie.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Chleba
« Odpověď #328 kdy: Leden 25, 2019, 08:15:49 odpoledne »
Prodávaji v krámě na jídlo. Bio kvalitě.
https://www.makrobiotika.cz/Kukurice-zrno-BIO-d22.htm

Já mám vlastní kukuřici, kterou pěstuji roky a dostal jsem ji od známého, ale netuším jestli je gmo, krmná nebo cokoliv.


Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 94
Re: Chleba
« Odpověď #329 kdy: Leden 25, 2019, 08:16:56 odpoledne »
Kukuřici manželka přivezla ze Sibiře, když byla na nějaký akci ohledně rodových statků, který tam dobře fungujou... Mám jí dost, můžu se případně podělit. Kamarád má Malovaný hory, ne teda od Gengelu, a taky si nestěžoval. Ale u kukuřice je, myslím, blbý, když ti v okolí asi 300m roste nějakej jinej typ. Zprasí ti jí.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 94
Re: Chleba
« Odpověď #330 kdy: Leden 25, 2019, 08:18:41 odpoledne »
...Mám dost kukuřice, ne manželky.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Chleba
« Odpověď #331 kdy: Leden 25, 2019, 08:24:57 odpoledne »
Hrát si s pšenici, žitem, ječmenem, ovsem, prosem je fajn. Hrál jsem si a doporučuji každému si taky hrát. Člověk si uvědomí  časovou náročnost se najíst.

Nepíšu, že nejde pěstovat a taky nepíšu, že je malá výnosnost. Já jsem měl vždy pocit, že mám mizernou klíčivost, protože se mi podařilo kousky pěkně osít a byli hustě, ale co jsem zasadil, tak jsem sklidil jen asi 50g navíc co jsem osázel.

Mně se zdá efektivnější pěstovat kukuřice a hrách. A udělat si zásoby jiných obilovin do zásoby. Aby bylo efektivní pěstovat obiloviny, tak je potřeba mít nějakou techniku jinak podle mně člověk nebude stíhat.

Offline CyPro

  • ***
  • Příspěvků: 295
Re: Chleba
« Odpověď #332 kdy: Leden 25, 2019, 08:43:01 odpoledne »
Norman: Zmiňuješ batáty. Jak jsi v tom, prosím, úspěšný? Výnos, kde vzít sadbu, která by za něco stála, postupy, skladování. Je tu vlákno o batátech, ale z příspěvků to na nějaké velké úspěchy nevypadalo.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 94
Re: Chleba
« Odpověď #333 kdy: Leden 25, 2019, 08:45:38 odpoledne »
Na těhle věcech je úžasný, jak je všechno individuální. Ale nejen farmaření, i to všechno další. Co funguje kámošovi o deset kilometrů vedle, to neplatí u mě. A naopak. Když začala válka na Ukrajině, měl jsem pocit, že se rozšíří do celý Evropy a dal jsem dohromady skupinu lidí, kvůli připravenosti. Organizoval jsem kurzy, který vedli armádní profesionálové - střelby, taktika, zdravověda. Orientace a pohyb v terénu. Časem lidi ztratili motivaci, válka se stabilizovala a každej se vrátil do svýho života. Já se pustil do farmaření, a ono je to z určitýho pohledu hodně podobný. Jako má každej svůj přístup ke střelbě, každej si sbalí něco trochu jinýho do pohotovostniho zavazadla, do lékárničky, jinak se obleče, tak si i jinak jede farmaření... A funguje to.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 94
Re: Chleba
« Odpověď #334 kdy: Leden 25, 2019, 08:52:05 odpoledne »
Batáty jsem vzal loni od nějaký slovenský firmy. Sazenice mi přišly, tuším, někdy v dubnu, sklidil jsem asi v podobnym poměru, jako brambory. Sklizeň jsem dal do písku, takže na jaře uvidím, jestli to byl dobrej nápad. Další sadu jsem si chtěl udělat vlastní, odkaz na ty Slováky najdu a dám to sem. Ale jak říkám, jeden rok jsem nasadil 20kg brambor a 20kg sklidil, další rok jsem z 20kg měl kilogramů sto. Žije si to vlastním životem...

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 303
Re: Chleba
« Odpověď #335 kdy: Leden 25, 2019, 08:54:59 odpoledne »
Zpět k chlebu. Z kukuřice a jiného obilí bez žita fakt chleba udělat nejde. Tedy chleba tak jak ho známe. Ne housky ve tvaru pecnu.
Otázka na odborníky - dá se žito normálně semenařit, nebo je to stejná pakárna jako u kukuřice?

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 94
Re: Chleba
« Odpověď #336 kdy: Leden 25, 2019, 08:57:55 odpoledne »
Bataty mám odsud: http://www.bataty.cz/sadenice
Půdu jsem připravil podle jejich doporučení,  mám pocit, že to tam někde mají.

Offline CyPro

  • ***
  • Příspěvků: 295
Re: Chleba
« Odpověď #337 kdy: Leden 25, 2019, 09:05:50 odpoledne »
Děkuji za info. O této firmě vím. Sídlí v Nitře ale píší, že pole mají v Chorvatsku. Z toho jsem usoudi, že bez skleníku nelze (ani na brněnském venkově).
Ale, jak říká Včeliš, zpět ke chlebu.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5225
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Chleba
« Odpověď #338 kdy: Leden 25, 2019, 09:50:38 odpoledne »
Chléb náš ve zdejší dejž nám dnes...Teprve až si lidi vypěstují vlastní zrní a upečou vlastní chleba mají pojem o božím daru....Já bych vsadil na energetické rostliny, jako jsou brambory, kukuřice malované hory, k tomu nutriční pecky, jako dýně, zelí a luštěniny.Na  mezi topinambury a sušené ovoce i zelenina.Teprve až si zkusíte žít soběstačně, tak začne ta správná sranda... Jenže já k tomu měl krávu a koně, tak to šlo.....

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 94
Re: Chleba
« Odpověď #339 kdy: Leden 26, 2019, 10:01:54 dopoledne »
Tak ten můj kamarád měl z 90m2 19kg mouky. Ve dvou jim trvalo cca 10hodin, než ze žita na poli byla mouka v pytlíkách. Typ žita neví, před několika lety natrhal pár klasů na dovolený v Rakousku, od tý doby si ho semenaří - poměrně jednoduše, část úrody dá prostě bokem a usuší. Nijak ho nemoří, v září to dá sečkou do země, aby to nebylo moc hustě. Z mý, neodborný, strany k chlebu asi tak.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6213
Re: Chleba
« Odpověď #340 kdy: Leden 26, 2019, 10:24:15 dopoledne »
To měli techniku? Mně vychází minimálně vždy 20 minut/m2, abych připravil půdu na setí.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 94
Re: Chleba
« Odpověď #341 kdy: Leden 26, 2019, 12:23:54 odpoledne »
Na orbu techniku má, těch deset hodin je od pokoseni po mouku. Seče ručně, zrno vydrolí ručně, mele v elektrickým mlýnku.