Autor Téma: Chleba  (Přečteno 23458 krát)

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Chleba
« kdy: Červen 04, 2012, 09:48:36 odpoledne »
Zdravím.
Peču a používám celozrné mouky, žitnou, pšeničnou, ovesnou a občas i nějaké doplňky jako otruby, naklíčené zrno, gfraham mouku no a když je svátek tak si koupím i doma namletou a nějaká dobrá semínka.
Do budoucna plánuji výrobu domácího mlýnku na obilí a semena. Ruční a motorový pohon.
Chleba peču jen kváskový, vlastoručně doma zhotovený ze žitné celozrné mouky. Většinou peču chléb tak z 50% pšeníčné a 50% žitné. MŇAM.
Zajímavé je, že vydrží kvalitní a chutný bez problémů tři dny až týden.

A když je k tomu domácí uzené a domácí pivko tak mě nikdo nevymluví, že nejni na světě krásně.
Miki.

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Chleba
« Odpověď #1 kdy: Červen 06, 2012, 12:45:28 dopoledne »
Nevznikají v chlebu při pečení nějaké škodliviny? Myslím hlavně v kurce.
Zdravím.
Tak v té kůrce vznikají škodliviny pouze tehdy když se peče z celozrnné mouky a s kvasnicema. V zrnu zvláště ve šlupce se nacházejí látky, škodlivé našemu zažívání (teď se omlouvám nevím název, je v PC a musel bych hledat), které se při kynutí s kvasnicemi nerozloží. Ale hle jak to ta příroda dobře zařídila.....stačí kvasnice nahradit přírodním kváskem z žitné mouky a kynout přes noc (tak to ostatně dělala co si pamatuji i moje babička) a ejhle.... škodlivé látky kvásek zlikviduje a rozloží. K té kůrce a obsahu škodlivých látek. No to víte... v dnešním "chlebu" již toho dobrého je pomálu. Skládá se až z 10 ale i 20% rozemletého starého chleba tzv. vratky (za mého mládí se starý tvrdý zkrmoval drůbeži a nebo prasatům společně se spařenými kopřivami a jetelem) , potom ze zlepšujících přísad, a z moučných směsí, další vylepšení jsou bělící látky na mouku a další svinstva. Potom ňáké antioxidanty případně barviva aby byl chleba pěkně nahnědlý (to když se má naaranžovat, že je celozrnný a okolo celozrnné mouky ani neběžel). A aby toho nebylo málo tak ho pouze předpečou, v polovině pečení dají zmrazit a rozvezou do prodejen v superhyperupermagořinách. Tam ho skladují a až jim v regálech dojde tak šup s tím zmraženým do pece kde ho tzv. dopečou (rozpečou) a teď se podržte..... Protože ten xindl vůbec po rozpečení nevoní, tak mají vychytávku, nastříkají do vzduchu vůni pečeného chleba. Teď jsem vám prozradil informaci, která je přísně tajná v pekárenství , ale mám to z první ruky, dělal jsem tam, tak vím která bije. Však si všimněte že na regále je vždy nějaká tkanina a nebo alespoň papír. No a na něm je to nastříkáno. Stačí přivonět. Prostě svině lačné peněz.
miki.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Chleba
« Odpověď #2 kdy: Červen 09, 2012, 09:16:05 odpoledne »
Našel by se někdo, kdo zkusí přidat do chleba hrachovou mouku?

Marie Úlehlová-Tilschová napsala knihu "Česká strava lidová" kde se píše, že hrachová mouka se na Valašsku přidávala do chleba "aby býl hořký a málo sa ho zjedlo". ;)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #3 kdy: Červen 09, 2012, 09:19:22 odpoledne »
Marie Úlehlová-Tilschová napsala knihu "Česká strava lidová" kde se píše, že hrachová mouka se na Valašsku přidávala do chleba "aby býl hořký a málo sa ho zjedlo". ;)

Myslim,ze  to byla zaludova mouka.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Chleba
« Odpověď #4 kdy: Červen 09, 2012, 09:23:38 odpoledne »
Teď jsi mě dostal - ale jsem v práci, takže - kontrola až zítra ráno. ;)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #5 kdy: Červen 09, 2012, 09:27:08 odpoledne »
Cetl jsem to v jine knizce. Pridavali,aby lidi meli mensi chut kvuli hladomoru.

Mozna mas pravdu,protoze zas se nekde psalo,ze chleba se zaludovou moukou je chutnejsi nez s hrachovou.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Chleba
« Odpověď #6 kdy: Červen 10, 2012, 12:01:24 dopoledne »
Žena si koupila domácí pekárnu a na chlebu z ní jsem si pochutnával.. Až bude mít trochu času tak bude v pečení pokračovat. pak ji naženu za klávesnici, aby o tom napsala!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Chleba
« Odpověď #7 kdy: Červen 10, 2012, 12:05:14 dopoledne »
Když jsem ještě pracoval u šváry, který měl tehdy 4 obchody s potravinami, tak jsem si bral domácí chléb z pekárny u Dolejších. byl sice dražší, ale opravdu mi chutnal ještě 4-tý den, pokud ovšem už tou dobou nebyl dávno sežraný..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #8 kdy: Červen 16, 2012, 06:11:36 odpoledne »
Kdo by chtel si trochu zaexperimentovat s chlebem? Schanim lidi, kteri pecou chleba. Promluvit s nimi o tom jestli by nepekli chleba na zkousku s nahrazkami za obiloviny. Tedy primýchavali tuto nahrazku v urcitem mnozstvi.  Treba mouku z vodnice,zaludu,kastany,travu,sverep stoklasa ,laskavec ohnuty a dalsich nahrazek.

Ja moc nejim chleba a vubec uz nepecu. Tak nejen,ze nemam zkusenosti s peceni, ale nemam ani nic v cem bych pekl.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Chleba
« Odpověď #9 kdy: Červen 16, 2012, 06:47:53 odpoledne »
Žena má domácí pekárnu. Zatím peče z kupovaných směsí, ale chystá se na experimenty. Napíše o tom časem zprávu. Můj sen je velká chlebová pec a pečení klasického pšenično-žitného chleba ve velkých pecnech. Rodina i kolegové v práci budou rádi odebírat. Mlýn a pec na chleba je to první, co plánuji v PA osadě postavit.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Torzo

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #10 kdy: Červen 16, 2012, 10:56:17 odpoledne »
Jaký má smysl dávat náhražky do chleba?

Potomek

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #11 kdy: Červen 17, 2012, 09:24:00 dopoledne »
Upéc chleba není žádná věda. Stačí jen voda,hladká mouka,sůl,cukr,kvasnice,kmín a mléko.

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Chleba
« Odpověď #12 kdy: Červen 17, 2012, 11:27:20 dopoledne »
Zdravím.
To jsem si myslel, když jsem začínal péct chleba taky. Tvrdím, že je to naopak věda.
Už jenom vyrobit kvásek je problém. Aby vzešel, aby nezkejsnul, aby byla správná teplota, aby se dal rozmnožit i na další pečení atd. A chleba ? Ten první jsem měl na povrchu skoro spálený a vevnitř byl nedopečený, šel slepicím do žrádla. Kynutí s kváskem
a s kvasnicemi, je jako oheň a voda.
No nevím, nevím..... každá trouba peče trochu jinak, mnoho z nich ani těch 250 st. C nedosáhne a tak těch proměnných je tam tolik, že je to věda. Kdo to nezkusil tak neuvěří. A péct v hliněné peci, tak jako se peklo dříve, a pamatuji, že i moje babička tak pekla. To je další snůška neznámých, která se musí vzít v úvahu.
Jen správně vytopit pec dřevem, je umění.
Miki.   

Rick

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #13 kdy: Červen 17, 2012, 11:31:06 dopoledne »
V čem pečete chleba?

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Chleba
« Odpověď #14 kdy: Červen 17, 2012, 11:37:51 dopoledne »
V čem pečete chleba?
Zdravím.
V moderní troubě 1/2 roku staré s tím, že dosáhne teplotu až 300 st. C.

250 st. C je spodní hranice, na které se má začínat s pečením, po krátké době (15-20 min) se teplota snižuje a dopéká se zhruba 45 min. při 180 st. C. Ale je toho víc co se musí sledovat a postupovat.
Miki.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #15 kdy: Červen 17, 2012, 11:51:46 dopoledne »
Kdyz jsem chvilku delal chleba, tak jsem pouzival elektrickou troubu. Chleba se parkrat podaril.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Chleba
« Odpověď #16 kdy: Červen 17, 2012, 11:58:30 dopoledne »
Žena má instatntí pekárnu.. Chléb z ní rozhodně není špatný, ale je z instantních směsí..

Ono upéci chleba opravdu není žádná legrace. V tomhle dávám Mikimu za pravdu. Proto staří sedláci, když zakládali družstvo, tak nejprve koupili mlýn a pak začali péct společně chléb. Semletí mouky a upečení chleba jsou dost energeticky a časově náročné činnosti a obojí se musí umět. Jen správně roztopit pec není žádná legrace. Toho dřeva, co na to padne!

V PA osadě budu určitě chtít vlastního pekaře a mlynáře, nebo alespoň člověka, který se to dobře naučí. Obec ho v pohodě uživí, obzvláště když budou osadníci, žijící a pracující ve městě vozit sousedům do města každé pondělí čerstvý chléb. A mohou do auta přibalit i vejce, zeleninu, brambory, čerstvé mléko, tvaroh a další zemědělské přebytky. Vydělají si tím na benzín a zpátky přivezou peníze.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Shaman

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #17 kdy: Červen 17, 2012, 11:59:25 dopoledne »
Proč nepoužíváte elektrickou pekárnu?

Naruto

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #18 kdy: Červen 17, 2012, 01:05:29 odpoledne »
Proč nepoužíváte elektrickou pekárnu?
Kdo by chtěl utrácet za něco, když stačí v pohodě trouba.:)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Chleba
« Odpověď #19 kdy: Červen 17, 2012, 01:14:11 odpoledne »
Používáme elektrické pekárny a trouby, zatím..

Pec na dřevo má jedno veliké kouzlo, je ekonomická a hlavně vhodná na dobu kdy bude elektřina vzácná. Vyrobit elektřinu a pak z ní dělat zase teplo je velice nehospodárné, je to ten nejhloupější způsob využití ušlechtilé energie. Ve městě budiž, ale na vesnici by to byl snad i hřích.

Pec se nechá postavit tak, aby se do ní přikládalo z jiné místnosti než je ta, ve které se pracuje s moukou a dalšími potravinami. Naházíš tam pár polen a máš chléb upečený. Přívodem vzduchu poreguluješ teplotu a pokud dáš do pece elektronické teploměry, tak máš proces pečení docela slušně pod kontrolou. Můžeš mít v peci horkou zónu na samotné pečení a méně horkou zónu na dopékání. Pec může být se dvěma otvory, do jednoho budeš chléb, housky, buchty a další sázet a na druhé straně budeš vytahovat upečené. Prostě popotáhneš pekáč nebo plech háčkem, pecny chleba postrčíš pekařskou lopatou.. Kontinuální pekárna Odkolek to sice nebude, ale nepotřebujeme na jeden zátah upéct 10 tun chleba, ale třeba 50 pecnů pro osadu a sousedy z města v neděli.. Pec v podstatě nemusí vůbec vychladnout a může v mezičase ohřívat užitkovou vodu, nebo odpadním teplem vytápět skleník.. jen za dva dny prohrábneš popel a za hodinu můžeš péci znovu.. Poctivý domácí chléb vydrží konzumovatelný až 4 dny, takže pekárna může jet maximálně 3x týdně..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

quake

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #20 kdy: Červenec 23, 2012, 09:21:32 odpoledne »
Žijete někdo bez chleba?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #21 kdy: Červenec 23, 2012, 09:53:47 odpoledne »
Žijete někdo bez chleba?
Teoreticky ja. K zivotu nepotrebuji chleba a jine pecivo.
Ja jsem uz nekoupil chleba uz pres rok, ale obcas nejaky kousek vyfasuji.:)

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Chleba
« Odpověď #22 kdy: Červenec 23, 2012, 11:14:35 odpoledne »
Zdravím.
Bonde, s tím nápadem na dva otvory v peci jsi mě dostal. Z jedné strany sázet a z druhé vytahovat......dobrýýýý. Ta horká a dopékací zóna o tom jsem něco slyšel ale zatím si to nedovedu představit, no nechám to prolízt kompjůtrem. A s tím, že odpadní teplo může ohřívat užitkovou vodu se ztotožňuji.
Co ale vidím jako fantazii je, že pec nebude muset vychladnout. Co si já pamatuji, tak když byl v hospodářství čas tak v pátek se zadělalo, přes noc vykynulo, ráno v sobotu se uhnětly a vyválely pecny chleba a po dokynutí v ošatkách se sázelo do pece to již bylo skoro poledne. A pec se vytápěla již od rána od takových 5 ti hodin. Když bylo ve žních a nebo byla nějaká práce třeba na podzim se sklízela cukrovka a brambory, prostě sezonní práce, tak se peklo jednou za 14 dní dvojnásobná dávka to již tam musel být čeledín a nebo děvečka na pomoc a peklo se na dvě díže od čtvrtka večer.

Pánové pozor mě bylo v té době 9, 10 let. Takže co si pamatuji ? ? Ale hodně mě to zajímalo.

Chleba měl trvanlivost ten žitný (celozrnný, tmavý, nakyslý od kvásku) až 14 dní. Je pravdou, že na konci byl již dost tvrdý. Ale pánové říct o božím daru, že je tvrdý a nepoživatelný. To by se taky mohlo tomu troufalci přihodit, že by ho hospodář vyhodil od stolu a šel by spát bez jídla na slámu do stodoly.

Takže předpoklad, že by pec nevychladla a peklo se jednou za tři dny.... mno ? ? Nevím nevím ! ! Další předpoklad, že je pec ekonomická, tak to už vůbec, ta potřebuje na roztopení skoro dvojnásobek dřeva než pec s komínem. Tam se házejí polena silná jako ruka.
Délka pečení (výdrž) zase záleží  na síle vyhřívané klenby až po vrstvu isolace, čím je silnější tím dýl peče, zase se dlouho roztápí, když je tenká tak peče třeba jenom 3 hodiny ale zase se roztopí za dvě hoďky. Takže něco za něco.

To Sahaw : Nedovadu si představit, že bych byl jeden den bez chleba. Co místo něj jíš ? ?  A hlavně proč ? To ti nechutná a nebo to má jiný důvod ?

Náhražky místo mouky : Nevím proč je  tam dnes dávat ale pro PA dobu by se to mohlo zkusit.
S tou hrachovou moukou nebude chleba určitě hořký, to spíše s žaludovou a to ještě v případě, že se žaludy nenechají odmočit ve vodě aby se vylouhovaly saponiny a taniny. Ty jsou hodně hořké a navíc trochu jedovaté.
Miki.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Chleba
« Odpověď #23 kdy: Červenec 24, 2012, 12:57:11 dopoledne »
Tak jsem si dal trochu práce a podíval se, jak se peče chleba dnes. Pekařské pece jsou dnes "poháněné" plynem, topným olejem nebo elektřinou, využívá se i energie ze spalin, horká pára odcházející z pece a teplo z upečených výrobků.. Takhle nějak si představuji moderní PA pekárnu.. K pekárně holt bude muset být připojeno něco, co bude využívat odpadní teplo, tedy, domy, skleník na odpadní vzduch.

Elektřinu jako pohonné médium bych nebral, její výroba je také energeticky náročná a nakupovat ji nechceme. Topný olej také ne, takže mi z toho vychází zase ten dřevoplyn..

Počítám, že budeme muset upéci třeba 100 bochníků chleba na jeden zátah, pokud budeme chtít péci 3x týdně, samozřejmě, také nějaké ty housky, buchty, sušenky pro děti a podobně. Tedy velký výkon a akumulace tepla, což je hloupost, nebo mrhání teplem, což je ještě větší hloupost.

Druhá, více reálná možnost je, že by ta pekařská pec jela stále, jako součást místního energocentra. Pak by nemusela být zase tak veliká. To by ale znamenalo, že by třeba 5-7 lidí nedělalo nic jiného, než peklo pečivo a vyrábělo elektřinu. Pece na chléb mají běžně až 350 oC, spaliny tedy budou mít teplotu od 250 do 400 oC, což je dost i na výrobu páry, třeba na výrobu konzerv. Takže na ohřev TUV a topení máme dostatek výkonu celoročně, bude to chtít další spotřebič tepla - asi nějakou sušárnu, skleníky, aquaponické pěstování zeleniny a chov ryb.

Ať přemýšlím jak chci, furt mi z toho vychází nějaká parní turbína jako doplňkový zdroj elektřiny. Existují i pístové motory na páru, Stirlingy a další, ale furt je tam nějaký píst, který se musí zastavit a znovu začít hýbat opačným směrem, tedy, konají neefektivní pohyb, i když jsou co nejlehčí. Jen ta turbína se furt točí stejným směrem a proto je nejefektivnější při přeměně tepla média či spalin na otáčivý pohyb.

Písty bych využil jen tam, kde budeme potřebovat na druhé straně něco naopak stlačovat, tedy, na čerpadla a kompresory, pak bychom si možná, při vhodné konstrukci mohli odpustit i krouživý pohyb a k tomu potřebné klikové hřídele a setrvačníky, které se otáčením opotřebovávají a třením spotřebovávají hodně energie. Dva pohonné písty proti sobě a dva pracovní písty také proti sobě, jen zatím nevím, jak by se to startovalo, asi elektromagnetem nebo prostě kopancem  ;)
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #24 kdy: Červenec 27, 2012, 08:27:11 dopoledne »
To Sahaw : Nedovadu si představit, že bych byl jeden den bez chleba. Co místo něj jíš ? ?  A hlavně proč ? To ti nechutná a nebo to má jiný důvod ?
Jsem taky byl casem  chlebofil.:) Zacal jsem se studovat co vlastne jim. Doporucuji nestudovat jidlo,ktere jite.Zjistil jsem,ze chleba neni idealni strava. A dosel jsem k nazoru,ze to bylo jidlo chudiny,protoze stacilo jednou za mesic ho udelat a davavalo se do nej hodne nahrazek. Vyvarovat kazdy den chudina nemohla.

 Hledal jsem reseni,abych nemusel kazdy tyden o kramu,ale jednou za mesic. Na zacatku jsem presel na ryzi,ale jak jsem se zas zacal studovat,tak jsem presel na jine obilniny(psenice,kroupy,jahly,pohanka) a lusteniny. Pochopitelne jim i obycejne jidlo jako kazdy,ale uz mensim pomeru. Chleba mi chutna jako ostatni jidlo,ale

Tak duvody: drahy(pokud si ho nedela sam),nezdravy(relativne),vyzaduje vice prace na udelani chleba(udelat mouku atd),nizka trvalivost

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #25 kdy: Červenec 27, 2012, 11:16:09 dopoledne »
Náhražky místo mouky : Nevím proč je  tam dnes dávat ale pro PA dobu by se to mohlo zkusit.
S tou hrachovou moukou nebude chleba určitě hořký, to spíše s žaludovou a to ještě v případě, že se žaludy nenechají odmočit ve vodě aby se vylouhovaly saponiny a taniny. Ty jsou hodně hořké a navíc trochu jedovaté.
Chci to jen zkusit. Mam pocit,ze je lehci sehnat treba zaludy a treba seno. A vypestovat vodnici atd  nez vypestovat psenici a nebo zito. Nemam prakticke zkusenosti s pestovanim obilovin. Zkousel jsem to na par m2,ale bohuzel nic. Pohanka stale kvete a jedine kukurici se dari.

Mam bohuzel malo informaci,ale spis bych rekl zkusenosti,ktere mne presveci,ze vypesvoat obiloviny je velice lehke bez techniky,postriku a umelych hnojiv.

Beru chleba jako zaklad do dob,kdy bude nedostatek dreva a bude potreba neztracet cas s varenim. A chleba se daji dat nahrazky,ktere cloveka zasiti a usetri se potraviny. Myslim,ze to stoji za pokus to otestovat a tak ziskat skutecnou duveru a ne jen o tom psat.

Fiona

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #26 kdy: Červenec 27, 2012, 11:53:28 dopoledne »
A co svaciny? To si taky děláš obiloviny?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #27 kdy: Červenec 27, 2012, 11:58:14 dopoledne »
A co svaciny? To si taky děláš obiloviny?
Ne. Nemam hlad. Ted uz jim jen 2krat denne. Odpoledne a vecer. Vzdy cca 150g. K tomu nejakou zeleninu.

Prechod je zlouhavy a trva. Trochu mi to kazi,ze jim i normalni veci,tak se mi rozhazi moje stravovaci navyky.


Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Chleba
« Odpověď #28 kdy: Červenec 27, 2012, 03:35:48 odpoledne »
Zdravím.
To Sahaw: Tak to teda čumím jako puk..... to bych potřeboval zavést a fofrem.....
Abych nebyl tlustej jako prase.
Prosím mohl bys uvést takový jeden nebo dva dny co jíš ? ? Takový jakoby jídelní lístek i s dávkama v gramech  ? ? Prosím. Teda pokud to máš zvážené, vždyť těch 300 g denně je tak jedno hlavní jídlo ? ?  Kde je snídaně sváča a večeře. Ta zelenina se nepočítá v tý nejsou žádné kalorie, i když je potřebná.

Víš mě napadá jenom jeden příměr.... Na Rozpadu se mě svěřila jedna žena v SZ, že se chystá  vyživovat pránou (příprava na přechod je ale dlouhá trvá něco okolo půl až roku). Dokonce byl v Praze (tak někdy na jaře)  na přednášce na toto téma jeden ze zahraničí, který to již umí. A ve světě je prý již cca 40 000 lidí, kteří to také umějí. Podle ní je Prána vesmírná energie, kterou člobrďa přijímá jako potravu. Nejí a pouze pije.  :o ::)    Ale to jsem odbočil.
Miki. 

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #29 kdy: Červenec 28, 2012, 12:28:29 dopoledne »
Neverim na pranu, tak to u mne nebude fungovat. Netusim jestli skutecne funguje. Mam rad cisla a vedu,tak moje vira je nulova  v neco co se neda dokazat. Ve chvili,kdybych zacal pozorovat nizkou vahu,unavu a nemohl delat fyzicky veci,ktere delal predtim,tak bych hned pochyboval o prane.

Verim,ze clovek dokaze zit jen z mala. Na to uz existujou dukazy. Nejen z druhe svetove, ale i ted jedi lidi treba jednou,ale neprecpavaji se,ale maji jen jednu malou porci(50-100g suche stravy). A jsou tu i pustari,kteri taky jedi malo, i kdyz u nich je to jedi chvili a pak dlouho nic.:) Tyhle lidi netrpi nejaky nemocemi kvuli tomu,tak tomu verim. Pokud nekdo premysli o PA,tak je urcite super mi schopnost zit jen z male porce.

Kdyz clovek ji malo,ale vyvazene,tak nespotrebuje tolik mineralu,nezatezuje telo a nespotrebuje tolik energii. Tak nemusi jist hodne. Ridim se 3 ukazateli. Vahou,unavou a opakovani fyzicky ukonu. Pokud pocituji nejakou odchylku,tak to menim. To mi pripada logicke.

Tak ted jidlu.
 V zime jim vic,protoze snidam(prevazne ovesne vlocky),protoze spim v zime. A mel jsem malo zeleniny.
Pres leto jim jen hlavni odpoledne a vecer s kombinaci hodne ovoce a zeleniny.

Muj jidelnicek je hodne ted sezonni,protoze jim zeleninu a hlavne ovoce(pred tim tresne a pak z rybizu jsem ted presel na broskve). Ted se precpavam a nejim podle jidelnicku. Je to tezke,kdyz vyjdu ze drevi a hned koukam na broskve. Pak pojdu dal a jsou tam ostruziny s malinami. Kousel dal vodnice,spenat jahodovy,slunecnice,turin,kedluben. Tak jim jen vetisnou na vecer


V zime jsem jedl tydne 3kg obilovin a 0,5kg lustenin. Zeleniny(cibule,zeli) jsem snedl cca 3kg.
Jednou tydne jsem mel nedelni obed(s masem) s rodinou. Behem tydne obcasne mensi vyjidani znamych a rodiny co mi dali zakousnout.


Kdyz uz nebyli teploty tak nizke,tak jsem prestal snidat a nechal jsem si jen dve jidla.Jednu v odpoledne(12h) a pak vecer(17h). Moje tydenni spotreba je cca 2kg(1,8kg obilovin,0,2kg lustenin). Jednou tydne jsem mel nedelni obed(s masem) s rodinou. Behem tydne obcasne mensi vyjidani znamych a rodiny co mi dali zakousnout. Jednou tydne drzim pust. Prikusoval jsem pampelisky,horcici.


Nejdriv jsem jedl zvlast lusteniny a obilniny. Pozdeji jsem vynechal ryzi z jidelnicku. Zjistil jsem,ze mi velice chutna cocka s kroupami a nebo cocka s psenici. Tak jsem si je udelal jako hlavni jidlo.

Snazim se jednou tydne snist 150g jahly a 150g pohanky. Ovesne vlocky 150g si davam ted uz 2krat do tydne. Tyhle jihle jim na vecer.   Odpoledne si dam 150g kroup a nebo psenice s 50g cockou. Nekdy jim i vecer kroupy a nebo psenici. Kdybych se nebal nepestrosti,tak porad jim kocici tanec(kroupy nebo psenice s cockou). Utery drzim pust,protoze v ten den nejvic pracuji,tak nema chut jist.

Tenhle tyden jsem si varil zatim jen 3krat misto 8mi.:(

Neomezuji se. Jim co se mi zachne. Zijeme prece jednou.:) Mam pravidlo,ze si nedelam zasoby sladkosti,ale musi si pro nej skocit do kramu. Co oci nevidi,tak mysl nepali. Jsem totiz zavislak na sladkostech a rad se prejidam.:( Nastesti ne az tak velky,abych sel 20minut do kramu.:)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #30 kdy: Červenec 28, 2012, 12:58:04 dopoledne »
Presne na gramy to nemam zvazene. Nemam vahu.:)

Kupuji mesicne do doplneni zasob 1,5kg cocky. Pak jeden 0,5kg jahly a 0,5 kg pohanky. 1kg ovesnych vlocek. 2kg krup.  Tento mesic  budu kupovat min.

Mel jsem sklenicku s mirou,ale ted uz odsypavam od oka.

Myslel jsem tech 2x150g jako suche jidlo.

Normalne clovek sni asi denne 0,5kg suche stravy. Nahrazeni ovocem a vetsim mnozstvi zeleniny jsem taky u tech 0,5kg suche stravy.

Jsem toho nazoru,ze vsechny ty polotovary a vyrobky jen zvysuji chut k jidlu a tak ji clovek vic. Dat si je jednou za cas je fajn, ale mit je pravidelne uz neni dobry. Clovek pak i prichazi o ten pocit vyjmecnosti u toho jidla.

Malfoj

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #31 kdy: Červenec 28, 2012, 06:21:20 dopoledne »
2 sahaw: Chleba tedy nejíš, protože je nezdravý?

demon

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #32 kdy: Červenec 28, 2012, 07:41:02 odpoledne »

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Chleba
« Odpověď #33 kdy: Červenec 29, 2012, 01:24:40 odpoledne »
Zdravím.
To Sahaw : Tak tady se dá než jen souhlasit, obdivuji tvou vůli a vytrvalost.
Já jsem masovej, zeleninovej, a knedlíkovej a tak to je problém.
Navíc umím vařit (teda alespoň to strávníci říkají) a tak je to další problém.
Tiše závidím a obdivuji.

A zelenina je u nás druhý problém, já ji můžu, manželka ji skoro nejí, pro ní je jídlem pouze smažený sýr, maso, brambory. Mléčně kvašenou zeleninu taky nemusí, (je to prý kyselé) pouze zelí vezme na milost ale např. ke knedlo zelo vepřo si vezme brambory, knedlík vyjímečně a to i ten celozrný a domácí. Mňam.
Teda pokud je bramborový tak ten může. A zase, musí být ze směsi co koupí v obchodě, ten domácí nechce  A jakmile vařím tak má úchylku, že je mě věčně za prd**lí a kontroluje co a jak vařím. Přitom uvaří tak maximálně brambory, smažený vajíčka a obalí a osmaží sýr. Jo ještě jsem zapoměl na čaj. Je to vždy horor. Takže vařte zdravě v těchto podmínkách ? ? Proto tiše zavidím a fandím ti.
Miki.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Chleba
« Odpověď #34 kdy: Červenec 29, 2012, 05:23:49 odpoledne »
Mně taky nejede hodně z toho, co žena vaří.

Ale jen proto, že se snaží vařit co nejzdravěji, jídla která můžeme nebo jíme pokud možno všichni. To je někdy docela problém.. Její synek má mlsnou hubu, já mám mlsnou hubu a ona má na některé potraviny alergii. Občas mi jí je líto, tolik se snaží..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Suk

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #35 kdy: Srpen 02, 2012, 03:15:47 odpoledne »
Jak můžou dávat legálně starý chleba do nového?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #36 kdy: Srpen 02, 2012, 03:23:22 odpoledne »
Jak můžou dávat legálně starý chleba do nového?
Jedni rikaji,ze to je zakazane a dava se jen zviratum a nekteri zas,ze to delaji pekarny.

Zkouseli jste uz tvrdy chleba,ktery jste namocili do vody? Jak to chutna? Mozna jako nouzova zasoby jidla by byla dobra.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Chleba
« Odpověď #37 kdy: Srpen 02, 2012, 04:16:39 odpoledne »
Zkouseli jste uz tvrdy chleba,ktery jste namocili do vody? Jak to chutna? Mozna jako nouzova zasoby jidla by byla dobra.
Váří se z toho polévka - chlebová - rozvařiš a kvedlačkou rozmícháš starý chleba, přídá se mléko, osolí a je polévka. Ješte to musíš přisolit, já dávám ještě drcený kmín a trochu pepře.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #38 kdy: Srpen 02, 2012, 06:23:31 odpoledne »
Mel jsem spis na mysl,ze clovek vezme tvrdy chleba a dam ho do vody a az nasakne vodou,tak bude stravitelny a budeme ho jist.

Jen premyslim jestli se neda pouzit v dobe PA,kdy nebude moc clovek pouzit zadny zdroj energie na vareni.

Zitra zkusim rezat trvdy chleba.Mel bych ho vyfasovat,tak uvidim jestli se da krajet nozem a nebo se bude muset nakrajet chleba na krajice/kostky nez tvrdne. Nenapadlo mne nikdy zkouset jestli se tvrdy chleba celku krajet.:)


Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Chleba
« Odpověď #39 kdy: Srpen 02, 2012, 06:44:01 odpoledne »
Dá se krájet nejspíše jen laserem nebo pilkou na železo. Jedno je energeticky náročné a druhé nehygienické a chleba, Božího daru, nedůstojné. Musíš ho nakrájet před sušením. Takhle nějak se vyrábí suchary. Na dobu PA musíš mít stejně zajištěné teplo, a to minimálně na převaření vody, takže bych chleba neřešil. Zjisti, jaká je trvanlivost sucharů a pak přemýšlej, co s chlebem. Když už přeci jen, určitě bych ho krájel na co nejtenčí plátky (aby se dal rozdrobit do polévky nebo rozmočit slinami v ústech) a uchovával v CO2, pokud možno spolu se Silikagelem.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #40 kdy: Srpen 02, 2012, 07:05:23 odpoledne »
Jist suchy chleba i jako jinou suchou stravu znamena,ze z cloveka vysaje vsechnu vodu,tak potrebuje vic pit. Jidlo co vstupuje do cloveka by melo mit dost vody v sobe,aby z cloveka nevysavalo.

Dik za info. Jeste jestli se treba pulka chleba zcela rozmoci.


Resim jen extremni situace. Ja uz mam v planu tu psenici,ale vsichni ji neplanuji.
A nekdo mi rikal,ze trvdy chleba stoji jen 2kc/kg, tak nouzova zasoba pro nekoho by to mohlo byt dobre.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Chleba
« Odpověď #41 kdy: Srpen 02, 2012, 07:11:28 odpoledne »
Tvrdý chleba z jiných zdrojů než vlastních bych rozhodně nebral!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5005
Re:Chleba
« Odpověď #42 kdy: Srpen 02, 2012, 07:14:14 odpoledne »
Tvrdý chleba z jiných zdrojů než vlastních bych rozhodně nebral!
Ber to s rezervou. Mozna pak to bude ten clovek dat slepcim atd.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Chleba
« Odpověď #43 kdy: Srpen 02, 2012, 09:09:38 odpoledne »
Dik za info. Jeste jestli se treba pulka chleba zcela rozmoci.

Rozmočí se - prakticky denně ho namáčím pro slepice. Leépe se rozmočí v teplé vodě.

král

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #44 kdy: Srpen 03, 2012, 10:25:42 dopoledne »
Citace
    Postupovat budete stejně jako při výrobě každého jiného těsta. Potřeba je jen starý chleba, droždí, mixér, mouka, případně hrubě namletá sůl či kmín na posypání.

    Zdroj: http://hobby.idnes.cz/dalamanky-ze-stareho-chleba-dokonala-nekonecna-recyklace-pef-/hobby-domov.aspx?c=A110802_182712_hobby-domov_bma


vlceko

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #45 kdy: Srpen 03, 2012, 01:24:44 odpoledne »

Citace
    V kuchyni se dá zužitkovat všechno, to platí i v Itálii. Když připravil Emanuele Ridi poprvé svým českým přátelům salát ze starého pečiva se zeleninou, mysleli si, že je to fór. Po ochutnání ale museli uznat, že je to lahůdka. Zvláště chleba, který nasákne olivovým olejem a šťávou z rajčat a okurek.

    Zdroj: http://hobby.idnes.cz/video-naucte-se-salat-ze-stareho-peciva-muze-se-vam-to-hodit-poh-/hobby-domov.aspx?c=A100611_185116_hobby-domov_mce

Rase

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #46 kdy: Srpen 03, 2012, 01:27:35 odpoledne »
Citace
Co taky najdete v pečivu?
Například v kornšpicu, který kupujeme pro jeho vysokou výživovou hodnotu, najdeme kromě pšeničné mouky označované ‚1‘, vody, celozrnné pšeničné mouky, celozrnné žitné mouky, sladu, mléka, pražené žitné mouky, lněného semínka, sóji, droždí, soli a koření také přípravek E 300 (kyselina askorbová), emulgátor E 472 (estery mastných kyselin) a prostředek E 262 (octan sodný).
http://www.vitalia.cz/clanky/jaky-chleba-vlastne-jite/

vlnka

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #47 kdy: Srpen 19, 2012, 08:12:31 dopoledne »
Citace
Čečenský chlieb je v podstate ako podplamenník. Teda na jednom konci pece je naložené drevo, plameň z ohňa smeruje v rúre na druhý koniec, kde je komín. A pod plameňom sa v liatinovej panvičke pečie chlieb. Bol zvláštny a výborný. Voňal intenzívne po kyslom mlieku, vnútri mal bubliny a najlepší bol s roztopeným maslom.
http://delikatesy.etrend.sk/reportaze/drevorubacske-parance-a-kadeco-ine-na-jarmoku-v-pukanci-fotogaleria-10628

martin01

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #48 kdy: Listopad 15, 2012, 08:05:57 odpoledne »

shtf

  • Host
Re:Chleba
« Odpověď #49 kdy: Listopad 22, 2012, 06:35:01 odpoledne »