K tomu experimentu s rohlíky mám pár připomínek....
1. V dnešní době se bílému pečivu vyhýbám, jsou to jalové kalorie, mouka je vymletá a ztrácí minerální látky. Sahawe riskovat zdraví jednotvárnou stravou je dle mě blbost i když tě za to někdo platí....tvá strava je jednoduchý cukr (sacharoza) a polysachridy -rohlíky. Pokud to doplníš plevelem....OK přibudou vitamíny C, K a asi i trohu H-biotinu a minerální látky. Ale jak do sebe dostaneš vitaminy rozpustné v tucích (ADE)....Jak získáš dostatek bílkovin???
2. Dělám doma s dětmi experimenty s pečením domácího chleba...mouku si i meleme ze zrní (žito, pšenice, ale také pohanka, oves - s tím pluchatým je to práce za trest....). Pokud se zpracovává celozrnná mouka a přidá se třeba trocha kokosu...zbytek z vánočního pečení udělá si člověk doma pečivo nesrovnatelně chutnější a výživnější, nežli nabízí obchod za cenu cca 1/2 pokud nepočítám práci a čas....ale je to hra s dětmi. Připadá mi to jako lepší nápad skladovat pár desítek kg různého obilí a podle potřeby si namlýt pár kg do zásoby a upéct si kvalitní vlastní pečivo, než někde žužlat starý rohlík.....je to náročné na objem, má to proti zrní horší skladovatelnost, moc se to nedá kombinovat...je to pořád rohlík....ten chleba si upečete jak chcete (tmavý hutný celožitný, bílý pšeničný, směs s pohankou, můžete přidat pomletou čočku nebo pohanku, zkoušel jsem chléb s cibulí osmaženou na sádle...ten se ani nemusel ničím mazat a byl opravdu vydatný, můžete přidat olivy, česnek...dokonce jsem zkoušel přidávat ke směsi pšenice žito i kokos a zbytky mletých ořechů....a není to špatné je to takový sváteční chlebodort. Píšu to proto, že se takto dají zpracovat i jinak těžko upotřebitelné zbytky ze spíže a nejíte jen rohlíky....Jistě když nebude nic jiného, každé jídlo je dobré. Ale v době dostatku bych byl spíše pro vyváženou stravu a třeba občasný půst....Já se k půstu ještě nedopracoval, ale zkouším si dávat 1x týdně zeleninovo-ovocný den...čaj nebo voda a syrová zelenina a ovoce podle chuti.