Maso zavařujeme do skla. A vydrží, podle zkušenosti 2 - 3 roky, dýl nevydrřželo nikdy, vždycky se sežralo...no a zkazí se tak jedna z 50 sklenic, ale většinou to jde poznat hned po zaváření - víčko se pořádně nechytne.
Maso nejdřív pečeme a hodně podléváme, kvůli výpeku, ve kterém se to zavařuje. Takže maso na velké kostky, pupéct v troubě (sůl, kmín), klidně přihodit pár lžic sádla, když to je libovější maso. Neoéct úplně do měka.
Do litrových sklenic (dokonale vymyté a vypařené) se dá asi do 3/4 maso, zeleje se výpekem tak, aby bylo ponořené, ale neplavalo, tedy taky do 3/4, nebo podle zkušenosti klidně i míň, ono si ještě něco pustí. Musí se vzít NOVÁ červená víčka, hrdlo sklenice i víčko se otřou slivovicí nebo jinou vysokoprocentní kořaklou kvůli desinfekci a zavíčkuje se. POROZ - musí být fakt dobře zavíčkovaný!!! Když se protáčí nebo cokoli, dát jiné víčko!!! Nasadím zavařovací péro.
Zavařuju na dvakrát, vždycky po dvou hodinách na var (100°C) s odstupem jednoho dnu (plus mínus, nemusí to být přesně 24 hodin), neboli jeden den to hodím do hrnce, dvě hodiny vařím, pak vyndám z hrnce a druhý den opakuju.
Nechámjepak ještě 2 - 3 dny na očích, to jako kdynby náhodou něco...a pak šup s nima do tmavýho!!! špajzu. Nepere mi tamsluníčko, ale není to zase sklep, takže nějaká super chladná teplota tam není. A skleničky vydrží. Teda, než se sežerou.
Super rychlý a dobrý jídlo. Bramborovej knedlík, ohřát tuhle skleničku a k tomu kysané zelí ... lahoda jako blázen.