Autor Téma: Kandované ovoce  (Přečteno 2568 krát)

štika

  • Host
Kandované ovoce
« kdy: Leden 16, 2013, 05:34:32 odpoledne »
Máte někdo zkušenosti s kandováním ovoce?Chtěla bych kandovat zázvor a dýni.
Dá se kandovat s medem místo cukru?

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #1 kdy: Leden 16, 2013, 06:43:18 odpoledne »
Naše maminka si s tím jeden čas hrála, ale je to práce pro trpělivé lidi, kteří mají dost místa, protože ovoce se opakovaně máčí v cukerném roztoku a suší. Takže všude je plno táců se sušícím se ovocem, na plotně překáží hrnec s cukrem, který se denně převařuje s další dávkou ovoce - nakonec má všechno stejnou chuť a je to sladké jak cumel. Takže jsem tehdy usoudila, že tohle není nic pro mě:) Lepší je to ovoce nasušit bez cukru, je to levnější a zdravější. A dá-li se dýně skladovat bez úhony až do jara, nevyplatí se - podle mého názoru - ani to sušení.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4908
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #2 kdy: Leden 16, 2013, 06:50:37 odpoledne »
zázvor v medu jsem slyšel.
(U dýně se bojím, že by na to byla příliš mokrá. Ale u ní jsem to neslyšel ani tak ani tak.)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

štika

  • Host
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #3 kdy: Leden 16, 2013, 07:03:07 odpoledne »
Já právě nevím,jak je to s tím máčením.Jah hustý má být cukerný roztok a jak často.Někde píší povařit 15 minut a nechat stát 24 hod.,jinde zase píší neco jiného.Sušení není problém,vyřeší sušička.
Já si také suším čerstvé ovoce(jablka,hrušky...) a rajčata ale potřebuji kandované ovoce do sladkých pokrmů(biskupský chlebíček,marokánky...) a nechci kupovat s éčky.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #4 kdy: Leden 17, 2013, 08:40:24 dopoledne »
Babička to řešila tak, že svoje nasušené ovoce naložila dva dny před pečením do hustého cukerného roztoku nebo medu na 24 h a pak to nechala 24 h v chráněném prostoru okapat a proschnout, než to do pečiva zapekla. Rozdíl mezi kandovaným a takto "zrekonstruovaným" ovocem je ve výsledku znát, ale rozdíl není převratný.
Ale nikdy jsem to nezkoušela...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #5 kdy: Leden 17, 2013, 09:20:13 dopoledne »
Babička to řešila tak, že svoje nasušené ovoce naložila dva dny před pečením do hustého cukerného roztoku nebo medu na 24 h a pak to nechala 24 h v chráněném prostoru okapat a proschnout, než to do pečiva zapekla. Rozdíl mezi kandovaným a takto "zrekonstruovaným" ovocem je ve výsledku znát, ale rozdíl není převratný.
Ale nikdy jsem to nezkoušela...
Zkusit to můžu,jen bych měla mít nasušené asi silnější plátky,jinak po nakrájení by z toho bylo drobisko a to není ono.A med by musel být s troškou vody,aby sušené ovoce zase zvětšilo objem.

Offline inferno

  • ***
  • Příspěvků: 25
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #6 kdy: Leden 17, 2013, 09:33:21 dopoledne »
Já kanduji zázvor podle tohoto receptu (viz. příloha) a je vynikající. Cukr můžete použít bílý nebo třtinový... je to super

štika

  • Host
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #7 kdy: Leden 17, 2013, 09:47:13 dopoledne »
Já kanduji zázvor podle tohoto receptu (viz. příloha) a je vynikající. Cukr můžete použít bílý nebo třtinový... je to super
Díky za radu.Jdu nakoupit zázvor.

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #8 kdy: Leden 18, 2013, 12:26:55 dopoledne »
Zdravím,
Pokud chcete kandovat tak do cukru do medu je to svatokrádež jednak těma teplotama med zničíte (bude z něj mrtvola) a potom i kdyby se vysušil (v sušičce) tak bude vždy postupem času vlhnout, musel by se skladovat v uzavřené sklenici. Med je ze své podstaty hydroskopický. Složením fruktóza +glukóza.
Kandování mě nikdy moc netáhlo sice ho maminka dělala, ale nikdy to nebylo ve větším množství nějak nám to (3 kluci) moc nechutnalo. Bylo to moc sladké, až přeslazené.
Miki

štika

  • Host
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #9 kdy: Leden 22, 2013, 12:36:47 dopoledne »
Tak jsem krásně nakandovala ovoce ale všechny jsou jak zázvor.To je síla.
Takže všechny druhy ovoce dávat mimo zázvor.
Suším v sušičce a je to jinak super.Lepší a levnější než z obchodu.Ale bohužel,musíte pracovat. :)

štika

  • Host
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #10 kdy: Leden 23, 2013, 02:38:23 odpoledne »
Tak už mám kandování ovoce ukončeno.Zvítězil ZÁZVOR.Nejchutnější a nejrychleji usušený,nejvýraznější chuť a nejzdravější.
DOPORUČUJI.(doporučuje 15 z deseti lékařů a cukrářů :))

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #11 kdy: Leden 23, 2013, 03:17:57 odpoledne »
Jak příště pojedeš do Brna, připomeň mi, že Ti mám vnutit do náručí jednu bezslupkovou dýni na kandování - ještě mám čtyři...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #12 kdy: Leden 23, 2013, 03:25:40 odpoledne »
Jak příště pojedeš do Brna, připomeň mi, že Ti mám vnutit do náručí jednu bezslupkovou dýni na kandování - ještě mám čtyři...
Předem děkuji a semínka se dají určitě použít na zasazení.

štika

  • Host
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #13 kdy: Leden 23, 2013, 03:38:57 odpoledne »
Jak příště pojedeš do Brna, připomeň mi, že Ti mám vnutit do náručí jednu bezslupkovou dýni na kandování - ještě mám čtyři...
A já se budu snažit dovézt vzorek biskupských sucharů.Pokud mi to okolí hned nesní.
Mám takový blbý zvyk,dávat známým pacientům ochutnávky právě zhotovených pokrmů-je to takové testování,zda je to jedlé(a snad i chutné).
Ale to je tím,že ordinaci mám doma a stihnu během ordinační doby i vařit a péci.Jen se trošku víc naběhám ale pohyb je zdravý.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Kandované ovoce
« Odpověď #14 kdy: Leden 23, 2013, 04:19:58 odpoledne »
Předem děkuji a semínka se dají určitě použít na zasazení.
Nebo se taky dají přepéct v mikrovlnce a pak jsou báječná (podstatně lepší než ta kupovaná tykvová semínka) - totéž určitě půjde v normální troubě, mikrovlnku moc nemusím...
Ale semínka samozřejmě ochotně vyklíčí a vloni jsem tuhletu dýni nasadila do naprosto zpustlé a nepoužívané zahrady své sousedky. Vybojovala si tam bez problémů místo a odměnila se krásnými dýněmi - část použila dcera na Halloween a část mi tu čeká na spotřebování.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman