Autor Téma: Plán jak na Covid-19  (Přečteno 22561 krát)

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #50 kdy: Únor 26, 2020, 09:54:26 dopoledne »
Jak tu byla diskuse o zatěsnění stoupaček a potažmo celého bytu, tak v té chvíli vzniká problém s nedostatečným větráním, tzn. zvyšující se koncentrací CO2. Podle mých zkušeností jedna noc jedné osoby v utěsněné panelákové ložnici zvedá koncentraci CO2 z normálních 800ppm klidně až na 3000ppm, kde od 4000ppm už nastává riziko hypoxie (nedostatek kyslíku). Hledal jsem, jak v domácích podmínkách vytvořit nějaký pohlcovač CO2 (něco jako v Apollo 13), ale nic cenově rozumného jsem nenašel. Takže nakonec i utěsněný byt bude třeba alespoň jednou denně větrat ...
Nějaký nápad?
To je jinak. Nejde o to, aby do bytu nešel čerstvý vzduch zvenčí, ale jde o to, aby potencionálně kontaminovaný vzduch z jiného bytu a nebo z pravděpodobně kontaminované chodby, nešel k nám domů.

Stačí, aby 1 nájemník "něco" přinesl třeba na botách z cesty či z nákupu v hyper-super-konzumu, a za nějakou chvíli to MŮŽE BÝT uvnitř celého paneláku.

Nemáme-li perfektně utěsněné vstupní dveře do bytu, i nepostřehnutelným průvanem se "to" může dostat z chodby do bytu.

A neutěsněnými dvířky do šachty stoupaček "to" může putovat z bytu do bytu.

A nezakrytou digestoří v kuchyni či sací mřížkou odvětrání na wc či v koupelně stejně tak z bytu do bytu.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #51 kdy: Únor 26, 2020, 06:00:33 odpoledne »
Nejde přeci jen o pohlcování CO2...musíš taky doplnit vydýchaný kyslík a zbavit se vzdušné vlhkosti....nejekonomičtější je tedy vyvětrat....a já si občas pustím horské sluníčko. Přeci si doma nebudu konstruovat absornér CO2...tedy ono by to šlo, stačí NaOH či KOH s přes koncentrovaný roztok jemně probublávat vzduch....

Offline vjpm

  • ***
  • Příspěvků: 79
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #52 kdy: Únor 27, 2020, 05:12:14 odpoledne »
Myslím si, že jak se to dostane do vašeho města atd. pomůže jen rouška, brýle, rukavice a kontaminační oblek, nebo zavřít všechny doma a izolovat se. Jelikož je všechno jednorázové, tak mě přijde skoro nemožné se takto bez dostatku zásob na ochranu těla, dlouhodobě chránit. Pakliže máte roušku pro vícenásobné použití je při sundání nutné ji vycpat něčím měkkým např. vatelínem a zabránit, aby se vir dostal na vnitřní část. Logicky se nesmíš dotknout vnitřku roušky číkoli co by mohlo být kontaminované. Oblečení, ruka atd. V jakémkoli uzavřeném prostoru nebo dopravním prostředku kde mohl být někdo infikovaný, není možné roušku sundat i když tam budete sám. Ten vatelín je po vyjmutí nevhodný na opakované použití.

Dát použitou roušku do sáčku se myslím rovná jejímu zničení z důvodu kontaminace vnitřní části.

Mě by zajímalo jak účinně desinfikovat např. oblečení, boty? UV lampou-jakou? Asi vypráním při nějaké teplotě nebo použitím desinfekčního prostředku. Nicméně si v domácích podmínkách neumím úplně představit jak se ochránit proti zavlečení viru za vstupní dveře.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #53 kdy: Únor 27, 2020, 05:40:55 odpoledne »
Já bych to tak nehrotila. Normálka jak by se to mělo dělat vždycky: zouvat před dveřma, bundy na věšák v chodbě a nelézt do postele v tom oblečení, ve kterém se chodí venku. Co jde prát na 60 nebo aspoň použít dezinfekční prací prostředky, ale to bych asi začla až když fakt bude riziko velké.

Nedojídat po sobě, nepoužívat po sobě nádobí, každý svůj ručník, hrnek, zubní kartáčky oddělené a ne v jednom hrnku. To se dřív dělalo když měl někdo v rodině tuberu. Neobjímat se, neolíbávat se, nepodávat si ruce.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #54 kdy: Únor 27, 2020, 06:55:52 odpoledne »
Vedle dveří vanička s troškou dezinfekce nebo 2-3 denně napustit jemně rohožku desinfekcí. Boty odložit co nejblíže dveří. No a hold třeba 2-3 týdně setřít chobu okolo bot. V zimě když je břečka to člověk dělá automaticky, nyní přidá trošku antivirové desinfekce ;). Asi také není problém si při příchodu zvenčí omyt ruce a obličej desinfekčním mýdlem, častěji větrat a občas si vydesindikovat místnost třeba tím horským slunce....nádobí co nejdříve umýt, nesdílet skleničky, hrnky....my co máme malé děti.... každé mládě má talířek a hrníček se svým obrázkem, aby se to nepletlo....vždyť se z toho dá udělat i zábavná hra. A hlavně dělejte to s úsměvem třeba při oblíbené hudbě, zapojte členy rodiny, ať každý udělá kousek (jinak se jeden sedře a ostatní z něj budou mít bžundu...bude z toho akorát zbytečná hádka)....

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #55 kdy: Únor 28, 2020, 10:16:40 dopoledne »
Kamarádka mi poslala odkaz na informace jak nasadit, používat a sundat a zlikvidovat roušku.

http://www.szu.cz/tema/prevence/jak-nasadit-pouzivat-sundat-a-zlikvidovat-ustni-rousku

A na čt24 mluvili o karanténě v domácnosti. Tak prý by měl mít ten člověk v karanténě nejlíp svůj pokoj, měla by být určena jen jedna osoba, která s ním bude mít kontakt, ten člověk v karanténě by měl mít k dispozici papírové kapesníky, do kterých bude kašlat atd. a ten kapesník ihned po použití strčí do uzavíratelného igelitového sáčku a potom si hned vydezinfikuje ruce dezinfekčním gelem. A ještě by měl mít k dispozici dezinfekční vlhčené ubrousky a těma po použití toalety a koupelny po sobě všechno otřít.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #56 kdy: Únor 28, 2020, 06:23:06 odpoledne »
Asi ideální možnost by byla vlastní koupelna. Ale tu v Česku nemá skoro nikdo.
Také by nemocný měl nosit roušku, aby kolem sebe minimálně šířil virus.
Na infikované kapesníky by se asi měl určit speciální koš, nejlépe šlapací s víčkem.

Pokud jsou všichni zdraví, největší problém bych viděla v psychice. Na spoustu lidí nucené "domácí vězení", byť jenom dvoutýdenní, působí hodně negativně. U tříměsíčního to může v některých případech skončit psychickými problémy, což se občas stává ve Wu-chanu.

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #57 kdy: Únor 28, 2020, 06:41:11 odpoledne »
Tohle je právě důvod, proč by doma byla dobrá germicidní zářivka. V té místnosti, kde nemocný/podezřelý pobýval, by se měla hned poté, co ji dotyčný opustil, zapnout.

A naopak - v jeho pokoji, když jde byť na chvíli jinam, by se rovněž měla germicidní zářivka zapnout.

Offline Cyberbee

  • ***
  • Příspěvků: 14
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #58 kdy: Březen 01, 2020, 06:36:11 odpoledne »
Ahoj,

rovnou bych ráda poděkovala všem za přínosné informace, které mi už během ledna pomohly si to všechno ohledně téhle situace srovnat v klidu v hlavě.

A tak, když už jsou případy potvrzeny u nás a já tu přemýšlím, co a jak. Když vemu v potaz, že teda nemám zásobu ochranných obleků, ve kterých se ode dneška budu potulovat po městě, tak v rámci přijatelných možností, jaká ideální prevence? Na co nezapomenout?

Dobře, mám tedy nějaké zásoby potravin, takže nemusím je teď naštěstí shánět po x obchodech, ať už kvůli vytvoření zásob nebo jen, protože chci uvařit jeden oběd.
Teď třeba na nějaký ten nákup půjdu. Vyberu si menší obchůdek, tak desinfekčními ubrousky (které asi po dnešku budou taky nedostatkové zboží), otřu držák/madlo košíku. Případně tedy ty jednorázové nitrilové rukavice. To samé tankování.

A protože už mě zas volají domácí povinnosti, tak dál jsem se zatím nedostala a házím toto do placu  :) Jak aspoň omezeně fungovat a snížit riziko?

EDIT: Teď jsem si uvědomila...jsem s dětmi na mateřské, takže to mám podstatně jednodušší, proto mě těch situací nenapadlo momentálně víc   :D Ale partner to bude muset praktikovat :D

Offline Xarylka

  • ***
  • Příspěvků: 61
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #59 kdy: Březen 01, 2020, 06:40:28 odpoledne »
Mě by ještě zajímalo, čím se dá v případě nouze nahradit ten respirátor, který jsem si nesehnala. Co ty polomasky? Máte doporučení? Není to overkill? Díky.

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #60 kdy: Březen 01, 2020, 07:09:46 odpoledne »
K dotazům, co teď? Jsou možné asi jen 2 základní přístupy:
A) věřit i nadále zVoleným, že žádné reálné riziko (prý) nehrozí, a v klídku odjet lyžovat do Itálie - Továrna na Zážitky. Respirátory třídy FFP3 budou přece zase ke koupi - prý v řádu týdnů (odhaduji tak 6-8 týdnů)
B) vzít na vědomí potencionální rizika, o kterých se i zde asi 2 měsíce diskutovalo. Např.: nechodit tam, kam chodí spousty lidí, čili třeba do super-hyper-a jiných marketů. Což ovšem předpokládá mít doma běžné zásoby potravin. Čemuž se mnozí doteď vysmívali.

Zní to někomu jako černý humor? Ne, to je jen selským rozumem předpokládatelný vývoj.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #61 kdy: Březen 01, 2020, 08:26:08 odpoledne »
Nejsem v Praglu ani v Ústí tak zatim fungujem normálně dál.

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #62 kdy: Březen 01, 2020, 08:32:58 odpoledne »
 Congratulation "hold"

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #63 kdy: Březen 01, 2020, 09:28:32 odpoledne »
Cítím potřebu nahlas poděkovat za tyhle jednoznačné, praktické úvahy.

Je sice fajn vědět, že k dnešnímu dni bylo oproti včerejšku "x" lidí na druhé straně Země infikováno, "y" lidí zemřelo, "z" bylo vyléčeno atd. - jenže mně tohle VŮBEC neřekne, co mohu/musím TEĎ udělat já, aby mí blízcí měli šanci přežít.

Díky, Sedláku @-->


Offline hetta

  • ***
  • Příspěvků: 35
    • Atelier Johanna vše pro předení, plstění a tkaní.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #64 kdy: Březen 01, 2020, 09:33:47 odpoledne »
Já mám problém, že jsem v lázních kde je množství lidí z Ruska, Německa a také Češi, většinou Pražáci. Nemyslím si, že by tu někdo byl už nemocný, ale čekají mne ještě dva týdny pobytu a nevím jak poznat ten správný moment, kdy odsud vypadnout. Máte někdo nějaký tip prosím ?
Carpe diem.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #65 kdy: Březen 01, 2020, 10:31:04 odpoledne »
K tématu pes v byte v karanténě.........hodně záleží na tom, jak velké je to plemeno. Pokud jde o menšího psa do 20 kg, který nepotřebuje moc pohybu, měl by postačit největší otevřený kočičí záchod nebo bedna a bentonitová podestýlka..z ní budete 2x denně vybírat exkrementy a hrudky slepené močí a adekvátně doplňovat nové stelivo....pokud je k dispozici balkon, dal bych to kvůli zápachu tam.....o pohyb zvířete se mohou postarat děti, které si s ním mohou hrát. Naučit psa na podestýlku by nemělo být těžké, bude se mu v ní i dobře zahrabávat. Mám to vyzkoušeno na operovaném kokršpaňělovi.....venčení kvůli operované noze nepřicházelo v úvahu 3 týdny. Po 2.3 dnech se naučil říkat si na kočičí záchod a když jsem ho přenesl bez problému se vyprázdnil. Pokud jde o fenu, mělo by to být snazší, kvůli nepotřebě značkování teritoria.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #66 kdy: Březen 01, 2020, 11:00:52 odpoledne »
Nemyslim si to. Většina vychovaných psů trpí, když si mají nadělat do pelechu. A pelech je pro ně celý byt. Zadržují to a maj pak zdravotní problémy.

Offline hetta

  • ***
  • Příspěvků: 35
    • Atelier Johanna vše pro předení, plstění a tkaní.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #67 kdy: Březen 02, 2020, 10:23:43 dopoledne »
Díky za reakci. Mám lázně na křížek a pomáhají. Ale dobré vodítko je že pokud někdo onemocní, pošlou ho domů, to znamená že je cesta jak se z toho vyvázat předčasně, pokud bych chtěla zmizet. Ráno jsem u  snídaně zahlédla prvního pesimistu s rouškou :-).
Carpe diem.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #68 kdy: Březen 02, 2020, 11:10:23 dopoledne »
Nemyslim si to. Většina vychovaných psů trpí, když si mají nadělat do pelechu. A pelech je pro ně celý byt. Zadržují to a maj pak zdravotní problémy.

Píšu co mám osobně vyzkoušeno. Řešíme co se psem, pokud je rodina v karanténě....u RD může být venku. Jasně že to není ideální a třeba chrt by vysloveně bez pohybu trpěl...Ale pokud nemáš vycházet z bytu a nemáš možnost psa nechat v psím hotelu, u příbuzných...zbývají útulky a ještě méně populární řešení. Ten balkon se záchodem by pro menší plemena mohl být přijatelné řešení. Nebo navrhněte lepší....určitě se mu nebudu bránit a sám se poučím. Zvířat máme doma dost a tyto informace se mohou hodit.

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 235
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #69 kdy: Březen 02, 2020, 02:48:32 odpoledne »
Vyčlenit jedno místo. V koupelně nebo na balkoně. Použít hygienické savé podložky pro psy a spray na nácvik hygieny. Každé štěně jsme tohle učili zároveň s výukou venčení venku. Pokud by byl zákaz vycházení, doporučuji psovi zaměstnat mozek. Cviky se dají dělat i doma a naučit psa pár nových povelů nikdy neuškodí.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #70 kdy: Březen 02, 2020, 05:54:29 odpoledne »
Deník N dnes odemkl aktualizovaný přehledový článek o koronaviru. Kdo to tu sleduje pravidelně, nic nového se nedozví, ale pro ty, co sem zabloudí při shánění informací, doporučuji.

https://denikn.cz/299534/co-byste-meli-vedet-o-koronaviru-nove-otazky-a-odpovedi/?ref=tit&utm_source=system&utm_medium=email&utm_campaign=aplikace-zdarma-systemovy&utm_content=17831

A nakopíruji sem poslední část, vypadá to, jako by ji tu opsali ;-)

Dá se nějak předem připravit na případné vypuknutí epidemie v Česku?

    Berete-li pravidelně nějaké léky, zásobte se na několik měsíců dopředu.
    Nenakupujte přemrštěné zásoby, ale zvažte, co byste potřebovali mít doma, kdybyste čtrnáct dní nemohli ven. Rozhodně se ale neobávejte hladomoru, vypnutí tepla, vody, elektřiny apod.
    Promyslete, jak pečovat o nemocné členy rodiny a sami přitom co nejméně riskovat, že se nakazíte (nic zvláštního, uvažujte úplně stejně jako v případě chřipky, se kterou jistě máte zkušenosti).
    Navykněte si pravidelně mýt ruce, zejména po návratu domů.
    Ověřte si, že máte platné osobní doklady a funkční mobilní telefon.
    Kupte si levné bateriové rádio pro případ, že by vám z jakéhokoli důvodu nefungoval internet. Zhroucení infrastruktury nehrozí, porucha hrozí vždy – a může se stát, že oprava bude trvat déle než normálně.
    Přemýšlejte o své duševní rovnováze a snažte se ji posilovat.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #71 kdy: Březen 03, 2020, 10:23:04 dopoledne »
Prosím panikařte ohledně koronavirus. Zkuste se na to připravit. Nemusíte si kopat bunkr, ale udělejte alespoň základní přípravu, protože  až to tu na plno propukne, tak začně skutečná panika. A s panikou přícházeji chyby, které budou stát něčí život. A možná to budou životy někoho z Vaší rodiny. Připravit se, abyste nemuseli chodit z domu.  Nejlepší je izolace. Příprava Vás skoro nic nestojí. Nakoupíte si nějaké jídlo do předu a vyřešíte si věci s předstihem. http://preppers.cz/forum/index.php/topic,15025.0.html

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #72 kdy: Březen 03, 2020, 10:38:39 dopoledne »
Dle predikce Marca Lipstitcha bude zasažených koronavirem 40-70% (někde uvádí 25-70%) světové populace do konce roku.

https://www.cbsnews.com/news/coronavirus-infection-outbreak-worldwide-virus-expert-warning-today-2020-03-02/

Marc Lipsitch from Harvard University, who cautions that 40-70% of the world's population will become infected — and from that number, 1% of people who get symptoms from COVID-19, the disease caused by the coronavirus, could die. The virus can spread rapidly and people can transmit it before they know they are infected.

Matematika říká, že to je 70.000.000 - 120.000.000 mrtvých.

V tuhle chvíli si to nedovedeme moc představit. Navíc se mluví o tom, že "duben", ke kterému všichni s nadějí vzhlíží jako ke "konci problému", kdy "teplo zabije virus" má být jen "koncem prvního náběhu".

Je to dost nehezky vypadající předpověď, kterou lze složit pouze ze střípků, protože to nikdo neřekne nahlas:

Skutečný nástup onemocnění lze podle všeho očekávat na podzim, zhruba kolem října, kdy to bude až do března 2021 kosit lidi opravdu ve velkém.

Pokud by toto mělo skutečně nastat, bude to problém.
Pokud jste měli rozum a připravili si rezervy na tři měsíce, tak to znamená, že na tak velký průšvih připraveni nejste. Navíc, pokud to teď přepálíte, nezbude vám nic na skutečnou bouři.

Další strategie:

- je potřeba si to naplánovat na celý rok, nejméně do přštího března (ano, je to za strašně dlouho, ale uvědomte si, že dovolenou taky objednáváte dlouho dopředu a divné vám to nepříjde)
- zásoby je potřeba mít na půl roku (vím, zní to šíleně, ale "zima je dlouhá")
- je potřeba se psychicky připravit a počítat s opravdu těžkou dobou (kterou podvědomě odmítáme příjmout)
- cílem není přestát to teď, kdy jde o "první vlnku", ale ten skutečný nápor, tsunami, která příjde (až) za půl roku a bude trvat zhruba půl roku - a dočkat se vakcíny/léku, či přesněji vydržet, než se dostane i na vás, protože ve frontě budete samozřejmě stát až na jejím konci

Lidstvo na tohle nevyhyne a ztráty na životech budou především v zemích 3. světa. Přesto nás to citelně zasáhne.

Osobně nebudu nijak "panikařit". Všeho je zatím dost a ještě nějakou dobu bude. Využiji toho. Následující týdny a měsíce budu průběžně navyšovat své rezervy na to, abych vydržel půl roku v omezených podmínkách karantény v uzavřené oblasti, s naprosto minimální nutností "jít něco shánět". Budu počítat s tím, že "příděl od systému" budu doplňovat svými zásobami tak, abych denně měl dostatečný příjem na udržení dobré kondice.



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #73 kdy: Březen 03, 2020, 10:41:58 dopoledne »
Nevíte jestli v Číně je jídlo zadarmo jako příděl nebo musí si lidi kupovat jídlo? Jak lidi v karanténě platí nájem?

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #74 kdy: Březen 03, 2020, 10:48:29 dopoledne »
Do podzimka dlouhá doba. To se eště může stát věcí, třeba něco jako toto

Společnost Pfizer Inc oznámila, že u některých přípravků, které má ve vývoji, odhalila účinné antivirotické látky, které by mohly být účinné také proti novému koronaviru. Podrobnější výsledky by chtěla mít do konce března, aby se léky mohly do konce roku začít klinicky testovat.
čt24

nebo Remdesivir, nebo vakcína, nebo další na čem laborky makaj

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #75 kdy: Březen 03, 2020, 10:52:31 dopoledne »
Jak kde, ale vláda tam uvedla řadu nařízení, kdy například nájemnící obchodů nemají platit nájem, protože z důvodů karantény je "mají zavřené a nemohou vydělávat."

Zdravotníci ve Wuhanu dostávají jídlo zdarma. Třeba tady:
https://www.bbc.com/news/business-51305566

Ostatní jsou v průšvihu. Weibo je podle tvrzení médií plné komunikace o problematickém shánění jídla. Tady by pomohla Chinalady. Anglicky je třeba tohle a není to pěkné čtení:

https://www.hongkongfp.com/2020/03/01/no-one-cares-wuhan-residents-adapt-find-food-coronavirus-lockdown/

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #76 kdy: Březen 03, 2020, 11:02:07 dopoledne »
Kdo ještě nečetl, tady je výcuc ze Seznam zpráv z britského krizového plánu, doporučuji pozornosti čísla, ze kterých vycházejí. Asi bude rozsáhlejší článek v AJ na The Guardianu, nebo někde, až na něj narazím, pošlu.

Britská vláda vypracovala krizový „bitevní plán“

Britská vláda vypracovala „bitevní plán“ na zastavení šíření koronaviru. Počítá se s rušením akcí, přísnějšími kontrolami na hranicích i s vytvořením no-go zón. Plán byl sestaven na základě „nejhoršího možného scénáře“, kdy se počítá s nakažením 80 % lidí, z čehož intenzivní péči budou potřebovat 4 %.

Podle britských ministrů zbývá pro přípravu na nejzávažnější propuknutí epidemie 30 dnů. Premiér Boris Johnson uvedl, že velice pravděpodobně nejhorší vlna přijde na jaře. Během dnešního dne má vláda představit škálu možností nejrůznějších omezení a doporučení.

Na pomoc by mohla být povolána armáda dobrovolníků, která by pokryla linky první pomoci nebo péči o děti zdravotníků. Plán zahrnuje i možnost povolat do služby lékaře a sestry v důchodu.

Vláda by měla získat „všechny potřebné pravomoci“, aby se s epidemií vypořádala. Posíleny by měly být například pravomoci hraničních úředníků, kteří budou moci zamítnout vstup do země každému, u koho se projeví symptomy.


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pocet-nakazenych-mimo-cinu-roste-jizni-korea-hlasi-600-novych-pripadu-90918

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #77 kdy: Březen 03, 2020, 11:07:02 dopoledne »
...aby se léky mohly do konce roku začít klinicky testovat.

Přesně tak. Do podzimka dlouhá doba.
Navíc, ČR bude první místo, kde ty zatím zdaleka neexistující léky budou k dispozici a bude jich takové množství, že se jich dostane i na plebs   <3

Jak jen jsem si mohl dělat starosti a blábolit něco o tom, že bude potřeba to překlepat až do března 2021  P:-/

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #78 kdy: Březen 03, 2020, 11:13:22 dopoledne »
Takovou reakci jsem čekala a proto jsem tam podtrhla ta tři slova "něco jako toto"  a pro jistotu i doplnila info že se maká i na jiných lécích a vakcínách, koukám, že jsem to zvýraznila zbytečně :)

A ty se jako řídíš podle toho, co tady kdo plácne? Však se zařid podle svého, ne? :D

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #79 kdy: Březen 03, 2020, 11:25:02 dopoledne »
@loki v podobném duchu jsem četl někde jeden příspěvek.

Studie jistě probíhají,
ale jejich validita se zvyšuje až s počtem nakažených/vyléčených/vyšetřených.... dlouhodobě.
Nejsme národ kreténů, tento přístup je vidět všude. Ale šířit se to začalo od ledna, máme začátek března - no pokud si myslíte, že ten výzkum má být za dva měsíce hotový a začnou se rozdávat piluky, tak jděte na nějaký hollywoodský film.
Jen tak na okraj, schválně, kolik myslíte, že je teď na světě (a třeba v ČR) vědců, kteří vůbec mají odborný background na to bádání, a kolik peněz jim teď aktuálně na urychlení výzkumu kdo přihazuje ?
A do toho agituje Gréta, že nemá smysl se učit, neboť za 12 let nastane Apokalypsa.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #80 kdy: Březen 03, 2020, 11:59:10 dopoledne »
Asi bych měla psat to co ostatní a přikyvovat, abych zapadla. Ale nemužu si pomoct, u nas se řiká hlavně sa z teho nepo.... . Jsem optimistka  ;)

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #81 kdy: Březen 03, 2020, 12:15:15 odpoledne »
Lucina: Podle mě je právě fajn, že se tu objevují oba proudy. Lidi pak mají informace od těch, co to vidí optimisticky - léky, výzkum, uzdravení... I od těch, co jim přijdou důležitější varovné informace. Pak si z toho každý poskládá svůj vlastní plán. Místo je tu pro všechny informace, co mají nějaký reálný podklad, čím víc informací člověk má, tím líp se může rozhodovat. :bee:

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #82 kdy: Březen 03, 2020, 02:29:38 odpoledne »
@Lucina - o čem přesně mluvíš? Přikyvovat čemu, abys zapadla?

Tvoje reakce je na stejné úrovni, jako kdybych kontroval, že "optimismus pramení z nedostatku informací". Vyvolá to jen flame, které rozdrobí probírané téma.

Můj příspěvek je o predikci předního špičkového experta na problematiku, kterou převzala přední světové média. Na základě této informace a celé řady dalších, ověřených informací, včetně historické znalosti průbehu podobných událostí, se ukazuje, že i přes snahy o "vytvoření léku" nás čeká nejméně jeden dosti náročný rok.

Ano, do médiií mluví i lidé, jako je Václava Adámková:

https://video.aktualne.cz/primarka-hysterie-cechu-nema-obdoby-silenstvi-brzy-opadne-a/r~9d3f73aa5c9e11ea80e60cc47ab5f122/

která říká, že:

"Hysterie Čechů nemá obdoby. Šílenství brzy opadne a zbude prošlé jídlo. Předzásobení potravinami podle primářky postrádá smysl. "Bojíme se neznámého. Na základě amerických katastrofických filmů očekáváme něco, co nepřijde. Epidemie koronaviru bude trvat tak dlouho, dokud ji budou živit média, tvrdí primářka mikrobiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Václava Adámková

Parádní názor, který s dovolením budu naprosto ignorovat, protože nejsem pštros, abych čelil problému tím, že strčím hlavu do písku a budu dělat, že není. Navíc jsem žádnou hysterii nezaznamenal. Pár lidí koupilo pár těstovin a další už nekoupili, protože jim v tom systém okamžitě a efektivně zabránil - a do toho ještě připravil plán postupu, který si nechal schválit od WHO. Dalo by se říci, že zatím co lidem se říká jedno, systém hodně intenzivně maká na něčem jiném. Káže se voda a pije víno. Ještě minulý táden bylo v Itálii všechno "v pohodě", teď tam jsou desítky tisíc lidí v karanténě a náš pan premier prohlašuje, "jak to nezvládli" - a háže ramena, "že mi to zvládneme".

Ten chlap, co prokazatelně mnohokrát lhal, jako když tiskne říká, "že ti Italové jsou úplní ťulpasové". A Korejci, Japonci, Číňané, Němci... ti všichni jsou hlupáčci. Pardon, ale nebude vadit, když ho budu brát trochu s rezervou?


Spolehnu se na ověřený koncept - prepping - kdy jsme tady od ledna řešili koronavirus, zatím co plebs se probíral ze silvestrovské kocoviny a media řešila jestli Greta nemá pochodovat i v pondělí, aby ten výkend byl o něco delší.

Ukázalo se, že jsme byli schopni poměrně přesně predikovat další vývoj a v dostatečném předstihu reagovat.

A ano, drtivá většina "normálních" prepperů doufá, že lék bude už zítra - ale to neznamená, že se na to spolehneme. Nevybízel jsem k žádné panice ani, jak by řekla ta paní primářka, hysterickému jednání. Nic takového. Je to naopak zcela chladný a podložený kalkul, který má zvýšit šance na zvládnutí situace.

K té tvé důvěře v lék řeknu jen, že Indie právě zabanovala export léků, kdy došly suroviny, které bere od Číny. Jinak řečeno, začínají se syslit nejen "roušky", ale i léky. S takovou za chvíli zjistíš, že v lékárně chybí taková samozřejmost jako lék založený na paracetamolu.

K tomu si vezmi tohle:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sest-tydnu-leceni-a-kazdy-paty-na-pristrojich-zkoumani-koronaviru-postupuje-90952

"...velká část světa není připravena mentálně ani materiálně přijmout opatření, která Čína zavedla. Jedná se přitom o jediné „prokazatelně fungující kroky zamezující mezilidské šíření“.

Ano není. Jenže prepper je od slova připravit se.
Jdu se připravit, nebo to alespoň zkusím.
Na víru bude spousta času potom.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #83 kdy: Březen 03, 2020, 02:58:51 odpoledne »
Tak jsem našla ten Britský "akční plán," je jako dokument ke stažení na Aktuálně.cz
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/online-koronavirus-ve-svete-lekari-proveruji-prvni-dva-pripa/r~68fa1c18410911eaac760cc47ab5f122/ příspěvek s časem 14:19, ještě jsem ho ale nečetla, jen ten výcuc výše

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #84 kdy: Březen 03, 2020, 03:53:01 odpoledne »
Loki, mirni slovnik. Vim, ze jsi rozcileny, ale pravidla fora zakazuji sprosta slova. I ta “vypipana”.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #85 kdy: Březen 03, 2020, 04:17:02 odpoledne »
Loki, mirni slovnik. Vim, ze jsi rozcileny, ale pravidla fora zakazuji sprosta slova. I ta “vypipana”.

To není rozčílení, vůbec ne - hledal jsem expresivní vyjádření, aby bylo dostatečně zřejmé, jak nesmyslná je ta rétorika pana premiéra, když to takhle komunikuje. Ale máš pravdu, že to zbytečně snižuje úroveň argumentace, takže jsem to opravil.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #86 kdy: Březen 03, 2020, 04:22:11 odpoledne »
Dekuju

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #87 kdy: Březen 05, 2020, 07:08:39 odpoledne »
Hlavně dobře nakoupit . . .
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #88 kdy: Březen 08, 2020, 05:36:30 odpoledne »
Sedláku, promiň, zase budu za toho, co rozkopává druhým bábovičky.
 
Hromadně a dlouhodobě chlorovat vodu ve vodovodech (prý z pudu sebezáchovy) začali (prý) Amíci při vietnamské válce, ale chor je pořád pro člověka jedovatý prvek, a v interakci s ostatní chemií v potravinách i v ovzduší se má za to, že by se voda trvale chlorovat neměla.

Jinak ale souhlas, teď nastává jiná doba.

https://www.denik.cz/ekonomika/povinne-chlorovani-vody-ze-zakona-povera-20161221.html

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #89 kdy: Březen 08, 2020, 06:02:19 odpoledne »
Někde jsem četl, že chlor koronavirus nezabíjí. Jak to vlastně je?

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #90 kdy: Březen 08, 2020, 06:06:32 odpoledne »
Sedláku, promiň, zase budu za toho, co rozkopává druhým bábovičky.
 
Chlorovat vodu ve vodovodech (prý z pudu sebezáchovy) začali (prý) Amíci při vietnamské válce, ale chor je pořád pro člověka jedovatý prvek, a v interakci s ostatní chemií v potravinách i v ovzduší se má za to, že by se voda trvale chlorovat neměla.

Jinak ale souhlas, teď nastává jiná doba.

https://www.denik.cz/ekonomika/povinne-chlorovani-vody-ze-zakona-povera-20161221.html

Tak první vodárna s chlorací pitné vody byla u nás v Praze ve Vršovicích a to 1924....jinak Show chloroval v Londýně vodu při epidemii cholery už 1854 a kupodivu 1773 něco na způsb dnešního Sava použili Frantíci na desinfekci katedrály v Dijonu....takže ten Vietnam zase tak aktuální není.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #91 kdy: Březen 08, 2020, 06:22:03 odpoledne »
Někde jsem četl, že chlor koronavirus nezabíjí. Jak to vlastně je?
Pokud vím, tak chlorace je proti virům účinná. Při běžném pH vzniká chlornan a kyselina chlorná a to jsou již dostatečně silní oxidovadla na likvidaci virů. Na rozudíl od UV má i delší dobu účinnosti a tak vlastně desinfikuje vodu i pár dní co si leží ve vodojemu či potrubí. Má to samozřejmě i svou odvrácenou stránku jako je třeba chlorace rozpuštěných huminových kyselin, ale to je už jiná stránka věci.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #92 kdy: Březen 08, 2020, 09:46:28 odpoledne »
Zatím je téměř veškerá diskuze o tom, jak to nechytit. Ale důležitý je i to, jak zmírnit následky nakažení. Léčit se dají jen symptomy, takže nejdůležitější je mít co nejvyšší imunitu, aby tělo nemoc přemohlo samo.
Mám několik osobních názorů, které by mohli fungovat.
1) nekouřit
2) co nejméně se stresovat
3) vyvážená strava
4) fyzická aktivita + otužování
5) preventivní imunitní doplňky stravy

Je to jen můj osobní názor, odborníci to jistě posoudí, zhodnotí a doplní. Ale zajímalo by mě opravdu, jaké procento těžkých případů (těch na JIP)  tvoří kuřáci. Existuje taková statistika?

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #93 kdy: Březen 08, 2020, 10:55:25 odpoledne »
Co jsem četl ohledně kuřáků, tak mají mnohem menší šanci vir chytit. Ale když už ho chytí, mají těžší průběh.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #94 kdy: Březen 08, 2020, 11:36:11 odpoledne »
To, že kuřáci mají menší šanci onemocnět tedy nevím, máš zdroj? Už někdy dřív jsem sem dávala zdroj, kde bylo, že kouření je problém a je to (tehdy) jediný známý rozdíl mezi různými skupinami lidí (ženy x muži, asijci x neasijci a tak, mezitím už se ukázalo, že ženy mají menší riziko komplikovaného průběhu, ale i to někdo přisuzoval kouření, bo v Číně ženy takřka nekouří, kdežto muži ano (i když míň, než třeba u nás).
Nemůžu teď ten zdroj najít, zkusím to zítra.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #95 kdy: Březen 09, 2020, 06:00:45 dopoledne »
Tady máš co k tomu bylo psáno + jsou tam zdroje.

https://www.aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=38&t=696&start=960#p134652
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #96 kdy: Březen 09, 2020, 09:54:54 odpoledne »
Nakopíruju sem pár doporučení jak se chovat třeba v karanténě. Vše z čt24.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula upozornil, že lidé v domácí karanténě, kteří se vrátili ze zahraničí, by si měli pravidelně měřit teplotu. Jít ven ale na chvíli mohou. "U klasické izolace, když se lidé vrací, mohou jít vyvenčit psa do parku, ale neměli by se stýkat s lidmi. Je snaha, aby se vyhnuli osobním kontaktům, povídání si se sousedy. Ale krátce vyjít ven? Šíření nákazy je efektivní pod metr a půl vzdálenosti."

Ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová v pořadu 90' ČT24: "Být v malém bytě se starými rodiči v domácí karanténě? Raději bych se odstěhovala. Na větším prostoru je to možné při hygieně mytí rukou, hygieně kýchání. A co nejvíce omezit kontakt se starším člověkem." S tím souhlasí i praktický lékař Martin Dudek: "Koronavirus se přenáší rychle. Řešil bych to jakkoliv: půjčit si byt, odstěhovat se na chatu. Nebyl bych v domácnosti se staršími lidmi."

Ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová v pořadu 90' ČT24: "Obecně bych v domácí karanténě doporučila často větrat, měnit vzduch. Je to kapénková infekce. Kýchat do kapesníků, nejlépe papírových, a rychle je likvidovat. Udržovat co nejvíce naprosto základní hygienická pravidla. Být od toho druhého co nejdál, míjet se."

Praktický lékař Martin Dudek v pořadu 90' ČT24 zdůraznil, že je naprosto zásadní, aby lidé nakažení nebo s rizikem nakažení nechodili do ordinací lékařů: "Když dojdou, celou ordinaci pošlou do karantény. A když takových případů bude víc, tak nám zkolabuje celé zdravotnictví."



Offline preperx

  • ***
  • Příspěvků: 8
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #97 kdy: Březen 12, 2020, 12:20:30 dopoledne »
Dotaz z jineho soudku: Uz pouzivate respiratory ? Napr kdyz cestujete vlakem/autobusem/metrem ? Jako prepperi predpokladam ze je mate, stejne jako ja, ale priznavam se, ze jsme ho zatim kvuli spolecenskym konvencim nepouzil. Mam filtracni polomasku coz je asi to nejlepsi co muze byt (paklize tedy nebudu pocitat celooblicjovou masku a atombordel) a zatim bych si asi pripadal nepatricne. Ja vim ze ted asi dost z vas napise kasli na blby pohledy lidi, ale jedna vec je to tady napsat a pak s tim jak mimozemstan jit do metra (treba)

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #98 kdy: Březen 12, 2020, 07:30:15 dopoledne »
Nosím už od úterý, dnes jedu zase do Prahy a samozřejmě si respirator beru. Po prvních několika minutách se zobákem mne nikdo nesežral a pak to ze mne spadlo a naopak jsem byl rád, že se chovám odpovědně vůči sobě a ostatním.

Offline Cyberbee

  • ***
  • Příspěvků: 14
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #99 kdy: Březen 12, 2020, 08:17:46 dopoledne »
Prosím, mohl by jste někdo, třeba ty, Loki, když jsi tu včera zmiňoval, že to neni úplně jednoduchá akce, popsat polopaticky tu dekontaminaci před vstupem do bytu, jak postupovat?