Autor Téma: Hlad ve světě  (Přečteno 678 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Hlad ve světě
« kdy: Listopad 26, 2016, 05:20:45 odpoledne »
Zdravím,
měl bych dotaz.

Hlavní důvod hladu ve světě jsou nízké ceny potravin?

Podle http://www.srfood.org/images/stories/pdf/otherdocuments/9-srrtfreportmissionwto-1-09.pdf
Je 50 procent drobní zemědělci. 20 procent sezóni pracanti na poli, 10 procent rybáři a pastevci a 20 procent lidé ve městě.

Pokud by ceny potravin byli vyšší, tak by ty drobní zemědělci měli vyšší zisk ze svých políček a tím by nehladověli.

Na druhou stranu by se zvýšil počet hladovějících ve městě. Vyspělé státy proto dotující zemědělství, aby drželi cenu nízkou, protože je to levnější, protože většina obyvatelstva pracuje ve službách, které jsou zavíslé, že většina lidí utrácí za služby a né za jídlo.

Vím, že pokud by ve všech státech na světě byl sociální systém, který by dával lidem alespon existecní minimum, tak by hlad ve světě vymizel. Ale to je nemožné.

Proto přemýšlím jestli není lepší, když potraviny jsou dražší, protože v ČR pro malopěstitele jsou dražší potraviny výhodné a můžou se tím uživit. Ale zas v rozvojových státech tam není bohatá vrstva(zákaznici) jako u nás a je tam větší konkurence. 

Existuje kalkulačka třeba u pšenice
http://www.farmprofit.cz/winterweizen.html  Můžeme tam vidět, že pšenice bez dotací by český zemědělec zkrachoval, protože světové ceny jsou nižší než dokáže vyprodukovat on. A  malopěstitelé, kteří jsou v rozvojových státech nemají vůbec šanci.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Hlad ve světě
« Odpověď #1 kdy: Listopad 26, 2016, 05:40:42 odpoledne »
Zajimavý je, že se všude píše a lidi tomu věří, že chov zvířat a biopaliva zdražují potraviny. A tím je více hladovějících.

S první větou souhlasím, ale s druhou nemůžu, protože to odporuje zjíštění, že 50 procent hladovějících jsou malopěstitelé.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Hlad ve světě
« Odpověď #2 kdy: Listopad 26, 2016, 06:36:02 odpoledne »
Proto přemýšlím jestli není lepší, když potraviny jsou dražší, protože v ČR pro malopěstitele jsou dražší potraviny výhodné a můžou se tím uživit. Ale zas v rozvojových státech tam není bohatá vrstva(zákaznici) jako u nás a je tam větší konkurence. 

Takhle by to fungovalo, kdyby měl každý koloniál svého místního dodavatele, kdyby to bylo jako dřív - pekárna, řeznictví, kovář, sedlář, truhlář...prostě všechno podstatné v každé dědině nad 300 obyvatel.
Dnes hypermarkety tlačí cenu dolů a můžou si to dovolit, protože stát ztrátu zemědělcům kompenzuje formou dotací a zároveň dohlíží na to, aby na tom náhodou některý malorolník nezačal být příliš dobře - nesmyslné předpisy, nařízení, nemožnost prodeje spousty komodit jen tak, sousedovi.
To je v kombinaci s levnou dopravou - prostě se vyplatí dovážet cokoli chybí přes celou zeměkouli. I po započtení ceny dopravy cena výrobku nestoupne tolik, aby se to vyplatilo vyrobit na místě. Zčásti i proto, že jinde neplatí tak přísné ekologické předpisy. Měly by být stejné všude (takže ta přísnější varianta) a nemělo by být možné dovážet tovar, který nevznikl v souladu s oněmi předpisy...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Hlad ve světě
« Odpověď #3 kdy: Listopad 26, 2016, 08:09:38 odpoledne »
Perfektní postřeh.Je hlad po kvalitních potravinách a přes to všechno raději jako producent prodám do zahraničí, s jejich normama a předpisy, protože tím to pro české úředníky končí a již nemohou škodit, ani prudit.Normální člověk si řekne, že není masochista, ani sadista a tak to raději vůbec nedělá.A tak se stalo, že je jednodušší produkovat třebas jedovaté biopaliva, než kvalitní potraviny.Takže opravdu kvalitní potraviny těžko sehnat.
A lepší to být nemůže , kdo by se dobrovolně nechal buzerovat někým, kdo umí pouze buzerovat.Jenom úplnej šílenec....