Zdravím,
měl bych dotaz.
Hlavní důvod hladu ve světě jsou nízké ceny potravin?
Podle
http://www.srfood.org/images/stories/pdf/otherdocuments/9-srrtfreportmissionwto-1-09.pdf Je 50 procent drobní zemědělci. 20 procent sezóni pracanti na poli, 10 procent rybáři a pastevci a 20 procent lidé ve městě.
Pokud by ceny potravin byli vyšší, tak by ty drobní zemědělci měli vyšší zisk ze svých políček a tím by nehladověli.
Na druhou stranu by se zvýšil počet hladovějících ve městě. Vyspělé státy proto dotující zemědělství, aby drželi cenu nízkou, protože je to levnější, protože většina obyvatelstva pracuje ve službách, které jsou zavíslé, že většina lidí utrácí za služby a né za jídlo.
Vím, že pokud by ve všech státech na světě byl sociální systém, který by dával lidem alespon existecní minimum, tak by hlad ve světě vymizel. Ale to je nemožné.
Proto přemýšlím jestli není lepší, když potraviny jsou dražší, protože v ČR pro malopěstitele jsou dražší potraviny výhodné a můžou se tím uživit. Ale zas v rozvojových státech tam není bohatá vrstva(zákaznici) jako u nás a je tam větší konkurence.
Existuje kalkulačka třeba u pšenice
http://www.farmprofit.cz/winterweizen.html Můžeme tam vidět, že pšenice bez dotací by český zemědělec zkrachoval, protože světové ceny jsou nižší než dokáže vyprodukovat on. A malopěstitelé, kteří jsou v rozvojových státech nemají vůbec šanci.