Autor Téma: Fígle při vaření  (Přečteno 1205 krát)

Offline štika

Fígle při vaření
« kdy: Listopad 06, 2015, 07:44:13 odpoledne »
Popíši pár fíglů, které jsem se naučila a používám.
Většinou při předehře polévky či omáčky používáme restování či smažení cibule. Pokud pak používám česnek, polovinu nahrubo osmažím s cibulí, druhou polovinu lisovanou až nakonec.

Dvě minuty před koncem smažení přidám sušené bylinky, které potřebuji....majoránku, kmín, oregano, tymián, bazalku, pepř, sušenou chilli papričku atd ( zvýrazní se chuť)a nakonec papriku-na chvíli, aby nezhořkla.
Také dávám osmažit , pokud se přidává do polévek či omáček cukr, neboť zkaramelizuje a chuť sladkokyselého je lepší, než když přidáváme cukr nakonec.

Offline milo1944

Re: Fígle při vaření
« Odpověď #1 kdy: Listopad 06, 2015, 09:01:03 odpoledne »
Ono těch kuchyňských fíglů je, skoro na všechno.
Jako dobrej fígl jsem v jedný kuchařce zahlídl docela dobrý heslo :

Oleje dávej jalo marnotratník,
octa jako rozumný člověk,
a pepře jako lakomec !

Teda ona je to kuchařka z roku 1928, a pěknej je už její název :
SUĎTE, AŽ OKUSÍTE  :D
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #2 kdy: Únor 02, 2016, 09:29:52 odpoledne »
Jaké přírodní potraviny obsahují hodně soli?

(nemám na mysli uzeniny a další produkty potravinářského průmyslu)

Vysadil jsem obiloviny a peču si maso se zeleninou. Nepoužívám sůl ani další koření.

Dnes jsem si pekl v přiklopeném pekáči trochu krůtího masa a spolu s ním květák, syrové bílé zelí, celer, mrkev, ředkev, posypáno petrželovou natí a trocha másla..

Tekutina v pekáči byla fakt dost slaná..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

• Host
« Odpověď #3 kdy: Únor 02, 2016, 09:36:55 odpoledne »
No jestli máš na mysli klasickou kuchyňskou sůl, tak to je nerost. Ale jeho součást - sodík - obsahuje hodně potravin. Chceš tabulku?
http://www.prvky.com/sodik-potraviny.html

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #4 kdy: Únor 02, 2016, 09:41:46 odpoledne »
Díky.. Zajímavé..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline BartH8

« Odpověď #5 kdy: Únor 23, 2017, 09:12:56 odpoledne »
Popíši pár fíglů, které jsem se naučila a používám.
Většinou při předehře polévky či omáčky používáme restování či smažení cibule. Pokud pak používám česnek, polovinu nahrubo osmažím s cibulí, druhou polovinu lisovanou až nakonec.

Dvě minuty před koncem smažení přidám sušené bylinky, které potřebuji....majoránku, kmín, oregano, tymián, bazalku, pepř, sušenou chilli papričku atd ( zvýrazní se chuť)a nakonec papriku-na chvíli, aby nezhořkla.
Také dávám osmažit , pokud se přidává do polévek či omáček cukr, neboť zkaramelizuje a chuť sladkokyselého je lepší, než když přidáváme cukr nakonec.

Dovolím si pár výhrad.
Majoránka se dává až na konci vaření,  vařením ztrácí chuť. Restovat lisovaný česnek bych taky nedoporučoval.  Může zhořknout.
Do základu polévky,  téměř jakékoliv,  se hodí opéct nastrouhanou mrkev.  Olej,  mrkev,  opéct,  přidat cibuli a pak zbytek ingrediencí.  (u gulášové nejdřív cibuli,  jinak by už nedostala správnou barvu)
Do hotového vývaru je taky dobrá orestovaná mrkev,  zesílí chuť vývaru.  Lepší jak umělé dochucení.
Pokud  někdo vaří / peče na pivu,  dobré je zahustit chlebem.  Stáhne to hořkost piva. 
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #6 kdy: Únor 25, 2017, 01:35:09 dopoledne »
Napríklad na vývar je najlepšie kosti najprv upiecť. A tak teraz keď niečo pečieme, tak oberiem mäso z trupu, a z toho si následne urobím výbornú polievku.  8)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline BartH8

« Odpověď #7 kdy: Únor 25, 2017, 03:07:15 dopoledne »
Babičky běžně vařili vývar z kostí ze zbytků od oběda  :)
Jinak k vývaru,  veškeré ingredience se dají upéct,  zelenina koření maso...  Na sucho.  Dá se to urychlit i tím,  že  to na sucho orestujeme v hrnci na plameni a pak zalijeme studenou vodou a vaříme.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

• Host
« Odpověď #8 kdy: Únor 25, 2017, 09:29:42 odpoledne »
To se přiznám, že z vývar z pečených kostí jsem zkoušela a nechutná mi. Já jsem pro syrové kosti a maso, do studené vody a pomalu táhnout  :)

Zelenina, zejména kořenová, se opečená používá, ale dodává to polévce specifickou chuť, která nemusí být vždy žádoucí.

Offline votroubek

• Praktikující prepper
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
« Odpověď #9 kdy: Únor 25, 2017, 10:14:23 odpoledne »
My jsme v polívkách hodně tradiční, takže taky kosti s masem do studené vody, pomalu vařit, když není čas, tak v papináku, syrovou kořenovou zeleninu, cibule, nové koření, celý pepř, vavřín a sůl. Já jsem polívkovej.....