Pokus o rešerši na internetu:
Zavařený lilek s mrkví:
http://www.receptyonline.cz/recept--zavareny-lilek-s-mrkvi--13380.htmlNaložený lilek v oleji:
http://www.labuznik.cz/recept/lilek-nalozeny-v-oleji/Lilek jako součást ajvaru:
http://zena.centrum.cz/volny-cas/clanek.phtml?id=714084Lilkový kaviár:
http://recepty.vareni.cz/lilkovy-kaviar/http://www.apetitonline.cz/recepty/6653-lilkovy-kaviar-caviar-daubergine.htmlaj. (odkazů je hodně)
Sušení lilku:
http://www.chefkoch.de/forum/2,9,39031/getrocknete-Auberginen.htmlPřeklad:
Oloupat lilky po proužkách (jako pyžamo), nakrájet na 2-3 kusy a ty na plátky tlusté asi 1 cm. Ty navléknout na niť a pověsit na slunce. Jednotlivé plátky se nesmí dotýkat. Po měsíci jsou uschlé. Použití: přelít vařící vodou a asi půl hodiny nechat táhnout. Pak vodu vytlačit a pracovat s nimi jako s čerstvou zeleninou. Chutnají v zeleninové polévce a jako musaka. Mají zcela jinou chuť než čerstvé lilky. Funguje to i s cuketami.
Lilky v medové marinádě:
http://www.chefkoch.de/forum/2,15,412961/Auberginen-eingelegt-in-Honigmarinade.htmlPřeklad: 1,5 kg štíhlých lilků, umýt, osušit, nařezat na proužky a pak kostky ca. 2 - 2,5 cm, 125 ml vinného octa, 500 ml oliv. oleje, 225 g medu, velký kus čerstvého zázvoru oloupat a na malé kostky, asi 40 g čisté váhy), 6 stroužků česneku najemno, 6 čerstvých čili papriček najemno (bez semínek), 4 ks bobkového listu, 8 ks nového koření, 3 lžičky hořčičných semínek, 2 lžičky fenyklu, 2 lžičky římského kmínu, 6 lžiček mořské soli
V hrnci zahřát 300 ml oleje, přidat lilky, míchat (s citem, nerozbít) a opékat rovnoměrně do hněda asi 10 min - ideálně v pánvi Wok. Přendat lilek do mísy, smíchat s octem. Do pánve přidat všechno ostatní kromě soli, osmahnout. Pak přidat zbylý olej, med a sůl. Rozmíchat, aby se sůl rozpustila. Nalít do mísy na lilek, smíchat. Naplnit do zavařovaček. Zavařit 30 min při 90°C, nechat aspoň 3 týdny stát. Výsledkem je 12 lahviček po 230 ml.
Naložené lilky:
http://www.chefkoch.de/rezepte/655571167228295/Melanzane-sott-Olio.htmlPřeklad: 1 kg lilků, 330 ml vinný ocet, 330 ml bílé víno, 5 česneků, 3 feferonky, sůl, olivový olej
Postup: jemné plátky lilků nasolit, zatížit v míse a nechat 4 hodiny pustit šťávu, vymačkat, nakrájet na proužky, svařit olej s octem a proužky v tom 5 min povařit. Vytáhnout, nechat vystydnout, opět vymačkat, co to jde, nechat krátce odpočinout. Připravit marinádu z česneku, feferonek a oleje, dobře promíchat s proužky. Chvíli nechat odstát, pak nacpat do lahví a zalít olejem - pečlivě vyhnat všechny bubliny vzduchu pomocí nože. Druhý den zkontrolovat, aby bylo oleje tak akorát. Po 2 týdnech lze začít konzumovat. Vydrží údajně 4 - 5 měsíců. Takto se údajně konzervují lilky v Řecku a v Itálii od 14. století, kdy tento způsob konzervace přišel z Orientu.
Plejáda receptů na zavařování lilku:
http://www.kochbar.de/rezepte/auberginen-eingelegt.htmlTo už je na překládání moc:(
Slintám nad tím jak alík, jdu se zachránit obědem:)