Autor Téma: Konzervace lilku  (Přečteno 1848 krát)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Konzervace lilku
« kdy: Září 02, 2015, 11:42:09 dopoledne »
Letos se díky dlouhému teplu urodilo hodně lilků. Má někdo prosím nějaké zkušenosti s tím, jak tuhletu zeleninu konzervovat - sušit, zavařit? Našla jsem zatím jen recept na lilky v oleji, ale výsledek by se měl uchovávat v lednici, což není optimální, protože lednici jaksi nemáme nafukovací a už tam i tak bydlí spousta věcí:(
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Konzervace lilku
« Odpověď #1 kdy: Září 02, 2015, 12:14:56 odpoledne »
Pokus o rešerši na internetu:
Zavařený lilek s mrkví:
http://www.receptyonline.cz/recept--zavareny-lilek-s-mrkvi--13380.html

Naložený lilek v oleji:
http://www.labuznik.cz/recept/lilek-nalozeny-v-oleji/

Lilek jako součást ajvaru:
http://zena.centrum.cz/volny-cas/clanek.phtml?id=714084

Lilkový kaviár:
http://recepty.vareni.cz/lilkovy-kaviar/
http://www.apetitonline.cz/recepty/6653-lilkovy-kaviar-caviar-daubergine.html
aj. (odkazů je hodně)

Sušení lilku:
http://www.chefkoch.de/forum/2,9,39031/getrocknete-Auberginen.html
Překlad:
Oloupat lilky po proužkách (jako pyžamo), nakrájet na 2-3 kusy a ty na plátky tlusté asi 1 cm. Ty navléknout na niť a pověsit na slunce. Jednotlivé plátky se nesmí dotýkat. Po měsíci jsou uschlé. Použití: přelít vařící vodou a asi půl hodiny nechat táhnout. Pak vodu vytlačit a pracovat s nimi jako s čerstvou zeleninou. Chutnají v zeleninové polévce a jako musaka. Mají zcela jinou chuť než čerstvé lilky. Funguje to i s cuketami.

Lilky v medové marinádě:
http://www.chefkoch.de/forum/2,15,412961/Auberginen-eingelegt-in-Honigmarinade.html
Překlad: 1,5 kg štíhlých lilků, umýt, osušit, nařezat na proužky a pak kostky ca. 2 - 2,5 cm, 125 ml vinného octa, 500 ml oliv. oleje, 225 g medu, velký kus čerstvého zázvoru oloupat a na malé kostky, asi 40 g čisté váhy), 6 stroužků česneku najemno, 6 čerstvých čili papriček najemno (bez semínek), 4 ks bobkového listu, 8 ks nového koření, 3 lžičky hořčičných semínek, 2 lžičky fenyklu, 2 lžičky římského kmínu, 6 lžiček mořské soli
V hrnci zahřát 300 ml oleje, přidat lilky, míchat (s citem, nerozbít) a opékat rovnoměrně do hněda asi 10 min - ideálně v pánvi Wok. Přendat lilek do mísy, smíchat s octem. Do pánve přidat všechno ostatní kromě soli, osmahnout. Pak přidat zbylý olej, med a sůl. Rozmíchat, aby se sůl rozpustila. Nalít do mísy na lilek, smíchat. Naplnit do zavařovaček. Zavařit 30 min při 90°C, nechat aspoň 3 týdny stát. Výsledkem je 12 lahviček po 230 ml.

Naložené lilky:
http://www.chefkoch.de/rezepte/655571167228295/Melanzane-sott-Olio.html
Překlad: 1 kg lilků, 330 ml vinný ocet, 330 ml bílé víno, 5 česneků, 3 feferonky, sůl, olivový olej
Postup: jemné plátky lilků nasolit, zatížit v míse a nechat 4 hodiny pustit šťávu, vymačkat, nakrájet na proužky, svařit olej s octem a proužky v tom 5 min povařit. Vytáhnout, nechat vystydnout, opět vymačkat, co to jde, nechat krátce odpočinout. Připravit marinádu z česneku, feferonek a oleje, dobře promíchat s proužky. Chvíli nechat odstát, pak nacpat do lahví a zalít olejem - pečlivě vyhnat všechny bubliny vzduchu pomocí nože. Druhý den zkontrolovat, aby bylo oleje tak akorát. Po 2 týdnech lze začít konzumovat. Vydrží údajně 4 - 5 měsíců. Takto se údajně konzervují lilky v Řecku a v Itálii od 14. století, kdy tento způsob konzervace přišel z Orientu.

Plejáda receptů na zavařování lilku:
http://www.kochbar.de/rezepte/auberginen-eingelegt.html
To už je na překládání moc:(

Slintám nad tím jak alík, jdu se zachránit obědem:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re: Konzervace lilku
« Odpověď #2 kdy: Září 02, 2015, 12:28:46 odpoledne »
Ormien, já jsem vždy dávala lilky do leča. Lečo mělo lepší chuť. Takže stejně tak se dá sterilizovat samotný llilek. Zrestovat cibuli+ lilek, chvíli podusit a sterilizovat.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Konzervace lilku
« Odpověď #3 kdy: Září 02, 2015, 01:57:35 odpoledne »
Baklažány jsem obalil v trojobalu, dal zmrznout na plechu a pak do pytlíku a v tuhé zimě smažit spolu s podobně uloženýma růžovkama a bedlema.A vatovcema...
A pak jsem dělal baklažány v rajčatové omáčce s česnekem a bazalkou, do sklenic a konzumuje se to s ještě teplým chlebem, studený na vidličku.....

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Konzervace lilku
« Odpověď #4 kdy: Září 02, 2015, 02:59:08 odpoledne »
No, po dobrém obědě (dušený lilek s výhonky lablabu, cibulí, paprikou a rajčetem, na to strouhaný sýr) jsem došla k závěru, že podusit to s cibulí a zavařit a la lečo musí být schůdné, díky, Štiko. A představa rajčatové omáčky s česnekem a bazalkou taky nevoní špatně:) Zkusím...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline kaludan

  • ***
  • Příspěvků: 68
Re: Konzervace lilku
« Odpověď #5 kdy: Září 02, 2015, 08:16:42 odpoledne »
no tak ja to delam tak ze nacpu lilek do trouby na 180 - 200 C  asi tak na 2as 3 h zalezi na velikost as zacnou prackat tak zastavim troubu ale necham je tam dokut na shladnou . zbitek co zustane v toube vitahnu uriznu lilek na pul s lzice oskrabu ten vnitrek pak ho dam na niaky cetnik a necham jeste aby stratilo jeste niakou tu vodu pak jen do pitliku a do mrazaku
kdis vitahnu pitlik necham rozpoustet na sit mixerem delam z toho skoro kase pridam majonezu sul a as na konec cibule pak jen namazat na chleba , vsechny co to ochutnali  ( z cz ) se jim to moc libilo
Doufej v nejlepší a očekávej nejhorší
Stephen King
sorry za moje cestinu ale sem rumun a lepsi zatim to nebude

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Konzervace lilku
« Odpověď #6 kdy: Září 02, 2015, 08:55:54 odpoledne »
ja pridavam baklažan nakrajany na kocky do praženice(michana vejce)
nakrajat na kocky,podusit s cibulkou a šup na to vajcia.chuti to ako keby v praženici boli huby.prebytky nakrajane na kocky davam do mrazaku.inak som baklažan neskušal uskladnit,maso je maso :)
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Konzervace lilku
« Odpověď #7 kdy: Září 02, 2015, 11:12:10 odpoledne »
Mrazit se mi to nechce, mražák není spolehlivý způsob konzervace.
Můj pokus o podušení kostek lilku (cca 1 cm hrana) vedl během asi 30 s k lilkovému krému. Ten jsem kreativně přepasírovala přes síto a zavařím jako slanou pastu, abych z toho potom zkusila Kaludanovu pomazánku, příp. její variace a permutace (viz níže - přidat majonézu/tatarku a najemno cibuli/pórek/petržel, příp. zkřížit s česnekem, příp. se lžící rajského protlaku/kečupu, nastrouhanou mrkví, celerem, kedlubnem anebo jablkem, příp. avokádem, červenou řepou syrovou/uvařenou nebo do salátu Coleslaw nebo s vlašskými/lískovými ořechy/sezamem/slunečnicovými/dýňovými semínky/kaštany...).
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman