Autor Téma: Jedlá soda  (Přečteno 2414 krát)

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Jedlá soda
« kdy: Srpen 11, 2015, 02:44:54 odpoledne »
Už tu bylo psáno o sodě ve stravě, ale prosím, Ormien má určitě další nápady v praktickém použití.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jedlá soda
« Odpověď #1 kdy: Srpen 11, 2015, 03:03:59 odpoledne »
Hm, možností použití sody je moře, pokusím se je postupně všechny shledat, ale ocenila bych, kdybychom je nejen sepisovali, nýbrž i prakticky zkoušeli. Jednak si to takto lépe zapamatujem a jednak se můžem podělit o praktické zkušenosti.

Pro osvěžení paměti - máme dvě různé "sody":
hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) – jedlá soda, soda bicarbona – bílý prášek se zásaditou (= hořkou) chutí (https://cs.wikipedia.org/wiki/Hydrogenuhli%C4%8Ditan_sodn%C3%BD)
uhličitan sodný (Na2CO3) – soda na praní – v bezvodém stavu bílý prášek hořké chuti, požívání se však nedoporučuje (může poleptat sliznice).
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7587
Re: Jedlá soda
« Odpověď #2 kdy: Srpen 11, 2015, 03:17:27 odpoledne »
Tu je to už spísané: http://www.tvnoviny.sk/my-zeny/1755806_magia-sody-bikarbony-v-nasom-zivote

Napadá vás ešte dalšie využitie?

...
Nie je azda kuchyňa, kde by sa nepoužívala. Áno, hovoríme o sóde bikarbóne alebo jedlej sóde, z učebnice poznáte chronicky známy vzorec NaHCO3.

Niekto ju pridáva do koláčov namiesto prášku do pečiva, iní si zase dajú mokka lyžičku, keď sa prejedli. No dobré je ju raz za čas použiť aj na očistenie zubov.

Je cenovo dostupná a okrem kuchyne ju môžete použiť v mnohých oblastiach života. A hlavne - nebudete mať žiadne vedľajšie účinky.
Prečítajte si našich 40 rád kde všade ju môžete využiť

1. Ak máte suchú pleť, pridajte kávovú lyžičku (stačí aj pol) sódy do misky s teplou vodou. Oplachujte si s týmto roztokom tvár.

2. Na zmäkčenie tvrdej vody a zjemnenie pleti stačí pridať 100 g sódy do teplej vody pred kúpaním.

3. Zmierniť bolesť nôh po náročnom dni môžete pridaním 3 čajových lyžičiek sódy do 5 litrov vody. Na príliš unavené nohy je pomer - 4 lyžice sódy a 5 litrov teplej vody.

4. Môžete ju použiť namiesto dezodorantov, ak máte pocit, že žiadny nepomáha. Stačí sa ňou jemne poprášiť pod pazuchami.

5. Ak sa vám veľmi potia nohy, dajte si trochu jedlej sódy do topánok. Potom ich jednoducho vyprášte. Pred obutím si do nich nasypte novú sódu. Ale pozor, urobte to iba v takom prípade, že si topánky nebudete nikde inde vyzúvať ako doma. Do starých ponožiek dajte dve lyžice sódy a vložte do použitých topánok na noc - potom nebudú páchnuť.

6. Uštipla vás včela, osa alebo komár? Naneste si na miesto mierne vlhkú sódu, čo vám pomôže odstrániť bolesť a pálenie. Pomáha aj pri popŕhlení žihľavou.

7. Zápach z čalúnenia môžete ostrániť tak, že povrch posypete sódou a po niekoľkých hodinách vysajete. Rovnaký postup aplikujte pri koberci, ale vysajte ho už po 15 minútach.

8. Smrdí vám v chladničke? Nechajte tam tanierik s 50 g sódy a o niekoľko dní neskôr ho vysypte do dresu a prečistíte si tak aj výlevku. Na zapchanú výlevku stačí 1 šálka jedlej sódy, potom pár šálok horúceho octu a 1 l horúcej vody.

9. Zelená zelenina, napríklad hrach či fazuľky si udržia intenzívnejšiu farbu, pokiaľ do vody pri varení pridáte trochu sódy. Zelená zelenina (brokolica, špenát atd.) si zachová prírodnú farbu pokiaľ počas varenie pridáte lyžičku tohto prášku.

10. Zeleninu, ovocie i šalát umyjete dôkladne, keď pridáte na liter vody lyžičku alebo dve sódy bikarbóny.

11. Ak máte príliš kyslé ovocie, problém vyriešite pridaním „pomedzi prsty" sódy na kilogram.

12. Chcete, aby sa vám rýchlejšie uvarili fazuľa alebo ostatné strukoviny? Pridajte lyžičku sódy na 4 litre vody. Navyše to pomáha proti plynatosti.

13. Aj kapustu uvaríte rýchlejšie a navyše zachováte vitamíny. Stačí ak pridáte do hrnca lyžičku sódy.

14. Čaj i káva budú obzvlášť voňavé, ak pridáte štipku sódy do šálky.

15. Pre neutralizáciu kyslého povlaku a prevenciu zubného kazu - vypláchnite si ústa po jedle lyžičkou sódy, ktorú rozmiešate v pohári s v vodou. Je to výborný liek aj na afty. Do sódového roztoku raz do týždňa ponorte zubnú kefku, ktorá sa vám cez noc vydezinfikuje.

16. Sóda bikarbóna sa hodí pri kombinácii s kyslými prísadami ako je ocot, či citrónová šťava, ale i s jogurtom a cmarom. Vyžaduje si však presné dávkovanie. Pozor! Pokiaľ pridáte veľké množstvo, môže to mať nepríjemnú chuť!

17. Zmäkčí mäso naložené v chladničke.

18. Ak trošku sódy pridáte do paradajkovej omáčky, pôsobí proti zvýšeniu kyseliny.

19. Používa sa i ako náhrada droždia alebo prášku do pečiva.

20. Odstráni pach z rýb na rukou. Odstraňuje i pach z umývačky riadu (medzi dvomi cyklami posypte dno).

21. Do čistiaceho prostriedku na umývanie riadu pridajte 2 lyžice sódy; riad bude lepšie umytý a bude mať pekný lesk.

22. Čistí kuchynskú dosku, chladničku i mikrovlnku. Na vlhkú kuchynskú handričku nasypte trošku sódy a utierajte s ňou. Nasypte trochu sódy na špinavý sporák a ľahšie sa umyje.

23. Z porcelánu odstraňuje škvrny od kávy a čaju, čistí termosku, hubky a utierky na riad. (Do 1/2 litra vody dajte 2 lyžice sódy a len niekoľko kvapiek umývacieho prostriedku).

24. Čistí pripálené hrnce - 5 lyžíc sódy dajte do vody, povarte a nechajte odstáť.

25. Do misky v pomere 1:1 dajte jedlú sódu a soľ do kúpeľa a dajte na nádržku WC.

26. Raz mesačne dajte do nádržky na WC pol balíčku sódy bikarbóny, nechajte pôsobiť cez noc a ráno iba jednoducho spláchnite.

27. Odstráni zatuchnutý vzduch napr. v chate - do starej ponožky nasypte 3 - 4 lyžice a zaveste do priestoru.

28. Leští strieborné a zlaté šperky, ale aj mramor. Dno pohára vysteliete alobalom, pridáte lyžičku sódy bikarbóny a zalejete vodou. Necháte pôsobiť cez noc. Pozor,sódou nemôžete čistiť PERLY.

29. Čistí očmudené tehly z krbu i záhradného grilu.

30. Je aj účinný liek proti lupinám - hrsť sódy si v masírujte do vlasov.

31. Na vybielenie bielizne pridáte 1/2 šálky do pracieho prášku.

32. Mnohé škvrny zmiznú, keď na ne dáte 4 lyžice sódy a 1/4 šálku teplej vody.

33. Ak vás bolí hrdlo, v pohári si rozmiešate lyžičku sódy a kloktajte. Známejší je asi recept s jedlou soľou, ale toto je alternatíva, keď je pre vás roztok slaný.

34. Odmrazuje chodníky.

35. Likviduje burinu medzi prasklinami v chodníkoch.

36. Udržuje zásaditú vodu v bazéne.

37. Sódu bikarbónu môžete raz za čas použiť na vyčistenie zubov.

38. Ak je vám zle po jedle a zdvihla sa vám kyselina, dá sa urobiť nápoj - lyžička sódy a trošku octu rozmiešame v pohári vody. Iba vypijeme a do pár minút sa vám uľaví.

39. Keď sa zrazí omáčka, treba tam dať štipku sódy.

40. Ak sa polejete kyselinou, zasiahnuté miesto si posypte sódou.
A niečo z medicíny

Ako prevencia rakoviny sa užíva lyžička denne. Lekár to odporučil klientovi s bolesťami brucha, kde mal metastázy. Bolesti do troch dní prešli a cítil sa dobre.

Princípom pôsobenia tejto receptúry je, že rakovinové bunky neznášajú zásadité prostredie, ktoré je človeku prirodzené (zdravý človek má mať pH 7,3 - 7,5). Rakovina sa rozvíja len v kyslom prostredí (pod pH 6 ). Kyslosť znamená chorobu.

Sóda je zásada a za pomocou cukrov (rakovinové bunky konzumujú 18x viac cukru než zdravé) prenikne priamo do buniek. Údajne aj ďalší alternatívni onkológovia v Európe už liečia rakovinu pomocou jedlej sódy.

Presne 3 diely javorového sirupu a jeden diel sódy bikarbóny zmiešať (napr. 15 lyžičiek sirupu a 5 lyžičiek sódy) premiešať, dať do hrnca na sporák. Zahrievame 5 minút, NIE PRÍLIŠ SILNO a miešať pokiaľ zmes nezhustne.

Na začiatku môžete zmes používať častejšie. Napríklad 3x denne jednu čajovú lyžičku. Inak stačí zjesť čajovú lyžičku 1x denne, a to ako dlhodobú prevenciu. Môžete ju rozpustiť vo vode, čaji alebo si ju natrieť na chlieb. Javorový sirup môžete dočasne nahradiť medom.

Všeobecne platí: nejesť inak žiadny cukor v nápojoch ani v pokrmoch, s výnimkou trošky ovocia.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jedlá soda
« Odpověď #3 kdy: Srpen 11, 2015, 11:05:02 odpoledne »
Skvělý seznam, díky, mám k němu jen drobné výhrady:
- je to pelmel od čerta k ďáblu, zcela bez logiky
- není v něm ani špetka snahy vysvětlit, proč se jedlá soda v dané situaci používá
- kdyby bylo, ukázalo by se, že řadu bodů lze shrnout do jednoho, a seznam by vypadal méně impozantně, zato by se aplikace daly snáze zapamatovat.
V některých situacích lze navíc jedlou sodu, která se bude po PA špatně vyrábět, nahradit sodou na praní, která se naproti tomu dá vyrobit celkem snadno.

Takovéto zdrcující seznamy většinou mají za následek, že si z nich nic nepamatujeme a máme obavy se na cokoliv zeptat, protože nám proti takové hromadě moudrosti jakýkoliv dotaz připadá pitomý.

Ale postupně.
Jak známo, existují na světě kyseliny a zásady, přičemž kyseliny chutnají kysele a zásady hořce. Při jejich setkání vzniká vedle tepla zpravidla sůl a voda (tzv. neutralizace). Sůl chutná slaně, příp. nakysle či nahořkle podle toho, zda její "rodiče" byli silnou či slabou kyselinou/zásadou.

Jedlá soda i soda na praní jsou soli kyseliny uhličité. Ta vzniká rozpouštěním CO2 (oxidu uhličitého) ve vodě (H2O + CO2 = H2CO3).
Nahradíme-li jeden vodík (H) sodíkem (Na), máme NaHCO3, čili jedlou sodu. Jedlou proto, že obsahuje jen jeden atom Na a současně molekulu vody a molekulu CO2 (ta uteče do vzduchu), takže je jen mírně zásaditá.
Nahradíme-li oba vodíky sodíkem, máme Na2CO3, čili sodu na praní. Díky dvěma atomům Na je dost zásaditá a dokáže v zažívacím traktu nadělat zajímavé škody.

Nicméně obě sody jsou zásadité, čili obě mohou sloužit k neutralizaci silnějších kyselin, neboť CO2 z nich uteče (v plynném stavu je mu nejlíp, proto se snaží ho dosáhnout) a zbylý sodík silnější kyselinu zpacifikuje. Čímž máme pokryté body 11, 15, 16, 18, 36, 38 a 40 níže, přičemž platí pravidlo, že tam, kde se soda dostane do kontaktu s živou tkání, používá se jedlá soda.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jedlá soda
« Odpověď #4 kdy: Srpen 12, 2015, 01:47:42 dopoledne »
Je možné jedlou sodu používat k odstranění překyselení organismu? Zatím používám citronovou šťávu, prý je zásadotvorná..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jedlá soda
« Odpověď #5 kdy: Srpen 12, 2015, 07:38:41 dopoledne »
Nedělala bych to, dokud jsou k dispozici jiné prostředky - byliny, zelenina, čaje, minerální přípravky.

Organismus si vytváří zásoby zásaditých látek (minerály, hořčiny apod.) v játrech. Tato tzv. "zásaditá rezerva" představuje příruční lékárničku v případě jakéhokoliv nedostatku. Je-li nucen ji spotřebovat na vyrovnávání systematického překyselování, jde do deficitu v celé škále svých potřeb - mj. jsou nefunkční důležité enzymy (deficit různých minerálů). A tento deficit NELZE VYROVNAT JEN SODÍKOVÝM IONTEM (Na+) v jedlé sodě. Ten lze použít pouze jako první pomoc.

Ani ta citrónová šťáva není optimální, protože v první fázi překyselí žaludek, a minerály, které s sebou nese, dnes (monokulturně pěstované citroníky) asi už nestačí na vyvážení tohoto vlivu. Navíc enzymy, které ji pak dekarbonizují (odštěpí z ní CO2), potřebují různé minerály, aby byly funkční. Jednoduchý test: chutná Ti? Mně se po delším pití rychle zprotiví, což je známkou toho, že organismu dlouhodobě nepomáhá.

Chceš-li pohnout s masivním překyselením, přejdi na kopřivový čaj, čaj z bobkového listu, čaj z březového listí, chmelových šištiček, pelyňku apod. Všechny hořké čaje, nejlépe z volně rostoucích bylin, obsahují vedle minerálů i hořčinu - složitější zásadité molekuly, které dokážou vyvazovat a zneškodňovat kyselé toxiny, mj. i z kouření.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Jedlá soda
« Odpověď #6 kdy: Srpen 12, 2015, 08:12:17 dopoledne »
Pomáhá i chroupání syrové mrkve... @-->

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re: Jedlá soda
« Odpověď #7 kdy: Srpen 12, 2015, 08:17:12 dopoledne »
Ldyž to tu čtu a vidím ty vzorce cejtím se jak v první třídě. Že já na tu chemii prděl a čučel jsem jen na spolužačky:(

Sodu cpu jen do pračky a ono to pak lépe pere. Máme tvrdou vodu. Jak to funguje nevím, ael prášku spotřebujeme méně.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jedlá soda
« Odpověď #8 kdy: Srpen 12, 2015, 09:31:30 dopoledne »
Sodu cpu jen do pračky a ono to pak lépe pere. Máme tvrdou vodu. Jak to funguje nevím, ael prášku spotřebujeme méně.
Jo, k změkčování vody se dostaneme, neuspěchejme to, jinak si z toho nic nezapamatujem. Chtěla bych, aby Vám jako správným prepperům byl jasný princip, protože na jeho základě pak lze aplikovat podle logiky, nikoliv podle stopoložkového seznamu bez znalosti, co to žere.

Saladin: kvalitní (nejlépe domácí) mrkev (včetně zeleného vršku), pampeliškové listy a jiné býlí, zelená petrželka, cukety, červená řepa, saláty, ředkve, tuřín, lilky, okurky, papriky, rajčata, tomatilla, mochyně, kedlubny, kapusta, zelí, luštěniny, POHANKU, klíčky všeho možného, hrášek, na doplnění kompletního spektra aminokyselin 2-3x týdně vařené vejce (NEBAŠTI SYROVÁ VEJCE!!!), s trochou majonézy, bílého jogurtu, kefíru, olivového oleje, k tomu trocha mandlí, oříšků, sezam, slunečnicová semínka, dýňová semínka; malá množství ovoce - švestky, meruňky, broskve, špendlíky, borůvky, jahody, letní jablka.
Vyhýbala bych se kupovanému, cizokrajnému a zavařenému ovoci.
Na vitariánství bych netrvala - červenou řepu spíš uvařenou (kvůli kyselině šťavelové, aby nezatížila dál ledviny). Z uvařené zeleniny se některé živiny vstřebávají snáze.
Prvním příznakem zlepšení situace by mělo být ustoupení bolesti v nohou, pak by se měl začít zmírňovat otok.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7587
Re: Jedlá soda
« Odpověď #9 kdy: Srpen 12, 2015, 09:50:42 dopoledne »
Je možné jedlou sodu používat k odstranění překyselení organismu? Zatím používám citronovou šťávu, prý je zásadotvorná..

S prepáčením, ale prekyslenie organizmu je /vraj/ úplná cipovina. Dá sa toho vygúgliť na nete vela. Tak si urobte názor sami.
http://dolezite.sk/Prekyslenie-organizmu-je-MYTUS-LAB2Gz.html
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jedlá soda
« Odpověď #10 kdy: Srpen 12, 2015, 10:44:07 dopoledne »
Jistě, Dagu. Celá ta pohádka o překyselení je jen výplod choré mysli zelených, alternativních a jinak úchylných volnomyšlenkářů. A metabolická acidóza u dobytka je rovněž výmysl. Cukr je vlastně zdravý a je ideální potravinou a je v zájmu národního hospodářství, abychom ho konzumovali v co největším množství. Nejlépe vsedě u televize a s klapkami na očích. Nebo radši v posteli s bolavými zády?
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jedlá soda
« Odpověď #11 kdy: Srpen 12, 2015, 10:50:15 dopoledne »
Ormien, tento názor je míněn ironicky, že?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jedlá soda
« Odpověď #12 kdy: Srpen 12, 2015, 11:05:09 dopoledne »
Jistě - je čirý optimismus si myslet, že cukrovarnický průmysl a potravinářská lobby budou sedět a čekat, až jejich produkty lidi přestanou kupovat. Samozřejmě se musí ozvat a popřít všechno, co mluví proti nim.

Překyselení samozřejmě není jedinou příčinou civilizačních chorob. Přidává se k tomu nedostatek pohybu, toxoplasmóza, stres, chemická zátěž a bezpochyby celá řada dalších věcí. Ale je to jedna z mála věcí, které jednotlivec může změnit. Změna nevyžaduje konzumaci něčeho nezdravého a podporuje soběstačnost.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7587
Re: Jedlá soda
« Odpověď #13 kdy: Srpen 12, 2015, 11:21:31 dopoledne »
Ormien, nechápem tvoj ironický protiútok, a neviem, prečo sem ťaháš dobytok a cukor.

Snáď nechceš tým aj povedať, že cukor je pre človeka nezdravý a nepotrebný? ::)

A vôbec už nechápem, čo s tým má môj bolavý chrbát? To mi príde, že si hladáš len palicu...
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jedlá soda
« Odpověď #14 kdy: Srpen 12, 2015, 12:46:05 odpoledne »
Ormien, nechápem tvoj ironický protiútok, a neviem, prečo sem ťaháš dobytok a cukor.
To nebyl protiútok, Dagu, byla to jen reakce na Tvůj odmítavý příspěvek. Když mi někdo řekne, že můj názor je blbost, vyhrazuji si právo odpovědět mu na stejné úrovni, abych měla jistotu, že mé odpovědi porozumí.

A proč sem tahám dobytek a cukr?
Metabolická acidóza u dobytka byla kdysi diagnostikována jako přímý důsledek zkrmování energeticky vysoce hodnotného krmiva s nedostatečným podílem vlákniny. Takto krmená zvířata vykazovala podobné příznaky jako dnešní civilizovaný člověk - tloustnutí, bolavé klouby, otoky, zažívací potíže atd. Není tedy jen důsledkem jevů uváděných v Tebou citovaném článku - k nimž ale dochází rychleji u organismu s vyčerpanou "alkalickou rezervou".

Průmyslově vyráběný bílý cukr je potravinou, která při zkrmování pokusným zvířatům velmi rychle vede k metabolické acidóze a k uhynutí. Postupně se zjišťuje, že způsobuje i zvýšení cholesterolu, vysokému tlaku, infarktům a jiným zajímavým úkazům.

Snáď nechceš tým aj povedať, že cukor je pre človeka nezdravý a nepotrebný? ::)
Chci tím říct, že průmyslově vyráběný bílý cukr a s ním i řada dalších průmyslově vyráběných potravin není zdravá a člověk se nejenže bez nich může obejít, ale měl by se jim vyhýbat.

A vôbec už nechápem, čo s tým má môj bolavý chrbát? To mi príde, že si hladáš len palicu...
Tvůj bolavý hřbet s tím má společného to, že se nudíš a snažíš se rozproudit "zajímavou" diskusi tím, že cíleně vyhledáváš opačná tvrzení, aniž do věci vidíš. Vždycky bude někdo, kdo tvrdí opak a pomocí zavádějícího výkladu vygeneruje vědecky se tvářící argumentaci.

Nikdo Ti teorii překyselení nevnucuje, nikdo Tě nenapadá, nikdo si na Tebe žádné palice nehledá. Saladin se ptá, takže mu odpovídám. Je na něm, zda odpověď využije, a budu ráda, když se ozve, jestli mu změna pomohla.

P.S. Cypovina se píše s ypsilon...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jedlá soda
« Odpověď #15 kdy: Srpen 12, 2015, 01:11:42 odpoledne »
Cypovina se vůbec nepíše :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jedlá soda
« Odpověď #16 kdy: Srpen 12, 2015, 01:16:33 odpoledne »
Ormien, dovlekl jsem domů 6 neperlivých Magnesií, něco se zinkem a selenem, hořčíkové tablety, pangamin a čaj na odkyselení.

Dědka bylinkáře zaúkoluji, aby mi zase namlel Ostropestřec mariánský.
Sahaw dostane za úkol zasázet všechno, o čem jsi psala ty a Setik

Děkuji..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7587
Re: Jedlá soda
« Odpověď #17 kdy: Srpen 12, 2015, 01:19:46 odpoledne »
Cipovina je zo slova pičovina, takže nevidím dôvod tam písať Ypsilon.

O prekyselení organizmu som nenašiel žiadny dôveryhodný zdroj. Aj keď teória odkyselenia organizmu spočíva hlavne v zdravej strave, tak nemôže uškodiť. Ak teda človek nezačne hltať sódu....

Spomenula si jedovatosť cukru. Potom to prekrúcaš na biely cukor. Jasné, rafinovaný cukor je už skoro jed, ale to nik nepopiera.

A s bolavým chrbtom sa mi veru zle píše, nemusíš závidieť....
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jedlá soda
« Odpověď #18 kdy: Srpen 12, 2015, 01:29:48 odpoledne »
Pičovina a chujovina se také nepíše :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jedlá soda
« Odpověď #19 kdy: Srpen 12, 2015, 02:36:15 odpoledne »
Ormien, dovlekl jsem domů 6 neperlivých Magnesií, něco se zinkem a selenem, hořčíkové tablety, pangamin a čaj na odkyselení.
Dědka bylinkáře zaúkoluji, aby mi zase namlel Ostropestřec mariánský.
Sahaw dostane za úkol zasázet všechno, o čem jsi psala ty a Setik.
Nemáš zač, s tím pangaminem bych byla opatrná, jako zdroj vitamínů normálně ok, ale ve Tvé situaci bych ty vitamíny radši zatím hledala jinde (resp. možná nehledala vůbec, Tobě chybí minerály). A zkus to nepřehnat, organismus to lítání ode zdi ke zdi ze dne na den nemusí zvládat a když ho zavalíš minerály, ledviny to nemusí být schopné uregulovat. Doporučuju chodit pravidelně k doktorovi na kontrolu, měl by chtít aspoň analýzu moči pomocí diagnostických papírků.   

Projdi se na trh a nakup od těch nejmenších prodejců tu nejskromněji vypadající zeleninu, kvašené okurky apod. Možná tam dostaneš jako kytku v květináči i tzv. "pětilistý ženšen - jiaogulan". Zakup a ozobávej.
Zajeď za Sahawem a při povídání s ním můžeš spásat plevel okolo - pelyněk, pampelišku, řebříček, jitrocel, listy břízy, hlohu, buku, lípy, moruše apod. Není to nic moc, na to se připrav. Zasadit ještě Sahaw může červenou řepu, ta snad do podzimka nějaké ty řepičky vytvoří.
Kdybys byl blíž, poslala bych Ti přebytky ze zahrady, ale takhle by to asi nepřežily...:(

Dagu, omlouvám se, po delším hledání jsem zjistila, že existuje i "cipovina" s měkkým "i".
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re: Jedlá soda
« Odpověď #20 kdy: Srpen 12, 2015, 03:01:53 odpoledne »
Koukám, že Shawovi slepice budou mít po Saladinově návštěvě půst.

Možná by měl přepočítat tu práci slepic a dosadit Saladinův koeficient:) Páč jeslti má sníst vše co jsi psala nezůstane tam nic co by slepice mohly pozobávat:)
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jedlá soda
« Odpověď #21 kdy: Srpen 12, 2015, 05:15:48 odpoledne »
Dobrá, tak Pangamin ne.. Nicméně, po postupném několikahodinovém ucucávání Magnesie (3/4 lahve) a dvou tabletách toho Hořčíkového prášku už místo palčivé bolesti na každém kroku cítím jen něco, co by se dalo nazvat mírným nepohodlím. Nevylučuji působení Placebo efektu, ale jsem docela rád. Moč mi ukázala pH někde mezi 6,3 - 6,6. Zrovna si louhuji ten čaj proti překyselení..

Mrkev má být uvařená, nebo může být i syrová?. Co podušený špenátový protlak s cibulkou osmahnutou na sádle?

Co se týče citronády, tak tu si dávám do 1/2litru celý citron a tři lžičky vlákniny (Psylium)

Musím nějak přežít do doby, než začne Sahaw produkovat, zatím jsem odkázán na sámošky a Makro..

Vzhledem k tomu, že vím, kde nakupují prodejcí na farmářských trzích, tak raději jezdím do Makra rovnou. Svět je šalba a klam..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jedlá soda
« Odpověď #22 kdy: Srpen 12, 2015, 05:20:40 odpoledne »
dle mého je problematika ph zásadní....Myslím na zdraví a duševní pohodu, protože pohoda žaludku navodí i vaši pohodu, navíc bych zde mohl recitovat cosi o šíření neurotransmiterů v rozdílném prostředí.
Kdysi jsem se potkal s jedním italem, výzkumníkem a ten měl nádhernou teorii, že kandida je podhoubí a rakovina plodnice. A že v zásaditém prostředí rakovina nefunguje, pouze v kyselém.
Je mi jedno, jakej kdo má názor, ale naši předkové neměli takové potíže s civilizačníma chorobama, protože jedli jinak.
Rakovinu měli, protože měli otevřené ohniště, lojové svičky s čadivým knotem, atp.
Dnes je problém v pochopení mechanismu. Jedno je jisté. Dříve byl základem výživy žitný, kváskový chleba.
zásadotvorný s účinkem na organismus, o jakém se nám nesnilo.Dnes se technologicky nedá zvládnout, takže jsou lidé odkázáni na domácí pekárny. Avšak je třeba si uvědomit, že jediná lžička pšeničné mouky vše zhatí.
Dále se zamysleme nad elementární výživou, kdy se živíme jako předkové jednoduše a prostě, což jest základem zásadotvorné stravy.
Řepa, tuřín, kyselé zelí, kapusta, ředkve, kořenová zelenina, kvašené mléčné produkty.
Kaše z pohanky, bru, kukuřice, ovsa, prosa.
pečené placky z prambor, vařené erteple a fertig.
Dnes se cpeme takovými...... exkrementy, a máme mysl zatíženou takovými výkaly, a tak málo fyzicky pracujem, že není divu, že jsme téměř všichni nemocní

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jedlá soda
« Odpověď #23 kdy: Srpen 12, 2015, 09:18:21 odpoledne »
Nevylučuji působení Placebo efektu.
Jestli je to placebo efekt, proč se nedostavil po té Tvé citronádě? A kroť se s tím hořčíkem, nebo si odvaříš ledviny. Jedna tableta ráno, jedna večer max., k tomu max. jedna magneska denně.

Mrkev má být uvařená, nebo může být i syrová?. Co podušený špenátový protlak s cibulkou osmahnutou na sádle?
Mrkev můžeš jakkoliv, špenát bych ještě pár dní nechala odpočívat v mražáku. Ale klidně můžeš i vývar z kostí s hromadou kořenové zeleniny všeho druhu, jen to zbytečně moc nesol. Cibule ok, ale s mírou, stejně jako česnek.

Co se týče citronády, tak tu si dávám do 1/2litru celý citron a tři lžičky vlákniny (Psylium)
Fajn, tak psyllium (nebo lépe chia semínka) si dávej do čeho chceš, ale citronádou této koncentrace si brzy zlikviduješ žaludek. Doporučuju toho na pár dní nechat úplně. Kyselina citronová dokáže vytvářet dost nerozbitné sloučeniny s různými minerály a já si nejsem úplně jistá, jak si s tím zažívací trakt poradí.
 
Musím nějak přežít do doby, než začne Sahaw produkovat, zatím jsem odkázán na sámošky a Makro..
Vzhledem k tomu, že vím, kde nakupují prodejcí na farmářských trzích, tak raději jezdím do Makra rovnou. Svět je šalba a klam..
U nás je obyč trh, na kterém člověk najde i lidi z okolí Brna a zelenisko z jejich zahrádek. Nikdo tomu neříká "farmářský" a stánky mají povinně vyvěšené adresy, čili prodejce lze i navštívit a nechat si ukázat pole. Podle míry zaplevelení poznáš leccos. Než se Sahaw rozpěstuje, nauč se konečně pěstovat ty klíčky, kolem kterých už tak dlouho kroužíš.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jedlá soda
« Odpověď #24 kdy: Srpen 12, 2015, 09:49:54 odpoledne »
No, tak návrat z výletu za stonajícím Saladinem a zpět k sodě, tentokrát k otázce, proč soda umí změkčovat vodu.
Tvrdost vody mají na svědomí rozpuštěné oxidy/soli vápníku, příp. hořčíku. Setká-li se Ca2+/Mg2+ s uhličitanovým aniontem (soda na praní), vytvářejí dost špatně rozpustné uhličitany, které z roztoku vykrystalizují v podobě kotelního kamene.
V případě jedlé sody vzniká lépe rozpustný hydrogenuhličitan vápenatý/hořečnatý, jedlá soda tedy tvrdost vody jen "maskuje", což je někdy výhodné, protože předchází vzniku kotelního kamene a již usazený postupně rozpouští => body seznamu 1, 2, 21 a 26.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Jedlá soda
« Odpověď #25 kdy: Srpen 12, 2015, 09:52:41 odpoledne »
Magnézie jsem za dnešek vypil 1 a 1/4 lahve, jen tak maličko ucucávám. Ten hořčík také budu brát jen jak píšeš, od neděla jen ráno a za týden ho přestanu brát na pár dní. S tím placeboefektem jsem si dělal legraci. Opravdu se cítím lépe a už jsem od včerejška odboural 3 litry vody, na nohách to je už i vidět. Už jsem i obul prestige, nemusím chodit na noční procházky v bačkorách.

Díky za rady.

Jen mne tak mate, že to nenapadlo doktory?!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jedlá soda
« Odpověď #26 kdy: Srpen 12, 2015, 10:17:24 odpoledne »
S tím placeboefektem jsem si dělal legraci.
Určitě tam nějaký placebo efekt bude, bez legrace, akorát že překyselení je jedno z mála onemocnění, které nemá duševní příčiny a souvislosti, nýbrž materiální podstatu, se kterou duchovno moc nehne...

Už jsem i obul prestige, nemusím chodit na noční procházky v bačkorách.
Měj s těma nemocnejma nohama soucit, v bačkorách jim bylo při chození venku lépe. Potřebují volný oběh vody a lymfy, zkus je místy dávat výš (podkládat polštáři) a neomezovat stahujícími ponožkami. Bezpochyby jim pomůžeš i vykoupáním v lavóru s teplou vodou a lžičkou jedlé sody podle níže uvedeného monstrózního seznamu bod 3, i když v tomto případě by byla epsomská neboli hořká sůl neboli síran hořečnatý lepší (lze zakoupit v drogerii - případné přebytky může Sahaw použít na zahradě jako ekologické hnojivo).

Jen mne tak mate, že to nenapadlo doktory?!
Mýtus s kyselinou mléčnou vznikl z nepochopeného vtipu jednoho amerického profesora biochemie - předpokládal, že medici vtip prokouknou, jenže oni ho místo toho vzali vážně a začali usilovně šířit jako pravdu.
Problém je v tom, že biochemie je nepřítelem lékaře č. 1, protože vyžaduje logické myšlení místo učení zpaměti.

Rádo se stalo - a pro ostatní jsi praktickou ukázkou, co umí dehydratace, překyselení a deficit minerálů a na jakých principech funguje ta tzv. lidová medicína.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Amacarsch

  • ***
  • Příspěvků: 1
Re: Jedlá soda
« Odpověď #27 kdy: Listopad 27, 2015, 10:45:57 odpoledne »
Ahoj,
z vlastní zkušenosti - tuším že bod 19. - přidávání jedlé sody do jídla místo prášku do pečiva je dosti ošemetná záležitost. Před několika lety moje žena dělala koláč a nahradila prášek jedlou sodou. Výsledek byl krásný, leč vůbec se to nedalo jíst. Tak mě tak napadá, asi tam toho tenkrát dala moc.  :) Tak pozor na to.

Offline rakapka

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 37
Re: Jedlá soda
« Odpověď #28 kdy: Listopad 30, 2015, 04:56:59 odpoledne »
jako přírodní kypřící prášek se používá kombinace jedlé sody a vinného kamene... zaručeně nakyne a na chuti neuškodí
Neberme život moc vážně, stejně z něj nevyvázneme živí...

Ty nejsi tělo, co má duši - ty jsi duše, co má tělo!