Autor Téma: Sršeň obecná, asijská a další  (Přečteno 3614 krát)

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Sršeň obecná, asijská a další
« kdy: Květen 13, 2015, 11:49:31 dopoledne »
Jeden rok jsme měli sršně na půdě. Než jsme si jich všimli, bylo už hnízdo velké. Už je to asi 15 let, tenkrát jsem si naivně myslela, že je vyřeší hasiči. Kdepak, odkázali mě na jakousi deratizační firmu. Cenu už si nevybavím, ale byla na nás hodně velká. Tak jsme s nimi žili a pozorovali je.
Přes den jsme si vůbec nepřekáželi. Lovili mouchy a vosy ve velkém. Když nechala kočka někde zakousnutou myš, úplně jí zpracovali. Do ovoce na stromech nekňofali ( jako to umí vosy ), spíš je zajímalo padané. Horší to bylo večer. Kde se svítilo tam parkovali na oknech a rozčileně bzučeli. Statečně jsem si je prohlížela přes sklo lupou a pak měla hororové sny :D.
Co bylo fakt nepříjemné - půl roku jsme se nedostali na půdu (hlavně k vyčištění komínu). Až někdy v listopadu, po prvním mrazíku, bylo hnízdo mrtvé.  Vynosili jsme ho do pole.
Takže od té doby to děláme tak, že jak vidíme první sršně, postříkáme jejich oblíbený vstup na půdu tímto - http://www.levnepostriky.cz/pripravky.proti.letajicimu.hmyzu/biolit.turbo.ha.sycak.na.vosy
Nezabije je to, jsou zmatení a pak jdou jinam. Ale chce to pořádně hlídat a ev. postřik opakovat.
Jinak, kdyby si udělali hnízdo někde ve stromě na kraji pozemku, nechala bych je, jenom bych dávala pozor a nezajížděla blízko se sekačkou, to je umí vydráždit.


Offline Ormien

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #1 kdy: Květen 13, 2015, 07:06:50 odpoledne »
Nám sršni několik let sídlili ve štítu chaty. Nikdy s nimi nebyly problémy, akorát sousedovu pleš vždycky nadšeně letěli prozkoumat a to se sousedovi moc nelíbilo. Horší ovšem bylo, že jaksi konzumovali chatu, takže mi po několika letech nezbylo než místo, kde mívali hnízdo, naimpregnovat taky jakýmsi sajrajtem, aby mi chatičku celou nespořádali.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

chpslst

  • Host
Re:Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #2 kdy: Květen 13, 2015, 07:12:53 odpoledne »
blbé na nich je, že žerú aj včely. sledoval som to pri opadaných hruškách na ktorých sa "páslo" množstvo včiel. sršne tam chodili ako na hody...

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re:Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #3 kdy: Květen 13, 2015, 08:09:24 odpoledne »
blbé na nich je, že žerú aj včely. sledoval som to pri opadaných hruškách na ktorých sa "páslo" množstvo včiel. sršne tam chodili ako na hody...
- no, co jsem stihla odpozorovat .. žerou úplně každého, kdo se na padaných hruškách vyskytne, takže i včely..
- kdyby to mělo být pro včelstva nějak decimující, už dávno by to bylo nějak zpracované, ošetřené, publikované ...si tak dumám..



Offline Ormien

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #4 kdy: Květen 13, 2015, 08:25:59 odpoledne »
Sršni opravdu loví včely, ale ti naši jsou ještě celkem mírumilovní. Horší je, že se z Francie šíří ti čínští sršni, kteří jsou velcí jak malíček a cíleně napadají včelíny. Čínské včely se vůči nim brání tak, že je nechají proniknout do úlu a tam je obalí, takže se sršeň doslova uvaří (při své velikosti už má problém s chlazením a když se na něj včely sesypou, nezvládá to). Zato evropské včely mu brání zuby nehty ve vstupu do úlu a díky tomu na to houfně doplácí... Číňani ty sršně jedí, praži je na horkých kamenech. Takže se máme na co těšit.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re:Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #5 kdy: Květen 13, 2015, 09:05:06 odpoledne »
Myslím že to byl tento dokument: http://www.csfd.cz/film/256575-buddha-vcely-a-obri-srsne/
Tam se popisuje to co psala Ormien. Evropské včely se prostě neubrání, sršně během několika minut zlikvidují celý úl. Japonské vydrží vyšší teplotu, takže ji uškvaří.

Kód: [Vybrat]
http://ulozto.cz/xjHebmN/bbc-natural-world-buddha-bees-and-the-giant-hornet-queen-buddha-vcely-a-obri-srsne-avi

Offline Dag Björndal

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #6 kdy: Srpen 23, 2015, 10:34:38 odpoledne »
Fajne stínitko na lustr budeš mať  ;D

Naše sršne sú zákonom chránené. Vedia zlikvidovať velké množstvo hmyzu, ktoré nám vadia aj našej úrode. /každý hmyzák má dáke poslanie, tak ich nedelím na škodcov a užitočných/
Dokonca sa dá zo sršňami dobre vychádzať, a na ludí si zvyknú, ak ich neohrozujú.
Napriek tomu osy a sršne vo svojom okolí likvidujem. Keď sa im moc darí, tak vedia vcelku lahko zlikvidovať aj menšiu včelnicu. Na život im však nechávam prilahlých 1000000 ha prírody a aj celé CHKO, ktoré pre nich strážim... ;D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #7 kdy: Červenec 21, 2016, 09:55:33 odpoledne »
Zdravím :pa:
příspěvek z fcb "soběstačná kolonie":

Máme na chatě v kůlničce na dříví sršně. Teda, u sršňů v kůlničce máme dřevo. Ještě přesněji, sršni mají v kůlničce naše dřevo. Své dřevo tam mají, abych byl úplně přesný. Ve své kůlničce mají své dřevo.

Když jsem do té kůlničky doskládával další dřevo, abych sršně uplatil, praštil jsem polínkem do té stěny s jejich hnízdem.
Jediná věc, která mě překvapila víc než jejich schopnost ve vteřině evakuovat to hnízdo, byla moje schopnost v půlvteřině evakuovat kůlničku.

Zatímco ale sršni zaujali bojovou formaci za hlasitého bzučení, já jsem zaujal útěkovou formaci za hlasitého skučení.

Zkoušel jsem potom hledat na internetu nějaké informace, jak je přemluvit k odstěhování.

Nejjistější se zdá být počkat do jara — prý se každý rok stěhují kvůli hrozbě parazitů. Když počkám do jara, přestěhují se do chaty a kůlničku nám vrátí. A to je fér.

Ona ta stránka, co jsem našel, byla vůbec spíš na straně sršňů.

Že prý když si na vás sednou, tak nechtějí útočit, jenom si vás oňufávají, jestli se jim budete líbit. Obávám se, že varianta „ne“ je stejně špatná jako „ano“.

Jejich jed je prý slabší než vosí. Kdyby byl člověk krysa (a kdo z nás tak trochu není, že jo), snese až tři bodnutí. Která navíc bolí víc než vosí, protože jed sršňů obsahuje víc acetylcholinu. A to je špatný.

Jo, a umí ho stříknout na vzdálenost až čtyř centimetrů. Ideálně do oka.

Ale jinak jsou to dobráci, utěšovala ta stránka. Hrozně pracovití, ani v noci nespí.
Fakt díky za uklidnění, stejně jsem nechtěl dneska jít spát.

A nízká teplota jim nevadí. I při teplotě kolem pěti stupňů si dovedou teplo vyrobit a připravit se na akci. Tím je myšlen útok.

A užiteční. Těch 700 kousků, co žije v tom hnízdě (COŽE!!!!!), prý sní za den až kilo otravných much, komárů, ovádů a jiné havěti, která vás obtěžuje.
Kilo!!!
Předpokládám, že si poradí i se zajícem nebo batoletem od sousedů.

A jsou klidní až flegmatičtí - jedna z mála věcí, co je naštve, je, když jim přijdete moc blízko k hnízdu. Nikdo ale prý neví, co takový sršeň považuje za příliš blízko. Socially awkward sršeň prý i tři metry. Čtyři, když navážete oční kontakt.

Další věc, co je irituje, je mávání rukama. I když se třeba zkoušíte jenom vzdát.

Jsou super. Mám je vlastně docela rád.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #8 kdy: Červenec 22, 2016, 09:19:07 dopoledne »
Taky je mám na pozemku. Tedy ve zdi.:) Jsou v pohodě. Dokonce jsem si dlouho dobu ani nevšimnul. Mám je jako živou konzervu.:)



Offline Jozeff

  • ***
  • Příspěvků: 144
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #9 kdy: Srpen 30, 2016, 11:59:42 odpoledne »
Prvé skúsenosti: Vždy vyletúvali z bútľavej vrby na ktorej sme sedávali (ako v vo velkom hniezde) dva tri naraz skontrolovali okolie a zase vždy zmizli.
Potom inokedy ma dva naraz snáď "len" pohryzali a nie pichli ( ak je to možné ) Dosť to bolí. Nič som im neurobil tak som to iným neskor vrátil.
Po presťahovaní s me v kolni v izolácii pod obkladom zdedili veľké guľaté hniezdo (7 plástov, či ako to mám nazvať) Najskor som im nič nechcel spraviť kým oni nezaútočia. Ale nakoniec som im v donútení manželkou, že máme malé deti hniezdo zničil a zbytok sa do pár dní odsťahoval.

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #10 kdy: Srpen 31, 2016, 09:39:05 dopoledne »
Že sršně jen kously a nebodly, to už jsem slyšel od kamaráda. Soused včelař zase přišel na to že když prázdné hnízdo v zimě nevyhodí, sršni se tam znova nenastěhují - nebudou si na tom samém místě dělat nové. To bude souviset s tou ochranou před parazity.

Offline Ormien

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #11 kdy: Září 01, 2016, 10:49:50 dopoledne »
Naši sršni včera večer začaly obletovat světlo na terase, které tam při rodinném mecheche nechal svítit můj budoucí zeť.
Neplatí nutně, že by se nevraceli na totéž místo. V našem štítu bydleli asi čtyři roky po sobě a desky tam viditelně okousali, než jsme jim to tam vyšplíchali chemií. Od té doby tam nejdou.
A teď si našli místo pro hnízdo pod střešními taškami na opačném, západním štítu. Nijak si nevadíme, likvidaci vos zvládají na jedničku, ale ohledně much a komárů mají rezervy. A mé návštěvy je prostě nerady. Představa, že se bude grilovat na terase za hlasitého dohledu několika desítek sršňů, asi leckoho odradí...
Takže to vypadá na dilema - buď sršni nebo návštěvy spolu se spoustou obtížného hmyzu...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #12 kdy: Září 01, 2016, 08:40:34 odpoledne »
Určitě sršně, jsou krásní, užiteční, mají super názory, a když se na ně podíváš pořádnou lupou, po návštěvách ani neškytneš. :bee:

Offline Ormien

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #13 kdy: Září 01, 2016, 11:02:22 odpoledne »
Moje dcera dilema vyřešila jednoduše: "Je to jasný, slušná návštěva tu prostě po setmění nemá co pohledávat..."
Takže to vyhrály sršně. Mimochodem, od té doby, co jsem starý žlutý traktůrek nahradila novým červeným, už se mnou sršní hlídka nelítá po celém pozemku, když s ním seču. Žlutý traktůrek zřejmě považovali za božstvo - za velkou hlučnou sršeň. Červený je nezajímá:) O to větší zájem ale mají o sousedovu pleš. Pochopitelně je to zájem zcela neškodný, což ale soused jaksi nechce pochopit...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #14 kdy: Září 01, 2016, 11:45:26 odpoledne »
Musis sousedovi vysvetlit, ze je (srsni) buh a ze aktualne zastoupil pozici zluteho trakturku. Urcite to pochopi.
Praktikující cynik

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #15 kdy: Červen 02, 2017, 10:22:57 odpoledne »
Tohle také půjde do vlákna o včelách
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Dies Irae

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #16 kdy: Září 06, 2018, 10:11:14 odpoledne »
Zdravím

Nevíte někdo jak na sebe reagují dvě sršní hnízda? Google mi na tuto otázku nedal žádnou odpověď ....jen mi pořád predhazoval jak se sršnů zbavit.
Tak me zajímá pokud by teoreticky byly dvě hnízda v blízkosti cca 50 metrů jak by se vůči sobě chovali?jsou schopní spolupracovat?budou se ignorovat nebo silnější nakonec vybije slabší?

Našel jsem na prodej startovací hnízdo tak mě to zajímá :)

https://www.zelenadomacnost.com/p/srsne-startovaci-budka/

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #17 kdy: Září 07, 2018, 12:07:30 odpoledne »
Já bych spíše věc analyzoval okřídleným qui bonno.....
Sršni nejsou nikterak ohroženi, dnes je jejich populace docela dobrá a jejich šíření má i svoje úskalí, na což bych upozornil. Jejich útok patří pro alergiky k smrtelným nebezpečím, pro ovocnáře si sršni pochutnávají na ovoci, a žerou pro organické pěstitele důležité hmyzáky, jako jsou krásnoočka, berušky i škvory ve všech stádiích vývoje....Takže z mého úhlu pohledu jde o zvážení rizik, i když musím připustit, že se jedná o nádherného živočicha.Sám jsem hmyzumil natolik zaníceným, že mám pro hmyzáky izolovanou enklávu bolševníku, což je nejlepší hmyzí hotel světa.,A taky na to mají lidi děsný názory. Sršni proti sobě neválčí, v případě konkurence si vylítnou v okolí na včely či vosy, které plení.

Offline Dies Irae

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #18 kdy: Září 21, 2018, 12:01:15 dopoledne »
No výsadbu potencionálních hnízd bych měl dál než 1,5 km takže přímé nebezpečí nehrozí ne?
O sršních víc jen velmi málo takže mám spoustu otázek ohledně jejich chování.
např. hádám že ke stavbě hnízda využijí vše v jejich okolí včetně té startovací budky.Je nějáký materiál který by nezkoušely rozebrat ale zároveň by jim v hnízdě nevadil?další co mě napadá ... vím že nemají rádi vibrace a pohyb v okolí hnízda. co kdyby byl zdroj vibrací uvnitř hnízda? Je mi jasné že by byly vzteky bez sebe ale zajímalo by mě jestli by se vyrojili a utočili venku nebo by se snažili zničit zdroj.


Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #19 kdy: Září 21, 2018, 03:13:30 odpoledne »
Ty máš nějaký důvod chovat sršně?
Stačí, že pomýlení ekologové a jejich nekritičtí příznivci z nich dělají klenot přírody a chrání je. Ty jsi to posunul na ještě vyšší úroveň a chceš je šířit?
Sršní negativa podle mě převažují nad jejich přínosem. Když pominu jejich obtěžování lidí, tak jejich spotřeba uřitečného hmyzu jistě převýší spotřebu toho škodlivého. Když se Ti naučí lítat si pro sladinu na Tvojí jabloň, máš po úrodě. Zkrátka, kde se objeví ve větší míře šíří skázu.
Možná by jsi mohl zauvažovat nad chovem klíšťat, jedná se o druh hmyzu, který má v přírodě také nezastupitelné místo a již brzy jistě nějaká organizace zjistí prázdné místo na trhu a začne brát granty na jejich ochranu.

SoňaR

  • Host
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #20 kdy: Září 21, 2018, 06:43:09 odpoledne »
Na mě to skoro dělá dojem, že je chce nasadit někam jako dálkově ovládanou "zbraň". Buď na obranu svého pozemku, nebo jako škůdce někomu jinému. Zapneš vibrace, sršni vyletí a jdou do útoku... Ale to je určitě jen moje bujná fantazie  ::)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #21 kdy: Září 21, 2018, 07:22:58 odpoledne »
no, právě, sám z toho mám husí kůži, že by byl někdo ekologičtější než já.....
Ale nutno poznamenat, že mi jeden němec tvrdil, že sršeň, pracovně kleine yamaha, se šíří francií v nějaké šílené formě asi 200kiláků ročně a je ti virklich zabiják....Vůbec nic o tom nevím, ale fric z toho byl pěkně vyděšenej.....Za pár let to máme tady a každej, kdo vysloví slovo sršeň, na místě zčerná.....

CyPro

  • Host
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #22 kdy: Září 21, 2018, 10:04:56 odpoledne »
Bohužel, je pravda, že se z Francie šíří dva druhy sršní. Sršeň asijská a sršeň mandarinská. Oba dva jako nechtěné importy z Asie. Informace jsou na internetu snadno dostupné.  Pokud zmíněné druhy sršní dojdou až k nám (jako že asi ano) tak to nic veselého nebude.

SoňaR

  • Host
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #23 kdy: Září 21, 2018, 10:09:01 odpoledne »
To nebude. Sršeň mandarinská má víc jedu, oslabeného člověka prý může i zabít a na rozdíl od naší sršně tak tato intenzivně vyhledává a likviduje včelstva.

Offline Dies Irae

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #24 kdy: Září 21, 2018, 10:14:34 odpoledne »
SoňaR máš pravdu přesně o něco takového mi jde :) proto se snažím zjistit odpovědi na otázky které jsem měl.Nikdo zatím neškodí mě takže nemám žádný důvod někomu škodit. Klidně celou svou teorii a ideu rozepíšu ale to už budeme muset do jiné části fóra.Tohle už by sem do kategorie nepatřilo :)

Offline Dies Irae

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #25 kdy: Září 21, 2018, 10:20:31 odpoledne »
K sršni asijské je ted na internetu článek...tak si dovolím úryvek:

Druh Vespa velutina není pro Francii typický. Uvádí se, že se v zemi objevil v roce 2004, kdy byl tento hmyz přivezen z Číny. Do roku 2010 se tito sršni rozšířili po celé jihozápadní Francii a v následujících letech se dostali také do oblastí, které hraničí s Belgií, Německem, Itálií a Švýcarskem.

Uvádí se také, že tento týden v severním francouzském regionu Normandie zemřel po útoku hmyzu 57letý muž. Žena, která s ním v té době pobývala, byla převezena do nemocnice s četnými bodnutími. Ve francouzském departamentu Manche oznámili, že za tři měsíce napadl hmyz už celkem 180 lidí. Jeden člověk dostal dokonce 15 bodnutí.

Po nedávné smrti muže na severu země varovali francouzští hasiči občany, aby se nepokoušeli ničit hnízda sršňů sami. Navíc žihadlo tohoto hmyzu dokáže proniknout skrz různé druhy oblečení. V případě, že na nás sršni zaútočí, doporučují záchranáři, abychom se schovali v uzavřeném prostoru, jako je například auto či nějaká budova, kam tento hmyz nemůže proniknout.

Podle jejich slov lidé běží menší rychlostí, než jaké dosahují sršni za letu. Kromě toho může běh hmyz ještě více vyprovokovat. Proto hasiči doporučují, abychom se v takovém případě nehýbali, dřepli si a zakryli si hlavu rukama.

Jen ta poslední věta mi v té situaci přijde nereálná :D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #26 kdy: Září 21, 2018, 10:47:34 odpoledne »
Já dávno zapoměl německy korektně, ale fric měl tedy pravdu.
No, netuším, jaký mají akční rádius sršáni, ale jako zbraně, nebo nástražný systém dobré. Já už to řešil s jedním panem profesorem, co má kousek od nás šlechtitelskou stanici včel. On zná včely, které nosí med jako ty naše, ale jsou děsně agresivní a sršáně si dají k večeři.Jsou to velmi agresivní a cholerické včely a reagují na konkretní zvuky.Tak, že vystřelí z úlu, a bodají do krku, očí, úst a uší.Jako správnej sklerotik jsem zapoměl, jak se ty včely se železným zdravím jmenujou, ale jako tehdy táta malých dětí, tak jsem to znovu zapoměl.....Kluci vyrostli a já bych mohl myšlenku oprášit a svoje pozemky obehnát řetězem vosích budek, z kterých vylítnou včely, jakmile senzor pohybu zapíská, že je čas na rozcvičku.....

Offline Dies Irae

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #27 kdy: Září 21, 2018, 11:50:24 odpoledne »
No pro mě né přímo řetěz z budek .... jen pár úlů na předem vybraných místech.V době po PA věřím že jedna z důležitých věcí pro osadu je jí schovat na co nejdelší dobu.Stejně jako získat čas na přípravu pokud by měl přijít útok. Osadu zatím nemám takže jsem si vybral místo kde bych se snažil bránit a zaopatřit sebe a rodinu.K onomu místu vedou jen 2 cesty které jsou použitelné pro auto a právě tyhle cesty + pár vedlejších by hlídaly sršni. stačí cestu zablokovat stromem abych případné hosty donutil vystoupit. jeden nebo dva spadlé stromy nebudou vypadat příliš nápadně a nemyslím že by někoho napadlo že útočící roj vyprovokoval člověk schválně na dálku.

Střelný prach,miny a pasti zvládáme vyrobit téměř všichni na tomto fóru nebo alespoň většina. Problém je že past má jen velmi malou šanci že by odstavila více potencionálních nepřátel.Všem které by nezasáhla by hned došlo že ten kdo jí nastražil nejspíš nebude daleko.Proto mě napadlo použít zrovna sršně jako první okruh obrany a způsob jak získat čas.

Zbývá jen zjistit pár detailů,otestovat a pak doufat že v příručce nájezdníka chybí kapitola o namíchnuté živé barikádě :)

A pokud by vše fungovalo tak jak má ... rád jim za odměnu nasadím ovocné stromy blízko hnízd aby to neměli na hostinu daleko :)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #28 kdy: Září 22, 2018, 08:27:54 dopoledne »
No já právě zlikvidoval sršní hnízdo ve štítu domu, abych mohl dokončit fasádu...nechával jsem ho tam na poslední chvíli dokud to šlo. A v duchu si říkal, že jelikož sršni kazdoročně na podzim vymírají, třeba to nebudu muset dělat. Ač nerad musel jsem. Jinak děti jsou poučené, ale určité riziko sršeň stále představuje....Chcete si ze stromu utrhnou jablko a ejhle, ono je zvrchu pěkně vykousané a rsšeň je potichu zalezlý uvnitř a vy najednou nevíte, zdaje opatrně položit, ohdodit nebo jen upustit na zem....Jablka ve svářečských rukavicích obvykle netrhám....Obecně ochranu pozemku sršni, vosami, včelami vidím jako problém....V zimě a za nízkých teplot nefunguje a přitom právě zima by byla pro lidi bez přístřeší důvodem se poohlédnou po teplém útočišti se střechou nad hlavou...Nebezpečí může snadno eliminovat jediný člověk zatímco ostatní zůstanou zalezlí třeba v autě....Sršni druhé sršně nenapadají, ale likvidují vosy a včely....A pokud máte v okolí ovocnou zahradu, počítejte s tím, že se o část úrody podělíte. Lze to omezit miskami s vodou se štávou nebou trochou moštu, protože ovoce napadá právě kvůli vodě...  Hnízdo si královna postaví pokaždé jinde, takže se vaše obrana bude každý rok přesouvat na neznámé místo...Na hruhou stranu ubude hmyzu, protože sršeň toho dost zlikviduje. 

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #29 kdy: Září 22, 2018, 04:16:27 odpoledne »
Ano, po odborné a logické stránce je vše jasné, ale pak ovšem ještě zbývá ta pomstychtivá, škodolibá a žáhuchladící otázka. I kdyby ti zuřiví hmyzáci fungovali jen půl roku, a i kdyby fungovala špatně, to video s pozemi se válícíma a prchajícíma třídníma nepřáteli bych si pouštěl  na dobrou noc jako ukolébavku. Zejména státí orgáni všeho druhu by byli zajímavou a vítanou kořistí, i když na ně na dvoře čeká pes s vybranými způsoby. Mohlo by vzniknout několik okruhů hmyzí obrany, použitelé i v míru,  čistě ze zábavných účelů a pohnutek. Nečekám výkřiky souhlasu a nadšení, mne to všek docela zaujalo. Ono werichovské,,,,Rád budu chodit bos, jestliže má bota skončí v prdeli nějakého vola.....ve mne žije neustále.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #30 kdy: Září 22, 2018, 08:15:01 odpoledne »
Jo,jo, na nějakou škodolibost by to možná fungovalo. Jiné praktické využití chovu sršní nevidím,
Hmyz se nedá vycvičit a nedělá rozdíl mezi svým majitelem, nebo jeho nepřítelem. Takový nasraný sršně se můžou pustit i do úplně nevinejch lidí.
A i ta škodolibost by mohla skončit tragicky. Já mám strach, aby moje včely někomu neublížily a mírumilovnost se snažím rozvíjet jako hlavní vlastnost i na úkor snůšky. A nějaký magoři chovaj africký včely, nebo sršně.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #31 kdy: Září 23, 2018, 07:24:54 odpoledne »
Právě jsi věrně popsal mou noční akci likvidace sršního hnízda. Až na to, že jsem na ucpání použil montážní pěnu /chvíli vydrží, ale za den se skrz ni jinak prokoušou, pokud se také nepostříká...A použil jsem kombinaci 2 přípravků...Biolit a něco v zeleném plastovém rozprašovači, co odpuzuje vosy a sršně k návratu do hnízda...na čem to ulpí, tomu se vyhýbají.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sršeň obecná - zkušenosti
« Odpověď #32 kdy: Září 23, 2018, 10:10:10 odpoledne »
Když jsem byl malý kluk, na chatařské osadě jsem byl placeným hubičem vos, sršnů a myší. Za  myš pětikorunu, za vosí hnízdo dvacku a sršáni za třicet.Mojí zbraí byli tehdy dostupné hasící přístroje, perchloretylenový, když to bylo složité a mimo obytné, v opačném případě sněhový hasičák, tedy kysličník uhličitý.Hasičáků jsem měl kopce zadarmo, protože te tehdy ty perchlor a tetrachlorové hasičáky vyřazovali....Jak mráz, tak i ty chemické hasičáky potforám vůbec nešmakovaly...Poslední hnízdo, které jsem zlikvidoval bylo úplně největší a u grilování jsem v opilecké euforii pobil sršáně plácačkou a mouchy.Mělo metr délku a třicet čísel v průměru a je v můzeu.....Už to je řada let.

SoňaR

  • Host
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #33 kdy: Říjen 26, 2018, 09:39:11 dopoledne »
Existujou nějaké fungující pasti na sršně? Něco co by je nalákalo a případně zahubilo?

https://hobby.idnes.cz/srsen-asijska-rozsireni-evropa-invazni-druhy-f4p-/hobby-mazlicci.aspx?c=A181025_130736_hobby-mazlicci_bma

SoňaR

  • Host
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #34 kdy: Říjen 26, 2018, 09:42:59 dopoledne »
Je třeba naučit se rozpoznat nepřítele a nachystat se na něj...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sr%C5%A1e%C5%88_asijsk%C3%A1

SoňaR

  • Host
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #35 kdy: Říjen 26, 2018, 09:54:40 dopoledne »
Tak mě napadá, že budoucnost našich včelstev by mohla zachránit včela východní, která jednak má strategii na boj s asijskou sršní a jednak má strategii na kleštíka.... Co myslíte?

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #36 kdy: Říjen 26, 2018, 10:17:28 dopoledne »
já to tak černě nevidím, teda s ohledem na včely. u Nás v republice máme několik šlechtitelských stanic, kde vám postaví včely k obrazu vašemu. Holt ty hodné včely, co dnes převládají budou vyměněny za agresivnější včely, jako měli naši předkové, ke kterým bylo obtížné se přiblížit bez pokrývky lavy a rukiavic.Já ke včelám chodil v trenýrkách a bez obavy z žihadla.Nové situace vyžádají nové kříženky, které si poradí s dovozovým sršáněm.Lidi budou mít problém, pokud to hned v začátku nepodchytí a to se nestane...V jižním bavorsku už mají první návštěvníky a boj s nimi je tuze drahý a náročný, žijou téměř všude, i pod zemí.

SoňaR

  • Host
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #37 kdy: Říjen 26, 2018, 01:22:43 odpoledne »
Tak jsem našla past na sršně v prodeji, např. zde:
https://www.ivcelarstvi.cz/past-na-srsne-P500/

A různé návody, jak na sršně a vosy, včetně výroby pasti zde:
https://www.wikihow.cz/Jak-se-zbavit-sr%C5%A1n%C3%AD
"Vyrobte past z octa. Udělejte klasickou vosí past tím, že uříznete hrdlo velké plastové lahve. Otočte trychtýř z hrdla dolů a do hlavní části lahve. Stane se z něj tunel pro vosy, skrz který budou vstupovat. Propíchněte na každé straně pasti dvě dírky a provlíkněte skrz ně provázek pro pověšení; na obou stranách zauzlujte.
Dovnitř pasti dejte hrnek jablečného octa, kapku saponátu a trochu syrového masa. Maso můžete pověsit na provázek nebo vlasec.
Pověste tam, kde sršni poletují kolem. Čekejte. Sršni vlétnou dovnitř a buď se utopí nebo nebudou schopni najít znovu cestu ven.
Abyste chytili královnu, použijte tuto past brzy na jaře, abyste ji nalákali dovnitř. Královny se budí časně z jara a začínají hledat místo pro hnízdo. Pokud ji chytíte do své pasti, znamená to o jednu kolonii méně na vaší zahradě."


Zaujala mě ta informace o možnosti lapení sršní královny a případných průzkumníků a že by se tím omezilo šíření kolonií. Ale bude to fungovat i na tu asijskou potvoru?

SoňaR

  • Host
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #38 kdy: Říjen 26, 2018, 01:53:05 odpoledne »
Na francouzských webech jsem našla, že před pár lety objevili v botanické zahradě masožravku, která láká a následně zabíjí asijské sršně, ale neláká včely, vosy ani evropské sršně. V roce 2016 prý začali testovat pasti s využitím poznatků z této masožravky.

No a jinak francouzi do samodoma pastí na sršně dávají směs piva, vína a rybízového sirupu a to víno tam je prý proto, že odpuzuje včely. Taky doporučují umísťovat tyto pasti už od konce února kde se dá - na venkově i ve městech, aby se zamezilo vzniku nových asijsko-sršních kolonií, takže zdá se, že to funguje.

SoňaR

  • Host
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #39 kdy: Říjen 26, 2018, 08:05:23 odpoledne »
Tak ještě jeden poznatek z francouzského webu... je to celkem legrační, ale na druhou stranu by neznalost mohla způsobit problém. Pokud použijete tu návnadu s pivem a vínem, tak je třeba lapený hmyz, který vypadá jako utopený, raději po vysypání z pasti "zlikvidovat" ještě nějak jinak. Ukázalo se totiž, že se sršně hned neutopí, ale tím alkoholem se prostě ožerou a když je např. jen vylejete na kompost, tak se po vystřízlivění normálně proberou a fungují dál  ;D

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #40 kdy: Říjen 26, 2018, 08:25:51 odpoledne »
No, tak hned na jaře nalíčím pasti. To je vlastně jediná doba, kdy lze efektivně snížit stavy sršňů a vos. Později v létě už se jim daří ztráty doplňovat. Pak jedině ničit jejich hnízda, ale kdo ví kde jsou.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #41 kdy: Říjen 26, 2018, 09:34:24 odpoledne »
Přesně tak, eusociální hmyz je velmi plodný, to věděl už R.A. Heinlein, když psal Hvězdnou pěchotu.. Likvidovat hlavně na jaře matky, ale bacha na čmeláčí královny..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Dag Björndal

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #42 kdy: Říjen 26, 2018, 11:46:36 odpoledne »
Preto sa nesme používať nič sladké. Najlepšie to pivo.
Ja si robím osolapky z petflašky už dlho. Potom to rozmiestnim kde kade po pozemku. Býva to plné ôs, občas sršeň a aj vela múch a mäsiarok. Keď je už dosť zrelého ovcia, tak už to tak nefunguje. Ale z jari je to velké lákadlo.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

konec

  • Host
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #43 kdy: Leden 28, 2021, 12:13:53 odpoledne »
Přesně tak, eusociální hmyz je velmi plodný, to věděl už R.A. Heinlein, když psal Hvězdnou pěchotu.. Likvidovat hlavně na jaře matky, ale bacha na čmeláčí královny..

čmeláčí královny?

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Sršeň obecná, asijská a další
« Odpověď #44 kdy: Leden 31, 2021, 11:37:33 odpoledne »
Přesně tak, eusociální hmyz je velmi plodný, to věděl už R.A. Heinlein, když psal Hvězdnou pěchotu.. Likvidovat hlavně na jaře matky, ale bacha na čmeláčí královny..

čmeláčí královny?

Tak jasne, čmeláčí královna zakládá nové čmeláči hnízdo, ty musíme chránit.