Autor Téma: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost  (Přečteno 6116 krát)

Offline wilderness

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 68
Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« kdy: Květen 03, 2014, 08:05:37 odpoledne »
Dobrý večer přátelé, chtěl bych rozvést debatu, takovou psychologickou, na téma Opravdu jste připraveni? Tím myslím jak opravdu po psychické stránce jste připraveni na to, že se něco stane? Jak to zjistíte a kdy prve zareagujete, zalarmujete své smysli?

Lehce to naznačím aby jste věděli co mám na mysli..
Dnes jsme už každý velmi zpacifikovaní a zmagoření různými katastrofickými, válečnými a akčními filmy. Jsme tím už tak nasycení, že neumíme poznat či rozlišit kdy opravdu hrozí radikální nebezpečí.
Není to otázka dlouhotrvajícího konfliktu z nějž lze vydedukovat, že se brzy něco semele. Ani přepadení nějakým zlodějíçkem...
Zejména si už nějak nedokážeme představit realitu a nejsme tak závislý sami na sobě. Mnozí čekají až na reakce druhých. Je to davová psychóza..
V přímořské oblasti je možnost zásahu vlnou tsunami, ale jsou lidé, kteří budou notnou dobu stát a civět na tu masu vody.. Nikdy to ještě neviděli, jsou uchváceni a začnou utíkat teprve až začnou ostatní. Ale ten ,,kdo má navrch" (a takovými je nutné se stát) už má dobrých 500m náskok.
V otázce přežití se ale často hraje na sekundy.

Zejména nejvýrazněji je to znát v otázce jaderného konfliktu.
Jedete si takhle v sobotní dopoledne na nákup s rodinou, sluníçko krásně svítí, ptáci zpívají, lidé se usmívají, říkáte dětem, že po obědě pojedete k babičce a najednou uslyšíte ohlušující ránu. Všichni se zastaví a začnou rozhlížet co se děje a pak v dálce spatříte obrovský hřib.
To, že ho vidíte dává vaši rodině jen pár vteřin do tlakové vlny. Ale opravdu budete vědět ihned oč se jedná? Opravdu si to hned přiznáte, že se to stalo? Nebo budete stát a jen si říkat, že jen něco bouchlo? Budete stát s úžasem a obdivovat to mračno? V takové chvíli nikdo okolo vás nezačne utíkat a je to jen na vás. Ty vteřiny než si uvědomíte, že v té oblasti nejsou žádné chemičky a další výbušné továrny, než opravdu přijmete ten fakt, že se to stalo už může být pozdě.
Když okolo vás začnou padat lidi na zem, jak dlouho na ně budete koukat a přemýšlet co se děje, hledat skrytou kameru atd než vám dojde, že jde o biologický útok?
Když vyběhne proti vám nějaký voják s puškou dáte se na útěk nebo budete věřit, že tam natáčejí nějaký film?
Můžete to přehnat a být paranoidní a při každém bouchnutí či ohňostroji skočit na zem. Ale v tom případě ridkujete možná i rodinné problémy. Tak jak se s tím vypořádat?
Až vás v noci vzbudí sirény, budete stát u okna a čekat co se děje?
Je to to nejhorší nevědět co se děje.
Ta možnost vědět do pěti vteřin co se děje
Musíte být stále ve střehu, stále v pohotovosti, dejme tomu v bojové pohotovosti a stále promýšlet plán.
Jinak budete o sekundu pomalejší. Účel je nezbláznit se, co je hlavnější účel- přežít.

Opravdu budete schopni si to přiznat?

Rady, tipy, diskuse?
Člověk je jen zvíře s větším mozkem..

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #1 kdy: Květen 03, 2014, 09:18:42 odpoledne »
Nikdy nebudeme přesně vědět, kdy to přijde...a hlavně, co přijde...tedy do doby, až to přijde...
Tudíž si myslím, že nemůžeme být nikdy připraveni na vše...pokud se bude jednat o vteřiny, tak asi nebude úniku a semele nás to...

Jinak své smysly se snažím alarmovat už delší dobu...a reaguji jak se dá a jak je v mých momentálních silách na změny, které se ve společnosti dějí...

Jsem celkem optimista (optimistický realista)...snažím se fungovat běžným životem zaměstnané ženy a matky...na druhou stranu se snažíme řešit zásoby, energetickou úsporu všemi směry, snažíme se vybudovat si místo, kam bychom se mohli uchýlit z města, učím se spoustu různých postupů, sháním literaturu atd., atd....

Offline romans001

  • ***
  • Příspěvků: 171
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #2 kdy: Květen 04, 2014, 12:01:58 dopoledne »
tiez sa snazim fungovat "normalne" ale proste citim ze mam menej casu na veci ktore uz casto nerobim kvoli tomu., ze uprednostnujem aktivity spojene s prepperstvom :( trosku ma to mrzi, ale ked clovek chce byt pripraveny, musi obetovat pohodlie vcerajsich dni

Offline wilderness

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 68
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #3 kdy: Červen 24, 2014, 06:36:46 odpoledne »
Dobře řečeno obojí nicméně u věty:

,,Tudíž si myslím, že nemůžeme být nikdy připraveni na vše..."

Bych řekl, že správný prepper nebo ještě lépe člověk co chce za každou cenu přežít, by měl být připraven na vše.. Na úplně vše a to především psychikou, samozřejmě intelektem a improvizací.. To když se nad tím člověk zamyslí je právě hrozně psychicky náročné a materiálně se na vše připravit nemůžeme.

Řekněme si to takhle, nač se teď úpěnlivě a snaživě připravovat ve snaze přežít, když pak začnou z nebe padat růžový sloni s tesáky ;D  ;D  ;D a požírat lidi. A vás to složí na kolena a všechna snaživost padne v niveč. ;D

(Ten příklad prosím brát s nadsázkou)


Romans: máme méně času, méně si i života užíváme, rozhodně si ale svého života víc vážíme..
Člověk je jen zvíře s větším mozkem..

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #4 kdy: Červen 24, 2014, 08:37:14 odpoledne »
Ale notak.... bědování a naříkání, samej študovanej člověk.... je třeba si uvědomit, že ještě v třicátých letech minulého století žila polovina lidí bez výdobytků elektrifikace a ropných otroků.
Bez supermarketů a platebních karet. Vůbec si to dnes neumíme představit a přesto se tak dělo.
Na běžný život bez asistence civilizace se lze připravit, na lidský faktor se těžko jakkoli připravíme zcela a úplně.
Je třeba si uvědomit, že jsou věznice přeplněny psychopaty, titéž se nalézají na úřadech, u policie a v politice. Z nich budou vznikat loupeživé bandy, mocichtiví elementi a uzurpátoři, kteří svojí krutostí a bezcitností nikoho nenechají na pochybách, že jsou pravými muži na správném místě....Na to, že nedokážete nasytit ze svých zásob kolemjdoucí děti, že nedokážete poskytnout přístřeší i zaopatření všem potřebným, na to si nelze zvyknout. Sice člověk otupí, ale zvyknouti nelze.
Na boj s vykořistovateli si člověk lehce zvykne, na tu zubatou nikdy.
Připravit se na život bez energií lze, na lidský faktor úplně ne. Nejsme bohové, abychom vše zvládli....

Offline Marav

  • ***
  • Příspěvků: 1039
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #5 kdy: Červenec 05, 2014, 08:07:31 odpoledne »
odpověď je jednoduchá ..... za psychicky připraveného člověka pro dobu po PA považuji toho, kdo je psychicky připraven bránit sám sebe a svou rodinu či přátele i s vědomím toho, že to může bolet, či stát něčí život. 
"Nelze zachránit všechny. Pouze ty, kdo jsou schopni a ochotni se o vlastní záchranu sami přičinit!"
"Nejlepší obranou před zlými lidmi se zbraní v ruce jsou dobří lidé se zbraní v ruce" Thomas Jefferson

"Když své poddané odzbrojíš, pak je svou nedůvěrou urazíš. Budou si myslet že jsi zbabělý, nebo že jim nevěříš.V každém případě tě budou nenávidět" Nikoló de M.

Offline Stan

  • ***
  • Příspěvků: 146
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #6 kdy: Červenec 05, 2014, 09:43:50 odpoledne »
To Wildwerness:
Fakt bych se s Tebou rád někdy viděl.

Offline Marav

  • ***
  • Příspěvků: 1039
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #7 kdy: Říjen 05, 2014, 02:24:54 odpoledne »
toto jsou slova mého kamaráda, člověka, který toho o přežití ví opravdu hodně. Vzal jsem je za svá:


Ten, kdo má na výcviku nejdražší vybavení, vleze s ním do bláta jako jeden z posledních.

Ten, kdo má největší svaly, zachová se v osudové bitce jako zbabělec, protože ho život nenaučil prohrávat.
 
Ten, kdo ti nejvíc pochlebuje, chová k tobě většinou největší závist.
 
Ten, kdo od začátku nejvíc flirtuje se ženami, nebude váhat je zradit, když se stanou přítěží kvůli vyčerpání nebo zranění.
 
Ten, kdo často a nejvíc jí, bude brzy největší přítěž a zdroj problémů.

Alkohol zbavuje lidi zábran a donutí je mluvit záblesky pravdy. Stačí jen zůstat střízlivý a tiše poslouchat.
 
Nejhodnotnější členové týmu se po vykonání určené práce ptají "co mám dělat dál?". Čas odpočinku je jim třeba určit a trvat na jeho dodržení. U jedinců zneužívajících sílu týmu je to přesně naopak.
 
Lidské chování a názory jsou jen skořápka, která praskne brzy po tom, co si jedinec uvědomí, že ho nikdo nevidí, nebo že ho za jeho chování nemůže nikdo potrestat. Pak se objeví charakter, a ten je někdy velkým zklamáním.
 
Od jedince zatlačeného "do kouta" očekávej jen to nejhorší. Bude lhát, krást a ubližovat, jen aby přežil. Neodsuzuj za to nikoho, jen s tím předem kalkuluj.
 
Kdo se rozdělí o své jídlo, vodu, své oblečení nebo své vybavení s někým kdo se vlastní vinou dostal do problémů, ačkoliv měl stejné výchozí podmínky, je často jen skrytě zneužívaný osel. Ve skupině se vždycky najde někdo, kdo předem počítá s tím, že ho ostatní nenechají padnout. V krizi ale nakonec přichází chvíle, kdy začne platit "každý sám za sebe".
 
Při hádce v týmu nikdy neuhni před hrozbou zbraní. Zůstaň klidný, mluv pomalu a trvej na svém stanovisku. Devadesát devět procent případů je to jen afektovaná póza nebo kalkul s tvým strachem. Kdo tě chce opravdu zabít, neudělá to většinou před očima ostatních, ale zezadu v lese.
 
Nikdy neodmítej sex, který ti nabídla žena v krizi. Většinou o tom dlouho přemýšlela a pro nabídku má své velmi hluboké důvody. Mimo civilizaci je sex projev důvěry, touha po krátkém pocitu ochrany a jedna z mála skutečně funkčních antistresových činností. Jeho odmítnutím může vzplanout nenávist, nebo dojde k totálnímu zničení ženské sebeúcty. Sex v situacích životní nejistoty tváří v tvář drsné přírodě a osudu má zcela jinou hodnotu než konzumní nevěra v podmínkách civilizace.
A hlavně, nikdy se nezatěžuj omíláním myšlenek o věcech, které již nemůžeš změnit!
 
Toť moje "lesní moudrost".
"Nejlepší obranou před zlými lidmi se zbraní v ruce jsou dobří lidé se zbraní v ruce" Thomas Jefferson

"Když své poddané odzbrojíš, pak je svou nedůvěrou urazíš. Budou si myslet že jsi zbabělý, nebo že jim nevěříš.V každém případě tě budou nenávidět" Nikoló de M.

chpslst

  • Host
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #8 kdy: Říjen 05, 2014, 03:32:57 odpoledne »
nocovali u nás priatelia /prepperi/, večer keď sme dojedli tak sa z vonku vo vzdialenosti asi do 100m ozvala strelba. kamarát skokom bol hneď pri okne a vyzeral von, čo sa deje. zareagoval až keď som na neho zreval "preč od okna"...
tušil som že to budú asi polovníci alebo delobuchy od nejakých túlajúcich sa "chatárov", reflex však nepustí...
myslím že toto často rozhodne o tom kto prežije. vôbec si nemyslím že som na všetko pripravený, v niektorých veciach mám však jasno. a pri prípadnom rámuse z vonku zhasínam svetlá a v prípade ohrozenia sa presúvam do najtmavšieho -chráneného rohu, samozrejme pripravený... :)

Offline rrrr

  • ***
  • Příspěvků: 211
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #9 kdy: Říjen 05, 2014, 04:02:17 odpoledne »
Pripraviť sa na všetko nieje možné, ale byt pripravený lepšie ako ostatný to áno. a to je presne rozdiel medzi tými čo prežijú a tými čo nie.
Treba si hlavne udržať chladnú hlavu.

Offline Hali

  • ***
  • Příspěvků: 69
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #10 kdy: Říjen 05, 2014, 08:43:42 odpoledne »
Mne to pripada tak, ze nasi dedovia a babky boli prepery. Mali zasoby jedla, sviecok atd. Prezili bez elektriky pri svieckach ci petrolejkach. Na poliach si dopestovali jedlo ako aj dochovali. Brali zivot taky aky je, a tym boli dusevne pripraveny na vacsinu moznych situacii. Mi sa vlastne len vraciame k nasim korenom a ich stylu zivota preneseneho do dnesnej doby vydobitkov.

Offline wilderness

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 68
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #11 kdy: Říjen 17, 2014, 09:46:02 odpoledne »
To Wildwerness:
Fakt bych se s Tebou rád někdy viděl.

Pročpak?
Člověk je jen zvíře s větším mozkem..

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #12 kdy: Říjen 17, 2014, 10:38:45 odpoledne »
Pokud na sebe nehodláte hledět až v PA době skrz mušku SA58, tak se rád přidám :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline wilderness

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 68
Re:Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #13 kdy: Říjen 29, 2014, 06:53:16 odpoledne »
Stane, pročpaaaak?
Člověk je jen zvíře s větším mozkem..

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #14 kdy: Únor 22, 2016, 02:50:40 odpoledne »
Zajímavé téma, tak si ho dovolím oživit...

Nepředpokládám, že by k jadernému konfliktu mohlo dojít tak nenadále, že se o tom dozvím až uvidím druhý sluníčko... ;D

Bude tomu (čemukoli) něco předcházet. Občanské nepokoje, dlouhodobá bída/hlad...

Oproti mnohým mám výhodu, že se nehodlám nikam přesouvat - hodlám být tam, kde jsem a žít s tím, co tady mám...(a snažím se, abych doma s blízkými za všech okolností ŽIL a nejen dlouhodobě PŘEŽÍVAL). Výhoda díry v kopcích - na nás nikdo plýtvat drahou bombou nebude, kolem není žádný strategicky zajímavý cíl. Bomby míří vždy na velká města.

Podle mě je nejdůležitější udělat si pořádek sám se sebou, sám v sobě. Pokud jsem se alespoň párkrát v životě ocitl v aspoň trochu "mezní" situaci, asi vím, co od sebe můžu čekat, ne? "Zkušenosti" nabyté v různých "kurzech" nepočítám. Pokud se jedná o kurz, byť by byl sebeadrenalinovější, podvědomě prostě vím, že se mi nic nestane, že by si to pořadatel nedovolil, že to zanedlouho skončí... 

Jsem psychicky připraven bránit své blízké a majetek proti "nájezdníkům" za každou cenu a vím, že na to nebudu sám. Ale nejsem připraven nechat zdechnout hlady bližního, byť neznámého anonymního člověka.
Jsem v případě ohrožení psychicky připraven dočasně opustit domov a zakempovat v lese. Ale nejsem připraven na prožití celého života v lese nebo v pustině.
Jsem psychicky připraven na osamění, na to že třeba měsíc neuvidím/nepromluvím krom rodiny s cizím člověkem. Ale nejsem připraven přivést dítě do takového světa.
Jsem psychicky připraven poskytnout kamarádovi cokoli jen bude potřebovat i za cenu vlastního nepohodlí. Ale NEVÍM, zda jsem připraven poskytnout pomoc kamarádovi za cenu ohrožení vlastní rodiny.       
Jsem psychicky připraven sundat boty mrtvému (poplatek za pohřeb, i Cháron si nechával platit). Ale nejsem psychicky připraven udělat z člověka mrtvolu kvůli botám.
Jsem psychicky připraven dělit se o výsledky vlastní práce. Ale nejsem připraven na fyzickou likvidaci zloděje. (Zloděj jde potají, nájezdník podniká otevřený útok).
Jsem psychicky připraven mít hlad. Ale nejsem připraven na to, že moje děti budou mít HLAD (takovej ten, co nafukuje břicho).
Jsem psychicky připraven na život bez výdobytků moderní civilizace. Ale nejsem připraven žít "zpět ve středověku" se vším všudy.
...

Když to tak čtu, vidím kolik jednotlivých jsem/nejsem je v rozporu...ach jo...a kolik z věcí, na které psychicky připraven nejsem mohou mít fatální následky... 

Edit: Slovosled
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #15 kdy: Únor 22, 2016, 06:11:30 odpoledne »
No opravdu na to psychicky připraven nejsem a nikdy být nemohu. Zeptej te se někoho kdo zažil 1. i 2. světovou válku, komunistický lágr, ....(těch lidí už moc naživu nebude), ale já si vzpomínám na vyprávění mého pradědy a ten toto zažil. Byl to obyčejný vyučený člověk, ale životní moudrostí strčil do kapsy mhohého dnešní univerzitního profesora. A když jsem se jako dítě ptal, jaké to v tom Rusku 1917 bylo, odmítal o tom mluvit. Tehdy jsem si myslel, že nechce, ale on prostě nemohl. Pak se pár věcí přihodilo i mě, a pochopil jsem, že teprve praxe vas přiměje pochopit. Ale stejně nejste připravení...Zeptejte se profesionálního vojáka, který prošel bojem, lékaře, který se účastnil hromadné nehody, kde "to bylo ošklivé", hasiče který prohledával pozůstatky budov po explozi v Semtíně...

Takže zastávám názor, že připravený sice nejsem, a nikdy nebudu, ale stále se o to snažím. K tomu je potřeba nežít pravidelný a pohodlný život a trošku "cvičit". A jde cvičit i jako společná rodinná legrace....třeba příjezd s rodinou na chalupu "nácvik evakuace" naplánujte na neurčitý čas - všichni vědí, že mezi 5-8. srpnem se pojede, ale nikdo neví přesně kdy. No a pak vám někdy v tuto dobu zavolá kamarád a spustí nečekaný přesun (klidně i ve 2 v noci) a hned uvidíte, jak jste nebo nejste připraveni. Pokud vyjedete až v 9 ráno, pak zřejmě ne. No a až se vám to povede s celou rodinou i s malými dětmi do 30 minut, dá se mluvit o připravenosti. 8) a evakuaci.

Nácvik náletu a budování krytu a zesilování stropů připravenými vzpěrami dosud necvičím ::), pro to by rodinka asi pochopení neměla.

Nebo další příklad jste připraveni poskytnout pomoc při autonehodě nebo jen civíte či přejedete? A zase je něco naprosto jiného si nacvičovat motání fáče na lýtku, když u toho pohodlně sedím a nic ze mě neteče a něco jiného, když vidíte krvácet vlastní dítě, které křičí hrůzou a bolestí....
Takže připravený sice nejsem, ale alespoň se snažím být. A pokud se nás bude snažit víc, je větší šance, že když se něco stane, bude u toho někdo připravený....třeba vy nebo já.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #16 kdy: Únor 22, 2016, 07:09:21 odpoledne »
je třeba vzít v potaz hasičákovej efekt. Když máte pořádnej hasičák, nikdy nehoří.
Je třeba být připraven na totální selhání vlastních odhadů a fantazie. Nespoléhejte na auta, nepojedou, nebude benzínka otevřená a výpadovky budou beznadějně zacpané.Nikdy nebudete mít dostatek indicií a informací, abyste se mohli logicky a v klidu rozhodnout, jak si počínat.
Pokud vám někdo bude chtít vystřelit mozek z hlavy, budou to sousedovy děti, které na počítači postřílely půlku bundeswehru.
Na útočníky jsme připravení cuzamen všichni, ale kilnout fakany, na to bude chtít fištrona......
Nikdo nebudeme připraveni, páč skutečnost bude tisíckrát palčivější a bolestnější, než si umíme představit.
Bohužel, díky kretilnosti našich vůdců jsme vůči rusku nepřáteli, tzn budem v hledáčku druhého či třetího sledu útoků.Byli bychom pro ruské nepřátele vhodným zázemím.Ničivost atomu a konvenčních zbraní se srovnává a biologocké i chemické zbraně by taky nezůstaly v jarmarách...
Sám bych mohl se svojí připraveností kokrhat, že to mám v cajku, ale nemám.Nikdy nebudem připraveni na pohřbívání blízkých, nebo jejich utrpení. ak se na to můžem připravit?
Takže znova, chystejte plán A, a i plán B a uvažujte o Céčku i Déčku.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #17 kdy: Únor 22, 2016, 09:04:52 odpoledne »
PooM
pekne si to napisal tym som/niesom.ono je to tak,ze ci budes alebo nebudes niecocho schopny sa dozvies az v tej konkretnej chvili ked to pride.
nesuhlasim vsak s tebou ohladne toho ze niesi pripraveny priviest do takehoto sveta deti.
keby takto rozmyslali nasi predkovia,tak by sme tu neboli ani my.moji stary rodicia mali 10 deti v zlej dobe.obaja moji rodicia sa narodili uprostred WWII a moji stary rodicia nikdy nemali ani len na mysli polozit si otazku ci priviest do takeho sveta deti.ja som sa narodil zaciatkom 70tych rokov.par rokov po vpade okupačnych vojsk do ceskoslovenska.moji rodicia si tiez nepolozili otazku ci svoje deti splodia do sveta ktory bol.ja som svoje deti priviedol do tohto sveta neistoty taktiez a tiez si nemozem klast tu otazku,pretoze ktora doba bude dobra na plodenie potomstva?pride vlastne niekedy taka doba?
nad tymto sa naozaj netreba zamyslat.treba si ist za svojim a ked s partnerkou zatuzite po dietati treba si ho urobit.ak moji stary rodicia ktory mali 4 triedy nejakej dedinskej školy dokazali vychovat 10 deti vecsinou iba s toho co si sami vychovali a vypestovali a kazde dieta s tych 10tich ma aspon učnovku tak to dokazeme aj my a budeme sa snazit aby sme nasim detom dali do zivota maximum coho sme schopny.vlastne to najdolezitejsie co im mozme dat je šanca narodit sa a zit.toto treba mat na pamäti
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #18 kdy: Únor 22, 2016, 11:22:58 odpoledne »
Na všetko sa nachystať nedá. Pripraviť sa čo najviac však možné je. Nelamentovať, nekecať zbytočne, nefňukať.
Makať, učiť sa, učiť iných. A nebáť sa a nekradnúť...
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #19 kdy: Únor 23, 2016, 08:29:59 dopoledne »
Materiální připravenost je jedna věc, psychycká schopnost toho pak využít druhá a to zcela odlišná.

Pokud jsem materiálově připraven, je zde šance, že přežiju, protože to podpoří moji psychickou stránku. Pokud nemudu materiálově připraven, spíš mě to bude mít šanci psychicky sejmout. Ale není mezi tím v žádném případě rovnítko.

Můžu mít zásoby, zázemí, materiál, prostě všechno a pokud se psychicky rozsypu, jsem v loji a přesně pak naopak. Jenomže, psychiku jende připrait, jde ji trochu zocelit, alev"mírových" dobách to jdecelkem těžko. Je potřeba pracovat s tím, co máme aco nám bylo dáno do vínku. Nejde se připravit na to, že bude Vaše dítě umírat hlady nebo na poradění. Nejde se připravit na to, že budete muset někoho zastřelit. Nikdo nedokáže říct, jak se zachováte. Můžete si myslet cokoli, ale jak se zachováte, poznáte až v ten okamžik, až to přijde. Pokud se jedná třeba o nehodu se zraněnými, lze se připravit tak, že budete znát a umět poskytnout první pomoc. Dodá vám to sebedůvěru, že máte šanci to zvládnout. Ale zda to zvládnete, nebudete vědět do okamžiku, než to přijde. Je ale pravděpodobné, že pokud pomoc nebudete umět poskytnout, spíš se složíte než v opačném případě.

Znám lidi, kteří v normálních situacích vapadají a chovají se jako slepice či pštrosi, ale pokud dojde na krizovou situaci, jedou jako namazaný stroj. A taky lidi, kteří to mají přesně opačně. Ale taky lidi, nakterých je od prvního okamžiku jasné, že jsou tvrdí a v krizi tvrdí jsou (hlavně na sebe) a slabochy, kteří slabochy zůstávají. Znám taky lidi, do kterých byste to nikdy neřekli, ale v krizi dokážou jednat jako dokonalé stroje a jakmile krize skončí, sesypou se jako domeček z karet (třeba moje máma, doktorka, když sedá v práci do RZety. Jednou měla fakt hnusnej případ, kdy se snad 5 lidí topilo v žumpě - myslím, že 3 nepřežili, dva se podařilo zachránit. Zresuscitovala co šlo, odvezli je do nšmocnice, předala je na příjmu a pak se sesypala. Týden byla mimo.) Takže nejde říct, jak se kdo zachovámě. Nikdo z nás to neví.

Být přiraven materiálně a znalostně je taková podpora, ale neznamená to nic. Jen to pomůže. Je ale dost situací, kdyvím, nebo, správněji, kdy si myslím, že bych selhal. Nebo je několik málo situací, kdy si myslím, že bych se nesnažil přežít, ale těch zase tolik není. A kdyby nedej Bože přišly, stejně nevím, jak bych se zachoval, navíc vzhledem třeba k dětem. Narážím teď konkrétně třeba na jaderný výbuch. Myslím si, že jaderný útok / jadernou válku bych přežít asi nechtěl. ALE stejně, kdyby to přišlo, nevím, nedokážu odhadnout, jak bych se zachoval.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #20 kdy: Únor 23, 2016, 11:17:11 dopoledne »
TNT - chápu, souhlasím a rozhodně jsem to nemyslel tak, že dítě nikdy ne za žádných okolností...psal jsem svůj pohled (z pohledu dnešního světa na základě zkušeností, které jsem sám se sebou získal během dosavadního života). Prostě pokud bych si mohl vybrat, tak než riskovat že se narodí (třeba) dítě natolik "poškozené" vinou radiace že stejně nebude schopné samostatného života, raději početí dítěte odložím. Totéž v případě že letos ledva uživím své dosavadní děti. I kdyby se nám mělo narodit postižené dítě v dnešní době, tak prostě NEVÍM jak bych se zachoval (pevně VĚŘÍM že bez ztráty kytičky) - snad jsem připraven se postarat o všechny své blízké, i o ty, kteří neměli na začátku dobře "rozdané karty".
A jak píšete (TNT + K.Vancura) jak to bude v reálu zjistím, až taková situace nastane. (Třeba Zloděj: hypotetická situace v PA světě pokud mu trochu zvalchuju hřbet a pustím ho, možná se vrátí a možná se bude chtít mstít. Uvědomuju si to, přesto si nemyslím, že fyzická likvidace by byla nejlepší řešení. Špatné by možná nebyly nucené práce, jenže pokud ho nebudu mít čím krmit, odsoudím ho k smrti hladem v okovech a to se mi ekluje ještě víc. A tak můžu pokračovat donekonečna.) 

Moc dobře si uvědomuju totální nedostatek antikoncepce a potřebu fyzického i psychického uvolnění při sexu...i to, kam by to mohlo vést.
Taky je mi jasné, že bych nejspíš nedokázal (jakémukoli) dítěti zkrátit jeho trápení (opět jedna z věcí, jíž si MYSLÍM teď).
Naprosto netuším, jak bych jednal v případě, že by kamarád měl něco nutného pro přežití mých dětí (třeba poslední antibiotika na světě) a nechtěl se rozdělit.
Oproti tomu (na základě zkušeností) snad vím, jak bych v některých situacích jednal.

Prostě už jsem v pár vyhrocených situacích byl, pokud to někoho zajímá (a pokud ne, ať přeskočí kurzívu), tak ta nejextrémnější byla, když jsem jednou ještě coby vedoucí Skautů stál proti dost ožralýmu magorovi s nožem, který nám přišel vysvětlit, že jsme na jeho pozemku (bylo to začátkem listopadu, louka byla dost daleko za dědinou a byla posekaná - nic jsme nezničili, nic nezdupali...) a on nás tam nechce. Samotného mě překvapilo, že jsem se jeho nože nebál, byť jsem sám žádnou zbraň neměl. Taky mě překvapilo, že kolega vedoucí, který trénoval Shao-lin Kempo (snad jsem to napsal správně) tedy bojové umění a často a rád se tím chlubil velice rychle vyklidil pole. Podle jeho řečí jsem čekal, že bude rád, že si to má na kom vyzkoušet v praxi, nebo že mě aspoň bude krýt. Ale strach jsem měl-o děti. Ty se podařilo dost rychle odehnat, měli jsme tam tenkrát dost schopných dospívajících - věděli co se od nich čeká a postarali se. Tomu magorovi omluva a nabídka náhrady škody (žádná nevznikla, přesto ctím soukromý majetek) nestačila. Prostě si chtěl cosi dokázat. A když jsme tam zbyli sami dva a já přemýšlel jaký mám šance ho odradit, nebo jestli ho stačím zlikvidovat včas a co všechno budu muset udělat abych ho zneškodnil (jak jsem psal, byl ožralej nebo sjetej) nebo on stihne pobodat mě...pomalu jsem začal chápat, že jestli ustoupím, nezbavíme se ho dokud neodjedeme (měli jsme spát na chatě v dědině). Pořád vyhrožoval co mi všechno udělá, tak jsem se začal připravovat na rvačku (měl jsem na sobě aspoň armádní blůzu, tu jsem sundaval a začal ji namotávat na levé předloktí - naprosto netuším, jak mě to napadlo). V tu chvíli vycouval. Stál jsem na louce a čekal, dokud nebude aspoň sto metrů ode mě, pak ještě na dálku vypyskoval cosi o tom, co všechno komu udělá jestli nás tam ještě jednou uvidí. Pak jsem taky odešel.  Celou noc jsem nespal a slídil kolem chaty, co kdyby. Ale klepu se jak drahej pes ještě teď, když si na to vzpomenu...pár let jsem se o tom odmítal zmiňovat jinak, než hodně útržkovitě. A při tom o nic nešlo...
Myslím si, že jsem neselhal - nikomu se nic nestalo, žádná policie, žádná krev a modřiny, žádný nic. Jenže jsem často přemýšlel, co bych v nějaké takové situaci dělal, jak bych se choval a jaké řešení by bylo nejlepší. 
Pár autonehod jsem už taky viděl, u pár i pomáhal, ale nikdy ne oživování, jedna "oběť" byla v šoku ale sanitka tam byla do 5 minut, takže o tolik zase nešlo. Dvě hodně škaredý (naštěstí už u obou už byli hasiči a sanitka, zastavil jsem a nabídnul pomoc, protože mám služební "pojízdnou dílnu" - tedy pajcr, flexa, nůžky na plech - naštěstí o to nestáli). Vždycky jsem pak odjel, zastavil na nejbližším možném místě vykouřil celej vyklepanej aspoň tři cigára, odplivnul si a pak pomaloučku polehoučku pokračoval v cestě...a jak tvrdý nepiju, tak na panáka kořalky jsem měl strašnou chuť.


Pro mě je tohle téma o tom: přemýšlet nad tím a umět si přiznat, že byť v některých situacích vím co bych dělal, protože jsem něco podobného už zažil, tak to zdaleka nemůžu vědět vždy a za všech okolností.
Pokud nad tím alespoň přemýšlím, dokážu v některých situacích lépe odhadnout své jednání, protože jsem nad tím koumal, jsem ochoten si možnost takové situace připustit.
Nebo si aspoň myslím, že vím co bych za žádných okolností neudělal (třeba mučení při výslechu - líbí se mi postup britské armády při výslechu pilotů luftwafe - jednali s nimi jako se sobě rovnými, brali je s sebou do důstojnického klubu...a oni se časem rozpovídali sami. Všichni. A nelhali).

A pak jsou taky situace pro mě z dnešního pohledu neřešitelné, prostě sám sobě přiznám jedno velké: NEVÍM, NETUŠÍM. Podle mě to není pro začátek nejhorší.

Jakoukoli PA situaci nevidím jako cestu k "očistě" tohoto světa. Netěším se na to. Nevidím se jako někdo, kdo bude spolunastolovat nový, lepší řád. Chci prostě co nejlépe žít. Teď i v budoucnu.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline PreppersMoravia

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 305
  • I přetavíme pluhy v meče
    • PreppersMoravia
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #21 kdy: Září 27, 2016, 01:22:26 dopoledne »
Vyzní to pro někoho asi hrozně,ale nám promítali videa z havárek,poprav,...člověk pak otupí ledasčemu a čím více se vám z toho dělá zle tím více se koukejte.Doporučuji web.: http://www.navratdoreality.com/

SoňaR

  • Host
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #22 kdy: Září 27, 2016, 08:07:27 dopoledne »
No když já si myslím, že být otupělý vůči fyzickému utrpení a smrti jiných lidí není psychická připravenost. To se ve válce naučí rychle každý. Důležité je zvládat ten každodenní obrovský stres, vznikající z nedostatku či hrozícího nedostatku, strachu o sebe i blízké a větší fyzické zátěže. Nesesypat se, ale řešit, jak to zvládnout, ať už je to cokoliv. Většina matek na to má i trochu trénink  :) ... to se mi jen vybavila momentální situace u nás: už tři noci nespím a postupně ošetřuju ostatní blijící a horečkou zasažené členy rodiny (dvě děti a manžel), no a přes den musím normálně fungovat + dále ošetřovat smečku a řešit všechny události spojené s tím, že jsou nemocní. To vše následuje po dvou týdnech nemoci staršího syna. A vím, že se teď nesesypu, ale pravděpodobně onemocním, jakmile se všichni uzdraví ... má to tak spousta matek  :D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #23 kdy: Září 27, 2016, 01:22:34 odpoledne »
Soňo, v tomto dávam za pravdu Alexovi. Dnes sú ludia vcelku zhýčkaný a fajnový. A nikdy nevieš, kedy sa ocitneš v situácii, kde bude vela rozsekaných a ranených.  Ani nemusí prísť PA doba, či vojna. Nepripravený človek má velmi malú šancu, byť úspešný, správne konať, pomôcť, neogrcať všetko okolo.
Toto sa nám naozaj stalo. Boli sme partička kamošov  v horách, a videli sme prekotiť sa traktor. Pod ním bol samozrejme rozpučený šofér. Podarilo sa nám traktor prevrátiť späť a šoféra vyslobodiť. Zavolali sme záchranku. Ale oživovanie sme vzdali. Vyzeral proste mrtvo. Možno by teraz žil, ale podla lekárov nemal šancu.

Potom brat s manželkou, krátko po tejto udalosti, v noci natrafil na búračku. Kamión a autobus. Bol tam tuším ako druhé, či tretie auto. Ostatný gracali, a nezmohli sa ani zavolať záchranku. Vela mrtvých a ranených. A vravel, že práve vďaka predošlému zážitku vedeli fungovať úplne bez problémov. Kontrolovali zranených, ošetrovali, zastavovali krvácanie.
Takých zážitkov mám viac, ale to tu asi každý... ::)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #24 kdy: Září 27, 2016, 01:57:49 odpoledne »
Podlě mě mluvíte každý o něčem jiném. A možná slovo "otupět" bych nahradil slovem "zvyknout si".
Soňa má pravdu v tom, že jsou situace v nichž otupět není dobré. To by totiž znamenalo vidět hladovět své děti a mávnout nad tím rukou, vždyť ještě neumírají...zvyknout si na to, že je "špatnej rok", moc se neurodilo, takže celou zimu budeme mít hlad všichni (aniž bych měl šanci s tím něco udělat je jiné, než sedět s rukama v klíně a čekat kdo se o mě postará, byť mám nebo měl jsem šanci to změnit (to podle mě znamená otupět).

Na druhou stranu pustit si krvák v TV a myslet si, že jsem připraven na všechno je věc úplně jiná. Realitu to nenahradí. Trošku se na to dá připravit. Rozhodnout se pomáhat (u nehody třeba). Věřím, že to každý máme trochu jinak, ale u mě je to tak, že když jsem rozhodnutý něco udělat - třeba zaškrtit chybějící končetinu - když bude potřeba, udělám to. Rozklepu se až pak. Stejně tak to má kamarád profihasič - tvrdí, že dokud je potřeba, jede "na autopilota". Klepe se a někdy bleje až potom.       

Na stres mi pomáhá cigareta. Až po akci. Dobře utlumí. Ale kdo nekouří, nedoporučuju kvůli tomu začít.  :)

Znám chlapíka, kterej může v TV vidět co chce. Střeva ven, rozsekaná hlava, všechno jedno. Dokud nevidí krev. Sype se z toho, když rozmázne nacucanýho komára. Nekecám. A ten ví, že kdykoli zahlídne trochu krve, uteče. Neporučí si.

Dneska se mi liška podhrabala do husníku. Jednu husičku si odnesla a druhou nakousala. Utrhla jí křídlo a nechala být. Když jsem to  ráno viděl, tu velikou ránu a jak z ní trčí kus kosti, veselo i nebylo (ne kvůli ztrátě peněz, stejně byly na rozdání po rodině, mě jde hlavně o peří na peroutky). Začal jsem tím, že jsem to huse zkrátil...bylo mi do breku, ale nesnáším, když se zvíře trápí víc než je nezbytné.
Vzteky jsem se rozklepal až pak. Tak jsem proklel liščí pronárod na sedm let do volskýho zadku. A obvolal si myslivce. A pro zichr koupil 4,5 broky...lišce neslibuju že jí zaživa stáhnu z kůže, ale jak se mi připlete pod ruce, dobře nedopadne.

Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #25 kdy: Červen 02, 2020, 09:34:17 dopoledne »
Kromě vývoje pandemie covid-19 se poslední dobou zabývám i bezpečnostní situací v USA, kde po nejprve klidných protestech vypukly rozsáhlé občanské nepokoje.....je na tisíce zraněných zatčených škody jdou do desítek milionů, v nejohroženěkších městech je večerní zákaz vycházNárodní garda a omezeně i armáda USA.....a jako spoštěč je incident policisty který kvůli nepřiměřené brutalitě při zadržení podezřelého jej usmrtil....je obžalovám z vraždy 3. stupně.....jenže, mě spíše než selhání jedince mate ta rychlá eskalace násilí. Svědčí to o mimořádně silném napětí ve společnosti, velkých sociálních rozdílech a snad až nevraživosti....místo pokřiků lítají kameny, zápalné lahve, jsou popisovány masové ozbrojené potyčky jak mezi jednotlivými frakcemi, tak i vůči zasahujícím policistům.....zatim se příliš nestřílí ale množí se bodnořezná zranění, popáleniny a zranění tupými předměty (kameny, klacky a tyče).....do potyček se prý zapojují i jinak bezůhoní občané, čemuž moc nerozumím....chybí mi vcítění do současné mentality američanů a přiznám se, že moc nechápu, čeho chtějí dosáhnout....ty klidné protesty proti policejní brutalitě jsem chápal, ale nyní je to podle mě nějak zneužito k politickému nátlaku....

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #26 kdy: Červen 02, 2020, 10:56:00 dopoledne »
V USA toho vybuchlo moc najednou. Zadluženost, nezaměstnanost, nedostupnost lékařské péče, extrémně drahé a nekvalitní vzděláni, blokovaní voličů a gerrymandering, rasismus,  neschopnost vlády ... smrt George Floyda byla jenom pověstnou poslední kapkou. Navíc se do sebe pouští alt-right (česky: neonacisti) a antifa.
Na fotkách je vidět, že protestuje i spousta bělochů, kteří upřímně řečeno na rasismus kašlou.
V usa je společenské napětí obrovské, navíc lidi se naučili, že stávkováním (stávka je cestou k trvalé nezaměstnanosti), bojkoty  a volbami žádných velkých změn nedosáhnou.
Takže protestují takhle.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #27 kdy: Červen 02, 2020, 12:01:33 odpoledne »
Primárně jde o to, že mladí Američané, vychovaní starými Američany, kteří byli zvyklí, "že se o ně někdo stará" (korporace jako GM a podobně), zjistili, že ta doba je dávno pryč, nikdo se o ně nepostará a "být" nestačí. Ta frustrace a pocit nespravedlnosti je obrovský. Když se ale podíváte do svého okolí, uvidíte obrovskou masu mladých lidí (nejčastěji v rozmezí 30-40 let), kteří za největší nespravedlnost považují to, "že jim nikdo nic nedal". Typicky v první vlně toto "dávají za vinu rodičům" ("Karel dostal od rodičů byt, já jsem od vás nic nedostal!") - a když zjistí, "že tohle jim bude k ničemu", tak "převedou svoji pozornost na vyšší instanci" (která se o ně měla postarat - tedy stát a jeho představitele). Výsledek bude, že buď dostanou pendrekem, nebo svrhnou stát - ale protože nejsou naučeni se o sebe starat, natož o ostatní, tak ten jejich nový a lepší - rozuměj "sociálně spravedlivý" - stát nebudou schopni vést. Respektive dovedou ho k úpatku - protože, jednoduše řečeno, dojdou peníze. No a logicky bude následovat kolaps. Nebude to poprvé.

Offline CzechJoker

  • ***
  • Příspěvků: 49
  • Lehce rozhněvaný muž středního věku
    • Blog o věcech, co mě baví
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #28 kdy: Červen 02, 2020, 02:07:43 odpoledne »
Nejsem si jistý, že zabití toho černocha byl primární spouštěč násilí. Protestů asi ano, ale rabování a násilnosti zde byly přítomny u všech krizí, ať politických (kam řadím i zabití černochů), tak ekologických (povodně, hurikány). I proto se část populace ozbrojuje - ví, co může nastat, když se dav urve ze řetězu.
Pokud jde o spoléhání se na vládu, tak zrovna v USA si nemyslím, že by toto byla nějak zakořeněná iluze - na rozdíl do Evropy.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #29 kdy: Červen 03, 2020, 07:57:05 dopoledne »
Bavil jsem se se spolužákem, co léta žije ve státech...ptal jsem se ho proč se do těch ozbrojených konfliktů zapojují i "slušní vzdělaní občané"....řekli bychom nižší střední třída, řemeslnící, učitelé....říkal mi, že si myslí, že se u velké skupiny lidé projevují kromě sociálné frustrace a bezmoc z koronavirovou aferou (mají pocit, že je vláda nechala na holičkách a v důsledku toho oni přišli o práci a klidný život)  i znechucení nad Trumpovou politikou a že to někdo využil k rozspoutání nepokojů jako součásti předvolebního boje. Řadový policista totiž často v podstatě s klidným protestem proti rasismu souhlasí...a nikomu se moc nechce proti rabujícím zasahovat....i polijajti někde bydlí, mají své děti....a nechtějí aby se stali obětí pomsty....dnes v době sociálních sítí a všudypřítomných mobilů a záznamové techniky se jim není co divit....zmlátíš někoho služebním pendrekem a jeho kumpáni se ti pomstí, protože respekt v uniformě v takto vypjaté situaci padá a stejně tak i důvěra ve spravedlnost....a v takto  masovém měřítku to nikdo vyšetřovat nebude, incidentů jsou tisíce....spousta lidí si přitom vybíjí frustraci z dávno uložených křivd...Také proto jsou povolávány jednotky Národní gardy tak, aby byla pokud možno zachována anonymita.A já v tom vidím silné varování pro naši společnost, protože i tady se vede konfrontační politika a cíleně se manipuluje myšlením lidí....jenže efekt je domýšlen krátkodobě s cílem vyhrát volby....a zdalipak také PR machři domýšlí, co se děje v hlavách mnohokrát zmanipulovaných lidí, když procitnou....je to nebezpečná hra s důvěrou a mocí.

Offline Country men

  • ***
  • Příspěvků: 56
  • PŘIPRAVEN VŽDY A NA VŠE
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #30 kdy: Červen 03, 2020, 07:28:15 odpoledne »
Amerika a myslím tím USA je policejní stát a to na 100%. Tam, kde se ostatní shlíží jako v kolébce demokracie - ano demokracie je odsud- podsud. Zbytek drží policie a represní složky. Indiání a později Černoši (záměrně píší s velk.písmem) by mohli vyprávět. Černoši se totiž v USA objevili až poté, co bílý osadník zjistil, že Indián na plantážích makat nebude. 

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #31 kdy: Červen 03, 2020, 09:47:08 odpoledne »
Amerika a myslím tím USA je policejní stát a to na 100%. Tam, kde se ostatní shlíží jako v kolébce demokracie - ano demokracie je odsud- podsud. Zbytek drží policie a represní složky. Indiání a později Černoši (záměrně píší s velk.písmem) by mohli vyprávět. Černoši se totiž v USA objevili až poté, co bílý osadník zjistil, že Indián na plantážích makat nebude.
Konečně to někdo zmínil.  Černoši byli do Ameriky přivezeni po tom, co pokusy o zotročení indiánů selhaly.  Černochy nakoupily coby kvalifikovanou pracovní sílu - zemědělce a horníky- z afrických říší Dahome, Benin, Oyo, Akan, království Kongo a pár dalších.  Většinou se jednalo o válečné zajatce nebo oběti únosů.

Ani jedna strana se minulostí nesrovnala dodnes, rasismus je pořád vážným problémem, především na jihu kde ještě reálně existují segregované školy, kostely a čtvrti.
Dalším průšvihem je, že američtí policisté si dost zasedli na černochy a indiány, často je bezdůvodně zastavují a prohledávají. Černoši se také stávají obětí přehnaně brutálních policejních zákroků. Smrt George Floyda byla jenom poslední z řady podobných zabití.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #32 kdy: Červen 04, 2020, 08:53:04 dopoledne »
No já o tomto vím z vyprávění lidí co tam žijí....osobně jsem se setkával spíše s vysoce kvalifikovanými lidmi, kde se rasismus tolik neprojevuje....pokud máte špičkového IT specialistu nebo biochemika ve farmacii, tak segregovaný nebude.....ale jakmile zamíříte do černošské čtvrti je dobré vzít v potaz, že mentalita obyvatel se rychle mění....Na druhou stranu když jsem je pozdravil a oni z prvních vět zjistili, že jsem cizinec, chovali se ke mě přátelsky....

Jenže teď se to přelívá do Francie a do Británie....neboli do zemí s velkou problematickou menšinou.....obě země mají na kontě 30-40t mrtvých, podlomenou ekonomiku a nyní třeba masové protesty....krize se tím  může dále vystupňovat....při konfliktech a potyčkách se mohou objevit další ohniska nákazy, zdravotnictví bude zase přetížené....někdo ty zhmožděniny, zlomeniny a řezné tržné rány ošetřit musí.....a politici jsou v podstatě bezradní i když sklízí, co zaseli. Ale obávám se, že se to bude šířit dál....přibude problém s neúrodou, rostou ceny potravin, banky se přihlásí o své napůjčované penízem, přibude exekucí, bezdomovců, nezaměstnaných a spirála se roztáčí dál....a extrémní lidi štěpící politika tomu moc nepomáhá....a u nás se objevuje návrh zákona zakazující existenci a účast v ozbrojených polovojenských organizacích a spolcích.....i naši politici dostávají strach. Asi jim konečně došlo, jaký prů....er představuje militantní pravice v sousedním Německu....tam to totiž doutná od II. WW stále a politika kancléřky to spíše rozdmýchává....

A co mě stále udivuje i když jsem to víceméně v nějaké podobě očekával, je rychlost těchto změn jak se to na sebe nabaluje a šíří......jeden extrémní případ policejního násilí vyvolá masové nepokoje i v zemích na jiném kontinentu a neuběhnou ani 3 týdny...stamilionové škody, desetitisíce zraněných a možná i pár mrtvých....a pomalu stanné právo a transportéry v ulicích....ten náš systém je opravdu neskutečně křehký.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #33 kdy: Červen 04, 2020, 09:26:34 dopoledne »
Bouchlo to v nejhorší možnou dobu.
Paradoxně to nerozdmýchalo problémy jen na západě. V menší míře se nepokoje rozšířily i do Turecka (protesty kurdů proti policejnímu násilí) malajsie, (indové), Singapuru a Indonésie (papuánci).
Ale koho zajímají protesty  a petice v Kuala Lumpur když hoří amerika?

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #34 kdy: Červen 06, 2020, 06:51:18 odpoledne »
Je skutečností, že USA mají cca 330M ovyvatel a asi 13% tvoří černoštké obyvatelstvo....řekněme že je tam cca necelých 5 bělochů na 1 černocha.....přesto pokud se člověk podívá na počty zabitých je tam skoro stejně zabitých bílých jako černých....cca 3200 : 2850.....ale 90% zabitých černochů bylo zabito opět černochem.....a složení policejních sborů říká, že počty černochů u policie přesně odpovídají zastoupení černochů v populaci....takže zde se diskriminace jaksi nekoná.....Zato pokud se podíváme na počty trestních činů vražd, krádeží, loupežných přepadení, nedovoleného držení zbraní.....černoši jaksi vzhledem k svému zastoupení v populaci vedou......

Podobná statistika ale vyjde i u nás, když se podíváme na jedno naše etnikum, bohatě hájené velkým počtem neziskových organizací.....

Je spíše otázkou, zda je to způsobené vnuceným životním stylem....který jim prostě z podstaty věci nevyhovuje nebo něčím jiným....kdysi jsem se o tom bavil s jednou sociální pracovnicí jak by to asi vypadalo u nás, kdyby Romové mohli žít ve svých původních kmenových uskupeních a mohli podle svých tradic kočovat....když se s nimi totiž bavíte, zjistíte, že jejich životní hodnoty jsou od našich poměrně vzdálené....Čímž je rozhodně neomlouvám. Ale třeba Vietnamci mají podobné hodnoty jako my....mají smysl pro tradiční rodinu, váží si vzdělání a jsou přirozeně pracovití, houževnatí a mají tradiční náklonnost k obchodu.....a oproti Romům se během krátké doby v naší většinové společnosti přizpůsobili, zdomácněli a 2-3 generace bude možná vzdělanější a kvalifikovanější nežli je průměrný Čech....Romům na to nestačilo ani 6.-7. století....Přitom ale není pochyb, že jsou mezi nimi vysoce inteligentní a talentovaní lidé.....jenže jejich životní priority jsou prostě jiné.

konec

  • Host
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #35 kdy: Prosinec 03, 2020, 08:04:56 odpoledne »
Psychická připravenost a současně znalost psychologie je velmi důležité. Víte, jak poznáte, že je něco opravdu velmi důležité? Poznáte to podle toho, že se to ve škole neučí.  Světovládci nechtějí, abychom byli dobře vybavení, připravení nebo šťastní, světovládci chtějí přesný opak. Proto cíleně do školních osnov umísťují jen sračkY.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #36 kdy: Prosinec 04, 2020, 11:57:55 dopoledne »
Souhlasím s tím názorem. Ale nesouhlasím s tím že tam máš zařazen i český jazyk.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Andy

  • ***
  • Příspěvků: 4
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #37 kdy: Říjen 30, 2022, 10:13:50 dopoledne »
Ako som tak prečítal všetky komentáre, tak to vyzerá tak, že každý číta len spravodajstvo, nikto už nečíta vedecké publikáície, tudíž ani nemôže vedieť čo bude za chvíľu nasledovať. Na túto vec nie je nikto pripravený, ale niektorí to prežiť môžu s trochou šťastia. Ľudia to zatiaľ vždy dokázali. My sme potomkovia tých, čo túto vec prežili. Dávam do pozornosti nasledujúce videjko. Minimálne je potrebné zhliadnuť celú štvrtú sériu.  https://www.youtube.com/watch?v=SdlWS8pnwEE

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #38 kdy: Říjen 30, 2022, 10:39:05 dopoledne »
Z tvojho textu nie je vôbec jasné, čo máš na mysli.

A videjko nemá ani titulky v dostupnom jazyku, tak sa to asi ani nedozviem.  :(
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Andy

  • ***
  • Příspěvků: 4
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #39 kdy: Říjen 30, 2022, 11:09:59 dopoledne »
Nerád by som vystrašil ľudí, pretože to je naozaj tá pravá a skutočná katastrofa. Bude rovnaká ako sa píše v Biblii o veľkej potope. Pochopíte to keď si to pozriete. Na YT je možné zapnúť automatický preklad. Na takých 80% to prekladá dobre.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #40 kdy: Říjen 30, 2022, 12:59:15 odpoledne »
Mnohí tu sledujú a zaujímajú sa o apokalypsy, konce svetov a prežitie aj desiatky rokov.
 Tak sa o nás fakt nemusíš strachovať. Niekto kto sa registruje o 10:10 h a o 10:12 dá prvý príspevok, nás naozaj nevystraší k smrti.  ;D

Nemyslím to v zlom, ale fakt nás nemusíš šeriť.
A viem si nadstaviť titulky, ale pri tomto videjku mi slovenské ani české nejdú, tebe hej?
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2358
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #41 kdy: Říjen 30, 2022, 01:16:09 odpoledne »
Video jsem neviděl, bo nemám čas, ale nadpis hovoří něco o době ledové.
You cannot kill me as I am already dead!

Offline Tom82

  • Chlastovy chlapy
  • *
  • Příspěvků: 976
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #42 kdy: Říjen 30, 2022, 02:21:23 odpoledne »
Video jsem neviděl, podle mne ztráta času, na tohle téma vyšla spousta článku v češtině. Téma příchodu další doby ledové, zastavení golfského proudu, změna magnetických pólů země atd., zná myslím každý, kdo si občas tu a tam přečte něco o historii Země sahající "o něco" dál. Nemusíme se bát, vše jde tak jak má a tyto opakující se procesy na "naší" planetě neovlivní ani eurounijní greendýl, zeroCO2 psychóza, LGBT sračky, ani sláva Ukrajině. Je vhodné si tu a tam připomenout, že lidstvo tak jak ho známe, je tady pouze dočasně a naše působení na Zemi je z pohledu času jen jako plivanec v moři událostí na této planetě.
 
To co možná někoho může vystrašit je fakt, že procesy, které se opakují cca každých 20tis let mají už tak trochu zpoždění a to znamená jediné - klepou nám na dveře, takže máme jedinečnou šanci, že je pravděpodobně zažijí už naše děti, nebo dokonce my sami.

https://www.stoplusjednicka.cz/severni-pol-cestuje-na-vychod-nadesel-cas-preklopeni-magnetickeho-pole-zeme

Geologové z NASA upozorňují, že obrat pólů není žádná anomálie, ale pravidelný jev. Za posledních 20 milionů let se to stává průměrně každých 20 až 30 tisíc roků. Nezvyklé je naopak aktuální chování planety, která má z hlediska prohození pólů už zhruba 20 tisíc let zpoždění a zrychlování posuvu pólu by mohlo nasvědčovat tomu, že je tato změna již na spadnutí.


Offline Andy

  • ***
  • Příspěvků: 4
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #43 kdy: Říjen 30, 2022, 02:32:05 odpoledne »
Dobre teda, keď vás nemusím šetriť, tak to napíšem inak. Za 24+ rokov bude takmer každý na tejto planéte mŕtvy. V tých videách je to rozobraté detailne čo a ako sa udeje. Sú tam len vedecké fakty, žiada Galaktická federácia, alebo channeling. Dozviete sa pravú skutočnosť prečo boli američania na Mesiaci a čo tam hľadali. Mne automatický preklad funguje, slovenský aj český.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #44 kdy: Říjen 30, 2022, 08:57:45 odpoledne »
Vraví sa tomu AVZ /americký vedci zistili/...

Ak by sa dalo z toho videjka dáky obsah, bolo by fajn, aj keď je už tri roky staré.

Dobu ladovú sme tu už spomínali, aj keď nie na vedeckej urovni... ale hlbšej téme sa tu nebránime.
Aj tak kopa prepérov zmizla po roku 2012, kedy sa očakával jeden z mnohýchkoncov sveta, a další vaporizovali s covidom...  ;D

http://preppers.cz/forum/index.php/topic,15289.msg240288.html#msg240288

http://preppers.cz/forum/index.php/topic,2122.0.html

http://preppers.cz/forum/index.php/topic,15129.msg237798.html#msg237798

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #45 kdy: Říjen 30, 2022, 09:19:31 odpoledne »
Tři roky staré? Tak to už nám zbývá jen 21 let.. :o.

Offline Akutol

  • Super realisti
  • *
  • Příspěvků: 2357
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #46 kdy: Říjen 31, 2022, 05:44:52 dopoledne »
Čo ste posrati. No tak prerazime dvere na dome z druhej strany...

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #47 kdy: Říjen 31, 2022, 12:43:09 odpoledne »
Douglas B. Vogt prodává na tuny pavědecké knihy a v ničem si nezadá třeba s Erichem von Danikenem a jeho Vetřelci dávnověku.

Celá tato oblast je jen malým dílkem mnohem většího šílenství z balíku Creative Society, což je Ruskem vytvořená a roky provozovaná  "vědecky alternativní" platforma. Jede tam naprosto všechno, od šamanismu, přes ovládání myšlenek, až po gravitační a mnohovesmírné teorie - a všechno to má stejnou strukutu: Ani jedna z těch teorií není schopna obstát a všechny mají dva základní znaky: vyděsit a současně nabídnout "řešení", kdy tím řešením je samozřejmě dobrotivé vedení Crerative Society. Neboli jde o konstrukci, kterou vidíme u sekt.

Je to dobré tyhle věci sledovat, ale rozhodně je naprostá hloupost stavět na tomhle prepping.

Prepperské hnutí zažívá nájezdy od těchto organizací pravidelně. Je dobré vědět, že tihle věci existují a vědět, jak fungují, protože pro preppera představují poměrně velké nebezpečí. Nebezpečí ve smyslu, že jako každá sekta, i tato má jediný cíl - získat nad vámi kontrolu.

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2358
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #48 kdy: Říjen 31, 2022, 02:16:20 odpoledne »
Jsem netušil, že Erich Von Daniken je placený Ruskem 🤔🙄

Kurde, jak tam není něco proti Rusku, tak..... 😁
You cannot kill me as I am already dead!

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Opravdu jste na to připraveni? -psychická připravenost
« Odpověď #49 kdy: Říjen 31, 2022, 03:49:07 odpoledne »
Nic takového v příspěvku není.

Mluvíme o "Kreativní společnosti", což je naprosté šílenství v duchu "nového světového řádu v režii Ruska" (konkurenční schéma západní a čínské verze NWO), kdy z ruského pohledu je kreativní společnost nejvyšším stádiem postinformační společnosti, která bude poskytovat "tvořivost a krásu". Podle této teze je nutný přechod informační společnosti ke "společnosti mistrů". Jde o totální bullshit, jehož cílem je přechod od výuky znalostí a vědomostí k něčemu, co označují za "mistrovství ve všech oborech" a co označují za přechod od "kultu vědomostí" ke "kultu mistrovství".

Typicky oba výše jmenovaní autoři jsou právě exempláři těchto "mistrů" a obecně narativ creative society je postaven na "popularitě tohoto žánru". Jde ruku v ruce s narativem "dekadence západní společnosti a jejího kolapsu", což tvoří jednu z ruských zbraní používaných v informační válce. Pokud se podíváme o dva roky nazpět, zjistíme, že "nástroje" creative society se ve velkém používaly (a vlastně i používají) kolem covid-19. Pokud se pak podíváme ještě lépe, tak zjistíme, že creative society je i platforma, která velkém jede i téma klimatické změny. Ve chvíli, kdy si uvědomíte, jak je green deal a hlavně Německo navázané na boj s klimatem a absolutní závislostí na ruském plynu, je to téma vcelku pochopitelné.

Obecně je creative society forma "náboženství" (těžící z "pavědecké oblasti", včetně "nadpřirozena"), které je plně pod kontrolou Ruska a jak bylo řečeno výše, "ruská verze nového světového řádu", založená na "šarlatánství vydáveném za mistrovství", které je stavěno na úroveň "znalostní". V podstatě jde o snahu vytvořit "alternativní standard" západní stupnici vědomostní báze - zvulgarizovaně řečeno, jde o legitimizaci "vysoké školy života". Stavba je pak identická jako u náboženství, třeba u islámu, kdy "mistr" (imám) je ten, kdo má monopol na "výklad", respektive představuje autoritu. V západním světě se samozřejmě jede stejná alternativa. Všichni ti "experti", které všude v poslední době vidíme, jsou vlastně těmito "mistry" - jen to "křoví okolo je trochu jiné" a cílem (ve všech případech) je samozřejmě kompletní destrukce vzdělanosti a nezávislosti jedince ve (a na) společnosti.

Je to velmi zajimavá oblast, pokud ji chcete sledovat  - hlavně ten boj o to "mistrovství" - kdy jsou proti sobě stavěni "experti (mistři) kopající za jednotlivé strany) (dělají to, protože se na tom dají vydělat slušné peníze a do toho se zapojují i "serfaři na vlně" - v Čechách je krásným příkladem pan egyptolog Bárta, kterého kolaps civilizací žíví mnohem lépe, než egyptologie) - ale jako vždy, musíte vědět, co máte před sebou a zacházet s tím podle toho  :rose: