Autor Téma: Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí  (Přečteno 2371 krát)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« kdy: Únor 10, 2014, 12:39:08 odpoledne »
Jedna z potravin, která umožňuje Korejcům přežít je kimči. Máte s ním někdo zkušenosti?
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kim%C4%8Di
http://www.survivalman.cz/news/kimci-pekelne-dobry-hubopal/

Offline vvitty

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1897
  • a
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #1 kdy: Únor 11, 2014, 01:37:02 dopoledne »
Je to palive jak .... ale jinak dobre na obcasne ochutnani, na trvale jezeni si evropan hned tak nezvykne.
Puvodem z Koreje a pekelne palive bylo proto aby se dele uchovalo (bez chladnicek atd).

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #2 kdy: Únor 12, 2014, 10:08:13 dopoledne »
Pekelně pálící nouzová zásoba jídla? Nefunguje to trochu na podobném principu jako trpasličí chleba? :) Míním tím to: Když máte jako nouzovou zásobu jídla trpasličí chleba, tak si uvědomíte kolik vlastně máte jiných věcí,. které můžete sníst dříve.... například svoje boty.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #3 kdy: Únor 12, 2014, 11:02:00 dopoledne »
Ono nemusí být pekelně pálivé - jde o to co se tam dá a v jakém množství. Je to zelenina takže vitamíny.

Offline vvitty

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1897
  • a
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #4 kdy: Únor 12, 2014, 11:25:06 dopoledne »
Ja jej znam pouze v originalnich uprav z cest po Koreji, takze tam bylo (pro me) palive az pekelne palive vzdy. Ona vubec tamni strava je pro Evropany prilis pikantni. Ale s litrem vody nebo piva na zapiti to bylo pomerne chutne :) No a pokud to tam nebude, tak uz to zase neni Kimchi :)
S ocekavanim mnozstvim vitaminu uvnitr po fermentaci bych to neprehanel.

A jeste jeden poznatek - spolehat na to ze takto upravene jidlo bude jedinym zdrojem potravy povede ke strevnim komplikacim. Po tydnu na asijske kuchyni (myslim te prave, ne to co za ni vydavaji v mistnich rychloobcerstvovnach) spolehlive travim vyrazne vice casu na WC. Upozornuji ze to rozhodne neni zpusobeno stravovanim v nejakych zaplivanych stancich na rohu ulice, na techto cestach me vyse uctu z restauraci moc netrapi takze chodime pouze do cistych podniku s overenou kuchyni.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #5 kdy: Únor 12, 2014, 04:36:00 odpoledne »
Obsah vitamínů se při mléčném kvašení v brukvovitých rostlinách zvyšuje, takže tam asi nějaké budou. Mě osobně pálivá jídla nevadí - strávil jsem hodně let v jižních zemích. Navíc ten kapsaicin na bakterie moc nepůsobí, způsobuje pocit pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení, takže to pálení je jen takovy "blud" organismu. Jinak - kimči jsem nejedl - v tom mám opravdu mezeru. Vycházím jen z toho jak je popisována jeho výroba. Pokud je tu někdo, kdo to umí - nebylo by špatné dát nějaký recept.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #6 kdy: Únor 12, 2014, 04:39:50 odpoledne »
Tak proti některým bakteriím chrání spíše stimulací organismu. Třebe některé i zabíjí.  :D

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1445
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #7 kdy: Únor 15, 2014, 07:13:05 odpoledne »
Kórejská strava je ostrá. Avšak KIMCHI mi príde ostré iba veľmi málo.
Prevažuje hlavne slaná a kyslá chuť. Je veľmi osviežujúce, super chrumkavé, proste paráda.
"Svet v temných, ale skutočných farbách má väčšiu cenu, ako svet v ružových farbách, ale falošných." Jean Gwenaél Dutourd

Offline Stan

  • ***
  • Příspěvků: 153
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #8 kdy: Březen 01, 2014, 04:01:49 odpoledne »
Kimči nakládáme každý rok(asi tak čtyřikrát).  Jeho pálivost určuje množství chilli použité při zakládání! Nemusí pálit vůbec. S

Offline Stan

  • ***
  • Příspěvků: 153
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #9 kdy: Březen 01, 2014, 06:48:20 odpoledne »
Dobrý večer,
jsem tu nováčkem, proto prosím o porozumnění a shovívavost. Nevím zda už tu někde nevisí recept...atd
Od mého působení v Asii každý rok nakládámé doma Kimči. Základem je "český" zelák. Totiž hrnec se žlábkem a  víkem, které do něj pěkně přiléhá. Volný prostor se zalije vodou, aby k naložené zelenině měl omezen přístup vzduch. Hrnec lze koupit v Hobby marketech, nebo levněji v potřebách pro zahrádkáře...atd. Každopádně to jde i ve sklenici od okurek.
Nakrájíme čínské zelí, prosolíme a po asi dvou hodinách propláchneme. Pustí mnoho vody. Propláchneme od soli.
V mixeru rozmixujeme zázvor, chilli, případně sladkou papriku, česnek, cibuli a mrkev. Přidat se dá i bílá ředkev, nakrájená pažitka, atd.. Tradiční recept popisuje i rozvařenou rýžovou mouku (zkoušel jsem i bez a nezaznamenal větší rozdíl). Podle chuti a preferencí okořeníme rybí omáčkou(k dostání dne již všude), pro odvážné, či znalce sušenými krevetamí, či jinými plody moře a napěchujeme do kvasné nádoby.A pak jen čekat.  Ke konzumaci asi cca týden, záleží na teplotě uložení.
Chilli, cibulopažitku, rybí omáčku i rýžovou mouku (lze pohodlně nahradit naší hladkou moukou) kupuji v Asijské tržnici, v Brně na Olomoucké. Btw. tam se dostanou i další kulinářské zázraky.
Kimchi je téměř každodenní součást mého jídelníčku.


Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2720
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #10 kdy: Březen 01, 2014, 06:52:03 odpoledne »
Díky za recept...určitě vyzkouším...tu mouku mohu tedy úplně vynechat?

A vítej mezi námi... ;)

Offline Stan

  • ***
  • Příspěvků: 153
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #11 kdy: Březen 01, 2014, 07:26:49 odpoledne »
.....







Offline Stan

  • ***
  • Příspěvků: 153
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #12 kdy: Březen 01, 2014, 07:27:54 odpoledne »
Díky za přivítání. :)
Tu mouku lze údajně nahradit rozvařenou hladkou moukou pšeničnou (naší), ačkoli já jí mnohokráte vynechal úplně a zelí zkvasilo vzorově! Nevynechával bych tu rybí omáčku. Dá tomu tu "asijskou" chuť.








Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #13 kdy: Březen 01, 2014, 11:11:38 odpoledne »
Děkujem za recept. Já na ty mořský potvory moc nejsem, ale čínské zelí mám ráda, takže to určitě někdy zkusím:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline SILENCE

  • ***
  • Příspěvků: 14
Re:Pojistka proti hladomoru - Kimči - korejské zelí
« Odpověď #14 kdy: Květen 08, 2015, 10:12:38 dopoledne »
Zdravím,
trochu pozdě, ale rád bych se připojil do diskuse o kim-či. Dělám ho prakticky stejně jako Stan, jen nedávám mořské potvory. Z rýžové mouky dělám zápražku, do které přidávám mletou červenou papriku. Podle gurmánů by měla být originál, co se dá koupit v Praze ve vietnamské tržnici, prý ta naše je hnusná, bez vůně a chuti. Mají pravdu, že orig je úplně jiný level, ale já dávám tu naší a k tomu vlastní jalapeňos, nebo naga jolokia. Bílá ředkev by tam měla být vždy, ale naposledy jsem jí neměl a vrazil tam květák, co na mě koukal v lednici. Kim-či se povedlo tak, že i žena poprvé řekla, že jí chutná. Také jsem to nepřeháněl s tou rybí omáčkou, stačí trochu, když je jí tam hodně, po otevření a naloření se musí větrat půl dne byt :o Možná, že jiní namítnou, že už to není kim-či, ale není nad to, si přizpůsobit vlastním chutím a pohledům. Osobně se velmi nerad držím receptů a mám rdost, když to po úpravě dopadne dobře a všichni mlaskají @-->
Podívejte se na strom nebo květinu. Tiše ji vnímejte. Jak je tichá, jak hluboce je zakořeněná v Bytí. Dovolte přírodě, aby vás učila tichu.
              Eckhart Tolle