Prak je věc, kterou zná jistě každý chlap, protože s ním už v dětství běhal po lese a střílel šišky ze stromu.
Ačkoli je kvalitně udělaný prach schopen dospělého člověka škaredě zranit, či dokonce zabít, tak na obranu bych ho moc neviděl (spíše nějaký zákeřný útok).
Ovšem jeho lovecký potenciál je v tomhle případě mnohem zajímavější (jsou poměrně malé a skladné, čili lehce a skrytě přenosné).
Má sice své limity, ale zvíře velikosti veverky, holuba, zajíce, bažanta atd. spolehlivě skolí při dobrém zásahu.
Bohužel i zde je to hodně o tréninku (stejně jako u vrhacích nožů) a pokud se tomu člověk nevěnuje opravdu pravidelně, tak se svalová paměť vytrácí velice rychle a sní i potřebná přesnost.
Tady je pěkný YouTube kanál, kde mimo jiné chlápek loví prakem a co si uloví, to si pak taky sní.
https://www.youtube.com/c/FowlersMakeryandMischief/videosJá si kdysi koupil dva praky od Dankungu, které jsou vyrobeny z kovu a doslova věčné. Jejich nevýhoda je, že na úkor designu nejsou úplně to nej, co se dneska používá, ale pokud to s nimi člověk umí, tak svou práci odvedou.
Staršímu klukovi, když projevil zájem, jsem koupil plastový prak od Honzy Nowaka (Hunting Catapults), což je u nás asi to nej, co se dá koupit, i když za trošku vyšší cenu (ale opravdu se to vyplatí). Jsou to praky sportovní, moderní konstrukce a s nimi se člověk dostane na maximum toho, co se dá z praku vytáhnout.
Jinak doporučuji se naučit dělat si gumy do praku svépomocí a to z posilovacích pásů (je dobré si na to pořídit potřebné nástroje, jako ocelové pravítko a řezací kolečko, protože stříhání nůžkami od ruky není zrovna to nejlepší). Je to ideální materiál (je ověřené, že plochá guma je nejlehčí na natáhnutí, ale její následné smrštění dá naopak kuličce vysokou rychlost) a dle barvy se dá vybrat ta správná tuhost pro každého. Já jsem zvolil pro děti modrou (teď nemám zrovna žádnou udělanou), ovšem taková zlatá, je pro chlapa jak dělaná. Na internetu je spousta návodů, ale zkoušením (šířka, délka) na to člověk přijde časem sám.
Pro mě osobně je střelba z praku spíše relax a na lov bych použil něco jiného. Samozřejmě každý to má jinak a tohle by pro někoho mohla být dobrá volba.