Autor Téma: Prak  (Přečteno 7745 krát)

Offline Mobile

• Administrátor
    • http://minimalisti.tym.cz/
Prak
« kdy: Květen 26, 2012, 10:51:51 odpoledne »
http://forum.bushcraft.cz/subdom/forum/post1116.html#p1116

Citace
Tak jsem byl v lese a nasel jsem si tam vidlici na prak.Po prichodu domu jsem ji sloupl z kury,zarizl na potrebne rozmery.Uriznul jsem si dva pasy Thera-Bandu o delce asi 35cm plus ctyri prouzky po 1cm na zavazani.Pridal jsem kus kuze a prak byl na svete.Zkousel jsem zkusebne strilet,jako naboje jsem pouzil ocelove kulicky o prumeru 5mm.Strilel jsem doma na chodbe ze vzdalenosti asi 5metru.Ty gumy jsou fantasticky,ale chtelo by to strelivo s trochu vetsim prumerem asi tak 8-9mm.Ty male kulicky nemaji takovou razanci i kdyz bych s nima nechtel dostat do zadnice.Az sezenu vetsi munici tak to pak bude ono.Pridavam jednu fotku(omlouvam se fotil jsem mobilem pri umelem svetle)Priste dam fotky z venku pri dalsi zkusebni strelbe.

Fotka a komentar prevzat se svolenim autora punta9

Offline spynfo

Re:Prak
« Odpověď #1 kdy: Červen 06, 2012, 01:45:10 odpoledne »
domaci vyroba, guma z expanderu.

Offline Cajgalamo

• Moderuje
« Odpověď #2 kdy: Srpen 31, 2012, 07:47:56 odpoledne »
Ja som išiel podobným spôsobom, ako bol popísaný vyššie.

Použil som leteckú gumu (na vystrelovanie modelov), efekt perfektný, s guľkou z ložiska (10 mm) som na desať metrov strelil dopravnú značku tak, že guľka v nej zostala zavŕtaná ;D

Naozaj nebezpečná vec.

Po "puberte" som ho posunul mladšiemu kamošovi, ten debil s ním v škole vystrelil okno (zemiakom) a bol z toho prúser jak mraky  ;D
Odvtedy je prak nezvestný....
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline Cajgalamo

• Moderuje
« Odpověď #3 kdy: Říjen 03, 2012, 12:18:11 dopoledne »
Čo to je?
Myslíš tú vzperu opretú o predlaktie?

Offline Cajgalamo

• Moderuje
« Odpověď #4 kdy: Říjen 03, 2012, 12:42:19 dopoledne »
Hm, to je jasné, že keď celý ťah nezaťažuje iba dlaň/zápästie, ale je prenesený na celú ruku, že náťah a tým aj dostrel je vyšší.

Povedz, už si prakom sundal nejaké zajace či bažanty?

Ja nie, podľa mňa na to treba veľa tréningu...

alwarez

• Host
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 07, 2012, 07:02:48 dopoledne »

alwarez

• Host
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 21, 2012, 02:05:22 dopoledne »

alwarez

• Host
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 21, 2012, 05:20:03 odpoledne »
14 mm olovena kulicka z obycejneho praku doleti asi 200m prak natazeny do uplneho rozpeti a pokud mame zapestni presku, kulicka doleti asi 300 m a pokud je prak opatreny loveckym sipem a ma to tah 50 liber staci na vse u vas kazdy myslivec si mysli ze musime mit mocnou kulovnici a bumazku od statu   stejne zver bude vyzrana v PA !!! Prakem se strili na 20m a blize!!!!

alwarez

• Host
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 25, 2012, 04:32:06 odpoledne »

alwarez

• Host
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 25, 2012, 04:53:00 odpoledne »
Muj standartni prak! Ja tento zpusob praku delam asi 10 let .....14 mm kulickou olovenou dostrel vice jak 300m.......natah praku doplneho rozpazeni.....delka gum 15 palcu......
spojeno tvarem se zpestni preskou.......jeden kus oceloveho dratu a obtoceno 3x provazkem.........zabije stredne velkeho psa vsechnu malou zver kralika ,kachny,husu, kocku ,slepici atd...............

alwarez

• Host
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 25, 2012, 05:04:12 odpoledne »
Na kazdy dreveny prak si muzete udelat dratenou zapestni presku sila praku se zvysi az o 100%...........prak natahujeme do plneho rozpeti 3mi prsty a  kuzi s projektilem drzime v hrsti........

Offline inferno

« Odpověď #11 kdy: Leden 16, 2013, 07:36:54 odpoledne »
Momentálně si vyrábím slingbow podle videa z youtubu od Pathfindera. Jakmile to dokončím připojím fotografie. Rozhodně se mi to jeví jako nejlepší zbraň pro přežití. I když jako vhodná obranná zbraň se mi to rozhodně nejeví.

alwarez

• Host
« Odpověď #12 kdy: Leden 16, 2013, 09:47:19 odpoledne »
Jako obrana musite si udelat nenavidenou Saladinem apokalyptickou brokovnici........
prak na sipy musi mit alespon 45 liber tahu a musi mit spoustec na kladkovy luk....
prak musi mit predsazeni asi 8 palcu....
prak se sipem zastreli i toho nejvetsiho medveda na Slovensku........

alwarez

• Host
« Odpověď #13 kdy: Leden 16, 2013, 10:36:26 odpoledne »

Offline inferno

« Odpověď #14 kdy: Leden 17, 2013, 08:42:09 dopoledne »
týpek z předchozího videa je odborník přes praky. Vyrábí a vlastní jich celou řadu. Ale některé modely jsou velmi povedené....nicméně já vyrábím sligbow z produktů zakoupených na ebay nebo amozonu, kde se dají pořídit až o polovinu levněji než u nás. Dobrý prak jde, ale vyrobit i ze dřeva..... prostě klasická klukovská zbraň, kterých jsem v dětství vyrobil nesčetné množství.... a těch oken co to odneslo  ;D

alwarez

• Host
« Odpověď #15 kdy: Leden 17, 2013, 08:57:38 dopoledne »
Na kazdy dreveny prak se necha pripevnit zapestni preska co asi zdojnasobi tah a dostrel ,olovena kulicka 14 mm doleti temer 300m zapestni preska se opira o pred loketni kosti,stale se divim jak malo lidi si udelalo prak......

alwarez

• Host
« Odpověď #16 kdy: Únor 09, 2013, 11:03:27 dopoledne »

alwarez

• Host
« Odpověď #17 kdy: Únor 09, 2013, 11:12:50 dopoledne »
Je videt ,za palestinci stale pouzivaji praku tohle je dlouhy prak.,dostrel asi 300 m
nepresne-ale je videt jak tuto starou zbran pouzivaji.......

alwarez

• Host
« Odpověď #18 kdy: Únor 09, 2013, 11:18:27 dopoledne »
Mnoho lidem se to bude jevit jako kecani,jinak uvidite v evropskych nepokojich....

alwarez

• Host
« Odpověď #19 kdy: Únor 09, 2013, 11:44:35 dopoledne »
Prak je na zpusobeni chaosu,toho bude v cele Evrope dost, nikdo neveri prakem dosahneme 3x vetsi vzdalenosti nez rukou.....ja varuji pred praky.....nikdo neveri a mysli ,za jsou to jen kecy.....

štika

• Host
« Odpověď #20 kdy: Březen 15, 2013, 04:20:19 odpoledne »
Prak je na zpusobeni chaosu,toho bude v cele Evrope dost, nikdo neveri prakem dosahneme 3x vetsi vzdalenosti nez rukou.....ja varuji pred praky.....nikdo neveri a mysli ,za jsou to jen kecy.....
Tentokrát dám na zkušenosti a popisování praku od Alwareze.Fakt jsem nevěděla,že může být až takový dostřel.200-300 metrů? Tak to ale nemám vyzkoušené.No jo,dostřel možná ale trefíš se?Mě bude stačit,když se trefím na 20-30 metrů.
Je asi fakt,že prak je na způsobení chaosu.V obraně děti s prakem-jak jednoduché a působivé.

Offline Prof

• Moderátor
  • člověk
« Odpověď #21 kdy: Březen 15, 2013, 05:44:07 odpoledne »
No prak je zbraň... nicméně všude funguje zákon zachování energie... tedy děti s prakem nedokáží vyvinout takovou sílu, jako dospělí. Tedy účinek dětmi ovládanými praky bude... dětský......
Praky jsou různé.. přes původní "davidův"(jen roztočený proužek kůže) až po moderní z letecké gumy . (viz alwarez). Takže ano. dospělý člověk, který natáhne leteckou gumu s dostatečným průřezem a do něj vloží třeba kuličku z velkého ložiska, bude muset být brán vážně....

Offline TNT1973

• Praktikující prepper
« Odpověď #22 kdy: Březen 17, 2013, 08:33:27 odpoledne »
štika štika!dufam ze si sa iba zle vyjadrila a nemyslela si to vazne ze by si poslala deti s prakmi do obrany!?
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

nacelnik Seattle 1854

štika

• Host
« Odpověď #23 kdy: Březen 17, 2013, 08:46:05 odpoledne »
Špatně jsi pochopil.Děti mohou být daleko v záloze a přesto střílet z praku na "rozhození" nepřítele.Samozřejmě by nebyli v první linii.
Naučit se strategii obrany není na škodu.
A nemyslím malé děti ale tak 14-15 let.Zatím teď jsou to děti.Ale po PA?

Offline TNT1973

• Praktikující prepper
« Odpověď #24 kdy: Březen 17, 2013, 08:56:26 odpoledne »
uf to mi odlahlo.myslel som ze mas na mysli aj mensie deti :D jasne 15 ročne deti v PA dobe uz nebudu deti a ak to bude nutne budu aj v prvej linii.aj ked si momentalne neviem predstavit to,ze by som svoje deti vystavoval takemu nebezpecenstvu
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

nacelnik Seattle 1854

Offline rrrr

« Odpověď #25 kdy: Květen 23, 2013, 06:16:00 odpoledne »
Ja som si kupil prak cez ebay asi za 2,3eur dost silný  presný

Offline Marav

« Odpověď #26 kdy: Květen 23, 2013, 07:20:52 odpoledne »
Muj standartni prak! Ja tento zpusob praku delam asi 10 let .....14 mm kulickou olovenou dostrel vice jak 300m.......natah praku doplneho rozpazeni.....delka gum 15 palcu......
spojeno tvarem se zpestni preskou.......jeden kus oceloveho dratu a obtoceno 3x provazkem.........zabije stredne velkeho psa vsechnu malou zver kralika ,kachny,husu, kocku ,slepici atd...............

bohužel mi nefunguje zobrazení obrázku .... pls jiný odkaz
"Nejlepší obranou před zlými lidmi se zbraní v ruce jsou dobří lidé se zbraní v ruce" Thomas Jefferson

"Když své poddané odzbrojíš, pak je svou nedůvěrou urazíš. Budou si myslet že jsi zbabělý, nebo že jim nevěříš.V každém případě tě budou nenávidět" Nikoló de M.

Offline Marav

« Odpověď #27 kdy: Květen 23, 2013, 07:38:47 odpoledne »
Alwarezi  pls ..... za kolik by u tebe byl prak ke koupi ?
"Nejlepší obranou před zlými lidmi se zbraní v ruce jsou dobří lidé se zbraní v ruce" Thomas Jefferson

"Když své poddané odzbrojíš, pak je svou nedůvěrou urazíš. Budou si myslet že jsi zbabělý, nebo že jim nevěříš.V každém případě tě budou nenávidět" Nikoló de M.

Offline Marav

« Odpověď #28 kdy: Květen 23, 2013, 07:56:10 odpoledne »
zkoušel jste někdo husitský prak ? Davidův ?

Offline siedler

« Odpověď #29 kdy: Srpen 11, 2013, 01:16:29 dopoledne »

Offline DeadMan

Re: Prak
« Odpověď #30 kdy: Duben 22, 2022, 09:43:32 dopoledne »
Prak je věc, kterou zná jistě každý chlap, protože s ním už v dětství běhal po lese a střílel šišky ze stromu.

Ačkoli je kvalitně udělaný prach schopen dospělého člověka škaredě zranit, či dokonce zabít, tak na obranu bych ho moc neviděl (spíše nějaký zákeřný útok).

Ovšem jeho lovecký potenciál je v tomhle případě mnohem zajímavější (jsou poměrně malé a skladné, čili lehce a skrytě přenosné).

Má sice své limity, ale zvíře velikosti veverky, holuba, zajíce, bažanta atd. spolehlivě skolí při dobrém zásahu.

Bohužel i zde je to hodně o tréninku (stejně jako u vrhacích nožů) a pokud se tomu člověk nevěnuje opravdu pravidelně, tak se svalová paměť vytrácí velice rychle a sní i potřebná přesnost.

Tady je pěkný YouTube kanál, kde mimo jiné chlápek loví prakem a co si uloví, to si pak taky sní.

https://www.youtube.com/c/FowlersMakeryandMischief/videos

Já si kdysi koupil dva praky od Dankungu, které jsou vyrobeny z kovu a doslova věčné. Jejich nevýhoda je, že na úkor designu nejsou úplně to nej, co se dneska používá, ale pokud to s nimi člověk umí, tak svou práci odvedou.

Staršímu klukovi, když projevil zájem, jsem koupil plastový prak od Honzy Nowaka (Hunting Catapults), což je u nás asi to nej, co se dá koupit, i když za trošku vyšší cenu (ale opravdu se to vyplatí). Jsou to praky sportovní, moderní konstrukce a s nimi se člověk dostane na maximum toho, co se dá z praku vytáhnout.

Jinak doporučuji se naučit dělat si gumy do praku svépomocí a to z posilovacích pásů (je dobré si na to pořídit potřebné nástroje, jako ocelové pravítko a řezací kolečko, protože stříhání nůžkami od ruky není zrovna to nejlepší). Je to ideální materiál (je ověřené, že plochá guma je nejlehčí na natáhnutí, ale její následné smrštění dá naopak kuličce vysokou rychlost) a dle barvy se dá vybrat ta správná tuhost pro každého. Já jsem zvolil pro děti modrou (teď nemám zrovna žádnou udělanou), ovšem taková zlatá, je pro chlapa jak dělaná. Na internetu je spousta návodů, ale zkoušením (šířka, délka) na to člověk přijde časem sám.

Pro mě osobně je střelba z praku spíše relax a na lov bych použil něco jiného. Samozřejmě každý to má jinak a tohle by pro někoho mohla být dobrá volba.
You cannot kill me as I am already dead!

Offline pamelnik

« Odpověď #31 kdy: Duben 22, 2022, 10:00:03 dopoledne »

Offline DeadMan

« Odpověď #32 kdy: Duben 22, 2022, 10:09:32 dopoledne »
Cvičení dělá mistra  ;)

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #33 kdy: Únor 10, 2023, 01:00:43 odpoledne »
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline DeadMan

« Odpověď #34 kdy: Únor 10, 2023, 01:04:09 odpoledne »
No, já moc fanda tady toho nejsem, protože tím ten prak ztrácí tu svojí největší výhodu a tou je skladnost, kdy se dá nosit v kapse.

Při tomto rozměru mi už více dává smysl vzduchovka nebo kuše.

Bral bych to spíše jako improvizaci, když by nebylo nic jiného.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #35 kdy: Únor 10, 2023, 01:36:00 odpoledne »
Tak aj bych to bral ako konverziu k praku. Alebo tiež ako núdzovku alebo pre decká...

Videl som to uroben len z palice, kusu drôtu a dvoch klincov...

Offline Brouca

« Odpověď #36 kdy: Únor 10, 2023, 02:22:25 odpoledne »
Nadělila jsem manželovi k Vánocům prak Wildee Pocket Shot Black s opěrkou předloktí zatím bez adaptéru na šípy. Uvidíme, jakou bude mít výdrž a jak se osvědčí.

Offline DeadMan

« Odpověď #37 kdy: Únor 10, 2023, 02:46:29 odpoledne »
Tady jsem taky trochu rozpačitý, protože míření s prakem je už tak dost o citu, ale dá se vždy něčeho chytit. Tady to moc dobře nejde. V dětství jsme si vyráběli něco podobného z balónku a cívky od náplasti. Stříleli jsme z toho po sobě sušený hrách 😁😂

Offline DeadMan

« Odpověď #38 kdy: Březen 20, 2023, 02:45:10 odpoledne »
Zajímavý nápad 😉

Turning a Rusty Wrench into a Tiny but Powerful SLINGSHOT

https://m.youtube.com/watch?v=_5WAH_j_PJk

Offline DeadMan

« Odpověď #39 kdy: Září 28, 2023, 05:43:40 odpoledne »
Šikovný klučina

Hudson Hertz

https://m.youtube.com/@hudsonhertz/videos

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #40 kdy: Prosinec 04, 2024, 02:39:07 odpoledne »
Taký starý chuj, a čučí na videjká o prakoch.  ;D
Je toho dnes toho vela, a za pár korún. Tak pozerám, čo objednat, aby to bola topka.

Vcelku dobré a komplexné videjko o prakoch a strelbe. Dokonca tam spomenul aj postapo a lov.
https://www.youtube.com/watch?v=s4i5ueodJXQ

Offline DeadMan

« Odpověď #41 kdy: Prosinec 04, 2024, 05:53:58 odpoledne »
Už je to pár let zpátky, co tady proběhla vlna Dankung. Dneska už je to asi mrtvé (nikde jsem nenašel žádnou nabídku). Dalo se s tím docela vyblbnout, ale chce to hodně trénovat a jakmile člověk přestane, dovednost se začne rychle vytrácet. Každopádně u nás dělá moderní a relativně kvalitní praky Jan Nowak. Jeden jsem kdysi koupil synovi (strašně ho chtěl), ale teď jenom leží v šuplíku.

https://www.hunting-catapults.cz/

Já osobně mám raději foukačku od Cold Steel. Je to pro mne více intuitivní a lovit se s tím taky dá 😉

https://m.youtube.com/watch?v=tnVkRca2TzY&pp=ygUaY29sZCBzdGVlbCBibG93Z3VuIGh1bnRpbmc%3D

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #42 kdy: Listopad 17, 2025, 08:43:43 odpoledne »
Ako sa dá baviť aj s prakom, snaží sa dosiahnuť 1000J, už pri 270J to má brutál ničivý efekt.
pri sledovanosti 4,5 milióna si myslím, že do práce nemusí chodiť.  ;D

https://www.youtube.com/watch?v=0ydJs5pKhHg

https://www.youtube.com/watch?v=VPZUyIg35hM

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #43 kdy: Listopad 18, 2025, 05:59:23 dopoledne »
Len nechápem prečo nespravil spúšť ako dlhu páku smerom dozadu. Pri tých silách mohol čakať že to prstom nestlačí...

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #44 kdy: Listopad 18, 2025, 08:03:41 dopoledne »
Čo som pochopil, tak za cca 3000 e kúpil výkonný prak a ten len upravil. Myslím, že budú dalšie videjká.

Online bludicka

« Odpověď #45 kdy: Listopad 20, 2025, 09:32:14 odpoledne »
Len nechápem prečo nespravil spúšť ako dlhu páku smerom dozadu. Pri tých silách mohol čakať že to prstom nestlačí...

Ja by som to skor spravil ako samospust. Zosikmit tu cast co ovlada tie akoby zuby aby to spustalo samo a zahnutu druhu stranu toho spustadla len podopriet spustovou pakou s ozubom. Potom by stacil celkom maly tlak na spust, ta by prestala podopierat to spustadlo a sikme plochy by sposobili, ze by to spustilo same.
Ale inak zaujimava vecicka.....taka vytunena balestra ;).