Mé zkušenosti se malou stohovatelnou sušičkou jsou asi následující.
je přenosná,tvořena kulatými plastovými miskami, které se skládají na sebe, na poslední patro se nasouvá "fén". Středovým otvorem se fouká teplý vduch do všech pater. Zdroj je elektřina.
snadno se to čistí, rozdělává a sesypává, nezabírá to místo.
Vlastní průběh sušení je v zásadě stejný, po nejlépe vlastních zkušenostech budeš mírně upravovat teplotu a čas v závislosti na druhu sušeného produktu. V začátku je nejlepší přečíst si návod k té dané sušičce...
Pár soukromých postřehů.
- Sušení je zbavování nějakého předmětu (dužiny) vody. To znamená, že když nakrájíte 5 kg jablek a nakonec z toho máte dle vysušenosti 0,5 kg křížal, tak se vám do vzduchu uvolnilo 4,5 kg vody ! Já vím, že je to každému jasné, jen v této souvislosti připomínám. Pozor na místnosti, na zdi, na nábytek etc... doma sušit v malých množstvích a větrat.
- ovoce pro křížaly nesušte uplně do sucha... dostane to takovou popelovou příchuť... prostě v průběhu ochutnávejte, klidně si udělejte šarže a vyzkušejte jak co ještě chutná... je zde pochopitelně jistá úměra, čím více to vysuším, tím déle to vydrží a tím méně to chutná....
-doporučuji sušit vždy jen jeden druh ovoce či zeleniny zaráz... (platí pouze pro sušičku s nuceným oběhem vzduchu. Někdo pak v křížalách cítí příchuť toho druhého ovoce, či třeba hub.)
- ovoce na křížaly nekrájejte ani moc tenké ani moc tlusté
(je nutné vyzkoušet) určtě však suště pouze zdravé a čerstvé suroviny.
-sušít se dá velká paleta potravin, od bylinek, ovoce a zeleniny až třeba po houby. Nebojte se experimentovat. (ps. sušička má odpovídající příkon, takže většinou docela žere)