Přesunuto z tématu : Luční med.
Zdravím.
Reti :
Tak ten jitrocel je bez problémů. Natrhám listy umeju je nakrájím (nesušit) a vrstvíme, dole vrstva cukru na to vrstva jitrocele, upěchovat, vrstvy stejně vysoké (asi, dle oka), pokračujeme až do plné sklenice . Na vrchu končíme cukrem, dáme do sklepa nebo spíš do spíže. Většinou se to dělalo během léta a přes zimu byla meducína hotová. Hustá, hnědá, až do černa. Na jaře nás s tím léčila po lžičkách
U kostivalu to bylo obdobné tam se čerstvý kosivalový kořen velmi pečlivě umyl (kartáčkem, pod tekoucí vodou) nastrouhal na hrubém struhadle (neloupat) a napěchoval s cukrem do skleniček jako jitrocelové listy. Při užívání pozor je mírně jedovatý, takže po malých dávkách lžička ob den.
Miki.