Autor Téma: Polévky  (Přečteno 4485 krát)

štika

  • Host
Polévky
« kdy: Leden 30, 2013, 09:54:08 odpoledne »
Tak jsem dnes vařila maminčin boršč.Jelikož jsem zde četla i o polském,koukla jsem na Wikipedii.Myslela jsem si,že vařím ruský a on to je ukrajinský.A polský není boršč ala baršč.

alwarez

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #1 kdy: Leden 30, 2013, 10:10:17 odpoledne »
Za normalnich okolnosti vydrzi 3 dny kdyz to podchladime vydrzt az 5dni normalni zavarenina ve sklenici prekona 6- mesicu mozna by to vydrzelo dele ....

štika

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #2 kdy: Leden 30, 2013, 10:16:20 odpoledne »
Za normálních okolností mi ani omylem 3 dny nevydrží.Oni ho bohužel do té doby"sežerou" i když je to velký kastrol.Jinak musím část dát do mrazáku,aby nevěděli.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Polévky
« Odpověď #3 kdy: Leden 30, 2013, 10:22:07 odpoledne »
Ten člověk snad vůbec nechodí spát... To je neštěstí, takoví všudypřítomní skřítci... Všude vlezou...
Štiko, jaký je rozdíl mezi ruským a polským a ukrajinským borščem? To se u nás doma nesmělo vařit, náš táta považoval veškeré polévky s obsahem zeleniny za "kozí pití"... A děda neměl rád červenou řepu... Učila jsem se vařit boršč, až jsem se vdala, kdy jsem se taky seznámila s pórkem:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Polévky
« Odpověď #4 kdy: Leden 30, 2013, 10:27:36 odpoledne »
Náhodou bílá polévka se zelím je MŇAM MŇAM MŇAM. A bramboračka a zelňačka. až pak jsou u mě gulášová, uzená.... a teprve na chvostu mám v oblíbenosti vývar. I když chutná mi i ten. Nejsem vybíravý :-).

Alwarez má občas povahu bootu. :-)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

štika

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #5 kdy: Leden 30, 2013, 10:28:41 odpoledne »
Všude je červená řepa.Polský je bez masa,ruský s hovězím masem a ukrajinský s vepřovými žebry.
To jsem také nevěděla.Maminka vždy vařila vepřová řebra.Zachránila jsem něco do mražáku,když tak ti dám vzorek.Holt Saladin by musel mít ruský.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Polévky
« Odpověď #6 kdy: Leden 30, 2013, 11:15:45 odpoledne »
Já jsem dávala do boršče hovězí a vepřové maso, cibuli, červenou řepu, zelí, brambory, estragon a čubricu. Trochu jíšky a kysanou smetanu. Ale to už bude takový nějaký zkušenostní hybrid, určitě to není původní recept. A když vařím jen pro sebe, tak ho vařím bez masa...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Polévky
« Odpověď #7 kdy: Leden 31, 2013, 07:16:21 dopoledne »
Všude je červená řepa.Polský je bez masa,ruský s hovězím masem a ukrajinský s vepřovými žebry.
To jsem také nevěděla.Maminka vždy vařila vepřová řebra.Zachránila jsem něco do mražáku,když tak ti dám vzorek.Holt Saladin by musel mít ruský.
To ještě je jedna varianta - z drůbeže - údajně z jižních oblastí - ať ruských či ukrajinských - mě to vysvětlovala Ruska z Oděsy - že je třeba vařit "pětucha". Možná to souvisí s tatarskou menšinou tamtéž, možná je to jen náhoda.

štika

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #8 kdy: Leden 31, 2013, 05:44:54 odpoledne »
Tak prosím od vás :jak děláte česnečku?

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Polévky
« Odpověď #9 kdy: Leden 31, 2013, 06:01:20 odpoledne »
Horkou vodou, ve které jsem rozmíchala za varu bílek, zaliju prolisovaný česnek rozetřený se žloutkem. Jí se s kostkami osmaženého chleba. Když se rozšoupnu, přidám nadrobno nakrájenou uvařenou bramboru, ale to jen když jsou strávníci hodní. Zato si - díky mé lásce k česneku - nad česnečkou často a vydatně zapláčou...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #10 kdy: Leden 31, 2013, 06:02:37 odpoledne »
Kmín tam nedáváš?

Lena23106

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #11 kdy: Leden 31, 2013, 07:30:07 odpoledne »
Přidám svou: "Česnečka s břinkem na dvě facky" - uvařit vodu se solí a kmínem, do talíře rozmačkaný česnek 1 až 2 stroužky, lžíci sádla, trochu zelené petrželky a zalít vřelou vodou s kmínem. Nadstandartně žemle na kostičky, opečená, příp. ve vodě s kmínem vařit i na kostičky brambor. A luxusní verze česnečky: Uvařit ve vodě s máslem 2 až 3 PALICE, oloupané teda a nakrájené stroužky, pak rozmixovat, zahustit smetanou s hladkou moukou, povařit, osolit, opepřit,  do talíře strouhaný sýr zalít horkým čes. krémem, na kostičky žemle.

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:Polévky
« Odpověď #12 kdy: Leden 31, 2013, 08:18:13 odpoledne »
Zdravím,
koukám, že jsem s česnečkou úplný žabař. Ale stejně mám svoji speciální. Uvařím vodu přičiníme lžičku kmínu jedno tvořítko "Demi glass" (je dělaný doma). Kdo nemá dá půl kostky masoxu ( ale pozor je to jedovatý je tam glutamát). Na talíř dám utřený  česnek (bez soli a hodně, 3-4 stroužky) a dvě lžíčky másla (náhrada sádlo). Když se chci pochválit tak si osmažím na kostky chleba (náhrada houska). Na stole ještě posypu sušenými bylinkami (směs do polévky) a nebo sušené kopřivy. Každý si případně přisolí, jak demi glas tak masox jsou slané.

Lena : Tu tvoji luxusní zítra vyzkouším, již mě tady nějaké palice vyhánějí klíče tak jím dám poznat zač je toho loket.
Miki.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Polévky
« Odpověď #13 kdy: Leden 31, 2013, 08:38:26 odpoledne »
Kdo nemá dá půl kostky masoxu ( ale pozor je to jedovatý je tam glutamát)
Glutamát není jedovatý - je běžnou součástí organismu - např. mateřské mléko obsahuje asi 10x více glutamátu než kravské. Poškozuje mozek - ale jen při podání přímo do mozku. Nebezpečím je, že glutamát obsahuje sodík a může zvyšovat krevní tlak - ale to kuchyňská sůl taky. Platí u něj - všeho s mírou.
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/glutamat-sodny---umely-orgazmus-jazyku/

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Polévky
« Odpověď #14 kdy: Leden 31, 2013, 09:05:06 odpoledne »
Kmín tam nedáváš?
Kmín jen tehdy, když přidávám brambory. Samozřejmě trochu soli, dle možností trochu bylinek - oboje považuju za samozřejmé. Tuk nepoužívám.
To, čemu Lena23106 říká "luxusní verze česnečky", je u nás doma krémová česneková polívka a s původně chudou česnečkou nemá kromě česneku nic moc společného. Do té lze s úspěchem přidat i lžíci koňaku:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:Polévky
« Odpověď #15 kdy: Leden 31, 2013, 10:17:26 odpoledne »
Zdravím,
Gloch : Glutamát není jedovatý - je běžnou součástí organismu - např. mateřské mléko obsahuje asi 10x více glutamátu než kravské......

Samo, nejni to jed na krysy já zapoměl dát k textu hlavičku (y) panáčka nebo dva  ;) :D
Ale pokud je ho hodně tak způsobuje u dětí, mimo jiné, hyperaktivitu a u všech tzv. čínskej syndrom. Tak proto to upozornění. A že ho zbaštíme ve všech průmyslových potravinách, který běžej okolo masa dost, to si piš. Je to látka o které se říká, že způsobuje "orgazmus jazyka". Já raději svůj Demi glass-ten je bez glutamátu.

Zahuštěný, domácí, masově kostní vývar, s kořenovou zeleninou a kořením. Dám do tvořítka na led a nechám zmrazit. Ale ta příprava je složitější a dost dlouhá.
Miki.

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1445
Re:Polévky
« Odpověď #16 kdy: Leden 31, 2013, 10:40:46 odpoledne »
Krémovú cesnačku robím podobne ako Lena, rozdiel je ten, že namiesto chleba na kocky, to ide celé do malého guľatého chlebu, ktorému predtým vydlabem "střeva".
Ako píše Miki, je to luxusná polievočka. Pouze pro gurmány.

Obyčajná cesnačka (t.j. nie krémová) má podobný základ ako tie vaše.
Niekoľko strúčikov cesnaku nakrájam na tenké plátky a nechám rozvariť takmer do stratena v neslanej vode s kmínom, pridám klobásku nakrájanú na kolieska, nechám ďalej variť, až kým klobáska nie je mäkká. Tuk či maslo už nepridávam, vyvarí sa z klobásy.
Tesne pored odstavením pridám vajce a rýchle zamiešam (mám rád kúsky vajca, nie keď je úplne rozšlahané).
Servírujem do taniera, v ktorom je nastrúhaný slaný syr balkánskeho typu (preto polievku vôbec nesolím - slaný je syr aj klobása).
Na vrch kocky opečeného chleba/rožkov.
"Svet v temných, ale skutočných farbách má väčšiu cenu, ako svet v ružových farbách, ale falošných." Jean Gwenaél Dutourd

Toooom

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #17 kdy: Únor 01, 2013, 04:58:21 odpoledne »
Taky přidám můj recept na rychlou, studentskou česnečku - v hrnci uvařím brambory na kostičky, s kmínem, když jsou brambory na skus měkké, přidám rozdrcené stroužky (podle chuti, nebo možností), vařím asi minutu, nakonec vliju rozmíchané vajíčko, můžeme doplnit opečenými kostkami pečiva, sýrem nebo šunkou...

Musím uznat, že jsem hodně "polívkovej" a inzerovaný polský boršč jsem vyzkoušel, moc mi chutnal, díky za recept...

Lena23106

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #18 kdy: Únor 01, 2013, 10:06:17 odpoledne »
Já té česnečce krémové říkám s nadsázkou luxusní, protože česnek je drahej a ta polívka pak vyjde dráž, než masovej vývar :) . Ale z krémových polívek preferuju cibulový krém : haldu nakrájené cibule orestovat na másle, zalít vodou a uvařit, rozmixovat, když je cibule dost - dávám tak 6,7 velkých na 1,5 litru polévky - není třeba ani zahušťovat. Solit, pepřit, nasekaná petrželka, trochu muškátového květu nebo oříšku a podle libosti bílé víno, deci, dvě - dodá pikantní nakyslou chuť. Vylepšit ještě zakysanou smetanou, horké lít na nastrouhaný sýr na talíři a zase houstička na kostičky...ach, tečou mi tu z toho sliny
A do polévek si vyrábím v sezoně zeleninovej koncentrát - všemožná zelenina se namele na masovém strojku a se solí se dusí na sádle, pak do malých zavařovaček se šroub. víčkem a vydrží nejmíň rok, je tam dost soli. Recept dodám, když bude zájem.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Polévky
« Odpověď #19 kdy: Únor 02, 2013, 02:07:31 odpoledne »
Pár tajnejch tipů ke krémovým polívkám všeho druhu:
- půlka malého kyselého jablíčka do 3l hrnce dodá polívce svěží chuť
- do hotové polívky lze hodit hrst zmražených zelených hrášků (už nemixovat)
- nebo nastrouhat trochu Nivy
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #20 kdy: Únor 26, 2013, 02:43:48 odpoledne »
Omlouvám se všem,kteří milují a vaří polévky z dýně.
Ormien,promiň,dýni jsem použila na polévku a semínka nasucho osmažila do chleba.
Bohužel,já jako gurmet jsem dýni dnes použila poprvé(receptů a v televizi VIP a i neVIP)bylo spousta.
Mám pocit,že je to zase jen nějaká móda.Polévku z dýně jsem musela různě dochutit,aby vůbec nějakou chuť měla.
Dříve prý dýně dávali prasatům.
Takže díky(i Ormien) a omlouvám se milovníkům dýňových polévek,já dnes poprvé a naposledy.
Myslím si,že jsou daleko chutnější a zdravější polévky.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Polévky
« Odpověď #21 kdy: Únor 26, 2013, 02:47:05 odpoledne »
Já tu semínkovou dýni na polévku nepoužívám a asi záleží i na receptu - kupodivu docela chutnala nejen mě, ale i zbytku rodiny.

štika

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #22 kdy: Únor 26, 2013, 03:05:12 odpoledne »
Já tu semínkovou dýni na polévku nepoužívám a asi záleží i na receptu - kupodivu docela chutnala nejen mě, ale i zbytku rodiny.
Nejde o recept,prostě dýně má bezpohlavní chuť jak říkám(ani ryka ani rak).Proto ji naše maminky používaly do "ananasových"kompotů,že tresť převzaly,že byly bez chuti.
Ale je to vaše volba,můj názor nevnucuji.

Toooom

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #23 kdy: Únor 26, 2013, 03:08:26 odpoledne »
V Británii (hlavně ve Skotsku) se zahřívají pitím silného hovězího vývaru. Maso a zeleninu pak využijí v hlavním jídle...

K dýním: je to nejspíš móda podpořená Helloweenem, ale dýně jsou celkem nenáročné na pěstování, rostou trošku jako plevel, i když mají radši bohatší půdu (moje babička pěstoval dýně přímo na kompostu)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Polévky
« Odpověď #24 kdy: Únor 26, 2013, 03:35:06 odpoledne »

Nejde o recept,prostě dýně má bezpohlavní chuť jak říkám(ani ryka ani rak).Proto ji naše maminky používaly do "ananasových"kompotů,že tresť převzaly,že byly bez chuti.
Ale je to vaše volba,můj názor nevnucuji.
[/quote]
S bezpohlavní chuti dýně máš naprostou pravdu (dá se použít jak na sladko, tak pod maso) - ale na druhou stranu - jak by chutnal hovězí vývar bez koření. Ormien říkala, že ji používá jako základ a doplní např. brokolicí. Já ji zase dokořením a na závěr použiji smetanu a pak opražená dýňová semínka nahoru a nebo - prozaičtěji opraženou housku. Jak říkal král kuchařů Georges Auguste Escoffier "I z jezdecké   holínky lze připravit královský pokrm". Výhodou dýně je její množství - pokud má člověk nasytit na oběd  5 - 7 lidí kybl dýňové polévky usnadní situaci.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Polévky
« Odpověď #25 kdy: Únor 26, 2013, 03:36:25 odpoledne »
Ormien,promiň,dýni jsem použila na polévku a semínka nasucho osmažila do chleba.
Bohužel,já jako gurmet jsem dýni dnes použila poprvé(receptů a v televizi VIP a i neVIP)bylo spousta.
Mám pocit,že je to zase jen nějaká móda.Polévku z dýně jsem musela různě dochutit,aby vůbec nějakou chuť měla.
Dříve prý dýně dávali prasatům.
Takže díky(i Ormien) a omlouvám se milovníkům dýňových polévek,já dnes poprvé a naposledy.
Myslím si,že jsou daleko chutnější a zdravější polévky.
Nemusíš se omlouvat, dýni jsem Ti dovezla na vyzkoušení - pokud vím, chtěla jsi ji kandovat. Nemá výraznou chuť, takže se hodí na zahuštění, vytvoření podkladu. Ale rozhodně dýně patří ke zdravým druhům zeleniny a nemyslím si, že by to byla móda. Tak jako není kváskový chleba móda, nýbrž návrat k tomu, co tu bylo dřív, tak i dýně se tu pěstovaly dřív. Bohatší je dávali prasatům, ti chudší je museli jíst, když nebylo nic jiného. Ve vhodné úpravě mi z dýně chutnají jak semínka, tak dužina - někomu jinému zas chutná maso:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Miro69

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #26 kdy: Únor 26, 2013, 05:33:26 odpoledne »
Ak to tu už nebolo, tak vynikajúca je odroda dyne na pečenie. Je oranžová a tvaru matriošky. Nakrája sa na kusy a upečie na plechu v trúbe. Chutí ako jedlé gaštany.

Toooom

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #27 kdy: Únor 26, 2013, 06:40:11 odpoledne »
Dýňová semínka mám moc rád, dýni sním, s tou módou jsem to myslel spíš tak, že se najednou objevily tucty receptů, na sladko, slano, v mnohem větší vlně než dřív...

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Polévky
« Odpověď #28 kdy: Únor 26, 2013, 09:00:40 odpoledne »
Ak to tu už nebolo, tak vynikajúca je odroda dyne na pečenie. Je oranžová a tvaru matriošky. Nakrája sa na kusy a upečie na plechu v trúbe. Chutí ako jedlé gaštany.
Je dobrá - ona patří mezi ty muškátové dyně - některé odrúdy se dají používat i na syrovo do ovocných salátu - aby toho bylo víc :-)

štika

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #29 kdy: Únor 26, 2013, 09:09:41 odpoledne »
Ak to tu už nebolo, tak vynikajúca je odroda dyne na pečenie. Je oranžová a tvaru matriošky. Nakrája sa na kusy a upečie na plechu v trúbe. Chutí ako jedlé gaštany.
Je dobrá - ona patří mezi ty muškátové dyně - některé odrúdy se dají používat i na syrovo do ovocných salátu - aby toho bylo víc :-)
Samozřejmě,dýně nezavrhnu a darovaná semínka zasadím.Jen si budu muset vymyslet zajímavé recepty a to nebude problém.

Offline radluko

  • ***
  • Příspěvků: 25
Re:Polévky
« Odpověď #30 kdy: Únor 26, 2013, 09:33:56 odpoledne »
Vážení, polévky jsou perlou české kuchyně. Žádný jiný národ nevaří polévku tak často a v tolika druzích jako my. A je uplně jedno, zda se jedná o domácí recepty, modifikované  nebo zcela převzaté z jiných národních kuchyní. Takže polévkám zdar a české bramboračce obzvlášť ;D  Ta má to kouzlo, že nikde nikdy nedostanete stejnou ;)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2728
Re:Polévky
« Odpověď #31 kdy: Únor 26, 2013, 11:18:16 odpoledne »
Jé, já miluju dýňovou polévku...kousky hokaido dávám i do svíčkové omáčky...
A mám ráda všechny krémové polévky...nově kombinace topinambury - petržel nebo pastinák...trochu smetany, pepře...a nahoru osmažená cibulka...k tomu kostičky opečeného chleba... ;)

Melrose

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #32 kdy: Únor 26, 2013, 11:43:26 odpoledne »

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:Polévky
« Odpověď #33 kdy: Únor 27, 2013, 01:12:19 dopoledne »
Zdravím,
Pokud mě polévka nechutná tak je to vždy kořením. Pomocí téhož se dá udělat i z vody dobrá polévka viz. česnečka.
Ta dýně za to nemůže.
Miki

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Polévky
« Odpověď #34 kdy: Únor 27, 2013, 07:32:43 odpoledne »
Objevila jsem tu jeden ze Sešitů domácího hospodaření s názvem Tykve v naší i zahraniční kuchyni (sv. 158), vydaný v r. 1989. Má-li někdo zájem, mohu naskenovat a poslat.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:Polévky
« Odpověď #35 kdy: Březen 01, 2013, 03:34:25 dopoledne »
Zdravím.
Ormien tak to prosím udělej, já budu první, který bude mít zájem.
Předem děkuji.
Miki.

štika

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #36 kdy: Březen 01, 2013, 10:29:50 dopoledne »
Ormien,díky za připomínku,tak jsem zašmátrala po těchto starých sešitcích a kromě jiných mám i tuto.
Nejvíc mě dostal recept na Koktail ze šampaňského a tykve(cukety) a Apetitiv z tykve(cukety) s vodkou.
Asi to zkoušet nebudu. :D :D :D









Ondra

  • Host
Re:Polévky
« Odpověď #37 kdy: Duben 24, 2013, 09:32:32 dopoledne »
K boršči:
Je to moje nejoblíbenější polévka.(je také asi nejpracnější) Naučil jsem se jí vařit od maminky. Nevím zda je to originální boršč ale je vynikající.
Zde je návod:
1. Udělám hovězí vývar (voda + přední maso s kostí + 4 nové koření + 4 kuličky pepře+1 bobkový list + mrkev + celer + petržel + sůl)
2. Udělám máslovou jížku a přidám nakrájená 2 rajčata
3. Zaliji hotovým vývarem , maso oberu a nakrájím na kostičky , ovařenou zeleninu a koření vyhodím
4. Nakrájenou řepu lehce povařím ve vodě s octem cukrem a solí (dostane totakovou příjemnou chuť) a sliji
5. Nakrájím mrkev a bílé zelí na kousky spolu s předvařenou řepou hodím do polévky
6. Přidám plátek dobře omytého citronu
7. Povařím společne tak 15-20 min
8. Vyndám citron dosolím  a je hotovo
Dáváme do polévky v talíři lžičku zakysané smetany. Neuvěřitelně to polévku zjemní.


Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2728
Re:Polévky
« Odpověď #38 kdy: Listopad 09, 2014, 07:34:24 odpoledne »
Jdu velebit růžičkovou kapustu...skvělá zelenina pro období nedostatku...lze přezimovat na záhoně (ale pozor na zajíce - pravidelně mi ji v zimě sklidí).

Polévka výborné kapustové chuti...Na oleji nebo másle osmahneme nakrájenou cibuli, vsypeme misku (asi 300 g) kapustiček a 1 brambor nakrájený na kostky. Zalijeme zeleninovým vývarem(nebo vodou), přidáme vegetu(nejlépe domácí) a vaříme doměkka. Rozmixujeme, dosolíme, ochutíme špetkou pepře. Na talíři podáváme s kostičkami opečeného chleba a ozdobíme povařenými kapustičkami...

Miluji tyhle krémové polévky...

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9385
  • I' ll be back!
Re:Polévky
« Odpověď #39 kdy: Prosinec 06, 2014, 10:49:02 odpoledne »
Všude je červená řepa.Polský je bez masa,ruský s hovězím masem a ukrajinský s vepřovými žebry.
To jsem také nevěděla.Maminka vždy vařila vepřová řebra.Zachránila jsem něco do mražáku,když tak ti dám vzorek.Holt Saladin by musel mít ruský.
To ještě je jedna varianta - z drůbeže - údajně z jižních oblastí - ať ruských či ukrajinských - mě to vysvětlovala Ruska z Oděsy - že je třeba vařit "pětucha". Možná to souvisí s tatarskou menšinou tamtéž, možná je to jen náhoda.

Ten "pětuch", to je kohout..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5068
Re: Polévky
« Odpověď #40 kdy: Listopad 06, 2015, 05:00:24 odpoledne »
Jedinou krémovou polévku dělám jen celerovou. Zajímavé je, že málokdo pozná, že je z celeru.
Už jsem psala, ale opakuji:

CELEROVÁ POLÉVKA:1kg celeru.2 stroužky česneku,2 cibule,1 červená kapie,200ml.zakys.smetany,sůl,bílý pepř,mletý zázvor,kari koření,máslo,zelené bylinky.
Na másle se osmahne nasekanou cibuli+česnek,poté na kostičky nakrájený celer,podlít a dusit asi 5 minut+sůl,pepř,kari,zázvor+asi 1 litr vody a vaříme do změknutí(asi 20minut).Papriku nakrájíme na nudličky a dáme do polévky.Povaříme dalších 5 minut.Polovinu polévky rozmixujeme a vrátíme zpět,přidáme smetanu a bylinky a necháme jen přejít varem.
Je s podivem,že málokdo poznal,že je to celerová polévka a díky kapii má krásnou barvu.A navíc chutná.

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5068
Re: Polévky
« Odpověď #41 kdy: Listopad 14, 2015, 02:12:05 odpoledne »
Retti, dnes konečně popíši polévku. Předem říkám, že nejsem milovník jakýchkoliv dýní, ale zkusila jsem.

MAĎARSKÉ KYSELO Z HOKKAIDA
1 kg dýně H
1 vrchovatá lžíce maďarské sladké papriky
1 lžíce másla
1 větší cibule
100 g slaniny
1 lžička soli
1 lžička kopru
2 lžíce octa
1-2 lžičky cukru
200 ml smetany
1 čabajská klobása


Slaninu s cibulí osmažit na másle, přidat papriku+kopr, orestovat + 0,5 litru vody se solí, octem a cukrem. Přisypat nastrouhanou dýni, povařit 5 minut + smetana + klobása, přivedeme k varu a odstavíme.

Moje vaření....přidala jsem ne půl, ale litr a půl vody. To by byla kaše.
Polévka sice byla dobrá, ale jako dýňovou nemusím.
Kdybych náhodou vařila podruhé, dám 2 lžičky kopru + zelenou petržel-osmahnu, ...ne cukr a ocet, ale zakysanou smetanu.

Závěr: valašská kyselice je rychlejší (tedy tím, že nemusím krájet a strouhat dýni).
A kdybych chtěla složitější, uvařím boršč. :D :D :D :D

A hurá, příští týden už bude hotové zelí na kyselici. ;) :D :D :D