Autor Téma: Zdravé sladké" pochutiny"  (Přečteno 1309 krát)

štika

  • Host
Zdravé sladké" pochutiny"
« kdy: Leden 21, 2013, 04:53:10 odpoledne »
Tak už zde  jsou zdravé chleby a buchty vědecky a teď bychom se mohli vrhnout na zdravé sladkosti.
Zkusila jsem to s vánočním cukrovím a první pokus bylo pohankové LINECKÉ CUKROVÍ.
Děláte ho stejně jak obvyklé linecké,jen změníte bílou mouku za pohankovou.
Je sice o něco tmavší ale všem chutnalo.
Teď právě kanduji ovoce a pak zkusím mé oblíbené marokánky a biskupský chlebíček-samozřejmě bez bílé mouky.Ten se také pokusím nakrájet a nasušit na sladké suchary.

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Zdravé sladké" pochutiny"
« Odpověď #1 kdy: Leden 22, 2013, 08:40:03 odpoledne »
Zdravím,
štika : jak závidím, ty suchary ale zkonzumuj nejdéle do takových 3 měsíců. Potom u pečiva a buchet i když to bude usušené na suchary hrozit žluknutí oleje, mám vyzkoušeno, trochu delší životnost má suchar pouze z mouky cukru a koření. Ten je zatuchlý tak asi po roce, potom je taky nejedlý, stejně jako ten biskupský chlebíček po 3 měsících.
 Když to chceš na dýl tak jedině ten kysl. uhličitý (CO2) a do sklenic s víčkem, ale můžu potvrdit, že ten biskupský chlebíček je sušený pochoutka jen to chce kráječ a tenké řezy tak 0,8-1 cm. Dělal jsem ho za použití medu místo cukru, ten je sice hydroskopický ale o to lahodnější. Musíš si ale hlídat vykynutí čím více tím lépe dobře se potom koušou, prostě to nesmí být "brousek". Kdybys věděla v čem se pekl aby měl kulatý průřez, tak se okamžitě svalíš (sekne to s tebou). Helouuuu to bylo slávy když jsem šel pro druhou sklenici, stejně byla hned pryč. Dávám to do 3l na med s víčkem z plastu.
Rada : upeč si i takové ploché tyčinky to hrdlo je vždy menší a ty tyčinky jsem dával po straně těch kotoučů. No další zkouška bude za 2,5 roku.
Miki

štika

  • Host
Re:Zdravé sladké" pochutiny"
« Odpověď #2 kdy: Leden 25, 2013, 06:10:49 odpoledne »
KVÁSKOVÉ ŠPALDOVÉ TĚSTO-na buchty,koláče,koláčky,záviny.
Není to můj originální recept,jen upravený a dnes vyzkoušený a jelikož koláč je vynikající,přidávám recept.
Kváskové (jakékoliv těsto)má delší dobu kynutí-třífázové-,než jsme zvyklí s kvasnicemi,ale buchty jsou chutnější.
Takže ,žitný kvásek uchovávám v lednici,jak jsem popisovala u chleba.Z něj pak odebíráme.
Postup:
Ráno vyndat kvásek z lednice,večer
100, kvásku
+100g hladké špaldové mouky
+130ml vlažné vody-zamíchat,přikrýt utěrkou a do tepla
2.den ráno nebo dopoledne
+35o ml mléka(vlažné)
+85 g medu(nebo hnědého cukru)
+2 žloutky
+špetka soli
+40 g oleje(já jsem dala sádlo-jak poradila Lena23106)
+250g špaldové mouky-zamíchat,přikrýt,do tepla
Po 4 hodinách kynutí +250g špaldové mouky (kdo chce,může 100g nahradit pohankovou hladkou moukou+1 plévková plná lžíce kukuř.škrobu-to zase rada od Ormien-vyzkoušeno i u chleba.
Těsto dál na pomoučněném vále zpracujeme-koláče,koláčky,buchty,záviny....
Já jsem z tohoto množství udělala 2 koláče v průměru 30cm.Těsto je řidší ale pokud máte pomoučněné ruce,dobře se zpracovává a roztahuje.
Koláče,buchty....se nechají dál kynout 45 minut.Předehřát troubu na 200 stupňů-péci 15 minut,dále 10 minut při 170 a 20 minut při 160.-Samozřejmě kontrolovat-každá má jinou troubu.

Také zkusím někdy z kváskového těsta připravit těsto na pizzu(po vynechání některých ingrediencí-cukr...).Pak dám zase vědět.