KVÁSKOVÉ ŠPALDOVÉ TĚSTO-na buchty,koláče,koláčky,záviny.
Není to můj originální recept,jen upravený a dnes vyzkoušený a jelikož koláč je vynikající,přidávám recept.
Kváskové (jakékoliv těsto)má delší dobu kynutí-třífázové-,než jsme zvyklí s kvasnicemi,ale buchty jsou chutnější.
Takže ,žitný kvásek uchovávám v lednici,jak jsem popisovala u chleba.Z něj pak odebíráme.
Postup:
Ráno vyndat kvásek z lednice,večer
100, kvásku
+100g hladké špaldové mouky
+130ml vlažné vody-zamíchat,přikrýt utěrkou a do tepla
2.den ráno nebo dopoledne
+35o ml mléka(vlažné)
+85 g medu(nebo hnědého cukru)
+2 žloutky
+špetka soli
+40 g oleje(já jsem dala sádlo-jak poradila Lena23106)
+250g špaldové mouky-zamíchat,přikrýt,do tepla
Po 4 hodinách kynutí +250g špaldové mouky (kdo chce,může 100g nahradit pohankovou hladkou moukou+1 plévková plná lžíce kukuř.škrobu-to zase rada od Ormien-vyzkoušeno i u chleba.
Těsto dál na pomoučněném vále zpracujeme-koláče,koláčky,buchty,záviny....
Já jsem z tohoto množství udělala 2 koláče v průměru 30cm.Těsto je řidší ale pokud máte pomoučněné ruce,dobře se zpracovává a roztahuje.
Koláče,buchty....se nechají dál kynout 45 minut.Předehřát troubu na 200 stupňů-péci 15 minut,dále 10 minut při 170 a 20 minut při 160.-Samozřejmě kontrolovat-každá má jinou troubu.
Také zkusím někdy z kváskového těsta připravit těsto na pizzu(po vynechání některých ingrediencí-cukr...).Pak dám zase vědět.