Autor Téma: Strava  (Přečteno 4272 krát)

Offline Mobile

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 5
    • http://minimalisti.tym.cz/
Strava
« kdy: Leden 08, 2013, 08:58:47 dopoledne »
Kysané zelí
Není to tak dávno, co bylo kysané zelí - vedle brambor - ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitaminu C v zimních měsících. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitaminu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říct nedá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediné, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek.

Suroviny:
Hlávkové zelí, tak aby nakrouhaného bylo 10 kg, cibuli 0,15-0,20 kg, sůl 0,25kg, kmín 20g, celý pepř, kdo má rád – křen a nebo nové koření (přiměřeně).
Postup
Nakrouháme, popř. koupíme krouhané zelí, nasypeme je do vaničky, posolíme, posypeme kmínem a celým pepřem a novým kořením, a necháme aspoň 3-4 hodiny pustit šťávu. Potom zelí natlačíme do 0,7 l sklenic tak, aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme. Můžeme použít i šroubovací víčka tzv. „Twist off“. Sklenice dáme  ), na plechy a nebo třeba do dětské vaničky a  někam do tepla a temna . Víčka se vypoulí a zelí pracuje - ze sklenic vyteče část kvasící šťávy. Necháme tak asi 2-3 týdny až kvašení ustane – zkontrolujte víčka a popř. hlavou znovu přimáčkněte. Pak zaneste zelí do sklepa a můžete konzumovat. Pokud si nejste jisti, otevřete jednu sklenici a ochutnejte. Takto ošetřené zelí vydrží ve sklepě 2 roky, ve zvláště příznivých podmínkách i tři. Pokud chcete prodloužit dobu trvanlivosti až na 5 (i více) let – sterilujte při 85C cca25min.
Nechal jsem si pár sklenic ve sklepě pro porovnání – i po dvou letech je zelí v pořádku a jeho vlastnosti se nezměnili. Tak jsem je zase uložil ve sklepě a uvidíme zase za rok.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Strava
« Odpověď #1 kdy: Únor 28, 2013, 06:53:38 odpoledne »
Výborný zdroj vitamínů a enzymů je i krátkodobě kvašená zelenina - pickles...

Nastrouhám mrkve, celer, někdy červenou řepu,nakrájím zelí, cibuli, prosolím (méně než klasické zelí)...na 1 kg zeleniny dávám asi lžíci soli...promačkám, až pustí šťávu...
Natlačím do kvašáku nebo do zeláku, zatížím a nechám 4 dny v místnosti vykvasit...
Pak odebírám...co nespotřebuji, dám 6. den do chladna.
Je to jemně nakyslé, křupavé, moc dobré....

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Strava
« Odpověď #2 kdy: Únor 28, 2013, 06:56:57 odpoledne »
Asi bych to měla dát někam jinam...do jiného vlákna... ???

štika

  • Host
Re:Strava
« Odpověď #3 kdy: Únor 28, 2013, 07:21:13 odpoledne »
Podobně dělám čalamádu.Jen místo červené řepy dávám kapii.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Strava
« Odpověď #4 kdy: Únor 28, 2013, 07:25:50 odpoledne »
Čalamádu dělám jen s nálevem a pak zavařuji...ty ji děláš mléčným kvašením?

Offline alcarmo

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 38
Re: Strava
« Odpověď #5 kdy: Říjen 06, 2017, 08:51:08 odpoledne »
Vitamíny lze doplnit i sběrem plodu a bylinek, šípek, brusinky, borůvky, ostružiny to jsou superpotraviny. Kopřivy jsou bohaté na obsah proteinů až dvakrát více než v sójových bobech. Jedlé rotliny jsou např. tady http://slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled/ nouzově by šla i žaludová mouka apod. Možná by nebylo od věci mít zásobů vitamínů, ty pro veterinární účely jsou levnější ;) https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/susene-pivovarske-kvasnice-kelimek-200-gr-pro-kone-skot-psy-slepice-p27298/?utm_source=Google+n%C3%A1kupy&utm_medium=ppc&utm_campaign=Su%C5%A1en%C3%A9+pivovarsk%C3%A9+kvasnice+kel%C3%ADmek+200+gr+pro+kon%C4%9B,+skot,+psy,+slepice&gclid=EAIaIQobChMI-tvSpNLc1gIVRUkZCh1MFQkYEAkYFCABEgKRAfD_BwE