Autor Téma: PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA  (Přečteno 5301 krát)

DR-ALEXANDRA

  • Host
PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« kdy: Listopad 30, 2012, 08:20:04 odpoledne »
Byla jsem týden mimo domov a hlavně mimo internet.Jsem zvyklá si vše vyhledat,když něco nevím.A pak opravdu nevím.
Už jednou jsem tu psala a proto opakuji,že je důležité mít v osadě knihovnu-hlavně odbornou literaturu.Těžko všichni budou znát a umět všechno.
Nestojí to skoro nic,jen vědět jak na to.Češi jsou vynálezaví.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 01, 2012, 12:03:09 dopoledne »
Skupujete pozůstalosti? Já jsem zase na radu Mikiho vykoupil zemědělskou knihovnu, publikace z dob komoušů a 90-tých let, brožurky za 5 Kč.. Jak chovat telata, jak pěstovat pšenici..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 01, 2012, 12:08:00 dopoledne »
Neskupuji,zatím mám jen nápad.Vaše ceny jsou ale úžasné.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 01, 2012, 01:27:10 dopoledne »
Budeme to scannovat, chceme v osadě udělat i veřejnou knihovnu, abychom se mohli zapojit do výměnné služby mezi knihovnami. Určitě chci knihvazárnu na opravu rozbitých knih. Další možnost, o které uvažuji, je družstevní knihovna, tedy knihovna, která bude mít spoluvlastníky - čtenáře. Pak bychom mohli všechny knihy oscannovat a "půjčovat" je ve formátu *.pdf, samozřejmě, že by byla nutná disciplína, aby se ty knihy nešířily mezi jiné lidi, kteří by nebyli členy - spoluvlastníky.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #4 kdy: Leden 03, 2013, 11:49:47 odpoledne »
Zdravím,
hele pánové koupil jsem ve spolupráci se Saladinem (dal mě typ a popostrčil k zakoupení) krabici příruček k zemědělské výrobě chtěl bych z toho udělat takový jakoby výcuc. Pro běžnou a domácí praxi nepotřebuji aby tam byly ty různé výpočty, obsáhlé tabulky, různé kecy o směrech výzkumu, rozbory půdy, saturace půdy hnojivy (ty stejně postupně vPA nebudou) atd.
Hledám někoho kdo by mě s tím pomohl.
Moje představa : já bych to dal někomu kdo by to oskenoval, potom bych nastoupil já vyškrtal z toho ten balast případně dopsal další informace s uvedením zdroje, následovala by korektura (neříkejte mě, že by se ve vašem okolí (je nás tady již neurékom) nenašel odborník z oblasti té příručky který by to mohl pročíst a přičinit poznámky a nebo zkritizovat). zasa bych to přepsal  Dalo by se to jako soubor do dosu a potom vytisknout, To už by si zrobil každý sám. Originál ze kterého se čerpalo by zůstal jako zdroj v případné knihovně sdružení, komunity, PA osady, nebo jak to chcete nazvat, nebo u mě (no dyť když jsem si ho koupil za své prašulky že ?). Na veřejnost by se to prakticky nedostalo, pouze pro členy a ty aktivní, nemám žádný důvod dělat zdarma práci pro někoho, kdo se pouze veze a nebo je "línej až smrdí", (další příslovíčko mého tatínka). Takovej lidumil zase nejsem. "Jak si kdo ustele tak si lehne". Amen.
Soubory v elpodobě by potom byly zdarma nebo za nějaký  malý symbolický poplatek třeba na provoz fóra nebo nějaké předváděcí akce, např : Stavba krechtu, pece na pečení chleba, zavařování zeleniny a nebo masa pro PA, a tak bych mohl pokračovat, chybějící doplňte.
ČEKÁM NA NÁZORY, KRITIKU, CO NA TO ŘÍKÁTE A NABÍDKY SPOLUPRÁCE. Rád bych též slyšel názor: Mobile, Sahav, Gloch, Saladin, Stepan, Plenty, děvčata samozřejmě budou mít dost závažné téma. Já zatím nemám mimo "Domácího lékaře" z doby "za krále klacka" doma nic. Měla by tam být alespoň základní zdravověda (to je vaše parketa) a jak se chovat aby jsme pokud možno nevychcípali.
Miki.       

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #5 kdy: Leden 04, 2013, 06:51:56 dopoledne »
Zní to samozřejmě (z mého pohledu samozřejmě) zajímavě. Jen si nejsem jist nakolik je možné, že bych k něčemu takovému mohl přispět. Zemědělce bohužel neznám a sám do zemědělství nevidím. :-) Kromě klasických informací, které pokládám za běžné. Takže pokud to je míněno jen na zemědělství, tak asi nepomůžu, ale jestli je to míněno na všechny oblasti technologie, tak tam kde rozumím se rád zůčastním.

BTW- na který TL to plánuješ?
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 901
  • člověk
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #6 kdy: Leden 04, 2013, 09:23:13 dopoledne »
Musím s úctou vzhlédnout k panu MIKI a pak se několikrát uklonit. Jeho názory (nejen zde)jsou úžasně ucelené, odkazy na praxi přesné a vypadají jako vlasnoručně odzkoušené...

Téma udržitelnosti technologií je velmi zajímavé a rád bych se k němu v krátkosti vyjádřil.

Vše je propojené se vším (už to tu zaznělo). Trvale udržitelný, výše popsaný, popsaný  status Pa osady, je dle mého maximálně stupeň 4-5. A to ještě s obrovským nasazením, obětavostí, předvídateností a štěstím. Proč ?  Zdroje.
Zmínili jste zdroje informační (knihy, postupy, vynálezy) výborný to základ, dají se sehnat a je třeba je uskladnit a zajistit.
Zmínili jste zdroje materiální. Sklady již vyrobených součástek, opravu již fungujících a vyšší technologií vyrobených zařízení. I to je po určitý čas zdroj, nicméně konečný.

Nevím, jestli jste si někteří do hloubky uvědomili jedno. Žijeme v době, kdy naše technologie jsou tkzv "oborové" to znamená úzce specializované (i na šíři oboru) a výsledek jedné úzce specializované skupiny je zdrojem pro práci jiné úzce specializované skupiny. A že poslední člověk, o kterém se říká, že pojmul na výborné úrovni více lidských oborů, byl..... Leonardo da Vinci.

Váš limitní prvek bude množství schopných lidí a čas. V PA době se vrátíme na úroveň technologie, kterou je schopen pojmout jednotlivec. Za ideálních podmínek bude mít vybavení, zdroje informací v knihách. Ale musí mít čas se tomu věnovat,tedy ne holý zápas o přežití v jakékoliv podobě (jídlo, teplo bezpečí.. zkuste si jen představit, jak jste po vojně měli napsat nějaký dopis a zírali jste na prázdnou stránkou a nevěděli jak začít... nebo vy ženy, po mateřské první dny ve stejné práci...).

To je přítomnost. Pro budoucnost potřebuje pomocníka= následovníka, tovaryše... (mikrotým) Dále  potřebujete zdroje prvotních technologický surovin (rozpoznání a zpracování).

A to potřebujete pro každý obor, jehož technologii budete chtít/muset využívat.

(já vím, že jste na to mysleli, když do party chcete sestřtičku, mechanika, veterináře, zemědělce...) ale Vy se bavíte o jednotkách, maximálně o desítkách osob (mnohdy kvalitně vyškolených všeumělů kutilů)

Nedokáži si však představit množství lidí potřebných pro "trvale udržitelný" technologický stupeň 5. Jsou to tisíce ? desetitisíce ? Tyhle počty jsou v rámci osady prakticky nereálné. Cestou, jak tu zaznělo, je spolupráce... se zemědělcem v sousedství, s vojenskou posádkou na druhé straně. A tedy vy musíte mít co nabídnout... Možná že to budou právě "jen" informace, se kterými budete obchodovat. Praktické "workshopy" technologií. Přístup do knihovny znalostí. Ale to bude jen za podmínky, že někdo bude nějakou dostatečně velkou oblast spravovat, zaštiťovat a chránit. Že vás mine výbojný soused, jehož ekonomikou je drancování,  otroci. atd. Budete prostě potřebovat nějaké řídící a správní centrum s dostatečnou silou na prosazení a ochranu svých zájmů. Možná městský stát, možná osvíceného krále.... Ano  nebude to asi potřeba hned po většině VP. Ale pokud se bavíte o trvale udržitelné technologické úrovni, přijde to na pořad dne.

Když to zjednoduším, v malé komuniťě sotva předáte svým dětem schopnost číst, psát a počítat do střední školy. A generace jejich dětí už to bude jen do základní školy.
Ať chceme nebo ne, ztratila by se většina složitějších technologií a my bychom dokonce museli znovu vynalézat dávno opuštěné technologie staré. (méně výnosné,ale jednodušší. Bohužel zapomenuté)

Já sám se mohu vyjádřit snad k jedinému oboru, strojařině (a to jen k některé jeho části) přestože se jí profesionálně věnuji přes dvacet let a používám "železo" v různé podobě. Byl bych úplně v pasti, pokud by došlo na to "kde vzít rudu, jak ji poznat a jak ji zpracovat do požadovaného polotovaru". Ale když už bych ho měl... dokázal bych si snad pomoci s výrobou nástrojů a přípravků, protože vím, co vlastně potřebuji a tuším jak se k tomu dostat, nebo kde informace najít. A s nimi bych byl schopen, snad, vyrobit potřebné součásti... strojů, nástrojů či zbraní...(ale své současné "profesionální" úrovně bych za svého života nikdy nemohl dosáhnout)




 

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #7 kdy: Leden 04, 2013, 11:11:24 dopoledne »
Jak už psal nahoře Miki, ty zemědělské příručky mám také, stejný soubor jako MIKI. Počítám s nimi do fondu knihovny naší PA obce a mám eminentní zájem o to, aby byly převedeny do elektronické podoby. Zemědělská knihovna v Praze je ochotna se s námi podělit o  své fondy, má zájem o scannované příručky, takže budou i další zdroje informací, počítám, že se dokážeme tímto způsobem dostat až do začátku minulého století.

Původně jsem počítal, že tuto práci bude dělat osazenstvo mnou spoluzakládané PA obce, ale jsem přesvědčen, že se to může spustit už dnes.

Je zapotřebí vytvořit nějaké standardy a pravidla pro scannování tak, aby se s informacemi dalo dále pracovat, dělat výtažky a citace.

Takže potřebujeme návrh doporučeného SW a HW pro práci se souborem, nejléme Open Source - tedy, volně šířitelného.

Dále bude zapotřebí scanner, na který je možno položit knihu bez nebezpečí zničení vazby, tedy scanner, který alespoň na jedné straně snímá až do kraje tak, aby bylo možno na něj knihu položit tak, aby scannovaná strana ležela na skle a druhá polovina knihy visela v pravém úhlu přes hranu scanneru.

Nějaké návrhy?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #8 kdy: Leden 04, 2013, 11:38:02 dopoledne »
DOVOLIL JSEM SI TO ZATÍM(pracovně) nazvat ENCYKLOPEDIA BOHEMICA, nebráním se ale nějakému lepšímu názvu, který bude lahodit i oku našich slovenských spolupracovníků.

Když už máme CODEX SURVIVALIS, mohlo by se to jmenovat i ENCYKLOPEDIA SURVIVALIS. Čeština a Slovenština jsou jazyky velmi blízké, takže by u každého článku mohl být jen překlad odborné terminologie :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #9 kdy: Leden 04, 2013, 12:04:45 odpoledne »
co takhle název - Technologický kodex aneb jak na to.

Saladin - ohledně kopírky mám pocit, že máš trochu přehnané nároky. :-) Ale bylo by to hezké, kdyby to bylo.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #10 kdy: Leden 04, 2013, 12:20:27 odpoledne »

Originál ze kterého se čerpalo by zůstal jako zdroj v případné knihovně sdružení, komunity, PA osady, nebo jak to chcete nazvat, nebo u mě (no dyť když jsem si ho koupil za své prašulky že ?). Na veřejnost by se to prakticky nedostalo, pouze pro členy a ty aktivní, nemám žádný důvod dělat zdarma práci pro někoho, kdo se pouze veze a nebo je "línej až smrdí", (další příslovíčko mého tatínka). Takovej lidumil zase nejsem. "Jak si kdo ustele tak si lehne". Amen.
Soubory v elpodobě by potom byly zdarma nebo za nějaký  malý symbolický poplatek třeba na provoz fóra nebo nějaké předváděcí akce, např : Stavba krechtu, pece na pečení chleba, zavařování zeleniny a nebo masa pro PA, a tak bych mohl pokračovat, chybějící doplňte.
ČEKÁM NA NÁZORY, KRITIKU, CO NA TO ŘÍKÁTE A NABÍDKY SPOLUPRÁCE. Rád bych též slyšel názor: Mobile, Sahav, Gloch, Saladin, Stepan, Plenty, děvčata samozřejmě budou mít dost závažné téma. Já zatím nemám mimo "Domácího lékaře" z doby "za krále klacka" doma nic. Měla by tam být alespoň základní zdravověda (to je vaše parketa) a jak se chovat aby jsme pokud možno nevychcípali.
Miki.     

Viděl bych to na nějakou síť knihoven, které by sdílely nascannovaná data. Jde  o to, že by se jednalo o spoluvlastníky knižního fondu, takže by mohli s nascannovanými dokumenty za určitých podmínek nakládat aniž by porušovaly autorská práva.

Ta síť knihoven proto, aby nemusela existovat žádná centrální databáze konkrétních osob. Každá knihovna by si svůj fond spravovala a financovala sama, společně by tvořily společný fond. Dáš knihu - dostaneš knihu.

Klidně si udělám "knihovnu u Saladina" a ze svých kamarádů, které znám a oni znají mne, udělám spoluvlastníky. jejich identitu budu znát jen já. pouze nahlásím, že mám tolik a tolik lidiček a tyto a tyto knihy ve fyzické podobě, tyto knihy jsou k dispozici v elektronické podobě a tyto knihy mám ve více exemplářích - nabízím ostatním knihovnám za protihodnotu (jiná kniha) nebo protislužbu (dám ti knihu a ty ji nascannuješ)

Někdo by se potom mohl věnovat scannování knih, další jejich získávání, třetí by mohl mít knihařskou dílnu na opravy knih a někdo třeba archiv, kam by bylo možno uložit knihy, které by už byly převedené do elektronické podoby a překážely by někomu doma na poličce.. Jakmile bychom nějakou knihu, třebas i v jediném exempláři vlastnili, mohli bychom si udělat její kopie pro vlastní potřebu. Další knihovny by pak mohly mít k fyzickému půjčování jen záložní kopie skutečných knih.

Marcusi, jsi budoucí právník, co ty na to?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #11 kdy: Leden 04, 2013, 12:24:55 odpoledne »
co takhle název - Technologický kodex aneb jak na to.

Saladin - ohledně kopírky mám pocit, že máš trochu přehnané nároky. :-) Ale bylo by to hezké, kdyby to bylo.

Stěpane, mám knihu z roku 1926, 10 cm tlustou, která v bazaru stála 2.000, tak ji přece nezničím. Takovéto scannery existují. Pravda, jsou docela drahé, ale v nejhorším případě si nějaký standardní scanner upravíme. Je tu někdo, kdo by si na takovouto scanneru troufnul? Jsem elektrikář, ne strojař, a na jemnou mechaniku mám obě ruce levé  :-[
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #12 kdy: Leden 04, 2013, 12:35:08 odpoledne »
Saladin: tak to samozřejmě chápu.
Jestli by v tomto případě nebyla nejlepší metoda vraž nahoru i dolu na stránku úhelník a zkus to zeshora vyfotit. :-)
           __________
         T                    T
         I                     I
         I__________ I
                  I__I   
I
I
I
I
I
I\
I  \
I    \
I      \
L____\__________________
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #13 kdy: Leden 04, 2013, 01:56:05 odpoledne »
To musí být scannované v kvalitě pro OCR.. Raději upravíme scanner :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #14 kdy: Leden 04, 2013, 10:22:47 odpoledne »
Návrh kapitol:

vojenství (pozemní, námořní, letecký)
lékařství (chirurgie, obvodní, pohotovostní)
věda ( matematickofyzikální, chemie, biologie)
technika (elektro, strojní, stavební)
ekonomie (makro, mikro bankéř)
doprava (silniční, železniční, vodní)
řemeslník (kovo, elektro, údržba)
dělník (potravinářství, textil dřevo)
prvovýroba (hornictví, hutnictví, lesnictví)
zemědělství (rostliné, živočišné, vodní)
byrokracie (právník úředník starosta)
stavitelství (prymysl byty infrastruktura)
umění (Sklo+keramika, malířství, sochařství)
zábava (knihy, hudba)


je to samozřejmě první plácnutí do vody a určitě se na mne snese kritika.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #15 kdy: Leden 04, 2013, 10:42:24 odpoledne »
To si piš! Oškubeme tě až na kost!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #16 kdy: Leden 04, 2013, 10:52:57 odpoledne »
zrovna od taťky jsem čekal konstruktivní kritiku typu tohle takhle a tohle je blbě. :-D
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #17 kdy: Leden 08, 2013, 02:59:36 odpoledne »
Zdravím,
Stephan : Právě jsem poslal do tématu "uchování konzistentní souboru...."můj příspěvek a jak vidím to o čem jsem tam psal tady samozřejmě chybí. Dámy a Pánové
pořád zapomínáte, že to co tady je v seznamu, předpokládá mít děti, které jsou tyto informace schopné vstřebat. Každý další level vychází z toho předchozího. Takže si laskavě překlikněte na ten můj příspěvek....přečíst, zamyslet se a dělat na tom, tam je totiž ten základ.
Prof : Máš podobné názory na věc (věci, problémy).
Miki.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #18 kdy: Leden 09, 2013, 12:46:28 odpoledne »
http://muzeum.mineral.cz/hornictvi/

dle mého názoru docela zajímavá stránka. Obzvláště pokud někoho zajímá těžba. :-) Je tam dokonce přepsaných/přeložených 6 z 12 knih o hornictví od Agricoly.

btw Saladine není ta tvoje zmiňovaná kniha z antikvariátu az 2000 právě ta Agricolova? :-) Jenom hádám.

btw 2 - než bude zase mít někdo poznámky, že tohle nebude prvních 50 - 100 let potřeba, tak omlouvám se, ale já asi myslím příliš dopředu. Případně mě ignorujte. :-)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #19 kdy: Únor 28, 2013, 12:29:15 odpoledne »
Mimochdem alespoň úplné základy ohledně obrábění kovů jsou na wikipedii zpracované docela hezky.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Obr%C3%A1b%C4%9Bn%C3%AD_kov%C5%AF

Téma nějak usnulo.  :(
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #20 kdy: Listopad 07, 2013, 10:11:30 odpoledne »
Štěpáne, všeho do času a Pán Bůh na věky.. Přichází zima, čas na teoretizování.


Praktický způsob na zakládání knihoven..

http://www.knihovnapruhonice.cz/?p=2323
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline survival10

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 18
  • Chemik a vodař
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #21 kdy: Leden 06, 2014, 12:50:42 odpoledne »
docela dobré návody a využitelné jsou v knihách jako je : Chemie pro každého nebo Receptář pro elektrotechnika (Škeřík). Na netu obíhají skenované kopie.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #22 kdy: Září 23, 2015, 05:24:30 odpoledne »
Knihy budou základ, až nám naše vědomosti ten nahoře vytáhne ze zdi a nastane všeobecné elektronické zapomění.
Většina lidí si myslí, že má vědomosti, jen si je vytáhne z internetu, pokud jim však informační technologie odepřeme, zjistíme, že je vše jinak.
Knih potřebných k přežití je velice málo k sehnání. Vím to tobře, již deset let je kupuju, bez ohledu za mnohdy přemrštěnou cenu. Moderní knihy však neexistují a moderní informace k přežití jsou vázané na technologie a materiální zabezpečení.
Pokud tedy někdo znáte knihu, která by byla moderní a pro preppera užitečná, pak tedy kupředu a ven s tím.
Chemie pro každého je  padesát let stará a považuji ji za klenot informací, potřebných pro každého.
Mám její první i poslední, rozšířené vydání tuším z roku 1974.
Nedocenitelná kniha je Příruční kniha chemicko technivcká od p. Dvořáka z roku 1946, mám její předchozí vydání z roku 1924, bohužel v latině, bez synonym, skvělý je domácí rádce, z roku 1934, všechny tři 3svazky jsou neuvěřitelnou studnicí vědomostí. Sbírám pěstitelské publikdace, chovatelské knihy i příručky a dokonce mám i veterinární knihu z roku 24, známou alternativními postupy a důrazem na přežvýkavce a monogastry.
K pěstování k obživě, tedy zelinářství mám zelinářské publikface, k semenářství vaňkovu semenářskou encyklopedii a k vlastnímu životu mám rádce z předmostí, rolníkův rádce a můj nejoblíbenější milotický hospodář, jehož mám po ročnících od roku 1896 do 1944, tuším mi chybí tři ročníky. Důležité jsou k pochopení témat pomologie a třebas i dílo mičurina, které mám kompletní....
Je to jen stručný výřez, následují staré kuchařky, knihy o ukládání potravin, výrobě cukru, včelaření, tkaní, snování, přípravě přízí, využití přadných rostlin, barvení přízí i suken a životě na venkově, jako osedlý rolník, zemní sýpky  a mnoho dalších. Tolik knihovna technická. Moderní knihy mi zatím neměly co nabídnout, leda o hnojewní syntetickými hnojivy, geneticky upravené osivo, mořené systémovými fungicidy pomocí ultrazvukových mořiček, traktorech naváděných pěti družicema s automatickým naváděním do pokosu pomocí radaru a tří nezávislých počítačů......
Když nás vytáhnou ze zdi, nebudeme moci abgrejdovat softvér v traktoru a ten se hodí do nouzového režimu...
Pokud se mýlím , opravte mne někdo. Pokud máte někdo užitečné knihy, ven s tím.....

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #23 kdy: Září 23, 2015, 07:44:54 odpoledne »
Knihovna plná vědomostí je vynikající věc.
Jako všechno, má to ale háček. Pokud bude kniha v některý komunitě, další člobrda se k ní véééélmi těžko dostane.
Jednak tady letí "utajení", a za druhý, pokud bude mít někdo knihu rozečtenou, ostatní musí shánět cement.
To aby si potavili betonový čekárny.
. . . .  Na netu obíhají skenované kopie. 
Ano, ale kde ty kopie jsou ?
Navrhoval bych, aby - teda kdo může - sem prostě lupnul odkaz, aby si mohl každej z nás knihu/příručku stáhnout, a vytisknout.
Berte v úvahu, že po "velkým prúseru" nebude makat internet, a nejspíš ani jiný spojení.
A pokud by nááááhodou šlapal telefon, o čemž kvalitně pochybuju - tak stejně na nikoho nemám já (ani ostatní) numero.

Myslím, že sem můžete vrazit odkazy na stažení třeba i beletrie, protože nebudou chybět jenom vědomosti, ale i alespoň trošku zábavy je potřeba  ;)

Nejsem si jistej, že cesta vede přez úložiště typu "ulož to" a podobný. Z těch to občas nende stáhnout - anebo to prostě neumím  :(
Nejsem zrovna aiťák  . . .
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re: PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #24 kdy: Září 23, 2015, 08:28:18 odpoledne »
Ono je to snadne. Nabizet warez je riziko. Bejt prepper je riziko. A rizika se nasobi. Jsou tu lidi co maj tisice titulu v digitalni podobe. A jsou i stranky kde se daji sehnat. Jen se toto nedava na forum. Jednak jsou tu noelectric lidi co ti to zhani a jednak to tu cte moc anonymnich lidi.

Ja vam to ted najdu a vy pe pak vyzenete od korejtka. Tudle. Nasyslim si to sam a pak donesu na disku s funkcim notasem a bude se prepisovat:-D.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #25 kdy: Září 23, 2015, 08:30:22 odpoledne »
Mno, jsem starej a všestrannej počítačovej bourák.,
Umím počítač zapnout, umím ho pěstí pobídnout k vyšším výkonům, o hranu židle vyklepu z klávesnice drobty od dětí a prach, občas monitor oškrábu škrabkou na okna a když to nejde vypnout, vytrhnu to ze zdi.
Je vidět, že jsem všestranně počítačově nadanej a schopnej.
Můj poslední notebůk letěl tak daleko a vysoko, že se s ním chtěly pářit divoké husy.....
Knihy pouze v papírové formě, digitálně mám asi 5000 svazků, musím to cédo najít, ale něčím jsem v zimě škrábal led z oken auta, už si to nepamatuju.......
Nechám si kámošem hekrem vyasmažit nové, lepčí a pošlu k obecnému obveselení. Je tam však jen zlomek mé knihovny, většinou beletrie, scifi, fantasy, ikárie a kopce dalších.....

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re: PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #26 kdy: Září 24, 2015, 08:03:18 odpoledne »
Votroubkův den -

7:00 vstávání
7:20 snídaně
7:40 pokus o zapnutí počítače. Po cca 20 sekundách prohlášení už to zase nejde, praštění zeshora do casy a odchod do chléva nakrmit zvířata.
8:50 návrat z chléve a zmáčknutí startovacího tlačítka po čemž se již nastartovaný počítač začne vypínat. Votroubkova reakce "Zas.. krumpl........ == zbytek konverzace cenzurován=="
9:00 Opětovné zmáčknutí startovacího tlačítka se slovy já si na tebe počkám ogare než naběhneš. Poté posazení na židli a vzetí rozečtené knížky položené vedle klávesnice. Po chvíli pohled na monitor a slova "Mařko co to znamená nouzový režim?" Odpověď - "Nesmíš na klávesnici mít při startování položenou tu knížku." Reakce Votroubka směrem k počítači "Aby ses nepotentoval z jedné malinké knížečky ty abakusi."
10:00 Počítač nastartovaný a Votroubek si pouští novinky. Po pěti minutách komentářů upozornění od manželky, že je víkend a tak jsou děti doma a tak by mohl omezit neslušná slova v jedné větě na počet spočitetelný na jedné ruce. Otočení Votroubka a pohled do očí dětí. Dotyz mladšího syna: "A co pfesne snamena pica zasrana tati?" Votroubkův komentář k manželce: "Slyšela jsi to nádherné r?" Po pohledu manželky po kterém z okna za Votroubkem spadly mrtvé tři mouchy se obrací zpět k obrazovce a další události už komentuje jen do vousů.
11:00 odchod dojit krmit a jinak obstarávat zvířata.
13:00 oběd
14:00 odpolední šlofík.
16:00 vzbuzení se slovy "Tys mě nevzbudila na začátek fotbalu." Poté pokus si při fotbalu číst an internetu a poněkud zmatek u dětí, když nadšeným výkřikem "Gól" komentuje situaci, kdy se v televizi vhazuje, protože si právě na netu četl o včerejším zápase.

...

Raději toho nechám. Někdy bych se i s Votroubkem rád viděl a raději bych, aby mne při té příležitosti nechal naživu. ;)

Pokud jsem to přehnal, tak to smázněte.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 901
  • člověk
Re: PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #27 kdy: Září 24, 2015, 08:06:36 odpoledne »
Já myslím, že Voroubek vtip pochopí.. akorát asi do chléva vstává dřív... (pokud to nenechá na manželku) :)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re: PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #28 kdy: Září 24, 2015, 08:32:34 odpoledne »
Spravny gazda najprv opatri. Inak je to jedno kedy, zvierata si zvyknu, hlavne aby to malo pravidelnost. Ale spet k teme...
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #29 kdy: Září 24, 2015, 10:06:28 odpoledne »
Votroubkův den -

 ;) Chlapče, ty si koleduješ  "omg"
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: PA knihovna - ENCYKLOPEDIA BOHEMICA
« Odpověď #30 kdy: Září 24, 2015, 10:57:44 odpoledne »
Votroubkův den....
Ráno v 7,00 budíček,zapnutí počítače, za půl hodinky s děckama v autě na cestě do školy,kontrola, zdali se počítač již nastartoval, obhlídka pastvin dalekohledem, kontrola automatické napaječky na pastvině,  v 9 povinné telefonování a zařizování, V 10 cesta do dílny, ¨200metrů daleko, práce na vývoji strojů , kolem poledna cesta domů za selkou, ev vaření oběda, když je selka mimo kuchyň, společný oběd, rituální poobědní sdřímnutí, cesta pro děti do školy, potom cesta do dílny a práce na mašinách do 19,30, kdy čtu pohádky na dobrou noc a večer, kdy je počítač již dostatečně zahřátý hledání materiálů a technologií na netu, třídění mailů, hledání knih po antikvariátech a třískání pěstí do špatně rozehřátýho počítače....
Ovce se pasou, občas přihodím balík sena a o zbytek se stará selka. Krávu budeme mít až později, znovu a prase jsem nechal vykrmit kámoše, drůbež a krá
líci selka......A zahradu a sady a děcka a mne... je to svatá žena.