Autor Téma: Srí Lanka  (Přečteno 872 krát)

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Srí Lanka
« kdy: Duben 15, 2022, 11:07:51 odpoledne »
Málokto z nás zaznamenal, že popri obrovskej tragédii na Ukrajine spôsobenej bratovražednými bojmi z Ruskom, prebieha vo svete mnoho ďalších drám. Jedna z nich sa odohráva na Srí Lanke. V štáte ktorý poznáme hlavne ako obľúbenú turistickú destináciu a producenta čaju došlo ku situácii kedy náklady na fungovanie štátu presiahli národný dôchodok a dovoz prevyšuje vývoz- konštatovanie ako z učebnice ekonomiky v poučkách o pojmoch ako je inflácia, štátny dlh, HDP, export-import, devalvácia, devízové rezervy či štátny bankrot... Štátne orgány tam zakázali dovoz v snahe udržať zmenšujúce sa devízové rezervy na splácanie zahraničného dlhu. Tieto opatrenia však okamžite vyvolali u obyvateľov vlnu odporu. V krajine sa začali tvoriť dlhé rady ľudí čakajúcich na benzín a petrolej, ktorý hlavne chudobnejšie domácnosti používajú na varenie. Sú správy o tom že v radoch zomrelo niekoľko osôb. Ceny tam stúpajú deň čo deň, ku tomu časté výpadky elektriny. Nespokojní občania sa pokúsili zaútočiť aj na domy vládnych predstaviteľov, no polícia ich rozohnala slzným plynom a gumovými projektilmi. Podľa vlády nedostatok tovarov spôsobili ľudia, ktorí sa nimi neúmerne zásobujú. To, že potrebné množstvo potravín a energetických nosičov nebolo dovezené lebo tamojším bankám došla zahraničná mena ktorou by mohli financovať import a splácanie dlhov z neuvážených štátnych pôžičiek dostalo prednosť pred spomínaným financovaním dovozu sa nejak zabudlo verejnosti povedať... Na jeseň minulého roku tamojší parlament schválil výnimočný stav, ktorý následne vyhlásil prezident Gotabaja Radžapaksa s cieľom kontrolovať ceny potravín a zabrániť ich hromadeniu. Opozícia tvrdí, že výnimočný stav nie je potrebný a na zabezpečenie dovozu, distribúcie a predaja základných tovarov stačia aj bežné zákony. Vláda sa voči kritike bráni tvrdením, že doterajšie opatrenia nefungovali, a zároveň sľubuje, že výnimočný stav nezneužije voči svojim oponentom. Počas výnimočného stavu môžu bezpečnostné zložky zadržiavať ľudí aj bez zatykača, konfiškovať majetok, vstupovať bez povolenia do súkromných priestorov, prehľadávať ich a vydávať nariadenia, voči ktorým nie je možné podať podnet na súd. Prezident vydal aj nariadenie, ktoré ľuďom zakazuje hromadiť cukor, ryžu a ďalšie základné potraviny. Nariadenie dáva úradníkom širokú právomoc zabaviť zásoby potravín obchodníkom a pozatýkať ľudí, ktorí potraviny hromadia. Vláda tiež môže stanoviť regulované ceny. Krajina zápasí s nedostatkom základných tovarov, napríklad cukru, sušeného mlieka, liekov, jedlého oleja či plynových fliaš. Pri pumpách stoja vojenské hliadky aby zamedzili neprístojnostiam ku ktorým došlo v začiatkoch krízy.

Žiaľ mnoho krajín má v súčasnej dobe nahnuté ku podobnému kolapsu ako v terajšej dobe zúri na Srí Lanke. Je to výstraha pred tým čo môže spôsobiť neschopné vedenie v kobinácii s prehnaným zeleným aktivizmom a nepremyslenými krokmi v národnom hospodárstve. V relatívne krátkom čase môže dôjsť ku škodám ktorých následkom je kolaps ekonomiky krajiny, sociálneho systému a spoločnosti ako takej. Pre ľudí z našej brandže je to hodnotný štúdijný materiál z ktorého si je potrebné brať adekvátne poučenie.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline castby

  • ***
  • Příspěvků: 20
  • zlepšit se až do jednoty se vším - tělo světla
Re: Srí Lanka
« Odpověď #1 kdy: Květen 02, 2022, 07:54:46 odpoledne »
supr, dík za příspěvek. kdyby bylo další info k vývoji prosím o sdělení, neboť až to přijde k nám můžeme vědět co bude následovat a to nám zajistí lepší šance.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Srí Lanka
« Odpověď #2 kdy: Květen 03, 2022, 09:27:05 odpoledne »
V některých článcích se kolaps Srí Lanky dává za vinu Číně a její diplomacii "dluhové pasti". Pravda je to jen částečně, ale Čína má opravdu na ekonomickém zhroucení Srí Lanky svůj podíl, když mnohem menší než se jí většinou připisuje.

Srí Lanská vláda a prezidentský klan Radžapaksů se snažili nakopnout ekonomiku obrovskými infrastrukturními projekty, jako je velký přístav Hambantota a fungl nová obchodní čtvrť ve srílanském hlavním městě Kolombo. Ale západní státy a rozvojové banky oba projekty odmítly financovat s tím, že jsou příliš velké, nákladné a rizikové.

Když se Sri Lanka obrátila na Čínu, Čína se rozhodla do té rizikové investice jít a nalila jim velké množství potřebných peněz a know-how. Navíc přidala další investice v rámci čínského projektu nové hedvábné stezky.
Na oplátku si nadiktovala tvrdé podmínky s vysokými úroky a mnoha právnickými kličkami. 
Podobně už to udělala s jinými zeměmi, a některé megalomanské projekty jako vlak z Nairobi do Mombasy byly hladce postaveny a hladce splaceny.

Když šla na turistice a zemědělství závislá ekonomika Srí Lanky do kytek, Srí Lanka nedokáže splácet dluhy Číně. Ta využila svého výhodného postavení a na oplátku za změnu financování si vymínila mnoho ústupků od Srí Lanky, jako je například pronájem(čti:podstoupení) přístavu Hambantota Číně na 99 let. A tím to nekončí, Sri Lanka totiž potřebuje další refinancování dluhu, ale Čína jim moc nechce vyhovět.

https://www.lidovky.cz/byznys/cesta-za-novou-hedvabnou-stezkou-pokracuje-cina-si-skupovanim-pristavu-vytvari-politicky-a-obchodni.A180627_132125_firmy-trhy_pkk
https://www.zrcadloasie.cz/2021/04/ma-sri-lanka-sanci-splatit-svoje-dluhy-vuci-cine/
https://ceias.eu/sk/stavi-cina-po-svete-skutecne-dluhove-pasti/

Offline Bivoj

  • ***
  • Příspěvků: 238
Re: Srí Lanka
« Odpověď #3 kdy: Květen 17, 2022, 05:32:11 odpoledne »
Dochází palivo, tisknou se "peníze". Začíná to vypadat, že tu Srí Lanku ten tvrdý ekonomický/hospodářský kolaps fakt nemine...

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/sri-lanka-palivo-benzin-ekonomicka-krize.A220517_125455_eko-zahranicni_ven

Dal jsem odkaz i do vlákna http://preppers.cz/forum/index.php/topic,507.msg253828.html#msg253828
Si vis pacem, para bellum.

Offline Bivoj

  • ***
  • Příspěvků: 238
Re: Srí Lanka
« Odpověď #4 kdy: Červenec 09, 2022, 11:48:25 dopoledne »
Přituhuje, přituhuje, srílanský prezident uprchl ze svého sídla pár minut před vpádem demonstrantů:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/sri-lanka-prezident-uprchl-z-rezidence-v-kolombu-rozhnevani-demonstranti.A220709_094948_zahranicni_mgn

https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/demonstranti-vtrhli-do-sidla-srilanskeho-prezidenta-ten-utekl-40402462

a další.

Pokud se dav lidí/demonstrantů dostane už i do relativně dobře střeženého prezidentského sídla, tak to už je něco IMHO hodně moc špatně...
Si vis pacem, para bellum.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Srí Lanka
« Odpověď #5 kdy: Červenec 10, 2022, 09:37:46 odpoledne »
Nejenom že tam vpadlí, protestující teď několik sídel vlády okupují. V Radžapaksově rezidenci si užívají jako v prázdninovém letovisku a dokonce tam vodí “turistické výpravy” na “prohlídky”. Další sídlo proměnili v muzeum a jídelnu pro chudé.
Všechny zabrané nemovitosti odmítají opustit, dokud Radžapaksa neodstoupí.

https://www.theguardian.com/world/2022/jul/10/occupy-temple-trees-sri-lankans-roam-and-revel-in-overrun-presidential-palace

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Srí Lanka
« Odpověď #6 kdy: Červenec 12, 2022, 02:49:00 odpoledne »
Srí Lanský prezident Radžapaksa se pokusil prchnout ze země. Letištní personál ho nepustil přes hranice.
Momentálně čeká ve VIP salónku a chce odletět do dubaje, ale personál mu nechce dovolit odejít a imigrační úředníci odmítají orazítkovat jeho pas.

https://www.scmp.com/news/asia/south-asia/article/3184966/airport-staff-block-sri-lankas-president-fleeing-crisis-hit?module=more_top_stories_int&pgtype=homepage

Edit: už se o tom píše i na seznamu.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-nikam-nepoletite-personal-letiste-zmaril-utek-srilanskeho-prezidenta-208718#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Srí Lanka
« Odpověď #7 kdy: Červenec 12, 2022, 03:07:00 odpoledne »
Radžapaksovi zbývá posledních pět hodin na opuštění Srí Lanky, protože s úderem půlnoci mu končí imunita. Pokud do té doby neopustí Srí Lanské území, čeká ho i velkou část jeho rodiny několikaleté vězení a další radosti spojené s titulem “nejnenáviděnější Srí Lančan”

Sledujte s námi další díl reality show Running Man -Radžapaksa a a nezapomeňte se přihlásit k odběru našeho newsletteru! :D

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Srí Lanka
« Odpověď #8 kdy: Červenec 12, 2022, 11:34:49 odpoledne »
Po několika napínavých hodinách dnes už bývalý Srí Lanský prezident Radžapaksa prchnul ze země. Zatím není známo kde se skrývá, spekuluje se o odplutí vojenskou lodí do Indie nebo na Maledivy.
https://www.bbc.com/news/world-asia-62132271