Autor Téma: Uživí mě zahrada 2021? Edit: ...a rok 2022?  (Přečteno 1114 krát)

Offline MDobromila

• Včelaři sobě
  • *
Uživí mě zahrada 2021? Edit: ...a rok 2022?
« kdy: Únor 08, 2021, 08:37:51 odpoledne »
Zahrada je pokrytá více jak 20 cm sněhu, ale v hlavách se už rodí plány, jak co nejefektivněji naplánovat letošní úrodu. V dnešní době ještě více oceňují ten kus půdy (sice ne zrovna ideální na pěstování, ale postupně zúrodňujeme), který nám vyprodukuje čím dál více domácí stravy.
U nás v 650 mnm vše seji a sázím později, ale do skleníku (foliovníku) už lze něco vyšít koncem února - např. ředkvičky, špenát, odolnější saláty. (Při hrozících mrazech lze zakrýt nebo trochu přitopit) Slunce už ale dokáže i foliak hezky vyhřát. Máme zahradu orientovanou jako mírný jižní svah, takže sluníčka dost. Minulý týden jsem našla ve foliovníku ptačinec, hluchavku a popenec, takže první bylinky už zdobily naše polévky a pomazánky.
V teplejších oblastech lze vysévat koncem února nebo začátkem března boby. Já vysévám ve 2. polovině března.
Od brzkého jara sbírám jedlé plevele a přidávám do polévek, pomazánek, salátů. Často dělám špenát z kombinace kopřiva, špenát, bršlice, medvědí česnek. Tuto směs i mrazím. Medvědí česnek nakládám do soli a oleje. Několik skleniček vystačí do další sklizně.
Česnek (klasický)) je v zemi od prosince (152 stroužků - to už by nám mohlo pokrýt naší spotřebu.
Skvělá plodina na uskladnění je dýně(nepotřebuje sklep, stačí chladnější místnosti). Vždy jich vypěstuji dostatek a vydrží prakticky do další úrody. Kromě polévek vyrábím často přesnídávky (jablko+dýně), džus a kandovanou.

Takže už brzy... @-->

Offline MDobromila

• Včelaři sobě
  • *
Re: Uživí mě zahrada 2021?
« Odpověď #1 kdy: Únor 08, 2021, 09:42:07 odpoledne »
Vrt vyčistili a nechali jsme oddrenážovat  kolem domu. Museli obkopat drážku  širokou cca 30 cm do hloubky pod šachtici studny. V drážce je husí krk, vše vysypáno makadamem a svedeno do příkopu u cesty. Kopali dráhu dlouhou cca 100 m. Neplánovaná investice, ale máme klid a vodu normálně pijeme.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #2 kdy: Únor 08, 2021, 09:45:23 odpoledne »
Tento rok konečne vyskúšam lexanovník už od začiatku jari.  @-->
Teraz dumám nad výrobou efektívnej kvapkovej závlahy. 
Predstava je 1000litrová zberná daždová nádoba, časovač zopne čerpadlo a prečerpá časť vody do vyvýšenej nádoby nad skleník, a odtial bude samotiažovo cez filter a potrubia postupne zavlažovať rastlinky.

Tiež bych konečne rád zohnal a vysadil topinabur. Tiež som sa dozvedel, kde je niekolko vhodných plániek hrušky, tak pôjdem odkopať a naštepiť jednu starú chutnú odrodu, čo tu mám.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

• Host
« Odpověď #3 kdy: Únor 08, 2021, 09:59:21 odpoledne »
Tak to jsem měla vědět, nějaké topinambury bych ti poslala. Loni jsem jich docela dost zlikvidovala, už se začaly až moc roztahovat  :)

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #4 kdy: Únor 08, 2021, 10:38:38 odpoledne »
Jo, tiež chystám urobiť z jara budúci prasačí výbeh. Kde by sa prasátko po prepersky vedelo dokrmovat. Ale zatial sa tam budú pásť kozy a ja. Tie vňať tiež môžu... mám hektáre, kde môžem ilegálne sadiť :D
Šak popozerám niečo v okolí. Predsa len je to burina. Ale veselo to predávajú po 2e/kg.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
Re: Uživí mě zahrada 2021? Edit: ...a rok 2022?
« Odpověď #5 kdy: Březen 01, 2022, 11:44:32 dopoledne »
Tak zima tohoto roku naznačuje, že už skoro skončí. Aj keď je mi jasné, že blafuje. Ale tá jarná nálada mi už chýbala.... :D
Som upravil názov, bo môžme s kludom pokračovať, kde sme začali. Ako si tak čítam, tak som nič z minulého roka nestihol  :( :D

Tento rok bude záhrada podla mojich pocitov po desaťročiach hodovania z dotačných stolov konečne dosť zaujímavá. Ceny potravín stúpnu a ich kvalita naopak dosť klesne.

Kolega mi priniesol dáke plantičky paprík, a tak ich mám v práci na okne. Tak sa kúri ako o život. U mna by zamrzli.
Tiež som hodil pred dvoma týždňami batát do vody a už pustil výhonky. Minulého roku som začal o dva mesiace neskôr, a tak bola úroda biedna. Akurát nastupovali hluzy. Z jedného priemerného batátu sa dá vypestovať až 10-15 rastliniek.
Výhoda batátov je, že tu nemá žiadnych škodcov. Okrem hlodavcov. Takže netreba striekať. Len občas poliať.
https://www.chovatelahospodar.sk/tema/bataty-pestovanie

Tiež som v záhonku objavil dáke zabudnuté cesnaky z minulého roka, ako si krásne prosperujú. Tak som ich len rozsadil a dosadil ešte dáke jarné. Asi 80 strúčikov.
A ešte mám pacibulky z paličáku, tak tie chcem vysadiť teraz. Z každej by mal byť v lete strúčik, a na zimu potom zasadiť...

S prasatami si zatial dávam utrum. Pri cenách obilia sa to neoplatí. Ale aj kvôli svojpomocnej sebestačnosti a zdravšiemu mäsu a senu, ktorého mám dostatok vlastného som na jeseň kúpil pripustené ovečky. Jedna potratila, ale mám aj dvojčky, tak aspoň 4 kúsky už šantia v ohrade. K tomu musím zrekonštruovať výbehy, nech sa môžu za dva mesiace popásať a rásť do krásy.

Kozy budú rodiť štandartne u mna až začiatkom mája. Takže prílohu k salátu mám vybavenú.  8) ;D

Dalej špekulujem, že idem zorať susedovu roľu a zasadiť jačmeň. Kolega s kombajnom je už dohodnutý. V núdzi aj pivo z neho urobím.

Tiež som kúpil tri odrody hlivy. http://www.huby.sk/ Tak idem skúšať aj do slamy aj do drevnej štiepky. Okrem toho, že je hrozne zdravá a nahradzuje mäso, tak sa dá pestovať v pivnici na malej ploche, takmer celoročne.

Ešte som dostal tip, že ak chcem včas dáku úrodu jedlej kukurice, tak je fajn si vysadiť teraz do koflíkov ako priesady. Jo, bo na jar vysadená mi nikdy úrodu nepriniesla.

Ešte orezať stromy, vysadiť dáke nové. Staré trošku prihnojím a natriem na bielo vápnom, nech ešte driemu.

Tak zatial práce dostatok. Idem makať.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #6 kdy: Červenec 31, 2026, 02:35:48 odpoledne »
Zaujímavý článok som čítal a zdá sa mi priam až neskutočný...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-farmu-uzivi-z-pul-hektaru-a-bez-traktoru-cesi-se-inspirovali-v-kanade-311088?fbclid=IwY2xjawTZLOJwZG9mAWV4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkEDIyMjAzOTE3ODgyMDA4OTIAAR4nfMQoIa5BZeZfIp-M9uXcUBE_Rxkx8u0CjDWB0wrUhqIuDhvQNqQ283r_ww_aem__jgXRZNg-yVmVf5xdftnlQ#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=1&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=abtest317_posun_midroll_varB

Kúsok článku:

...." Podle něj mohou jednoho člověka uživit záhony o rozloze zhruba 1200 metrů čtverečních, dva lidi 2500 metrů a tříčlennou rodinu hospodářství o velikosti 3500 metrů čtverečních.

K tomu však patří neméně důležitá stránka byznysu – zvládnout obchod a marketing. Součástí úspěchu je budování vlastní „značky“ na sociálních sítích a také komunity věrných zákazníků, kteří farmě fandí...."

"...Přesto si na sebe hospodářství vydělá a Peškovi věří, že tento model je životaschopný i jinde. V minulém roce měla farma příjem ze zemědělství zhruba 1,9 milionu korun, výdaje 1,4 milionu a čistý zisk 550 000 korun...."

Offline bludicka

« Odpověď #7 kdy: Včera v 08:26:52 dopoledne »
Dobre sa ti zda. Ti mladasi su bohove sikovni, aj zanieteni pre vec. Ale keby mali naozat zit len z tej svojej zahrady.....nefim, nefim.

Offline Hohepa

« Odpověď #8 kdy: Včera v 08:42:07 dopoledne »
550000/24= 22 916 Kč měsíčně na osobu to je jen o cca 3 tisíce víc než je minimální mzda čistého

Offline bludicka

« Odpověď #9 kdy: Včera v 08:51:55 dopoledne »
Prachy som neriesil. Tiez niekedy robim veci ktore by ma vysli lacnejsie, ked by som si ich kupil. Tam ide o to, ze vecsinu z toho co vypestuju, predaju. A kupia si to, co na svoje vypestovanie potrebuje radovo vecsie plochy ako maju oni.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #10 kdy: Včera v 09:15:14 dopoledne »
Jo, to je čistý zisk. Keďže sú šikulky, tak si z hrubého príjmu dajú do nákladov všetko. A náklady ako je vidno sú trojnásobné.

Ono na papier sa dá napísat vśetko. Ja mám na pestovanie nie najvhodnejšie podmienky 550m/n.m a zeleninu moc nemusím. Ale paradajky v skleníku mi eśte len teraz zaćínajú dozrievať. Predať niečo ze své záhradky je obrovský problém. Býva u nás trh, a že by to šlo na dračku sa nedá povedať. A nájsť si dlhodobých odoberatelov bedničkovým spôsobom je skoro nemožné. Aj to len velké mesta a s pravidelným rozvozom

Tak skús prepočítať, kolko zeleniny musíš vypestovať a predať na 35 ároch, aby si zarobil 1,9 milióna korún? ;)

/ja som to dal na starosti AI/

Offline bludicka

« Odpověď #11 kdy: Včera v 01:34:21 odpoledne »
Sak tam pise, ze velmi dolezite je zvladnut marketing ;)....= najst dost ludi, ktori su ochotni zaplatit za bio. To na dedine, ci v malom meste nehrozi.
Dakedy som cital knizku o ruskej divozienke Anastazii a tam sa pisalo, ze zalozili nejaku komunitu kde kazda rodina dostala sa mi zda, ze hektar a to ich zivilo. Len tito vravia, ze staci tretina..... :-\

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #12 kdy: Včera v 02:28:56 odpoledne »
Jo, sa mi zdá, že hektár na osobu. Hodne tam záleží od bonity pôdy. A potom, či sa jedná o sebestačnost, alebo o zisk.
Ak o zisk, tak stačí, keď si na políčko nasadíš len jednu plodinu-bylinku a to potom predávaš a zo zisku si kupuješ potrebné.

Ak sa jedná o sebestačnost, tak potom sa snažíš dopestovat a dochovat si čo najviac surovín, potrebných ku svojmu životu.
Takže potrebuješ čo najväčšiu pestrosť ale aj dáku istotu prežitia, v prípade neúrody jednej z plodín-zvierat. Takže sad, záhradu a políčko, sklenník, kozu, zajacov, slepice, rybník.... a nadprodukciu predáš alebo vymeníš.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
  • Starý prepper a survivalista
« Odpověď #13 kdy: Včera v 03:04:26 odpoledne »
Počítať s tým, že ti niekto zo solidarity bude pravidelne a za výhodnú cenu kupovať produkciu nie je uživenie, to je charita.
Dakedy dávno som niekde čítal rozbor možnosti udržateľného uživenia jednotlivca a 4- člennej rodiny bez možných vplyvov zvonku (hnojivá, stroje, pesticídy), a bolo to 1- 1,2 ha na dospelú osobu. Všetka robota ručne, ale produkcia primerane plnohodnotnej výživy pre zdravé fungovanie. Bol v tom aj lesík na palivo a opravy. V našej zemepisnej šírke je asi potrebná ešte väčšia plocha. Pamätám si, že minimálny variant boli obilniny, strukoviny, zemiaky, olejniny, jedna koza, zajace, 4 sliepky, ovocie, zelenina, objemové krmivo. Jednalo sa o dlhodobé fungovanie s dôrazom na dostatočnú výživu, udržanie kvality pôdy a sadby. Bolo to v nejakom odbornom časopise, a odvtedy som sa s tak reálne spracovaným materiálom s tak širokým záberom nestretol.
Pozerám, že Dag dal niečo podobné- v tej štúdii bola možná len nadprodukcia na prenájom služby ťažného zvieraťa a capa, ryby tam boli až v bohatších variantoch.
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.