Autor Téma: Kardamom Obecný Elattaria Cardamomum  (Přečteno 225 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Kardamom Obecný Elattaria Cardamomum
« kdy: Prosinec 08, 2019, 03:56:17 odpoledne »
Kardamom, lidově známý jako kardamon  je  zázvorovitá bylina pocházející ze západní Indie, v dnešní době se rozšířil do většiny tropických oblastí světa. V přírodě dorůstá až do výšky tří metrů, ale v interiéru se dá ukočírovat na rozumnou velikost. Jedná se o dekorativní rostliny s velkými květy podobnými orchidejím, která po min. dvou letech (většinou 3-4) pěstování plodí. 
Plodem jsou zelené tobolky, které se suší (stačí na slunečném parapetu), a používají jako koření. Usušené tobolky oloupeme a odhalíme černá semena- semena nameleme (čerstvě namletá jsou nejlepší) a přidáme do receptů.

Použití - Semena- velmi všestranné a krásně vonící,  používají se ve sladkém vaření a pečení (perníčky, štoly, buchty), do kořenících a čajových směsí. Je možné jimi kořenit maso, ryby, zeleninu, rýži nebo přidat do uzenin.  Hodně se používá do receptů indické a arabské kuchyně, pudinků, bonbónů, kari... V arabských zemích je oblíbenou přísadou do kávy nebo čaje.
můžeme použít i pro osvěžení dechu (hodně účinné, první pomoc při česnekovém dechu), v parfémech, vonných svíčkách a potpourri.
Tobolky- pokud se nám nechce loupat, můžete použít celé tobolky.
Kořen- používáme jako zázvor
výhonky - dají se vařit podobně jako zelenina nebo jíst syrové
Listy - chutnají po skořici, dá se do nich před vařením balit maso  nebo rýže, používají se k ochucení čaje

Léčivé vlastnosti - pomáhá při potížích se zažíváním, především zvracení a  nechutenství. Tradičně se užívá jako lék na problémy se zuby a dásněmi (žvýkáme celou tobolku) a proti Helicobacter Pylori způsobující žaludeční vředy, gastritidu a chronické bolesti (5 zrnek kardamomu žvýkáme 3x denně dokud se stav nezlepší)  V laboratořích se prokázaly účinky na potíže močových cest a prý působí i na kapavku (ale s tou si zajděte k lékaři >:().  Prý pomáhá na potíže s dýcháním a chronickou bronchitidu. V aromaterapii se používá proti depresím a na zlepšení nálady.

Pěstování
Sázíme do velkého květináče s výživnou půdou s dobrou drenáží. Pokud pěstujeme ze semen, je nutné si uvědomit, že někdy může trvat až rok než vyklíčí, jindy zase klíčí do měsíce. Prostě si klíčí kdy se jim chce.
Substrát nesmí vyschnout, ale zase nesmíme rostlinku utopit. Především v létě vyžaduje hodně vody. Hnojíme běžným hnojivem každé dva týdny.  Potřebuje slunné stanoviště, ale chráníme před přímým úpalem. V létě můžeme letnit na balkóně nebo na zahradě, ale pozor na úpal. Přesazujeme na jaře, nesnese teploty nižší než deset stupňů.
Plodí pouze větší rostliny se silnými trsy, většinou jednou do roka. Ale některým šikovným  pěstitelům se rozjede a pak plodí 4x ročně.
Rozmnožujeme semeny (sázíme pod necelý centimetr půdy) oddenky nebo trsy.