Autor Téma: Torze varlete  (Přečteno 398 krát)

SoňaR

  • Host
Torze varlete
« kdy: Prosinec 02, 2019, 01:51:57 odpoledne »
Po kratochvilném dopoledni stráveném v nemocnici se synem s podezřením na torzi varlete jsem se rozhodla dát sem alespoň stručné info o tomto zdravotním problému. Ne že bychom zde přišli na to, jak to v PA době řešit, bez operace nelze (čili prognóza podobná zánětu slepého střeva), ale spíš pro pomoc včas diagnostikovat v době, kdy to řešit lze.

1. není to tak neobvyklá záležitost, jak se může zdát, může se to přihodit i malým miminkům i velkým mužům, děti jsou na to poměrně náchylné a může se to přihodit třeba i ve spánku, nikoliv jen následkem nějakého úrazu.
2. obvyklými příznaky je akutní silná bolest, která se může šířit až do podbřišku, přidávají se třeba i teploty či zvracení, ale (jak jsem byla poučena) na chirurgii jeďte s jakoukoliv bolestí varlete
3. s návštěvou chirurgie neotálejte, varle po torzi odumírá do 4-6 hodin, následně se rozvíjí zánět a může dojít k otravě krve a úmrtí
4. pokud je průběh mírnější, může se jednat o pootočení varlete či pootočení některého z přívěsků (či něco úplně jiného), v každém případě je nutné utz vyšetření, načež (pokud se torze varlete neprokáže) obvykle následuje klid na lůžku, chlazení postiženého místa a následná kontrola na chirurgii.