Autor Téma: Ať rodiče táhnou z domu  (Přečteno 1368 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Ať rodiče táhnou z domu
« kdy: Červen 17, 2019, 08:36:05 odpoledne »
Název tématu je určitě urážlivé, ale vystihuje to téma.

Přemýšlel jsem co vlastně chce důchodce. Trochu jsem se vyptával a došel jsem k názoru, že chce klid. Chce mít prostě klid. Netouží už po hyperaktivitě jako v mládí. A to mně přivedlo, že výměnky něco do sebe měli. Zas je to jen můj názor, který vychází z pozorování a ptání jen určitých lidí. A oni touží jen mít 1+1 a žít v klidu. Nechtěji mít barák a starat se o něj.

A to je problém, že dnes společnost nabádá, aby mladý lidi odešli z domu a měli svůj dům. Proč nemůžou odejít rodiče z domu a nechat svým dětem barák? Když odejdou jejich děti, tak si zařídí svůj život a pak až rodiče zemřou, tak prostě prodaji ten dům.

Berme, že jejich rodiče je měli v 25 letech. A přenechaji svůj dům až jejich děti vystudovali a maji na zaplacení svého života, tak cca ve 25letech. Rodičům je už 50 let a tak už se blíží k věku, kdy už chtěji mít klid.

Vím, že lidi v 80letech jsou aktivní, ale řekl bych, že je to spíš vyjímka. Ono už v 65letý lidi často touží po klidu. Co chtěji dělat s barákem? Většinou lidi omezuji aktivitu, ale mám pocit, že lidi, kterým je 45-55let a touží budovat soběstačný statek bez dětí jen sní o něčem co se neuskuteční a je už od začátku vedeno do neúspěchu.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #1 kdy: Červen 18, 2019, 06:56:54 dopoledne »
Je to jen můj názor co jsem viděl a jak jsem to pochopil. Mně připadá dost neekologické,neekonomické a efektivní něco vytvářet, když je něco vytvořené. To si mohou dovolit lidi, kteří maji spoustu peněz. Ale ve většině případě lidi nemaji dost peněz. Opakuji, že to je jen můj názor, který se opírá jen z pozorování a vím, že je dost zkreslený.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #2 kdy: Červen 18, 2019, 02:30:16 odpoledne »
Chybí mi tak trochu možnost reagovat na Sahawovo vlákno o tom, "Ať rodiče táhnou z domu" - tak budu reagovat sem.
Vlastně popíšu jen svůj pohled na věc.

Koupil jsem dům - "z druhé ruky". je takový jaký se mi líbí (víceméně, ještě potřebuje výraznější finanční injekci, ale s tím jsem počítal, jen jsem myslel, že to bude hotové dřív.
                      - dům stojí na klidném místě, takže klid mám tady a naopak v bytě 1+1 v paneláku/bytovce bych kliid rozhodně neměl (tohle je zcela subjektivní pohled na věc).
                      - dům je dvojgenerační, takže pro "mladý" bude k dispozici i "startovací" byt (budou-li mít zájem), nebo pro nás "finišovací" byt.
                      - dům jsem pojal jako "důchodové spoření". Hodnotu neztratí (pokud nespadne nebo neshoří), naopak, jeho hodnota stále stoupá a určitě o víc, než o inflaci.
                      - a teď to nejdůležitější: dům mi umožní mít zahradu/dílnu a něco tak ušetřit nebo si možná i trochu přivydělat. Třeba i pronájmem jednoho z bytů (rozhodně krátkodobě, třeba přes érbíenbí). Dům je jistota i pro moje děti, protože udělám to, co dělávali naši předkové, tzn. které z dětí zde s námi zůstane, převezme to a postará se o rodiče (tzn. nás) tomu to připadne). Pokud žádné z dětí nebude mít zájem a my se už kvůli třeba nepohyblivosti nedokážeme o dům postarat, klidně ho prodáme a půjdeme do pečováku (třeba). Mimochodem, co můžu, to už teď tvořím "bezbariérově"...
                      - dům znamená nezávislost na dohodě s bytovým družstvem, s ostatními nájemníky... 
                      - společné bydlení (prarodiče/rodiče/děti) má své klady i zápory. Samozřejmě, lezení si na nervy...na druhou stranu - zalévání zahrady, hlídání dětí/vnoučat, péče o případná hospodářská zvířata...proto nejsem v principu ani proti výměnkářské smlouvě, která práva a povinnosti pevně stanoví...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Nalim

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #3 kdy: Červen 18, 2019, 03:33:48 odpoledne »
Takováhle filozofie bydlení i života mi také přijde jako zdaleka nejrozumnější ze všech možností bytí, jak "teď ", tak hlavně "pak" - a proto to také tak nějak máme. Letící roky potvrzují, že to je skutečně nejrozumnější, nejnezávislejší a nejekonomičtější způsob bytí.

Však je to ověřené nespočtem generací před námi.






Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #4 kdy: Červen 18, 2019, 03:39:27 odpoledne »
Souhlasím za jednoho předpokladu....dům potřebuje hospodáře, údržbáře a má smysl si jej pořizovat pokud člověk toto zvládá nebo pokud si toto jako službu může dovolit platit. Spousta lidí žije spokojeně v bytě a jsou šťastni, že jejich údržba je omezena na zimní úklid sněhu, umytí schodiště a zaslání příspěvku do fondu oprav....Naše obydlí mé rodině umožňuje koníčky, které bychom v paneláku prostě dělat nemohli.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #5 kdy: Červen 18, 2019, 04:44:08 odpoledne »
Souhlasím - částečně. I prasklé potrubí v bytě/zatékání střechou na domě, který patří společenství vlastníků může být pro jednotlivce velmi drahé...

Znám pár lidí, kteří nechtějí slyšet o ničem jiném, než je bydlení v nájmu (rozumím ji, ale není to rozhodně má cesta). Takoví lidé mají "svůj klid", nemovitost není jejich a veškerá péče o ni (nemovitost) končí zaplacením nájmu.
je tady ovšem několik ale: 1. jednou měsíčně nemalá finanční částka skončí v nenávratnu 2. nejistota - pokud se mě majitel bytu rozhodne "vystrnadit", časem se mu to povede. A pokud mi v té době bude osmdesát roků, co pak? 3. hypotéka je ve většině případů nanejvýš stejně drahá, nebo levnější než nájem a peníze nekončí úplně v neznámu...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Nalim

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #6 kdy: Červen 18, 2019, 06:20:51 odpoledne »
Při dnešních stavařských materiálech a technologiích bych se žádných oprav ani bytu, ani RD, ani okolí vůbec nebál po nějakých 30 let. Což je přiměřená doba na generační obměnu obyvatel, čili ať si "dorostenci" pak přemění k obrazu svému, co a jak budou chtít a potřebovat.

Když si člověk v RD bude dávat stranou částky, jaké měsíčně platí do fondu oprav za byt, bude mít i na běžnou údržbu velikostně přiměřeného pozemku u RD, a dodavatelsky.

Co se vlastně může v bytě či RD dovedenému k současnému technickému standardu  "pokakat"?
 
- keramická kartuše ve vodovodní baterii: materiál za 100,- řekněme každých 7 let, výměnu by člověk platil i v RD, i v bytě
- splachovač WC: životnost podobná, materiál řekněme 300, výměna  i v RD, i v bytě
- bojler na TUV: životnost 10 - 20 let, cena 5 - 6 tisíc, výměnu by platil tam i tam

V RD je starost navíc snad jen kotel ÚT, což je ovšem dražší "sranda", řekněme 40 tisíc. Pokud ale zvolíme kotel s litinovými funkčními prvky, bude životnost několik desítek let, možná i do té generační obměny obyvatel.

Dříve běžně potřebná údržba okolí RD, především zahrady, už je historií. Pozinkovaná brána a poplastované pletivo plotu nevyžaduje žádnou údržbu, takže celá starost o pozemek se smrskne na posečení trávy samochodnou sekačkou (a nebo objednání "profi sekáčů") a úklid sněhu v zimě, pokud ještě občas nějaký bude.

Parkování a zimní i letní komfort denního používání auta na sídlišti a nebo pod přístřeškem u RD asi nepotřebuje komentář.




 

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #7 kdy: Červen 18, 2019, 06:43:35 odpoledne »
Ne úplně. Třeba náklady na pořízení hromosvodu se v bytovém domě rozdělí mezi nájemníky, domkař si to zacvaká sám. Taktéž třeba havárie vodovodu/odpadů, kdy je třeba vymlátit podlahu a obkladačky ve sklepě...

Dnešní materiály jsou jedna věc, kvalita práce řemeslníků věc jiná...(kdybych si vzal "neznámou" firmu, nenechal bych je bez dozoru ani na okamžik).

Prosté všechno má své pro a proti.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #8 kdy: Červen 18, 2019, 07:09:37 odpoledne »
To je věc názoru a životního postoje...pokud má jeden rodinu, tak nejen jeho postoje, ale i jeho blízkých.
Rozhodující podle mě je hlavně lokalita - rodinný dům v Praze a blízkém okolí bude cenově pro většinu běžných lidí nedostupný. Jenže když tam má jeden práci, kamarády, děti jsou tam zvyklé...to vidím jako největší problém...
Spousta nutných prací na domě (i při rekonstrukci) jde zvládnout svépomocí.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #9 kdy: Červen 18, 2019, 07:48:14 odpoledne »
Každýho věc jak a pro co se rozhodne.
Jak jsem psal výš, rozumím tomu, ale není to má cesta.

Kdyby každý chtěl dům, moc místa by nám pro samý domy nezůstalo...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Nalim

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #10 kdy: Červen 18, 2019, 08:08:47 odpoledne »
Z dosud zde řečeného je neoddiskutovatelná asi jen výše nákladů na vytápění bytu a RD. Dům má obvykle 4 ochlazované stěny + strop, byt nejčastěji jen jednu stěnu a dost.
Všechna ostatní srovnávání jsou odrazem žebříčku hodnot každého z nás.
 
Třeba v letních tropech sakra vnímám ten rozdíl v kvalitě bydlení. Byt má často všechna okna na 1 stranu, takže ho nevychladíš ani průvanem v noci. Spát celé léto v ložnici při 30°C je pro mě nepřekonatelný "vopruz".

Dobrý barák naproti tomu dokážeš přes noc příjemně vychladit - jednak průvanem z protilehlých oken, druhak komínovým efektem mezi podlažími. Třeba vloni v létě jsme nikdy nikde nezaznamenali teplotu vyšší než 23°C.

Tohohle si každičkou horkou noc cením víc, než že třeba k doktorovi - občas - jedu 6-7 minut.
Také do nikoho nereju, jen konstatuju, co upřednostňuju, a proč.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #11 kdy: Červen 18, 2019, 10:46:26 odpoledne »
Tak jsem to spojil téma, když tu vznikla plodná debata.

Hledám rozdíl mezi mobilními domy a pronajmem bytu.
Mobilní dům 27 m2 např.
https://www.mobilnidomy-kolin.cz/xmobilheim-pouzite-mobilni-domy-cosalt-resort-zz28-10-118
stojí 150tisic. Asi 20 tisíc jímka a pár desítek hodin vykopání díry a spojení. Taky přivdení hadice s vodou a kabel s elektřinou. Přivezení bývá často zadarmo. Ohlášení stavby nevím jestli se platí. A to je všechno.

Já beru výhodu u mobilního domu, že je tam koupelna se sprchou. Vše je postavené a hotové.Jen stačí jen zapojit a už může žít.

Předčasem jsem hledal pro někoho byt v Pardubicích a překvapili mně ceny. Třeba
https://www.sreality.cz/detail/pronajem/byt/1+kk/pardubice-cast-obce-bile-predmesti-ulice-husova/3245604444#img=0&fullscreen=false
Je to 8000Kč/měsíčně.


Blízko je ulice Na sádkách a vypadám že tam prodávaji stavební pozemky. Odhaduji 500m2 a cena je podle mně 400Kč/m2. Tak to vyjde na 200 000Kč.

Napadaji Vám nějaké negativa mobilních domů?




CyPro

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #12 kdy: Červen 18, 2019, 11:03:19 odpoledne »
Nalime s těmi teplotami v bytě a domě to neplatí vždy.
 Osoba mě blízká bydlí v bytě, okna na východ a západ. Byt je to starý cihlák 45 cm CPP. Plus nová okna, plus doizolování. Tuším tam dávali 160 mm EPS. V bytě bylo při nedávných venkovních teplotách okolo 32 °C docela příjemně. Asi 25 - 26°C. Bez klimatizace samozřejmě.
Naopak v domě, kde bydlím já, je ze 70 let (cihla CDKL - 36 cm) ,bez větších rekonstrukcí, okna původní kastlová, bylo ve stejnou dobu daleko tepleji. Větrání v noci trochu pomůže, ale během dopoledne se stejně teplota přiblíží k 28 až 30 stupňům.
Byt i dům jsou ve stejném městě.
Co máš za dům (stěny, okna, řadovka či sólo, nadmořská výška)? Těch Tvých 23°C mi bez klimatizace připadá dost neuvěřitené. Těžká stavba? Pasiv (že by)?

CyPro

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #13 kdy: Červen 18, 2019, 11:24:32 odpoledne »
sahaw: Obávám se, že jsi náklady na sítě dost podstřelil. Vynechal jsi některé náklady, které po Tobě bude (pravděpodobně) stavební úřad chtít. Hadici s vodou a elektrický kabel vezmeš kde? Nevím, jak je to v případě mobilních domů, ale pokud se budeš chtít připojit na veřejné sítě, budeš muset mít vodoměrnou šachtu a "Antoníčka" (skříňku s elektroměrem a pojistkami). K obému projekt.



Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #14 kdy: Červen 19, 2019, 01:16:04 dopoledne »
Ad. topení: bydlel jsem už v domě (70. leta, takže tvárnice + cihla), paneláku, bytovém domě (6 pater, cihla), a v současné době v domě ze smíšeného zdiva (3/4 roku i v "kontejnerovém" domě, to z mnoha důvodů nehodnotím, rozvedu níže). Paušalizovat co je na vytápění lepší (co líp drží teplo) nebo co lze líp vyvětrat bych si nedovolil z mnoha důvodů. Záleží mimo jiné na orientaci stavby (okna k jihu/západu/severu...) jak moc je kolem stínu atd...podle mě to nejde říct. Faktem je, že vytápění bytu v domě by mělo být levnější, protože většinu "obvodových" zdí a podlahu mi vytápí sousedé, jenže...pokud  byt pode mnou/nade mnou není využívaný, na topení to setsakra poznám. Strejček co bydlí v paneláku (zvláštní člověk) celou zimu netopí a zimu nemá. Panelák není izolovaný. Vytápí ho sousedé. Teplota u něj v bytě neklesla pod 20°C. Prostě mu topení zaplatili sousedi.
Centrální vytápění z teplárny má své výhody, ale i nevýhody. Takové topení prostě nejde nouzově udržet v chodu. To topení v domě lze - aspoň nějak (pokud má dům komín). Jiná situace je v bytovce nebo paneláku kdy má každý byt svůj kotel (bytovka) nebo dům svou kotelnu (sem-tam na dědinách to paneláky mají).
Přesto nelze (aspoň podle mého názoru) paušalizovat, že byt je na vytápění lepší než byt (cenově to tak ale asi ve většině případů bude).

Ad mobilní domy: shodou okolností jsem před asi patnácti lety bydlel v kontejnerovém domě (něco jako dělá ČSV), prostě moderní mobilní buňky. Strávil jsem tam asi 8-9 měsíců, od léta do jara, takže i zimu. Využíval jsem to víceméně ke sprchování se, vaření a přespávání. Konstrukčně to bylo hodně podobné mobilnímu domu - kovová konstrukce, zvenku cosi jako plech a zevnitř lamino/sem-tam sádrokarton (stejně jako ty dva mobilní domy co znám).
Mimochodem, na mobilní dům pokud vím není třeba stavební povolení, zato je potřeba přípojka na vodu, přípojka na kanalizaci (nebo vlastní septik) a elektrická přípojka. V principu se voda a elektrika dá přitáhnout hadicí/prodlužovákem od souseda. Septik je nutné vykopat a vyvážet.
Jak se v tom bydlelo? Bylo mi dvaadvacet (asi) a nebyl jsem nijak náročnej, takže to šlo. Dokud nepřišly chladný noci. To jsem potom zapínal přímotop a ... a spát se v tom nedalo. Přímotop strašně vysušoval vzduch. Nepomohl ani mokrej ručník pověšenej nad přímotopem. Stěny byly sice super izolovaný, ale nedejchalo to. A otevřít okno znamenalo okamžitě to vyvětrat a mít zimu...a tak pořád dokola...možná už je to dnes vyřešený (vzduchotechnika, jiné použité materiály vnitřních stěn). Ten suchej vzduch vevnitř byl něco, co je pro mě tak výrazná nevýhoda, že ji jen tak něco nevyváží...zní to divně ale je to tak.
Jako důchodce bych se do mobilního domu nehrnul. Leda s tím začít, dokud je chlap ještě při síle a překopat to, aby to dýchalo, vyřešit topení (možná by pomohlo nemít tam přímotopy?), vyměnit vnitřní obložení stěn aspoň za sádrokarton (komplet všude), přistavět před tím verandu...pak si to nanečisto jednu zimu zkusit a vidělo by se.       
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #15 kdy: Červen 19, 2019, 07:10:14 dopoledne »
Tak jsem to spojil téma, když tu vznikla plodná debata.

Hledám rozdíl mezi mobilními domy a pronajmem bytu.
Mobilní dům 27 m2 např.
https://www.mobilnidomy-kolin.cz/xmobilheim-pouzite-mobilni-domy-cosalt-resort-zz28-10-118
stojí 150tisic. Asi 20 tisíc jímka a pár desítek hodin vykopání díry a spojení. Taky přivdení hadice s vodou a kabel s elektřinou. Přivezení bývá často zadarmo. Ohlášení stavby nevím jestli se platí. A to je všechno.

Já beru výhodu u mobilního domu, že je tam koupelna se sprchou. Vše je postavené a hotové.Jen stačí jen zapojit a už může žít.

Předčasem jsem hledal pro někoho byt v Pardubicích a překvapili mně ceny. Třeba
https://www.sreality.cz/detail/pronajem/byt/1+kk/pardubice-cast-obce-bile-predmesti-ulice-husova/3245604444#img=0&fullscreen=false
Je to 8000Kč/měsíčně.


Blízko je ulice Na sádkách a vypadám že tam prodávaji stavební pozemky. Odhaduji 500m2 a cena je podle mně 400Kč/m2. Tak to vyjde na 200 000Kč.

Napadaji Vám nějaké negativa mobilních domů?

K tomu odkazu.... vím přesně o který jde dům a je to spekulativní pronájem v novém činžovním domě,který je od ostatní ulice uzamčen mříží a vraty....žije tam národnostní menšina Romů, což realitní kancelář nezmiňuje. Jen pro úplnost....

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #16 kdy: Červen 19, 2019, 07:24:19 dopoledne »
Sahaw: Pokud bych se měl rozhodovat nad levným mobilním -montovaným domem z kontejneru....zvažoval bych jako kutil i variantu upraveného lodního kontejneru pro mrazírny....nebo vzít stary kontejner přidělat vnitřní rošt mezi uložit rozvody, dát novou izolaci (klidně 2x10cm křížem)...kamarád si takto na vesnici udělal svou trucovnu (má tam maličké krbovky, kuchnský kout, gauč, konferenční stolek a sprcháč. Má to venkovní nerezový komínek a v kuchyňském koutu nainstalovanou skříňku s pípou....takže může s kámošema hulákat u televize nad hokejem-fotbalem, popíjet pivko a když se při tom zbouraj, přespí na rozkládacím gauči, aby neotravoval doma....WC řeší mobilní kabinkou....Byl jsem tam v zimě při cca -5 a bylo mi vedro.....7kw kamínka mě stačí vytopit celou chatu o 60m2 i při -25.....při -15 mám ztrátu objektu okolo 2,5kWh.....

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #17 kdy: Červen 19, 2019, 07:27:30 dopoledne »
Aby mobilní lehká konstrukce "dejchala" je dobré na obklad použít materiály, které mohou pohlcovat-uvolňovat vodu, aby vzduch nebyl tak suchý.....sádrokarton, nelakované olejované dřevo, hlína...dělá to v interiéru divy.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #18 kdy: Červen 19, 2019, 08:05:21 dopoledne »
sahaw: Obávám se, že jsi náklady na sítě dost podstřelil. Vynechal jsi některé náklady, které po Tobě bude (pravděpodobně) stavební úřad chtít. Hadici s vodou a elektrický kabel vezmeš kde? Nevím, jak je to v případě mobilních domů, ale pokud se budeš chtít připojit na veřejné sítě, budeš muset mít vodoměrnou šachtu a "Antoníčka" (skříňku s elektroměrem a pojistkami). K obému projekt.
Jezdíval jsem na kole okole třeba Cerhenic a i v Pečkách jsem viděl zasítovaný pozemek za 300-500Kč/m2(byli tam cedule) a koukám, že uteklo pár let a už stojí 1300Kč/m2. Tak jsem to přestřelil.

odkaz na nabídku parcely

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #19 kdy: Červen 19, 2019, 08:07:59 dopoledne »

K tomu odkazu.... vím přesně o který jde dům a je to spekulativní pronájem v novém činžovním domě,který je od ostatní ulice uzamčen mříží a vraty....žije tam národnostní menšina Romů, což realitní kancelář nezmiňuje. Jen pro úplnost....
Hledal jsem nějaký byt na konci města a blizkosti nějaké stavební parcely. Tak třeba ohledně zastávky,obchodu atd by nebyl tak velký rozdíl. Tak říkáš, že tam vzniká getto?

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #20 kdy: Červen 19, 2019, 08:59:26 dopoledne »
sahaw - možná by pro tebe byl zajimavý "earthbag" systém. Používá se to jako metoda staveb ve třetím světě, ale viděl jsem tu i u nás. Pár lidí si takhle udělalo "bug out lokaci".V podstatě potřebuješ rýč, obyčejné pytle, tlouk - a samozřejmě chuť k práci. Jeden nový pytel (třeba na pšenici) je bez problémů k sehnání za jednotky korun, použité prakticky zdarma. Je to také klimaticky ok i v našich podmínkách, respektive obdoby chtějí budovat/budují na Slovensku i komerčně:

http://www.krasnesady.sk/

Princip earthbag:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=DPz61MWn8xw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=DPz61MWn8xw</a>

Výsledná podoba a práce s tloukem:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ygS-1oNBhlg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ygS-1oNBhlg</a>

Earthbag house videa

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #21 kdy: Červen 19, 2019, 09:21:21 dopoledne »
Vím, že vypadá problém s pozemkem, ale myslim, že to neni až tak velký problém. Je tu riziko, že majitel pozemku změní plány a bude chtít, aby se vlastník mobilního domu přesunul z pozemku. Mně vyšlo, že převezení i s jeřábem vyjde na cca 15tisíc. Teoreticky míň. A Terenní úpravy a vybudování jímky vyjde na cca 20tisic. https://www.jimky-plast.cz/jimky-dvouplastove.php
Pokud někdo podepíše najemní smlouvu na rok, tak během roku se uvidí. Jímku může pak se ztrátou prodat, ale i kdyby ji tám nechal, tak náklady vyjdou celkem 35tisic+30tisic topení. Nepřišel jsem na další náklady. Myslim, že pokud si člověk řekne, že třeba ušetřil na nájmu v bytě 70tisic, tak stále ušetřil alespon 5 tisíc, i když po roce se musí stěhovat. Pravda, že vyvezení jímky těch 5000Kč bude stát.:)

Náš pozemek je rozkouskován na parcely, kde si je zadarmo může člověk pronajmout na rok. A může i umístit tam ten mobilní dům. Parcely jsou jen pronajmuty. Prodávat nemá smysl. Už to vyměření by stálo nemalé peníze. Po roce se smlouva zas prodlouží pokud obě strany budou vycházet. Nemáme tu fronty lidí a nebudou. Lidi chtěji mít vlastní pozemek, ale nějak na něj nemaji peníze. Ale pár lidí se našlo, když to jen plánují tam umístit mobilní dům, chatku. Ono neni kam spěchat. Jsou to lidi, kteří  myšleji obráceně. Vědí, že se člověk vyvíjí a podmínky se mění(najde si babu,rozvede se atd). Taky někdo touží po statku, ale nemá prachy a nebo ví, že je to jen sen a radši chce si to vyzkoušet atd. Někdo má velké oči a plánuje žit na pidi pozemku a nedaleko koupit pole a tam pomalu převést na stavební parcelu.

Člověk má pozemek a buď ho může sekat nebo si říc, že má ten pozemek větší potenciál. Ale nemá čas, ale někdo jiný má čas využít potenciál toho pozemku.

Nalim

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #22 kdy: Červen 19, 2019, 01:29:54 odpoledne »
Nalime s těmi teplotami v bytě a domě to neplatí vždy.
 Osoba mě blízká bydlí v bytě, okna na východ a západ. Byt je to starý cihlák 45 cm CPP. Plus nová okna, plus doizolování. Tuším tam dávali 160 mm EPS. V bytě bylo při nedávných venkovních teplotách okolo 32 °C docela příjemně. Asi 25 - 26°C. Bez klimatizace samozřejmě.
Naopak v domě, kde bydlím já, je ze 70 let (cihla CDKL - 36 cm) ,bez větších rekonstrukcí, okna původní kastlová, bylo ve stejnou dobu daleko tepleji. Větrání v noci trochu pomůže, ale během dopoledne se stejně teplota přiblíží k 28 až 30 stupňům.
Byt i dům jsou ve stejném městě.
Co máš za dům (stěny, okna, řadovka či sólo, nadmořská výška)? Těch Tvých 23°C mi bez klimatizace připadá dost neuvěřitené. Těžká stavba? Pasiv (že by)?
Obyčejný, starší (cca 50 let), zděný, samostatně stojící, rozumně postavený i rozumně umístěný, cca 400 m n.m.

Z čeho přesně byl zděný, je otázkou, při drobných úpravách narážím na plynosilikát i plné cihly, tl. zdí vč. omítek trochu netypických 50 cm. Okna zatím původní, kastlová, v jakž takž přijatelném stavu.

Všechna okna v obytných místnostech směřují do jižních směrů (velká výhoda od podzimu do jara), na sever jen koupelny a schodiště, kuchyň na SV, prostě rozumně navržený i rozumně umístěný barák, nic víc a nic míň. Však jsme takový dlouho hledali.

Příjemné vnitřní teploty v letních vedrech umožňují 3 věci:
- větráme průvanem hlavně v noci, resp. v době, kdy je venkovní teplota nižší nebo stejná než vnitřní. Když je to naopak, všechna okna zavřená, stažené venkovní plast. rolety (jsou příjemně průsvitné).
- polovina baráku není podsklepená, spočívá přímo na terénu (izolace proti vlhkosti díky bohu funkční), takže půlka podlah je přirozeně chlazených (v zimě nevýhoda - ale ještě únosná, v létě obrovská výhoda)
- barák je umístěn u smíšeného lesa, v zeleni zahrad, žádný beton ani asfalt 40 m okolo, naopak asi 45 m od baráku potok šířky asi 1,25 - 1,75 m

Čili 1) okolní příroda účinně pomáhá chladit okolní vzduch,
2) někdo vymyslel a někdo umístil barák rozumně, a
3) když uživatel používá selský rozum i k větrání,
tak se dá dlouhodobě dosáhnout velmi příjemného mikroklimatu.



Nalim

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #23 kdy: Červen 19, 2019, 03:55:46 odpoledne »
vvitty, dík.

Máš už reverz tepel. čerpadla vyzkoušený? Nerosí se přitom potrubí volně umístěné v prostoru?

Nalim

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #24 kdy: Červen 19, 2019, 04:24:28 odpoledne »
Kéž by tuhle první vlaštovku vidělo víc VyVolených, ne jen ministr průmyslu:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/foto-zelena-hala/r~05b5352a927211e9ae850cc47ab5f122/


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #25 kdy: Červen 19, 2019, 04:33:19 odpoledne »

K tomu odkazu.... vím přesně o který jde dům a je to spekulativní pronájem v novém činžovním domě,který je od ostatní ulice uzamčen mříží a vraty....žije tam národnostní menšina Romů, což realitní kancelář nezmiňuje. Jen pro úplnost....
Hledal jsem nějaký byt na konci města a blizkosti nějaké stavební parcely. Tak třeba ohledně zastávky,obchodu atd by nebyl tak velký rozdíl. Tak říkáš, že tam vzniká getto?
Gheto ne, ale stačí se podívat, jaká auta stojí podél silnice a kdo do nich nastupuje....ne každý obyvatel ČR nosí okolo krku 1/2 kg Au....stačí ti to takto? :pa:

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #26 kdy: Červen 19, 2019, 08:07:46 odpoledne »
Ten dům z lodních kontejnerů se mi líbí. https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/488044-jak-u-nas-vznikaji-domky-z-lodnich-kontejneru.html
Jak dobře se v tom bydlí těžko říct, ale když se to postaví pořádně, vyřeší vzduchotechnika, uměl bych si to představit...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #27 kdy: Červen 19, 2019, 08:54:25 odpoledne »
Výhoda těch lodních kontejnerů je, že se vyřazené seženou okolo 35t, dům se může podle potřeby postupně zvětšovat a když se to vzájemně svaří, je to fakt pevný celek....izolace se může dát klidně 20cm....je to lehké, takže na normálním podloží se vystačí s patkami a ušetří se hromada peněz za zemní prace a beton....Ale je potřeba počítat s horší akustickou izolací (lépe je izolovat těžkou kamennou vatou nežli pěnou) a chová se to jako lehká stavba bez akumulace....

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #28 kdy: Červen 20, 2019, 09:29:47 dopoledne »
Co jsem hledal, tak lodní kontejnery už podražily, kolem 70-80 tisíc :(
Obecně se domnívám, že pěna zevnitř a obklad je levnější a jednodušší hlavně z pohledu tepelných mostů, bohužel zmenšuje prostor a ta pěna, nějak se mi ekluje být uvnitř a mít kolem sebe toto. Na druhou stranu, v současnosti je toho plastu v domě tolik... vnitřní izolace má pak i výhodu že není třeba zvenku nijak upravovat povrch, prostě jen barva. Pořád je tam otázka tepelných mostů a utěsnění kolem dveří a oken, tj čím méně okýnek a jedny vstupní dveře, tím asi lépe...
Někteří co tyto domky staví - firmy zmiňují že barvy na kontejnerech z Číny jsou toxické a tak to celé pískují a stříkají novou barvou. Do toho taky nevidím..
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Nalim

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #29 kdy: Červen 20, 2019, 09:50:20 dopoledne »
Také bych doporučil tepel. izolaci jednoznačně zevnitř:
- matrace z minerální vaty, je to nejpřírodnější, reálně dostupný materiál. Tl. izolace by bylo rozumné zkonzultovat s odborníkem (rosný bod)
- zevnitř obklad smrk. palubkami, napustit nějakým prostředkem se včelím(opravdu včelím?) voskem + filtrem proti tmavnutí dřeva
- zvenčí "fasádu" nechat obrůst zelení (účinně zastiňuje i maskuje)
- přidat lehkou střechu z profilovaného plechu, s provětrávanou vzduch. mezerou = ideální stínění + svedení dešťovky do (2) nádrží.
- konstrukce lehké střechy z tyčoviny průměru 12-15 cm (bývá ještě pořád do 300 Kč/m3 při samovýrobě)
- ze "zbytků" po vyříznutí oken a dveří učinit vnější okenice, stačí na obvod přidat Jekl., a odolá i krumpáči

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #30 kdy: Červen 20, 2019, 10:06:59 dopoledne »
No pokud izolaci zevnitř, pak asi spojit dva kontejnery, ono se to nezdá, ale "Vnitřní rozměry:délka11 989 mm šířka2 352 mm výška2 700 mm" když uberu na každé straně po cca 14-15 cm :(

Uvažoval jsem kdysi o verzi vnitřek jen obložit laťovinou a nahodit hliněnou omítku, zvenku dát balíky slámy a zbylé dutiny dát foukanou celulózu. Jenže to už potřebuje výrazně větší opatření. Na druhou stranu, akumulace a vlhkost vyřešena, problém s případnou převozitelností...
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Nalim

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #31 kdy: Červen 20, 2019, 11:55:45 dopoledne »
- Ohledně mikroklimatu je určitě hliněná omítka super.
- Pokud by měla zůstat převozitelnost, spíš bych asi některá z čel zevnitř vyzdil nepálenými cihlami, a to by mělo vydržet i převoz. Možná na převoz by se vyzdívka dala zašalovat třeba OSB deskou.
- určitě bych volil 2 kontejnery, ale (pokud by to stačilo) jen 6 m, vzájemně přesazené do "Z", čímž bys získal v 1 z venkovních rohů krytou terasu, a ve druhém kůlnu na dřevo (přídavnou střechu obdélníkovou, přes všechno)

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #32 kdy: Červen 20, 2019, 12:27:03 odpoledne »
Izolaci zevnitř - to mluvíme o kontejnerech nebo obecně? Izolace zevnitř kontejneru ubere hodně místa zevnitř...kontejner není zase tak velký. Pěnu bych nevolil - nebude to dýchat (nebo existuje nějaká prodyšná?). Když už, tak jedině vatu, odvětrání/vzduchová mezera mezi izolací a stěnou je u kontejneru řešitelná snadno, protože kontejner je z trapézového plechu...
Člověk totiž vydýchá/vypotí poměrně velké množství vody.

Moje zkušenost je opravdu taková, že pokud v něčem, co má (ať už zevnitř nebo zvenku) neprodyšné/plechové stěny chci bydlet, musím vyřešit výměnu vzduchu/rekuperaci/vzduchotechniku. Možná je to dnes trochu jinak, ale nepředpokládám že nějak zásadně. Když je venku teplo, vyvětrám, ale co v zimě?

Kdybych z nějakého důvodu musel řešit nějaké takovéhle "plnohodnotnější, neustále mobilní" bydlení (tzn. přemístitelné, ale s podlahovou plochou aspoň 16m2), asi bych prvně pokukoval  po autobusu - má svůj motor, řízení...takže stačí natankovat, dát tam baterku a hurá, jedeme...následně po obytné avii (měla by mít aspoň uzávěrku diferenciálu) - oboje se dá pořídit do 50 000,-. Potíž je v tom, že na to potřebuju příslušný řidičák (sem-tam některá avia byla otypovaná jako osobní auto, ale zdaleka ne všechny), potřebuju aby to mělo TP, bez toho nesmím na silnici, musím řešit TK (tzn. udržovat to v nějakém stavu), musím s tím na technickou, musím platit povinné ručení...
Takže bych se logicky propracoval k maringotce. Na přemístění bych potřeboval traktor/náklaďák, ale ne jeřáb. Mluvím teda o čtyřkolové (dvounápravové) maringotce. Ceny přijatelné, občas je to i vybavené.

O karavanu neuvažuju vzhledem k rozměrům - na dovolenou dobrý, na trvalejší bydlení ne.

Pokud bych chtěl řešit něco jako mobilheim, ale nechtěl za to dávat stovku (spíš víc) a další stovku cpát do úprav (třeba žádný z nich nemá sedlovou střechu - předpokládám, že je to kvůli výšce při přepravě.
Takže mít čas, opatřil bych dvě staré (čím zchátralejší tím lepší - budou totiž levnější, sem-tam se objeví i za odvoz) mobilní buňky. Mají totiž kovový rám a o ten jde. Zevnitř bych je asi obložil sádrokartonem, zvenčí dřevem a mezi to nacpal vatu...
Kdyby se daly dva tyhle rámy k sobě, získám něco o rozměrech (asi) 5x6m (s ohledem na mobilnost by to chtělo pamatovat na snadnou rozebiratelnost). Sedlová střecha znamená další prostor a dá se taky řešit rozebiratelně. Výhodou mobilní buňky oproti mobilheimu je...mobilnost  ;) (menší nároky na techniku při přepravě). Stačí na to PV3S valník s hydraulickou rukou (tou mocnější, co zvedne na krátký vyložení 3t). A o tom, že PV3S nebo agromates nebo Tatra nebo traktor vyjede o dost víc, než většina kamionů s návěsem netřeba diskutovat - to znamená, že tam, kam bych mobilheim dopravil tak možná vrtulníkem (a to je sci-fi) jsem schopen dopravit mobilní buňky, nebo jen zvlášť materiál a rámy mobilních buněk...
O tom, že něco takového bude vypadat o dost líp (při nižších nákladech) než mobilheim nepochybuju...


Sahawova myšlenka na pronajmutí "parcely" pro mobilní bydlení je zajímavé, ale (a teď se jedná jen o můj pohled):
- pokud pořídím mobilheim za stovku a zainvestuju dalších pade do dopravy a mám jistotu "jen" rok - i když náklady nejsou zdánlivě nijak vysoké, rozhodně mě neláká představa za rok shánět znovu dopravce, znovu jeřáb, znovu bagr na vykopání/zakopání jímky...říká se, že je lepší vyhořet, jak se stěhovat  ;)
Na druhou stranu chápu, že nasadit si na pozemek někoho, kdo mi tam pak bude jen "dělat bordel" a nemoci se ho zbavit...
Ohledně jímky - nestálo by  zato zvážit kořenovou čističku? To by bylo levnější, než pět samostatných jímek k pěti mobilheimům, ne? S tím, že na pronajímané pozemky by mohly vést předpřipravené kanalizační trubky (ty by se hodily i na  připojení kadibudek).
Když už jímky, tak bych začal zjištěním objemu toho, co je bude vyvážet. V3S má tuším 3m3. Tatra může mít až 8m3, přívěsy za traktor cokoli mezi tím. A když už platím cestu chce to hovnocuc co nejlíp vytížit, takže ho naplnit úplně naplno. 3m3 jímka se dá poskládat z mělko zapuštěných IBC kontejnerů propojených nahoře i dole plastovou odpadovou rourou (nebo se to dá pojmout jako vícekomorový septik, kdy v první komoře zachytávám pevnou část hmoty, v dalších kapalnější, pokud do takového septiku šupnu něco, co provzdušní hmotu (prý stačí vzduchovací motorek z akvária - nemám ověřeno), tak miliardy spřátelených bakterií dost aktivně změní pevnou frakci na méně pevnou)...
       
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Nalim

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #33 kdy: Červen 20, 2019, 12:32:14 odpoledne »
Krátká vedra nejsou problém, to udrží tepelná izolace, ale při vedrech trvajících několik týdnů jako předloni se už vyhřeje nejen materiál stavby ale i komplet okolí a venku teplota neklesala pod 25 ani nad ránem. A to mám z jedné strany velký park a z druhé zahrady... velké město je bohužel +3 stupně rozdílu oproti vesnici.
Konkrétně u nás je vždy o 4-5° méně, než hlásí meteo stanice ve městech.

Nalim

  • Host
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #34 kdy: Červen 20, 2019, 12:51:54 odpoledne »
Rozebiratelnost sestav z kontejnerů je řešena speciálními třmeny, kterými se sousední rámy dole i nahoře v oválných otvorech rohových kostek jednoduše sešroubují. Mezi sousední sloupky a podélníky rámů se při tom vkládá speciálně profilovaný těsnicí pás ("hříbek"), který na vzduchu nabobtná, a dokonale utěsní i střechy navzájem.

Doplňková střecha nad nejhořejší řadou/vrstvou kontejnerů v sestavě je pak spíš jako pojistka, ale vřele ji každému doporučuji hlavně proti letnímu žáru.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #35 kdy: Červen 20, 2019, 01:15:40 odpoledne »
Kontejvery složené do "Z" nebo buňky složené do "V" a střecha přes ně do obdélníku je super nápad  "hold"
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Jarek26

  • ***
  • Příspěvků: 135
Re: Ať rodiče táhnou z domu
« Odpověď #36 kdy: Červen 21, 2019, 02:47:56 odpoledne »
A tieto rozkladacie kontajnere si už videl ?

https://www.youtube.com/watch?v=mya2cMDACKg
https://www.youtube.com/watch?v=26HHPKJ7gZM

A ešte čo sa týka odpadov, tak som videl u vojakov u kontajnerových kuchýň mali také na výšku polovičné alebo
možno tretinové, pod každým jedným kontajnerom a tam bol situovaný kompletný odpad.