Autor Téma: Pečeme a meleme  (Přečteno 2492 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Pečeme a meleme
« kdy: Březen 27, 2019, 06:47:01 dopoledne »
Zdravím,
tak otvírám projekt pekárna a mlýnek na obilí.

Důvod:
Objevil se v okolí někdo, kdo umí udělat kvásek, tak po zaškolení a testování budu dělat kvásek. Pamatuji si z dětství na kváskovou polévku(kvásek,brambory,kmín,sůl), tak ji budu asi dělat nebo jen kvásek hodím do zrní, aby mělo jinou chuť.To mně postrčilo k tomu, abych začal péct chleba. A pokud půjde pečení chleba, tak se pořídí mlýnek na obilí.

Harmonogram:
1. duben - naučit se kvásek
2.Květen - sehnat pekárnu a péc chleba
3. červen - sehnat mlýnek na obilí

Proč tak to dlouho trvá?
Pekárna se dá sehnat v inzerátech za pár stovek. Mlýnek se už těžko schání z druhé ruky. U mlýnku je potřeba přemýšlet jaký atd. Taky nikam nepospíchám. Nemluvě, že pokud se naučím kvásek, tak motivuji členy, aby se pořídila pekárna na podíly. A když je naučím péc chleba, tak budou motivovány se podílet na mlýnku. :)

Už mlýnek je možná vybrán. Teď zjíštuji informace.



Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #1 kdy: Březen 27, 2019, 07:15:05 dopoledne »
Vidím, že pokukuješ po predátorovi.....zvaž pořízení obou šneku jak pro suché, tak i pro mokré mletí. Jako příslušenství se dnes již nabízí i lis na olej. Výhoda je možnost ručního pohonu (při dobré kondičce tak 2,5-3 kg mouky/h) nebo motorového, kdy se výkon cca ztrojnásobí.....a také zvaž pořízení nerezového nebo plastového síta 200-220 mikronů na univerzální pekařskou mouku.....

Kdo má zkušenosti......vysvětlete mi, v čem je dobrá elektrická pekárna na chleba a proč nepéct v troubě nebo pro minimalisty v remosce, kterou již mám a která dá v pohodě 250 oC.....já dokonce přemýšlím, jak péci chleba na kamenné podložce položené na žhavé dřevenné uhlí v nahřátých litinových kamnech.....ale ještě jsem se k tomuto experimentu nedostal.

Nalim

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #2 kdy: Březen 27, 2019, 09:07:52 dopoledne »
Elektrická pekárna je příjemná a módní "hračka" současné doby, obdobně jako např. el. otevírání vrat garáže či el. otevírání okének v autě.

Bez uvedených vymožeností se sice lze bez problému obejít, ale nejsi "in", nemáš-li to, co má soused/ka.

Jsi-li in, NEmusíš vyvinout skoro žádný pohyb, třeba aby sis otevřel např. vrata. A za účelem pohybu můžeš místo toho navštěvovat fitko. A do fitka se lze nejrychleji dopravovat autem. A tím sousedovi/sousedce dokazovat, že na to máš. A abys na to měl, musíš se stát v podstatě otrokem systému. Aby sis nepřipadal úplně jako otrok systému, můžeš se věnovat koníčkům - nejsnadněji sledováním tématicky zaměřených videjek z pohodlí gauče.

Proboha, nic z toho neber osobně, vůbec to tak nebylo myšleno. Jen jsem si zase dovolil nastavit zrcadlo většinové společnosti dnešní doby. A přitom jsem se zase odklonil od původního tématu. Ach jo.

 

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #3 kdy: Březen 27, 2019, 09:12:52 dopoledne »
Člověče, manželka peče žitnej kváskovej chleba v troubě, a je to v pohodě. Myslim, ze 20 minut na 200° a pak sundá vrchní pekáč a na 150° dopeče do 60 minut. Pak sundá pečící papír a nechá vystydnout v troubě na roštu. Na druhou stranu, z pekárny jsem ho zatím nejedl, tak nemůžu srovnávat...

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #4 kdy: Březen 27, 2019, 09:19:53 dopoledne »
Pekárnu, protože je tam hnětač těsta a stačí tedy jen natukat a už se to udělá samo. Tak ideální pro mně.

Už mám vyhlídnutou. Ted musím jen sehnat někoho, kdo to vyzvedne v Praze. Když to nevyjde, tak jsou další na koupi. 
https://nabytek.bazos.cz/inzerat/102446875/domaci-pekarna-Moulinex-home-bread.php


Ono neni problém péc chleba, ale že to nikoho nebaví, tak se lidi po pár vyzkoušení zbavují pekáren.:)


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #5 kdy: Březen 27, 2019, 09:20:35 dopoledne »
Vidím, že pokukuješ po predátorovi.....zvaž pořízení obou šneku jak pro suché, tak i pro mokré mletí. Jako příslušenství se dnes již nabízí i lis na olej.

Nemáš odkaz?
http://mlynkypredator.hunting-shop.cz/sekce/729-mlynky-na-obili/?&list=2

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #6 kdy: Březen 27, 2019, 09:24:03 dopoledne »
Mlýnek na obilí mám Como. Stojí ranec, ale sehnal jsem ho na bazoši za polovic a funguje dobře. Má kameny, který se údajně neopotřebují. https://www.sana-store.cz/rucni-mlynek-na-obili-komo?gclid=CjwKCAjwvuzkBRAhEiwA9E3FUhIBxJNCBPfgNmv6AO7XdOoiCbWfuw0tKgXaiiZd0XFizSkqem4_nh

Offline Jarek26

  • ***
  • Příspěvků: 135
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #7 kdy: Březen 27, 2019, 10:07:51 dopoledne »
Ahoj tento odkaz ja na šroub na mokré mletí: http://mlynkypredator.hunting-shop.cz/produkty/mleci-sroub-pro-mokre-mleti-bx-09m/MSM09M/
K tej pekárničke. Všetky pekárničky aj tie lacné majú podľa mňa tú výhodu, že spotrebujú menšie množstvo elektriny. Nevýhodou tých lacných je fakt, že majú problém s kváskovým chlebom, nie že by ho nedokázali upiecť, to dokážu, len máš s tým viacej roboty, lebo nemajú programy na kváskový chleba (tzn. kynutie dlhšiu dobu, prestávky a pečenie). Všetko si to musíš sám načasovať a nakoniec dať piecť. Na trhu čo viem sú asi len 2, ktoré to dokážu (ETA a myslím že SANA)
Odkaz pre začiatok ako na kváskový chleba v obyčajnej pekárničke: https://babiesgrowfast.com/sk/kvaskovy-chlieb/

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #8 kdy: Březen 27, 2019, 11:01:57 dopoledne »
Trouba nebo netrouba, tedy pekárnička je ten rozdíl, že panímáma u teho nemusí hnípat a může mít chleba ráno v šest teplej ...Jako myčka nádobí, která ženské pomůže. Rozdíl v kvalitě bych tam nehledal, spíše technologie samožitných chlebů....A tak člověk neusále hledá výhody a principy, které by jej zaujaly, tak i my s kamarádem našli inspiraci v itálii, kde pečou chleba v pekárně, řekněme komunitní...Tam prostě baba peče chleba ve zděné peci, dřevem vytápěné, pro svoje okolí mimo systém .Nádherný výsledek i pocit. A tak dostává ten boží dar smysl svého názvu a každej má na výběr, který level mu vyhovuje. Ovšem, když si někdo koupí chleba v lídlu, tak to je jeho volba a je třeba ji respektovat, jako cestu těch, kteří chtějí stavět vlastní klenutou pec  vytápěnou dřevem a chtějí v ní péct chleba z té správné mouky , tradičním postupem.Takže, levelů je dost, od lídlu až po samožitnej...

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #9 kdy: Březen 27, 2019, 03:49:15 odpoledne »
. . . Pamatuji si z dětství na kváskovou polévku(kvásek,brambory,kmín,sůl), tak ji budu asi dělat . . .

Máš na mysli staročeské kyselo ?
To je trochu kvásku ve vodě, k tomu kmín, sůl  jako vložka houby (sušený), smažený vajíčka na másle a na míse vařené brambory ve šlupce. Olup si je sám !

Kvásek - chlebový těsto - seženeš v každý pekárně, ale ne v prodejně ! (Já takhle škemral před časem, a nechtěli kousek těsta dát. Tak jsem řekl, ať mi prodají jeden neupečenej chleba, dali mi ho do nový igelitky, a bylo.)
 
Ke kvásku přidáš trochu vlažný vody, a žitnou mouku, udržovat ho můžeš roky.

Jó, a skladovat zbytek kvásku od pekaře můžeš v mrazáku. Mám vyzloušené,  že vydrží déle než rok !
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #10 kdy: Březen 27, 2019, 05:01:59 odpoledne »
Upéct chleba v troubě, doma, není problém.
Zadělat těsto bez hnětače, nejlepší je oběma rukama, dva kusy těsta na jednou.
Já peču dva malý bochníčky, je to jednoduší.  Jeden velkej bochník se mi nějak neosvědčil  ::)

Na chlebíček se dělá křížek. Pokud křížek neuděláš, chleba praská. Potřebuješ narušit kůrku.
Fotka 3 - bez křížku, fotka 4 s křížkem.
Křížek dělám ostrou špičkou nože, a dost hluboko.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #11 kdy: Březen 28, 2019, 06:39:48 dopoledne »
Tak už mám pekárnu. Sehnáno za 300 Kč. Jeden fanoušek ji koupí a vyzvedne. Domluvili jsme se, že vypěstuji 15kg dýní nebo 20kg cuket nebo 20 patizonů a on je prodá u svého bydliště a peníze si nechá. Tak mně čeká udělní o 5 m2 větší záhon.:)
Dohoda zahrnovala, že pekárnu se bude půjčovat cizím lidem na dobu neurčitou, aby měli čas vyzkoušet jestli chtěji péc. Odhaduji, že do 15-20.dubna bude dispozici k zapujčení v Chedrbí a o něco později i vyzvednutí ve výdejně v Pečkách a Prahy.Já si seženu další.

Nebyl bych to já, abych neudělal před lety průzkum. Zajimalo mně, proč lidi nepečou chleba. Došel jsem k názoru, že pokud nepečou pravidelně a ve větším množství, tak nebudou nikdy pec chleba. Je to jako s vařením. Když vaříte málo, tak jíte už hotová jídla ze supermarketu.

Můj názor se opírá o 2 osoby, které aktivně pečou díky tomu, že maji odbyt v rodině, ale i sousedů. Tím, že pečou ve větším množství, tak ušetří hodně času. Taky klasická chyba, že sejde z očí sejde z mysli nehrozí, protože pečou denně, tak nemusí pekárnu uklízet a nedělaji zbytečný úkon. Taky maji více pekáren, tak jde pečení rychleji. To je stejné jako se sušením.

Seznamil jsem se s člověkem, který má 20 a více sušiček. A v té době scháněl další. Na bazarech se daji sehnat za 200-700 Kč. A zaplatí se za týden používání.

Dost mně to láká vyzkoušet hromadné pečení a sušení. Ověřit teorii, že je to tak snadné nejen finančně, ale i časově, že se to vyplatí. Uvidim jestli bude čas se zapojit do toho experimentů.


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #12 kdy: Březen 28, 2019, 08:09:41 dopoledne »
Trochu ti pokazím statistiku. Já třeba peču chleba hodně nepravidelně a beru to jako experiment, který provádím nejčastěji s dětmi, když je mám na starost, o kvásek si vždy předem řeknu jedné kolegyni z práce, co peče pravidelně a dělím se s ní o své "poznatky"....proto ani nemám bekárnu a beru ji jako potenciálně nevyužitý krám. Stačí mě obyčejná trouba a zkoušel jsem i remosku. V mém případě je to spíš nedostatek času respektive jiné priority, ale zase ta radost, když se to povede....

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #13 kdy: Březen 28, 2019, 08:24:55 dopoledne »
Nepokazil. Ty to máš jako experiment, ale běžně nepečeš.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #14 kdy: Březen 28, 2019, 05:44:58 odpoledne »
Seznamil jsem se s člověkem, který má 20 a více sušiček. A v té době scháněl další. Na bazarech se daji sehnat za 200-700 Kč. A zaplatí se za týden používání.

Dost mně to láká vyzkoušet hromadné pečení a sušení. Ověřit teorii, že je to tak snadné nejen finančně, ale i časově, že se to vyplatí. Uvidim jestli bude čas se zapojit do toho experimentů.

Těch 20 a víc sušiček nechápu. Předpokládám, že se jedná o "domácí" sušičky, nic velkého. No a když budu počítat průměrnou spotřebu 500W na jednu sušičku při ceně 4KČ/kWh a dobu sušení 12 hodin vychází mi 12 KČ na jeden sušící cyklus (takže řekněme 1/2 okurkové lahve křížal). Je to hodně orientační výpočet, realita bude někde trochu výš počítám...ale to není tak zlé. Horší je časté překládání plat v sušičkách (když se dá víc plat, než na kolik je sušička stavěná, musí se často otírat víko, protože na něm kondenzuje moc vody) - takže uživatelský diskomfort.

Nebyla by snazší nějaká rozebirací dřevěná krabice metr na metr s lískami uvnitř, zateplená, dno z cihel ze starých akumulaček slepených jílem a nahřívané zespod ohněm? Náklady na něco takového budou asi v řádu tisíců, možná míň (za materiál, vlastní práci neřeším), takže nanejvýš stejně vysoké, jako při nákupu 20 použitých sušiček...

Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #15 kdy: Březen 29, 2019, 06:38:03 dopoledne »
Já jsem moc nedával pozor. Bylo to v době, kdy jsem plánoval žít bez 230V a jen napájet z autobaterie. Taky byl lokalní vitarian, tak otázky směřovali k jeho jídelníčku.

Byl jsem u něj a měl jednu místnost plnou dlaždiček, kde měl nerez regály na kterých byly plata a sušičky. Mluvil o tom, že udržuje čistotu a minimum prachu. On část prodává a mění. Od někoho sežene meruňky a část mu vratí usušené jako platbu atd. Suší i jiné věci a ty zas taky mění. Tak nemusí tolik kupovat.

Když už mám 230V, tak mně napadaji otázky jako jestli používal odvlhčovač. Klik se dá zapnout najednou sušiček. Když budu mít v regálu tři nad sebou sušičky a zapnu první dole, tak dojde oteplení vzduchu a sušení pomalu nad nima. Okolik oteplí vzduch? Když místnost bude utěsněna, tak tam bude horko? Jak funguje sušička? Když v místnosti bude 30 stupnů, tak bude mín sušička topit?

Je hodně otázek, které mně láká zjístit na ně odpovědi.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #16 kdy: Březen 29, 2019, 06:57:28 dopoledne »
Odvlhčovač je další věc poměrně hodně náročná na energii...když bude místnost utěsněna, bude tam horko, ale taky vlhko - voda, která se z ovoce odpaří, musí pryč.

Sušička má topné těleso a ventilátor a většinou dvoustupňovou regulaci, lepší/dražší modely mají termostat. Bez termostatu topí pořád stejně. S termostatem se vypnou po dosažení potřebné teploty, takže pokud bude okolní teplota vyšší, dá se říct, že budou spotřebovávat méně energie (ale o kolik - to bude záležet na konkrétních okolnostech).

Kolik se jich dá najednou zapnout...když to má 500W a v síti je 230V, spotřeba sušičky je cca. 2,70A...takže záleží  na přívodním kabelu, jističi...

Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Nalim

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #17 kdy: Březen 29, 2019, 03:02:09 odpoledne »
Obvykle jistič 1fázových zásuvek bývá v bytech nejčastěji 16 A, takže by měl utáhnout až 7 sušek (500W : 230V = 2,17A   a dále 16A : 2,17A = 7,3 sušek).
 
Z "druhé" strany: ta obvyklá 1F zásuvka jištěná obvyklým 16A jističem utáhne obvykle rozběh i 3 kW elektromotoru (např. vysavač,  bruska), a ještě spolehlivěji utáhne odporové spotřebiče 3 kW (např. plotýnky sporáku, konvice na vodu).

Z "třetí" strany: pokud je přívodní kabel (ve zdi) od jističe k zásuvce správný, tj. o průřezu 2,5 mm2 (značení na kabelu např. cyky 3x2,5), také se není důvod obávat, že by se mělo něco dít špatně.

Ze "čtvrté" strany: BACHA ale na prodlužky, a zejména BACHA na vícenásobné zásuvky. Tam snadno MŮŽE nastat problém - nutno bedlivě hlídat (stačí rukou) teplotu kabelů a i těch vícenásobných zásuvek. Jak je něco teplejší než (řekněme) pokojová teplota, rychle vypnout.

Pozn.: Na vlastní oči jsem viděl, jak se el. topidlo s ventilátorem (takový ten "bobek" asi 2,5 kW, pouhou 2. zimu v provozu) doslova rozteklo (naštěstí na dlažbě v koupelně), jeho přívodní kabel horký, zásuvka na zdi horká - ale 16A jistič na tohleto nebude reagovat, dokud se někde "cestou" k němu nezkratují, tzn.nepropálí izolace mezi 2 "dráty" toho kabelu.

Při výkonových experimentech (co není zakázané je i zde dovolené) a i při dlouhodobém provozu čehokoli elektrického JE ROZUMNÉ kontrolovat teplotu kabelů a zásuvek (stačí rukou).

Offline Ychtyl

  • ***
  • Příspěvků: 7
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #18 kdy: Březen 30, 2019, 06:39:03 dopoledne »
Zdravím,

Sahawe pokud by jsi měl zájem tak ti na otestování tebou vybraný mlýnek mohu poskytnout. Šneky k němu mám oba a ještě jsem ho nezačal příliš využívat, takže by mi teď moc nechyběl. A 14 nebo 21 dubna bych měl opět projíždět kus od vaší zahrádky, tak bych ti ho mohl zrovna doručit.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #19 kdy: Duben 02, 2019, 11:58:48 odpoledne »
Kabel o průřezu žil 3x2,5mm2 snese 27 A pokud je volně na vzduchu a ten jej chladí....3x1,5mm2 snese cca 20 A, ale úbytky napětí jsou již znatelné. Nedávno jsem to počítal pro 50 m prodlužovák na svářečku, zahradní drtič a elektickou řetězovou pilu (tedy příkony 2,4 - 3,6 kW). Pokud by klasický 1f 16A jistič s B charakteristikou nestačil, někdy pomůže změnit charakteristiku na C....než zareaguje náběhový proud opadne. To je ale potřeba spíše u motorů okolo 3 kW, které nemají plynulý rozběh (ruční nářadí už jej obvykle má). Ty sušičky pokud nemají ventilátory, ale jen topné segmenty vykazují obyčejnou odporovou zátěž bez indukce.....

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #20 kdy: Duben 05, 2019, 08:32:34 odpoledne »
Brzo budu mít pekárnu, tak jsem si sehnal 8 kg hladké mouky a 18 balíčku kypříciho prášku do pečiva.  Budu péc socka chleba. Ted mouka stojí 8 Kč, ale před lety jken 4 Kč/kg. Kypřící za 0,9kč a upečení v pekárně stálo jen 1 kč. Tak kilový chleba stál 6 Kč. A když jsem zjístil, že pšenice stojí jen 2 Kč/kg, tak jsem začal pochybovat jak někdo může v ČR mít hlad.
Pak z bilé mouky přejdu na celozrnou pšenici, kterou umelu. Porovnám chuť atd. A pak budu dál experimentovat s chlebem.
Zapomněl jsem si sehnat kakao. Kakao,olej, cukr, mouka, kyprici prašek a na světě je super chutný perník. Na něm jsem ujížděl. Byl jsem zavislej na perníku.

Chleba je velice zajimavý vynález. Dá se do něj narvat hodně náhrážek jako žaludy,vodnice, kopřivy atd a stále je k jídlu. Mně teď láká si sušit krajíce a pak ho jíst. V minulosti jsem to zkoušel v pidipokusu a teď bych to zkusil o trochu víc.

SoňaR

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #21 kdy: Duben 05, 2019, 11:19:55 odpoledne »
Soda chleba u nás není zrovna obvyklý. Nechceš raději ten prášek do pečiva nechat na ty perníky a dokoupit si sušené droždí? A k tomu super chutnému perníku ti chybí koření, jinak to bude jen kakaová buchta :)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #22 kdy: Duben 05, 2019, 11:58:41 odpoledne »
Jelikož ti radí Soňa z Perníkova, zamyslel bych se zda nemá pravdu
https://juzlova.cz/domaci-pernik-recept-podle-jirina-juzlova/

Jinak pokud jde o to perníkové koření tak se dle naší prababičky má najemno umlet toto:


    1 lžíce mleté skořice
    1 lžíce mletého zázvoru
    1/2 lžíce mletého nebo najemno drceného nového koření
    1/2 lžíce mletého nebo najemno drceného hřebíčku
    1/4lžičky badyánu   
    1/4 lžičky muškátového oříšku
    1/4 lžičky mleté vanilky
    1/4lžičky anýzu
    a i když je to pro někoho pochybné, osvědčilo se přidat i
   malou špetku čerstvě mletého černého pepře.....
   

SoňaR

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #23 kdy: Duben 06, 2019, 12:06:50 dopoledne »
Pepř nesmí v perníku chybět... od něho také perník získal jméno  :)

Nicméně Sahaw pro svůj "litý" perník ocení i hotovou kupovanou směs koření do perníku, případně při nejhorším i pouhý "kypřící prášek do perníku"

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #24 kdy: Duben 06, 2019, 05:46:07 dopoledne »
. . . Pak z bilé mouky přejdu na celozrnou pšenici, kterou umelu. Porovnám chuť atd. A pak budu dál experimentovat s chlebem. . . . 
Skus použít  1/4  -  1/3   žitné mouky, resp. mletého žita. 
Ale prášek do pečiva bych do chleba nedával. Raději sušené droždí, nebo obyč. droždí.
(S droždím to nepřežeň, prostuduj na obalu, na jaké množství mouky kostka je. Ale doporučuje se dát tak polovinu droždí. Na obalu doporučují maximální množství !)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #25 kdy: Duben 08, 2019, 11:40:02 dopoledne »
Zatím jen zkouším nejlehčí způsoby pečení.

250g hladké bíle mouky, 1/2 kypriciho prasku, troska soli. A zbarveni používám lžičku sypké čokolády.

Jsou to malé bochánky. Jeden jsem hned snědl. Jsou fakt skvělé.

Pamatuji si, že mi jeden člověk říkal, že do toho dává věci a je to skvělé.

Teď jsem dal do dalšího kakao a taky to nevodí po něm, tak je to skvělé barvivo. Chleba vypadá pěkně.

Zjístil jsem, že na spodu bude vždy po hnětači díra.:)


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #26 kdy: Duben 09, 2019, 11:44:58 dopoledne »
Někdo v Olomouci bude mít skoro zadarmo pekárnu.:)
https://elektro.bazos.cz/inzerat/102758365/domaci-pekarna.php

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #27 kdy: Duben 10, 2019, 06:34:48 dopoledne »
Já se chci zaměřit jen na malé chleby 300g. Budou ochucené ovocem nebo zeleninou. Daji se sníst najednou,protože jsou čerstvé a neni potřeba je mazat.

Hlavně na jablečný chleba z křížal. Proto se zaměřuji na sušení jablek.
 
Pak je tu listová zelenina, ale i další, zelenina které se daji dát do chleba. Možná snad 100 různých chlebů se dá upéc. Pak tu jsou zeleninové náhražky za mouku, kde v chlebu může být i 40 procent jako vodnice, brambory atd. Bude mi trvat rok než všechno otestuji. Naštěstí mám pravidelné odběratelé chleba. Fakt netuším proč slepice milují chleba.



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #28 kdy: Duben 10, 2019, 06:47:44 dopoledne »
Projekt s pečení je zaměřen hlavně na to proč lidi nepečou. Pečení s náhražek je takový bonus.

místo spekulovat proč lidi nepečou, tak si to v praxi otestujeme.

Dali jsme do hromady několik důvodů. Jiné nás už nenapadaji.
1, finančně se to nevyplatí
2, je to moc pracné
3, neni to ekologické
4, chtěji mít dokonalý chleba
5, uklízejí pekárnu

Chybí tam důvod, že neni čas. On nechybí. Prostě upečení chleba zabere míň času než si skočit do večerky pro  čertvý chleba. Pečení v pekárně je jen, že tam odměrkou dáte věci a zapnete režim. A u kváskového je to složitejší, ale prý je to časově výhodné. 

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #29 kdy: Duben 16, 2019, 09:44:35 odpoledne »
Dnes jsem ekl s bilou moukou a drozdim. Vypadalo to jako toustový chleba.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #30 kdy: Duben 29, 2019, 12:05:46 odpoledne »
Tak mám pujčený mlýnek na obilí. Už jsem zkoušel mlýt kukuřici s hráchem. Ještě to projde sítkem a bude mouka na světě. Teď už nemám výmluvu, proč jsem nezačal dělat kvásek. Mlynářství Chedrbí se otevírá. Mně čeká konečně experimentování přidávání náhražek do chleba. Kolik se vejde kopřiv než bude chleba nechutný.





Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #31 kdy: Duben 29, 2019, 05:46:19 odpoledne »
Sahawe proč vlastně chceš do chleba přidávat sušená jablka? Vitamíny tím zničíš a přitom křížaly jsou hodnotnou potravou i bez pečení...Spíš bych zkoušel přidával různá semínka a olejniny. A ještě jeden dotaz na tvůj zapůjčený mlýnek....to je nějaký mlýnek na mák? Jakou jsi s ním udělal zkušenost? Díky za info.

SoňaR

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #32 kdy: Duben 29, 2019, 05:56:16 odpoledne »

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #33 kdy: Duben 29, 2019, 06:00:06 odpoledne »
Zkušenost nemám, ale zde ho mají za cca 1/2 ceny než v tvém odkazu. Třeba to pomůže při rozhodování.
https://kuchyne-jidelna.cz/mlynky-na-maso/862-rossler-srotovnik-mlynek-na-obili-t3005-litina.html

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #34 kdy: Duben 29, 2019, 06:04:18 odpoledne »
Ten mám. Ale je tam problém, že tam nejsou mlecí kameny. Tak pokud chceš jemně, tak to moc třou o sebe a kromě hluku víš, že ta litina buh ví co z ní uvolnuje.

A máte někdo zkušenost s tímhle?

https://www.driml-napajecky.cz/cz/staj-farma/struhadla-rezacky/mlynek-na-obili-rucni-14356.html

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #35 kdy: Duben 29, 2019, 06:05:19 odpoledne »
ano, je nutno si uvědomit, že se nejedná o mlýnek na mouku, ale o šrotovník, výslekem nebude mouka, ale šrot.....ale zase se hodí na šrotování olejných semen, které kamenný mlýnek ucpou.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #36 kdy: Duben 29, 2019, 06:14:07 odpoledne »
Otěru z litiny bych se nebál, ale pokud získáš šrot musíš to mlet opakovaně a prosívat a výtěžnost při požadavku na mouku asi nebude valná....

SoňaR

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #37 kdy: Duben 29, 2019, 07:06:56 odpoledne »
Na vaření kaše i na jiné šrot stačí...

SoňaR

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #38 kdy: Duben 29, 2019, 07:13:53 odpoledne »
Zkušenost nemám, ale zde ho mají za cca 1/2 ceny než v tvém odkazu. Třeba to pomůže při rozhodování.
https://kuchyne-jidelna.cz/mlynky-na-maso/862-rossler-srotovnik-mlynek-na-obili-t3005-litina.html

Díky za odkaz, to hodně pomůže v rozhodování o nákupu  :)

Nalim

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #39 kdy: Duben 29, 2019, 07:19:41 odpoledne »
Já taky děkuji, i mně jsi, Mauno, s rozhodováním pomohl:-)

SoňaR

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #40 kdy: Duben 29, 2019, 07:22:03 odpoledne »
Sahaw, a ty to máš Predátora?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #41 kdy: Duben 29, 2019, 07:33:14 odpoledne »
Jo, pujčenej na testování.

Zatím jsem umlel(400g pšenice) a upekl jen s droždím toho krasavce.  Zitra zkusim mlýt jemněji.  Je to ručně hnetenej, tak je to ofláknutý.


Sahaw, a ty to máš Predátora?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #42 kdy: Květen 03, 2019, 08:56:36 odpoledne »
Konečně mám sítko. Tak, když umelu asi 400g, tak 100g vyhodím, abych měl jemnou mouku.:)  Tedy nevyhodím, ale dám slepicím. Mouka je jemná. Nechci zbytečně dát moc blízko kameny, abych je neníčil. Tak možná by bylo méně odpadu.

Chleba je super. Budu muset jít a koupit si celozrný chleba v krámě, protože mně připadal vždy tvrdej a s kousky zrn. Prostě noční můra.

Bohužel mi nefunguje hnětač, tak to bylo ručo. Odfláknul jsem to. Chleba udělán pomocí trochu soli a droždí. hodinu v pekárně.



SoňaR

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #43 kdy: Květen 03, 2019, 10:16:23 odpoledne »
To hrubé nemusíš dávat slepicím, můžeš z toho vařit kaši, nebo přidávat do polévky apod.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #44 kdy: Květen 13, 2019, 07:55:17 odpoledne »
Jsem nejhorší člověk na zkoušení chleba. Dělal jsem si chleba, kde jsem jen přidal sáček pudinku nebo teď jsem dělal chleba žito-kukuřičný chleba jen s jedlou sodou a baštil jsem to na posezení.

Všechno mi chutná. >:(

SoňaR

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #45 kdy: Květen 13, 2019, 08:27:51 odpoledne »
Tak možná by to chtělo někdy ochutnat taky opravdu dobrý, poctivý chleba  :D

Nalim

  • Host
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #46 kdy: Květen 13, 2019, 09:03:14 odpoledne »
V životě jsem potkal spoustu lidí, kterým naše, řekněme "klasické zvyklosti", nic neříkají
 

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #47 kdy: Květen 13, 2019, 10:47:37 odpoledne »
To Sahaw: Ty se prostě cíleně a metodicky připravuješ na horší časy, takže až přijdou ty to ani nepoznáš ;) :pa:. Ale ten chleba, co jsi upekl, nevypadal na pohled vůbec marně.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #48 kdy: Květen 14, 2019, 08:19:13 dopoledne »
mně se sahaw moc líbí, jde tou svojí neokoukanou cestou , sice oklikou, ale jo. Hlavně je mladej a z těch chlebíků by opotebovanýmu našincovi naskákaly puchejře v žaludku velikosti mexického tolaru...Ale je mladej a má úžasný entuziasmus, a tak věřím, že jednou bude péct kváskový samožitný chleba, a prodávat ho všem, co už nechtějí žrat sračky....Pečenej v peci na dřevo z organického žita z hor a lidi mu za to urvou ruce. Jako za každou vzácnost.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pečeme a meleme
« Odpověď #49 kdy: Květen 20, 2019, 08:56:50 dopoledne »
Můj žito-kukuřiční chleba.