Autor Téma: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí  (Přečteno 1098 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« kdy: Leden 30, 2019, 09:38:59 odpoledne »
Úvod

Hned na úvod malé upozornění - toto není příručka. Těch už je na světě tolik na nejrůznější témata, že psát další, je naprosto zbytečné. Berte to jen jako zamyšlení, v čem se liší chování minimalistů od chování některých dobrovolně skromných lidí (dále jen DSL). Nepíšu o všech minimalistech a ani o všech DSL. Mám na mysli minimalisty, kteří se snaží žít podle příruček od propagátorů minimalismu. A mám na mysli DSL, kteří se snaží žít ekologicky. Snad tím nikoho neurazím.

Většina DSL byli původně minimalisty. Proto minimalismus rozhodně neodsuzuji. Beru ho jako jakýsi vývojový krok. Všežravec se také obvykle ze dne na den nestane veganem, ale začíná postupným omezováním masa, pak se přikloní k vegetariánství, a nakonec se stane veganem zpočátku hojně konzumujícím exotické ovoce, ale postupně přecházejícím na lokální potraviny. Propagátoři minimalismu se jen snaží zaujmout co největší masu, aby se jim to finančně vyplatilo. To chápeme. Ale také víme, že pro úspěšné šíření myšlenky minimalismu není moc dobré přiznání, že minimalismus jako takový není příliš ekologický.Takže tento text berte jen jako zamyšlení a možná malou inspiraci k tomu, že minimalismus nemusí být konečná zastávka.

Využití peněz

Minimalismus nabádá, aby se lidé vyvarovali nákupu věcí, které opravdu nepotřebují (a těch, co již mají, aby se vhodným způsobem zbavili, např. prodejem). Pravdou je, že mnoho lidí utrácí za zbytečnosti a kdyby se od toho nešvaru osvobodili, tak významně uleví svému či rodinnému rozpočtu. Dokonce i něco ušetří. Ale na co vlastně šetřit, když si nemáme nic "navíc" kupovat?  Propagátoři minimalismu na to mají odpověď - doporučují tyto naspořené peníze investovat do cestování a zábavy. Takže jen vymění hmotné "zážitky" za ty nehmotné. DSL také poctivě omezují výdaje a šetří své finanční prostředky. Ale neutrácí je za pomíjivé hmotné či nehmotné zážitky. Hodnotou, o kterou mu jde, je čas. Omezováním výdajů se může dostat tak daleko, že mu stačí pracovat a vydělávat peníze jen 4 dny v týdnu, takže získá jeden den volna v týdnu navíc. Může se věnovat sám sobě, rodině, nebo aktivitě která ho baví.

Vaření a pěstování
Minimalismus se vařením a pěstováním příliš nezabývá. Jsou to činnosti, které zabírají hodně času a nezbývá potom na zábavu. DSL poctivě vaří a pěstují. Spočítali si, že když si doma upečou bio chleba, ušetří 20 Kč. Zelenina vypěstovaná na parapetu také přihodí do kasičky pár korun. DSL si spočítají, že vařením a pěstováním stráví 8 hodin týdně a pak přijde na řadu rozhodování, jestli je baví práce natolik, že omezí vaření a pěstování, nebo jestli si pracovní týden zkrátí na 4 dny. Někteří DSL singl a bezdětné páry jdou ještě dál - 3/4 roku pracují a zimu tráví v klidu třeba ve Španělsku.

Třídění věcí

Jedna z nějvětších chyb minimalismu je úporná snaha vytřídit a zbavit se co největšího množství věcí. PM poskytují začínajícím minimalistům (dále jen ZM) množství podrobných návodů, jak se ve svém obydlí důkladně rozhlédnout, probrat postupně vše, co kolem sebe vidí a co najdou ve skříních, coz toho si mají nechat a co vyhodit. ZM jsou tak téměř fanaticky přesvědčení, že minimum věcí je duševně očistí, takže tyto návody téměř bezmyšlenkovitě následují. Někteří se zprvu snaží nepotřebné věci prodat, ale jde to pomalu a nelehce. Tak se pokusí je darovat známým či charitě. DSL je oproti tomu typický křeček. Hromadí věci do krabic, které pečlivě uloží a pak když tu někdy věc potřebuje, tak si ji vezme. Nemusí ji na rozdíl od ZM kupovat. Proč se zbavovat třeba hrnků, když je velká šance, že časem ten svůj jeden hrnek rozbijete. Charity jsou už přeplněné podobnými "dary" a nemaji kapacitu na další. DSL skladují u sebe doma a pokud někdo něco potřebuje, tak danou věc darují adresně konkrétnímu člověku. Adresné darování lidem, kteří tu věc skutečně chtěji je ekologičtější než sebrat hromadu krámů a odvézt je do nejbližší charity, která o ně třeba ani nestojí. Někteří DSL už mají takové zásoby nebo zdroje, že skoro nemusí kupovat nic nového. Proč taky - všude je dost. DSL má totiž velký užitek ze ZM. Od nich mohou získat tolik věcí, že maji i na roky vystaráno. Když od ZM něco získám, tak jim říkám, že u mě maji ty věci schované v krabici, až se proberou z toho oparu zbavování se věcí.

Proč DSL?

Dokud byl minimalismus teprve v začátcích, tak se všichni nazývali "minimalisti" - skuteční minimalisti i dobrovolně skromní. Propagátoři minimalismu ale rozšířili takový trend, podle kterého představě "správného minimalisty" odpovídá člověk, který žije sám téměř v holobytě s maximálně 30 věcmi. Pro tyto lidi pak DSL vypadal jako pokrytec, když sám sebe vydával za minimalistu a přitom měl 3 děti a plný dům věcí. Pro DSL toto pojetí minimalismu už ale nebylo akceptovatelné, zejména kvůli jeho negativním ekologickým dopadům. Proto se posunuli dál a od minimalistů se oddělila skupina dobrovolně skromných.

V co někteří DSL věří? ...v chaos v krabici.

Minimalista se snaží co nejvíce očistit od věcí a tak očistit svou duši a osvobodit se. Tak musí všechno pryč. DSL naháže momentálně nepotřebné krámy do krabice a je svobodný a očištěný hned. Krabici uskladní a už se o ni dál nestará. Může na stejném ležet třeba celý život a je mu to jedno.

Krabicová hygiena
Já osobně používám jen jednu lžičku (lžici nepoužívám), jednu misku, jeden hrnec, jednu naběračku. Také mám omezen počet oblečení atd. Dalo by se říct, že jsem minimalista, ale mám hodně krabic - s příbory, hrnci, oblečením atd. Dokud nic nepotřebuju (např. novou misku, pokud jsem starou rozbil), tak do těch krabic nechodim. Jednou za čas mám nutkání nějakou krabici otevřít, roztřídit a přehledně popsat, co obsahuje. Ale po hodině mě to přestane bavit. Krabicovou hygienu považuji jako řešení jak žít ekologičtěji. Žijeme v době přebytků a tolik věcí se vyhazuje a následně bez užitku končí na skládkách. Pokud je člověk uskladní, tak nebude muset roky ty věci kupovat a sníží tím spotřebu.

CyPro

  • Host
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #1 kdy: Leden 31, 2019, 08:28:08 dopoledne »
S dovolením, o čem Tvůj příspěvek je?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #2 kdy: Leden 31, 2019, 08:52:00 dopoledne »
To je zatím první část. Jen úvod. Zbytek má můj osobní korektor.:)  Tak chvilku vydrž. Brzo zjístíš.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #3 kdy: Leden 31, 2019, 09:47:05 dopoledne »
Znal jsem jednoho dobrovolně skromného, co si za peníze čerstvého tchána pořídil za pár míčů chalupu u Jihlavy a tam se rozhodl "alternativně hospodařit, daleko od zkažené civilizace". Prohlásil, že bude ekologickým veganem a první, co udělal bylo, že vysázel všude kolem baráku dýně. To bylo "na jaro".

Jeho žena, než vystřízlivěla a utekla zpátky k rodičům, musela "v první sezóně" ty dýně zpracovávat na všemožné způsoby, od pečení po kompoty, pomazánky, amarouny a nevím co všechno. Maník nasadil laťku takovou, že z dýni chtěl i tkát látku na oblečení (ze šlahounů - spotřebovat se muselo vše - když to jde ze lnu, proč ne z dýni, že ano). Normální dýňové galeje. Asi po týdnu "od sklizně", kdy měli dýně úplně všude a nesměla si dojít do krámu pro kus žvance, prostě nechala na plotně rozvařenou dýňovou polévku a utekla. Z bezpečí domova požádala o rozvod.

Když od dobrovolně skromného ekologa zdrhla, tak dobrovolně skromnému ekologovi vyschl zdroj peněz. Protože samozřejmě nemakal, tak neměl ani floka. Jemu to ale nevadilo, protože dýní měl plný barák. Za několik týdnů, co to tchán, vcelku rozumný chlap, "nechal uzrát", naběhla parta Ukrajinců, dělníků z jeho stavební firmy, do baráku, aby odtud "veganského ekologa" vypakovala.

Museli zavolat sanitku. Ne proto, že by mu něco udělali, Našli tam dobrovolně skromného veganského ekologa ležet v pelechu ve svých výkalech a zvratcích. Všechno bylo žluté - i on.

Žral celou tu dobu jenom ty dýně. Zkolaboval mu organismus. Nemocnice, intenzivní péče, poškozené orgány, transplantace jater, invalidní důchod atd. Je to pár let, co se to stalo. Dobrovolně skromný vegan jen za léčbu stál pár míčů, o jeho sponzoringu z našich daní nemluvě a jeho přínos pro společnost samozřejmě nula  @-->

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #4 kdy: Leden 31, 2019, 02:01:37 odpoledne »
Bude obzvláště těžké rozeznat dobrovolně skromného od líného či hloupého či neschopného...většina lidí je skromná, žije skromně, protože jim nic jiného nezbývá.Mají děti, rodinu, koníčky a až to všechno se splátkama poplatí, není to na vyskakování.To chorvatsko, nebo dvě do roka není žádný luxus.Spíše náplast. Luxus nejsou peníze,které stejně všechny utratíme, luxus je být pánem  svého času.Dělat si, co chceme, kdy chceme, jak chceme a proč chceme je pro mne ten vrchol. Jestli se u toho dobrovolně hrabu v hlíně je irelevantní, protože, pokud mne to nebaví, nemá to smysl.Pak ovšem i dobrovolná skromnost postrádá logičnost.Protože, pro mne nejsou absolutní hodnotou peníze či prostředky, ale čas.
Každý to máme jinak......

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #5 kdy: Únor 01, 2019, 01:19:02 odpoledne »
Asi jsem natvrdlej, ale proč nemůže DSL vydělávat pár let slušně, prachy si dávat bokem(investovat ať už si pod tím představí člověk cokoli) a pak žít pohodlně z toho že pár let makal?

Podle mě jde pohodově pracovat a vydělávat a přitom se věnovat sobě a rodinně. Jen je to teda proces, na kterém musí člověk pár let pracovat a nejde to změnit ze dne na den.

Varianta že vše projezdím vše za dovolené a zábavy(zbytné věci) a pak budu živořit se mi moc atraktivní nezdá. Extra, když na staré kolena se toho se skromností už moc vyšetřit nedá. Zdraví si neušetříš, vzpomínky ti z hlavy utečou a ztratí lesk.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Nalim

  • Host
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #6 kdy: Únor 01, 2019, 02:29:02 odpoledne »
Nebojte, přátelé, stáří nás každého dožene a vyučí skromnosti veškerého bytí. A čím dřív se tomu minimalizmu člověk vyučí, tím snadněji to praktikuje, když pak musí. Vím to, nejen z doslechu či z internetu. Zažil jsem i důchoďák (fuj, ty enegie tam), i baráček na venkově (uf, ten život je často makačka). Před stárnutím těla nikdo nikam neutečeme (ani jóga nepomohla), a ani příprava (prepp.) moc nepomáhá. Jo, a stěžovat si nemá cenu, berme takovéhle úvahy jako poklonu praktikujícím vyznavačům rozumné skromnosti "hold"

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #7 kdy: Únor 01, 2019, 05:02:25 odpoledne »
Je to o nastavení míry té dobrovolné skromnosti. A zde hodně záleží na povaze, životní vyzrálosti a návycích. Holka ze samoty, která musela chodit pro vodu ke studni přes dvoreček a tu špinavou odnášet v kbelících z baráčku bez kanalizace na kompost má trošku jiný základ, než holka z paneláku. Mě stačí, když navštívím příbuzné a jdu do jejich kuchyně....kráječe, hnětače, roboty, vaflovače, toustovače, topinkovač, mixery, roboty varné konvice, fritézy, odšťavňovače a sušičky...vše zabírá místo, vše musíte udržovat a většinu z toho použijí 1-5x za rok....nikdy jsem nepochopil známou, která má doma asi 50 párů bot...ale chápu, že já mám podobné množství nožů....forma neskromného fetišismu ;). Jedinec se přizpůsobí snáze nežli rodina s dětmi. A pokud už se pro nějakou formu DS rozhodneme, měl by to být uvážený rodinný konsensus. Jinak to více méně dopadne jako v tom příspěvku Lokiho....A jako u všeho je lepší nějaká vize a postupná evoluční změna, nežli revoluční převraty destabilizující celek.

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #8 kdy: Únor 01, 2019, 05:07:16 odpoledne »
Nebojte, přátelé, stáří nás každého dožene a vyučí skromnosti veškerého bytí. A čím dřív se tomu minimalizmu člověk vyučí, tím snadněji to praktikuje, když pak musí. Vím to, nejen z doslechu či z internetu. Zažil jsem i důchoďák (fuj, ty enegie tam), i baráček na venkově (uf, ten život je často makačka). Před stárnutím těla nikdo nikam neutečeme (ani jóga nepomohla), a ani příprava (prepp.) moc nepomáhá. Jo, a stěžovat si nemá cenu, berme takovéhle úvahy jako poklonu praktikujícím vyznavačům rozumné skromnosti "hold"
Dovolím si tvrdit že to celkem souvisí s časem :)
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #9 kdy: Únor 01, 2019, 09:31:33 odpoledne »
Tak dopsáno.

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #10 kdy: Únor 02, 2019, 12:00:50 dopoledne »
to vis ,. pribeh hezkej.... po par letech dobrovolne skromnosti, sem zjistil ze sem stejne skromni. makam ted aby se deti mnele dobre, a tak nejak normalne. Inu z ruznych veci vystrizlivis, ale zaklad zustane. mne se to teda nestalo, ze bych se otoil a zacal vydelavat baliky penez. ale je pravda ze ze samoty na horach uz mam datum stehovani. jako jedna manzelka mi uz utekla, nebudu ryskovat druhou a stejne je tu uz nuda. na samote v horach size zijes skromne ale sam. po tom vidim u sousedu, sebevrazdy, alkoholismus, tak se tem lidem ani nedivim....
Nic nesmis prehanet. ale dobrovolne skromne,. vis co muzes mit penez plnej barak a stejne muzes byt skromni., kdysi jsem tvrdil ze prachy te identifikuji, jestli je mas maji te, priklad bezdomovoc nema penize, tak mu ani pokutu radci nedaji. popravde mi to je ted fuk a mam jine priority v zivote, nez si hlidat jestli mam malo penez nebo moc. nejak bylo nejak bude. jak pravi biblicke rceni. nestrachuj se o to co bude zitra, zitrejsek ma svych starosti dost.
A dalsi vec, vecne psani o skromnosti s tebe skromneho cloveka neudela, jen si to stale opakujes ze bys vlastne chtel byt skromni.... Inu kazdy je tvurce svyho stesti.....
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #11 kdy: Únor 02, 2019, 09:35:46 dopoledne »
No berme to tak, že ty nejhezčí věci v životě jsou tu pro většinu lidí zadarmo: vlídné slovo, vřelé laskavé obětí, krásný den, hvězdami zářící noční obloha, posilující spánek, čerstvý vzduch, čistá tekoucí voda....Opravdoví přátelé jsou také k nezaplacení, stejně jako zdraví či šťastný rodinný život s milovaným partnerem....peníze jsou prostě jeden z mnoha prostředků....jistě velmi mocný, ale nikoliv všemocný, jak se nám kdysi jeden exprezident snažil vysvětlovat.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #12 kdy: Únor 06, 2019, 04:25:30 odpoledne »
Citace
Obávám se, že u nás by krabicová metoda tak, jak ji popisujete, ekologicky nefungovala. Těch nepotřebných věcí je časem s dětmi tolik, že pokud bych vše ukládala, až se to bude hodit, v tom množství bych to už asi ani nenašla. Takže za mě je lepší to poslat dál do oběhu, než to nechat celý život ”hnít” ve sklepě či na půdě.
Navíc bychom se museli postupně stěhovat do většího a většího, jinak by se nám ty nasyslené krabice nevešly. To mě osvobozující a skromné rozhodně nepřipadá.


Nejsou jen dva extrémy. Nemít nic nebo hromadit všechno. Je tu střední cesta, kdy si necháváte věci, které se budou hodit a určitě je použijete. A věci, které nepoužijete, tak je pomalu prodávate nebo je darujete adresně lidem, kteří to potřebují. Snížíte tím náklady charitám a zároveň velká část věci neskončí hned v popelnici. Hodně minimalisti zapomínaji, že darování je ve většině jen nepřímo vyhození věci do popelnice.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #13 kdy: Únor 06, 2019, 06:35:28 odpoledne »
Já se bojím, že dobrovolná skromnost je póza líných, necílevědomých lidí, kteří ze své neschopnosti postarat se o sebe a své blízké dělají přednost.
Stačí tvrdit, že jako socky žijí dobrovolně, případně znějakého šlechetného přesvědčení.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #14 kdy: Únor 06, 2019, 08:33:47 odpoledne »
Záleží kam a na koho se podíváš....Třeba ve Slatiňanech v Klášterní ulici do roku 2015 sídlil Domov sociálních služeb, kde se řádové sestry kongregace Sv. Františka staraly o mentálně postižené děti i dospělé. Práce to byla vyčerpávající a usilovná, ty sestry ač byly materiálně zajištěné, žily opravdu skromným životem a pro pomoc potřebným....málo kdo by asi s nimi měnil a přesto, si nikdy nestěžovali a ani fluktuace nebyla nijak velká. A třeba spousta umělců žije různě po podnájmech nebo přímo v ateliérech, chodí ve starých šatech a žije si svůj materiálně chudý, ale emociálně a kreativně nesmírně bohatý život a nebo někde přes den učí a svou vlastní tvorbu páchají po večerech a o víkendech.

SoňaR

  • Host
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #15 kdy: Únor 07, 2019, 07:42:01 dopoledne »
Jé no úplně jsem na to dostala chuť!

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Rady a nápady dobrovolně skromných lidí
« Odpověď #16 kdy: Únor 07, 2019, 06:39:04 odpoledne »
Já, je mám taky moc rád. Jen nevím, jestli je skromnost jíst dobré věci a dělat jen co mě baví.