Autor Téma: Umění najít pitnou vodu  (Přečteno 814 krát)

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Umění najít pitnou vodu
« kdy: Srpen 16, 2018, 01:33:36 odpoledne »
Vlákno o filtrech na vodu mě vede k téhle úvaze.

Filtry na vodu nejsou má cesta, jsem z kopců, takže tady jsou běžně dostupné zdroje vody, kterou považuji za pitnou. Je mi jasné, že jinde to může být jinak.

Jednak tady v širokém okolí o studánkách vím. Kvalitu jejich vody vyhodnocuju podle vzhledu, zápachu, chuti a podle jejich polohy. Nenapiju se z něčeho, kde na hladině plave mastná skvrna, nenapiju se z něčeho co vyvěrá ve svahu níž, než je třeba hnojiště, pravidelně (čerstvě) hnojené pole - zvlášť pesticidy, pastvina se zvířaty atd...o silážních jamách nebo skládkách v okolí nemluvě.
Druhak preferuju zdroje vody "čím výš - tím líp" - třeba Jelení studánka na hřebeni Jeseníků - nebo tady v kolí, předpokládám, že když je široko daleko kolem les a voda je tekoucí, ne stojatá, neměla by být špatná...považuju ji za lepší, než je voda filtrovaná.

Jsem mimo? 
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Umění najít pitnou vodu
« Odpověď #1 kdy: Srpen 16, 2018, 01:54:38 odpoledne »
Kde není znečištění, musí být voda čistá.Navíc,tam u vás není žádný velký zdroj znečištění vzduchu, takže každý potůček a studánka bude dobrá. Trocha těch kyselých deštů nepadá na váhu, stejě i ta mizerná automobiilová doprava. Takže ano, netřeba u vás nic čistit, protože tam je čisto, a tekoucí voda má úžasnou samočistící schopnost.Tedy v čistém prostředí.
Ale třebas krkonoše i jizerky to mají trochu jinak, stejně jako krušné hory.Holt, na kopcích je čisto. U nás se pěkný potok změnil v páchnoucí čůrek, takže jsem rád za svoji studnu.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Umění najít pitnou vodu
« Odpověď #2 kdy: Srpen 16, 2018, 02:32:32 odpoledne »
Třeba já bych se u nás ze studny v dědině nenapil...kanalizace ve výstavbě, trativody nebo aspoň žumpy v kdovíjakém stavu u každého domu...
Proto kdo tady má "svou" vodu, má zdroj mimo dědinu (výš) - řádově o stovky metrů vzdálenosti a metry nebo desítky metrů výš. Vzhledem k rozborům - toho kdo je nechává dělat - je voda bez problémů pitná, sajrajti stíkají dolů, směrem k potoku.

Je mi jasný, že v republice jsou místa, kde to takhle snadné nebude. A zajímá mě, jak v takových místech postupovat bez znalosti lokálního znečištění a terénu, pokud to vůbec lze. Jestli je nějaká havěť viditelná pouhým okem (třeba), která žije jen v pitné vodě. Raky ve studánce čekat těžko...

Z toho, co protéká dědinou u nás bych se nenapil ani přes filtr...smrdí to, skoro to neteče, takže to zahnívá...osobně si myslím, že nebýt přepadů ze žump a kdovíčeho, už to je letos vyschlý...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

SoňaR

  • Host
Re: Umění najít pitnou vodu
« Odpověď #3 kdy: Srpen 16, 2018, 02:48:04 odpoledne »
Voda potoční obsahuje hnilobné bakterie z tlejícího rostlinného materiálu, hmyzu a uhynulých živočichů. Stejně tak stojatá voda ve studánce. A pak tu máme prvoky, např. ze zvířecích exkrementů. Prvoky chemickou cestou zlikvidujete až za několik hodin (tuším že 5 je minimum), ale zase se dají dobře odfiltrovat. Takže pokud u nějakého filtru čtete, že zachytí "cysty", tak to jsou právě ti "zamaskovaní" a skoro by se mohlo říct "opancéřovaní" prvoci.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Umění najít pitnou vodu
« Odpověď #4 kdy: Srpen 16, 2018, 06:32:49 odpoledne »
No, voda je zázrak, takže její přítomnost v čisté formě  je za odměnu. Ona sice může obsahovat něaké nečistoty, ale znám místa, kde je voda pitná v potoce, i ve studánce.. Většinou se jedná o vodní zdroje v kopcích, lesích a horách, kam nedosáhne civilizační puch, ani poklady ze zemědělské výroby.Voda má úžasnou schopnost se čistit, pokud teče čistým prostředím.....Je nutné pokládat každý zdroj vody, každou studánku i každý potůček za svaté zjevení, jako v lurdech.Lidé se o vodu budou handrkovat, budou se za ní stěhovat a můžou o ni i bojovat. My jsme o nejstarší studánku přišli, letos po zdokumentovaném půl století poprvé vyschla.Mikrobi, nebo nějaké živé potvory jsou sice o podělání, výluhy ze zemědělství jsou o to zajímavější.
Technicky se od deálnice dva kilometry, od silnice první třídy jeden a půl a dvojka má kilometr ochranné pásmo, trojka sto metrů , kde by nikdo nic neměl pít, jíst, ani bydlet, podle puritánů klidně dvojnásobek. Totiž, ty obrovské kopce pneumatik, brzdového i spojkového obložení, exhalace z motoru, ukapávající olej, šířený s vodou rozstřikem kolem, vč aerosolů vytvářejí zonu industriale, kde to sice žije, ale k životu to moc není....
Tam se o čisté vodě hovořit nedá ani s humorem.Takže jo, až se jednou budu stěhovat, bude to za vodou......

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Umění najít pitnou vodu
« Odpověď #5 kdy: Listopad 07, 2018, 10:19:23 dopoledne »
veselé obrázky, kdy s vodou jdeme do finále...,,.