Autor Téma: Přežití ve městě - obecně  (Přečteno 10549 krát)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #50 kdy: Červenec 12, 2018, 12:08:17 odpoledne »
To mne zajímá, tedy zdroj krize.....pokud to bude, jak píše soňa, pak budem všichni totálně v pohodě.Ovšem tyhle light krize nebudou to, co nám zlomí vaz. Bude to tehdy, pokud nepůjde natankovat u pumpy a pokud nepůjde elektrický proud.Pokud bude třebas inflační spirála, nebo padne dolar, nebo si putin zlomí nohu v americkém senátu, pořád to bude překonatelná krize, při které si mnozí ani neuvědomíme, že se něco děje.Soňa čerpá již z proběhlých krizí a je to logické, protože se těžko čerpá z neznámého. Dnes stačí vypnout internet a datové toky a banka vám nevydá ani krejcar hotovosti, ani jeden kamionista nezaplatí naftu kartou.Nikdy jme nebli křehčí společností, než nyní. Za války měli v každé chalupě koru a kravku., o králikách a holubech nemluvím. Dnes už nemá nikdo nic, v penny marketu to je levnější....

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #51 kdy: Červenec 12, 2018, 12:12:06 odpoledne »
No mě stačí se podívat v práci okolo sebe. Lidi co bydli na vesnici v domečku mají zahrádku asi jako já, něco si vypěstují, něco si koupí, do práce jezdí do města...a po práci zajedou do supermarketu jako lidé z paneláků...Těch lidí co mohou říci, že jsou potravinově soběstační je naprosto zanedbatelné minimum. A pokud bude systém jakžtak fungovat, nikdo nebude masově makat na poli. A až systém selže, tak produkrivita práce v zemědělství poklesne a uvolněná pracovní síla z měst půjd eobdělávat půdu méně efektivním způsobem. Ti co to budou umět rádi ukáží, jak se to má dělat a po nějaké době se ustaví nová rovnováha. Administratova hold nebude potřeba. Nejnebezpečnější scénář vidím v něčem, co připomínalo rozpad Jugoslávie a následující občanskou válku....a tam role statkářů nebyla moc záviděnihodná. Lidi ve městech se krčili a schovávali před odstřelovači, z kopců padaly minometné granáty a když šla ozbrojená Ruská armáda okolo osamělého stavení nebo vesničky, vyplenila to a vypálila do základů...a spousta lidí zmizela beze stopy. Tento scénář mi pro národ připadá nejděsivější, protože se lépe bojuje proti venkovnímu nepříteli, nežli proti sousedovi se kterým jsem chodil na pivo a jeho děti chodili s mýma do školy....i po válce jsou v lidech zasety křivdy na další generace. A vesničanům bych tak moc v té chvíli nezáviděl...

Takže bych viděl smysl v hledání způsobů dostupných pro většinu lidí, protože sedláci již svou cestu mají a logicky se jí věnují jako svému povolání. A není potřeba se přít o tom, že jídlo vyroste na poli. A nemá ani smysl se hadrkovat o tom, zda se bude pěstovat bez chemie, zda se pole budou obdělávat ručně nebo mechanizací...Situace nastaví podmínky  a lidé se buď přizpůsobí nebo ne, jako kdykoliv předtím. Ale má smysl hledat řešení na překlenutí toho přechodného období zmatků.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #52 kdy: Červenec 12, 2018, 12:31:26 odpoledne »
Votrobku souhlasím s tím, že jsme velice křehká společnost. Ale na druhou stranu ty opravdu hard scénáře obvykle nepřijdou jen tak bez předchozího varování. Ropa nedojde ze dne na den. Blacout který by ochromil celou republiku je sice reálný, ale pokud by nedošlo k poničení elektráren a přenosové soustavy, je pravděpodobné, že by se s tím společnost vypořádala relativně rychle....a pokud by obyvatelstvo bylo informované, nemusely by být ztráty velké. Ty opravdu těžké krize třeba finanční by postihly naprosto všechny...Mraky lidí jsou zadlužení, výrobci by neměli odbyt, směna zboží by zamrzla...ale zemědělci by přežili na výrobě potravin, i když i jich by se to dotklo. Ale je jich málo. Válka by poničila naprosto vše a pokud by to nebyl boj s fanatiky, šířící svou víru, pak by to odnesla především infrastruktura a výrobní kapacity...Málo kdo si připouští scénář nějaké opravdu vražedné epidemie a zde by záleželo hlavně na způsobu přenosu - město s vysokou hustotou obyvatel by na tom bylo zřetelně hůř, ale zase naprostá většina zdravotnických zařízení je právě zde...

A ještě postřeh...pokud je většina lidí nepřipravených, je nesmysl říkat, že pokud jde proud a teče nafta, nic se neděje. Naopak má smysl klást otázky a připravovat lidi na lehčí scénáře a pokud se chytí, samy si začnou říkat a co kdyby se....Protože jinak si většina lidí, řekne, že stejně nic nezmůžou a neudělají pro svou bezpečnost nic.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #53 kdy: Červenec 12, 2018, 12:42:46 odpoledne »
já to vidím jinak...pokud poteče elektřina, nebude zima, bude možní uvařit, poteče voda. Pokud se budou tankovat pohonné hmoty, bude funkční zásobování obchodů a tudíž bude co jíst. Musíš tedy vykreslit krizi, která vznikne a bude třeba ji řešit. Jinak budu stále dokola opakovat ten nejhorší scénář, který je strašákem......ono nemusí přijít vůbec nic a na to se budou lidi chystat nejlépe.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #54 kdy: Červenec 12, 2018, 12:50:30 odpoledne »
Každý se chystáme na to, co uznáme za vhodné. Každý prepper má svoje scénáře. U mě prepperství začíná už správnou výbavou na horskou turistiku. Není důvod kohokoliv přesvědčovat o jakémkoliv scénáři a ani ho vymlouvat. Pokud někdo neuvažuje finanční krizi jako problém, v pohodě. Jiný to může mít jinak. 

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #55 kdy: Červenec 12, 2018, 12:55:51 odpoledne »
Dyť většina lidí z města má chatu či chalupum či ji mé někdo z rodiny. Čekat že v ČR zůstanou lidi ve městech(a ty máme oproti jiným státům malé jak jejich vesnice) a trpět tam je docela zcestná myšlenka. Dyť pěšky jde v ČR dojít za týden skoro kamkoliv. Jsme jedna velká vesnice.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #56 kdy: Červenec 12, 2018, 01:00:29 odpoledne »
to je ono, tak to vidím i já.vypadnout na venkov se suchým hajzlíkem, a hromadou řep a erteplí ve sklepě, zbytek se docizeluje.
Jen o tom přemýšlet, odpovědi si může říct sám.......nějak začít.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #57 kdy: Červenec 12, 2018, 09:29:21 odpoledne »
Ják víš jsem z Perníkova a pro mne je třeba naprosto reálný scénář rozsáhlý požár chemičky nebo únik nebezpečné toxické látky a následná evakuace části města. Jsme u Labe a je dobré vědět, pokud budou záplavy, kudy se dá z města třeba odjet....V takovém Ústí nad Labem je to třeba docela problém, obě silnice i železnice tam leží podél břehů Labe a okolo jsou vysoké skalní stěny. Bylo by snadné toto město odříznout....Najsou to velké patálie, ale člověku může třeba zamotat hlavu situace, že má vyzvednou děti ze školy a nemůže se k nim dostat....Nebo třeba situace že ti zavolá někdo z rodiny, že leží zraněný uprostřed lesa a potřebuje abys pro něj dojel, a zavezl hop do špitálu....to jsem třeba řešil minulé prázdniny a byla z toho 5 týdenní neschopenka....

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #58 kdy: Červenec 12, 2018, 09:46:45 odpoledne »
A ještě můžeme tipovat, ze které strany to na nás přijde, co?  :)
... zapomněl jsi nálezy nevybuchlých pum  ;)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #59 kdy: Červenec 12, 2018, 10:27:46 odpoledne »
Soňo cokoliv...požár Parama, vykolejení Pendolína, zřícení letadla nad městem, teroristický útok uprostřed hokejového zápasu na přeplněným stadionu, útok teroristů uprostřed vánočních trhů....dá se toho vymyslet fúra.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #60 kdy: Červenec 12, 2018, 10:36:28 odpoledne »
To jo, ale jak dělali tuhle ten velkej průzkum kolem Parama, kvůli nové silnici, tak ten nález pum byl celkem reálným strašákem... nebo když je tuhle našli přímo v areálu Parama.... Pěkně jsme dostali evakuační plány, byly vytyčeny oblasti podle zón s ohledem na možnost výbuchu, oblasti podél trasy, kudy bylo v plánu převážet případný nález.... Jooo máme to tu napínavý.

CyPro

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #61 kdy: Červenec 13, 2018, 01:26:08 dopoledne »
...
Pokud bych bydlel v paneláku (jakože nebydlím), určitě bych uvažoval o nějaké formě akumulace vody. A pak samozřejmě úsporný režim spotřeby. Není to tak těžké. Osobně odzkoušeno. Samozřejmě bude záležet na době výpadku.
A splachování? "Co je žluté, to nech státi, hnědé nechť se s vodou ztratí."

Doplnil bych pro představu:
Vezměme si běžnou bytovku s osmi byty nad sebou. V každém bytě zásobník nouzové vody 1000 l. Tj. celkem 8000 l.
Pokud si tuto zásobu promítneme do plochy střechy nad uvedenými byty (odhadem 100 m2), tak dostaneme 80 l na jeden metr čtvereční.  Kdybychom chtěli toto množství vody získat ze srážek, muselo by napršet 80 mm vody.
Přičemž 20 mm už představuje docela vydatný déšť.
Roční úhrny srážek u nás jsou (závisí na místě) kolem 500 mm.
Tím nechci zavrhovat chytání dešťovky, ale zdá se mi efektivnější mít zásobu nouzové vody přímo v bytě, kde se může průběžně obměňovat a použít v případě nouze. Nasbírat uvažované množství ze srážek by nebylo tak jednoduché, nehledě na to, že nemusejí přijít v době, kdy by byly potřeba.


SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #62 kdy: Červenec 13, 2018, 08:01:05 dopoledne »
A určitě mít prostředky na čištění vody. V naší krajině snad není jediné město, které by stálo "na suchu" . Vždy je tam nějaká řeka, rybník, pramen.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #63 kdy: Červenec 13, 2018, 09:01:42 dopoledne »
Doplnil bych pro představu:
Vezměme si běžnou bytovku s osmi byty nad sebou. V každém bytě zásobník nouzové vody 1000 l. Tj. celkem 8000 l.
Pokud si tuto zásobu promítneme do plochy střechy nad uvedenými byty (odhadem 100 m2), tak dostaneme 80 l na jeden metr čtvereční.  Kdybychom chtěli toto množství vody získat ze srážek, muselo by napršet 80 mm vody.
Přičemž 20 mm už představuje docela vydatný déšť.
Roční úhrny srážek u nás jsou (závisí na místě) kolem 500 mm.
Tím nechci zavrhovat chytání dešťovky, ale zdá se mi efektivnější mít zásobu nouzové vody přímo v bytě, kde se může průběžně obměňovat a použít v případě nouze. Nasbírat uvažované množství ze srážek by nebylo tak jednoduché, nehledě na to, že nemusejí přijít v době, kdy by byly potřeba.

Já tu úvahu CyPra rozvedu po svém.....mám 100m2 střechy, roční úhrn srážek je 700-750mm dejme tomu kvartální okolo 180 mm čili 180l/M2....a 12,5m2 což dělá 2250 na byt = 10sudů/3 měsíce. V penězích to je cca 400kč ročně na vodném. Takto se to zdá málo, ale představuje to třeba jednu autocisternu/qvartál pohotovostní vody pro hasiče, nebo měkkou vodu pro společnou prádelnu. Takže jeden společný zásobník pořízený z dotací, nechat nesčerpatelný díl třeba pro hasiče a zbytek průběžně spotřebovávat. A pokud bude odstávka vody, použije se rezerva, kterou odpečetí správce a každý byt má 300 l užitkové vody, kterou nemusí tahat v teplejch.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #64 kdy: Červenec 13, 2018, 09:34:04 dopoledne »
Já bych k tomu ještě doplnil že 1 litr vody váží 1 kilogram. Aby někdo nevymyslel že dá nádrž pod střechu a nechá stáčet samospádem. Jsou to 1m² je tuna vody...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7533
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #65 kdy: Červenec 13, 2018, 10:41:09 dopoledne »
Tak najideálnejšie by bolo mať retenčnú nádrž v zemi. Jednak okap tečie dolu a nenatečie vám do nádrže nad okapy  ;D
A druhak v zemi voda nezamrzne a udrží si aj lepšiu kvalitu.

A potom prečerpávať vodu do samospádovej nádrže na streche. Ale to už treba aj lepšie čerpadlo, a treba vybrať také s potrebným vztlakom.

Síce bych si vedel predstaviť aj lepšie riešenie, napríklad zbytočný priestor býva na vrchu schodiska, ale to by sme v tom paneláku museli bývať členovia tohoto fóra. /už vidím, ako Votroubek sedí na balkóne a okopáva muškáty  ;D/
Alebo veteráni z obliehania Sarajeva https://www.aktuality.sk/clanok/204543/foto-krvave-obliehanie-sarajeva/


S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #66 kdy: Červenec 13, 2018, 01:38:11 odpoledne »
Našla jsem na fóru tento příspěvek od Mila o takovém "větším" průšvihu ve městě... hodí se sem a i kdyby to byla jen fikce, tak je to poučné...

Urban Survival: Tipy a rady z války v Bosně
Text je kompilací otázek a odpovědí z vlákna fóra Survivalist Boards. Vystupuje tam muž jménem Selco, který popisuje kolaps v Bosně v roce 1992. Selco popisuje, jaké to bylo žít ve městě celý rok bez elektřiny, paliva, tekoucí vody, dodávek potravin nebo tradičního obchodu. Jejich měna byla bezcenná, neexistovaly policejní nebo vládní síly a v ulicích vládly gangy a násilí. Strategie přežití, kterou on, jeho rodina a komunita použila k tomu, aby zůstali naživu je poučná a může změnit některé vaše priority ohledně přípravy na SHTF (SHTF = Shit Hits The Fan = výraz používaný survivalisty pro popis katastrofické situace). I když nejde o dlouhé čtení, přesto tento text doporučuji kvůli bohatým poznatkům někoho, kdo SHTF skutečně zažil.

Nikdo nevyhrál, jen jsme přežili se spoustou zlých snů. – Selco

Poznámka překladatele: Nedokážeme s jistotou určit autenticitu tohoto textu, pokud máte detailnější informace k dění v Bosně nebo k osobě Selca, neváhejte nás kontaktovat.

Jsem z Bosny a jak někteří z vás ví, mezi roky 1992 a 1995 tu bylo peklo. Celý jeden rok jsem žil a přežíval ve městě s 50 000 až 60 000 obyvateli bez elektřiny, pohonných hmot, tekoucí vody, dodávek potravin, bez práva a vlády. Město bylo celý jeden rok obklíčeno a ve skutečné SHTF situaci.

Neměli jsme organizovanou armádu a policejní síly, byly zde skupiny obránců, vlastně kdokoliv, kdo měl zbraň, tak bojoval za svůj dům a svou rodinu.

Někteří z nás byli lépe připraveni, ale většina rodin měla jídlo jen na pár dní, někteří z nás měli pistoli, pár lidí vlastnilo AK-47, když to vše začalo.

Po jednom nebo dvou měsících začaly gangy dělat špinavou práci, nemocnice vypadala jako řeznictví, policie se vypařila, 80% nemocničního personálu odešlo domů.

Měl jsem štěstí, naše rodina byla velká (15 členů ve velkém domě, 5 až 6 pistolí, 3 kalašnikovy), takže jsme žili a přežili, většina z nás.

Pamatuji si, jak americké letectvo shazovalo z letadel potravinové balíčky (MRE) každých 10 dní jako pomoc pro obklíčené město, ale nestačilo to. Některé domy měly malé zahrádky se zeleninou, ale většina neměla.

Po třech měsících začaly zvěsti o prvních úmrtích v důsledku hladu, úmrtí kvůli nízkým teplotám. Použili jsme dveře a okraje oken z opuštěných domů k topení, spálil jsem svůj vlastní nábytek, mnoho lidí zemřelo kvůli nemocím, většina kvůli špatné vodě (dva členové mé rodiny), používali jsme k pití dešťovou vodu, párkrát jsem jedl holuby, jednou jsem snědl krysu.

Peníze ztratily hodnotu, vyměňovali jsme věci, fungoval černý trh, pár příkladů: za jednu konzervu hovězího jste mohli mít ženu na několik hodin (zní to hrozně, ale byla to realita). Svíčky, zapalovače, antibiotika, palivo, baterie, munice do pušek a samozřejmě jídlo, bojovali jsme o to jako zvířata.

V situaci, jako je tato, se mnoho věcí změní, většina lidí se promění v monstra, bylo to hrozné. Síla byla v počtech, pokud jste byl v domě sám, tak jste byl pravděpodobně okraden a zabit bez ohledu na vaši výzbroj.

Válka skončila, opět díky Americe. Není důležité, která strana měla ve válce pravdu.

Bylo to skoro před dvaceti lety, ale věřte mi, pro mne je to, jako by to bylo včera, pamatuji si všechno a myslím, že jsem se hodně naučil.

Já a moje rodina jsme nyní připraveni, jsem dobře ozbrojen, zásoben a vzdělán. Není důležité, co se stane – zemětřesení, válka, tsunami, teroristé, důležité je, že něco bude.

A podle mé zkušenosti nemůžete přežít sami, síla je v počtech, buďte blízko své rodiny, připravte se s nimi, moudře si vyberte své přátele a připravte se také s nimi.

Otázka: Jak jsi se bezpečně pohyboval po okolí?

Město se rozpadlo v malé komunity, v mé ulici (15 až 20 domů) jsme zorganizovali hlídky (5 ozbrojených mužů každou noc), aby nás ohlídali před gangy a nepřáteli.

Vyměňovali jsme věci mezi lidmi v naší ulici. 8 km od nás byla jedna ulice, kde byli organizovaní obchodníci, ale bylo nebezpečné se tam dostat, šlo to jen v noci (přes den hrozilo nebezpečí odstřelovačů) a byla větší šance, že jste byli okradeni, než že byste obchodovali. Použil jsem tu ulici jen dvakrát, když jsem opravdu něco potřeboval.

Otázka: A co dřevo? Vypadalo to, že kolem města bylo mnoho lesů, proč jste museli topit dřevěnými dveřmi a nábytkem?

Bosna má mnoho dřeva a lesů, toho si všimnete na mapě, ale já žil ve městě blízko chorvatských hranic, více na jihu, nechci zmiňovat název města, ale když se podíváte na mapu, tak jižní část mé země u Chorvatska je skála.

Ano, ve městě bylo pár stromů, ovocné stromy, ale většina města je zastavěná, ale věřte mi, stromy zmizí velmi rychle, pokud nemáte elektřinu pro vaření a topení. Potom vám zbývá nábytek, dveře, dřevěné podlahy…a i to shoří velmi rychle.

Auta se ve městě téměř nepoužívala, protože většina cest byla zatarasena zříceninami, opuštěnými auty, zničenými domy atd. a benzín byl něco jako zlato. Pokud jsem někam potřeboval jít, šel jsem skoro vždy v noci, nikdy ne sám, ale ani ne ve velké skupině (2 až 3 lidi), vždy ozbrojen, velmi rychlý a vždy ve stínech, skrze ruiny, málokdy na otevřených prostranstvích. Vlastně jsem se vždy skrýval.

Neměli jsme předměstí ani farmáře, na předměstích byla nepřátelská armáda, byli jsme obklíčeni nepřátelskou armádou a uvnitř města jste nevěděli, kdo je váš nepřítel. Byly zde organizované gangy, 10 až 15 lidí, někdy 50, ale také zde byli normální lidé jako vy a já, otcové, dědové, slušní lidé, kteří okrádali a zabíjeli. Nebylo zde mnoho dobrých a zlých lidí, většinou jsme byli šedí, připraveni na cokoliv.

Připravoval jsi se? A jaké dovednosti jsi potřeboval?

Používali jsme to, co jsme měli, nebyli jsme připraveni, ani jsme se nevěděli na co se připravovat. Takže si představte, že jsme se v některých aspektech vrátili do doby kamenné.

Používali jsme cokoliv, co jsme měli, např. jsem měl propan-butanovou lahev, tak jsem na její konec s pomocí kamaráda přidělal koncovku, díky které jsem mohl plnit zapalovače (plyn byl příliš cenný na topení a vaření), tyhle zapalovače se staly malým jměním. Někdo mi přinesl prázdný zapalovač a já jsem ho naplnil plynem, obvykle jsem si za to řekl o jednu konzervu nebo svíčku nebo o cokoliv, co mi mohl nabídnout.

Pokud bych byl zdravotní sestra, pak by moje znalosti byly předmětem obchodu.

A ano, trénink a vzdělání je v těchto dobách velmi cenné, pokud umíte opravovat věci, pak se to může stát vaší obživou.

Můj soused věděl jak vyrobit olej do lamp a tak nebyl hladový, nikdy mi neukázal, jak to dělal, ale věřím, že používal strom za jeho domem a malou část nafty, nevím. Lidé vždycky potřebují někoho, kdo jim něco opraví. Nebyl to survivalový film, bylo to hrozné, dělali jsme co jsme dělat museli, abychom přežili. Nikdo nevyhrál, jen jsme přežili se spoustou zlých snů.

Jaká skupina tě podporovala?

Moje skupina byla jen moje rodina, moje krev (příbuzní, jako jsou strýcové, babičky, …) v mé ulici a podél ní jsem měl několik blízkých přátel, ale mí nejlepší přátelé byla moje rodina. Nikdy jsem nebral cizince do své blízké skupiny.

Otázka: Pokud bys měl na přípravu tři měsíce, co bys udělal?

Nyní jsem si dobře vědom, jak to může být tak hrozné během krátké doby, tak bych si pořídil potraviny, hygienické potřeby, energii, atd., zásoby na 6 měsíců. Žil bych v bytě s nějakou ochrankou, měl bych na vesnici dům s krytem, 5 km od bytu, v tom domě další zásoby na 6 měsíců, malou komunitu v té vesnici, většina z nich by byli mí příbuzní, většina z nich by byla připravena (poučili se z války). Měl bych čtyři druhy palných zbraní s 2000 náboji pro každou z nich.

U domu bych měl velkou zahradu a dobré znalosti o zahradničení a farmaření.

Myslím, že mám schopnost vycítit problémy, víte…když každý říká, že všechno bude v pořádku, tak si uvědomíte, že se všechno rozpadne. Myslím, že mám sílu udělat cokoliv, abych udržel sebe a svou rodinu naživu, protože když se všechno podělá, tak si buďte jistí, že budete muset udělat pár špatných věcí, abyste zachránili své děti. Nechcete být hrdinou, chcete přežít se svou rodinou.

Jedinec sám nemá šanci bez ohledu na to, jak moc dobře je ozbrojený a připravený, nakonec zemře, mnohokrát jsem to viděl. Podle mě je nejlepší skupina typu rodina, nebo blízcí přátelé, kteří se připravují a mají různé znalosti.

Otázka: Jaké položky bychom měli mít v zásobě?

Myslím, že mít jen jednu věc vám nepomůže přežít, jedině pokud byste kradli, pak byste potřebovali zbraně a spoustu munice. Kromě munice, potravin, hygienických potřeb, energie (baterie atd.) se potřebujete zaměřit na drobnosti pro obchod, jako jsou kapesní nože, zapalovače, apod.

Nezapomeňte na alkohol, nějaký druh, který vydrží dlouho, myslím něco jako whiskey, je jedno jaká značka, to není důležité, i ta nejlevnější je dobrou věcí pro obchod v zoufalé době.

Viděl jsem, jak nedostatek hygienických potřeb zabil mnoho lidí. Potřebujete mít drobnosti, jako např. pytle na odpadky, lepící pásky, atd.

V případě zbraní se držte jednoduchostí, nyní u sebe nosím Glock 45, ale mám také dvě ruské 7,62 mm TT pistole, protože tady má zbraň a hodně munice každý.

Nemám rád kalašnikov, ale tahle zbraň je tu v každém třetím domě. Většinu času jsem sbíral vodu ze střechy ve čtyřech velkých sudech, pak jsem ji vyvařil, abych ji dezinfikoval. Také jsme měli ve městě řeku, sice hodně znečištěná, ale když nemáte jinou možnost…

Ach ano, změnilo to můj pohled na život, vím, že se můžou stát špatné věci a co je podle mě nejdůležitější: už dále nevěřím vládě a autoritám, vůbec. Pokud dělají co mohou, aby vás ujistili, že všechno bude v pořádku, pak si můžete být jistí, že se stane něco hrozného.
Nevěřte, zkoumejte.

Otázka: A co občanská válka…a náboženské boje? Jak moc pomohlo zlato a investiční stříbro a jak jste získal alkohol a další zásoby?

Byli zde útočníci a obránci, občanská válka. Válka skončila bez vítěze, skončila příměřím. Byla to špatná válka se špatnými důvody. Nebojoval jsem za náboženství nebo etnický původ, bojoval jsem, abych udržel rodinu a sebe naživu.

Posledních roky máme mír, žijeme s lidmi, kteří kdysi byli naši nepřátelé, nechci znovu zažít válku kvůli etnickému původu nebo kvůli náboženství.

Prosím, nezobecňujte cokoliv o této válce, nebyly tu dobré nebo špatné strany, všichni jsme trpěli. Obě strany dělaly špatné věci a na obou stranách jsou dobří a špatní lidé. Jsem zde kvůli jedinému důvodu – survival, chci se učit a můžu sdílet užitečné informace.

Nemyslím na vaše náboženské přesvědčení, etnický původ nebo politický názor. Pár slov o mém městě před válkou: bylo to běžné bosenské město, normální život, slušní lidé, školy, divadla, parky, vysoké školy, letiště, nízká kriminalita. Byl jsem mladý muž.

Díky válce byla v mém městě skutečná SHTF situace.

Nevím jak ostatní lidé na tomto fóru, ale já nyní skladuji velké množství alkoholu. Na začátku války tanková střela zničila přední stěnu malého lihovaru blízko mého domu, tak jsme si vzali okolo 500 litrů rakije (něco jako bosenská whiskey). Je to dobrá věc pro obchodování, lidé pili v zoufalých časech hodně alkoholu, také jsme jej používali jako dezinfekci.

Ohledně hygieny budete potřebovat hodně hrnků, tácků, papírových nebo plastových.

Můj názor je, že hygiena je důležitější než jídlo, můžete snadno ulovit holuba, pokud máte babičku, tak může znát některé jedlé rostliny, ale nemůžete si ulovit ruční dezinfekční zařízení.

Tablety na úpravu vody, všechny druhy věcí na úklid, dezinfekční zařízení, hodně mýdla, bělidla, rukavic, masek, postarejte se o trénink první pomoci, naučte se léčit drobná poranění, popáleniny a i střelná zranění. Pokud seženete doktora, tak nebude mít pravděpodobně léky, nebo mu nebudete mít čím zaplatit. Naučte se jak a kdy používat antibiotika a hodně si jich obstarejte.
Věřte mi, s dobrými znalostmi a zásobou léků budete bohatí. Všechno své zlato jsem vyměnil za munici, ale nemělo to moc cenu.
Co se týče domácích zvířat, tak jsem žádné neměl, ani jsem v té době žádné nezaznamenal, možná je někdo snědl.
Malá rodina není moc dobrá, obvykle se sejde pár malých rodin společně do jednoho velkého domu a zůstanou spolu. Malá rodina nebo jednotlivec není vhodný pro přežití ve městě při SHTF, možná v divočině (s tím nemám zkušenosti). I když se budete ukrývat ve svém domě se spoustou jídla apod., tak dříve či později přijde dav. Souhlasím se skrýváním, je důležité nepřitahovat pozornost druhých lidí, ale když přijdou, tak potřebujete množství lidí a zbraní, nejlepší lidé jsou vaše rodina.

Co se týče pohybu po městě: vždy v nočních hodinách, nikdy ne sám (2 až 3 lidé), velmi rychle, nepřitahujte pozornost, musíte vypadat jako kdokoliv jiný, pokud většina vypadá zoufale, chudě, špinavě, pak takto musíte vypadat i vy, nikdo nesmí vědět, že máte jídlo, munici, čisté oblečení nebo doma cokoliv jiného. Vypadejte a chovejte se jako kdokoliv jiný.

Když někdo na vás nebo vaši rodinu zaútočí, tak musíte ukázat, že jste připraveni. Nikdy jsem nechodil do velkých skupin a v takových situacích je velkou skupinou gang. To jsou mé zkušenosti, bylo to tehdy, udělal jsem mnoho chyb, nejsem expert.
Například mnoho nevím o přežití v divočině.

Otázka: Co se stalo těm, kteří zemřeli? Kde lidé sháněli palivové dříví?

Kdokoliv v té době zemřel nebo byl zabit, tak se mu nedostalo řádného pohřbu.
Používal jsem každý kus volné země blízko domu na pohřby, někdy dokonce i na zahradě, městské parky se proměnily ve hřbitovy, po válce byla většina těl exhumována a řádně pohřbena.
Nepamatuji si, že by někdy někdo těla spaloval nebo něco podobného. A ještě jedna věc mě napadla, někteří lidé chodívali v noci několik kilometrů jen proto, aby si mohli zapálit kus dřeva a donést si ho domů a začít vařit nebo topit, zápalky a zapalovače byly opravdu drahé a většina lidí neměla dostatek dřeva, aby mohla pořád udržovat oheň. Pro většinu lidí byl život jen neustálé shánění něčeho, oheň, dřevo, jídlo, munice, …

Otázka: Byla sůl cenná?

Ano, sůl byla cenná, ale ne tolik, například káva a cigarety byly cennější.

Otázka: A co cigarety?

Měl jsem hodně alkoholu, většinou jsem s ním bez problému obchodoval. Konzumace alkoholu byla desetkrát vyšší než v době míru. A to nepočítám čištění a dezinfekci.

Pokud máte peníze a čas, pak je lepší skladovat cigarety, svíčky, baterie pro obchodování nebo jídlo.

Nebyl jsem v té době prepper, neměli jsme čas se připravit, pár dní před SHTF politici v TV uvedli, že všechno bude v pořádku.

Otázka: Řekni nám více o vaření a o jídle, které jsi byl schopen připravit. Bál jsi se o pach, který by zalarmoval lidi, že je v okolí jídlo?

Během léta jsem vařil na zahradě (zděné oplocení, naštěstí cihly). Co se týče pachu jídla, pokusím se to ukázat na situaci: žádná elektřina, neteče voda, kanalizace měsíce nefunguje, mrtvá těla v poničených domech, špína a nepořádek. Věřte mi, je těžké ucítit něco dobrého.
Nebylo to jako ve filmech, bylo to strašné, špinavé a smradlavé. Ano, měl jsem problémy kvůli vaření, ale bylo jich málo a jak jsem již psal, vhodně ozbrojení lidé s vůli se bránit pomůžou vyřešit většinu takových problémů.
Situace by byla pravděpodobně jiná v divočině.
Jedl jsem většinou nějaký druh lívance s místními bylinkami (nevyžaduje oleje na vaření a příliš mnoho dřeva) a samozřejmě vše, co jsem mohl vyobchodovat, rýže byla dobrá k jídlu.
Myslím, že jsem měl štěstí, jen párkrát jsem jedl něco jako jsou holubi. Vždycky jsem měl něco pro obchodování, myslím, že společně se zbraněmi mě to zachránilo.
Pokud se zajímáte o toto téma, pak doporučuji stránku autora (Selco) na SHTF School. Je to dobrý zdroj ohledně městského survivalu.

Otázky:
 1) Proč byla noc bezpečnější než den? A proč skupiny 2 až 3 lidí? Co se stávalo větším skupinám?
 2) Jak jsi se vyrovnal se situací, když se objevil dav a přišel si pro tebe nebo tvou rodinu?
 3) Zmínil jsi obchodování se střelivem. Jak moc jsi střílel a kolik jsi měl munice?
 4) Jak jsi byl schopen určit, kdo je nepřítel a kdo není? Jak si zvládl obchodovat s lidmi a kdy/kde?
 5) Jaké opevnění jsi udělal na svém domě a jaký druh ochrany/strážení jsi měl?
 6) Jak jsi se vyhnul odstřelovačům? Jak se dá proti nim bránit?

Během dne skoro nikdo nebyl venku kvůli odstřelovačům, obranná linie byla velmi blízko, takže cokoliv jste venku dělali (obchod, shánění dřeva) jste museli dělat v noci. Důležité také byly novinky, mnoho lidí zemřelo jen proto, že se šli někam podívat, co se stalo. Žádné noviny, žádné rádio, žádná TV, nic, drby zaplnily mnoho lidí.

Jak jsem vysvětloval, můžete zůstat doma a umřít kvůli hladu nebo zimě, kvůli infekci nebo malému poranění, nebo můžete jít ven, riskovat svůj život a snažit se najít/vyobchodovat něco užitečného.
Také jsme měli něco jako pouliční hlídky, lidé v mé ulici byli dobře organizovaní kvůli gangům.
Bylo zde hodně střelby, zpočátku jsem neměl dostatek zbraní, jednu pušku a jednu pistoli (druhá světová válka), asi tak 100 nábojů, později jsem vyobchodoval více pušek a munice, pamatuji si, jak jsem za autobaterii dostal dvě pušky.
Kolik munice? Mnoho, co nejvíc můžete mít. Většinou nebudete schopni rozeznat, kdo je nepřítel, kromě rodiny a blízkých přátel, kdokoliv jiný je potenciální nepřítel. Pokud si váš kamarád musí vybrat mezi smrtí svého dítěte a vaší smrtí, pak hádejte, jaká bude jeho volba.
Drby – někdo vám řekne, že nějaký starý chlápek kousek od vás vlastní pár konzerv a hledá např. munici, vy tam půjdete. Stejně tak do mé ulice přicházeli lidi kvůli obchodu.
V noci zde bylo něco jako obchodní ulice, ve skutečnosti to byly ruiny sportovního centra, mohli jste tam jít a poptávat se po něčem, nebo něco nabízet, ale nikdo to nekontroloval, takže to bylo příliš nebezpečné.
Bylo to celkem primitivní, cihlové zdi okolo domu, pytle s pískem v oknech a dveřích, na ty pytle jsme použili cokoliv jsme mohli, velké kusy kovu, kameny, uvnitř domu jsme daly všechny věci do oken, nechali jsme jen malé okénko pro pušku, vždy bylo 5 členů rodiny připraveno bojovat, jeden byl vždy skrytý na ulici.
Situace jako v době kamenné.
Abychom jsme se vyhnuli odstřelovačům, tak jsme přes den zůstávali doma, nebylo moc nočních odstřelovačů, ani v noci jsme nikdy nechodili na otevřená prostranství, vždy zkratky skrze ruiny, rychle a potichu.

Otázka: Jaká byla vaše situace ohledně toalety a koupelny? Kam jste chodili?

Používali jsme lopatu a každičký kus země u domu, zní to špinavě a také to takové je, mytí v dešťové vodě, někdy v řece. Většinou jsme neměli toaletní papír a i kdybych jej měl, tak bych jej za něco vyobchodoval. Byla to po celou dobu špatní situace.
Moje rada: První co si připravte je zbraň a munice, pak všechno ostatní, záleží kolik máte peněz a místa, pokud něco zapomenete, pak nevadí, vyobchodujete to od někoho, ale pokud zapomenete na zbraně a munici, pak se nebudete moci dostat na místa, kde se obchoduje.
Nevidím velkou rodinu nebo skupinu jako krky k živení, ale jako skupinu ozbrojenou a silnou, je to lidská přirozenost se přizpůsobit. Držte to jednoduchosti a používejte zdravý rozum, v prvním období slabí lidé zmizeli, zbylí bojovali.
Pořiďte si maličkosti – zapalovače, svíčky, atd. Generátor na palivo je dobrá myšlenka, ale lepší je mít tisíc zapalovačů. Při SHTF scénáři takový generátor přiláká celou armádu, tisíc zapalovačů nezabere tolik místa, jsou levné a vždy je můžete vyobchodovat za něco jiného.
Reálný SHTF scénář vyžaduje kompletní změnu myšlení, je to těžké vysvětlit.

Otázka: Jak snadné/těžké bylo sehnat zbraň po SHTF a co jste mohl vyobchodovat za zbraně a munici?

Po válce byla v každém domě zbraň, ano, policie některé zabavovala, ale hodně lidí si je schovalo.
Také jsem měl legálně zbraň a stát udělal něco jako „dočasné zabavení“, tzn. že v případě mimořádných událostí (nepokoje atd.) má vláda právo mi dočasně zabavit zbraň, na to nezapomínejte.
Někteří lidé mají legální zbraň pro každodenní nošení, ale někteří lidé mají i skryté nelegální zbraně pro případ SHTF a „dočasného zabavení“.
Při SHTF není těžké sehnat zbraň, pokud máte dobré věci pro obchod. První dny SHTF jsou nejhorší – chaos a panika, možná nebudete mít čas sehnat zbraň. A být neozbrojený při chaosu, panice a nepokojích je špatné.

Otázka: A co zdravotní péče pro lidi, kteří byli postřeleni nebo zraněni?

Zranění, nejčastěji ta střelná, mají pravděpodobnost přežití, pokud se podaří sehnat doktora, asi tak 30 %. Opět – není to jako ve filmu, většinou zemřeli, mnoho lidí zemřelo na následky drobných poranění s infekcí. Měl jsem antibiotika asi tak jen na 3 až 4 léčby, samozřejmě jen pro moji rodinu.
Jednoduché věci zabíjely lidi, bez léků vás průjem zabije během pár dní, obzvláště malé děti. Objevilo se mnoho plísňových kožních chorob a otrav jídlem. Nemoci jsme léčili většinou jen místními bylinkami a pak jsme sháněli antibiotika. Byl jsem dobrý v ošetřování zranění z hlediska nouzové pomoci.
Co jsem se naučil? Hygienu a hodně léků, zvláště antibiotika. Potřebujete se naučit spoustu věcí, jděte na Internet, udělejte si nějaký kurz, např. první pomoci. Při SHTF je to jiné, naučte se používat určité léky a antibiotika.
Pořiďte si vlastní protitetanové injekce, soupravy proti hadímu uštknutí, adrenalin (různé druhy alergických reakcí) apod. Do své zásoby si sežeňte resuscitační soupravu.
Samozřejmě tohle většinou nevyužijete, když se nic nestane, jedině že byste byl certifikovaný a trénovaný (doktor, zdravotní sestra, záchranář). Ale při SHTF se vás nikdo nebude ptát na licenci, jen se učte a mějte v zásobě velkou část zdravotnických potřeb.
Většinou má pomoc byla malá, pomohl jsem s tím, co jsem měl, byl jsem nepřipravený.

Otázka: Měla vaše měna stále nějakou hodnotu? Používali jste peníze na nákup věcí od druhých lidí?

Ne, někdy se daly použít cizí měny (dolary nebo německé marky), ale i při této vzácné příležitosti byly ceny neuvěřitelné, např. jedna konzerva fazolí stála 30 až 40 dolarů (běžná cena je možná tak 0,5 dolarů). Asi měl někdo spojení s okolním světem (černý trh), takže takto mohl vydělat spousty peněz. Obchod byl hlavně formou barteru. Místní měna zkrachovala velmi rychle, během pár týdnů, možná měsíce.

Otázka: Kolik místa bych měl mít na skladování alkoholu? A jak je to s bezpečností?

Lidé pijí v zoufalých dobách více alkoholu, než je obvyklé. Je to dobrá věc pro obchod, nikdy jsem s tím neměl problém.

Také jsem přemýšlel, že by bylo dobré naplnit prostory něčím, co zabírá málo místa, ale je zároveň zajímavé pro obchod, např. baterie, antibiotika atd.
Pointa je v tom, že já jsem ten alkohol měl zadarmo, nekoupil jsem si ho. Lidé mě často napadali, protože si mysleli, že jsou silnější, nevěděli, co jsem měl.
Obchodování s municí – to záleží na tom, kolik máte munice, občas jsem vyměnil munici za jídlo a za pár týdnů zase jídlo za munici, ale nikdy jsem neobchodoval doma, nikdy ne ve velkých množstvích, jen velmi málo lidí vědělo, kolik mám čeho doma.
Jde o to skladovat tolik čehokoliv, jak je jen možné (záleží na penězích a prostoru), později poznáte, co je nejvíce populární.
Obrana byla velmi primitivní (nebyli jsme připraveni), použili jsme vše, co jsme mohli. Okna byla rozbitá, střecha poničená od bombardování, všechna okna byla něčím zablokovaná. Každou noc jsem zablokoval bránu k nám do zahrady pomocí sutin a bordelu z ulice a pak jsem použil hliníkový žebřík, abych se dostal zpět.
Jeden chlápek z naší ulice si kompletně zabarikádoval dům, když šel v noci ven, tak používal díru, kterou udělal v jednom z pokojů, který je připojený k domu jeho souseda a skrze tento zničený dům se dostával ven, ve skutečnosti měl tajný vchod.
Může to vypadat divně, ale nejbezpečnější domy mizí jako první, samozřejmě jsme měli v sousedství pár velmi krásných domů, se zdmi, psy, alarmy, mřížemi v oknech. Hádejte co se stalo – dav na tyto domy zaútočil jako první, některé domy se bránily, některé ne, záleželo na zbraních a počtu lidí uvnitř.
Myslím, že je bezpečnost důležitá, ale nedávejte ji na obdiv, zapomeňte na alarm, při SHTF budete potřebovat obyčejně vypadající dům se spoustou zbraní a munice.
Nyní mám z bezpečnostních důvodů ocelové dveře, abych přežil počáteční dobu chaosu, ale pak se přesunu k větší skupině (rodina a přátelé).
V mém případě se migrace neuskutečnila, protože se vše stalo velmi rychle a armáda protivníka obklíčila město. Jedno vím jistě, pokud bychom měli možnost dostat se z města na venkov, tak bychom to udělali.

Otázka: Jaká byla situace s bankami a obchody?

Celý monetární systém zmizel po dobu zhruba jednoho roku, takže nic nefungovalo. Dokonce i teď po dvaceti letech lidé žalují u Evropského soudu banky, protože nechtějí přiznat úspory. Třikrát se změnil název měny, objevila se hyperinflace, ztratily se záznamy o úsporách a půjčkách. Někteří lidé této situace využili ke zbohatnutí.
Bylo mnoho problémů dokázat, jaký majetek lidem patřil. Můj otec měl pěkný byt, ale protože ho kvůli válce musel opustit, tak pak 4 roky u soudu dokazoval, že byt byl jeho. Na druhou stranu, během nejhorších období se lidé prostě přesunou do prázdného domu.
Zmínil jsem venkov, co si pamatuji, tak tam to bylo mnohem lepší.
V té době tu nejezdila auta, pamatuji si tank a Ladu Nivu s kulometem a ty se pohybovaly, jen když střílely, jinak se skrývaly v ruinách domů. Pro „civilní“ populaci nebyla vozidla, ulice byly plné ruin a pohonné hmoty byly příliš drahé.
Bylo důležité nepřitahovat pozornost. Pokud jste vypadali dobře oblečeni, pak vás někdo zabil a vzal vám vaše věci, když jste měli skvěle vypadající pušku, tak to bylo nejspíš proto, že bylo těžké pro ni sehnat její kalibr a také přitahovala pozornost.
Při SHTF bych se snažil vypadat jako většina lidí venku – vystrašení, zoufalí, zmatení, sem tam ječící, nevypadající dobře. Nevzal bych si na sebe skvělou uniformu se slovy: „Jsem zde pro lupiče a zloděje.“ Snažil bych se skrývat, byl bych ozbrojen a dobře připraven vidět své možnosti. Venku bych se pohyboval jen v noci a se svým nejlepší přítelem nebo bratrem. Zní to divně, ale ze zkušenosti vím, že to funguje, být dobře připraven, ale nenechte nikoho mimo dům, aby to věděl.
Bez ohledu na to, jak dobrá je bezpečnost vašeho domu, jak dobrá je vaše zbraň, když lidé uvidí dobré důvody vás okrást, pak to při SHTF udělají, je to jen otázka času, počtu lidí a zbraní. Nedávejte jim důvod být zajímavý pro vyrabování.
Vyrabování obchodů a benzinových stanic se stalo velmi, velmi rychle, jakmile začala střelba, tak všechny cenné věci zmizely, sice byly snahy autorit udržet pořádek, ale během prvních pár týdnů se všechno rozpadlo.

Článek SHTF Survival Q&A: A First-Hand Account of Long-Term SHTF Survival přeložil Jiří Schmied
http://www.tacticalintelligence.net/blog/shtf-survival-qa-a-first-hand-account.htm






SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #67 kdy: Červenec 13, 2018, 11:14:08 odpoledne »

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #69 kdy: Červenec 16, 2018, 11:35:47 dopoledne »
@SoňaR - "Tipy a rady z války v Bosně" bohužel nejdou ověřit a jsou obecně považovány za podvrh, respektive marketingový produkt shtfschool.com, která prodává kurzy přežití.

Ve výpovědi Selca je řada problematických míst, například fakt, že v Bosně v roce 1991 neexistovalo město s 50-60 tisíci obyvateli. Nejblíže tomu bylo město Bihač z Unsko-sanského kantonu, který měl 45 tisíc obyvatel a dalším byl až Mostar s 75 tisíci. V Jugoslávii nebylo běžné mít AK47 (a už vůbec ne "tři v rodině") - navíc jugoslávské armáda nepoužívala AKčka, ale srbský klon, Zastavu M70 atd.

Jinak řečeno, Selka lze přirovnat k takovému Markovi Chlíbkovi a jeho specnaz.cz

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #70 kdy: Červenec 16, 2018, 11:45:46 dopoledne »
Ano, Loki, víme, že je to pravděpodobně fikce, také je to v příspěvku zmíněno.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #71 kdy: Červenec 16, 2018, 11:56:58 dopoledne »
Loki měl jsem možnost po 4 roky se denodenně setkávat s mladým mužem, co uprchl přímo ze Sarajeva sem do Čech s celou rodinou. Mluvili jsme spolu hodně a ač třeba zpochybníš to AK47 což s tebou souhlasím....pro něj to byl taky Kalach....Rozhodně tomu neříkal Zástava M70....mimochodem se to teď houfně prodává u nás, když se SA58 vyprodaly a levné válečné železo se sem vozí právě z Balkánu....Ale to podstatné jeho zážitky byli v podobném duchu....cesty do hor pro potraviny, nošení a shromažďování pitné vody, směňování čehokoliv za léky...neuvěřitelné otupění a lhostejnost vůči smrti...prostě běžel přes cestu společně se třemi jinými a jednoho z nich dostal odstřelovač a ostatní běželi dál....To jak se pohyboval počet obyvatel ve městě se dá těžko ověřovat, kdo mohl uprchl i ze Sarajeva, ale přesně se také neví kolik to bylo lidí...Někteří pendlovali a vozili zásoby, jiný byly závislý na leteckém zásobování a černém obchodu....řezníci jezdili pro "maso" do hor k vesničanům...a cena masa se dopravou zdvojnásobila ....

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #72 kdy: Červenec 16, 2018, 12:46:10 odpoledne »
@ManuaKea - neboli z hlediska preppingu, respektive bug-inu (a obecně strategie pro přežití ve městě) ty informace jak od Selka, tak od tvého mladého muže, nemají žádnou hodnotu, že ano. Oba totiž jen "reagovali na aktuální podněty". Odneseš si z toho jen "jejich pohled na věc". Navíc jako reference ti slouží jeden zdroj, který měl k dispozici tři kalachy a hromadu kvérů a k tomu 500 litrů tvrdého alkoholu a druhý, který zdrhl s celou rodinou.

To není nějaké bagatelizování jejich historek, nebo jak to říci. Jde o to, že to je bezpředmětné. Pusť si záznamy na post belum a máš to samé z první ruky. Přečti si jakoukoli kroniku obce, která ji vede - spousta jich je online. Hlavně první světová je naprosté peklo. Taky se chodilo do hor, taky se kácelo kvůli otopu a na hřišti byl hřbitov a maso nebylo a všechno pořád dokola. V čem je rozdíl mezi Stalingradem a Sarajevem? Myslím, že rozumíš, kam mířím.

Jinak řečeno, svědectví "tvého mladého muže" je sice ok, ale jinak je "úplně k ničemu", protože obdobných svědectví jsou k dispozici tuny. Tedy - musím se opravit - je dobré k tomu, že ti to ukáže, že "nejlepší je zdrhnout jak nejrychlej to jde".

Nic ve zlém, ale chybí tomu systém. Urban prepping a Sarajevo není dobrý nápad. Musí to spadat pod civil war nebo okupaci nebo blokádu. Prostě ta strategie je jiná, než například při zemětřesení nebo havárii.

Pokud hledáte nějaký záchytný bod, jak to pojmout, tak začněte například na ready.gov a modifikujte je pro podmínky v ČR, včetně té tuny odkazovaných zdrojů, a najděte náhrady pro místa, kde se "spléhá na stát" a podobně.

U nás je dobré mít v merku například edpp.cz
Typická věc, které CZ urban prepper musí čelit je totiž taková banalita, jako je povodeň. Nikde jsem tu neviděl metodiku na vytvoření personální strategii, která by stála na zkušenostech lidí z Otrokovic nebo Troubek...
 

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #73 kdy: Červenec 16, 2018, 01:38:11 odpoledne »
Loki jelikož jsem z Perníkova, a město leží na soutoku Crudimky a Labe beru povodeň jako naprosto reálný scénář. Mám v hlavě zhruba mapu zátopových oblastí i komunikace, kudy lze zaplavené území opustit. Tyto informace lze najít a na situaci se lze dobře předem připravit. Jinak k tomu bagatelizování historek....já ten tvůj pohled beru jako snahu se "vědecky" připravit na základě ověřených dat na občanské nepokoje. ALE....pro mne ty hystorky mají subjektivní hodnotu v tom, že popisují osudy normálních civilistů, jejich uvažování, zkušenosti a zážitky a také, jak se vyvíjela jejich psychika, co dělal s lidmi stres, jak se měnil jejich žebříček hodnot....A jak na to, co se odehrálo nebyli naprosto připraveni, jako většina lidí v Čechách. A popravdě i když si ty informace ověříš a uděláš si rešerši z více nezávislých zdrojů, stejně nebudeš připraven na realný scénář. Jiná věc je to číst a studovat a jiná 3 týdny hladovět a pak zvažovat, zda opustit zbytek rodiny a riskovat cestu pro jídlo, léky nebo vodu. A pak třeba otupění, kdy ti najednou smrt vezme někoho blízkého, koho dobře znáš, přijde jako něco, co vídáš na každém kroku a už nemáš sílu truchlit....Když ti to vypráví 24 letý kluk, který to zažil jako dítě, má to pro mne subjektivně poněkud jinou informační hodnotu, podobně jako vyprávění pradědy legionáře. Uznávám, že pro lidi na foru je to v duchu JPP (jedna paní povídala). A nijak se o to nepřu. Ale popravdě mi je jedno zda po mě pálí někdo M70 nebo tím AK47. Je jedno zda měli zbraně 3 nebo 3 vagony....Ale je dobré vědět, co šlo na odbyt, co se dalo reálně sehnat, jak se lidé snažili čelit zimě, jak si svítili....A jak bojovali se stresem, jak se na nich projevoval, jak třeba poznali předem, že někdo ztratil vůli k životu....to se těžko popisuje. Pokud nejsi specialista s reálnou zkušeností z bojů nebo třeba záchranář, můžeš toho přečíst kupu a stejně tě v reálu situace zaskočí. Znám pár záchranářů i pár vojáků z misí a všichni tvrdí víceméně, že to co se učí v učebnách, na střelnicích, při simulacích je fajn základ, ale v reálu si stejně vytvoří svou individuální rutinu, která pomůže přežít. Už třeba jak si otipují lidi se kterými musí dělat, když to jsou  třeba místní průvodci a informátoři. Když pak vidíš veterány, vidíš, že každý má svůj způsob, který si našel sám...Ale ten si vytvořil právě posloucháním historek kamarádů a testováním v reálu....Reál si tu moc nenasimuluji, tak alespoň rád poslouchám zkušenosti lidí, kterým věřím, že to zažili na vlastní kůži. Tož tak.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #74 kdy: Červenec 16, 2018, 01:40:44 odpoledne »
Jinak díky za odkaz, projdu si to. Jak vidím je to šité na míru pravděpodobnosti rizik Američanů....

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #75 kdy: Červenec 16, 2018, 02:14:54 odpoledne »
No a já bych tuto debatu ukončila tím, že pro někoho to hodnotu má a pro někoho třeba ne, ale nechala bych na každém, ať si sám určí, zda to pro něj hodnotu má nebo ne.

Téma je zatím doslova v plenkách a bude se nadále rozvíjet, ale zcela určitě ne diskuzí v tomto duchu.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #76 kdy: Červenec 23, 2018, 08:43:24 odpoledne »

chpslst

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #77 kdy: Červenec 24, 2018, 02:45:29 odpoledne »
Loki ty si preper každým coulem...
Zaváraniny kde dovidíš a ešte aj pitle na mŕtvoli...

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #78 kdy: Červenec 24, 2018, 07:17:12 odpoledne »
Zvýšené podlahy, stejně jako podhledy můžou v menším bytě plnit funkci skladu. Předpokládám že foto je pouze ilustrační...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

chpslst

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #79 kdy: Červenec 24, 2018, 07:22:57 odpoledne »
Ale houbeles ilustrační.
Nevidíš to množstvo literatúry?
To je lokiho bejvák... ;)

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #80 kdy: Červenec 24, 2018, 08:02:39 odpoledne »
@SoňaR prosím příště nekopíruj stránky ale dávej odkazy. Půl hodiny roluji dolů :D
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #81 kdy: Červenec 24, 2018, 09:09:31 odpoledne »
Budu kopírovat  :), mám pro to důvod - i zde na fóru už máme řadu příspěvků s odkazy, které už nefungují, tak chci, aby informace zůstala zachována.

chpslst

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #82 kdy: Červenec 24, 2018, 09:48:05 odpoledne »
@SoňaR prosím příště nekopíruj stránky ale dávej odkazy. Půl hodiny roluji dolů :D
Koľko nábojov už za ten čas si mohol mať prebitých...

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #83 kdy: Srpen 22, 2018, 08:48:30 dopoledne »
Tak se vraťme ke kanalizaci, protože nefunkční kanalizace bude problém...

Při výpadku proudu bude vakuová/tlaková kanalizace nepoužitelná.

Ale gravitační by se mohlo podařit udržet v chodu, pokud...ji budeme dost proplachovat, což bude problém, když nepoteče voda.
Co jde o kanalizaci, chtělo by to vědět jaká vlastně je v místě kde bydlím a od toho se odpíchnout. (Doma mám vyřešeno tak, že neruším starou žumpu. Kanalizace bude tlaková, při výpadku vyhrabu přípojku, otočím jedno koleno v potrubí a jedu na žumpu - jenže i tu bude potřeba jednou za čas vyčerpat.)

Nepomohlo by centralizovat záchody v bytovém domě třeba na první patro? Teda zkušenosti z letošního léta nám ukazují, že lidi nezačnou šetřit vodou, dokud jim nedojde, podobné to bude s použitím kanalizace...nejdřív by ji sousedé ucpali, pak by ji bylo třeba vyčistit a pak by si možná dali říct.

Proplachovat potrubí by šlo dešťovkou ze střechy...za deště dokonce samočinně (tenhle systém se dokonce používá, poslední připojený dům v kanalizační větvi mívá do kanalizace svedeny i dešťáky - právě kvůli proplachu)...jenže ucpané potrubí mě spolehlivě vyplaví.

Kde je vůle, tak je cesta...


Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #84 kdy: Srpen 22, 2018, 08:57:43 dopoledne »
No když už tady zaznělo, jak bychom se měli my preppeři víc angažovat, tak zrovna v tomto vidím možnost - podněcovat "radnice", aby podporovali / dotovali podzemní rezervoáry na dešťovku u bytových domů. Argumentace je snadná - prognóza zhoršujícího se sucha, možnost tuto vodu využít na kropení ulic, zálivku, hašení požárů, při nejhorším i na splachování záchodů, stírání podlah atd.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #85 kdy: Srpen 22, 2018, 09:32:54 dopoledne »
Šetření vodou je v případě odpadů kontraproduktivní, protože odpady se vodou ztekutí a ebo jedou na vodním polštáři. A když lidi vodou šetří příliž, odpadní potrubí se ucpává. Takže všeho s mírou, ale pokud se budou takové letošní sucha opakovat, bude to výzva pro všechy....

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #86 kdy: Srpen 22, 2018, 09:52:49 dopoledne »
Bylo by to hezké, bylo, jenže...povodně v 97 nás učí, že dokud se nic nestane, nestane se vůbec nic.

Do 97 roku bylo nemyslitené očekávat stavbu suchých poldrů...ale hned potom rostly jako houby po dešti. Když vidím ekologistické (podle vzoru fašistické) snahy o parkovací zóny v Praze zdůvodněné ekologií a potom ten kontrast s MHD - veškeré autobusy jezdí na naftu - a přitom by stačilo od stejného výrobce koupit autobusy na CNG a vybudovat pár CNG čerpacích stanic na konečných stanicích a v depu. I ty čerpačky se vyrábějí u nás (Vítkovice a Motor Jikov).
Tak jsem si pobrečel a ...

Pokud to někdo myslí s přežitím ve městě vážně (ve městech vždy nějaké procento populace zůstalo, ale velkou část vstřebal venkov) měl by se krom jiného o plány kanalizace začít důvěrně zajímat. Dokud nemáme v ruce nějaký konkrétní příklad, těžko něco vymýšlet...a plány jeho domu nestačí, jde o celek, celé sídliště/čtvrť...

Pokud se bavíme o "lehčí" krizi - řekněme finanční, realita je taková, že služby budou nějak fungovat...možná ne stabilně, ale nějak to půjde. Největší starostí lidí bude, jak ufinancovat hypotéku na předražený byt...na druhou stranu si myslím, že v tomhle bude intervenovat stát...protože není skutečně v ničím zájmu, aby se z tisíců (možná milionů) lidí stali bezdomovci...mohli by se začít bouřit, navíc banka nestojí o byt, zajímají je úroky. Developeři by taky přišli o kšeft.... (Pro zlé jazyky, v současné době jsem na tom s hypotékou tak, že ji ufinancuju i ze sociálních dávek  ;) a stále platí to o tom, že netuším, kde tady je sociálka nebo UP).

V případě těžší krize bych to viděl na turecký záchod někde nad potokem, nebo stokou, prostě někde kde teče voda...suchý záchod pro sto lidí by vážně musel budovat bagr...

No a nedalo by se nějak odpíchnout od nakládání se psími ....? Psů je plná Praha a kanalizaci asi moc nevyužívají. Pytlík a do koše s tím. A co se děje pak? Jde to na skládku? Do kompostárny?

 

 
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #87 kdy: Srpen 22, 2018, 09:58:19 dopoledne »
Končí na běžných skládkách (což se obecně nedoporučuje), nebo ve spalovnách většinou. Poslední dobou se doporučuje kompostování, ale jsou proti tomu i odpůrci.... a nevím, jestli to nějaké město skutečně dělá.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #88 kdy: Srpen 22, 2018, 10:05:41 dopoledne »
já bych se odpíchnul od kocentrace lidí v koncentrákách, to bude tak podobné s panelovým sídlištěm.Hromadná latrína, co lidi snědí, to z nich vypadně, a někdo to musí s těma hrncema na tyči vybírat a odvážet pryč, jinak to je za pár dní plné......
Ale jinak každému radím, že aby si koupil dům se studnou, nebo silným pramenem.Je to dokonalý způsob, jak uložit peníze, mít vlastní zdroj vody....Zatím nám to přijde jako zbytečnost, ale nikdo netuší, co bude.Rozhodně v případě výpadku civilizace bude zajímavé pozorovat, jak si město poradí bez odvozu odpadků.....

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7533
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #89 kdy: Srpen 22, 2018, 10:47:52 dopoledne »
No, ono zase ak nepôjde voda a elektrina tak nebude asi ani moc s čím ucpať záchod. A ani tá latrína sa nebude mať zrazu čím naplniť. Asi tak po troch-piatich dňoch bez zásobovania budú zásoby fuč, a hovínka nebude z čoho vyrábať.  ;D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #90 kdy: Srpen 22, 2018, 11:03:42 dopoledne »
Odpadků ubude úměrně s tím, jak se ztenčí zásoby, navíc to vyřeší jedna sirka...troufnu si tvrdit, že po odpadech bude dokonce sháňka - plasty jsou sice v kamnech svinstvo, ale výhřevné.

Přijde mi, že zde zatím diskutují jen lidé, kteří záložní plán mají nebo ve městě nežijí - chybí mi tu reálné podněty od reálných lidí. Zatím je vše jen teorie podložená jen chabě. Prostě by mě zajímal konkrétní příklad řešení kanalizace třeba na Jižním městě. Průměr trubek, spád, přečerpávačky...


Další nebezpečí ve městě budou potkani - na jednoho pražáka jich prý je min. 10. A možná větší nebezpečí než toulaví psi. Jsou malí (takže se špatně trefují a vzduchovka na ně nestačí, nebo spíš málokdy jedna rána), je jich moc a jsou neuvěřitelně adaptabilní a životaschopní, jsou inteligentní, takže lov do pastí je komplikovaný...

Na druhou stranu jejich chov je v bytě bez problémů možný a když je chov složený ze zdravých jedinců, je to maso. Krmit se dají kde čím, sežerou všechno. A je mi jedno jak nechutný to je.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #91 kdy: Srpen 22, 2018, 12:23:59 odpoledne »
Ono ty odpady se ucpou čas od času i když je vody dost. Nezávisle na průměru. V běžných dobách se to vyčistí. V případě krize toto bude pravděpodobně ohroženo. Na odpad bych se tedy rozhodně nespoléhal.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7533
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #92 kdy: Srpen 22, 2018, 01:59:39 odpoledne »
Odpady sa ucpú okamžite, ako dojde toaletný papier, a nastúpia na rad noviny a letáky z tesca... ::)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #93 kdy: Srpen 22, 2018, 02:16:23 odpoledne »
A proč teoretizujete o vodě ve městě, když se na to můžete podívat?
Velkoměsto, sucho, 20 miionu bez vody. A že je to "daleko"? No já myslím, že nedostatek vody bude všude mít stejný průběh:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=lWraEBec0Vg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=lWraEBec0Vg</a>

...mimochodem, tady mluvíme o jaderné velmoci a už to je nějakou dobu. Nějaká Syrie proti tomu bude "jen legrace"...

Letošní sucho v Kapském městě máte tady:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=iamRLhjuZwA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=iamRLhjuZwA</a>

Pro nás je Cape Town mnohem lepší referencí, samozřejmě, protože je zhruba ve stejném pásmu a je tam "bělošská populace" a ne "islám" atd.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #94 kdy: Srpen 22, 2018, 03:40:40 odpoledne »
No, ono zase ak nepôjde voda a elektrina tak nebude asi ani moc s čím ucpať záchod. A ani tá latrína sa nebude mať zrazu čím naplniť. Asi tak po troch-piatich dňoch bez zásobovania budú zásoby fuč, a hovínka nebude z čoho vyrábať.  ;D

Burizony jsou prý bezodpadový  ;D - stráví se beze zbytku, žádný odpad.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #95 kdy: Leden 25, 2020, 12:03:57 odpoledne »
Tak se mi vybavilo, kolikrát tu proběhly debaty, že nemá smysl se chystat na přežití ve městě a pokud budou potíže, tak město max za pár týdnů opustit. A ejhle - máme tu ukázkový případ - město, které opustit nejde, protože je v karanténě, a musíte tam nějak "vydržet" ať se děje, co se děje.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #96 kdy: Leden 25, 2020, 01:58:31 odpoledne »
Ale Čína ma armádu která se relativně dokáže postarat o obyvatele.
U nás je to utopie. Proto buďte všude a vždy připraveni  :)
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #97 kdy: Leden 25, 2020, 02:19:46 odpoledne »
Přesně - přpraveni co nejlépe  :)

Offline Pokerface

  • ***
  • Příspěvků: 16
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #98 kdy: Leden 26, 2020, 10:22:55 odpoledne »
I já jsem přesně nad tímhle přemýšlel...Asi nejhorší scénář který by mohl nastat.Zůstat v uzavřeném městě bez zásob a vybavení.Asi nejhorší by byla absence nějakého zdravotnického materiálu,respirátor,maska...a tím znemožnění pohybu venku a obstarání alespoň něčeho dostupného bez rizika,že nakazím svou rodinu a blízké.Asi stejně jako v ostatních případech je i tady zásadní správné a včasné rozhodnutí město opustit,ale...No,velmi nepříjemná situace :-\
A souhlas...tady by se na nás každý vykašlal...

CyPro

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #99 kdy: Leden 26, 2020, 10:42:57 odpoledne »
Tady je článek o systému, který údajně umí rozpoznat možný problém dříve, než se objeví cestou médií. Nevím, nakolik je ta zpráva seriosní, nehrabal jsem se v tom (a asi ani nebudu), ale kdyby měl někdo zájem....