Autor Téma: Přežití ve městě - obecně  (Přečteno 10554 krát)

SoňaR

  • Host
Přežití ve městě - obecně
« kdy: Červen 17, 2018, 10:43:24 dopoledne »
.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #1 kdy: Červen 22, 2018, 11:37:32 dopoledne »
Berte to tak, že ti co tu chodí delší dobu nad tím již jistě přemýšleli a podle svých možností pro to i něco udělali. Důležité je, aby 50 lidí nenasyslilo 50 tun jídla, ale aby pokud možno 10mil. lidí mělo doma společně 250 tisíc tun...tedy 25kg na osobu a k tomu třeba 20l pitné vod na hlavu. Pro běžnou rodinu to tedy dělá 75-100kg potravin a 60-80 l vody. Pokud by toto měla každá domácnost plus třeba kempový vařič a PB bombu a k tomu sirky...a běžné teplé oblečení, lékárničku a zásobu léků vždy alespoň na 2-3 týdny vydržela by společnost nepanikařit řekněme 14 dní a ne 3 dny....A za 2 týdny se dá vyřešit spoustavěcí...možná i evakuovat Prahu. Ale nikdy se to nepovede za víkend. A v tom spočívá jádro pudla. Aby ta naše "osvícená" volená reprezentace přes naše "vyvážená média" smysluplně a racionálně informovala občany, že připravit se na zlé časy je pro dobro celku. Za 2 týdny se dá postavit nouzová trafostanice, přivézt generátory, odstěhovat lidi, postavit polní nemocnice....může přiletět mezinárodní pomoc, dá se zbudovat karanténa....a dá se ledacos vyřešit, pokud lidi nepodlehnou panice. Jenže zpanikařený dav může způsobit větší škody nežli původní excitační údálost. Jde jen o pohled na věc. Věřím, že uvedené množství potryvin se dá rozumě uskladnit i v panelákovém 3+1 a i jedinec v garsonce může mít těch 25 kg a kanistr vody. Když k tomu přidáte spacák do -5-0 už jste v teplém prádle schopni třeba týden přežít v nevytápěném paneláku pokud odejde v zimě kotelna.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #2 kdy: Červen 22, 2018, 11:50:50 dopoledne »
přesně tak, navíc se obecenstvo rozdělí na ty, kteří se zajímají o to, co jak chutná a ty, kteří se zajímají o čistě pragmatickou záležitost.Říkáme jim mlsouni  a žrouti. Mlsouni ponesou v batůžkách větší objem, asi dva až třikrát objemnější a těžší. Pokud jste na pochodu, nejdete jen po rovince a mnohdy máte děti. Neneesete jen jídlo, ale oblečení, vodu, možná stan, deky , zbraně a někdo i šifoner po babičce, takže bude hodně na mudrování, co vzít. Totiž, pokud půjdete dál či v obtížných podmínkách, stejně většinu věcí zahodíte, budete mít potíže sami se sebou, nebo děckama či slabšíma.Takže žrouti ponesou palivo.Mnoha pokusy bylo zjištěno, že v extre,mních podmínkách je třeba vysokooktanové palivo, a bez skrupulí je zde recept....Knedkebrot, sádlo, přepuštěné máslo, med, cibule, potravinářský vitamin c a hroznový cukr. Nic víc vaše tělo nepotřebuje. Puristi  ještě kvalitní čokoládu ....Mlsouni povezou hromady dalších věcí a já taky, jenže já nepůjdu pěšky , ale pojedu traktorem s maringotkou lesama konkretním směrem.Takže to bude pro každého výzva, co si do batůžku nasyslí, a pak pevným krokem vykročí. U zásob na delší dobu bych se opět řídil tím, co tělo potřebuje, co lze dobře skladovat a nakonec co se dá a nebo nedá jíst.....tedy co nám chutná. Ale to je můj úhel pohledu, každý to vidí jinak.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #3 kdy: Červen 22, 2018, 12:00:37 odpoledne »
ano, v panelákách se bude dát přežít, ovšem jen za předpokladu, že poteče voda na splachování záchodů, pokud ne, je to konečná, stejně jako u drtivé většiny obydlí...polovic vodárenských systémů je  závilsých na elektrickém proudu....
Každému říkám, že nemusí být mistr prepper, ale postačí, když si představí abort civilizace, tedy že nepoběží elektřina a nepůjde natankovat u pumpy a bude přemýšlel o tom, co bude dělat.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #4 kdy: Červen 22, 2018, 01:01:46 odpoledne »
Stále jsem přesvědčená a zkušenosti mi to potvrzují, že výživné jídlo může být zároveň i chutné a navíc tím i pomůže udržet psychickou pohodu. Takže opravdu nevidím důvod naskladňovat jen "palivo", které by v běžné době nikdo z rodiny nejedl a v PA jen s nechutí. Mimochodem - chleba, sádlo, máslo, med, cibule, to jsou chutné základy hned několika chutných jídel  ;)

Lidi v paneláku zvládnou klidně přežít i bez fungujících záchodů, nebylo by to poprvé. Jen by se musel nastavit jiný systém. Lidi jsou poměrně vynalézaví a taky jim nic jiného nezbyde. Upřímně je i v zájmu venkova, aby lidi z paneláků vymysleli postupy, jak přežít v paneláku, protože jinak ti lidi z paneláků vtrhnou na venkov a vydrancují ho. Proto jsem zde prosazovala i zaměření na tyto postupy.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #5 kdy: Červen 22, 2018, 01:29:52 odpoledne »
Určitě  může být jídlo výživné i chutné, já to tvrdím taky, ale já zásobu jídla neponesu na hřbetě, to je rozdíl.Navíc to chce přestat teoretizovat a sbalit vše potřebné střihnout si pochod s tou zátěží, kterou chceme vláčet a pak zjistíme, že to nebude tak jednoduché. Váha řeší vše.Samozřejmě že si můžeme vláčet dvoj či trojnásobek ekvivalentu kalorické nálože, to je rozhodnutí každého soudruha.Ale pokud se jedná o jednodenní pochod s jasným cílem večer, ucčitě si v kotlíku ponesu jehnečí gulášek i s ruličkou hajzlpapíru. Pokud půjdu týden, ponesu cukr, sádlo a suchary. Víc neunesu.A přežít v paneláku s ucpanýma stoupačkama mi nepřipadá zrovna jednoduché.Ty alternativní postupy bez tekoucí vody mne zajímají, já osobně o ničem nevím a to si myslím, že jsem v obraze. Každou vesnicí vede potok, v praze mají vltavu, ale kdo to do toho paneláku povleče, to bude záhadou...Co sežerete, to z vás vyleze ven, a bez vody ty odpady metabolismu neodtečou.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #6 kdy: Červen 22, 2018, 01:50:34 odpoledne »
No právě. My neteoretizujeme, my celkem pravidelně vyrážíme jen s báglem pěšky nebo kus vlakem a kus pěšky, celá rodina, vše co můžeme potřebovat si neseme na zádech. Výbavu stále upřesňujeme a zdokonalujeme, počítáme každé deko a každý kousek místa,  včetně potravin, které vybíráme chutné a výživné. A jde to docela dobře.

Co se vody týče, pokud bude voda jen ve Vltavě, tak ji odtamtud pražáci budou tahat. Třeba v konvích na dvoukoláku. A u bytovek vyrostou kadibudky, v bytech se zabydlí "hajzlžidle" s kyblíkem. Možnosti jsou a jsou už dávno vyzkoušené.

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #7 kdy: Červen 22, 2018, 01:53:45 odpoledne »
Osobně, trochu to tu utíká k tomu na co se kdo připravuje.

Hloupě se zeptám, je tu někde přímo "panelákové" téma? Jako držet zásobu preventivně 20l je imho brnkačka. Ale přechod na "bezodpadové" hospodářství v podstatě během pár (možná doslova) dní vidím s ohledem na disciplínu jako problém. Kompostovací toaleta = už být připraven, improvizace by byla těžší. Jo historicky díky splaškům na nesprávném místě vymíralo mnoho lidí... Otázka je taky co s močí, co člověk to aspoň litr+ denně... to se do betonu nevsákne...
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #8 kdy: Červen 22, 2018, 02:21:57 odpoledne »
Bohužel nejspíš není. Dřívější pokusy byly obvykle ukončeny radou typu "odstěhuj se na venkov a nauč se být soběstačný"... Asi by nebylo špatné pro to založit celou diskuzi s podřízenými tématy.

U každýho paneláku je kus trávníku a snad každý panelák disponuje aspoň základním nářadím, lopatou téměř vždy.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #9 kdy: Červen 22, 2018, 02:32:15 odpoledne »
Nu, soňo, to je skvělé, no tak napiš, na kolik dní sebou berete potraviny, od toho se to logicky odedebírá. Kolik kg bagáže na dospelého, kolik na děti, kolik zhruba kiláků je cíl....To jsou velmi důležitá data.A velmi vzácná....Přežití v paneláku, v městě v domku by měl být samostatný chlívek, to je jisté.Bez distribuce odpadků a odpadních metabolitů se v létě stane z paneláku páchnoucí past.Šlo by to, ovšem je jediný předpoklad a tou je disciplína všech obyvatel a k tomu ještě jejich mobilita běhat po schodech jako mravenečci.Ovšem bez lékařské péče začne pach rozkládajících se mrtvol rušit tu panelovou idilku.....Pokud máte někdo nápad, jak se zbavit fekálií v panelové zástavbě, jsem jedno veliké ucho.......

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #10 kdy: Červen 22, 2018, 02:48:49 odpoledne »
Ok, není problém. Vyrážíme na 1 - 7 denní výpravy, plánujeme i delší, až menší dítko povyroste. Příští zdokumentuju co do přesné výbavy i s parametry  :)

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #11 kdy: Červen 22, 2018, 02:55:51 odpoledne »
.Pokud máte někdo nápad, jak se zbavit fekálií v panelové zástavbě, jsem jedno veliké ucho.......

Tak ty osobně to asi prakticky potřebovat nebudeš, ale je i ve tvém zájmu něco vymyslet, aby to lidi ve městech zvládli a nevrhli se na venkov. Tak zkus otevřít mysl a něčím přispět. Jak tak sleduju tvé příspěvky, co všechno vymýšlíš a vyrábíš, zkušeností na to máš spoustu.

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #12 kdy: Červen 22, 2018, 04:06:22 odpoledne »
Inu, problém vidím primárně v tekutém odpadu.. Ale ze dne na den improvizace pravděpodobně nejde (ale rád bych viděl opak).
Takže kdo má vermikompostér a kompostér na balkoně, tak si asi celkem (částečně) poradí, ale pořád je to o tom mít nějakou půdu, ve které si s tím breberky poradí. Jen toho musí být dostatečné množství, kapacita která by ten příval zvládala... tekutý odpad by šel zasáknout i do pilin, ale kde je asi tak kdo vezme, prostě přidat do uhlíkatého materiálu... Vykopat suché záchody ok, jen aby na ně bylo místo.

V konečné instanci je to dostat lidi k odpovědnému přístupu, disciplíně, to je asi oč tu běží...
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #13 kdy: Červen 22, 2018, 07:22:02 odpoledne »
Už je to úplně mimo téma, ale problém by byl asi i v tuhém odpadu. Pokud by popeláři v Praze měsíc stávkovali, nechci to vidět.
Jinak má Soňa pravdu, že by se všichni museli všemi silami snažit udržet Pražáky ve městě. I za cenu ztráty svého komfortu. Snad na to mají naši mocipáni nějaký plán.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #14 kdy: Červen 22, 2018, 09:55:18 odpoledne »
Klidně můžřou pražáci táhnout na venkov, setkají se s venkovany táhnoucími na prahu, protože obě skupiny nakupují ve stejném lídlu. Naše vrchnost je bezzubá, polovička potravin se dováží z ciziny a jsou potřeba denně tisíce kamionů, aby se republika nasytila.Až se to zastaví, není možnost, jak to zvládnout v klidu a míru.,
Soběstačné vesnice jsou dávno ty tam....A tak  bude na vesnici stejný humbuk, jako ve městě, těch pár zahrádek to nevytrhne.Díky současné centralizaci není možné vyrábět potraviny na lokální úrovni, takže každý sám za sebe.V paneláku můžou lidi přežít, pouze však omezenou dobu a v totální disciplíně. Vykopat latríny a běhat s odpadky po schodech. Což ovšem považuju za sci fi a tak se bude  lít a házet vše z oken. Nebude to dlouho trvat, zásoby zmizí za pár dní a pak......Jedině nosit vodu v kýblech po schodech a udržovat průchodné odpadní potrubí.Nebude to jednoduché, ale ve skutečnosti to bude stejné, jako v domcích, tam si však každej jouda vykope latrínu, která však vyřeší pouze fekálie, nikoli přístup ke zdrojům.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #15 kdy: Červen 22, 2018, 10:55:09 odpoledne »
Samozřejmně, že na venkově je mnohonásobně lepší přístup ke zdrojům. A zoufalci, co budou muset jít rabovat, začnou ve svém okolí. Proč by měl jít brakovat Lidl 100 km do Prahy, když to má 10 minut k Votroubkovi na statek?
Těmhle joudům se asi ubráníš, ale milionům zoufalejch měšťáků ne.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #16 kdy: Červen 22, 2018, 11:26:14 odpoledne »
Mno....trošku konstruktivního přístupu by možná neškodilo...Votroubek je statkář a tak není divu, že bude sedět na hospodářství u zdrojů a pokud někam potáhne, tak v maringotce tažené traktorem i s celým cirkusem....Ale nejprve je třeba řešit problémy malé, pak větší a složitější. Takže pokud bude mít každý na sídlišti ty potraviny a pitnou vodu a v baráku jednoho soudného domovníka a na každých 5 baráků jednoho vrchního domovníka, jde naplánovat a vykopat řadu latrin. Moč lze i v létě na 5 dnů nežly se začne houfně vyvíjet čpavek, uskladnit v těsné a tmavé nádobě nádobě (plastový kanystr po oleji) a nakonec vynést. Pokud jde o osobní hygienu nevím, jak to dělá Cílek, že mu stačí kelímek vody, ale Ríša Konkolski popisoval, jak vystačil na denní hygienu s 1/2l vody včetně vyčištění zubů ;). Zkoušel jsem to a jde to. Ženské co měly malé děti ví, kolik potíží vyřeší 1 vlhčený ubrousek....Produkci odpadu bude třeba minimalizovat, fekálie jedině do země a povápnit. Ale umím si představit u každého paneláku i sud nebo brutar na spalování odpadu, kde se budou střídat lidé a spalovat postupně, co lidé přinesou....ovzduší dostane zabrat, ale zabrání se množení hlodavců, infekci a epidemii....po přechodnou dobu by to mohlo fungovat. Na ohni jde současně třeba převářet vodu z řeky a používat ji ve veřejné sprše. Nárok na sprchu chlap 1x týdně, ženy a malé děti 2x týdně podle možností....A aby se lidé zabavili, mohly by se veřejně číst srandovní a napínavé knížky....Ono když lidé vidí, že to má řád a smysl tak se i z lapálie dá udělat klad, který lidi v baráku ještě stmelí....Ale pokud si každý bude kopat sám za sebe, zdroje i síly se vyčerpají neefektivně a rychleji.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #17 kdy: Červen 23, 2018, 09:05:17 dopoledne »
Ano, přežití je součástí kolektivu,ovšem jeho morálka i disciplína bude ve hvězdách.protože v dobách napjatých se z lidí uvolní nejen ty kladné, empaticky pozitivní emoce , ale i ty špatné, ty negativní, kdy je člověk ochotný pro vlastní přežití páchat velmi ošklivé věci.
Ale smysl konání, resp jeho označení plus nebo minus lze těžko vystihnout jinak, nežli ATO a DEFO.Tehdy si můžeme vytvořit obraz o smyslu konání i k modelu chování jeho protivníka.Otázka přežití ve městech či panelových domech bude závislá na stupni zásobování a bez toho se nedá přežít, i kdybychom sebevíce chtěli. Pár dnů je reálných týdny už ne. Ale to platí o městech obecně a na vesnici není kde brát.Někteří lidi jezdí do chorvatska, jiní se soustředí na obranu svoji a svých komunitů, a o tom to bude.Pokud do něčeho investujete, a bude toho dost, pak je velká pravděpodobnost, že se to podaří. Tak to funguje obecně v celém vesmíru. Stačí jen otevřít oči a chtít.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #18 kdy: Červen 23, 2018, 10:25:52 dopoledne »
ja to vidim takto nakolko som realista.
prezitie v meste zalezi od pruseru aky pride.
ak bude pruser iba docasny,kde napr. vlada ohlasi termin kedy sa povodna situacia vrati do normalu tak sa prezit bude dat.
ludia ktory budu mat kam s mesta docasne odist odidu a ty ostatny ktory nebudu mat ine vychodisko sa zomknu spolocne a budu spolupracovat na preziti
ak bude pruser trvali,tak je kazde prezitie v meste udrzatelne iba docasne.plati to iste ako v prvom pripade ze ludia ktory budu mat kam vypadnut s mesta tak odidu.ostatny sa rozdelia na dve skupiny.jedny budu ochotny spolupracovat na spoluziti a ty druhy sa budu na nich prizivovat
tu hraje dolezitu ulohu vedomie,ze povodny komfort sa uz nevrati,takze casom sa aj s prvej skupiny ochotnej spolupracovat budu oddelovat jednotlivci ktory budu hladat lepsi zivot mimo mesta.
je to logicke ak si clovek uvedomi ze v panelakovom 7 poschodovom dome s dajme tomu 56 rodinami(bytmi) bude musiet rodina ktora bude mat sluzbu pri latrinach denne vycistit cca 50kg pevneho odpadu a bud ho zakopat,alebo odviest mimo obyvane uzemie.dalsia rodina alebo aj dve bude mat sluzbu na dovoz vody co je pre 56 rodin denno-denne dost nadludsky vykon.dalsie rodiny budu zabezpecovat palivove drevo aspon na jedno trvale ohnisko na varenie.pocas zimy si drevo na kurenie bude musiet zabezpecit kazdy sam,inak by bola situacia nezvladnutelna.dalsia rodina bude mat sluzbu pri navijaku napriklad popri chodbovych oknach ktory bude zabezpecovat distribuciu vody,spustanie odpadu s jednotlivych bytov,alebo trebars tahanie zeminy na strechu kvoli pestovaniu vlastnych plodin.berme v uvahu ze v panelaku byvaju aj seniori ktory sa nebudu moct zapojit a aj o nich sa bude treba starat.popri tom vsetkom si bude musiet kazda rodina zabezpecit kazdy den potravu atd atd.
a to beriem iba tu najlahsiu verziu pruseru.v skutocnosti ako napisal votroubek sa v ludoch prebudi ta horsia stranka a budu prepadavat a zabijat za "kôrku chleba" takze dalsi budu musiet strazit a branit.
alebo situacia ked zomrie naraz vela ludi a nebude ich mat kto pochovat.budu sa širit choroby,hlaodavce.
a aj pre toto vsetko a vela ineho budu trvale prezitie v meste nemozne.
treba sa vratit v historii naspet a popremyslat preco vznikli mesta.dovod bol ten,ze ludia produkovali nadbytok ktory sa dal uskladnit predat,vymenit a to sa dalo lahsie ak bola koncentracia ludi co najvecsia.
a tak mestska zastavba hustla a hustla az do dnesnych obludnych rozmerov najme strednej a vychodnej europy kde mame 7,8 aj 12 poschodove panelaky ktore su zavisle na dnesnom sposobe zivota.lepsie su na tom zapadne mesta ktore maju dvoj alebo troj poschodove bytovky
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #19 kdy: Červen 23, 2018, 10:36:30 dopoledne »
Tak já si jednak myslím, že se města nevylidní, protože prostě lidi nebudou mít kam jít a taky protože lidský mozek je naprogramovaný tak, že si ponechává určitou naději, že bude líp a v poslední řadě také to, že lidi neradi opouštějí svá zabydlená obydlí, aby se vydali někam do neznáma. Ve městech už žije takové množství lidí, že jejich "rozptýlení po krajině" je prostě nemožné. Lidi zůstanou ve městech a budou se "to" snažit přežít.... a my můžeme přispět dobrými nápady už teď k lepší připravenosti, jak píše Votroubek - stačí otevřít oči a chtít.

Mimochodem - i u nás jsou jen nízké bytovky, i na západě jsou vysoké "paneláky".

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #20 kdy: Červen 23, 2018, 10:58:16 dopoledne »
vecsinou s tebou Sona suhlasim,ale nie v tomto pripade.ty si jednoducho prajes aby to tak bolo ako pises a preto tomu veris.ludia sa rozptilia po krajine tak ci tak.niektory zomru na choroby,iny v dosledku urazu.dalsim k smrti pomozu taky ktory za jednoduchsie budu povazovat lupenie.uz dnes ked este platia zakony je takych dost.niektory stastnejsi doputuju az k Votroubkovi ktory ich vymenou za jedlo necha okopavat jeho 80ha zeme...
... lidi neradi opouštějí svá zabydlená obydlí...
na toto iba tolko,ze po kazdom prepade hoc ako dobre organizovaneho panelaku dobre organizovanou bandou idea ludi ze bude lip prudko klesne a po kazdom takom prepade kde nebodaj niekto aj pride o zivot urcite percento ludi opusti mesto s myslienkou ze inde bude lepsie,napriklad lese sa daju najst aspon lesne plody v potoku ryby,les ta ochrani pred nezelanymi "navstevami" popripade budu ludia dufat ze na vidieku su prazdne domy po ludoch ktory zomreli.
dalsi moj nazor je ten,ze minimalne 50% obyvatelov miest tieto mesta naznasa uz teraz,ale su prinuteny v nich zit kvoli praci,s ekonomickych a inych dovodov.ked o toto vsetko pridu,uz ich tam nic neudrzi.
ale poznam aj takych ktory na mesto nedaju dopustit a suhlasim ze dobry napad na prezitie sa vzdy hodi
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #21 kdy: Červen 23, 2018, 11:41:25 dopoledne »
Asi to může být tak i tak... tedy jak jsi napsal předtím - bude záležet na velikosti průšvihu a na konkrétních okolnostech. Snáz budou opouštět města silní a zdraví jednotlivci bez závazků, hůř rodiny s malými dětmi (bez připraveného zázemí někde jinde) a staří nebo nemocní, či jejich blízcí. Dokud budou mít lidi aspoň nějakou střechu nad hlavou, také je to bude držet na místě. Pokud bude město totálně zdevastované, nic je tam držet nebude a půjdou... Ale co takového by se muselo stát? I dnešní dlouhodobé válečné konflikty nám ukazují zdevastovaná města, ve kterých se drží lidé zuby nehty aspoň ve sklepích či pobořených stavbách, protože je to pořád lepší řešení, než jít neznámo kam a téměř bez ničeho... a jiní samozřejmě odcházejí. Momentálně považuju katastrofu takových rozměrů, kdy budou města totálně zdevastovaná a nepoužitelná, za velmi málo pravděpodobnou. Takže není to ani tak moje přání, spíš vycházím z tohoto předpokladu... Navíc opouštět města je lákávé na jaře a v létě, kdy je teplo a už na první pohled je všude hojnost. Ale v našich končinách je 8 měsíců v roce poměrně nevlídno, chladno a zima. 4-5 měsíců v roce toho běžný člověk v přírodě k snědku ani moc nesežene.... Čili nic moc lákavého ani bezpečného opustit známá místa, obydlí, skupinu lidí, která se aspoň trochu zná...

Samozřejmě bez dobrého vedení mohou ta města brzy dopadnout i takto:
https://www.info.cz/magazin/experiment-lunik-ix-20-fotografii-z-ghetta-kde-slunce-zapada-do-trosek-a-odpadu-18049.html


Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #22 kdy: Červen 23, 2018, 12:17:31 odpoledne »
Naprostý souhlas, města nebudou zdevastovaná, není k tomu žádný důvod, je to neekonomické. Osobně vycházím pouze z jediného možného scénáře, a to je útok pomocí EMP, tedy odstavením civilizace pomocí tří výbuchů nukleárních zbraní ve stratosféře. Rusko tak učiní, pokud mu vlezou armády říše zla na jejich území, nebo pokud budou napadeni. Je to nejpragmatičtější řešení a tím se vypne civilizace. Pokud však v prace bude na kampě truchu vylité vody z vltavy, nebo pekaři zdraží rohlíky, nebo bude pandemie nemoci šílených úředníků, nic to neznamená.
Jakékoli jiné scénáře nemají žádný fatální dopad, potraviny dovezeme klidně z ruska, nebo z marsu, pokud poběží  systém zásobování.A pokud nám vypnou civilizaci, je to definitivní a na věky.Nevratné změny se dostaví třetí den po vypnutí civilizace.Nikdo nás nebude bombardovat, nikdo s námi nebude bojovat, ani božího hněvu bych se nebál, mám obavy pouze z našich debilních politiků, kteří posílají vojáky na hranice ruska.A tím nás všechny přibližují tomu, čemu nechcem.Pokud chceme vzdorovat povodním, kobylkám, nebo drahému toaletnímu papíru, pak tedy ano. Pokud vypnutí civilizace, pak tedy víme, co bude.A od toho se můžeme odpíchnout.Takže by rád kvitoval na výše uvedenou logoiku. Ano, lidi budou svoje domovy opouštět naprosto neradi a velmi neochotně, protože bezpečí domova s nejistotou neznémého je nesrovnatelné.....Proto udou lidé v městech doufat v nějaký zlom, v nějaký posun či zázrak, budou se navzájem utěšovat, že nás stát nemůže nechat ve štychu, že to nějak zvládnem a vše se v dobré obrátí, protože naděje umírá jako poslední.Ale ani ti, kteří okamžitě sbalí fidlátka,protože silnice budou ucpené vozidly, které EMP znehybní.....Víme co se stane, ale nevíme, co si s tím počít....Jsme závislí na energiích, jako dítě na matčině prsu. Nevíme, jak zachránic celou populaci, pouze ostrůvky lidí.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #23 kdy: Červen 23, 2018, 06:41:32 odpoledne »
Votroubku ty fatalisto ;). Já náhodou připouštím i docela raálnou možnost občanské války v EU prostoru, která bude vyvolaná kolapsem a vyprázdněním hodnot Eveopské demokracie, kdy domácí obyvatelstvo vytáhne proti přivandrovalcům a vypuknou vášně v rozměru nezvladatelném pro ozbrojené složky. Proč hned jít proti Rusku, že...Vidíme přeci, že taneček velmocí se s těmi, kteří mají jaderný, byť prťavý arzenál tančí oproti těm, co jej nemají, zcela jinak. Vše co jste tu s TNT1973 napsali se samozřejmě může stát, ale nikomu to nic dobrého nepřinese. Ani ta má myšlenka se nemusí realizovat či podařit, ale vše co dává lidem naději a může je motivovat k odvrácení či zmírnění potíží je fajn. Dobře připustme, že problém bude hlubší, že potrvá víc než měsíc a lidé budou muset opustit sídliště a vyrazit do krajiny pro vyčerpané zdroje...Ale možná již vyrazí jako stmelenější skupina. Společná práce úspěchy a prohry ukáží, kdo umí vzít za práci, kdo drží slovo, kdo je nemakačenko, kdo zloděj, kdo se jen chvástá. Do kraje tak vyrazí už trošku stmelená apolupracující skupina a její šance budou vyšší. A že budou ztráty? No jasně že budou a velké. Ale ty budou mít všichni, i ti, co jsou na tom dnes velice dobře. To přechodné období je nebezpečné pro všechny. Král Ludvík XVI budiž příkladem....Všichni jsme smrtelní a nikdo neví....I obyčejný žaludeční vřed, apendix, mrtvička ze stressu....A i malé zranění, co dnes není problém, bude v takové době znamenat ohrožení života...Na vesnicích jsou sice ty zdroje, ale ve městech je zase většina technologií. A většina lidí odchází studovat a žít do měst. Takže pokud si připomeneme občanskou válku USA za zrušení otroctví a její průběh kdy agrární jih byl poražen průmyslovým severem....nemusí to automaticky znamenat vítězství statkářů. Válku USA rozhodl telegraf - rychlost šíření informací, železnice - rychlost a snadnost zásobování, technologie výroby s masovou produkcí....A dnes žije ve městech spousta velice inteligentních lidí....sestavují softvarové produkty, řídí lidi, vykonávají spoustu vysoce kvalifikované práce....rozhodně to všechno nejsou jen úředníci. Zato na vesnicích bydlí často přestárlá polulace a méně vzdělané obyvatelstvo...takže bych ty masy z měst tak na lehkou váhu nebral. Proto cokoliv pomůže situaci stabilizovat je fajn a to, že někdo sedí na hoře jídla a má obnovitelný zdroj půdy ve vlastnictví a těžkou techniku nemusí znamenat v dobách občanské války vůbec nic. Také může mít kupu nepřátel, lidí kterým při získávání majetku ublížil, okradl, nebo mu  jen obyčejně lidsky závidí, vidí snadnou příležitost ke zbohatnutí....dějiny mohou zvídavým hodně povyprávět. Ani to husitské hnutí nebylo bez chybičky a nadělalo kupu nelidských zvěrstech, kdy si lidé pod záminkou vyřizovali osobní účty a co se dělo po znárodnění na venkově ještě mnozí pamatují....jak se vyřizovaly křivdy z války.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #24 kdy: Červen 24, 2018, 03:24:14 odpoledne »
Zpět k tématu....Domnívá se tu někdo kromě mě, že by stabilizované město mohlo i nadále produkovat spotřební zboží v nějaké kvalitě a vyměňovat to s venkovem za potraviny formou bartelu? Protože ani ten zemědělec si náhradní díly, insekticidy, herbicidy.....sám nevyrobí.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #25 kdy: Červen 24, 2018, 09:55:13 odpoledne »
No já beru třeba za vzor takový Detroit....dnes město duchů s cca 750t, dříve cca 3mil. obyvatel. Byla to obrovská průmyslová základna, dnes jsou celé čtvrti bez energií a vody....Prostě zda i po propadu není možnost zachování toho průmyslu....protože jinak nás to posílá zpět do feudalismu. Takto by se třeba podařilo udržet řemesla a malovýrobu a zbytek by odešel pracovat na venkov včetně nadbytečného úřednictva, spíše hypoteticku tu hledám možnost minimalizace ztrát....Jinak i ten chemik ztratí na své efektivitě, stejně jako statkář. Nebudou inertní plyny, katalyzátory, suroviny, součástky na provoz drahého analytického technického vybavení.....

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7545
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #26 kdy: Červen 25, 2018, 10:09:17 dopoledne »
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #27 kdy: Červen 25, 2018, 12:06:08 odpoledne »
Město nemá zdroje ani energie, ani materiálu, ani potravin, ani potřebných odborníků, kteří by dali dohromady nějaký konkretní projekt. Jediné dvě zaklínadla budou fungovat a to jsou zásoby a trvalá udržitelnost.  I když  znám komunitu na území hlavního města, sídlí dokonce na farmě, ale jejich možnosti a schopnosti jsou někde u hvězdných válek, protože jim nechybí ani finance, ani technologie.....Právě oni jsou připraveni na počáteční vlnu rabování, nebo nové vládce, kteří budou vybírat výpalné.Město nejsou jen paneláky, ale téměř ano.A je docela jedno, jestli bydlíte v domku, nebo v bytovém domě.Pokud nejste připraveni, stane se průser.Ale to je přeci normální, kluci s motykou v ruce nemůžou mít stejný osud, jako zženštilí metrosexuálové, ženské s kozou na řetázku nebude mít stejný osud, jako bárišňa z  finančního úřadu, to je přeci naprosto normální, spravedlivé.Jen to lidi nechtějí slyšet, nechtějí se tomu podřídit, protože tomu tak je. Nikdo nechce slyšet o tom, že naše zřízení není připraveno na nic podobného, nikdo nechce slyšet, že mají nemocnice generátory pouze pro jipky a operační sály a to jen na 48hodin.Nikdo netuší, že stát nemá žádné záložní krizové řešení, protože nejsou možnosti, jako za komančů, kteří by to byli schopni urejdovat jeden rok....CELEJ ROK.a pro všechny.Takže to lidem ani nevykládejte, nechtějí to slyšet, ani vědět.A vy budete idiot, který jim chce vzít ten jejich klid. Samozřejmě, že komunitní hnutí sílí, ovšem sílí i snahy státu, jak by chěl tyto organizace monitorovat, registrovat a sledovat,a určitě i trestat, takže k snahám patří i veliká opatrnost.Ale osud jednotlivce je mnohem choulostivější, než osud skupiny.A to si myslím o situaci všude.Rozdíly budou v intencích připravenosti od zcela nepřipravených po velmi dobře připravené, a v intencích lidských zdrojů od nahodilých spolků po dobře, logicky a pragmaticky vybrané kolektivy. Součet těchto veličin dá šance do budoucna.Ale jak říká kámoš, mnohem lepší je rozdávání růžových brýlí.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #28 kdy: Červen 25, 2018, 06:39:29 odpoledne »
No jo, města jsou prostě odpadem lidské společnosti, kde žije lidský povl, kterým ekologičtí zemědělci opovrhují....Nemají žádné zázemí, žádné know how co by statkář už neznal, kvalifikované lidi, zbraně, munici, techniku, ani stopu paliva....Zato na vesnicích se toho váli po příkopech hafl a inteligenti si tam z nudy zakládají kluby fibetakappa. Moc ten postoj nechápu, protože v něm nevidím nic konstruktivního. Pokud bych jej bral za bernou minci, je jedinou nadějí lidí z měst využít jednoznačné technické a početní převahy a než dojdou zásoby a palivo nasednout do aut, bagrů, náklaďáků, autobusů přivařit na ně pár tun plechů a jet si pro zásoby na venkov a brát to systematicky chalupu od chalupy. Když uvážím, že železniční depa jsou jedině ve městech mohu do jediného vlaku o 15 vagonech nacpat klidně 1000-1200 útočníků a přepravit je rychle s minimem paliva prakticky kamkoliv v ČR. A po překročení určitého počtu lidí skupinu rozdělit, aby byla stále dobře ovladatelná a pokračovat dokud se nevytyčí dostatečná plocha k udržení populace. Venkovské obyvatelstvo poté přinutit k práci, přidat jim ku pomoci úředníky a nastolit jakési knížectví....A pokud na jakýkoliv statek zaútočí 5t lidí - řekněme jedna římská legie, je výsledek statisticky poměrně dobře předvidatelný. A při hustotě vesnic a rychlosti techniky lze takto provést poměrně rychlý výpad a území obsadit během 2-3 dnů....v obsazených vesnicích ponechat smíšené hlídky a dál fungovat a bránit na takto získaných državách. Nějak nechápu, jak si kdo může myslet, že lidé ve městech si jen tak lehnou a umřou hlady...A nějaká byť primitivní organizace se vytvoří prakticky vždy....Takže nechápu postoj, že rozhodují zásoby a pozemky....ne že by nerozhodovaly. Ale naprosté většině lidí tímto vzkazujete, že pokud se něco přihodí, nemají šanci, protože nemají dostatek půdy a nemohou nahromadit a skladovat dostatek zásob. Logicky jim tím říkáte, kam si pro ně mají jít, aby nějakou šanci měli. Navíc potraviny dojdou i na těch vesnicích - většina z nich je ráda, že mají svou prodejnu a hospodu, města mají alespoň velkosklady. A i sila a zemědělské podniky jsou spíše na předměstí měst než na vesnicích...
A třeba v Perníkově se dělá toto:
 https://video.aktualne.cz/z-domova/sledovaci-systemy-z-pardubic-udrzuji-bezpecny-provoz-na-leti/r~afc7036875db11e8b94e0cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=recombee1&utm_term=position-3

A taky sentex A-H, střelný prach, průmyslové trhaviny...a kvalifikovaných lidí se tu pár najde, sám jich pár znám ;). Takže vymýšlet lidem způsoby, jak se udržet ve městech co nejdéle a jak spolupracovat s venkovem podle mě smysl má. Může to ýzabránit rabování, kupě násilí a plýtvání s omezenými zdroji. Je velký rozdíl, zda se bud eměsto vylidňovat postupně a osidlovat okolní krajinu anebo všichni vyrazí urvat co půjde. Schválně kolik ve na vesnici detektorů kovu? A kolik že jich najdete v jedné městské čtvrti. Kolik najdete vysílaček? Jak těžké je osadit fotovoltaickou elektrárnu, přivézt tam pár maringotek  a začít s výrobou u zdroje energie? Elektrikářů město má dost. Kolik je vodních elektráren na vesnicích  a kolik ve městech? Kde jsou většinou kasárna a policejní stanice? Takže mluvit o tom, že město nemá potenciál je krátkozraké.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #29 kdy: Červen 25, 2018, 06:49:57 odpoledne »
Je to tak. Vesnice budou muset jako vždy v historii zásobovat vyhladovělá města i na svůj úkor. Je podle mě nemyslitelné aby většina národa strádala a venkov si žil vlastním životem.
Nepomůže nikomu, že já jsem vám to říkal.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #30 kdy: Červen 25, 2018, 07:34:23 odpoledne »
Ano, město má obrovský potenciál, ale nic z toho, co by mne zajímalo. Že to budou výhradně ATO, tedy útočníci , kteří nebudou mít jiné ambice, než zotročit venkov.S tím ovšem všichni počítají a jsou s tím zcela srozumněni.Ničeho z městských požehnání se ovšem ty zástupy hodných měštanů nenažerou.Budou mít spoustu dobrot z města, ovšem na jejich energetický proces výroby koukám z patra.A tak nebudou mít nic jiného na práci, než jít a rabovat a zabíjet chalupu od chalupy, protože vzít potraviny znamená odsoudit k smrti.Bude tedy lhostejné, zdali dané rodině prostřelíte hlavu, nebo jim seberete potraviny...S tím je nutné počítat, smířit se s tím a připravit se na ty časy.Bude to krásný finiš demokracie , kdy pravda a láska už definitivně zvítězí....Navždycky.Ale já si dělám legraci, bez půdy se nic nevypěstuje, kolem měst se nacházejí veliké lány a tak budou mít lidé z města obrovskou šanci, jak se spolehnout sami na sebe. Ale myslím, že je ten recept jednoduchý...ZASTŘELTE SI SVÉHO VENKOVANA....To by mohlo fungovat, tak by města mohla přežít.Někteří by se museli vařit déle, ale účel světí prostředky.
Dostali jsme se do nezáviděníhodné situace, kdy se města bez zplundrovaného venkova prostě nenažerou.A to nezní moc optimisticky....Nemyslím pro mne, já to chápu, ale ostatní z toho mohou mít hořko na patře.......

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #31 kdy: Červen 25, 2018, 09:24:05 odpoledne »
No a co tím chceš vlastně říct?

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #32 kdy: Červen 25, 2018, 09:37:26 odpoledne »
Votrobku dramatizuješ to zbytečně. Já tady taky nevykřikuji, že nyní ve velké míře města živí vesničany, kteří tam dojíždějí celé roky za prací. A ti vesničané to berou jako samozřejmost. Na vesnici je klid, čistý vzduch, ale peníze se vydělají ve městě...A vesničané ve městech také urácejí, že a těží z jejich infrastruktury, nemocnic, škol...Možná že se tobě jeví jako nespravedlivé, že by vesničanům měl někdo zabavit půdu....A nenapadlo tě, že produktivita práce na vesnici poklesne do té míry, že vesničané tu půdu prostě nebudou schopni obdělávat? Takže když tvrdím, že tato zem je schopna plus mínus uživit veškeré své obyvatelstvo, nejsem daleko od pravdy. I dříve za feudalismu to šlo. Takže zdroje by byly a jde o to, jak je smysluplně využít. Můžeš si naříkat a syslit na statku zásoby a pak až obyvatlstvo pomře hlady si spokojeně obdělávat trochu půdy. Budou ti chybět ti učitelé, doktoři, zámečníci, chemici....Anebo se zmírní dopad VP na města, tím že každý bud emít trochu zásob, vydrží pár tádnů a snad i měsíců a postupně půjde kolonizovat venkov, kde bude klesat produktivita...a bude potřeba rukou. Anebo zůstanou města odříznuta a pak se prostě lidé spojí a půjdou uspokojit své potřeby. Já na tom nevidím nic nelogického ani nespravedlivého. Lidi se prostě budou snažit přežít. A ti chytří a inteligentní se prosadí a povedou ty méně nadané. Je to přirozené. A já jim to nemohu mít za zlé, protože je to lidská přirozenost. I dnes kdyby ses ocitl v ohrožení života a vykradl lékárnu aby ses dostal k nutnému léku ti to projde, pokud nemáš jinou přiměřenou cestu, jak zachránit život....Tak proč by to mělo být jiné v době, kdy zákony ani vlastnictví nebude znamenat nic, co si neuhájíš...Označovat je za útočníky sice můžeš, ale nic to na faktu nezmění. Jsou to lidé jako ty, jen se ocitnou v mnohem horším postavení a budou se snažit přežít. Smyslem tohoto fóra by podle mě mělo být hledání způsobů, jak v dostupné formě informovat co nejvíce lidí a motivovat je k tomu, aby pro své bezpečí udělali alespoň trošku. Tím se může průšvit oddálit, zmírnit a na přizpůsobení se nové situaci bude více času. Může to omezit ztráty. Ale když tu píšeš, že kdo nemá zásoby a obnovitelné zdroje je odepsaný...Kolik lidí to k něčemu motivuje? Cena půdy je taková, že je mimo dosah většiny lidí. A stejně by ji neuměli efektivně obdělávat. Je to jako bych tu vykřikoval, že kdo nemá fabriku a 50 mega ve zlatě v trezoru je břídil a měl by pojít pro neschopnost....Je to urážlivé pro tisíce slušných lidí, kteří zasvětili život něčemu jinému, než se hrabat v hlíně. Možná, že jejich úsilí využíváš i ty....Je třeba pragmaticky hledat řešení a pružně se přizpůsobovat situaci a uvažovat ku prospěchu celku, který má větší šanci obstát. I tak mohou být ztráty strašné. Je mi zcela jasné, že kdyby tě teď postihla mrtvice, nechal by ses pěkně odvézt do nemocnice a pokud by ti to stav dovolil, snažil by ses maximálně využít jeho lidský i technický potenciál, aby ses dal dohromady, že? Ale kdyby ti hladový neurolog, co tě vyšetřoval zaklepal u brány, byl by to jen hladový povl, co se nepostaral o sebe a svou rodinu, protože dává dohromady lidi co to potřebují....fakt dobrá filozofie života, taková chameleonská.
No realita bude úplně jiná, než si oba myslíme. Asi se bude sdružovat i drancovat, pomáhat i zrazovat. Z útočníků budou obránci a z obránců útočníci. Občas se něco vybuduje a hodně toho přijde nazmar a lehne popelem. Dějiny toho jsou plné a člověk je už takový. Je paradoxem, že v živočišné říši pokud by teritorium a potravinové zdroje byly dostatečně velké, by ztráty byly minimální....Což se ukazuje třeba při velkých lesních požárech, kdy zvířata ač jsou potravinový konkurenti napřed společně prchnou, usadí se na novém teritoriu a teprve potom se obnoví původní mechanismy...

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #33 kdy: Červen 25, 2018, 10:11:41 odpoledne »
Já bych jen doplnila, pokud tedy počítám dobře, tak na jednoho obyvatele naší země připadá z CELKOVÉ rozlohy (tedy nejen zemědělská půda, ale i města, obce, dálnice, parkoviště...)  našeho státu 3/4 hektaru. Zemědělský půdní fond pak tvoří pouze 4,3 mil. hektarů, to už máme na jednoho 0,4 ha. Z toho orná půda zabírá 38%, takže na obyvatele už jen 0,15 ha. Více než polovina zemědělské půdy je průměrně a podprůměrně úrodná. Více než pětina zemědělské půdy se nachází v nadmořské výšce nad 500 mnm. Takže je i v zájmu Votroubků, aby lidé z měst v městech CHTĚLI zůstat... aby třeba někoho nenapadlo, že vlastnictví 90 hektarů jedním člověkem je vlastně zbytečný luxus a i ostatní přece chtějí být soběstační a zabezpečení... jen trocha fantazírování, nebo ne?  8)


měšťáci...
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/cinsti-byznysmeni-vyhaneji-rolniky-ti-se-bouri/r~i:article:514417/

http://www.dejepis.com/ucebnice/ekonomika-v-novoveku/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pozemkov%C3%A1_reforma_v_%C4%8Ceskoslovensku

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolektivizace_v_%C4%8Ceskoslovensku

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #34 kdy: Červen 25, 2018, 11:52:56 odpoledne »
No a pokud by šlo na dřeň, tak se rozorají fotbalová a golfová hřiště a parky a začne se pěstovat jídlo jako v Anglii za války. Kubánci si pětovali i na plochých střechách a balkonech....Nebylo toho moc, ale 3x ročně a bylo to přilepšení. Jo a Soňo počítáš to zhruba dobře, přesně to dělá 2810m2 orné půdy na 1 obyvatele z dat z konce roku 2016, viz https://www.cuzk.cz/Periodika-a-publikace/Statisticke-udaje/Souhrne-prehledy-pudniho-fondu/Rocenka_pudniho_fondu_2017.aspx

stránka 19. Takže půdy na uživení je dost pro každého, jiná věc je v jakém je stavu a kdo ji umí dobře obdělat. Jenže v PA to bude jeden z mála obnovitelných zdrojů a těžko předpokládat, že budou platit práva zanesená v katastru nemovitostí ;). Když padal Řím, taky se nikdo neohlížel na vlastníky polí...prostě přišli nájezdníci, někoho pobili, někoho zajali a někde se usadili. Ostatně Římané to při budování impéria dělali obdobně, jen sofistikovaněji. a moudrý dobyvatel nezahubí rolníky a statkáře, kteří umí půdu obdělat. Prostě jim učiní nabídku, která se neodmítá. Jinakpro představu o početních poměrech....v ČR žije 70% lidí ve městech jejichž rozloha je cca 21t km2 tedy asi 27% plochy státu. Avesnice se spíše vylidňují a jejich obyvatelstvo stárne rychleji, protože mladí odcházejí za studiem do měst a pak tam většina i zůstane. A hustota obyvatel měst je cca 350 duší/km2 tedy asi 6,5x vyšší nežli na vesnici. I to jasně signalizuje možnost obrany vesnic v těsném sousedství měst....není problém obyvatelstvo vesnic v krátké chvíli mnohonásobně přečíslit a dostat se ke zdrojům...Je to prostý fakt, aniž bych chtěl někomu stranit. Zásada obrany je přečíslit útočníka, což zde neplatí. Takže rozhodující bude čas...na pro obě skupiny je nejméně bolestivé vzájemné pozvolné splynutí a vytvoření nové roznováhy přizpůsobené poklesu produktivity práce při výrobě potravin a kolapsu zásobování měst. A alespoň částečná připravenost zmírní počáteční šok ze změny a poskytne čas.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #35 kdy: Červen 26, 2018, 06:30:12 dopoledne »
ano, drtivá většina lidí považuje svoje právo brát a loupit, i vraždit za opodstatněné....To je v pořádku, atavistické sklon máme v genech.Chtěl bych upozornit, že komunity na přežití se skládají téměř výhradně z obyvatel měst...ti dobře chápou nezastupitelnou roli měst a proto se opevnují a ozbrojují, jako o život.Lidi mají k dispozici každý nějakou míru půdy a já osobně budu po kolapsu obdělávat jednu setinu pozemků, zbytek si bude moci přivlastnit, kdo bude chtít a dělat si s tím to, co uzná za vhodné.Část pozemků si přivlastní přátelé z komunity a zbytek si bude moci vzít k vlastnímu potěšení kdokoli, kdo bude chtít.Ale přežití nebude o půdě, protože přimět půdu k užitku neumí každý a z toho užitku vytvořit potraviny , to tak neumí každý.Bez strojů a umělých hnojiv a postřiků je výnos ve vymrskané půdě mizivý, zcela neadekvátní vynaloženému úsilí.Takže se nebude čekat na úrodu rok, ale dva.Pokud bude pole čím pohnojit, což ovšem není...Takže se bude rabovat a loupit.Každý u každého, protože nikdo nebude vědět, kdo má pytlík těstovin na zítra.S přípravou na kolaps to je stejné, jako se stavebním spořením, nebo pojistkou,taky ji nikomu nemůžeme závidět, nebo mít za zlé.Stejně jako nelze mít za zlé, že se lidé budou připravovat na útoky lidí.A útočník a obránce je jasný termín, který ukazuje zaměření a polaritu lidí, a pokud se máme bavit o lidskosti, pak nelze přijmout násilí jako výraz spravedlnosti. Zákon pochopitelně nebudou, tak se budu řídit božím desaterem, stejně jako nyní. A když mi někdo bude chtít vzít moje, budu se bránit, stejně jako každý.Na venkově nebude co rabovat, to ví každý.A z toho pramení i obavy z toho, že bártr nebude pro lidi z města nikterak snadný, drtivá většina lidí nebude mít co nabídnout.Doktor bude bez nemocnice zpola slepý, bez dodávek léků úplně, i když je nutné mít v komunitě zubaře a internistu, tak jako kantora a chemika či vojáky. Každý má na výběr a tak se každý bude mít tak, jak se připravil....stejně jako se dnes má každý tak, jak si zaslouží. A tak ti, kteří nemají co v bártru nabídnout budu si chtít vzít násilím to, co jim morálně nenáleží, ale  nebude to tak horké, protože mezi lidmi toho tolik nebude, komunity budou velmi dobře střežené a bráněné a že si lidi sami něco vypěstují, to se rozumí samo sebou.nic jiného jim nezbude, ale jen dva z deseti se dožijou úrody.Ale tohle není nic nového, stát to ví už dlouhá léta My zde nemůžeme suplovat funkci státu, i když nemám komunist rád, tak za komančů byl sklady potravin na rok pro celou zemi.Obrovské sklady a mrazírny, depozita obilí a pojízdné mlýny, zásob pohonných hmot a armáda, která svojí technikou a velikostí mohla opravdu pomoci.Dnes stát tyto možnosti nemá a navíc dráždí hada bosou nohou a na ruský hranice posílá svoje figurky, aby situaci ještě přiostřili. Kolaps civilizace bude totiž výsledkem politiky našeho státu, který svůj lid uvede do neštěstí....Proto se nepočítá s obnovou státu takového, jak jej známe. A osud měst bude přesně takový, jak se lidi z měst budou snažit vlastními silami.Stejně jako vesničani na vesnici. Ovšem doba centrálního rozdělování se dle mého hned tak nevrátí.Takže můžeme lidem z měst poradit, ab byli připraveni na náraz a vlastní zodpovědnost za svoje činy, což je zcela v souladu s myšlenkami hnutí preppers.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #36 kdy: Červen 26, 2018, 07:25:45 dopoledne »
A z toho nám vyplývá, že bychom se měli snažit hledat a nabízet způsoby, jak takovou situaci zmírnit, tedy i způsoby přežití pro ty "lidi z měst"... Oni lidi z města jsou docela normální lidi, spousta z nich vlastní pozemky, umí rozdělat oheň, zasít i sklidit, postarat se o zvířata a ohánět se motykou. Umí to, akorát se tím neživí. A jestli je jejich prohřeškem jen to, že žijou ve městě, tak jim / nám ráda pomůžu hledáním možností. Dosud jsem aspoň nikde nezaznamenala informaci, že hnutí preppers, nebo toto fórum je jen pro soběstačné venkovany a měšťáky je třeba nechat se v tom pořádně vykoupat (protože si za to zřejmě nějak můžou sami  ::) ). A v souladu s myšlenkami hnutí preppers je také získávání lidí pro tyto myšlenky, protože každý prepper to ví - čím víc bude připravených, tím bude menší chaos.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #37 kdy: Červen 26, 2018, 07:57:24 dopoledne »
Votroubku možná žijeme v iluzi oba, ale když vezmu počet lidí kteří tvoří nějakou komunitu a jejich strukturu není to nijak uzavřená skupina. Mají své příbuzné, milence, rodiče...co chci říci, je, že ty skupiny nejsou od sebe izolované. Stejně není izolovaný obránce a útočník, jak to tu nastavuješ. Když tě někdo napane, budeš se pochopitelně bránit a já také. To je v pořádku. Ale nedělám si iluze o člověku, který dnes dosáhl toho co ty, že nevyužíval příležitosti a nezískával od společnosti, co mu nabízela. Takže proč se čertíš, když se o to pokusí v zoufalství i jiní a budou volit prostředky, které jim budou dostupné. Ty jsi to dělal, abys nashromáždil majetek v podobě hospodářství a žil život podle svých představ. To je v pořádku, stálo tě to tvůj čas, pot, možná intriky, možná peníze. Zavazujetě to k majetku a dává ti to jistou jistotu, zdravý život, své potraviny a uspokojení, že jsi něco bezesporu dokázal a vybudoval. Oni se budou snažit svůj život zachránit. I ty se svou rodinou můžeš snadno o majetek osudem přijít a zařadíš se mezi ty zoufalce. A vzdáš se pak svého práva na život a budeš přihlížet, jak tvé děti živoří, aniž by ses o něco nepokusil? Jen proto, že je to teď pro tebe nemorální, když se ti to zrovna nehodí, protože jsi na tom lépe než většina? Přeci nemůžeš být tak naivní. A samozřejmě že nejsi. Je to jen role, která ti teď vyhovuje a staví tě do nějaké pozice. Ale klidně ji změníš a budeš útočníkem, když tě osud připraví před správnou volbu. Tím jsem si u lidí kteří tu něco dokázali naprosto jist. Jinak by se totiž neprosadili. Je jedno, zda to jsou politici, manažeři, statkáři nebo Karel Gott. Tito lidé se prosazují, protože umí využívat příležitosti a tvarovat se a hrát role podle potřeby. Nic proti nim, dokázali velké věci a přinášejí užitek společnosti i sobě. Ale stále jsou to jen lidé se stejnými právy jako ti ostatní. A tedy i právem si rovnoceně chránit svůj život. Je na každém, jaké prostředky k tomu zvolí. A je nepochybné, že tito lidé zase statisticky vyniknou nad průměrem, protože se prostě adaptují rychlejí a přirozeněji, nežli zbytek populace. Ale není to jejich zásluha, stejně jako není zásluha klavírního virtuoza, že má hudební sluh. Pokud by necvičil, byl by mu nanic. Oni mají svůj talent a ten někteří využili.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #38 kdy: Červen 26, 2018, 03:36:05 odpoledne »
jako že budu schvalovat zločin kvůli jakýmkoli pohnutkám???No tak to nebudu. Že jsem najivní?? Tak to každopádně.Že si někdo udělal větší zahrádku než ostatní??? Třebas na tom makal třicet let, místo dovolených, místo mejdanů v bordelech, místo chlastu nebo bedýnek. Že je hřích žít soběstačně chápu, systém takové nenávidí. Že se nechci dělit s měštákama??? Ale jo, dělím a hodně, pořádáme kurzy a přednášky právě pro lidi z města, edukace o semenaření, pěstování plodin pro přežití, zakládání sadů v organickém směru, zpracování a skladování produkce, kolegové systémy ochrany a obrany.Samozřejmě pouze pro lidi , kteří již otevřeli oči, takže neplýtváme energií pro fízly, špicly a nevděčníky. Co děláte v této době vy, plni nesouhlasu s votroubkem. Vy, kteří klokotáte tou košatou solidaritou k těm chudým a nemajetným.???Šíříte někde nějaký um, nějaké vědění, pomáháte nějak těm nebohým chudákům z města??? Řekli jste jim, že nebudou mít čím zatopit, ani čím uvařit, a do hrnce bude zázrak, který se možná najde??Řekli jste jim, že z města neodjedou autem?Podělili jste se o něco?Já se dělím, a dělit budu, ne však s miliony strávníků, pro které stejně nebudu řešením. Lidí si u mne budou moci pořídit semínka i radu, víc však nic. Proto je třeba lidem vysvětlovat, jaká je situace a jejich skutečné možnosti, protože dolce vita v městě končí s poslední zhaslou žárovkou.Určitě za to hrozné utrpení bude moci votroubek, to chápu a bude nějaký čas trvat, než se zbavím toho traumata.....Nutno poznamenat, že současné komunity jsou naprosto uzavřené skupiny lidí, které prověří nezávislý auditor, aby se riziko lehce eliminovalo. Nemůžete jít do podniku na záchranu vašich nejbližších s rizikem potkana.Že se lidi segregují je naprosto přirozená věc, soudcové s právníky, úředníci se svejma a šílenci taky se svejma. Dělí nás nejen způsob života, ale i životní filozofie, žebříčky hodnot, pokora i počet zasazených stromů, které vidíme při ohlédnutí.Proto je nesmírně důležité, aby vše probíhalo harmonicky, bez ošklivých témat a domněnek.Ve finále je úplně jedno, kdo co dokázal, důležité je, jestli je ten člověk použitelný....A získávání lidí do preppers...No, když je žák připraven, učitel se vždy najde.Můžeme lidi naučit chytat ryby, ale nikdy je nenakrmíme.


Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #39 kdy: Červen 26, 2018, 04:05:28 odpoledne »
Chtěl bych reagovat na otázku fekálií. Nemyslím že by to lidi ve městech, tak jak to funguje dnes, muselo dlouho trápit. Za pár dní nebude co jíst, takže nebude co vylučovat. Větší problém bych viděl : kam s tolika těly?
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #40 kdy: Červen 26, 2018, 04:22:43 odpoledne »
Votroubku, skoro bys mě rozplakal, jak to máš těžký, kdybys ovšem zároveň nestihl pourážet všechny kolem...  O co tady jde? Jaký souhlas nebo nesouhlas s Votroubkem? Proč to rozčilení nad nápadem vymyslet i něco pro lidi z města? Pardon, ale zakládání sadů není zrovna to pravé ořechové... Co je na tom špatného, pokusit se lidem z města také dát šanci? Proč se nás (nebo koho) od toho snažíš odradit???


Mimochodem, možná tomu nebudeš věřit, ale jsou lidé, kteří pomáhají a dělí se a nepotřebují to hlásit do éteru a zcela odmítám tyto činy používat na podporu svých tvrzení někde na internetu. Domnívám se, že výčtem svých dobročinných aktivit zde nebudu ani více ani méně "důvěryhodná"  :)

CyPro

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #41 kdy: Červenec 12, 2018, 07:11:22 dopoledne »

ano, v panelákách se bude dát přežít, ovšem jen za předpokladu, že poteče voda na splachování záchodů, pokud ne, je tokonečná, stejně jako u drtivé většiny obydlí...polovic vodárenských systémů je  závilsých na elektrickém proudu....
Každému říkám, že nemusí být mistr prepper, ale postačí, když si představí abort civilizace, tedy že nepoběží elektřina a nepůjde natankovat u pumpy a bude přemýšlel o tom, co bude dělat.
K dlouhodobému přežití nepostačí ani sebevětší statek.
Pokud bych bydlel v paneláku (jakože nebydlím), určitě bych uvažoval o nějaké formě akumulace vody. A pak samozřejmě úsporný režim spotřeby. Není to tak těžké. Osobně odzkoušeno. Samozřejmě bude záležet na době výpadku.
A splachování? "Co je žluté, to nech státi, hnědé nechť se s vodou ztratí."

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #42 kdy: Červenec 12, 2018, 09:26:10 dopoledne »
Necitute votroubka, zkuste svoi ivenci, svoje nápady, které toho votroubka předčí logicky, pak bude vše v pořádku. Lidi v městech budou mít bez zdrojů šaci pár dní, pak už nic.Nebude jídlo, nebude teplo, nebude voda. S tím se nedá nic dělat. Jediý způsob, jak půjde z dlouhodobého hlediska přežít bude tak, že si ty potraviin budou lidé generovat. Potraviny opravdu vznikají na venkově , a bez půd to prostě nejde. Ani bez těch stromů to nejde a ovoce by mělo krýt třetinu energetických nákladů člověka. Že má votroubek statek, no, to přeci není žádná zásadní věda, můžete to vymyslet tak, jak přežít bez potravin, třebas polykat vesmírnou energii, nebo něco podobného. A je třeba, aby si lidi navzájem pomáhali, bez ohledu na fakt, že to soně leze na nervy. A že bych někoho urážel, pak se tedy omlouvám, ale nevím o tom.Nemám to zapotřebí. Pouze logické postupy, způsoby a ápady můžou přinést nějaký posun kupředu, vzájemné osočování vede akurát do...nikam.
CyPro, statek ti je opravdu k ničemu, když neumíš žít trvale udržitelně.ebo alespoň nechápeš význam těch slov.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #43 kdy: Červenec 12, 2018, 10:16:59 dopoledne »
Votroubku tak prosím neosočuj. Já respektuji tvou cestu, ale pochop, že touto cestou většina lidí jít nemůže. A netvrď nám tu, že jsi zcela soběstačný a nevyužíváš produktů a výsledků práce lidí z města. Nebo si vyrábíš sám součástky a pneumatiky na traktor na svém políčku? Už jsi si postavil soukromou nemocnici pro svá bolavá záda a tvé děti učí tvá žena doma a pokud možno všechny stupně vzdělání a ve všech oborech? Nebo tě nenapadlo, že vysoce inteligentní programátor, který sice neumí vzít motyku do ruky a bez proudu bude i bez původní práce, může tu inteligenci využít i jinak a v jiném oboru a nmůže se rychle i něco naučit? Kdyby se většina lidí válela po barech, fetovala a chlastala, vypadala by ta společnost trochu jinak. Takže zkus volit slova, aby zbytečně lidi neodrazovala  a nezraňovala. Nota bene když o nich nic nevíš, nešel jsi v jejích mokasínech a ani nemáš chuť, možnosti, čas a energii to vyzkoušet. Já tě respektuji jako statkáře a věřím, že jsi něco vybudoval. Využil jsi příležitosti, makal jsi, něco jses naučil...dobrá. Ale proč by to nemohl udělat kdokoliv jiný v jiném oboru....Přeji nemůžeš být tak sebestředný, pokud žiješ uprostřed přírody, vnímáš její rytmus a zákonitosti. Vždyť sebelepší jedinec tu neznamená vůbec nic. Zítra ty nebo já dostaneme třeba infark a naše celoživotní dílo bude ukončeno. No a co, svět se bude točit dál a tvé děti třeba půjdou do města, statek zpustne, za pár let to někdo koupí a bude tam hospodařit jinak a po svém...To samé se může přihodit mě, ale beru to jako součást života. A pokud budou mít lidé hlad, prostě budou hledat jídlo....a možná přitom vytlučou výlohu, někoho zmlátí, možná i někoho zabijí...budou páchat trestné činy. Ale ujišťuji tě, že bys je páchal také, takže proč to odsuzuješ? Dnes je toto chování zavrženihodné, ale co kdyby ti ten statek vyhořel třeba během občanské války, lesy sady a pole by ti zaminovali vojáci a třeba kontaminovali nějakou sračkou (je to otázka pár hodin) a tys musel s rodinou prchat lesy v maringotce do toho Ruska? Kolik útrap by tě ta cesta traktorem stála a kdo ví, kolik by vás dojelo...Najednou by se ti role statkáře už nehodila. Byl bys v proudu uprchlíků a zlato v báglu bys za jídlo vyměnil možná rád, kdyby bylo s kým...Těch scénářů a možností je nesčetně a ačkoliv si možná myslíš, že je statek výhra (a ve velkém množstí situaci určitě je) je v tom současně i omezení. Většina lidí vychází ze scénářů a historie toho co se již událo, ale vždy se objeví něco nového, s čím se nepočitá. A potenciál lidí z měst je prostě něco s čím se počítat musí. Lze jej využít, bojovat s ním spolupracovat....ale je nesmysl jej odsuzovat myslet si, že tu není.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #44 kdy: Červenec 12, 2018, 10:54:17 dopoledne »
Nechme toho dohadování a pojďme raději řešit něco, co má fakt smysl. Až budu u počítače, tak tady zametu. Jsme tady proto, abychom vymýšleli jak přežít a ne jak to nepůjde.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #45 kdy: Červenec 12, 2018, 10:59:24 dopoledne »
A navíc ve městě, tak sem netahejte vesnice ;)
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #46 kdy: Červenec 12, 2018, 11:11:36 dopoledne »
Já teda bydlím ve městě(Praze) a za barákem(cca 100 metrů) je několik polí, kde se každoročně pěstují potraviny. Takže to asi jde.

Pak mám chatu na horách a tam se pěstuje jen turistickej ruch. Takže pokud by se všechno pos**** a bylo zaseto sklidím si kus toho cizího pole, ale borec na horách si akorát poseče trávu a slíže mazazivo z vleku, možná někomu ukradne krávu a může jít spát.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7545
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #47 kdy: Červenec 12, 2018, 11:14:52 dopoledne »
A čo je to tu zase za debatu?  ;D

Inak je jasné, že na vidieku sa dá spokojne, šťastne aj "trvalo udržatelne" žiť len dovtedy, kým ludia ostanú pekne pohromade a šťastne v mestách.  ::)

A je omyl sa domnievať, že "preperi" v mestách hodlajú zomrieť od hladu a smädu v panelákoch. Vždy je aj plán B.  8)

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #48 kdy: Červenec 12, 2018, 11:51:16 dopoledne »
Vždycky si vzpomenu na knížku Co život dal a vzal, kde autorka popisuje i život v době těžké krize.... Ve městě. Lidi neměli práci, neměli peníze. Když už si dali maso , tak mleté, protože bylo levné a dalo se nastavit. Pekly se lívance se skořicí protože na ně není potřeba skoro nic.
Dřevo si zašli nasbírat do parku, šaty se pořizovaly obnošené a přešívaly se. Pro někoho tohle nemusí znamenat žádný problém. Pro mnoho lidí to bylo a zase může být velmi těžké a dlouhé období. Může být nastaven systém přídělů, ale třeba také odvodů. Z města to lidi nevyžene, protože bude aspoň minimálně fungovat, ale kdo bude mít zásoby, nebude mít tak často hlad.  To je pro mě jeden z nejpravděpodobnějších scénářů.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Přežití ve městě - obecně
« Odpověď #49 kdy: Červenec 12, 2018, 11:59:17 dopoledne »
ano, to je pravda, a tak si lidi z města musí pořídit velké zásoby střeliva, aby mohli postřílet vesničany a sníst je. Takový tučný vesničan zvící votroubka má velikou kalorickou hodnotu , takže to bude docela výživné.Na venkově totiž pečené holuby dávno nelítají. A v současé době tam je stejné prd, jako ve městě, to vám dám písemně.Všechna půda krom pár hektarů patří velikým společnostem, po kterých nevyroste ani plevel.Je nutné brát v potaz, že přežití nebude samozřejmé, ani snadné a už vůbec ne pro všechny. Od toho je nutné se odpíchnout a poradit lidem, aby kladli sami sobě otázky....
co budu pít, co budu jíst, kam se budu vyprazdnovat, jak získám teplo, jaký mám plán b, až budou chodit hlídky byt od bytu a rekvírovat poslední škatuli nudlí, poslední flašku vody.....A ony chodit budou, to si můžete být jisti. Takoví jsme lidé. Nemusíme nikoho o ničem přesvědčovat, stačí, když si sami odpoví na otázky. A pokud budou dostatečně moudří, budou se ptát dál. Pokud ne, stejně na tom nezáleží.